När tomten försvannNär tomten försvann inleds under en julaftonsnatt. Alla sover utom huvudpersonen. Hon hör att något låter från trädgården, men orkar inte klättra ner från våningssängen för att se vad det är. Först morgonen därpå upptäcker familjen vad som hänt – trädgårdstomten är försvunnen! Efter ett tag upptäcker de att flera av grannarnas trädgårdstomtar också är borta. Tur att Miriam har sina detektivsaker. Hon och Lillebror blir detektiver som bestämmer sig för att lösa fallet och hitta tomtarna. De spanar och hittar ledtrådar, ser skumma människor i skogen och till slut hittar de tomtarna. Men hur de kom dit, ja, det är det ingen som vet.

Det här är en spännande bilderboksdeckare med jultema, skapad av Emma Virke och Emelie Östergren. Det är deras första gemensamma bok och förhoppningsvis inte den sista, för den är riktigt bra. Jag gillar hur boken är upplagd på ett klassiskt deckarsätt med förstoringsglas, ledtrådar, spår och misstänkta. Det öppna slutet har jag däremot lite svårt för, men jag kan tänka mig att det tilltalar barnen. Dessutom är det ju perfekt med ett öppet slut där man tillsammans med barnen kan diskutera fram vad de tror händer egentligen. Extra kul förstås i en barngrupp. Jag skulle gärna läsa den här för en grupp förskolebarn. Hoppas det blir av någon gång. Jag bara älskar de underbara och detaljrika illustrationerna som verkligen är tecknade utifrån ett barns perspektiv. Texten är också så härlig eftersom den är så nära ett barns eget språk.

När tomten försvann är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Jakten på julen     Julen är räddad

Måste tipsa om två roliga och spännande julböcker för åldern 9-12, antingen att läsa själv eller som högläsningsböcker hemma eller i skolan. Den första boken heter Jakten på julen och den kom förra hösten. Den handlar om Nikolas som bor med sin pappa i de djupa finska skogarna. När kungen utlyser en belöning till den som kan bevisa att Alvernas by existerar antar Nikolas pappa utmaningen och ger sig av. Kvar blir då Nikolas med sin elaka faster. Till slut bestämmer han sig för att leta reda på sin pappa. Då hamnar han i ett halsbrytande äventyr fullt av magi, fantasi och humor. I år kom uppföljaren, Julen är räddad. Den handlar om Amelia som bor med sin mamma högt upp under takåsarna i ett smutsigt London. De jobbar som skorstensfejare, men på sistone har hennes mamma blivit svagare och orkar inte längre arbeta. När vintern kommer önskar Amelia inget annat än att mamma ska bli frisk. Som tur är vet hon precis vem hon ska vända sig till med sin önskan, nämligen Jultomten. Men det visar sig att Jultomten har fullt upp med arga troll och upprörda alver. Tänk om julen måste ställas in? Nä, julen måste räddas till varje pris och Amelia ska göra det hon kan.

Här är alltså två fina böcker som ger en härlig julstämning samtidigt som vi får både humor, spänning och äventyr. De har korta kapitel, perfekt att läsa varje kväll innan julafton. Kul att det kommer julböcker för den här målgruppen, det finns ju ingen direkt uppsjö vad jag vet. Böckerna är skrivna av Matt Haig, illustrerade av Chris Mould och utgivna av Alfabeta bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Birgittas bästa julkakor (inbunden)Birgitta Rasmusson känner alla som gillar att baka igen från tv-programmet Hela Sverige bakar. Hon har också jobbat med den välkända och populära receptklassikern Sju sorters kakor och även gett ut egna receptböcker, som till exempel Birgittas bästa – Favoritrecepten till det svenska fikat. Nu är hon aktuell med en ny bakbok: Birgittas bästa julkakor.

Boken innehåller både fakta och recept. Här kan vi exempelvis lära oss om historien bakom julens bakverk, jultraditioner och dukning samt få tips och råd om sånt som är bra att veta när man ska baka kakor. Men den stora merparten av boken innehåller recept. Dessa är i sin tur indelade i kapitlen Bullar, Mjuka kakor, Tårtor och bakelser samt Småkakor. En traditionell indelning alltså som gör det lätt att hitta det man är sugen på att baka. Längst bak i boken finns också ett register för att förenkla receptletandet ytterligare.

Bland recepten hittar man bland annat Saffranspojkar, Snigelbullkaka, Glöggbullar, Gussies regnbågskaka, Karlsborgs pepparkakshjärta, Morotskaka med julkryddor, Julens tårta, Julöverraskning i paket, Vita pepparkakor, Amaretti, Saffransbiscotti och Juldammsugare. Totalt finns ett 40-tal recept och nog tycker jag att de är väldigt juliga. En del är lite mer traditionella recept, andra är helt nya och återigen andra är traditionella julkakor men med en liten twist. Jag blir definitivt sugen att baka flera av bakverken.

Jag tycker att det är tråkigt med de bak- eller kokböcker som inte har bild på samtliga bakverk/maträtter och här är alltså ytterligare en. Det finns bilder på de flesta, men inte alla, bakverk och det drar ner betyget. Jag bläddrar i såna här böcker för att få inspiration och då är det ju framförallt bilderna man får inspiration av. Däremot gillar jag väldigt mycket blandningen av de olika bakverken, liksom de personliga noteringar och anekdoter som författaren inleder recepten med. Det förhöjer läsupplevelsen.

Vill man ha tips på bakböcker inför julbaket så är Birgittas bästa julkakor ett hett tips. Den är utgiven av Lind & Co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mias pappa flyttarGunilla Bergström är idag främst känd för Alfonsböckerna. Men den bok som hon slog igenom med var faktiskt en bok om en tjej som heter Mia. Om henne berättas det i Mias pappa flyttar. Mia är sju år och går i första klass. När boken inleds är Mia ledsen för hennes mamma och pappa bråkar med varandra, mest på kvällarna när de tror att hon inte hör. Därefter får vi följa Mias vardag genom hennes föräldrars skilsmässa och hela första året efter skilsmässan, genom pappahelger, saknad och nya familjekonstellationer.

Det är så hjärtknipande ibland:

”Pappa och jag har… vi har… vi ska skiljas”, sa hon.

Det blev tjockt inombords så att man ville gråta.

”kommer han aldrig mer?”, viskade jag.

”Han hälsar nog på oss ibland. Så fort han kommer hem från Italien. Men han ska inte bo hos oss mer. Det blir bara du och jag”, sa mamma.

Jag låg vaken när hon hade somnat.

Då har vi inte pappa mer då…

Han ska vara borta jämt.

Alltid.

Bara hälsa på lite ibland.

Men det är också glädje och hopp, och i boken betonas det att förändringar inte alltid är av ondo. Det kanske blir annorlunda, men annorlunda kan också vara bra.

Mias pappa flyttar var alltså Gunilla Bergströms debut. Den utkom första gången 1971 och väckte då stor uppståndelse, både i Sverige och utomlands. Idag är det inte ovanligt varken med skilsmässor eller med böcker som handlar om skilsmässor. Men jag tycker inte att det finns något överflöd av sådana böcker, trots att det ju idag är så vanligt med separationer och bonusfamiljer. Därför var det extra kul att Mias pappa flyttar kom ut i nyutgåva i år. Och boken håller lika bra än, 46 år senare. Rekommenderas varmt! Perfekt högläsningsbok! Kan också läsas själv, men det är ganska mycket text så den funkar inte till de direkta nybörjarläsarna.

Mias pappa flyttar finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Stora antikboken : Fakta Tumregler SkötselStora antikboken är ett måste för alla som är intresserad av att gå på loppisar och auktioner. I dagens slit-och-släng-samhälle ökar efterfrågan på begagnade prylar och man värdesätter faktorer som kvalitet, hållbarhet, personlig inredningsstil och historia. Men det gäller att ha lite koll om man ska kunna göra bra fynd på begagnatmarknaden och det är förstås också viktigt att ha koll på hur man tar hand om prylarna på bästa sätt så att de håller i många fler år.

Stora antikboken innehåller allt detta: fakta om olika tidsperioder, hur man kan veta om möbeln är äkta, vad stämplar betyder, värdet på olika prylar, ålder, hur man sköter om och gör rent sina fynd, vad som är värt att fynda respektive vilka fallgropar som finns. Boken är tjock och innehållsrik, här finns det mesta man kan behöva veta, oavsett om man vill fynda på Myrorna, Bukowskis, online eller bondauktion. Författaren Jane Fredlund är antikvitetsexpert, journalist och författare till ett trettiotal olika böcker, även flera andra böcker inom ämnet. Det känns att hon vet vad hon skriver om, att hon har koll samt att hon är journalist, för hon är riktigt bra på att berätta sin kunskap på ett intressant och underhållande sätt. Boken är också rikt illustrerad i färg, vilket förstås är ett stort plus.

Stora antikboken rekommenderas varmt! Den är utgiven av Ordalaget förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lekande lätt : mönster för pärlplattorLekande lätt – mönster för pärlplattor är exakt vad titeln antyder, nämligen en bok som innehåller över 80 motiv till olika figurer som man kan pärla och leka med. Här kan du exempelvis lära dig pärla bilar, båtar, troll, lejon, sköldpaddor, dinosaurier, hus, drakar, glassar, ryska dockor och discorobotar. Mönstren är i olika svårighetsgrader, fast de flesta är relativt enkla. Allt man behöver är vanliga rörpärlor, en fyrkantig pärlplatta att lägga pärlorna på samt ett strykjärn för att kunna värma pärlorna så de smälter ihop. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och tanken är att de ska kunna pärla mönstren på egen hand eller tillsammans med någon pysselsugen vuxen om de hellre vill det. Strykjärnet behöver förstås en vuxen hjälpa till med i alla fall. Längst fram i boken berättar författaren Lidia Blomgren om hur hon kom på idén till boken. En kul och inspirerande bok för alla pysseltokiga barn. Den är inte dyr – perfekt julklappstips!

Lekande lätt är utgiven av Tukan förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rekoguiden : fakta och tips för en mer hållbar vardagPå baksidan av boken Rekoguiden – Fakta och tips för en mer hållbar vardag står det såhär:

Rekoguiden är en introduktion till en lite skönare och grönare värld. Här hittar den som vill leva lite mer reko lättsmäta fakta och tips för en mer schyst och hållbar vardag.

Det är en bra sammanfattning. Boken ger en introduktion till vad ekologiskt är, varför vi ska välja det och vad de olika miljömärkningarna är. Därefter innehåller boken ett antal kapitel med fokus på olika delar av livet och hur man kan göra mer hållbara val inom respektive område. Dessa områden är mat, , dryck, textil, el och energi, barnen, resan, surf och snack. I vart och ett av dessa kapitel finns såväl fakta som konkreta tips, råd och förslag på produkter. Boken är väldigt lättläst och därmed lätt att ta till sig. Det är många bilder och inte så mycket text. Formgivningen är lite speciell, mycket färg, modernt, grafiskt, lite retroinspirerat.

Det här är ingen bok till den miljömedvetna som vill fördjupa sig, utan tvärtom en introduktion och inspiration till den som funderar på hur man kan leva lite mer reko och vart man i så fall ska börja. I slutet av boken finns förteckning på källor, länkar och lästips för den som vill gå vidare och lära sig mer. En bra presentbok tycker jag.

Rekoguiden är skriven av Cilla Montgomery och Anders Persson och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Modigt med Vilma och Loppan (samlingsvolym)Det har kommit tre böcker om Vilma och Loppan tidigare, men nu finns det en samlingsvolym där alla tre är samlade i en enda bok. Den heter Modigt med Vilma och Loppan – samlingsvolym och de titlar som ingår är just Modigt med Vilma och Loppan, men också Tillsammans med Vilma och Loppan och Kärlek med Vilma och Loppan.

Vilma är en modig och smart tjej som sitter i rullstol och Loppan är hennes bästa kompis. Böckerna handlar om dem och deras vardag i skolan, hemma och med kompisar. Det är bra böcker för lågstadiet, både att läsa själv och som högläsning, eftersom de flesta barn kan relatera till böckerna. De handlar om sådana ämnen som barn i lågstadieåldern själva är med om och upplever, som vänskap, olika intressen, skola och bråk. I Vilma och Loppans klass finns en hel rad barn som är just olika, så alla kan hitta någon att känna igen sig i.

Böckerna är utgivna av förlaget Olika, som ju jobbar mycket med genus- mångfaldsperspektiv. Man märker det tydligt i många delar av såväl text som bild. Men det är samtidigt aldrig i fokus, utan det är bara naturligt och det är det som är deras stora styrka. Det finns barn som har olika hudfärger, barn i rullstol, barn från olika länder, barn med olika intressen, en kvinnlig vaktmästare, både hetero- och homosexuell kärlek skildras likvärdigt, en kille som gillar hästar och så vidare. Det bara förekommer i berättelsen på ett naturligt sätt utan att det problematiseras och det är så bra, och viktigt!

Min favorit i den här samlingen är Kärlek med Vilma och Loppan, som skildrar hur det kan vara att bli kär för första gången! Man blir alldeles varm i kroppen när man läser, det är så fint skildrat, och barnen är så goa. Kolla efter de här böckerna om ni har barn i rätt ålder, de rekommenderas varmt!

Olikas lättlästa böcker kategoriseras med ”SIlverdelfinen”. Vilma och Loppan-böckerna ingår i Silverdelfinen 3. De är riktade till nybörjarläsarna, men till de som kommit igång lite mer med läsningen än de absoluta nybörjarna. Det är lite mer utmanande ord och lite mer text på varje sida än de allra mest lättlästa böckerna.

Böckerna om Vilma och Loppan är skrivna av Anneli Khayati och illustrerade av Mikael Sjömilla. Samlingsvolymen finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus och man kan förstås också köpa böckerna var för sig om man hellre vill det.

Häxan i korvkioskenHäxan i korvkiosken är en annorlunda barnbok. Den ingår i en serie som heter Läs-lek-lär och är skriven av Mats Wänblad och illustrerad av Mats Molid. Boken handlar om Hans och Greta som genar genom skogen på väg hem. Där blir de inlurade i en korvkiosk av häxan Sibylla. Men det som häxan vill åt är inte välsmakande barn, utan istället vill hon åt deras mobiler, eller rättare sagt kalkylatorn på deras mobil. Hon behöver nämligen räkna ut hur mycket det ska vara av varje ingrediens i ett potatismosrecept. Det är en spännande och rolig berättelse som har en mattegåta som slutkläm. Boken har en bra nivå för nybörjarläsarna, både när det gäller språket och när det gäller mattegåtan. Det är ett kul grepp att matte är det som för berättelsen vidare och jag gillar tänket bakom. Bra idé att visa på att man faktiskt har användning av matte även i vardagen, och smart också att visa hur två ämnen kan samverka på detta sätt, vilket de ju faktiskt ofta gör i vardagen. Hoppas det kommer fler böcker i den här serien! Längst fram i boken finns en text till den vuxne läsaren med tips om hur man kan läsa boken tillsammans med sitt barn. Jag tänker att den kan funka lika bra i hemmet som i skolan, även om det kanske inte är någon högläsningsbok utan snarare en bok som man kan läsa i en mindre grupp tillsammans med ett fåtal elever.

Häxan i korvkiosken är utgiven av bokförlaget Lava och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tjoho, nu är det jul!     Tomtespelet : en julsaga i 24 kapitel

Idag är det den1 december. Dags att öppna första luckan i adventskalendern. Och dags att läsa första kapitlet i adventsboken. Det har ju blivit ganska populärt nu med de här adventsböckerna där man läser ett avsnitt om dagen ända fram till julafton. Rabén & Sjögren har ju under flera år nu kommit ut med en ny adventsbok varje år, Skorstensbarn och En förtrollad jul exempelvis. Men även andra förlag har hängt på och nu finns även adventsböcker till de lite äldre barnen. I år läser vi två adventsböcker här hemma: Tjoho, nu är det jul! och Tomtespelet.

Tjoho, nu är det jul! är årets adventsbok från Rabén & Sjögren. Den har ett större format, mer likt bilderboksformat och den riktar sig också till de yngre barnen, 3-6 år. Boken är skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma Adbåge. Den handlar om grisen Raffe som insett att det snart är jul och som gris är det bäst att passa sig. Han flyr ut i skogen för att hålla sig gömd. Han är väl inte direkt världsbäst på det kanske, men som tur är så träffar han på katten Kss-Kss som kan det där med överlevnad. De hittar ett övergivet hus i skogen och flyttar in. Men de får inte huset för sig själva, mössen Andersson och Pettersson bor också där. Och så småningom fylls också huset av en gruffande vildsvinsfru och alla hennes barn och barnbarn. Tillsammans ger sig allihopa på med att försöka skapa en riktigt överdådig jul. Men vägen dit är kantad av knepigheter, knasigheter och många funderingar. Den är riktigt tokrolig, men också mycket tankvärd. Ska bli roligt att läsa den för mina mindre barn. Tjoho, nu är det jul! kan köpas på bland annat Adlibris och på Bokus.

Tomtespelet är en av få adventsböcker som vänder sig till lite äldre barn, nämligen 9-12 år. Perfekt för min tioåring alltså. Det här är en kapitelbok med ett kapitel att läsa om dagen fram till julafton och boken är skriven av Arne Norlin. Boken handlar om elvaårige Mikael och den inleds med att han går till stadens julmarknad och strosar runt. Där möter han en tomte som erbjuder Mikael att vara med i ett spel. Tomtespelet går ut på att han varje dag kommer att få ett sms med ett uppdrag som han ska genomföra. Det kan vara allt ifrån att sjunga en julsång till att baka pepparkakor eller göra en snögubbe. Det är spännande att följa de olika uppdragen och framförallt hur han löser dem utifrån de väldigt knapphändiga instruktionerna han får. Många gånger är det svårare än man kan tro också, hur gör man till exempel en snögubbe när det inte finns någon snö? Han funderar också över hur många andra som deltar i spelet och varför han själv blev utvald. Även i denna bok är det lite existentiella frågor och en hel del tänkvärt. Fokus på värme och gemenskap är det också i denna bok. Självklart får hela berättelsen sin upplösning på julafton, och kanske blir det inte riktigt det slut man kunde tro. Tomtespelet kan köpas på bland annat Adlibris och på Bokus.