Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Adventsböcker

Nu är det Julia

Nu är det JuliaNär 11-åriga Julia får veta att hon måste tillbringa hela december på sin morfars gård på landet är hon nära att explodera av ilska. Det är så orättvist! Så fort hon kommer fram bestämmer hon sig för att försöka ta sig hem till stan igen. Men rymningen går inte riktigt som planerat. I skogen står Julia plötsligt öga mot öga med ett gäng sagofigurer som ser ut att ha stigit direkt ur en sagobok. Och de behöver hennes hjälp! Snart är Julia intrasslad i ett äventyr långt bortom hennes vildaste fantasi…

Nu är det Julia är en adventskalenderbok i 24 kapitel som passar perfekt att läsa under december månad, ett kapitel per dag. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år och är en av få adventskalenderböcker som faktiskt gör det, vilket är kul bara det. Boken är dessutom riktigt bra. Den skulle funka ypperligt att läsa högt i en klass, för här finns något som alla kan tilltalas och fängslas av. Dels har vi Julia som är lätt att falla för, en tjej som har svårt för skolan, svårt att hitta kompisar, som ständigt känner sig ensam och som dessutom har föräldrar som bråkar hela tiden, som är egotrippade och lätt glömmer bort Julia. Jag tror säkert en och annan elev känner igen sig i Julia. Dels så har vi det magiska, övernaturliga temat där väsen och oknytt från den gamla folktron väcks till liv, vilket fångar in alla de som tycker om att läsa läskiga böcker eller har fastnat för PAX-serien. Dessutom innehåller boken en stor del spänning likväl som mysig julstämning. Allt i en och samma bok. Jag läste hela boken i ett svep istället för att läsa ett kapitel om dagen och det funkade lika bra det. Jag kunde bara inte hålla mig. Jag kunde inte sluta läsa. Och det är ju ett bra betyg! Jag kommer att rekommendera denna för såväl barnen själva som för deras lärare och föräldrar. En riktigt fin adventskalenderbok för mellanstadiet!

Nu är det Julia är skriven av Johanna Wilson, illustrerad av Filippo Vanzo och utgiven av B Wahlströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

 

I väntan på julen

I väntan på julenI väntan på julen är en adventsbok som innehåller fyra olika berättelser som alla har med julen att göra. En för varje vecka i december, perfekt att läsa en berättelse för varje söndag i advent, kanske i samband med att man tänder veckans ljus i adventsljusstaken? Berättelserna är alla skrivna av Ulf Nilsson och han har valt ut sina fyra bästa berätteler om jul och juletid. Det som gör det extra spännande är dock att var och en av berättelserna illustreras av olika illustratörer.

Den första berättelsen heter Jag tror att det kan bli jul – lite kvickt. Den handlar om ett syskonpar som längtar alldeles förskräckligt till julafton. Lillasyster kommer på att man kanske kan hjälpa julen lite på traven, precis som man sjunger i visan ”Du ska inte tro det blir jul, ifall inte nån sätter fart”. De tänder alla ljus i adventsljusstaken, öppnar alla luckor i adventskalendern städar, julpyntar och slår in julklappar. Skyndar på julstämningen helt enkelt. Plötsligt är de framme vid julafton och då avslutas berättelsen med en liten twist. Den här berättelsen är illustrerad med realistiska och stämningsfulla illustrationer av Emma Ganslandt. Jag tror att alla kan känna igen sig i den evighetslånga väntan i december.

Den andra berättelsen heter Sanningen om mycket små tomtar. Den handlar om ett barn som är ensam hemma medan föräldrarna är på julfest. Plötsligt får hen se två små varelser, två små tomtar, under bokhyllan. Två roliga, kluriga, snälla, vänliga varelser som tar hand om barnet som aldrig mer behöver vara ensam hemma igen. Illustrationerna till den här berättelsen är i milda, mjuka färger av Anna Sandler.

Tredje berättelsen heter Det finns spöken, jag lovar, det finns det. Den handlar om ett barn vars mamma har arbetat på ett vårdhem där det bodde gamla människor. En dag får barnet chansen att följa med en av gamlingarna till himlen. Där möter hen Döden som berättar om livet, döden, alltet och om spöken finns på riktigt. Illustratör är välkända Alexander Jansson som har skapat vackra illustrationer i sin alldeles egna stil.

Den fjärde och sista berättelsen är Pepparkaksbarnet. Den handlar om en familj som bakar pepparkakor inför julen. En pepparkaksgumma, en pepparkaksgubbe och ett pepparkaksbarn. Men familjen får influensa strax före jul. Och som alla vet så orkar man ingenting när man har influensa. Ingen städning, ingen gran, inget pynt, ingen julmat, inga klappar. Som tur är blir pepparkaksfamiljen istället levande och ordnar världens finaste jul åt människorna. Bilderna med massor av julstämning är skapade av illustratör Katarina Strömgård.

Berättelserna är lagom långa för en mysig högläsningsstund mitt i julestöket. De är fyllda av julmys och julstämning. I väntan på julen är helt enkelt en härlig julbok för hela familjen. Berättelserna har tidigare publicerats, men redigerats inför utgivningen av den här boken. Boken är utgiven av En bok för alla och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Jakten på julen

Jakten på julen - En julberättelse i 24 kapitel (e-bok)Jakten på julen är en i raden av adventsböcker som getts ut de senaste åren. Det som skiljer denna från de andra är dels att boken är utgiven på ett mindre bokförlag, Prinsen och Prinsessan Bokförlag och dels att boken vänder sig till en äldre målgrupp än de flesta andra adventskalenderböcker. Den här vänder sig nämligen till åldern 9-12 år och är därmed en av få som gör det. Berättelsen är indelad i 24 kapitel och det fungerar därmed ypperligt att läsa ett kapitel om dagen mellan 1-24 december.

Boken handlar om fyra barn, Jossan, Sofia, Donya och Priya som går i årskurs sex på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma.

De fyra huvudpersonerna är sinsemellan olika även fast de är bästa kompisar. De bor alla i Sverige, men har bakgrund i olika kulturer, vilket berikar skildringen av dem. Boken skildrar högaktuella teman som tiggare, ensamkommande flyktingbarn och hemlöshet. Den utspelar sig dels i en förort och dels i en storstad, vilket gör att igenkänningsfaktorn är stor hos många läsare. Annars är det ju vanligt att böcker om julen utspelar sig ute på landet bland skog, snö och väsen, vilket är mysigt för julstämningens skull men kanske inte så många barn känner igen sig i. Religion är ett annat tema som får ta plats i boken och extra kul är det att flera religioner får synas utan att problematiseras. Överhuvudtaget skildrar boken stor mångfald, en av karaktärerna har exempelvis en hörselnedsättning och en annan en synnedsättning. Även vuxna skildras med stor sympati. Flickornas föräldrar är stolta, kärleksfulla och bryr sig mycket om sina barn. En bibliotekarie och en lärare får också viktiga roller när det gäller att hjälpa flickorna med sitt uppdrag. Och de fyra flickorna är förstås riktiga hjältar. De visar stort mod när de bestämmer sig för att åka till Stockholm för att leta efter ett gömställe åt flyktingpojken.

Det här är en perfekt bok att läsa som högläsningsbok på mellanstadiet under december månad. Den känns lite för tillrättalagd för att jag skulle läsa den för mina egna barn kvällstid, men i skolan passar den bättre. Här varvas frågor om julens ursprung och varför vi egentligen firar jul med viktiga frågor om mångfald, utsatthet, godhet, kärlek, människors värde, samarbete och hur vi ska jobba för en bättre värld. Boken avslutas på ett fint sätt med att flickornas familjer tillsammans arrangerar en julfest med knytkalas där mat från Mellanöstern och Medelhavet blandas med smaker från Sverige och Indien och där de blandar juldekorationer och traditioner från alla kulturer.

Jakten på julen är skriven av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides samt illustrerad av Jonas Anderson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Snösystern

Snösystern : en julberättelseSnösystern är vacker adventskalenderbok i ett stort, generöst format. Det är en klassisk julberättelse som för tankarna till Charles Dickens En julsaga och H.C. Andersens sagor. Boken har 24 kapitel, som adventskalenderböcker bör, för att man ska kunna läsa ett kapitel om dagen fram till julafton. Den är skriven av Maja Lunde och illustrerad av Lisa Aisato.

Boken handlar om Julian och när vi kommer in i handlingen är det bara några veckor kvar till jul. Julian längtar. Inte konstigt för han fyller dessutom år på julafton! Men i år är ingenting som det brukar. Julian och hans familj sörjer storasyster Juni som är död och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul. Men så träffar han en dag den sprudlande glada Hedvig som har världens största leende och glitter i ögonen. Hon får honom att minnas hur härlig julen kan vara och plötsligt har han fått upp hoppet om att det kanske kan bli jul ändå.

Men det är något som inte stämmer med Hedvig. Varför är hon alltid ensam hemma? Varför pratar hon så konstigt? Varför kan hon inte lära sig simma? Och vem är den mystiske gamle mannen som smyger runt i hennes trädgård? Vad är det egentligen hon döljer? Vem är Hedvig egentligen?

Snösystern är en fin högläsningsbok för hela familjen, även om den kanske i första hand vänder sig till barn mellan 6-9 år. Det är en bok som är svårt att inte bli berörd av. Den handlar om livet, döden, sorg, saknad, längtan, snö, vänskap, syskonskap och julstämning, allt på samma gång. Men den är inte bara sorglig, den är varm, fin, mysig och stämningsfull också. Och illustrationerna är magiska! Snösystern var den mest sålda boken i Norge förra året, oavsett kategori, genre och utgivningsår. Förra julen lästes den av norska familjer, studenter, äkta par, julälskare och julhatare, och nu har den alltså kommit hit till Sverige, på svenska. Jag är rätt säker på att den kommer att bli en lika stor succé här. Vill man läsa en adventskalenderbok som berör på djupet och ger mycket att prata om och diskutera kring så är detta helt rätt bok. Det man bör tänka på är att den handlar om ganska tunga ämnen, så man bör nog inte läsa boken i en klass om man inte känner eleverna ordentligt. Men det är en väldigt läsvärd och tänkvärd bok även för äldre barn och vuxna, så missa den inte!

Snösystern finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Jul i stora skogen

Jul i Stora SkogenJul i stora skogen är en av de första adventsböckerna som Rabén & Sjögren gett ut. Den har 25 kapitel och är tänkt att läsa från 1 december och framåt. Och boken börjar också just den första december. Vi får följa några av invånarna i Stora Skogen och deras förväntansfulla väntan på att tomten snart ska komma. För i Stora Skogen väntar man på tomten. Kaninerna övar på hälsningsfraser, planerar maten till julbordet och funderar på hur man ska klappa, för de har hört att man ger julklappar vid jul. Skogens fåglar pryder granarna med fjädrar, vildäpplen och glasbitar. Kaninbarnen Nina och Kain orkar dock inte vänta på att tomten ska komma. De ger sig ut i vinternatten för att leta efter tomten. De hamnar mitt i en snöstorm och ödet för dem till den ilskne gamla gårdstomten Vreses gård. Kaninerna har nämligen hittat en skylt som det står ”tomten till s” på. *Skylten har suttit på Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Kaninerna och kråkorna fastställer att det måste betyda att tomten ska komma. Och ”till s” måste ju betyda till Stora Skogen.

Jul i stora skogen är en saga fylld med humor, värme och stämning. Här finns det gott om julmys, roliga twister, ljuvliga illustrationer och kluriga karaktärer som det är lätt att tycka om. Jag gillar att det är just en saga, det passar så fint till jul. Boken har lagom långa kapitel att läsa ett per kväll (beroende på barnens ålder, en del upplever kapitlen för korta, de vill höra meeer) och den passar till en bred målgrupp, typ från 4-10 år. Illustrationerna är jättefina, Eva Eriksson har lyckats suveränt bra med att skildra ansiktsuttryck, kroppsspråk och känslor hos alla karaktärer. De mjuka, stämningsfulla illustrationerna samspelar fint med texten och innehåller samtidigt så mycket detaljer att man kan försjunka sig i bilderna länge.

Jul i stora skogen är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Eva Eriksson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Magisk december

Magisk decemberMagisk december är en adventsbok från Bonnier Carlsen som är skriven av den populära barnboksförfattaren Katarina Genar och illustrerad av välkända illustratören Lotta Geffenblad. Ingenting är som det brukar – Julias bästa kompis har just flyttat och hennes föräldrar bara jobbar och jobbar. Hon är inte ens säker på att det kommer att bli någon jul överhuvudtaget i år. Men en dag gör Julia en adventsstjärna i guld på fritids och efter det börjar allt förändras. Kanske är det stjärnan som visar henne vägen till världens gulligaste hund och till Helmi. Helmi som ger Julia snögloben som får tiden och gränserna att suddas ut. Och allt detta blir början på en magisk december!

Boken innehåller både magi och realism. Här finns allt. Ensamhet, längtan, saknad, stjärnor, snö, julstämning, historia, hundar, vänskap, önskningar och en magisk snöglob! Boken har 24 kapitel och tanken är att man ska läsa ett kapitel om dagen från första december till julafton. Illustrationerna är gnistrande, glimmande, sagolika och stämningsfulla. Här har vi verkligen en perfekt match mellan författare och illustratör! En mysig julbok med precis rätt julstämning att läsa i väntan på tomten tillsammans med barn i åldern 6-9 år.

Magisk december finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hemRabén & Sjögren startade en tradition för några år sedan som har kommit för att stanna. Jag pratar förstås om adventsböcker. Varje år under åtta års tid har de nu gett ut en adventsbok, en bok med 24 kapitel att läsa tillsammans före jul som en nedräkning inför julafton. Många kända författare har bidragit till de fina adventsböckerna. I år gick hedersuppdraget att skapa årets adventsbok till författaren Mats Strandberg och illustratören Sofia Falkenhem. De är kanske mest kända för sin trilogi om monstret Frank och den här adventsbok utspelar sig också i samma miljö som böckerna om Monstret Frank. Monstret Frank kan vi dessutom just nu även se som musikal på Junibacken, så böckerna är verkligen högaktuella. De är också väldigt populära bland såväl små som stora läsare och används ofta som högläsningsböcker i skolan. De handlar om monster och människor, om att vilja vara med men inte passa in och om att hitta sin egen väg ut ur ensamheten och att hitta sin egen flock till slut.

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem är alltså årets adventsbok från förlaget. Det är en färgsprakande, fartfylld men samtidigt stämningsfull högläsningsbok i 24 kapitel som handlar om ämnen som vänskap, hemlängtan och lite mer otippat: konsten att lära sig skilja sagor från sanning. I huvudrollen återser vi Ken Taur från Monstret Frank-världen och berättelsen handlar helt enkelt om hans färd hem till kentaurernas hemliga rike, en resa som är spännande, sorglig, rolig och tänkvärd allt på samma gång. Frågan är om Ken Taur kommer att hinna hem och fira jul med sin familj? Lyckas han rädda prinsessan som är tillfångatagen i slottet. Lyckas han stoppa Hans och Greta från att stjäla alla julklappar? Och hinner han frita den kidnappade tomten? Eldflickan Gnista följer med på färden och de får också oväntad hjälp av flera kända sagofigurer. Men de visar sig ha helt andra egenskaper än de vi har hört om och trott på… Författaren Mats Strandberg har nämligen valt att använda sig av sagans form för att lyfta vikten av källkritik. Vem ligger bakom de påhittade historierna? Vem tjänar på dem? Och hur kan man få folk att tro på sanningen istället?

Jag gillar att författaren har vävt in figurer från andra sagor i boken och att det finns övernaturliga inslag likväl som förtrollning och magi. Extra kul är att han leker med de gamla sagorna och ofta ger dem en rolig och modern twist. Jag gillar också att boken har många inslag av humor och att det ofta finns roliga knorrar i slutet av varje kapitel.

Jag skulle inte komma hem till jul. Jag skulle inte komma hem överhuvudtaget. Vi var fast här.

”Det är luciaafton idag”, sa Acapella. ”Vi kommer att frysa ihjäl på ett ruttet gammalt isberg på luciaafton!”

”Det är inte säkert”, sa Häxan.

”Nej, det förstås”, sa Acapella. ”Vi kan ju trilla ner i vattnet och drunkna. Eller så hinner vi svälta ihjäl först. Så går det när en halvblind häxa får vara utkik!”

Ken Taur och Gnista är lätt att tycka om och man vill gärna läsa vidare för att se hur det går för dem på deras resa. Det är lagom spännande, inte särskilt läskigt, men boken är uppbyggd av cliffhangers och det höga tempot gör att det är lätt att dras med av berättelsen. Jag tror att det här är en adventsbok som kommer att uppskattas väldigt mycket av de äldre förskolebarnen och de yngre lågstadiebarnen. Illustrationernas stil känns väl igen av de som har läst böckerna om Monstret Frank. De är färgglada, detaljrika, sagolika och stämningsfyllda. Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

En klurig jul

En klurig jul : julsaga i 24 kapitelI år är det sjunde året som Rabén & Sjögren ger ut en adventsbok, alltså en bok med 24 kapitel lämplig som högläsning med ett kapitel om dagen under december månad fram till julafton. Årets bok är skriven av den populära författaren Ingelin Angerborn och illustrationerna är skapade av välkända Per Gustavsson. Med två så erkända barnboksskapare kan väl årets adventsbok inte bli något annat än en succé?

Boken heter En klurig jul och handlar om huvudpersonen Rutan. När hon ska skriva ner vad hon önskar sig i julklapp så hamnar en kompis högst upp på listan. Rutan är en ensam flicka. Men hon är rädd att det inte ska vara så lätt för tomten att ordna fram en kompis åt henne. Sån tur då att det faktiskt inte dröjer särskilt länge innan hon själv har hittat den efterlängtade kompisen. Dessutom hittade hon en alldeles speciell vän. En som kan göra sig osynlig. En som gärna äter metallskrot till middag. En som har kommit vilse och längtar hem… Inte nog med det, det händer något mystiskt hemma hos Rutan också. Saker försvinner. Vem kan det vara som har tagit saxen, hammaren och alla de andra föremålen?

Formatet känner vi igen från tidigare adventsböcker. Stort och generöst, med gott om plats för illustrationerna att breda ut sig på. Lagom långa kapitel och enkel text. Bokens teman är vänskap och längtan efter att få känna vänskap och samhörighet. Den är rolig och humoristisk, varm och stämningsfull, och dessutom fylld med julkänsla och röda, julia detaljer. Hela konceptet med en adventsbok är ju att man ska läsa i den varje dag, ett kapitel om dagen, och med En klurig jul längtar man verkligen till dessa högläsningsstunder för att få umgås med karaktärerna och se hur berättelsen fortskrider. En perfekt högläsningsbok nu i december för de äldre förskolebarnen och de yngre lågstadiebarnen.

En klurig jul finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Julias jul

Julias jul: En julkalendersaga med 24 luckorJulias jul är en bilderbok, men också en så kallad julkalendersaga med 24 luckor. Den är tillverkad i hård kartong med rundade hörn, som pekböcker, fast den har ett större format, mer som ett bilderboksformat. Den har totalt sex uppslag. Illustrationerna breder ut sig över hela de båda sidorna och på varje uppslag finns också text på vers insprängd. Dessutom finns det fyra luckor per uppslag som man kan öppna likt en julkalender.

När boken inleds är december här och Julia vill förbereda julen. Hon vill skriva önskelista, baka julkakor och tända adventsljusstakarna, men hennes familj verkar inte ha någon julfeeling alls. Julia känner stressen – Tänk om Tomten blir ledsen! Julia bestämmer sig för att ta saken i egna händer och beger sig ut på jakt efter julen. Längs vägen upplever hon en rad äventyr och det finns mycket att upptäcka och samtala kring på boksidorna. Illustrationerna är detaljrika och fyllda med julmotiv, flera av dem med blinkningar till klassiska julmotiv. Den uppmärksamme läsaren hittar också blinkningar till andra av Emma Virkes verk i bilderna. De flesta barn älskar ju att öppna luckor och det finns många vanliga pek- och bilderböcker som har luckor som bidrar till interaktiviteten vid läsning. Här har Emma Virke gått ett steg längre och dessutom adderat julkalenderstänket till bilderbokens form, vilket gör att barnet får öppna en lucka om dagen. Det gör att läsningen räcker länge samtidigt som det skapar en delaktighet hos barnet. Det får bidra till att forma läsningen. Det är nämligen så att illustrationerna bakom luckorna skapar en förändring i motivet, När de öppnas blir motivet annorlunda. Även där finns en hel del att samtala kring om man vill.

Jag tycker att det här är en jätterolig idé. Att kombinera det bästa med bilderboken, interaktiv läsning, fascinationen för luckor och julkalenderns form kan ju inte bli annat än succé. Dock funderar jag lite kring hur man ska läsa texten. Ska man läsa hela boken på en gång och därefter bara öppna en lucka i taget? Om man gör så, lyckas man då behålla fokus för berättelsen i hela 24 dagar? Eller ska man läsa ett uppslag och öppna dess luckor en i taget för att sedan läsa nästa uppslag efter fyra dagar? Eller läsa hela boken varje dag i samband med lucköppningen? Jag hittar inte riktigt någon naturlig form för läsningen eftersom texten inte överensstämmer med antalet luckor. Jag tänker att om man ska ha denna form på en bilderbok bör man nog ha en text som är naturligt uppdelad så att man läser en snutt varje dag i samband med lucköppning. För jag tycker nog att det borde vara fokus på läsning i samband med lucköppning om man vill ha en julkalenderbok, annars kan man lika gärna ha en vanlig julkalender, en Pixi-adventskalender eller en adventsbok. Eller vad tror ni?

Det är synd att jag fastnade på hur man ska läsa boken, för det är som sagt en otroligt spännande idé som går att utveckla vidare. Och själva boken är jättefin, både den poetiska och rimmade texten och de underbara, charmiga och detaljrika illustrationerna.

Julias jul är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Jakten på julen

Jakten på julen     Julen är räddad

Måste tipsa om två roliga och spännande julböcker för åldern 9-12, antingen att läsa själv eller som högläsningsböcker hemma eller i skolan. Den första boken heter Jakten på julen och den kom förra hösten. Den handlar om Nikolas som bor med sin pappa i de djupa finska skogarna. När kungen utlyser en belöning till den som kan bevisa att Alvernas by existerar antar Nikolas pappa utmaningen och ger sig av. Kvar blir då Nikolas med sin elaka faster. Till slut bestämmer han sig för att leta reda på sin pappa. Då hamnar han i ett halsbrytande äventyr fullt av magi, fantasi och humor. I år kom uppföljaren, Julen är räddad. Den handlar om Amelia som bor med sin mamma högt upp under takåsarna i ett smutsigt London. De jobbar som skorstensfejare, men på sistone har hennes mamma blivit svagare och orkar inte längre arbeta. När vintern kommer önskar Amelia inget annat än att mamma ska bli frisk. Som tur är vet hon precis vem hon ska vända sig till med sin önskan, nämligen Jultomten. Men det visar sig att Jultomten har fullt upp med arga troll och upprörda alver. Tänk om julen måste ställas in? Nä, julen måste räddas till varje pris och Amelia ska göra det hon kan.

Här är alltså två fina böcker som ger en härlig julstämning samtidigt som vi får både humor, spänning och äventyr. De har korta kapitel, perfekt att läsa varje kväll innan julafton. Kul att det kommer julböcker för den här målgruppen, det finns ju ingen direkt uppsjö vad jag vet. Böckerna är skrivna av Matt Haig, illustrerade av Chris Mould och utgivna av Alfabeta bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).