Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

februari 2018
M T O T F L S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

carola

Jag ska börja skolan

Jag ska börja skolanJag ska börja skolan är en antologi sammanställd av Annika Lundeberg. Hon är en av landets mest etablerade skapare av antologier för just barn. Mest känd är hon troligen för de populära Barnkammarböckerna. Nu fokuserar hon på de barn som ska börja i ettan eller förskoleklass. I denna bok har hon samlat verk av bland annat Johan Unenge, Carin Wirsén, Kerstin Lundberg Hahn, Sarah Sheppard, Jens Ahlbom, Petter Lidbeck, Charlotte Ramel och Ulf Nilsson. Många välkända författare och illustratörer har alltså samverkat för att skapa denna innehållsrika antologi. En del är välkända, andra är helt nya. Det finns såväl berättelser som illustrationer, ramsor, dikter och klurigheter, allt väl anpassat för åldersgruppen och temat.

Boken börjar med Uppropet i Klass 1 Rönnen, sedan fortsätter det med en dikt om att läsa, berättelsen Min skoldag som tydligt illustrerar hur en typisk skoldag skulle kunna se ut, därefter presenteras alfabetet och veckodagarna, en berättelse om Ronja som ska börja sexårs och är lite nervös över det kommer sedan och så fortsätter det genom boken. Det är en väldigt bra blandning av bild och text, roligt och lärorikt, berättelser, serier, roliga historier, gåtor, ja, allt man kan tänka sig, och allt handlar alltså om den spännande, läskiga, roliga och mytomspunna skolstarten.

Jag ska börja skolan är utgiven av En bok för alla. Precis som förlagets övriga böcker har även denna ett lågt pris för att kunna spridas till så många som möjligt. En bok för alla har sedan tidigare en antologiserie där De små barnens bok, Barnens första bok och Barnens andra bok ingår. Dessa titlar har genom åren spridits i över två miljoner exemplar. Tanken är att Jag ska börja skolan nu också ska ingå i denna antologiserie och förlagets förhoppning är alltså att nå ut till så många barn som möjligt som står inför att börja skolan. Själv tycker jag att det här också är en bra presentbok och jag hoppas att det är många föräldrar eller mor/far-föräldrar som köper denna bok till sina blivande skolbarn och dessutom tar sig tid att läsa boken för sina barn, för boken ger verkligen en bra introduktion inför skolstarten och besvarar många frågor och funderingar som de flesta barn faktiskt har inför denna stora händelse.

Jag ska börja skolan finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mulle Meck 25 år

Bildresultat för mulle meckBarnboksfiguren Mulle Meck fyller 25 år i år. Det var 1993 som George ”Jojje” Johansson och Jens Ahlbom kom ut med den första Mulle Meck-boken som kom att få titeln Mulle Meck bygger en bil. Sedan dess har de gett ut över 35 böcker om Mulle Meck och hans boxerhund Buffa. Mulle Meck finns också på DVD, som dataspel och som appar. På flera ställen runt om i landet kan man möta Mulle Meck och hans vänner i olika lek- och äventyrsparker. Här i Hudiksvall till exempel finns Mulle Meck i Glada Hudik.

Mulle Meck är en samlare. Han samlar på apparater, grunkor, manicker, mojänger och molijoxer. Av dessa bygger han olika föremål, till exempel bilar och båtar. Böckerna om Mulle Meck är därför inte bara roliga berättelser, utan de är också väldigt lärorika och även inspirerande. Precis som det går att läsa i ett citat av Barnens Bokklubb på baksidan av en Mulle Meck-bok:

Hans skaparglädje går inte att ta miste på och jag tror den är både smittande och inspirerande för barnen.

IMulle meck bygger en bil år är det som sagt 25-årskalas och det kommer att uppmärksammas på många sätt runt om i Sverige. Exempelvis ger En bok för alla ut ett nytryck av debutboken Mulle Meck bygger en bil. Men det kommer också två helt nya böcker om Mulle Meck och Buffa, nämligen Mulle Mecks stora bok om bilar och Mulle Mecks stora bok om maskiner som är två alldeles nya, stora samlingsvolymer. I höst kommer ytterligare en bok, en vintersaga om Mulle och Buffa. Det firas dessutom på de olika äventyrsparkerna runt om i landet och många bibliotek och förskolor uppmärksammar födelsedagen med kalas och pyssel. Mulle Mecks skapare gör också en turné runt landet där de träffar läsarna.

Mulle Meck bygger en bil har som sagt kommit i en fin nyutgåva av En bok för alla. I den boken bestämmer han sig alltså att bygga sig en bil av några av alla de manicker, mojänger och molijoxer som han samlat på sig. Han vill nämligen se vad som finns vid andra änden av vägen där han bor. För om en väg har en ände i ena änden, måste den också ha en ände i den andra, tänker Mulle Meck. Sedan börjar han leta bland alla sina grejor och grunkor och bygger sakta men säkert något som liknar en bil. Men han glömmer något. Bilen startar inte. Och ingenting låter under huven. Visst ja, motorn! Som tur är så har han sparat Farfars gamla T-fordsmotor. När även den sitter fast i bilen så är det dags att åka. Han och Buffa åker runt sjön, följer vägen bortom bergen, till vägs andra ände. Vad de får se där får vi inte veta, men jag gissar att de barn man läser boken för har många idéer och gissningar, så det finns en hel del att spinna vidare på. Med en rolig och spännande berättelse får barnen lära sig om hur en bil ser ut och fungerar, och dessutom får de se att allt inte alls behöver vara så svårt, det är bara att skapa och prova på.

 

Konsten att ta hand om ett dödsbo

Konsten att ta hand om ett dödsbo : spara, sälja, slänga, gråtaFör snart två år sedan dog båda mina föräldrar och vi var tvungna att ta hand om deras hus och dödsbo. Då skulle vi ha behövt den här boken, Konsten att ta hand om ett dödsbo – spara, sälja, slänga, gråta. Boken är skriven av Susanna Lj Westergren tillsammans med en rad experter. Tanken är att boken ska kunna hjälpa en i sina beslut när det gäller att ta hand om dödsboet, men också att boken ska kunna förmedla en känsla av hopp och lugn mitt i allt det tunga. Boken har fem kapitel. Det första innehåller personliga berättelser om hur det kan vara att ta hand om ett dödsbo. Det andra kapitlet handlar om känslorna och om sorgens många ansikten. Hur man orkar vara praktisk mitt i sorgen, hur sorgeprocessen fungerar och även olika boktips om sorg. Nästa kapitel handlar om det praktiska arbetet kring att börja ta hand om dödsboet, om bodelning, vad man ska göra med alla saker, hur det går till rent praktiskt när man säljer på auktion eller skänker bort till välgörenhet eller second hand samt hur man tar hand om resten, om återvinning, sopsortering, hyra container och flyttstäda. Nästkommande kapitel handlar om värdering av föremålen. Har prylarna ett värde eller är det mest affektionsvärde? Vart vänder man sig för att få veta om sakers värde? Bokens sista kapitel handlar om det juridiska, om juridiken kring dödsfall och dödsbon. Hur gör man en bouppteckning och bodelning, vad innebär det egentligen, vem ärver, hur gör man arvsskifte, hur ska dödsboet deklareras, vad gör man med bostaden och så vidare.

Författaren har själv under de senaste åren anordnat fyra begravningar och ansvarat för att ta hand om två överfyllda hem. Även hon skriver att hon under denna tid skulle ha behövt en sådan här bok när hon själv var mitt uppe i allt. Men nu har hon skaffat sig kunskapen i efterhand istället och vill nu dela med sig av den till andra genom denna bok. Jag tycker att boken absolut fyller ett hål. Det finns många böcker om sorg och en del om begravningar, men ingen vad jag vet som fokuserar på det praktiska arbetet med dödsboet. Trots att de flesta av oss hamnar i denna situation någon gång i livet. Jag gillar också att boken fokuserar på ett tema per kapitel. Det gör att man kan använda boken som uppslagsbok, men man kan också läsa den från pärm till pärm om man hellre vill det. Även de personliga berättelserna i bokens första kapitel tycker jag om, de berör mig och jag tänker också att det är bra att de finns där, för då får man en känsla av att man inte är ensam. Boken har också ett tydligt svenskt perspektiv där man får tips och råd om allt ifrån böcker, hemsidor, organisationer och lagar just i Sverige, vilket gör att boken blir precis så användbar som författarens mening var. Ett stort plus också för bokens snygga omslag och formgivning. Ja, jag gillar den här boken, jag tycker att den känns komplett och innehållsrik och jag kommer inte på något som saknas faktiskt. Det enda jag tänker på är hur bokens målgrupp ska kunna få tag på boken precis när de behöver den som mest. När man nyss har blivit drabbad av sorg så lär man inte börja leta efter sådana här böcker på biblioteken eller nätbokhandlarna. Det krävs nog ett samarbete med begravningsbyråer och liknande organisationer för att boken verkligen ska nå ut till målgruppen tänker jag. Och det är lite synd, för boken är väldigt användbar och välbehövligt, så jag hoppas verkligen att många får veta att den finns så att de berörda blir tipsade om den från olika håll.

Konsten att ta hand om ett dödsbo är utgiven av Libris förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Löss

LössAlla har väl haft löss någon gång. För om man inte har haft det i håret så har man säkert haft det i munnen i alla fall. Det finns nämligen ett färgämne i glass och godis som kommer från löss. Men det är inte från samma typ av löss som man kan få i håret. Löss är också superhjältar. De har klor i frambenen som är så starka att de kan bära en last som väger 2000 gånger mer än de själva väger! Ändå brukar man säga ”klen som en lus”. Märkligt! Löss lever bara i ungefär en månad. Ändå är löss ett djur som de flesta vill bli av med. Den äldsta luskam man hittat är över 2000 år gammal. Förr var det vanligt med lusbrädor och bröstvärmare för att skydda sig mot vägglöss. Allt det här och lite till om löss kan man läsa i boken med samma namn, nämligen Löss. Den är skriven av Bengt-Erik Engholm och illustrerad av Jojo Falk. Tillsammans har de gjort flera böcker tidigare, nämligen Fakirer, Fladdermöss, Havsvidunder, Skelett och Snor. De är riktigt bra på att skriva engagerande och läsvärt om spännande ämnen. Vem hade kunnat tro att det var så intressant att lära sig mer om löss? Den spännande, intressanta fakta om löss som presenteras på ett lättläst sätt i boken illustreras med färgglada, humoristiska och uttrycksfulla bilder. Boken funkar långt upp i åldrarna men rekommenderas främst från 3-9 år.

Löss är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.

Norra Latin

Norra LatinIdag börjar diskussionen av Norra Latin i Barnbokscirkeln på Facebook. Det är en rejäl bok på närmare 600 sidor som handlar om två tjejer, Tamar och Clea, som båda börjar i ettan på gymnasiet. De har valt att gå på skolan Norra Latin i Stockholm, på teaterprogrammet. Det är en skola med gamla anor dit det krävs antagningsprov och bra betyg för att ta sig in. Clea har haft många roller trots att hon inte ens börjat gymnasiet ännu och hennes mamma, som nu är en populär skådespelerska, gick på Norra Latin, så det var självskrivet för Clea att även hon skulle gå där. Tamar hade det inte lika enkelt. Hon har bott i Östersund och bara spelat teater där i en lokal teatergrupp. Men hon brinner för teatern och har alltid velat gå på Norra Latin. Det visar sig dock att det kanske inte var bara hennes talang som gjorde att hon kom in på skolan…

Tamar har svårt att få vänner i sin nya klass. Clea däremot befinner sig ständigt i klassens centrum. Inte minst sedan hon blir ihop med den berömda filmstjärnan Jack Helanders son Tim. Men Tim mår inte bra och drar tyvärr ner Clea i sitt mående och destruktiva leverne. Tamar är kär i Clea och vill inget annat än att Clea och Tim ska göra slut så Clea blir glad som förut igen. Det dröjer inte långt in på den nya terminen innan de får höra en spökhistoria, eller vandringsägen, som handlar om skolan och om en elev som tidigare gått på skolan, vid namn Erling Jensen. Många tror att det är just en historia utan sanning, men Tamar blir varse om att det i allra högsta grad är en sann berättelse. Tamar ser Erling och han vill ha hennes hjälp.

Jag vill inte avslöja mer om boken, men den är riktigt, riktigt spännande. En bladvändare. Jag blir glad för att jag får ta del av teatervärlden och jag älskar alla citat och hänvisningar till böcker, filmer och pjäser. Författaren Sara Bergmark Elfgren är känd för sin och Mats Strandbergs triologi Cirkeln och för podcasten De dödas röster. Att hon kan skriva så man blir fängslad visste jag förstås sedan tidigare, men jag blev ändå förvånad över att jag, som stressad heltidsjobbande och halvtidspluggande småbarnsförälder, lyckades sluka denna tjocka bok utan att knappt märka av dess längd. Men visst, ska man vara lite hård så finns det ändock transportsträckor som skulle kunna plockas bort. Språket är lättläst och det flyter på så bra. Porträtten av Tamar och Clea känns också väldigt levande, liksom beskrivningen av byggnaden Norra Latin. Omslaget är underbart, det fastnade jag ordentligt för. Den realistiska grunden med skolvardagen och tjejernas liv utanför skolan känns väldigt realistisk. Den övernaturliga delen är också lagom tycker jag som egentligen inte alls brukar läsa sånt. Det är magiskt och övernaturligt emellanåt, men det övergår aldrig till regelrätt fantasy. Den som tror och hoppas på regelrätt skräck får dock leta vidare, här är det mer en touch of övernaturligt, á la Maria Gripe eller Ingelin Angerborn. Så det beror nog mycket på vad man har för förväntningar, det är ju en rejält hypad bok. Men jag gillade boken och kommer definitivt att rekommendera den till flera av mina låntagare som jag också tror kommer att gilla den. Och det här är en bok som många lär gilla, såväl unga som vuxna. Bäst av allt är att detta är den första delen i en planerad serie, Stockholmsserien, och jag är grymt nyfiken på hur författaren kommer att fortsätta. Om det kommer att vara samma huvudkaraktärer, om kommande böcker utspelas i samma miljö och så vidare. Ser verkligen fram emot fortsättningen.

Norra Latin är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vem bestämmer över din tid?

Vem bestämmer över din tid? : konsten att frigöra tid och energi (inbunden)Vem bestämmer över din tid? Konsten att frigöra tid och energi handlar om precis det som titeln antyder. På baksidan står det

Försöker du lösa ditt livspussel, men har för många bitar? Vad skulle det ge dig att använda tiden mer som du önskar – eller har du inte ens hunnit tänka efter vad du skulle vilja göra då?

Författaren till boken, Petra Brask, har över 20 års erfarenhet av att lära människor handskas med tiden och livet. I boken delar hon med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi. Boken har tio kapitel: Tid och energi – allt kostar, Vår stenåldershjärna har svårt att beräkna tid, Säg nej – rensa och välj bort, Planera för att fokusera, #digitalflexibilitet, Tid att reflektera, utvecklas och blomstra, Möte för mötets skull i jakten på konsensus, @vbrott på vägen till sammanbrott, Skapa smidiga system och en hjälpsam struktur samt Resten av livet då. Tillsammans täcker de väldigt mycket inom området tid, produktivitet, planering, effektivitet, personlig utveckling, livspussel, stress, tidstjuvar och balans i livet. Det väcks intressanta tankar, frågor och funderingar hela tiden medan man läser, men det finns också konkreta exempel och bra övningar. Allt för att man på bästa sätt ska kunna tillämpa författarens råd i sitt eget liv. Bokens stora behållning är just också alla de tips, råd och verktyg man får.

Jag har läst ganska mycket inom detta område tidigare och jag blir glad när jag ser att författaren har med många av mina favoritböcker i sin referenslista längst bak i boken. Just det är också en av bokens stora behållningar, att författaren inte är låst till en speciell metod, utan hon har plockat godbitarna ur många olika metoder och satt ihop dem med egenutvecklade verktyg så det är en alldeles egen, unik blandning hon presenterar. Jag gillar också att hon ser till hela livet, inte bara jobbet, inte bara fritiden, utan hon förespråkar en balans mellan alla delar av livet. Allt presenteras på ett lättläst och lättsamt sätt, så det är lätt att ta till sig bokens innehåll.

Vem bestämmer över din tid är utgiven av förlaget Lava och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vi bakar bullar

Vi bakar bullarVi bakar bullar är en ny bok i samma serie som Vi tvättar bilen, båda utgivna av Olika förlag. Det handlar alltså om olika saker man gör och böckerna vänder sig till de yngsta barnen, upp till tre år ungefär. I Vi bakar bullar är det en pappa och hans barn som tillsammans bakar bullar. De smular jästen, smälter smöret, blandar mjölet och kladdar degen. Medan degen jäser ritar de och läser. Sedan är det dags att knåda och baka ut bullarna. Äntligen plingar klockan och så får de smaka på de goda bullarna. En vardagsberättelse helt enkelt, med en fin ton. Eftersom det är Olika förlag som ger ut boken kan vi förvänta oss ett inkluderande mångfaldsperspektiv. Här finns exempelvis en pappa som bakar, som visar omsorg och som gör roliga saker med sitt barn utan att ens någon mamma finns närvarande. Här finns också ett barn som inte är könat, även om jag personligen tycker att hen mest liknar en kille. Hur som helst visar inte texten eller klädsel vilket kön barnet har, så förhoppningsvis innebär det att fler barn kan identifiera sig med huvudpersonen än när hen är könad. Dessutom skildrar boken en familj med mörk hudfärg, vilket ytterligare bidrar till inkludering. Sammanfattningsvis så är det här en småbarnsbok som verkligen håller att läsa om och om igen. Den är skriven av Sarah Vegna och illustrerad av Astrid Tolke. Vi bakar bullar finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

#seriöstdeträckernu

Marie-Chantal Long har tagit sig an ett obekvämt, men högst aktuellt ämne i sin senaste bok #seriöstdeträckernu. Boken handlar om Malou och hennes kompisar Fina och Ayaan. Malou har tröttnat på de dick pics som hon och hennes kompisar allt oftare får. Men hon vill ändå kunna fortsätta sig av sociala medier. Därför tänker hon ut en plan: utan att avslöja sin identitet ska hon, Fina och Ayaan leta rätt på de skyldiga och få dem att sluta skicka sina vidriga bilder. Planen är riktigt bra, men det visar sig ju tyvärr vara så att planer sällan fungerar helt som det är tänkt…

Som sagt, boken handlar om ett viktigt, brännande ämne, men tyvärr lyckas den inte beröra mig. Den når inte ända fram. Dels känns det som att jag läst detta förut, även i vuxenböcker. Inte just om dick pics, men om tjejer/kvinnor som gaddar ihop sig för att ge killar/män en läxa på grund av deras beteende. Karaktärerna känns platta, de engagerar mig inte. Boken gav alltså inte mig någon djupare läsupplevelse. Men det är en bra bok att använda som utgångspunkt för diskussioner. Det finns många intressanta ämnen och frågor i boken, så som könsroller, makt, vad som är okej och inte, vad som är brottsligt och inte, och så vidare. Kanske hade boken kunnat beröra mer om den varit längre. Just nu kommer man inte riktigt ner på djupet i de många intressanta frågorna och man lär som sagt inte heller känna karaktärerna särskilt väl. Samtidigt förstår jag att författaren troligen valt att hålla boken ganska kort just för att många ska kunna ta del av den och för att den ska fungera bra som diskussionsunderlag. #seriöstdeträckernu är utgiven av bokförlaget Opal och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Nya Sune-böcker

Bra jobbat, Sune     Sune i Ullared (kartonnage)

På sistone har det kommit flera nya Sune-böcker, fint förpackade i färgglada, fartfyllda omslag.

Sune i Ullared handlar förstås om när Sune och hans glada familj åker till shoppingparadiset Ullared. De ska shoppa loss där under en hel helg. Sune tycker att resan är en dålig idé, men inte så länge, redan på vägen dit hittar han nämligen sitt livs kärlek, Jolina Tegelbruk. Dessutom har han sån tur att Jolina och hennes familj ska till samma ställe som Sune och hans familj. Sunes klantiga pappa Rudolf däremot har inte lika mycket tur, han har fullt sjå att hålla reda på sina uppfinningsrika barn, men också att hålla koll på slantarna. Och som vanligt bjuds det på en hel del överraskningar och förstås massor av klantigheter och galenskaper.

Bra jobbat, Sune är en ”favorit i repris”. Den innehåller kapitel ur Duktigt Sune står det på baksidan. Det är oklart hur mycket som är nytt material i denna bok. Den handlar i alla fall om Sune – världens bästa tjejtjusare. Han är bra på nästan allt han gör, i alla fall tycker han det själv. Bäst är han på att tjusa tjejer. Och på att vara barnvakt åt lillebror Håkan förstås. Mamma och pappa tycker kanske inte att han är lika duktig. När de kommer hem efter Sunes barnvaktande möts de av att Sune både har målat om vardagsrummet och pangat en ruta. Men Sune har gjort det av ett fint skäl, nämligen för att göra Håkan glad. Bra jobbat, Sune alltså.

Tydligen är det så att Sören och Anders håller på att skriva om, skriva nytt och uppdatera sina gamla klassiker som lästs och älskats av så många barn genom åren. Jag vet att Sune-böckerna är populära än idag bland kidsen, så det ger förstås en extra skjuts när de moderniseras och förses med nya attraktiva omslag. I de nya böckerna byter Sune och de tjejer han tjusar mobilnummer med varandra och sms:ar varandra, så det känns att de fått en mer samtida touch. Samtidigt känner man förstås igen humorn och klantigheterna som ju är Sören och Anders Olssons främsta signum i deras författarskap. Kul att man som vuxen kan högläsa de böcker man själv växte upp med utan att barnen tycker att de känns föråldrade 🙂

Sune i Ullared och Bra jobbat Sune finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Mera fotbollsstjärnor

Vilket skott, Olivia!Förra året skrev jag flera inlägg om böckerna i serien Fotbollsstjärnor från Olika förlag. Inläggen hittar du här och här och här. Nu har det kommit ytterligare två böckeri serien. Den ena är Vilket skott, Olivia, som handlar om EM-stjärnan Olivia Schough. Boken utspelar sig under sommaren. Olivia älskar att äta glass i sommarsolen. Lika mycket älskar hon fotboll. Framförallt att göra mål. Men just den här sommaren har Olivia svårt att fokusera fullt ut på fotbollen. Hennes mamma har nämligen cancer. Återigen får vi alltså följa en av våra stora fotbollsstjärnor och läsa om hennes barndom. Det handlar mycket om fotboll såklart, framförallt om den viktiga matchen mot Getinge, men i denna bok finns det också ytterligare ett tema, nämligen hur det kan vara när en familjemedlem blir svårt sjuk. Det ger boken ytterligare en dimension och gör att denna bok visar tydligt hur man som fotbollsspelare också påverkas av det som händer utanför plan, att det finns många aspekter på spelandet och att det viktigaste inte alltid är det som sker på själva planen.

Gå på mål, Marta!Den andra nya boken i serien, Gå på mål, Marta, handlar om en av världens absolut största fotbollsspelare, nämligen Marta Viera da Silva. Boken handlar om Martas uppväxt i Brasilien och hur hon kämpat sig från fattigdom och motstånd. Tack vare fotbollen kom Marta till en fotbollsakademi för talangfulla spelare i Rio, men det var inte utan kamp. Så småningom kom Marta till Sverige och Umeå. Tänk vilken resa hon gjort från barfotafotbollen i en liten fattig stad i Brasilien, till snön i norra Umeå, att satsa på sin dröm även om det innebär att kämpa hårt och tvingas lämna familj och vänner långt bort, men också vilken dröm att redan som sjuttonåring hamna i fotbollens världselit under fotbolls-VM. Denna bok är skriven för 9-12 år istället för som de tidigare böckerna som vänder sig till 6-9 år, vilket gör att man kan försjunka ännu mer i den gripande berättelsen om Martas liv.

Jag vet att jag har skrivit det förr, men det tål att upprepas: det är så kul att det finns böcker om fotboll som har tjejer i huvudrollen och som uppmärksammar de kvinnliga fotbillsstjärnorna! Vilket skott, Olivia är skriven av Jennifer Wegerup och illustrerad av Maria Källström och Gå på mål, Marta är skriven av Anja Gatu. Båda böckerna är utgivna av Olika bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).