Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

carola

Vi ses på måndag

Vi ses på måndag?Vi ses på måndag är en lättläst ungdomsbok som handlar om kärleken mellan två killar. Det börjar med att Joel är på affären för att handla med sin lillasyster. Men hans mamma har glömt att överföra pengar, så displayen i kassan visar ”Köp medges ej”. Hjälp kommer från oväntat håll – längre bak i kassakön står nämligen snygge Elias som Joel spanat in. Han erbjuder sig betala och det blir början på en tid av längtan, pirr, schack, kramar och kanelbullar!

Vi ses på måndag förmedlar verkligen känslan av att vara förälskad och känna pirr i hela kroppen. Jag läste snabbt, jag ville bara veta hur det skulle gå för Joel och Elias. Jag gillar hur Johanna Lindbäck skildrar kärlekshistorien utan att någonstans problematisera att det handlar om två killar, kärleken mellan dem är bara så naturlig och fin. Precis som det ska vara! Böcker som denna är så välkomna när man som jag jobbar på skolbibliotek. Den här kommer jag rekommendera varmt till alla ungdomar, oavsett kön, som vill ha en lättläst kärleksberättelse.

Vi ses på måndag är utgiven av Nypon förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Bete sig

Bete sigStinas värld rämnar när hon kommer hem från en resa till Thailand och hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla tycker att hon borde vara glad över att det hände nu när hon var vuxen och inte när hon var yngre. Men Stina undrar hur hon ska vara glad när föräldrarna inte beter sig som hon är van vid, när hon tvingas flytta från sitt barndomshem och ingenting är som förut. Stina har höga betyg och det förväntas att hon ska söka läkarlinjen. Hennes kompisar planerar för jobb och barn. Stina förväntas göra samma sak. Men Stina går sin egen väg. Hon lämnar allt och alla. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga mitt i skogen, precis vid foten av fjället. Men hur klarar man av att sköta en stuga, utan el och rinnande vatten, när ens armar är tunna som pinnar och ens händer utan valkar? Hur överlever man på mat som måste tillagas över öppen eld när man levt ett liv på micrade polarbröd? Och hur överlever man helt utan kontakt med omvärlden när man är van vid ett konstant scrollande?

Bete sig är en utvecklingsroman för unga vuxna som handlar om att våga känna efter vad man egentligen vill och våga gå sin egen väg, även om det råkar vara tvärtemot alla andra och alla förväntningar. Det är en lågmäld bok där det egentligen inte händer så mycket, det som händer sker i Stinas inre. Det är en bok fylld av vackra naturskildringar, en hyllning till skogen, sjöarna och fjällen. En gripande och stark debut av Linda Jones som jag ser fram emot att läsa fler böcker av.

Bete sig är utgiven av Vox by Opal. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Det enda som hjälper

Lyssna på Stall-serie: Det enda som hjälper GratisDet enda som hjälper är första boken i en ny serie där vi får lära känna några ungdomar med helt olika bakgrund. I den här boken får vi träffa Lina. Hon skadar sig själv när hon mår dåligt. Egentligen vill hon inte göra det. Hon har dåligt samvete för att hon gör sin familj ledsna och oroliga när hon gör det. Ändå kan hon inte sluta. Smärtan har blivit ett sätt att hantera alla jobbiga känslor. Ingenting annat verkar hjälpa. Om det gör ont utanpå gör det inte lika ont inuti. Men en kväll följer Lina med sin mamma till stallet. Där träffar hon Egon, en missförstådd häst som också är trasig inuti. Hon vill hjälpa honom. Men för att lyckas med det måste hon även hjälpa sig själv. Kan de fixa det tillsammans?

Boken är en av få som skildrar självskadebeteende och jag tror att många kan känna igen sig. Likaså tror jag många känner igen sig i det där att må dåligt och känna sig ensam om den smärtan. Samtidigt handlar inte boken bara om det, utan också om livet i stallet och hur betydelsefull kärleken till en häst kan vara. Ändå är detta ingen vanlig hästbok. Lina är egentligen ingen typisk hästtjej som älskar alla hästar och tillbringar all ledig tid i stallet, utan det är just Egon som hon fastnar för och som hon vill hjälpa eftersom han mår dåligt precis som hon. Jag tror att det är bra för det gör att fler kan tilltalas av boken än de vanliga hästtjejerna. Den funkar för vilken tonåring som helst helt enkelt. Dessutom är den utgiven av förlaget Hegas som ju ger ut lättlästa böcker. Det enda som hjälper har Hegas-nivå tre av fem: för dig som vill ha ett språk som ligger ganska nära talspråket. På så sätt vänder den sig till en ännu bredare målgrupp, i och med att även de som är lite svagare läsare kan läsa den. Boken har endast ett hundratal sidor, stor stil och ganska mycket text på boksidorna.

Boken är skriven av Camilla Jönsson och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Allt om familjer och Allt om känslor

Allt om familjer     Allt om känslor

Allt om familjer och Allt om känslor är två relativt nyutkomna bilderböcker som också angränsar mot faktaböcker. Det finns en innehållsförteckning och ett register, och dessutom är böckerna indelade i kapitel. I Allt om familjer är till exempel några av kapitlen Vad är en familj, Olika sorters familjer, Att prata om familjer, Var bor familjer, Familjers språk, Familjers mat, Fira med familjen, Familjer och känslor samt Vad gör familjer. Boken förmedlar framförallt att det finns massor av olika slags familjer och att familjer kan se ut på helt olika sätt, men ändå vara familjer. Boken innehåller massor med intressant läsning om familjer och familjebegreppet. Familjer är minst sagt mångskiftande. En jättebra bok för att börja fundera på sin egen familj eller inleda diskussioner i förskola eller skola om familjer. Uppföljaren Allt om känslor är upplagd på samma sätt med kapitel som Hur mår du, Varför känns det såhär, Känslor ändrar sig, Att prata om känslor, Hjälpa vänner och familj samt Ett virrvarr av känslor. Denna bok fokuserar alltså på känslor och man får läsa att alla har känslor även om sättet vi visar känslorna på ändras i takt med att vi blir äldre. Kroppen kan också visa känslor och känslorna kan vara ledtrådar eller meddelanden som kan berätta för en när ens kropp vill eller behöver något. Återigen en jättebra bok att inleda samtal eller arbete om känslor. Här finns massor av intressant läsning om känslor. Böckerna har massor av fina, färgglada illustrationer som förmedlar mångfald och normkreativitet.

Allt om familjer och Allt om känslor är skrivna av Felicity Brooks och Frankie Allen, illustrerade av Mar Ferrero och utgivna av Lind & co. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) alternativt på Bokus (här och här).

 

Alla tre får plåster

Alla tre får plåsterAlla tre får plåster är den senaste boken i den långa raden av böcker om barnen på förskolan Ärtan. Valle har ett stort och fint plåster på ena benet, vilket Ester och Idde tycker är väldigt orättvist. Jätteorättvist till och med. Som tur är så vet Ester vart plåsterlådan finns och därmed kan barnen lösa situationen på sitt eget sätt. Ester tar det finaste i pannan och så några på armen. Idde vill också pröva. Och vips, så är plåstren slut. Böckerna om Alla tre har alltid fint barnperspektiv och skapar mysig igenkänning hos barnen. Jag har själv en treåring hemma som älskar plåster, så hon kommer garanterat att älska den här boken. Och jag vet ju att plåster är något som alltid har fascinerat barn, så jag tror den här boken verkligen kommer att gå hem. Precis som de andra böckerna är ju även denna bok så fint tecknad och språket är enkelt för att passa de allra yngsta barnen.

Alla tre får plåster är skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore och utgiven av Bonnier Carlsen. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Alla tre julbakar

Alla tre julbakarÄven om det känns långt bort idag då jag skriver detta så är det idag luciadagen på förskolan Ärtan. Kompisarna Ester, Idde och Valle ska baka pepparkakor. Fröken kavlar ut deg till dem och pepparkaksmåtten ligger framme att välja bland. Det finns hjärtan, grisar, gubbar, tanter och hästar. Valle väljer hästen, för den ser nästan ut som hans enhörning. Idde väljer grisen, för den ser ut som hans gosedjursgris. Men Ester vet inte vad hon ska välja. Hon vill ha en pepparkaksform som ser ut som en mus, men någon sådan finns inte. Fast sedan får hon en idé… Boken slutar med att alla tre lussar för föräldrarna och sjunger det finaste de kan.

I Alla tre julbakar introduceras vi till traditionerna med pepparkaksbak och luciafirande, vilket i sig kan vara en hel del att prata kring, inte minst för de barn som inte har med sig de traditionerna hemifrån. Dessutom finns ett annat tema, nämligen när man ser fram emot att göra något och det inte blir som man tänkt sig. Hur kan man göra då?

Detta är den elfte fristående bilderboken om barnen på förskolan Ärtan. Alla tre julbakar är fylld av julstämning och boken vänder sig precis som de andra böckerna i serien till de allra yngsta. Den har ett fint barnperspektiv och är mysig att läsa tillsammans. Extra kul är det att se att Valle älskar enhörningar och att luciatåget inte följer normen – Ester är både tärna och lucia samtidigt, Idde är tomte och lucia samtidigt och även Valle är lucia. Detta kommenteras dock inte, utan det ses som självklart att alla får vara det som man vill. Enda som är tråkigt med dessa böcker är att det gärna skulle ha varit större representation när det gäller hudfärger. Nu har alla karaktärer, även pedagogen, vit hudfärg, det hade man ju lätt kunnat ändra på så fler kan känna sig representerade och böckerna kunde spegla samhället bättre. Men det kanske kommer i kommande böcker om Alla tre.

Boken är skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Musse och Helium

Musse & Helium. Mysteriet med hålet i väggen Musse & Helium. Jakten på Guldosten Musse & Helium. Äventyret i Lindrizia SIGNERAD: Musse & Helium. I Duvjägarnas klor

På ena skolan där jag jobbar har böckerna om Musse och Helium blivit stor högläsningssuccé. Bokserien om mössen Musse och Helium och deras äventyr består av fyra böcker.

I den första boken, Mysteriet med hålet i väggen, får vi lära känna karaktärerna. De två mössen, Musse och Helium, bor hemma hos människan Camilla. Men en dag upptäcker de ett mystiskt hål i väggen där de sugs ner och hamnar i en värld helt olik vår som kallas för Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket och därfår för de ett farligt, men mycket viktigt uppdrag. Tillsammans med sina nyfunna vänner beger de sig iväg på sitt livs äventyr. De måste hitta den försvunna Guldosten, ta reda på vad som hänt deras föräldrar och säkra Djurriket från de elaka Duvjägarna.

illustration5I den andra boken, Jakten på Guldosten, fortsätter äventyret. På deras färd genom Djurriket på jakt efter Guldosten får de tackla såväl små som stora bekymmer. Längs sin väg möter Musse och Helium både goda och onda varelser. Det är inte lätt att veta vem de kan lita på. Och dessutom visar det sig att deras vänner Ta-Ta och Tant Gamelina inte har berättat hela sanningen om Djurriket. Hela tiden dyker nya hemligheter och överraskningar upp och det händer mystiska, oförklarliga saker, så som att osynliga broar dyker upp, stubbar kan prata och varelser går helt plötsligt upp i rök. Värst av allt är när de Onda andarna dyker upp och kidnappar Musse! Hur ska Helium kunna fortsätta på egen hand och hur ska hon få tillbaka sin bror?

I tredje boken, Äventyret i Lindrizia, hamnar mössen i en annan värld, vinterlandet Lindrizia, som ligger mellan Djurrikets båda landsändar och är isprinsessan Frahs vackra rike. Där bor också det fruktansvärda snömonstret Galaha. Om han får tag på Musse och Helium är allt över. Det blir spännande och farligt, inte minst när Helium ramlar ner i en isvak. Men samtidigt får mössen också uppleva fantastiska saker under sitt äventyr, så som flygande labradorer, osynliga servitörer och en giraff med tre huvuden!

Den fjärde boken, I duvjägarnas klor, släpps i början av maj 2020.

Camilla Brinck har skapat en magisk fantasivärld där det finns allt från spänning och faror till humor och vänskap. Böckerna innehåller många fina värderingar och ifall man läser de högt i en klass finns mycket att diskutera kring ifall man vill. Lärarhandledningar finns också att tillgå vid behov. Mössen är lillgamla och roar sig med diverse tokiga upptåg som man kan skratta åt.  Prutt-skämten lär locka många läsare till fniss och skratt. Samtidigt förmedlas värdegrundsteman, klokheter och värdefull livskunskap. Dessutom finns de klassiska fantasyingredienserna med, som sagovarelser, magi och motsättningarna mellan gott och ont. Det som är bra med böckerna är också att de fångar en bred målgrupp. Som högläsningsböcker funkar de från 4-5 år upp till 9-10 år. De går också bra att läsa själv för de äldre läsarna i målgruppen, eftersom texten är enkel och luftig.

Musse och Helium skapades först av Camilla Brinck först som ett ljudboksäventyr, men efter att det blivit sådan succé bestämde hon sig för att tillsammans med Maria Isacsson skriva om ljudboksäventyret till fyra böcker. Dessa är illustrerade med helt magiska färgbilder av Jan Jäger. Böckerna är utgivna av B Wahlströms och de finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).

Bli kvar

Bli kvarBli kvar är en kortroman av Maja Hjertzell som vänder sig till unga vuxna. Boken handlar om Lukas och när vi kommer in i handlingen har han precis vaknat upp bredvid Sophie som är hans bästa vän, men också tjejen som han varit kär i så länge han kan minnas. Och idag ska hon flytta iväg till Göteborg, 27 mil bort. De har gått ut gymnasiet och i den lilla ort som de har vuxit upp i förväntas det att man ska flytta iväg och börja plugga. Lukas vill inte det. Han vill gå sin egen väg. Stanna kvar. Inte flytta bara för att alla förväntar sig det. Boken har 142 sidor och är inte mycket större än en pocketbok. Texten är luftig. Det är därmed en bok som går snabbt att läsa. Men den är samtidigt tänkvärd. Den handlar om de livsval man måste göra när man växer upp och tar stundenten. Lukas måste hela tiden stå till svars för sitt beslut att stanna kvar. Samtidigt som han ju också måste försöka känna efter vad just han vill. Måste man vara misslyckad för att man inte vill plugga vidare? Eller för att man inte vill flytta? Varför måste allt förändras? Och varför räcker inte Lukas som anledning för att Sophie ska stanna kvar? Varför måste hon iväg?

Boken utspelar sig bara under ungefär ett dygn, men det är ett intensivt och känslofyllt dygn. Vi får komma nära, nära Lukas tankar och känslor. Det är en fin skildring av den första stora kärleken, likväl som en vacker skildring över en känslig killes funderingar. Samtidigt väcker boken även andra tankar, kring livsval, hembygd, uppväxt, flytta eller bli kvar. Att få in allt detta på så få sidor är skickligt gjort av Maja Hjertzell. Språket är otroligt vackert! Jag önskade att jag hade en fin anteckningsbok att skriva citat i medan jag läste. Boken rekommenderas varmt till alla ungdomar och unga vuxna, inte minst till de som brukar avskräckas av tjocka böcker.

Bli kvar är utgiven av Gilla böcker. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

En giftig skandal

En giftig skandalÄntligen har Kristina Appelqvist kommit med en ny bok om Emma och Helena på Skövde universitet. En giftig skandal heter denna bok som är nummer fem i serien. Det ska hållas en litteraturfestival på Västgöta universitet och fokus för festivalen är Agatha Christie. Dagarna innan festivalen upptäcks en tidigare okänd brevsamling som får stor uppmärksamhet internationellt. Men detta kommer trots allt i skymundan när det sker ett mord vid invigningsmiddagen. Fler dödsfall följer och det dröjer inte länge förrän polisen inser att gärningsmannen medvetet kopierar morden ur Agatha Christies böcker.

Rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller är tillbaka i en ny spännande deckare där de återigen hamnar mitt i ett morddrama. Jag har läst alla de tidigare böckerna och fastnat för dem eftersom den akademiska miljön utgör en intressant inramning. Dessa deckare är inte blodiga utan det är snarare pusseldeckare där fokus ligger på att klura ut lösningen på mordgåtan. Inte helt olikt Agatha Christies egna böcker alltså. Både Emma och Helena är fascinerande och sympatiska karaktärer, båda karriärsinriktade, men ändå trevliga och varma människor som har både små och stora problem i privatlivet vid sidan av deckargåtan. Böckerna är dessutom välskrivna, spännande och charmiga i en salig blandning.

En giftig skandal är utgiven av Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Osebol

OsebolDet var meningen att jag skulle gå på föreställningen Osebol här i Hudiksvall, men den ställdes in på grund av corona-viruset som så mycket annat. Inför den läste jag i alla fall boken Osebol av Marit Kapla.

Osebol är en by vid Klaräven i norra Värmland. En liten by som successivt avfolkats och det som funnits allt eftersom har lagts ner – skolor, fabriker, affärer. Vi som vuxit upp och bott i liknande byar känner igen oss i landsbygdens förvandling och den uppgivenhet detta medför. Detta skildras också på ett nyktert, men varmt och känslosamt sätt i Marit Kaplas bok. Hon, som själv föddes i Osebol, har intervjuat i stort sett alla byns vuxna invånare mellan 18-92 år. Dessa intervjuer har hon sedan kokat ner till lyriska berättelser som går rakt in i hjärtat.

Det är invånarnas livsöden som vi får ta del av, på ett poetiskt sätt, men med deras egna ord. Det är skogsarbetare, undersköterskor, byggjobbare, grävmaskinister, folk som fötts och vuxit upp i Osebol likväl som ensamkommande och inflyttande från världens alla hörn. Alla har de något att berätta. Det kan handla om byn, älven och skogen, om vården, skolan, vargen, jakten, skidbacken och elljusspåret, eller om landsbygden, kommunen och samhället. Men det kan också vara djupt personligt, om att inte kunna få barn, att förlora någon man älskar, att vara eldsjäl i den lokala dansklubben, att brinna för sitt jobb, att fly från krig, att jobba i skogen eller tillbringa många mil i bil när man jobbar inom hemtjänsten… De intervjuade berättar om sina liv, om hur livet tedde sig förr och hur det har förändrats genom åren. De olika människoödena vävs samman och ger en helt unik bild av en bys själ. Det är sorg, humor, glädje, gemenskap och framförallt värme. Att boken dessutom är skriven till stor del på dialekt gör att man kommer ännu närmare de intervjuade.

Osebol är en annorlunda, unik läsupplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Ett stycke svensk historia. En levande, målande glesbygdsskildring som knappast kan lämna någon läsare oberörd. Boken fick Augustpriset 2019 i kategorin skönlitteratur, och det var den väl värd. En värdig vinnare. Och en bok jag varmt rekommenderar till alla, oavsett vilken typ av böcker man egentligen föredrar. Är du nyfiken på den så läs gärna de smakbit jag delat här tidigare. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.