Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2018
M T O T F L S
« Mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

carola

Börja rida

Bildresultat för börja rida palmquistMånga barn är hästintresserade och det finns en uppsjö av hästböcker att läsa för såväl nybörjarläsarna som bokslukarna. Självklart finns också många faktaböcker om hästar och om ridning. Men Börja rida sticker ut tycker jag. Den vänder sig lika mycket till barn som till deras föräldrar och fokus ligger på att börja på ridskola. Boken presenterar hur det går till att börja på ridskola, vilken utrustning man behöver, hur en ridlektion brukar gå till och vilka säkerhetsregler som gäller i stallet. Det finns också mycket annan intressant fakta för den som är häst- och ridintresserad. Man kan till exempel få lära sig om hästens kroppsspråk, hur man leder en ponny, hur man sadlar och tränar, vad hästens olika färger heter, om olika ridvägar och bokstäverna på ridbanan och mycket annat.

Om ens barn börjar på ridskola brukar man som förälder ofta bli involverad också. Man tillbringar en hel del tid i stallet och nära hästarna, man kanske får leda nybörjarnas hästar under de första lektionerna eller vara funktionärer på tävlingar. Är man som förälder inte van vid hästar eller ens intresserad så kanske man inte har så mycket kunskap, men det kan man lätt få av den här boken. Ett bra tips är att förälder och barn läser den tillsammans. Börja rida hjälper helt enkelt både barn och vuxna att komma som nybörjare till ridskolan utan att man behöver känna sig dum eller vilse. Dessutom kan man känna sig mer säker efter att ha tillförskaffat sig lite mer kunskap. Att rida är roligt och egentligen inte farligt, men det är levande djur det handlar om, och det är stora, tunga djur, så det kan vara mer riskabelt än vissa andra sporter. Därför är det bra att få lite mer koll helt enkelt.

Börja rida är skriven av Erika Palmquist som är förlagsredaktör och som ridit sedan hon var sex år. Det märks att hon har en gedigen kunskap och att hon är van att förpacka fakta på ett lättförståeligt sätt. Det finns gott om förklarande texter, härliga hästfoton och tydliga illustrationer som tillsammans ger mycket intressant, rolig och matnyttig kunskap. Boken är indelad i fem kapitel för extra tydlighet, nämligen Hästen, Hästens utrustning, Ryttarens utrustning, Ridskolan och Ridlektionen. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men fungerar som en introduktions- eller nybörjarbok för alla åldrar, såväl små som stora. Den är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Leona – tärningen är kastad

Leona. Tärningen är kastadEn sjuårig flicka går naken och blodig mitt på blanka förmiddagen in på en bank i centrala Stockholm och lyckas få med sig ett miljonbelopp därifrån. Det osedvanliga rånet väcker snabbt stort uppseende. Den unga Leona Lindberg, brottsutredare vid Roteln för Grova Brott vid Citypolisen, får ärendet på sitt bord. Utredningen innehåller en rad märkliga omständigheter och spåren visar sig så småningom leda åt ett oväntat håll.

Leona är erkänd för sin yrkesskicklighet och samtidigt en udda fågel inom poliskåren, en kontroversiell outsider och ensamvarg som inte drar sig för att ta till ibland rent våghalsigt oortodoxa metoder om de helgar hennes syften.

Ovanstående är förlagets beskrivning av boken Leona – tärningen är kastad. Som ni förstår så är det här en annorlunda deckare. Dels med tanke på att det är ett barn som är den som till synes ligger bakom rånen, och dels med tanke på bokens huvudperson Leona. Den udda fågeln som hon beskrivs som. Och hon är verkligen kontroversiell ur samhällets mått mätt. Hon är mamma och polis, men har samtidigt enormt svårt att passa in i alla mallar. Men samtidigt är hon inte längre ensam – deckarvärlden innehåller trots allt ganska många sådana karaktärer, tänk bara på Saga i tv-serien Bron eller varför inte Lisbet Salander. Så man kan inte säga att idén eller boken känns särskilt unik. Det innebär dock inte att den inte är bra, för det är den. Jag hade lite svårt för berättarstilen först, och för karaktären Leona. Men hon förmänskligas mer och mer genom boken och till slut får man faktiskt någon slags förståelse, om än inte riktigt acceptans, för de val hon gör. Hon är ingen sympatisk karaktär, men hon är intressant. Både Leona och händelserna i boken väcker reaktioner och tankar hos mig som läsare. Boken håller också ett högt tempo, vilket gör den till en perfekt sträckläsarbok. Tärningen är kastad är första boken i serien om Leona. Hittills har det kommit ut två böcker till. Jag kommer definitivt att läsa dem. Konstigt vore det annars med tanke på den cliffhanger som avslutar boken.

Leona – tärningen är kastad är skriven av Jenny Rogneby och utgiven av Wahlströms & Widstrand. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Brorsan är kung

Brorsan är kung!Måns är 11 och gillar att skejta. När han måste följa med sin mamma till Malmö över sommaren pga jobb så är alltså det första Måns gör att leta efter närmaste skejtpark. Han hinner inte vara där särskilt länge förrän han träffar Mikkel. De utmanar varandra, det leder till blodvite och det slutar med att de blir blodsbröder. Bara några timmar efter det att Måns kom till Malmö. De blir snabbt varandras bästa kompisar och allt borde vara frid och fröjd. Eller? Nej, så enkelt är det förstås inte. Måns bär på en hemlighet. En hemlighet som är så stor att han inte ens vågar berätta den för Mikkel. En hemlighet som bidragit till att Måns nu befinner sig i Malmö med sin mamma medan pappa är kvar hemma och eh.. tränar på att cykla. Den hemligheten är att i Måns pass så står det inte Måns. Det står Michelle.

Måns är alltså född som tjej, men har länge, alltid, känt sig mer som kille. Efter att ha berättat det för sina föräldrar och vännerna därhemma blev det lite spänt. Mamman tog det bra och accepterade direkt att Michelle nu ville bli benämnd som Måns istället. Pappan tog det mindre bra. Även kompisarna visade lite blandade reaktioner. Med de erfarenheterna är det alltså inte så konstigt att Måns inte ville berätta för Mikkel om denna hemlighet. Men en sådan hemlighet blir förstås svår att hålla hemlig hur länge som helst. Framförallt om man är blodsbröder. Så en dag kommer förstås Mikkel på hemligheten. Egentligen reagerar han kanske inte så mycket på att Måns är född som Michelle. Det han reagerar mest på är snarare det faktum att Måns haft en hemlighet. Mikkel tycker att Måns svikit honom, att Måns inte längre är värd att vara Mikkels bästa vän. Han vill inte ens veta av honom. Och det gör förstås Måns panikslagen. Och väldigt ledsen. Och ensam.

Brorsan är kung är en otroligt fin bok som belyser transtemat på ett lite annorlunda sätt. För Måns är allting så givet, han tvivlar aldrig på vem han är. Det är omvärldens reaktioner som fokus ligger på, och där finns det mycket att diskutera kring eller tänka på ifall man vill det. Det finns också så mycket fint runtomkring. Som bifiguren Nora som verkar vara en otroligt intressant person. Att boken utspelar sig i Malmö istället för i Stockholm som ju så många andra barnböcker. Att persongalleriet är så otroligt härligt. Att boken är så lättläst och en så bra allåldersbok att den funkar lika bra att sätta i händerna på läsovilliga killar i femman som mellanstadietjejerna som slukar allt som handlar om relationer. Jag har bokpratat om den här boken flera gånger den senaste tiden och det är alltid flera som vill läsa den, både killar och tjejer, och det blir alltid intressanta diskussioner om kön, genus, ärlighet och att våga stå upp för sig själv.

Det är Jenny Jägerfeld som skrivit och boken är utgiven på Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus. Har du inte läst den förut så gör det! Är du vuxen så läs den för att förstå lite mer av vad som kan försiggå i huvudet på barn i mellanstadieåldern, oavsett vilket kön de är födda som. Och jobbar du i skolans värld eller med barn på något annat sätt så är Brorsan är kung helt enkelt måste-läsning!

Min första läsdagbok

Min första läsdagbokEn stor anledning till varför jag bloggar om böcker är för att jag vill ha allt det jag läser samlat, som en slags läsdagbok. När jag läser deckarserier till exempel så händer det att jag kollar i bloggen för att se vilka jag läst och vilken som är på tur att bli läst härnäst. Som barn hade jag älskat att ha en egen läsdagbok. Därför blev jag glad när jag såg att En bok för alla har en fin läsdagbok som heter just Min första läsdagbok. Det är alltså en ifyllnadsbok där man på varje uppslag kan skriva, rita och berätta om de böcker man läst. Det finns plats att skriva om en bok per uppslag. För varje bok finns det plats att skriva datum man läst ut den, vad boken heter och författare. Det finns tomma rader där man kan skriva exempelvis vad boken handlar om eller varför inte hur det kändes medan man läste boken. Det är helt fritt vad man skriver, hur mycket eller hur lite man skriver om böckerna. Ena sidan av uppslaget är helt tom, där kan man fortsätta skriva om man vill, rita bokens omslag eller någon annan bild man blir inspirerad att rita utifrån boken, klistra in bilder eller skriva/rita något helt annat, kanske citat från boken eller vad man nu vill. Det finns också en rad med emojis, en ledsen, en neutral, en glad, en flirtig bussmiley samt en helt tom. Ovanför står texten ”Så här kände jag mig när jag läste”. Där kan man ringa in eller kryssa för den smiley som mest stämmer in, eller rita en egen om man inte hittar någon som passar. Jag tror att det finns många läsande barn som skulle gilla att fylla i en sådan här bok och samtidigt ha koll på sin läsning. Och tänk vilken guldgruva att ta fram och bläddra i senare. Jag gillar formgivningen, boken har en retroinspirerad, men samtidigt modern, stilren och riktigt snygg formgivning.

Min första läsdagbok kan inhandlas på Adlibris eller på Bokus för bara ett par tior! Superbra present som rekommenderas varmt till alla unga bokslukare.

Amanda undrar över el

Amanda undrar över elIgår skrev jag om boken Så funkar internet. Idag blir det ytterligare en faktabok om teknik, nämligen Amanda undrar över el. Boken är utgiven av Svensk Energi och de har tagit fram boken i nära samarbete med NT-utvecklare inom förskolan. Det finns även lärarhandledning och en materialsats så man kan jobba med ämnet ordentligt i skola eller förskola.

Amanda undrar över el presenteras som en faktasaga i bilderboksformat för nyfikna 3-6-åringar och det är nog en bra presentation av boken. Den inleds med att Amanda ska titta på sin favoritfilm när allt blir tyst och svart. Det har blivit strömavbrott. Nu börjar Amanda fundera över varifrån egentligen elen kommer och varför den försvann just nu. Tillsammans med grannen Elinor ger sig Amanda ut och undersöker elens väg till hemmet och de upptäcker också hur många olika saker vi egentligen använder el till.

Det är inte ett lätt ämne att förstå, eller att förklara för barn, men jag tycker att boken gör det på ett bra sätt. Det är lätt att förstå trots ämnet och trots de ganska svåra ord som ibland förekommer, men som förklaras pedagogiskt. Den inramning som sagan om Amanda utgör skapar en roligare ingång till ämnet och gör också att boken får en större helhet. Det finns också många illustrationer, både sådana som illustrerar själva sagan och sådana som förtydligar faktaavsnitten. Illustrationerna är varma, glada och har milda, lugna färger.

För varje exemplar av boken som säljs skänks tio kronor till GIVEWATTS, en organisation som ser till att skolbarn som inte har el hemma får tillgång till solenergilampor.

Boken kan läsas som en vanlig högläsningsbok, men den fungerar också ypperligt att arbeta med i förskolan och i skolans lägre årskurser. El är ju något som vi i Sverige ständigt är omgivna av, och det är lätt att jobba med detta tema med tanke på att de flesta barn är fascinerade av hur elen fungerar egentligen.

Amanda undrar över el är skriven och illustrerad av Kristina Hoas och Tobias Flygar. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Så funkar internet

Bildresultat för så funkar internetInternet – ett fenomen som vi kommer i kontakt med varje dag. Men få vet hur internet fungerar egentligen. Hur fungerar det egentligen att skicka text och bilder till varandra? Vad är darknet? Hur skyddar man sig från virus och maskar? Vem bestämmer över internet? Hur hittar man på smarta lösenord? Hur kan skor, motorvärmare, lampor och till och med kylskåp vara uppkopplade till internet? Vilken betydelse har egentligen ettorna och nollorna? Dessa frågor och många, många fler, får man svar på i boken Så funkar internet som är skriven av Karin Nygårds och illustrerad av Johanna Kristiansson.

Bildresultat för så funkar internetBoken är indelad i många olika avsnitt. Från Vad är internet, Från Arpanet till internet, World Wide Web och Ettor & Nollor, går vi vidare till Olika sätt att skicka data, Trådlösa signaler, Fiber, Så skickas data, Bitar & byte och därifrån vidare till Programmering, Internet under ytan, Hemligheter på nätet, Virus & Hackare och Människor att akta sig för och till sist hittar vi kapitel som Att söka kritiskt, Att surfa på nätet, Internetfenomen och Innan internet.

Internet är ju en komplicerad värld och boken innehåller många olika pedagogiska hjälpmedel för att försöka förklara det svåra ämnet och de många krångliga orden. Det finns exempelvis tidsaxlar, ordförklaringar och register. Boken har också en snygg formgivning med massvis av fina, detaljerade, roliga och färgglada illustrationer och olika pratbubblor, moln faktarutor och liknande som bryter av den löpande texten och gör texten både lätt att läsa och lätt att ta till sig.

Så funkar internet är en jättefin bok som faktiskt lyckas bryta ner ett svårt ämne till något som man faktiskt förstår. Jag gillar verkligen illustrationerna, de lyfter läsupplevelsen rejält, titta bara här intill (klicka på bilden så kommer du till illustratörens hemsida med fler exempel). Men det här är också en innehållsrik bok. Den vänder sig till barn mellan 6-9 år, men jag skulle nog snarare säga 8-12 år. Den är rätt tjock, med ett sextiotal sidor och rätt mycket text. Så den rekommenderas främst till de lite mer läsvana, de riktigt vetgiriga eller som högläsningsbok.

Handbok för molnskådare

Handbok för molnskådare : en faktabok om vad som rör sig på himlenHandbok för molnskådare är en faktabok om det som rör sig på himlen. De flesta har väl legat på rygg, tittat upp mot himlen och drömt sig bort bland molnen. Då är steget inte långt till att bli molnskådare. Alla kan molnskåda. Det enda man behöver är lite tid och så förstås en molnig himmel.

I den här boken får man lära sig allt man behöver veta om molnen. Vad det finns för olika slags moln, hur de bildas, hur de kan se ut, vilken påverkan de har på vädret på jorden, hur man kan förutspå vädret och mycket mer. Man får också lära sig lite om meteorologins historia, om moln i olika språk och vad det finns för tro och myter kring molnen.

Boken vänder sig till barn mellan sex till nio år enligt förlaget, men jag tycker att den passar hela familjen. Det är en hel del svåra ord i boken så det skadar inte att vara en van läsare. Trots att det är en faktabok tycker jag också att boken passar bra som högläsningsbok. Det är ganska lite text och den är indelad i olika avsnitt så det är lätt att läsa lite i taget. Då blir det också enklare att hålla isär alla de olika molntyperna.

Det finns jättefina illustrationer i boken och den är snyggt formgiven med faktarutor som bryter av den löpande texten, vilket gör boken mer lättläst. Lite synd är det bara att man valt att använda sig av flera olika typsnitt, det stör helhetsintrycket tycker jag. Men överhuvudtaget så är det här en fin bok, och en rolig idé. Jag tror inte att det finns särskilt många böcker om moln för barn.

Boken är skriven och illustrerad av Linnéa Krylén och den är utgiven av förlaget Opal. Handbok för molnskådare finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hugo och kepskampen

Hugo och kepskampenJag har haft en hel del bokprat på sistone. En bok som jag tipsat om i både fyran och femman på mina skolor är Hugo och kepskampen som jag också därför nyligen har läst. Det är en väldigt rolig, underhållande och samtidigt lite tänkvärd berättelse om en kille som heter Hugo. Han är ganska ensam och utanför. Troligen också mobbad, även om man mer får antydningar till det i texten än att han berättar om det själv. Det är en öm tå det där. Men han vill verkligen vara en i gänget och bli accepterad. Han slår nästan knut på sig själv för att bli det. Så blir det en dag då det är dags att välja representanter till elevrådet. Ingen anmäler sig frivilligt. Till slut säger läraren att ingen i klassen får gå ut på rast förrän någon anmält sig. Hugo ser sin chans att bli omtyckt och anmäler sig därför. Efter det är det som att en helt ny värld öppnar sig för honom. Klasskompisarna ber honom föra en kepskamp i elevrådet. De vill ha på sig keps inomhus fastän det är förbjudet i skolan. Hugo lyckas med det och det leder till att han blir accepterad i klassen, ja till och med lite populär. Det är roligt. Men det dröjer inte länge förrän Hugo inser att populariteten också har en baksida…

Hugo och kepskampen är en riktigt rolig, men också tänkvärd berättelse som skildrar allvarliga ämnen som mobbing, utanförskap, utsatthet och grupptryck på ett humoristiskt sätt i jag-form, vilket gör att berättelsen griper tag ordentligt. Boken är skriven av Christina Lindström och den är utgiven av B Wahlströms. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Riktiga vikingar

Riktiga vikingar!Alla vet väl hur en riktig viking ser ut? Men den bild vi har av vikingatiden bygger till stor del på spännande historier skrivna på 1800-talet. Där framställdes vikingarna som äventyrliga hjältar. Levde det inga andra människor på den tiden? Var alla stora, skäggiga muskelknuttar som roffade åt sig det som var andras?

I boken Riktiga vikingar nyanserar Bengt-Erik Engholm bilden av vikingar och låter även kvinnor, barn, samer och andra nordbor få ta plats. De fanns ju där också under vikingatiden. Boken innehåller också massor av spännande och intressanta fakta kring de riktiga vikingarna och det som egentligen hände under vikingatiden. Vi får lära oss när vikingatiden var, vilka olika typer av skepp som vikingarna använde (vilket inte bara är de som vi känner till som vikingaskepp!), om handelsresor och plundringsresor, hur man navigerade, om musik och sagor som fanns på den tiden, hur de bodde, vad de åt, hur det var att vara vikingabarn, om runstenar, religion, fornnordisk tro, veckodagar, tidsräkning och mycket mer. Och som sagt, man får lära sig minst lika mycket om samer och andra nordbor som om vikingarna.

Boken är skriven av Bengt-Erik Engholm som också är författare till de populära böckerna Skelett, LössBlod och Snor. Han är riktigt bra på att leta fram intressant fakta och förpacka det så att det blir lättläst och pedagogiskt för barnen. Jag älskar de humoristiska illustrationerna av Jonna Björnstjerna som finns här och var. Så synd bara att de inte är i färg, det drar ner helhetsintrycket rejält. Men sammantaget så är Riktiga vikingar en fin faktabok om vikingar och historia att sätta i händerna på vetgiriga barn.

Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tulpanpojken

TulpanpojkenDen 18 oktober 1945 stiger fjorton holländska pojkar av tåget på Nyköpings station. En av dem är Wim. Hans namn står på en lapp som hänger i ett snöre om hans hals. Han har precis upplevt hungervintern i Holland, den sista krigsvintern, då det saknades mat och värme, städer brann och många människor dog. Wim handlar hos familjen Ängberg i ett gult hus utanför Nyköping. Där får han det bra. Allt är annorlunda. Alla är varma och mätta och ingen har upplevt krigets fasor. Wim får också fem nya syskon som genast välkomnar honom som en bror.

Christina Wahldén är den som skrivit denna bok, Tulpanpojken, som är baserad på en sann berättelse. Ett av Wims nya syskon, Britta, är nämligen Christina Wahldéns mamma.

Det är en samtidigt hemsk, tragisk, varm och hoppfull berättelse. Det är gripande att ta del av Wims och de andra holländarnas upplevelse under och efter krigsåren. Det är hemskt att det ska behöva vara så. Att barn ska behöva uppleva det som de upplevde. Det är hemskt att tänka sig Wim och de andra barnen lämna sina föräldrar och bege sig till ett nytt land med nya föräldrar, syskon och där de inte ens kan språket. Men det var en slags vardag då, och det är också en vardag idag. Självklart drar man parallellerna till dagens ensamkommande flyktingbarn när man läser och på så sätt blir det också en koppling som dagens barn kan relatera till. Det är alltså en bok som tyvärr ligger i tiden.

Men det är också en väldigt fin och varm skildring där vi får se Wim emottas med öppna armar av hans nya familj. Han finner sig ganska snabbt tillrätta och lär sig svenska. Han får inte stanna i Sverige. Han var nio månader hos familjen Ängberg, men sedan fick han åka tillbaka till Holland med de andra holländska barnen. Men han släpper inte kontakten med Ängbergs. Sjuttio år senare talar han fortfarande svenska. Bokens Britta har besökt honom i Holland vid två tillfällen och han har också själv varit tillbaka i Sverige flera gånger. På julafton 2015 pratade Britta och Wim med varandra på Skype, båda pratade svenska med varandra och båda var då över åttio år gamla. Det var där och då som Christina Wahldén bestämde sig för att skriva boken. Redan året därpå dog Britta och några månader senare besökte Christina Wim och hans familj i Holland.

Jag älskade verkligen boken. Den är lättläst och snabbläst, men griper tag direkt och berör på djupet. Christina Wahldén är en skicklig författare, en av mina absoluta favoriter. Hon har länge skildrat utsatta barn och svåra ämnen. Nu skriver hon något helt annat, men hon gör det på ett minst lika bra sätt. Jag gillar berättargreppet hon har där hon låter Wim och Britta komma till tals i vartannat kapitel. På så sätt får man bådas berättelse, bådas version.

Jag rekommenderar Tulpanpojken till alla från 9 år och uppåt, även vuxna. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.