Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

juni 2019
M T O T F L S
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

carola

Jag älskar min pappa ändå

En dag är pappa borta.

Mamma säger att han gjorde nåt jättedumt mot nån.

Och nu får han inte bo med oss.

Jag saknar honom så mycket.

Mot mig var han alltid snäll.

Jag älskar min pappa ändåJag älskar min pappa ändå är en bilderbok för de äldre förskolebarnen som handlar om att ha en pappa som sitter i fängelse. Det skildras väl hur huvudpersonen saknar sin pappa som var den som läste godnattsaga varje kväll. Och hur svårt det är att föreställa sig att pappa kan ha gjort något dumt mot någon annan när han alltid är snäll mot sitt barn. Ovissheten är värst. Huvudpersonen frågar mamma nästan varje dag när pappan ska komma hem igen. Vuxna brukar veta nästan allt. Men det här vet inte mamma. På förskolan låtsas hen att allt är som vanligt. Hen vill inte att någon ska veta att pappa har gjort något dumt och inte får bo hemma. Men mamma har berättat för fröknarna. En dag hälsar barnet och mamman på pappa i fängelset. Men han har inte sina vanliga pappakläder och luktar inte som han brukar lukta.

Saknaden, sorgen och förvirringen hos huvudpersonen är så stark att den anas genom texten. Det här är en berättelse som berör väldigt mycket och som säkert kan vara till stor hjälp för de barn som själva hamnar i samma situation. Även för omgivningen är det förstås bra att läsa den här boken, för att få en ökad förståelse för hur den frihetsberövades barn drabbas av gärningen och fängelsevistelsen. Boken är skriven av Kristina Murray Brodin. För illustrationerna står Teresa Tingbrand (känd för Ett päron till morsa). Boken är rikt illustrerad med bilder i milda akvarellfärger. Jag tilltalas inte alls av illustrationerna utan tycker att de känns för röriga. En stil som jag tror äldre barn och vuxna uppskattar mer än målgruppen. Synd eftersom det annars är en bok som jag tycker behövs. Det där med illustrationer är förstås en smaksak, men jag personligen berördes av texten, men inte av bilderna, vilket drog ner helhetsintrycket för min del.

Jag älskar min pappa ändå är utgiven av Idus förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

 

Min första faktabok om bilar

Min första faktabok om bilarMin första faktabok om bilar är just det – en enkel faktabok för den som är intresserad av fordon av olika slag. Här presenteras personbil, husbil, racerbil, lastbil, olika utryckningsfordon och många fler fordon. Läsaren får veta vad olika detaljer på bilarna heter och hur de ser ut. Man får också veta vad några vägskyltar betyder, vad man gör på en bilverkstad och på en mack, och vad som behövs för att bilen ska kunna köras. Boken är upplagd som en vanlig bilderbok med bilder på hela uppslagen och en kort, enkel text på varje sida eller uppslag. Trots att detta är en faktabok går det bra att läsa den som en vanlig bok. Illustrationerna är välgjorda med fina klara färger och det finns många detaljer att försjunka i. Boken är både intressant, lärorik och humoristisk på samma gång. Dessutom uppmuntrar den till att studera detaljer och räkna alla fordon. Min första faktabok om bilar är helt enkelt en guldgruva för alla nyfikna små fordonsälskare.

Min första faktabok om bilar är skriven och illustrerad av Anders Nyberg. Den är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Rum för kidsen

Bildresultat för rum för kidsenIsabelle McAllister är en av de stora profilerna inom inredning för barn. Hon är känd från många olika tv-produktioner, så som Äntligen Hemma och Fixa rummet, men också från flertalet tidningar som Family Living och Sköna hem. Hon har också drivit bloggen Dosfamily tillsammans med fotografen Jenny Brandt. Isabelle och Jenny har också tillsammans skapat boken Rum för kidsen där såväl barn som föräldrar kan hitta massor av inspiration till färgglada, originella, trivsamma, roliga, coola, oväntade och snygga barnrum.

I boken finns rum för barn i alla åldrar, från spädbarn till tonåringar. Här finns också bra tips när det gäller till exempel förvaring, syskon som delar rum eller trångbodda familjer där barnet inte har eget rum utan till exempel en vrå i vardagsrummet. Här finns också tips och råd för do it yourself-projekt och fakta om färglära, tapeter, belysning och annat. Hela tiden finns barnets perspektiv närvarande. Författarna betonar att det är viktigt att lyssna på barnen och att gärna låta inredningen av barnrummet bli ett projekt som man gör tillsammans med barnen snarare än åt barnen.

Troligen är Rum för kidsen den enda, eller åtminstone en av väldigt få, inredningsböcker på marknaden som helt och hållet har fokus på barnrum. Därför är boken ett välkommet tillskott. Jag tycker att det är jättekul att bläddra och inspireras, vilket även min blivande tolvåring tycker. Det finns också många smarta tips som jag tar till mig. Som att rita upp rum och möbler skalenligt på post it-lappar för att kunna flytta runt och hitta olika inredningslösningar istället för att behöva flytta om alla möbler på riktigt. Det finns också smarta tips för hur man kan låta barnrummet växa med barnet så man slipper köpa helt ny inredning vartefter barnet växer. Överhuvudtaget handlar det mycket om återbruk och att göra saker själv, vilket gör att boken passar familjer med olika plånböcker. Inredning till barn brukar ju annars kunna vara rätt dyrt, men här får man smarta tips som inte kostar så mycket pengar. Sist men inte minst så innehåller boken också intervjuer med ett gäng kids som dessutom låter oss få titta in i deras egna rum. Vill man ha inspiration har man alltså hittat helt rätt bok!

Rum för kidsen är utgiven av Bonnier Fakta och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Bokus.

En underbar död

Julia lever det perfekta livet tillsammans med sin man Henrik och deras tre barn. Henrik är allt hon någonsin drömt om: stilig, omtänksam och en underbar far.

Men en morgon när Julia vaknar upptäcker hon att Henrik är borta. Hon letar desperat, och vägrar ge upp trots att polisens utredning inte ger något resultat.

Under sitt sökande upptäcker Julia saker hos Henrik som hon inte kände till. Vem är det egentligen hon har varit gift med? Långsamt börjar bilden av en annan Henrik växa fram. Samtidigt som hon inser att både hon och barnen svävar i stor fara.

En underbar dödBaksidestexten till En underbar död av Emma Ångman beskriver väl vad boken handlar om. Det är en psykologisk thriller som visade sig vara betydligt mer mångfacetterad och tog många fler skruvade vändningar än jag kunde ana när jag började läsa den. Det står också på baksidan att boken får en att fundera över vad som kan dölja sig utanför fönstret i mörkret, men också om man verkligen känner sina nära och kära så bra som man tror. Jag blev inte direkt rädd av boken, men den har en krypande, växande obehagskänsla som dröjer sig kvar under läsningen. Visserligen är det många osannolika saker som händer i boken, vilket jag inte brukar tycka om, men jag köper det eftersom det är fint förpackat i en nutida svensk miljö där huvudpersonen Julia hade kunnat vara vilken stressad, heltidsarbetande, tränande, vanlig småbarnsmamma som helst.

Boken handlar om ondska och hur den kan ärvas från generation till generation. Den handlar också om hemligheter. Den bild Julia har av sin man stämmer inte alls överens med verkligheten. Hur många hemligheter kan man egentligen ha i en relation och hur mycket är det som man väljer att inte se? Det finns också en bihistoria som utspelade sig längre bak i tiden, som berättas parallellt med nutidshistorien om Julia och hennes familj. Man kan ana att de båda berättelserna kommer att vävas samman, men det tar ett tag innan jag förstår hur, och jag gillar att det inte är så väldigt förutsägbart. Hela historien är intressant och skickligt uppbyggd och man sitter ofta och funderar på vad som egentligen är sant, vilkens bild av verkligheten som är den sanna och vem man egentligen kan lita på. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och sista halvan läste jag snabbt för att få veta hur boken skulle sluta. En riktig bladvändare alltså.

Det här är den första boken jag läser av Emma Ångman och jag inser också att thrillers är en genre jag sällan läser. Det är betydligt vanligare att jag läser deckare och mordgåtor när jag vill ha något spännande. Kanske för att det är en genre jag är mer hemtam med. Eller så är det för att det helt enkelt inte finns så många svenska thrillers? Jag uppskattade dock En underbar död mycket och ser fram emot att läsa fler böcker i denna genre. Skulle även gärna läsa mer av Emma Ångman, framförallt är jag nyfiken på Mannen mellan väggarna som hon gav ut för några år sedan.

En underbar död kan lånas på biblioteket eller köpas på Adlibris och Bokus.

Jag for ner till bror

Jag for ner till brorJag har precis lyssnat klart på Jag for ner till bror som blev Augustnominerad 2018. Boken utspelar sig i ett fiktivt Smalånger som ligger i Västerbotten, någonstans mellan Umeå och Skellefteå. Det är således fyllt av Västerbottniska miljöskildringar, referenser och dialekter och åh vad jag känner igen mig och åh vad jag längtar tillbaka till norr.

Boken handlar om Jana Kippo som återvänder från Luleå hem till Smalånger för att hälsa på sin bror, Bror, och där blir hon kvar. I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Maria som verkar ha varit med de flesta männen i byn, i alla fall de gifta, och som kanske är Jana och Brors syster. Janas bror håller för övrigt på att supa ihjäl sig. Harmynte John hjälper Jana när hon förirrar sig i snöstormen. Frågan är om hon kan lita på honom. Han verkar ha vansinnet i sig. Men vansinnet vet Jana en hel del om sedan tidigare. Det framkommer nämligen att Jana stack sin far med en högaffel. Och Bror klöv fadrens skalle med en spade. Vi får också veta varför syskonen hatade fadren så. Och modren. Modren som inte gjorde någonting. Hon sitter nu på hem, Smalångershemmet. Men hon får sällan några besök. Jana tar över Marias jobb inom hemtjänsten, det finns ju ett ledigt jobb där nu sedan Maria är död, och där möter hon de gamla i byn, de som var medelålders när hon lämnade Smalånger, men som nu är ofärdiga, skröpliga och bär blöjor. Allt eftersom kommer händelserna i Janas och Brors uppväxt fram i ljuset och det är inga trevliga barndomsminnen där inte.

Jag for ner till bror är en bok som har många ingredienser – mord, misshandel, incest och missbruk är bara några av dem. Det är en rå, våldsam och svart berättelse, men den har sina kärleksfulla och fromma inslag. Den handlar om hemligheter, våldsamheter, familjedraman, passioner, släkthistorier, tragik men också humor. Flera av bokens teman har man läst om många gånger förut, men det här är annorlunda. Boken är väldigt annorlunda, men på ett bra sätt. Eljest skulle vi ha sagt därhemma.

Språket är Västerbottniskt ordkargt men likväl vindlande vackert. Nu har jag ju lyssnat på boken och inte läst den. Men det sägs att den saknar kommatecken och att det endast finns stor bokstav i början av meningar. Karaktärernas namn skrivs inte ”Jana Kippo” utan ”janakippo”, precis som det uttalas. Eftersom jag inte läst kan jag inte säga om detta sätt att skriva förhöjer eller drar ner läsupplevelsen, men hur som helst kan vi konstatera att detta gör att boken sticker ut.

Skildringarna av hur det är att bo i en liten by i Norrland är träffande pricksäkra. Karaktärerna är alla udda, de flesta med sorgliga livsöden. Ibland kan det kännas som att författaren har vältrat sig i våldsamhet och tragik, kan det inte finnas någon lycklig historia i Smalånger? Och ibland kan det kännas som att Norrland skildras på ett lite väl exotiskt sätt som snarare befäster fördomar än befriar oss från dem. Men sammanfattningsvis är detta en enormt stark roman och inte minst en stark debut. Boken är väl värd sin August-nominering. Författaren Karin Smirnoff har redan kommit ut med uppföljaren Vi for upp med mor och den ser jag fram emot att läsa i sommar. Och den kommer jag nog också att läsa, inte lyssna på, i alla fall om det är samma uppläsare även på den ljudboken, för det känns för mig väldigt fel att låta Lo Kauppi läsa upp boken med sin Stockholmsdialekt. Betoningar och uttal blir helt fel och jag stör mig en hel del på det under tiden jag lyssnar.

Jag for ner till bror är utgiven av bokförlaget Polaris och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Renässans för sjörövarböcker

Pirater : över 200 spännande saker att upptäckaVisst har det blivit en renässans för pirat- och sjörövarböcker? Det känns så tycker jag. Den stora boken Pirater kom förra året och är en faktabok med massor av bilder och ett tillhörande förstorningsglas som man kan använda för att upptäcka intressanta detaljer i bilderna. Pirater finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.
Förra året kom också första boken om Ester Tagg: Ester Tagg och den flygande holländaren. Den handlar om barnhemsbarnet Ester som ska bli såld som barnarbetare till fabriken på sin 10-årsdag. Men strax innan får hon veta att fartyget Den flygande holländaren ska lägga till i staden. Det enda hon fick med sig till barnhemmet var en skattkarta och på kartan fanns ett skepp avbildat, ett skepp som är identiskt med piratskeppet. Tänk om hennes föräldrar är ombord! Hon måste rymma för att ta reda på det och då handlar hon i ett spännande äventyr med pirater och sjörövare. Bok nummer två i serien om Ester kom i våras: Ester Tagg och sjöormens öga. Numera är Den flygande holländaren Esters hem. Men läget ombord är inte så roligt som det var till en början. Piraterna har varken mat eller pengar och utan det kan de inte göra särskilt mycket, inte ens leta efter Esters riktiga föräldrar. Kapten Stålhjärta tvingas pantsätta piratskeppet och genomföra ett farligt uppdrag, nämligen att leta efter en skatt i den skräckinjagande Vidundrens Vik. Det verkar också som att någon med mycket makt har lurat piraterna till ett omöjligt uppdrag…
Ester Tagg och Den flygande holländaren   Ester Tagg och Sjöormens öga
Böckerna om Ester Tagg är snabblästa med ett tydligt driv. Ester är en sympatisk och modig huvudperson som har hjärtat på rätt ställe. Piraterna och kaptenen likaså. Men de tenderar att hamna i allsköns svårigheter som ju pirater brukar göra. De här böckerna är populära på mina bibliotek och jag förstår varför. Jag tycker mycket om dem och bokpratar gärna med dem när jag träffar tvåor och treor. Ester Tagg och den flygande holländaren finns att köpa här och här, och Ester Tagg och sjöormens öga finns här och här. Tredje boken om Ester Tagg verkar komma redan i höst!
Kapten Kidds skattkarta
Nu i vår kom också Mårten Melin med en piratbok: Kapten Kidds skattkarta som är första boken i en ny serie om Jolly Anne. Anne är en föräldralös flicka som jobbar på ett värdshus. Men det slumpar sig så att hon får följa med när piraten Mary Sweet letar efter kapten Kidds legendariska skatt. Det visar sig dock vara fler pirater som vill åt den skattkistan. Ett läskigt, skrämmande, spännande äventyr tar sin början ombord på piratskeppet Äventyret och på Kapten Kidds skattö. Kapten Kidds skattkarta finns att köpa på Adlibris och på Bokus.
Även denna bok har en stark tjej i huvudrollen. I både denna bok och böckerna om Ester Tagg är piratkaptenerna kvinnor, vilket är kul och nytänkande. Mårten Melin är ju känd för att skriva lättläst och så är också fallet i denna bok. Det är inte mycket text trots att Kapten Kidds skattkarta är en rätt tjock kapitelbok. Texten har stor stil och det är mycket luft på sidorna och många bilder i boken. Även här finns ett starkt driv som gör det lätt att fastna i boken och vilja läsa mer för att få veta vad som händer. Det jag saknar i både böckerna om Ester Tagg och boken om Jolly Anne är dock illustrationer i färg. Barn efterfrågar ofta böcker med bilder i färg, inte minst nybörjarläsarna som ju är målgruppen för dessa böcker. Men jag gillar att det kommit spännande kapitelböcker om annat än monster, spöken och andra övernaturliga varelser som ju annars har varit starkt de senaste åren.

Slottet

Det var ju väldigt passande att skriva om bilderboken Slottet idag eftersom min äldsta dotter har födelsedag idag 🙂 Slottet handlar nämligen om ett barn som ska på födelsedagskalas hemma hos kompisen Frej. Huvudpersonen har köpt present tillsammans med mamma. Det blev ett slott till Frej. Ett rött slott. Precis ett sådant slott som huvudpersonen själv har därhemma. Men det slottet är grönt. Grönt och fult och tråkigt och som hen har tröttnat på! Hen skulle mycket hellre ha velat haft det röda! Men nu är det försent. Slottet är inslaget i presentpapper och nu är det redan dags för kalaset. Först säger de grattis och sjunger jamåduleva. Sen är det saft och tårta och kex. Sen är det paketöppning. ”Hoppas det är ett slott” säger Frej. Men Frej blir besviken, han ville ju ha det gröna slottet! Huvudpersonen går ut i köket:

Tänk att jag har det gröna.

Och att Frej vill ha nåt som jag redan har.

Nu känns det lite bättre. Jag tar mer tårta.

SlottetSlottet tar upp något som få barnböcker skildrar, men som de flesta barn lätt kan känna igen sig i, nämligen missunnsamhet och avundsjuka som kan uppstå när man ska köpa present åt någon som fyller år. Slottet visar hur det känns att tvingas ge bort en present som man mycket hellre hade velat behålla själv. Men också den härliga känslan av att ha något som någon annan vill ha … Jag gillar att författaren inte löste det hela med att karaktärerna bytte slott så båda blev nöjda. Nu blev det istället ett öppet slut så man får chans att prata om detta tillsammans med barnet man läser boken för. Hur skulle du själv ha gjort? Är det okej att bli besviken över en present? Är det okej att ge bort något man själv har tröttnat på? Får man byta en present man inte är nöjd med? Ja det finns många intressanta dilemman här i boken. Många av dem är säkert intressanta att diskutera även för oss vuxna. De känslor som karaktärerna ger uttryck för är ju inte alltid helt accepterade…

Emma Adbåge har som vanligt ett enormt barnperspektiv. Det är så kul att hon hittar och zoomar in på de där små vardagsdramatiska situationerna där läsarna verkligen kan känna igen sig i, oavsett om man är barn eller vuxen. Hon tar barnens känslor på allvar och ger dem utrymme. Eftersom hon både skriver texten och illustrerar själv är detta en bilderbok där bild och text verkligen stämmer överens och har ett perfekt samspel. Ett extra plus för den könlösa huvudpersonen som visserligen har fluga och finbyxor – men också en rosa duffel och relativt långt hår. Jag gillar också det befriande i att huvudpersonens hem är lite stökigt och inte helt perfekt, men utan att det problematiseras. Den här familjen har helt enkelt viktigare saker för sig än att städa. Gå på kalas till exempel!

Slottet är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Barnradions bokpris 2019

Böcker nominerade till Barnradions bokpris 2019. Bild: Mattias Stridbeck.

Nu har de fem nominerade titlarna till Barnradions bokpris 2019 presenterats!

De fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2019 är:

 • Vittran av Annalena Hedman.
  En världsberömd fotbollsspelare dimper ner i en liten by och möter två bröder, människors vänlighet och Vittrans magi.
 • Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl.
  Från pjäs till film och nu som bok ger den oss ett perspektiv på vårt liv på jorden och vår framtid – var den nu må vara.
 • F som i sämst av Cilla Jackert.
  En berättelse om att duga som den man är, och om allt det man kan skyffla under en säng för att dölja den man är.
 • Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter.
  När sorgen har förlamat hemmet drivs Tigris ut på en egen resa för att få veta sanningen om det som har hänt.
 • Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck.
  En deckare som speglar DNA-teknikens avigsidor, där en sida måste dö för att den andra ska leva.

Den vinnande boken kommer att utses av en jury bestående av femte- och sjätteklassare från Stockholms Internationella Montessoriskola. Vinnaren koras i höst under läslovet. Juryn som har valt ut de fem böckerna består av barn och vuxna som har läst samtliga böcker nominerade av förlagen och författare. Alla böcker är utgivna mellan juni 2018 och juni 2019. Böckerna passar för läsare mellan 9 och 13 år.

Har ni läst någon av dessa titlar? Jag har faktiskt inte läst någon av dem, men kommer att göra det under sommaren.

Min pappa och jag

Min pappa och jagMin pappa och jag är en finstämd bilderbok som handlar om en pappa och hans barn. Pappan kan inte gå, det har han inte kunnat sedan han var liten. Det får vi veta redan på första uppslaget. Han sitter i rullstol på bilden. Vi får också veta att pappa ofta säger förlåt. Han säger förlåt för att han inte kan vara med och cykla, åka skridskor, simma i havet eller sparka boll. Men barnet säger hela tiden att det gör ingenting, för det finns så många andra saker de kan göra tillsammans:

Ibland säger mina kompisar att de har varit och åkt skidor eller bananbåtar med sina pappor.

Då berättar jag vilken fantastisk kock du är. Och jag berättar hur kul det är att rita med dig.

Jag berättar att du kan namnen på alla fåglar som finns och att du till och med kan bli kompis med ekorrar.

Pappa, jag vet att du är ledsen. Men det behöver du inte vara. Jag är jätteglad att få vara tillsammans med dig.

Kanske blir det lite väl snusförnuftigt emellanåt. Men andemeningen är fin och hela bilderboken är så otroligt vacker. Och jag tänker att den här boken behövs. Dels som komplement till alla fartfyllda, spännande, färgglada bilderböcker om monster och spöken och läskiga saker. För Min pappa och jag är lågmäld, finstämd och vacker i sin enkelhet. Dels också för att det inte finns så många bilderböcker där karaktärerna har funktionsvariationer av olika slag och här skildras så tydligt att trots att huvudpersonen inte kan just gå, så finns det oändligt många saker han kan göra ändå. Dels behövs den här bilderboken för att den skildrar kärleken mellan dotter och far på ett sätt som inte skildras i så många andra barnböcker. Och dels behövs den också för att boken ursprungligen är skriven på koreanska och vi behöver större representation även när det gäller huvudpersoner med annan hudfärg än vit, och fler barnböcker skriven av icke-nordiska, icke-europeiska författare. Illustrationerna samspelar fint med texten och det är detaljrika, varma, milda kritteckningar som lär tilltala såväl små som stora läsare.

Min pappa och jag är skriven och illustrerad av Nari Hong. Den är utgiven av Kikkuli förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mitt hjärta är ditt

Mitt hjärta är dittMitt hjärta är ditt är den 20:e boken i deckarserien om Maria Wern och kollegorna på polisen i Visby. Otroligt att Anna Jansson har skrivit så många böcker med Maria Wern i huvudrollen! Jag har läst alla och tycker faktiskt att detta är en av de bästa böckerna. Serien är rätt ojämn, många av de senare böckerna tycker jag har känts som dussindeckare, men just denna berörde mig. Boken inleds med ett försvinnande. En 29-årig hjärtsjuk veterinärassistent anmäls försvunnen av sin särbo. Sist någon såg henne hade hon sällskap med en man på bussen. En man med en stor ryggsäck, stor nog att kanske rymma ett tält. På midsommarafton är det också en man som sätter upp ett tält på Norderstrand. Han kommer ofta till stranden med sitt tält. Varje gång med en ny kvinna vid sin sida. Bara någon timme efter att han kommit dit med kvinnorna monteras tältet ner igen. Är kvinnorna verkligen där frivilligt? Och är det samma man som setts med veterinärassistenten Cecilia innan hon försvann?

Den här boken handlar om ett fall med många trådar, som till en början inte verkar ha något gemensamt. Precis som i många andra böcker i serien så handlar det även denna gång om ett aktuellt samhällsfenomen, nämligen genteknik och organdonation. Det är ingen hårdkokt deckare, utan här läggs fokus på polisutredningen och på relationer. Maria Wern och de andra poliserna har nämligen ett liv utanför jobbet också. Maria Wern har fullt upp med barnen, sin hjärtsjuka pappa och den relativt nya relationen med Björn, vars bonusson håller på att gå Maria på nerverna. Polismannen Per Arvidsson har det dock mycket värre. Han har drabbats av en riktig tragedi. Hans sexåriga dotter Wilma är svårt sjuk. Hon kommer inte att överleva om hon inte får ett nytt hjärta. Och eftersom det innebär att familjen måste sätta sitt hopp till att någon annan familj går med på organdonation så är det kanske inte så konstigt att Arvidssons exfru Rebecka börjar överväga andra, olagliga, sätt för att hålla dottern vid liv. Arvidssons privata tragedi knyts överraskande samman med Marias utredning. Men kommer de att kunna ta reda på sanningen innan det är för sent?

Mitt hjärta är ditt är snabbläst, lättläst med ett bra driv och den var väldigt spännande. Den var inte förutsägbar som så många deckare tenderar att vara, utan det var många misstänkta och många snirklar och snår att tappa bort sig i när man trodde att man hade löst några ledtrådar. Att den behandlar ett aktuellt och omdebatterat ämne är en bonus som gör att man som läsare också börjar fundera. Hur hade man själv gjort i samma situation? Etik, moral och lag är sådant som inte alltid är så vattentätt och det kan uppstå dilemman där man inte är helt tvärsäker på vad man tycker är rätt. Därför passar det bra att ha sådana teman i en deckare. Anna Jansson är själv sjuksköterska och det märks att hon har koll på det hon skriver om. Det känns trovärdigt beskrivet. Jag har alltid drömt om att få resa till Gotland, så det är alltid lika roligt att få läsa miljöskildringarna därifrån. Dessutom är Anna Janssons karaktärer sådana personer som man gärna vill följa och läsa mer om. Kul att Per Arvidsson får ta så stort utrymme i denna bok trots att han inte ens är med i själva polisarbetet. Sammanfattningsvis så rekommenderar jag varmt boken till den som vill läsa en spännande deckare i sommar. Och kommer det fler böcker om Maria Wern kommer jag definitivt att läsa dem.

Mitt hjärta är ditt är utgiven av Norstedts förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.