Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ungdomsböcker

Bete sig

Bete sigStinas värld rämnar när hon kommer hem från en resa till Thailand och hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla tycker att hon borde vara glad över att det hände nu när hon var vuxen och inte när hon var yngre. Men Stina undrar hur hon ska vara glad när föräldrarna inte beter sig som hon är van vid, när hon tvingas flytta från sitt barndomshem och ingenting är som förut. Stina har höga betyg och det förväntas att hon ska söka läkarlinjen. Hennes kompisar planerar för jobb och barn. Stina förväntas göra samma sak. Men Stina går sin egen väg. Hon lämnar allt och alla. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga mitt i skogen, precis vid foten av fjället. Men hur klarar man av att sköta en stuga, utan el och rinnande vatten, när ens armar är tunna som pinnar och ens händer utan valkar? Hur överlever man på mat som måste tillagas över öppen eld när man levt ett liv på micrade polarbröd? Och hur överlever man helt utan kontakt med omvärlden när man är van vid ett konstant scrollande?

Bete sig är en utvecklingsroman för unga vuxna som handlar om att våga känna efter vad man egentligen vill och våga gå sin egen väg, även om det råkar vara tvärtemot alla andra och alla förväntningar. Det är en lågmäld bok där det egentligen inte händer så mycket, det som händer sker i Stinas inre. Det är en bok fylld av vackra naturskildringar, en hyllning till skogen, sjöarna och fjällen. En gripande och stark debut av Linda Jones som jag ser fram emot att läsa fler böcker av.

Bete sig är utgiven av Vox by Opal. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Bli kvar

Bli kvarBli kvar är en kortroman av Maja Hjertzell som vänder sig till unga vuxna. Boken handlar om Lukas och när vi kommer in i handlingen har han precis vaknat upp bredvid Sophie som är hans bästa vän, men också tjejen som han varit kär i så länge han kan minnas. Och idag ska hon flytta iväg till Göteborg, 27 mil bort. De har gått ut gymnasiet och i den lilla ort som de har vuxit upp i förväntas det att man ska flytta iväg och börja plugga. Lukas vill inte det. Han vill gå sin egen väg. Stanna kvar. Inte flytta bara för att alla förväntar sig det. Boken har 142 sidor och är inte mycket större än en pocketbok. Texten är luftig. Det är därmed en bok som går snabbt att läsa. Men den är samtidigt tänkvärd. Den handlar om de livsval man måste göra när man växer upp och tar stundenten. Lukas måste hela tiden stå till svars för sitt beslut att stanna kvar. Samtidigt som han ju också måste försöka känna efter vad just han vill. Måste man vara misslyckad för att man inte vill plugga vidare? Eller för att man inte vill flytta? Varför måste allt förändras? Och varför räcker inte Lukas som anledning för att Sophie ska stanna kvar? Varför måste hon iväg?

Boken utspelar sig bara under ungefär ett dygn, men det är ett intensivt och känslofyllt dygn. Vi får komma nära, nära Lukas tankar och känslor. Det är en fin skildring av den första stora kärleken, likväl som en vacker skildring över en känslig killes funderingar. Samtidigt väcker boken även andra tankar, kring livsval, hembygd, uppväxt, flytta eller bli kvar. Att få in allt detta på så få sidor är skickligt gjort av Maja Hjertzell. Språket är otroligt vackert! Jag önskade att jag hade en fin anteckningsbok att skriva citat i medan jag läste. Boken rekommenderas varmt till alla ungdomar och unga vuxna, inte minst till de som brukar avskräckas av tjocka böcker.

Bli kvar är utgiven av Gilla böcker. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hästpojkarna

HästpojkarnaJag har sett Hästpojkarna då och då på olika bokbloggar och i sociala medier, men det var tack vare att den skulle läsas i Den digitala bokcirkeln på Facebook som jag tog tag i att läsa den och det ångrar jag verkligen inte. Att jag därmed kom att läsa två cirkusromaner direkt efter varandra blev en oväntad, men uppskattad slump.

Hästpojkarna utspelar sig både i nutid och dåtid, närmare bestämt i tjugotalets Tjeckoslovakien. Boken handlar om Anton som nyligen tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. Där träffar han Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Men de två hittar ett annat sätt att kommunicera och snart inser Anton att Alexander vill berätta sitt livs historia för honom. Han hittar foton på hästar och cirkusartister, och ett brev på Gestapo. Vad har den gamle gubben egentligen levt sitt liv?

Parallellt med den nutida berättelsen om Anton och hans vardag, däribland hemtjänstjobbet där han träffar Alexander, får vi följa två pojkar som växer upp på ett barnhem i tjugotalets Tjeckoslovakien. När den ena pojken behandlas illa rymmer de och får jobb på en cirkus. Där utför de häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen tar pojkarna vidare till Berlin och den normbrytande klubben Eldorado. Där börjar killarna förstå vad de egentligen betyder för varandra. Men samtidigt tar nazisterna makten och samhället hårdnar omkring dem.

Hästpojkarna klassificeras som ungdomsbok, men det här är långtifrån en bok som endast ungdomar tilltalas av. Jag kommer att rekommendera den varmt till de vuxna låntagarna på biblioteket. Kanske är klassificeringen dessutom olycklig då vuxna läsare riskerar att missa den just på grund av att den är klassad som ungdomsbok. Jag gillar verkligen det grafiska, stilrena och snygga omslaget. Hoppas det och titeln gör att läsarna hittar boken, för annars missar man verkligen en läsupplevelse.

Här är nämligen en bok som har allt – historia, relationer, sorg, smärta, kärlek, hopp och längtan. Jag gillar greppet där man får följa både nutid och dåtid, liksom att man får ta del av  de homosexuellas historia i och med de båda nivåerna. Jag gillar också skildringen av relationerna, dels Antons och Alexanders och dels Alexanders och Janeks relation. Jag gillar också verkligen skildringen av hur mycket en häst kan betyda för en människa, samtidigt som detta inte är någon traditionell hästbok utan så mycket mer. Detta är också en bok som utspelas på cirkus, precis som Cirkusflickan som jag skrev om igår, och jag gillar verkligen den spännande och komplexa miljön som definitivt utgör en häftig fond till berättelsen. Boken bygger på verkliga händelser och längst bak finns såväl autentiska foton som referenser för den som vill veta mer. Berättelsen är inte förutsägbar och slutet var oväntat. Boken är väldigt välskriven och gripande. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den när jag väl börjat läsa. Det kommer också vara en bok som stannar kvar länge hos mig.

Hästpojkarna är skriven av Johan Ehn som tidigare skrivit Down Under, men den har jag inte läst ännu. Hästpojkarna är utgiven av Gilla böcker och finns att låna på biblioteket samt att köpa på Adlibris och på Bokus.

Beröringen

För några dagar sedan fyllde jag 40 år och hade öppet hus. Dagen efter var det som att luften for ur mig och jag var jättetrött. Jag frös och det kändes som att jag höll på att bli sjuk. Perfekt dag att hänga i soffan med en bok. Valet föll på Beröringen, en bok som min äldsta dotter nyss läst och tyckte mycket om. Jag köpte in den till biblioteket tidigare i höst eftersom jag föll för beskrivningen av boken och baksidestexten:

Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.

Elin har levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Allt hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa.

BeröringenDenna baksidestext tillsammans med det väldigt lockande omslaget tror jag kommer att göra att den här boken blir flitigt utlånad av barnen i femman och sexan på mina skolor. Inledningen är också otroligt effektfull och griper tag i läsaren direkt.

Boken handlar alltså om Elin, en sextonårig tjej som levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Hon har aldrig gått i skolan. Aldrig lekt med jämnåriga. Allt på grund av förbannelsen som pappa kallar för Beröringen. Men så sker det som inte får hända. Pappa dör och Elin hamnar i fosterfamilj och börjar skolan. Hur ska hon kunna skydda alla sina klasskompisar så ingen råkar röra vid henne av misstag?

Det intressanta med den här boken är att den har många bottnar och att ingenting är helt självklart i handlingen. Finns ens Beröringen? Eller är det något som pappan bara har hjärntvättat Elin med? Man kan inte vara helt säker när man läser, hela tiden sker oväntade vändningar och det finns ofta flera sidor av samma händelse, vilket gör att läsaren utmanas under läsningen. Därmed vänder sig också boken kanske främst till lite mer vana läsare. Den har 400 sidor så även tjockleken på boken kan avskräcka en del läsare, vilket är tråkigt för de som missar den. Jag tror att boken hade kunnat redigeras lite till och därmed minskat lite av sidantalet och därmed locka ännu fler. Samtidigt så flyter läsningen på med ett behagligt språk och ett lagom tempo. Jag sträckläste den under en enda dag, det var omöjligt att lägga ifrån sig boken. Den passar en bred målgrupp, alla från 12 år och uppåt tycker jag. Jag har haft både 12-åringar och vuxna som lånat boken och tyckt lika mycket om den.

Jag gillade skarpt Elin som karaktär, hon är vad jag skulle kalla för street smart, trots hennes långa isolering. Självklart föll jag också för alla Umeåhänvisningar, som miljöskildringarna och den för Umeå karaktäristiska rullpizzan. Jag har ju bott i Umeå i 13 år och kände väl igen mig. Det enda jag inte riktigt gillade med boken var det snabba slutet som lämnade lite för många lösa trådar. Men kanske innebär det att en uppföljare är planerad?

Beröringen är Gustav Tegbys debut som romanförfattare, men han har en bakgrund som pjäsförfattare och det märks att han skrivit mycket tidigare. Det är en mycket stark debut och jag är nyfiken på hans framtida författarskap. Jag läser gärna mer av honom.

Beröringen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Detta är mitt liv

Detta är mitt livDetta är mitt liv är en speciell bok om en speciell flicka. Boken handlar om Sophia som är fjorton år och annorlunda. Hon känner sig aldrig som de andra, ”de vanliga”. Hon försöker passa in, men står ändå alltid på sidan. Hon får aldrig vara med de andra barnen, de vanliga, trots att det är det hon drömmer allra mest om. Hon är alltid ensam. Alltid utanför. Varje år åker Sophia på kollo. Och varje år längtar hon dit. Hennes högsta dröm är som sagt att få vara med de andra kollobarnen. Men det är inte så lätt när man inte är som de andra. Sophia är nämligen autistisk. På sin födelsedag bestämmer hon sig för att bryta ut ur utanförskapet genom att hålla ett tal för de andra om sitt liv. Det blir inte som hon tänkt sig, men kanske blir det ganska bra ändå… 

Detta är mitt liv handlar inte bara om en alldeles speciell flicka. Boken har också en speciell utformning, som en blandning mellan kapitelbok, serie- och grafisk roman. Och illustrationerna gör mycket för texten. De gestaltar känslouttryck, sinnesstämningar, kroppsspråk och det händer mycket i bilderna som inte nödvändigtvis sägs i texten – samspel mellan text och bild när det är som bäst helt enkelt. Boken ger igenkänning för alla de som också känner sig annorlunda. Men den är också en ögonöppnare. Inte minst för de som säger att de vill inkludera, men som ändå inte gör det. Det är svårt att undgå att bli berörd av boken. Den är viktig läsning för alla från tonåren och uppåt, även vuxna, framförallt de som jobbar med eller träffar människor med särskilda behov. Den borde vara obligatorisk läsning för alla högstadie- och gymnasieelever samt pedagoger!

Boken är skriven av barnboksveteranen Rose Lagercrantz och illustrationerna står Anneli Furmark för. Detta är mitt liv är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus

Diktsamlingar för barn och unga

På sistone har det kommit så många fina diktsamlingar för barn och unga. Här tipsar jag om några av dem.

Folk : Främlingar och vänner - nån du kanske känner   Min längtan kvar : dikter om kärlek - tappad och hittad   Min syster är ett spöke : och andra dikter   Berör och förstör : dikter för unga   Om jag fötts till groda

Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner är uppföljaren till Halsen rapar, hjärtat slår av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. Ni som läst den förra boken vet att det är en riktig versskatt och det är denna nya också. Boken är fylld med verser, dikter och rim som framförallt vänder sig till barn i förskole- och lågstadieåldern, men som passar alla åldrar, från bebis till vuxen. Här finns dikter om kakor och kaktjuvar, gubbar och folk, jorden och kroppen, kärlek och vänskap, humöret och döden och mycket mycket mer. En hel del av materialet är ordlekar och ordkonst i stil med Lennart Hellsing, fast i systrarna Adbåges helt egna stil. Boken är också rikt illustrerad. Nästan varje vers har sin egen sida och då ligger texten oftast insprängd i en underfundig illustration. Här finns något för alla, det är en stor bredd både när det gäller text och bild så alla kan hitta sina favoriter. Men gemensamt för alla verser är att de handlar om människor. Eller, ja, folk. Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner! är utgiven av Natur och Kultur och finns på Adlibris och Bokus.

Om jag fötts till groda är en diktbok om drömmar för barn i förskole- och lågstadieåldern. Vad tror du att grodan drömmer om? Vad tror du att polisen, statsministern, busschauffören, gäddan, haren, väckarklockan eller jordklotet drömmer om? Här får man se att någon drömmer om att vara stor och skrämmande, någon annan drömmer om att vara liten och bortglömd. Någon drömmer om att kunna springa och någon annan om att kunna sjunga. Tågvagnen drömmer om att själv få vara loket och kunna stanna när han vill. Snöflingan drömmer om att slippa vara en i mängden och att någon ska se just hans personliga glans. Och myggans dröm ser helt enkelt ut såhär – nämligen att få vara den hon är. Och det fina med drömmar är just att i drömmen får ju alla som de vill. De poetiska, drömska illustrationerna samspelar fint med verserna. Dikterna öppnar dessutom upp till fina diskussioner, gemensamma tolkningar och fortsatt arbete kring drömmar och poesi. Vad drömmer barnen själva om? Kanske kan de skapa sin egen dikt och bild kring vad de drömmer om? Om jag fötts till groda är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Karoliina Pertamo. Den är utgiven av Förlaget och finns på Adlibris och Bokus.

Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad vänder sig till lite äldre barn, 9-12 år ungefär. Den är skriven av Mårten Melin och detta är hans åttonde diktsamling. Fokus här är alltså kärlek och kärlek kan ju se ut på många olika sätt. Kärlek kan vara både lycklig och olycklig. Man kan stå helt nära kärleken eller stå på avstånd och drömma. Man kan fantisera, hoppas, längta, lida, sakna. Det handlar om första kyssen likväl som saknad, sorg och behovet att komma vidare och komma över. Mårten Melin är en av Sveriges absolut främste barnboksförfattare och här gör han det han kan bäst, gestaltar känslor på exakt rätt nivå för målgruppen. Suveränt! Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns på Adlibris och på Bokus.

Min syster är ett spöke: och andra dikter är skriven av Lena Sjöberg. Den vänder sig också till åldern 9-12 år och handlar om livet i stort och smått. Här kan man läsa dikter om att ha en syster som är ett spöke, om kärlek, saknad, att vara kär, att vara lycklig, att vara ledsen och att vara ensam. Lena Sjöberg skildrar tankar, funderingar och känslor om mig, dig och livet runtomkring. Fokus ligger på relationer och känslor. Även denna bok är så himla träffande i sitt språk, sin gestaltning och i sitt uttryck. En del av dikterna handlar om rätt tunga ämnen, men diktformatet gör att man kan läsa och relatera till texterna på flera olika sätt, oavsett om man känner igen sig eller inte. Lena Sjöberg har inte bara skrivit, utan även illustrerat boken och det är så fina, lite retroinspirerade illustrationer i milda, mjuka färger. Hon har berättat att det är viktigt för henne att illustrationer, typsnitt, bokformat och papper ska bilda en tydlig helhet ihop med texten och det tycker jag verkligen att hon har lyckats med. Min syster är ett spöke: och andra dikter är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Berör och förstör: dikter för unga vänder sig till tonåringar och unga vuxna och är en diktsamling med dikter från svenskspråkiga poeter insamlade av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Ni som är ungefär i min ålder kommer kanske ihåg samlingen Kärlek och uppror som innehöll 210 dikter för unga skrivna av moderna och samtida poeter. Nu är det 30 år sedan den kom och det är dags för en ny antologi. Denna nya antologi innehåller 79 dikter av svenskspråkiga poeter, dikter som skrivits sedan den förra diktsamlingen gavs ut. Urvalet har gjorts av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Här finns nya dikter för unga att känna igen sig i, njuta av och framförallt som tar kål på myten att poesi är obegriplig och endast för ett fåtal. Och detta är gemensamt för alla de diktsamlingar jag presenterar idag. Här är dikterna verkligen enkla, lätta att förstå, enkla att känna igen sig i och relatera till. Berör och förstör: dikter för unga är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Självklart finns även alla dessa diktsamlingar på biblioteket. Gå gärna till poesihyllorna för barn och unga nästan gång du besöker ett bibliotek eller en bokhandel. Det finns så otroligt många fina dikter som passar lika bra för vuxna att läsa, om livet, stort och smått, konkret och tänkvärt. Och jobbar du med barn så bör du absolut ta en närmare titt på dessa böcker, man kan göra så otroligt mycket med poesi. Varför inte börja med att läsa dagens dikt varje dag? Själv blir jag sugen på att ha månadens dikt eller veckans dikt på biblioteket där jag jobbar. Eller kanske ha poesiattacker i skolan. Det finns så mycket roligt man kan göra med dikter.

Kärlek, hat och andra filter

Kärlek, hat och andra filterKärlek, hat och andra filter är Samira Ahmeds debutroman. Vi har precis läst den i Barnbokscirkeln på Facebook och jag är glad att jag läste den, för den belyser ämnen och teman som annars sällan skildras i ungdomslitteraturen. Boken handlar om Maya Aziz som är 17 år. Hon är född i USA, men det känns ändå som att hon lever i två världar. Hon har nämligen indiska föräldrar och de har sina egna – med amerikanska mått mätt – ganska gammeldags och traditionella regler. Hennes föräldrars högsta önskan är att hon ska börja på college i närheten av familjens hem i Chicago och så småningom gifta sig med en trevlig, muslimsk kille. Själv vill Maya något helt annat med sin framtid. Hon drömmer nämligen om att flytta till New York och gå en filmutbildning, stå på egna ben och klara sig själv. Boken handlar ganska mycket om Mayas upplevelse av denna kulturkrock. Den handlar också en hel del om kärlek. Maya är nämligen kär i en kille i skolan som heter Phil och som är upptagen sedan en lång tid tillbaka. I början av boken har de knappt pratat med varandra och Phil har ingen aning om Mayas varma känslor för honom. Men de börjar träffas mer och mer, och Phils och Lisas förhållande är rätt komplicerat. För att ytterligare komplicera det hela träffar Maya en muslimsk kille också. Kareem. Killen som förstår Mayas kultur, som förstår varför hennes föräldrar är som de är och som är ett gott parti enligt föräldrarna. Inte nog med det, när Maya trodde att saker och ting inte kunde bli mer komplicerade drabbas staden hon bor i av en terrorattack. Och den huvudmisstänkta muslimska mannen delar efternamn med Maya. Plötsligt blir klasskamrater, grannar och andra människor i Mayas och hennes familjs närhet fyllda av fruktan och hat.

Kärlek, hat och andra filter har många olika teman. Identitet, rasism, kulturkrockar, fördomar, kärlek, relationer och att stå upp för sig själv är några av dessa. Det här är en bok som fungerar väldigt bra som bokcirkelbok, det finns mycket att diskutera. Den ger också en del tankar och funderingar. Det är som sagt en bok som tar upp teman som man annars inte så ofta läser om, så det ger lite aha-upplevelser. Jag gillar också bokens balans mellan mer vardagliga tonårsproblem och stora, omvälvande samhällsfenomen. Dessa är ju dessutom väldigt aktuella. Jag fick ingen stark känsla för Maya som person, men det är alltid roligt att läsa om personer som har drömmar och mål som de står upp för. I slutet av varje kapitel får vi följa gärningsmannens tankar som en slags förklaring till varför han gjorde dådet. För mig kändes dessa avsnitt överflödiga. Men i övrigt är det en fin bok som jag gärna rekommenderar.

Kärlek, hat och andra filter är skriven av Samira Ahmed och utgiven av Lavender Lit. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det andra inte ser

Det andra inte serTove är inte som vanliga tonåringar. Hon kan nämligen se de som gått över till andra sidan. När hon flyttar från Stockholm till ett knarrigt hus i Dalarna tillsammans med sin storasyster och mamma är det för att familjen ska få börja om på nytt. Det har hänt alldeles för mycket den senaste tiden. Mest påtagligt är att pappa Anders inte finns längre. Med sig till Dalarna har familjen också mormor Tekla som efter en allvarlig brand knappt kan gå eller prata. Nystarten på landet blir dock inte riktigt som de tänkt sig. Tove får snart reda på att huset bär på en historia och mystiska saker börjar hända.

Jag hade svårt för vissa delar i boken, som slutet som visserligen var oväntat, men som känns alldeles för abrupt och enkelt. Trovärdigheten känns inte heller så hög – Tove saknar inte Stockholm det minsta och jag köper inte riktigt att en tonårstjej bara följer med på en sådan flytt utan att alls sakna vännerna, skolan och det invanda. Familjen låter också bara mormor ligga i ett gästrum hela dagarna och går bara in med mat till henne emellanåt, vilket inte heller känns riktigt trovärdigt när nu mamman lovat att hon inte ska behöva bo på äldreboende. Det som däremot är riktigt bra beskrivet är den pirrande kärlekshistorien mellan Tove och Chang, syskonrelationen mellan Tove och Vivi samt skräckpartierna i berättelsen.

Det andra inte ser är en snabbläst mysrysare, en slags blandning mellan feelgood och skräck. Perfekt för att locka tonåringar, unga vuxna till läsning, även de som annars sällan brukar tycka om att läsa. Jag tror också att boken passar för en bred målgrupp, både när det gäller ålder, kön och intressen. Jag gillar också att boken är lagom läskig och dessutom innehåller mycket mer än bara skräck. Sådana här böcker behövs och efterfrågas ofta, så det är en bok jag lär rekommendera ganska ofta framöver.

Det andra inte ser är skriven av Christoffer Holst, utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

På natten är allt sant

På natten är allt santPå natten är allt sant är en ungdomsbok av Lina Stoltz som bäst kan beskrivas som en modern Romeo och Julia-berättelse. Boken handlar om Liv som är tillsammans med Hannes. Deras kompisar ogillar invandrare. Samma inställning, fast tvärtom, har Jemal och hans killgäng. Jemal planerar att bli ihop med Zarah och har inte alls tänkt bli tillsammans med någon kaxig svennetjej. Men Livs och Jemals vägar möts. Och känslor kan man inte råda över. Ibland krånglar livet till det och fel saker känns ibland helt rätt.

I den här boken får vi alltså följa förälskelsen mellan två unga personer som har många hinder på sin väg. De träffas i smyg. De ljuger för sina kompisar och familjer. De försöker hålla sig ifrån varandra. Men det går inte. De kan inte hålla emot förälskelsens stormar. Det är helt omöjligt. Parets förälskelse skildras så gripande och autentiskt. Man riktigt känner pirret dem emellan. Kanske är själva upplägget rätt klyschigt, vi har läst det så många gånger förut. Men ändå inte på det här sättet. Och det finns så många fina bifigurer, som Livs syster Tove och pensionären Gunnar. En fin, romantisk berättelse om kärlek med förhinder. Jag kan tänka mig att det är många som behöver läsa den här berättelsen. Kanske känna igen sig. Eller bara drömma sig bort i den fina kärleksskildringen. Dessutom är ämnen som identitet, fördomar, rasism, grupptryck, olikheter och att våga stå upp för det man tycker och känner alltid aktuella.

På natten är allt sant är utgiven av Barents Publisher och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

Jag är ju så jävla easy going

Jag är ju så jävla easy goingJag är ju så jävla easy going är skriven av Jenny Jägerfeld. Det är en ungdomsbok men den passar minst lika bra för vuxna. Jag tyckte mycket om den här boken. Inte minst kanske eftersom jag lyssnade på en författaruppläsning av den, det är ju något speciellt att få höra en författare läsa sina egna texter. Jenny Jägerfeld har ett otroligt härligt språk, hon leker med språket, vänder och vrider på ord och begrepp och förnyar gamla klyschor. Dessutom är hon så duktig på att skildra karaktärerna så att man verkligen kommer dem nära. Det är svårt att inte bli berörd. Boken handlar om Joanna som är 18 år och går på gymnasiet. Hennes största problem i början av boken är pengabrist. Hon lever i ett hem där föräldrarna inte ens kan hämta ut hennes adhd-medicin och hon får knappt mat om dagarna. Hennes mamma har skrivit en bok för 9 år sedan, en bok som slog igenom men blev en slags one hit wonder. Sedan dess har hon skrivit flera böcker som aldrig har antagits. Mamman kan dock inte sluta tänka på sin författardröm och fortsätter därför att skriva och hoppas på att en dag få till ett nytt mästerverk. Under tiden får hon förstås inga pengar. Pappan är sjukskriven för depression. Joanna vill att föräldrarna ska komma ihåg att de har en dotter och rycka upp sig för hennes skull, men hon har för länge sedan insett att de är för inne i sitt eget för att detta ska ske. Av en slump kommer hon därför på en plan som ska ge henne en summa pengar. Närmare bestämt 17 500 kronor. Det är en kriminell och farlig plan, men när medicinen Joanna äter mot kaoset i huvudet håller på att ta slut finner hon ingen annan utväg. Allt det här sätter bollar i rullning som Joanna nog inte riktigt hade räknat med. Mitt i allt kaos, kriminalitet och mordhot finns också Audrey, tjejen som får nervtrådar att tränga ut från Joannas hjärta, rakt ut genom bröstet.

Jag är ju så jävla easy going utspelar sig under en ganska kort tid, några månader på våren under Joannas sista år på gymnasiet. Det är en intensiv bok, det händer mycket, boken håller ett högt tempo. Men så är ju livet också många gånger, inte minst när man är ung och man står med ena foten in i vuxenvärlden. Boken skildrar väl Joannas ambivalens, ibland vill hon nog vara yngre än vad hon är, hon önskar att föräldrarna skulle kunna ta ansvar för henne. Samtidigt så är hon mogen, ansvarstagande och vill verkligen lösa sina problem, även om det inte alltid går som hon tänker sig. Jag hade älskat att läsa den här boken när jag själv var 18, jag tycker att jag kan känna igen mig i Joanna även om jag långt ifrån hade de problem som Joanna drabbas av eller ens hennes livssituation. Men jag tyckte väldigt mycket om att lyssna till boken som vuxen också. Och nu ser jag fram emot att läsa Här ligger jag och blöder som var Jenny Jägerfelds debutbok, men som jag ännu inte har läst.

Jag är ju så jävla easy going är utgiven av Gilla böcker och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.