Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2019
M T O T F L S
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

carola

Fantastiska fakta om djurungar

Fantastiska fakta om djurungarFantastiska fakta om djurungar är uppföljaren till Fantastiska fakta om djur som jag skrivit om tidigare (här). Precis som i föregångaren presenteras olika djur, men här är det fakta på djurens ungar. Och precis som i föregångaren är det inte fokus på att man ska lära sig så mycket som möjligt om varje djur, det är inga långa faktaspäckade texter om djuren, utan fokus ligger mer på att presentera vad som gör varje djur unikt och vad det är som är så fantastiskt med just det djuret. Visste du till exempel att vissa maneter åldras baklänges? Eller att honorna hos fiskarten Banggaikardinal lägger sina ägg i den blivande pappans mun? Att fladdermöss föder sina ungar upp och ner? Och att Sandtigerhajen tar det där med syskonbråk till en högre nivå – syskonen äter nämligen upp varandra i magen ända tills bara den starkaste är kvar.

På baksidan av boken har författaren Maja Säfström skrivit:

Jag hoppas att du kommer att tycka om boken, lära dig något nytt och bli påmind om hur vacker, spännande och förunderlig djurens värld är.

Och det är just det som är i fokus – väcka ett intresse för djurens värld och få barnen som läser boken att vilja ta reda på mer om dessa fantastiska djur. Och jag är säker på att bokens syfte infrias, jag blir i alla fall både fascinerad och nyfiken på att lära mig ännu mer. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men den fungerar minst lika bra för åldern 6-9 år, och för 9-12 år och även för vuxna. En riktig allåldersbok.

Men vi får inte heller glömma de fantastiska illustrationerna som författaren själv gjort. De är tecknade i stilrent svartvitt. Vackra, förunderliga, detaljerade, fyndiga, fascinerande och alldeles underbara!

Nu är jag nyfiken på att läsa den tredje boken i samma serie, Fantastiska fakta om djur från förr, som jag helt har missat.

Fantastiska fakta om djurungar är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Gastens öde

Gastens ödeNär jag var på Bokmässan såg jag utdelningen av Svenska Deckarakademins utmärkelse Spårhunden som tilldelas 2019 års bästa barn- och ungdomsdeckare. Tre böcker var nominerade: Hilda och hamsterstölden av Christina Lindström, Ingen kommer undan av Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson och Lars Winnerbäck samt Gastens öde av Kjell Thorsson. Det blev Gastens öde som tog hem priset och självklart blev jag nyfiken att läsa den.

Gastens öde är en deckare för mellanåldern med tre barn i huvudrollen: Shirin, Gabriel och Leo. De är sinsemellan ganska olika, Shirin är datorexperten som aldrig slutar prata, Leo är tystlåten och ofta inne i sin egen värld. Gabriel älskar utmaningar och lösa problem. De tre har varit bästa vänner ända sedan lågstadiet. Och varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och förbi Sjömansgården.

Men så en dag hittas ett lik nere vid dammen. De tre vännerna bestämmer sig för att gå dit och spana, men de hittar inga spår och blir snart bortjagade av polisen som inte vill bli störda. Snart börjar dock folk i deras omgivning att bete sig märkligt. Trion bestämmer sig därför att starta en egen utredning, oavsett vad polisen säger, och snart är de insnärjda i en klurig mordgåta.

Gastens öde är en snabbläst och inte alltför lång bok för barn i åldern 9-12 år. Den är lagom läskig. Visst handlar den om en mordgåta, men med betoning på den kluriga deckargåtan och spaningen. Det är inget frossande i äckliga eller blodiga detaljer. Tempot är högt och det finns ett driv som gör att man vill läsa vidare. Detta i kombination med spänningen och att boken bara har 124 sidor tror jag gör att den kan locka läsare som annars inte är storläsare. Det är dessutom mycket dialoger, flera överraskningar och oväntade vändningar och ett relativt oväntat slut. Jag tror att det här är en bok som kan locka många läsare. Frågan är bara om omslaget gör dem lockade till läsning eller om det krävs att man säljer in boken via bokprat? Jag har köpt in den till mitt ena bibliotek så vi får väl se. Boken skulle även kunna funka som högläsningsbok.

Gastens öde är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller köpa hos Adlibris och Bokus.

Sommaren med Ava

Sommaren med AvaAva hinner inte mer än landa i Stockholm efter en lång tids utlandsjobb när hennes mamma ringer och ber henne direkt åka upp till de djupa skogarna i norr där hennes mormors hus finns. Mormor dog för några år sedan och Ava har inte varit i Sunnanby sedan dess, men nu regnar det in i mormoderns hus och Ava är tydligen den som måste åka upp för att öppna upp för hantverkaren.

Så inleds Sommaren med Ava, en mysig och romantisk feelgood som utspelar sig i det fiktiva Sunnanby som ligger några mil utanför Umeå. En härlig Västerbottensskildring med andra ord, vilket gör att mitt hjärta klappar extra mycket när jag läser om alla de välbekanta platserna.

Ava är en karriärsinriktad Stockholmstjej som inte alls är sugen på att åka till byn där mormor bodde och drev café, Dessutom är hon nydumpad och vill egentligen bara gömma sig och slicka sina sår. Men livet vill sig annorlunda. Det är den snygge hantverkaren Axel som kommer för att laga taket. Axel som efter separationen från Hedda bara har gått upp i papparollen och inte alls har några planer på att någonsin bli kär igen.

Ja, som ni förstår handlar detta om kärlek med förhinder. Två personer som inte kan hålla sig ifrån varandra och dessutom verkar vara perfekta för varandra, men där olika saker kommer i deras väg och ställer till det. Inte minst ställer de själva till det för sig. Boken har också andra intressanta ingredienser som tillför ytterligare dimensioner, som det där med att komma till en sömnig by där alla känner alla, komplicerade föräldrarelationer, att förlora ett barn och att våga ta steget att förändra sitt liv. Dessutom bestämmer sig Ava och hennes nya vän Cornelia att de vill väcka liv i gamla Café Sunnanby som mormor Signe en gång drev. Jag som alltid haft en egen hemlig dröm om att driva café frossar i detaljerna kring deras planering och inredning av caféet.

Boken är lättläst och snabbläst. Visst är den lite förutsägbar, något som ofta böckerna i feelgoodgenren är. Men det är inget negativt och även om man gissar hur slutet kommer att bli så har man ingen aning om allt som händer på vägen dit. Boken växlar fint mellan de olika karaktärerna och deras perspektiv så det hinner aldrig bli långtråkigt. Ava och Axel är mångbottnade karaktärer som jag gärna läser mer om. Och om jag har förstått saken rätt så är Sommaren med Ava första boken i en serie, så jag kan se fram emot att få läsa mer om Sunnanby och dess karaktärer. Jag läser gärna mer om Cornelia framöver. Är det inte dags för henne också att få njuta av kärleken i nästa bok? Ska man nämna något minus med boken så är det väl just kanske slutet som kommer väldigt abrupt och nästan radar händelserna på varandra istället för att gestalta dem. Men det beror troligen på att författaren ville skapa en cliffhanger inför nästa bok. Och i övrigt är detta en mycket välskriven bok med en perfekt blandning mellan sött och salt, romantik och svärta.

Sommaren med Ava är skriven av Anna Lönnqvist och utgiven av Louise Bäckelin förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Piraterna

Piraterna och regnbågsskatten  Piraterna och vinterjakten

Piraterna och regnbågsskatten och uppföljaren Piraten och vinterjakten är två härliga piratböcker med ett  spännande nytänk. Här är det nämligen ett gäng kvinnliga pirater som ger sig ut på havet för att hitta skatter. Det är ett härligt gäng – Ragnhild Rysare, Marulks-Mia, Tilde Träben, Samira Svärdslukare och Helle Hajtand är bara några av alla häftiga karaktärer. I den första boken, Piraterna och regnbågsskatten, har piraterna fått reda på att det finns en skatt vid regnbågens slut och de bestämmer sig för att försöka leta rätt på den. Men det är ingen lätt strapats, längs vägen finns hajar och andra läskigheter. Men det är också mysigt ibland på piratskutan:

Dripp-dropp, faller regnet ner

Piraterna dansar mer och mer

Över havet sveper en iskall bris

Alla pirater badar nakenfis

Som ni ser är boken skriven på härligt fartfyllt rim. Texten är rolig och finurlig och illustrationerna fyllda av kluriga detaljer som man kan titta länge på. Piraterna är ett brokigt gäng vilket visar att man kan se ut på olika sätt, men att alla är lika mycket värda ändå. Boken vänder och vrider på alla konventioner, föreställningar och invanda mönster, vilket känns nytt och fräscht.

Piraterna och vinterjakten har liknande uppbyggnad. Här får vi återigen träffa den brokiga kvinnoskaran som utgör piratgänget på skutan. De färgstarka karaktärerna är tillbaka för ett nytt äventyr. Denna gång utspelar sig boken till att börja med på vintern när piraterna bestämmer sig för att ta reda på vad det är som gör att istapparna smälter fastän det är december. Något är på tok, men vad?

Istapparna smälter i Samiras hand.
Det blåser solvarma vindar ut från land.
Vädret har fått fnatt, säger Olga Os,
och pressar mera frukt till en tropisk juice.
Hej och hå! Vilken kalabalik,
all snön förstörs av en stor fabrik!

Det visar sig alltså att det finns en fabrik som orsakar utsläpp, varma hav och sjuka fiskar. Affärskvinnorna bryr sig inte utan festar bara på som om det inte finns någon morgondag. Tur att piraterna är kloka och lyckas få affärskvinnorna att tänka om.

Det som är roligt med dessa böcker är att de är fyllda med kvinnor som är kloka, smarta, modiga, tuffa och starka, liksom att kvinnorna ser olika ut. Här finns allt från tatueringar och håriga ben till alla möjliga kroppsformer och hudfärger. Det är också fint att man lyfter fram samarbetet, hjälpsamheten och omtanken om varandra som piraterna har. Det är tack vare sitt samarbete och att de månar om varandra som de klarar sina äventyr, Rimmen för tankarna till Lennart Hellsing, fast här som sagt med ett nytänk. Kul att få ett normkritiskt alternativ till piratböckerna. Här finns också mycket att prata om och diskutera. Allt från detaljerna i bilderna till kroppsformer, klimatpåverkan, miljöförstöring och jämlikhet. Dessa bilderböcker vänder sig främst till barn mellan 3-6 år, men kan med fördel även läsas för äldre barn.

Böckerna är skrivna av Karin Frimodig och Sara Berg och de är illustrerade av Maria Poll. De är utgivna av Olika förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Böckerna om Hilda

Hilda och årets kalas    Hilda och hamsterstölden

Christina Lindström har skrivit en serie böcker för barn i lågstadieåldern som handlar om en tjej som heter Hilda och hennes kompisar Bella och Henning. Än så länge finns det två böcker i serien, Hilda och årets kalas samt Hilda och hamsterstölden. Men jag tror och hoppas att det ska komma ännu fler titlar. Hilda och hamsterstölden är en av de tre böcker som är nominerade till bokpriset Spårhunden 2019, ett bokpris som delas ut av Svenska Deckarakademin för årets bästa barn- och ungdomsdeckare och det är en välförtjänt nominering tycker jag, för jag gillar verkligen de här böckerna.

Hilda är en tjej som har ett ganska bekymmersfritt liv i början av första boken, Hilda och årets kalas. Hon gillar hårdrock, hästar och rockringar. Och såklart sina bästisar Bella och Henning. Men så en lunchrast vänds hela hennes liv upp och ner. Deras klasskompis Wilma ska ha kalas i bowlinghallen. Både Bella och Henning är bjudna. Ja, faktiskt verkar det som att hela klassen är bjudna. Alla utom Hilda. Plötsligt känns det som om Hilda inte har några kompisar längre. Vad har hon gjort för fel? Den här boken handlar om vänskap och utanförskap. Att vilja vara med och att inte få vara med. Att vilja passa in och att jämföra sig med andra. Dessutom handlar det om att ha ont om pengar, vilket är en annan slags utanförskap och som också Hilda tvingas uppleva i boken eftersom hennes mamma är ensamstående och nu har bilen gått sönder, vilket gör att mamman är hemskt orolig för hur mycket det kommer att kosta att laga den.

I Hilda och hamsterstölden ska Bella få en efterlängtad hamster. Både Hilda och Henning är avundsjuka, Hilda bor för trångt för att de ska kunna ha husdjur och Henning är allergisk. Men Hilda kan i alla fall leka med Bellas hamster. Det kan ju inte Henning, så han blir utanför. Så utanför att han gör något oförlåtligt. En dag är nämligen hamstern stulen. Och de tre forna bästisarna är inte längre bästisar. Det här är en bok som fortsätter på temat vänskap och önskan om att få vara med. Det handlar om att göra någon ledsen, säga förlåt, men ändå inte få vara med. Det handlar om tillit, inkludering och att stå upp för den man bryr sig om.

Båda böckerna är utmärkta högläsningsböcker för lågstadiet, men funkar också att läsa själv för den som kommit en bit med läsningen. De har hög igenkänningsfaktor och träffsäkerhet, samtidigt som de har humor och har ständigt aktuella och viktiga teman. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Avlägset mål

Ett mål kan synas så tydligt framför en. Ligga så nära, men ändå vara omöjligt att nå. Och precis lika svårt som att bestiga en alptopp, kan ett äktenskap vara – att bli likvärdig, jämbördig, kräver samma energi, samma viljestyrka och samma beslutsamhet. Och precis som en alptopp, kan drömmen om det jämställda förhållandet se ut att försvinna längre och längre bort ju mer man rör sig mot det.

Avlägset målAvlägset mål är en novell som visserligen utspelar sig under en fjällvandring i Alperna, men som mestadels pågår i huvudkaraktärens inre. Huvudpersonen och hennes syster är på fjällvandring. I början lät hon systern bestämma det mesta, men under resans gång blir hon allt mer självständig. Och det är just det som är resans mål. Hon flyttade från sina föräldrar rakt in till sin mans hushåll och därefter har hon låtit honom bestämma, ja nästan föra hennes talan. Nu har hon rest iväg för att få perspektiv på sitt äktenskap. Det verkar som att det är den andra systern som har dragit iväg henne på alpvandringen. För att låta henne få perspektiv. För att väcka henne. Men maken har också bidragit till att ge henne möjligheten att åka. Huvudpersonen drömmer om att bli mer självständig och att hon och maken därigenom så småningom kan bli mer jämlika. Men hon verkar väldigt rädd för att nå det målet. Kanske är det inte hennes egna dröm trots allt? Kanske är det bara något hon tror att det förväntas av henne? Därför blir den avlägsna alptoppen en metafor för det än mer avlägsna jämlikhetsmålet. Och sensmoralen är kanske denna att det inte alltid är målet som är det viktiga, utan resan, vägen dit och ibland kanske det allra viktigaste faktiskt är att ens våga försöka.

Avlägset mål är skriven av Per Anders Fogelström som kanske mest är känd för Stadsserien som inleddes med Mina drömmars stad (1960). Jag älskade Stadsserien, men fastnade inte riktigt för denna novell. Tydligen så finns det också en roman om samma karaktärer. Jag har inte läst den och kanske är det därför jag inte fastnar för novellen? Kanske passar berättelsen helt enkelt bäst i det längre formatet? Novellen är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Testamente

TestamenteÄnda sedan Testamente av Nina Wähä kom ut har det varit lång kö till den på bibblan där jag jobbar. I skrivande stund är det bara ett åttiotal som står i kö, men när jag bestämde att jag ville läsa den var det närmare 200 stycken i kö. Den är alltså otroligt populär och det ser man också utifrån hur ofta boken syns i alla bokflöden på nätet och i sociala medier. Jag bävade lite inför att läsa den. Dels för att sådana här superpopulära böcker ofta tenderar att vara överhypade, så de sällan lyckas nå förväntningarna, och dels för att det är en ganska tjock bok, 438 sidor, som jag skulle försöka hinna läsa på den korta lånetiden som är två veckor. Men så kom en Bokmässa och därtill ett par långa tågresor. På vägen hem började jag läsa boken nästan direkt tåget rullade ut från Göteborgs centralstation. Redan inledningen gjorde mig fast. Ni som läste min En smakebit på søndag har redan fått läsa den, har du missat så klicka gärna på länken och läs inledningen för den är speciell. Sedan sträckläste jag boken tills jag kom fram till Hudiksvalls station. Då hade jag 20 sidor kvar och de läste jag klart innan jag somnade samma kväll. Det är länge sedan jag var så uppslukad av en bok.

Testamente handlar om familjen Toimi. Till den familjen hör pappa Pentti och mamma Siri, och hela 14 barn. Två av barnen dör i tidig ålder, men de är icke desto mindre en del av familjen. Och den här boken handlar ju just om familjen. Den börjar med att äldsta levande dottern Annie ska åka från sitt hem i Stockholm och upp till sitt barndomshem i Tornedalen. Hon åker motvilligt norrut. Hemåt. Bondgården hon växte upp i ligger alltså i Tornedalen där man talar sitt eget språk, meänkieli. Inte finska, inte svenska, utan något tredje, något alldeles eget. Ingen där hemma blir särskilt glad över att se henne. Hon kommer från en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över familjemedlemmarna. Och där alla är rädda för familjefadern Pentti som tillfredsställer sina lustar ute i lagårn. Det är en dysfunktionell familj. Alla syskon är präglad av sin uppväxt, fast på olika sätt. Och det visar sig att var och en av familjemedlemmarna också bär på sitt alldeles egna mörker.

Testamente är en familjeroman, ett familjeepos. Det är en välskriven bok som är en ren fröjd att läsa. Det är en lågmäld bok, men innehållet är stort och det pockar på. Det finns många frågor i boken. Alla får inte svar, en del lämnas åt läsaren att fundera över. Hur är det egentligen det här med arvet, familjearvet? Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man förändra eller skriva om historien? Mest handlar det alltså om det sociala arvet. Det handlar också om skuld. Och om inbördes syskonrelationer. Syskondynamiken. Spänningen mellan de som flyttat och de som stannat kvar. Hur mycket man kan eller inte kan älska sina syskon och hur mycket man kan förenas i ett gemensamt hat. Berättargreppet är genialiskt. Boken inleds med att vi får följa Annie, men sedan får i stort sett var och en av alla syskon sin stund i rampljuset där vi får lära känna honom eller henne och få hens syn på uppväxten och historien. Den man fått som favorit bleknar och nya favoriter ersätter denne. Kan man ens ha favoriter i en syskonskara? Kan föräldrar älska något eller några av sina barn mer än de andra? Det är andra frågor författaren ställer sig. Författaren blandar sig ofta i historien och ställer retoriska frågor eller berättar i förväg vad som komma skall, vilket också är ett spännande berättargrepp. Vi får lära oss om Karelen och om Tornedalens historia. Vi får utforska familjen med allt vad det innebär. Och mitt ibland detta mästerverk finns alltså även en mordgåta. Och ett testamente.

Boken är utgiven av Norstedts förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

 

 

Krysantemum

KrysantemumI läsutmaningen Läs en novell IV är punkt nummer två att läsa en novell med en krydda eller ört i titeln. Där passar Krysantemum väl in. Krysantemum är en ört som numera främst odlas som krukväxt, men som också är en populär flerårig trädgårdsväxt. Krysantemum är också namnet på en novell av John Steinbeck (1902-1968) som annars kanske är mest känd för romanen Möss och människor. Denna novell handlar om Elisa, en ung bondhustru på 1930-talet, och den utspelar sig i den dalgång längs floden Salinas där John Steinbeck föddes och växte upp. Elisa vårdar med bestämda händer sina krysantemum på gården i dalen. Vi får bilden av en stark, bestämd bondmor. Men växternas lena, livskrfatiga beröring är inte ofarlig – Elisa förmår bara inte uttrycka den besvärliga längtan de väckt.

Novellen handlar också om mötet med en resande man som kommer förbi gården i hopp om att få slipa knivar eller bulta ut bucklor i grytor. Och här är det viktiga inte vad som sägs mellan den kringresande mannen och Elisa utan vad som inte sägs. Likaså ska man nog utgå från en symbolisk tolkning när det handlar om de blommor hon planterar för att han ska ta med sig, och vad han sedan gör med blommorna. Den lilla mörka fläck blommorna blir till efter mötet. Jag blir inte berörd av Elisa eller av novellen i stort. Men visst är det intressant vad som kan ske i mötet mellan människor och vad ett enkelt möte kan påverka en människas liv i ett större perspektiv. Novellen är dessutom välskriven och samtidigt lättläst.

Krysantemum är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Och bergen skall rämna

Och bergen skall rämnaOch bergen skall rämna är den vackra titeln på Erika Olofsson Liljedahls andra roman. Jag har inte läst hennes debutroman, Någonstans brister himlen, men jag har förstått att den fått många hyllningar. Detsamma gäller denna andra bok som utspelar sig i Tornehamn, långt uppe i norr. Året är 1901. I det lilla karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där samerna lever och renarna betar, ska järnvägen ta plats. Rallarna sliter med bygget av järnvägen och Georg sliter med att kristna samerna. För Hedvig blir livet i norr däremot inte alls som hon tänkt sig. Hon har inte mycket att göra. Hon känner sig ofta ensam. Hon saknar bröderna och fadern som bor kvar söderöver. Och hon sörjer barnet som aldrig kom. När hon och Georg lyckas ordna arbete vid järnvägen åt brodern David tror hon att hon ska få tillbaka en del av sitt gamla liv och med det också återigen en livsglädje. Men det blir inte som hon hoppats. Hon har inte sett David på sex år och dessa år har gjort honom som en främling för henne. Först när Hedvig åtar sig att undervisa en grupp samiska barn känner hon att livet återfår sin mening.

Det här är något så ovanligt som en bok som skildrar rallarlivet och livet i norra Sverige kring sekelskiftet. En tid och plats jag aldrig läst om tidigare. Och författaren lyckas väl med att skildra just hur det kan ha varit på den tiden. Dofter, miljöerna, naturen, ljuset, kåtorna, kylan, de smutsiga rallarstugorna, mansrollerna, synen på såväl kvinnor som samer, mygginvasionen, allt skildras så levande så att det känns att jag nästan har varit där. Språket är sparsmakat, men vackert och poetiskt. Boken är lågmäld, men lämnar ingen oberörd. Jag gillar att huvudpersonen Hedvig inte är lätt att förstå sig på eller ens tycka särskilt mycket om. Hon är ganska kantig, svär, osympatisk, men ändå är porträttet av henne så fint och välgjort. Jag blir självklart nyfiken på att även läsa författarens debutroman och ser fram emot fler böcker av Erika Olofsson Liljedahl.

Och bergen skall rämna är utgiven av Historiska Media. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vi är lajon

Vi är lajon!Vi är lajon är en bilderbok som träffade mig rakt i hjärtat. Den handlar om en lillebror och en storebror som leker att de är lajon. De jagar gaseller och gnuer på savannen. Men en dag vill den ena brodern inte längre springa runt på savannen. Han har ont i magen. Han får åka till doktor och så småningom får han bo på sjukhuset. Han får medicin som gör att han tappar sin lajonpäls. Sängen har hiss och galler precis som på zoo. Han orkar bara ryta svagt numera. Men han ryter i alla fall. För lajon vill inte sitta fast i slangar och sladdar.

Vi är lajon handlar om syskonkärlek, lek och fantasi och om hur leken får flytta in på sjukhuset när den ena brodern blir sjuk. Men den handlar också om hur livet förändras när någon i familjen blir svårt sjuk, hur man förhåller sig till sjukdom och död, hur

Boken är så himla bra. Så lyhörd, så finstämd, så träffande rakt i hjärtat. Se bara:

Min bror måste åka till doktorn. Pappa lyssnar inte fast jag säger att lajon går till veterinären. Mamma vill att vi ska sitta och prata i soffan. Det gör inte lajon.

Boken har en ganska öppen tolkning. Det står inte exakt vilken sjukdom pojken har och slutet är också öppet. På så sätt blir igenkänningsmöjligheterna fler och tolkningsutrymmet större. Boken handlar om det svåraste svåra och det svartaste svarta. Men samtidigt finns ett hopp och en ljusning. Det finns glädje, lek och fantasi att ta till även när det är som allra jobbigast. Och starkast av allt är ändå kärleken, i detta fall mellan förälder och barn och mellan två syskon, två bröder som är lajon:

Lajon kan inte gråta. Men de kan känna sig små och ensamma och sakna sin flock.

Jag får klättra över gallret och ligga bredvid. Mamma och pappa håller varsin tass. Jag gör klor med fingrarna mot min brors arm och morrar. Vi är lajon, viskar han. Jag nickar. Snart ska vi gå på jakt igen.

Illustrationerna går i en orange-lila färgskala. Ganska starka färger med en lite exotisk känsla. Bilderna är fyllda av detaljer och känslor. Så mycket uttrycks i bilderna som inte alltid nämns i texten. Som de oroliga blickar mamman och pappan utbyter när pojken blir sjuk, ilskan som den andra brodern känner mot brorsans sjukdom och den sterila sjukhusmiljön. Bilderna har ett mångfaldshetstänk och jag gillar hur de flirtar med illustratörens tidigare utgivning. På sjukhussängen ser man nämligen bilderboken Vildare, värre, Smilodon som är Jenny Lucanders tredje barnbok och som också handlar om lejon.

Det här är nog den bästa bok om sjukdom för barn som jag någonsin har läst. Den passar inte i vilken barngrupp som helst och inte vid vilken tillfälle som helst. Men vid de tillfällen där den behövs kommer den att betyda allt.

Vi är lajon är skriven av Jens Mattsson, illustrerad av Jenny Lucander och utgiven av Natur & Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.