Den tusende följarenStella är 17 år och har allt. Vänner, skolans snyggaste pojkvän och massor av följare på sociala media. Kontraktet med det stora managementbolaget är inom räckhåll och förutom mammas tröttsamma tjat om betygen är Stellas liv helt perfekt. Tills Nova Star dyker upp.

Vem är den mystiska tjejen som låtsas vara Stella på nätet, snor hennes fans och raggar killar i hennes namn? Polisen står handfallen och när Stella försöker försvara sig hamnar hon mitt i en hatstorm på nätet. Medan tillvaron rasar blir Stella tvungen att ge sig in i internets mörkaste hörn för att själv hitta svaret på gåtan. Under jakten lär sig Stella en smärtsam sanning, bland tusen trogna följare kan det finnas en du önskar att du aldrig hade mött.

Den tusende följaren handlar om ett aktuellt tema, nämligen livet på nätet med allt vad det innebär i form av vloggare, likes och följare. Boken beskriver dels hur det är att vara bloggare/vloggare och om hur hårt arbete det egentligen är och hur stor andel av livet som faktiskt går åt till att planera, strukturera och genomföra sina inlägg och man får faktiskt en större förståelse och insikt i vad det handlar om. Men boken handlar också om avigsidan med nätet, att det finns en hel del risker med att visa upp sitt liv på nätet till allmän beskådan och att dessa risker faktiskt kan vara så stora att det börjar handla om brott och hot. Huvudpersonen Stella blir utsatt för näthat och när polisen inte kan hjälpa henne börjar hon själv ta reda på vem hennes förföljare är. Och Stella är en smart tjej, tillsammans med sina kompisar lyckas hon faktiskt ta reda på vem den som kallar sig för Nova Star egentligen är och hon söker upp tjejen för att konfrontera henne.

Spänningen är kanske inte så hög i boken och det haltar lite i slutet, det känns inte alltid så realistiskt att man skulle göra såhär i verkliga livet om man blir utsatt. Men jag tycker ändå att boken har ett värde med tanke på att barnen och ungdomarna idag behöver lära sig om nätvett och om riskerna med nätet, och att göra det i skönlitterär form kan vara ett bra knep. Nu är det ett tag sedan jag läste boken och jag har glömt mycket, så det verkar inte vara en bok som stannar kvar. Men som sagt, ett viktigt och högaktuellt tema.

Boken är skriven av Jenny Milwski och utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lyrans tematrio är äntligen tillbaka och denna gång handlar det om mörker. Såhär skriver hon:

Kanske känns det lite onödigt dystert att börja terminens tematrio med ett tema som mörker. Men det var det temat som kom för mig. Och det kan ju tolkas som mysigt mörker om man vill. Berätta alltså om tre böcker som innehåller mörker, i bokstavlig eller symbolisk form.

  1. Jag är kanske lite tjatig som nämner som nämner Tio över ett lite här och var, men jag gillar den väldigt mycket och den innehåller många intressanta teman. Jag tycker att mörker är en stor del av berättelsen, åtminstone i den första delen eftersom huvudpersonen ser flytten av Kiruna som något väldigt negativt och dessutom ska hennes bästa kompis flytta till Luleå, så det finns flera jobbiga förändringar som hon står inför. Hon lider dessutom av en hel del oro och ångest, vilket också kan anses vara en slags mörker.
  2. Lilla Döden hälsar på handlar också om ett slags mörker, nämligen döden och boken är också rätt mörk till en början. Men det är också en trösterik berättelse, åtminstone i den andra halvan. Dessutom är den jättefin, välbehövlig och behandlar ett viktigt ämne.
  3. Till sist nämner jag Gryningsstjärna och Middagsmörker som är de två första delarna i Idijärvi-trilogin. Här är det blandning mellan realism, fantasty och samekultur och det är väldigt mycket mörker i böckerna, men de är också väldigt, väldigt bra!

     

Veckans topplista

Jag har missat Veckans topplista två veckor i rad nu på grund av semester och tentaskrivande, men nu när vardagen är igång igen så är jag tillbaka. Denna gång handlar det om sommarens bästa böcker och det är ju ett bra tema nu när skolstarten varit och hösten gläntar på dörren.

Förlorat ansikte av Anna Karolina måste finnas med för att visa på vad jag tycker att en riktigt bra sommarbok ska innehålla: spänning, klurigheter, relationer och bra karaktärer. En riktig sträckläsarbok, om än kanske ingen revolutionerande läsupplevelse som stannar kvar för alltid.

Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova gav mig däremot en riktigt stark läsupplevelse. Jag var inte beredd på hur bra boken faktiskt skulle vara. Den golvade mig!

Om jag får stanna av Katja Gordon är en mellanåldersbok som handlar om ett brännande aktuellt ämne.

Väntarna av Cannie Möller berör samma ämne som ovanstående bok, men är en ungdomsbok, dock minst lika läsvärd.

Tio över ett av Ann-Helen Laestadius har blivit väldigt hyllad – med all rätta, den var väldigt bra!

            

 

 

 

Som ett myggbett flera gånger om dagen är en fin bilderbok som handlar om Majken och Freja. De är bästa kompisar, och går på samma förskola, men de är också grannar. Varje dag efter förskolan brukar de krypa in under den stora granen som står på gränsen, mittemellan deras trädgårdar. Där äter de bullar, spanar på Majkens storebror och så viskar de hemligheter till varandra. Men en dag på förskolan är Majken inte som vanligt. Hon är trött och orkar inte leka. Inte ens viska hemligheter. Och så dricker hon mycket vatten. Fröken ringer efter Majkens pappa som kommer och hämtar henne. Freja blir väldigt orolig och senare den kvällen berättar Frejas mamma för henne att Majken ligger på sjukhus.

Inte förrän två veckor senare kommer Majken tillbaka till förskolan med sin mamma Sara. Mamma Sara är med på deras samling och där berättar hon att anledningen till att Majken legat på sjukhus är för att hon fått en sjukdom, diabetes, typ 1. Sara berättar för förskolebarnen vad diabetes är för sjukdom och hur den påverkar Majken. Hon visar sprutorna som Majken måste få varje dag och hon visar hur en blodsockermätare fungerar. Barnen har många frågor till Sara och Majken, men det viktigaste för Freja är bara om hon kan leka som vanligt med Majken och krama sin bästa vän igen. Och det får hon ju såklart.

Jag tror inte att det finns särskilt många böcker för yngre barn som handlar om att få diabetes så jag tror att den här boken är väldigt välkommen. Jag gillar framförallt också berättarperspektivet i boken. Just att berättelsen handlar om hur det var för Freja när Majken fick diabetes, istället för om boken varit skriven ur Majkens perspektiv gör att man får en annan vinkel och det är verkligen bokens styrka.

En annan av bokens styrkor är förstås att den är väldigt lärorik och pedagogisk. Den balanserar lite mellan att vara skönlitteratur och faktabok någonstans i mitten av boken, men faktadelen hinner inte ta över så det blir för mycket fakta, utan det hålls på en lagom nivå. Istället läggs fokus på Freja och på hennes känslor på ett mycket snyggt sätt. Längst bak finns också ett lite mer fördjupande faktaavsnitt för den som vill veta lite mer. Texten är lättläst och det finns även massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer.

Som ett myggbett flera gånger om dagen är skriven av Eva Ludvigsen, illustrerad av Alina Ögger och utgiven av Idus bokförlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

I årets första Bladen brinner, nämligen avsnitt #8 handlar det bland annat om faktaböcker för barn. Författaren Sarah Sheppard intervjuas. Hon har bland annat skrivit faktaböcker om dinosaurer och hajar. Det är så fascinerande att lyssna när hon berättar om sitt skrivande. Hon brinner verkligen för att grotta in sig i sina ämnen för att sedan förmedla faktakunskaperna på ett roligt sätt till barn. Överhuvudtaget så har också faktaböcker för barn blivit mer populära, vilket diskuteras med en förläggare på Rabén & Sjögren. Exempelvis handlar det om humorn i barnfaktaböcker som kommit alltmer de senaste åren och som visat sig vara ett väldigt bra drag.

Nästa inslag i podden var också intressant. Väldigt intressant, det handlade nämligen om ekonomi och barnböcker, hur man försörjer sig som barnboksförfattare och hur den ekonomiska världen för barnboksförfattare egentligen ser ut. Något som egentligen har varit tabu att prata om tidigare, men nu har det synliggjorts lite mer hur verkligheten egentligen ser ut. Superbra att det synliggörs, men det är väldigt skrämmande att få det svart på vitt hur den ekonomiska verkligheten ser ut. Vem har egentligen råd att skriva barnböcker? Och varför är skyddet för egenföretagare så dåligt i Sverige?

Per Gustavsson intervjuas också, om hur det är att illustrera en annan persons bok. Hur går egentligen en sådan process till? Per har nyligen illustrerat Amy, Aron och anden som är skriven av Ulf Stark och han berättar mycket om hur det gick till att jobba fram illustrationerna till den boken. Också intressant att lyssna på, även om det där med att illustrera inte alls ligger för mig, jag kan knappt rita en streckgubbe 🙂

Och som vanligt tipsar de om barn- och ungdomsböcker. Bland annat Ordbrodösen av Anna Arvidsson som ju är så himla bra, men också Natt på Frognerbadet av Sverre Henmo som jag faktiskt lånade efter detta boktips, men jag kom inte alls in i boken och lämnade tillbaka den halvläst.

När avsnitt nummer 7 av Bladen brinner spelades in var det alldeles nära jul och därför är det inte så konstigt att det är ett visst jultema i detta poddavsnitt. Det handlar om att ge bort böcker i julklapp. Vi får följa med till två olika bokhandlar där personal berättar om vilka böcker som säljer bäst inför jul och hur folk tänker när de ska ge bort böcker i julklapp. Intressant att lyssna på tycker jag som aldrig får böcker i julklapp och väldigt sällan också ger bort böcker i julklapp eftersom jag inte har några läsare i min närhet. Kul också att höra att det är just barn- och ungdomsböcker säljer mest numera, mer än skönlitteratur för vuxna och mer än deckare.

Lisa och Johanna pratar också om osympatiska karaktärer, om sådana karaktärer som är vanliga människor men som kanske råkar vara lite för mycket, som visar för mycket känslor, kvinnor som beter sig för manligt eller annat som gör att de upplevs som osympatiska. De tar huvudpersonen i M varken mer eller mindre som exempel. Det är en tjej som ligger runt lite för mycket (precis som många killar gör, men när en tjej gör det så blir det inte lika accepterat). Jag har den boken hemma i oläst-hyllan och blir ännu mer sugen på att läsa den nu… De nämner också Allt som blir kvar av Sandra Beijer och så förstås Pippi Långstrump!

Det är också en intervju med Siri Spont som har skrivit 2016 års adventsbok från Rabén & Sjögren, nämligen En förtrollad jul, som jag tycker var en jättefin bok, perfekt att läsa ett kapitel om dagen fram till jul. Och hann ni inte med att läsa den under december 2016 så funkar det lika bra att läsa den i år, det fina med de här adventsböckerna är ju att de inte är tidbundna. Jag som själv är intresserad av att skriva tycker framförallt att det är intressant att höra hennes tankar kring det här formatet som förstås måste vara speciellt att skriva. 24 korta kapitel där det måste hända ungefär lika mycket i varje kapitel.

De tipsar också om flera böcker, bland annat Let it snow (på jultemat), en bok jag ville läsa inför julen 2016 men som inte hanns med, så jag får ta nya tag nu till julen 2017.

Jag kom på att jag har glömt/missat att skriva om en hel del avsnitt av Bladen brinner.

Bladen brinner #6 handlar bland annat om ett ämne som jag brinner för, nämligen lättlästa böcker. I podden får vi följa med till Nypon förlag i Helsingborg och lyssna på en intervju med en av deras förläggare. Väldigt intressant eftersom jag som sagt verkligen brinner för just lättläst. Förläggaren Henny Holmqvist berättar exempelvis att alla människor någon gång i livet kan behöva en lättläst bok. Aldrig tidigare i modern tid har så många behövt lättlästa böcker och just nu sker den största utgivningen av lättläst någonsin. Det här med läsning är en demokratisk fråga. Det handlar om allas rätt till ett språk. Det förutsätts ju i samhället att alla kan läsa, exempelvis skyltarna i tunnelbanan eller kvitton från mataffären. Så det är viktigt att exempelvis nyanlända får tillgång till lättlästa böcker för att komma igång med svenska språket.

Vi får också följa med hem till Mårten Melin som har skrivit många lättlästa böcker och han berättar bland annat om vad en lättläst bok är och vad man måste tänka på när man skriver lättlästa böcker jämfört med vanliga böcker. Tyvärr berättar han också att det är okreddigt att skriva lättlästa böcker. Dels är det okreddigt att skriva barnböcker överhuvudtaget och ännu mer okreddigt blir det då att skriva lättläst. Han möts ofta av folk som tror att det är enkelt att skriva lättläst eftersom det är så få sidor, men så är det definitivt inte.

Det är också en författarintervju med Alex Gino som har skrivit boken George som handlar om George som föddes som kille, men som känner att han egentligen borde ha fötts som tjej. Jag har inte läst boken, men böcker med transpersoner i huvudrollen har vi ju fått ett par stycken av de senaste åren och det är jättebra att det synliggörs och normaliseras även i litteraturens värld.

Lisa och Johanna återkommer också till ett tidigare poddavsnitt där de tog upp ämnet killkompisar. Lisa och Johanna hade sagt att tre böcker som behandlar vänskapen mellan en tjej och en kille inte känns så trovärdiga. Men författaren Sara Ohlsson som bland annat skrivit boken Ingen normal står i regnet och sjunger håller inte alls med dem. Hon säger att ”en snopp eller snippa är inget hinder för en vänskapsrelation”. Hon säger också att sådana här berättelser måste berättas för att normer måste ifrågasättas. Väldigt intressant att ämnet belyses på flera sätt såhär. Självklart börjar man själv också att tänka på vad man själv tycker och tänker om frågan 🙂

Bland boktipsen hittar vi Skarven av Sara Lövestam (jättebra!), Min brorsa är kung av Jenny Jägerfeld (finns i min oläst-hylla), Fågelflickan av Johanna Nilsson (angelägen och superbra lättläst bok från min favoritförfattare!) och 2016 års adventsbok En förtrollad jul.

– Vet du vilket djur det är mest synd om i skogen?Myrstackarna (inbunden)

–  Myrstackarna!

Det är ett gammalt skämt det där om de stackars myrstackarna i skogen. En gåta och ett skämt som har roat barn i säkert flera generationer. Men det är också inledningen på en sprillans ny barnbok. Det är Anna Hansson som skrivit en lättläst faktabok under den nya serievinjetten Intresseklubben. Myrstackarna har inte ens 40 sidor och väldigt lite text, vilket är perfekt för nybörjarläsarna. Ändå får vi lära oss nästan allt vi behöver veta om de stackars myrorna (som det inte alls är synd om egentligen). Visste ni till exempel att en myrdrottning kan bli 20 år gammal? Att det finns Faraomyror som gärna bor på sjukhus? Att myror äter bladlusbajs? Eller att myror inte kan höra någonting? Det fanns faktiskt en hel del i den här boken som var nytt även för mig som vuxen. Jag kan tänka mig att de fakta som finns här i boken kommer att roa barnen som läser också. Trots att det är en faktabok i grunden så är det mycket humor i boken. Illustrationerna är underbara, väldigt färgglada och med mycket charm och humor. Roligt är också de fyndiga pratbubblorna som ytterligare förstärker humorn i bilderna. Det här är en bok som jag garanterat kommer att bokprata om i höst och jag kan lova att den kommer att lånas ut flitigt till lågstadieeleverna också. Superfin är den! Hoppas det kommer fler titlar i serien Intresseklubben och att de är lika fina som denna.

Myrstackarna är skriven av Anna Hansson, illustrerad av Maria Andersson Keusseyan och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

På skärmen : sociala medier för nybörjarePå skärmen – sociala medier för nybörjare är kortfattat en bok om internet för barn. Men den handlar inte om de tekniska aspekterna, om hur internet fungerar och är uppbyggt. Istället handlar den om allt det där andra, det som kan vara svårt att förklara och prata om. Om hur man beter sig sjysst mot andra på nätet exempelvis. Det kan kanske vara lätt att retas med någon bakom en skärm, men den som blir retad med blir lika ledsen som om det hade hänt på skolan. Dessutom är det svårt att överföra känslor via datorn, vilket kan göra att någon uppfattar saker och ting annorlunda än de faktiskt var menade. Det finns människor som luras på nätet, vuxna människor som låtsas vara barn till exempel, men också folk som skickar elaka virus. Allt som står på nätet är inte sant heller, det är viktigt att tänka källkritiskt och det är ju inte det lättaste, tvärtom kan det ibland vara ett spännande detektivjobb att ta reda på vad som är sant. Men nätet kan också vara en alldeles fantastisk plats där man kan lära sig saker, spela spel, hitta information och träffa nya vänner eller kanske till och med kärleken. Och jag gillar att boken förmedlar just det, trots att den tar upp de faror som finns med nätet så tar de inte över, utan det förmedlas också att nätet har många fördelar och positiva effekter. Boken innehåller också jättemycket bra fakta om hur man beter sig på nätet samt tips och råd för hur man skapar säkra lösenord, använder en sökmotor, tar bra bilder eller skriver läsvärda texter. Jag tror att det finns en hel del barn som kanske aldrig har vågat fråga vad vissa förkortningar betyder eller hur vissa saker fungerar kan ha stor nytta av boken. Alla har inte någon att fråga, så det är jätteviktigt för att kunna hänga med. Dessutom är boken färgglad, snygg och modernt formgiven. Och väldigt lättläst! Det här är en bok som borde finnas i alla skolor och helst också i alla hem, det gäller bara att lyckas marknadsföra den för målgruppen också så att de verkligen hittar denna pärla. Boken vänder sig till barn från 9 år och uppåt. Läses också med fördel av internetokunniga vuxna 🙂 På skärmen är skriven av Johanna Stenius och Petra Jankov med illustrationer av Clara Lindegren. Den är utgiven av Rabén & Sjögren finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Den digitala barnvaktenDen digitala barnvakten är en helt annan typ av bok. Den vänder sig till vuxna och är tänkt att vägleda föräldrar och personer som jobbar med barn kring just detta med skärmanvändning. Författaren skriver att vi alla ju har sett ettåringar som ännu inte lärt sig tala, men som kan starta en iPad eller mobiltelefon med fingret. Dagens barn utsätts för en rad olika typer av skärmar, mobiler, surfplattor och datorer. Det finns risker med detta, det sägs att all denna exponering kan vara skadlig. Men det finns också fördelar, barnen lär sig engelska snabbare, samarbetar bättre och förbättrar reaktionsförmågan bland annat. Det gäller att hitta en sund balans och där är det vi som föräldrar/pedagoger och liknande som måste sätta ramar och gränser. Det är just detta boken handlar om, hur man ska förhålla sig till den nya teknologin och ta kontroll över teknologin istället för att den tar kontroll över dig och barnet. I boken finns också massor av konkreta tips och råd, till exempel när det gäller digital detox, stresshantering, mindfulness, förslag till föräldrar och familjer och tips på analoga aktiviteter. Boken ger en djup förståelse för ämnet baserad på den senaste forskningen och detta kompletteras med handfasta tips och råd i punktform, vilket gör boken lätt- och snabbläst. Den rekommenderas varmt. Den digitala barnvakten är skriven av Patrik Wincent och utgiven av Bladh by Bladh. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skärmtid : familjens guide till den digitala vardagenSkärmtid – familjens guide till den digitala vardagen är en annan bok som behandlar samma ämne. Boken är väldigt utförlig och belyser många olika områden på temat. Den är indelad i flera delar där den första delen handlar om vad experterna säger. Författaren har intervjuat en lång rad experter, allt från läkare, kiropraktor och livsstilsprofessor till strålningsexperter, psykologer och sömnforskare. Denna del av boken är väldigt omfattande och innehåller de intervjuade personernas kunskap och erfarenheter, men också tips och råd. Nästa del handlar om vad siffrorna säger, här presenteras statistik och trender, och det är mycket intressant att få ta del av hur verkligheten egentligen ser ut. Ännu nästa del handlar om när det går fel, om sådana tråkiga, men viktiga ämnen som sexuella övergrepp, dataspelsmissbruk, nätmobbing och näthat. Mycket viktiga områden att belysa, även om man önskar att det inte behövde vara så. Den sista delen handlar om vad föräldrarna säger. Jag gillar verkligen att de också får komma till tals, det här är ju faktiskt en bok för dem. Flera föräldrar intervjuas om sina erfarenheter, tankar och tips till andra föräldrar. Det finns också ett avslutningskapitel som också blickar mot framtiden. Skärmtid är en intressant, men också mycket viktig bok skriven av Björn Solfors. Den är utgiven av Harper Collins Nordic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

En hemlig kattHäromdagen kom en ny bilderbok till biblioteket där jag jobbar. Jag kunde inte låta bli att bläddra lite i den, det verkade vara en så fin bok. Och när jag sedan hade tid att läsa den på riktigt så kan jag inte annat än att hålla med. En hemlig katt handlar om en flicka som innerligt önskar sig ett husdjur, men hon får inget för sina föräldrar. Men en kväll när lampan är släckt krafsar det bakom tapeten i Los rum. Det visar sig vara en katt, en katt vid namn Silvring. Lo och Silvring beger sig ut på äventyr och det är så kul att äntligen få ha ett djur. Men Silvring är inget vanligt djur, utan ett hemligt djur. En hemlig katt. Så när dagen kommer är den bakom tapeten igen, i väntan på att det ska bli kväll och Lo på nytt ska locka på sin hemliga katt.

Boken utspelar sig någonstans emellan dröm, vakenhet och fantasi och den ger ett lite drömskt intryck, vilket även de mjuka, lite akvarelliknande illustrationerna förstärker. Jag gillar temat, vilket barn har inte drömt om ett eget husdjur, och vilket barn tycker inte om att läsa om fantasi och äventyr. Och jag gillar också att huvudpersonen och flera av bifigurerna i boken har annan hudfärg än vit (utan att det problematiseras), det är så välbehövligt i barnböcker.

En hemlig katt är skriven och illustrerad av Katarina Strömgård och utgiven av Hippo bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.