Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ungdomsböcker

Beröringen

För några dagar sedan fyllde jag 40 år och hade öppet hus. Dagen efter var det som att luften for ur mig och jag var jättetrött. Jag frös och det kändes som att jag höll på att bli sjuk. Perfekt dag att hänga i soffan med en bok. Valet föll på Beröringen, en bok som min äldsta dotter nyss läst och tyckte mycket om. Jag köpte in den till biblioteket tidigare i höst eftersom jag föll för beskrivningen av boken och baksidestexten:

Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.

Elin har levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Allt hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa.

BeröringenDenna baksidestext tillsammans med det väldigt lockande omslaget tror jag kommer att göra att den här boken blir flitigt utlånad av barnen i femman och sexan på mina skolor. Inledningen är också otroligt effektfull och griper tag i läsaren direkt.

Boken handlar alltså om Elin, en sextonårig tjej som levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Hon har aldrig gått i skolan. Aldrig lekt med jämnåriga. Allt på grund av förbannelsen som pappa kallar för Beröringen. Men så sker det som inte får hända. Pappa dör och Elin hamnar i fosterfamilj och börjar skolan. Hur ska hon kunna skydda alla sina klasskompisar så ingen råkar röra vid henne av misstag?

Det intressanta med den här boken är att den har många bottnar och att ingenting är helt självklart i handlingen. Finns ens Beröringen? Eller är det något som pappan bara har hjärntvättat Elin med? Man kan inte vara helt säker när man läser, hela tiden sker oväntade vändningar och det finns ofta flera sidor av samma händelse, vilket gör att läsaren utmanas under läsningen. Därmed vänder sig också boken kanske främst till lite mer vana läsare. Den har 400 sidor så även tjockleken på boken kan avskräcka en del läsare, vilket är tråkigt för de som missar den. Jag tror att boken hade kunnat redigeras lite till och därmed minskat lite av sidantalet och därmed locka ännu fler. Samtidigt så flyter läsningen på med ett behagligt språk och ett lagom tempo. Jag sträckläste den under en enda dag, det var omöjligt att lägga ifrån sig boken. Den passar en bred målgrupp, alla från 12 år och uppåt tycker jag. Jag har haft både 12-åringar och vuxna som lånat boken och tyckt lika mycket om den.

Jag gillade skarpt Elin som karaktär, hon är vad jag skulle kalla för street smart, trots hennes långa isolering. Självklart föll jag också för alla Umeåhänvisningar, som miljöskildringarna och den för Umeå karaktäristiska rullpizzan. Jag har ju bott i Umeå i 13 år och kände väl igen mig. Det enda jag inte riktigt gillade med boken var det snabba slutet som lämnade lite för många lösa trådar. Men kanske innebär det att en uppföljare är planerad?

Beröringen är Gustav Tegbys debut som romanförfattare, men han har en bakgrund som pjäsförfattare och det märks att han skrivit mycket tidigare. Det är en mycket stark debut och jag är nyfiken på hans framtida författarskap. Jag läser gärna mer av honom.

Beröringen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Detta är mitt liv

Detta är mitt livDetta är mitt liv är en speciell bok om en speciell flicka. Boken handlar om Sophia som är fjorton år och annorlunda. Hon känner sig aldrig som de andra, ”de vanliga”. Hon försöker passa in, men står ändå alltid på sidan. Hon får aldrig vara med de andra barnen, de vanliga, trots att det är det hon drömmer allra mest om. Hon är alltid ensam. Alltid utanför. Varje år åker Sophia på kollo. Och varje år längtar hon dit. Hennes högsta dröm är som sagt att få vara med de andra kollobarnen. Men det är inte så lätt när man inte är som de andra. Sophia är nämligen autistisk. På sin födelsedag bestämmer hon sig för att bryta ut ur utanförskapet genom att hålla ett tal för de andra om sitt liv. Det blir inte som hon tänkt sig, men kanske blir det ganska bra ändå… 

Detta är mitt liv handlar inte bara om en alldeles speciell flicka. Boken har också en speciell utformning, som en blandning mellan kapitelbok, serie- och grafisk roman. Och illustrationerna gör mycket för texten. De gestaltar känslouttryck, sinnesstämningar, kroppsspråk och det händer mycket i bilderna som inte nödvändigtvis sägs i texten – samspel mellan text och bild när det är som bäst helt enkelt. Boken ger igenkänning för alla de som också känner sig annorlunda. Men den är också en ögonöppnare. Inte minst för de som säger att de vill inkludera, men som ändå inte gör det. Det är svårt att undgå att bli berörd av boken. Den är viktig läsning för alla från tonåren och uppåt, även vuxna, framförallt de som jobbar med eller träffar människor med särskilda behov. Den borde vara obligatorisk läsning för alla högstadie- och gymnasieelever samt pedagoger!

Boken är skriven av barnboksveteranen Rose Lagercrantz och illustrationerna står Anneli Furmark för. Detta är mitt liv är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus

Diktsamlingar för barn och unga

På sistone har det kommit så många fina diktsamlingar för barn och unga. Här tipsar jag om några av dem.

Folk : Främlingar och vänner - nån du kanske känner   Min längtan kvar : dikter om kärlek - tappad och hittad   Min syster är ett spöke : och andra dikter   Berör och förstör : dikter för unga   Om jag fötts till groda

Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner är uppföljaren till Halsen rapar, hjärtat slår av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. Ni som läst den förra boken vet att det är en riktig versskatt och det är denna nya också. Boken är fylld med verser, dikter och rim som framförallt vänder sig till barn i förskole- och lågstadieåldern, men som passar alla åldrar, från bebis till vuxen. Här finns dikter om kakor och kaktjuvar, gubbar och folk, jorden och kroppen, kärlek och vänskap, humöret och döden och mycket mycket mer. En hel del av materialet är ordlekar och ordkonst i stil med Lennart Hellsing, fast i systrarna Adbåges helt egna stil. Boken är också rikt illustrerad. Nästan varje vers har sin egen sida och då ligger texten oftast insprängd i en underfundig illustration. Här finns något för alla, det är en stor bredd både när det gäller text och bild så alla kan hitta sina favoriter. Men gemensamt för alla verser är att de handlar om människor. Eller, ja, folk. Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner! är utgiven av Natur och Kultur och finns på Adlibris och Bokus.

Om jag fötts till groda är en diktbok om drömmar för barn i förskole- och lågstadieåldern. Vad tror du att grodan drömmer om? Vad tror du att polisen, statsministern, busschauffören, gäddan, haren, väckarklockan eller jordklotet drömmer om? Här får man se att någon drömmer om att vara stor och skrämmande, någon annan drömmer om att vara liten och bortglömd. Någon drömmer om att kunna springa och någon annan om att kunna sjunga. Tågvagnen drömmer om att själv få vara loket och kunna stanna när han vill. Snöflingan drömmer om att slippa vara en i mängden och att någon ska se just hans personliga glans. Och myggans dröm ser helt enkelt ut såhär – nämligen att få vara den hon är. Och det fina med drömmar är just att i drömmen får ju alla som de vill. De poetiska, drömska illustrationerna samspelar fint med verserna. Dikterna öppnar dessutom upp till fina diskussioner, gemensamma tolkningar och fortsatt arbete kring drömmar och poesi. Vad drömmer barnen själva om? Kanske kan de skapa sin egen dikt och bild kring vad de drömmer om? Om jag fötts till groda är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Karoliina Pertamo. Den är utgiven av Förlaget och finns på Adlibris och Bokus.

Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad vänder sig till lite äldre barn, 9-12 år ungefär. Den är skriven av Mårten Melin och detta är hans åttonde diktsamling. Fokus här är alltså kärlek och kärlek kan ju se ut på många olika sätt. Kärlek kan vara både lycklig och olycklig. Man kan stå helt nära kärleken eller stå på avstånd och drömma. Man kan fantisera, hoppas, längta, lida, sakna. Det handlar om första kyssen likväl som saknad, sorg och behovet att komma vidare och komma över. Mårten Melin är en av Sveriges absolut främste barnboksförfattare och här gör han det han kan bäst, gestaltar känslor på exakt rätt nivå för målgruppen. Suveränt! Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns på Adlibris och på Bokus.

Min syster är ett spöke: och andra dikter är skriven av Lena Sjöberg. Den vänder sig också till åldern 9-12 år och handlar om livet i stort och smått. Här kan man läsa dikter om att ha en syster som är ett spöke, om kärlek, saknad, att vara kär, att vara lycklig, att vara ledsen och att vara ensam. Lena Sjöberg skildrar tankar, funderingar och känslor om mig, dig och livet runtomkring. Fokus ligger på relationer och känslor. Även denna bok är så himla träffande i sitt språk, sin gestaltning och i sitt uttryck. En del av dikterna handlar om rätt tunga ämnen, men diktformatet gör att man kan läsa och relatera till texterna på flera olika sätt, oavsett om man känner igen sig eller inte. Lena Sjöberg har inte bara skrivit, utan även illustrerat boken och det är så fina, lite retroinspirerade illustrationer i milda, mjuka färger. Hon har berättat att det är viktigt för henne att illustrationer, typsnitt, bokformat och papper ska bilda en tydlig helhet ihop med texten och det tycker jag verkligen att hon har lyckats med. Min syster är ett spöke: och andra dikter är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Berör och förstör: dikter för unga vänder sig till tonåringar och unga vuxna och är en diktsamling med dikter från svenskspråkiga poeter insamlade av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Ni som är ungefär i min ålder kommer kanske ihåg samlingen Kärlek och uppror som innehöll 210 dikter för unga skrivna av moderna och samtida poeter. Nu är det 30 år sedan den kom och det är dags för en ny antologi. Denna nya antologi innehåller 79 dikter av svenskspråkiga poeter, dikter som skrivits sedan den förra diktsamlingen gavs ut. Urvalet har gjorts av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Här finns nya dikter för unga att känna igen sig i, njuta av och framförallt som tar kål på myten att poesi är obegriplig och endast för ett fåtal. Och detta är gemensamt för alla de diktsamlingar jag presenterar idag. Här är dikterna verkligen enkla, lätta att förstå, enkla att känna igen sig i och relatera till. Berör och förstör: dikter för unga är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Självklart finns även alla dessa diktsamlingar på biblioteket. Gå gärna till poesihyllorna för barn och unga nästan gång du besöker ett bibliotek eller en bokhandel. Det finns så otroligt många fina dikter som passar lika bra för vuxna att läsa, om livet, stort och smått, konkret och tänkvärt. Och jobbar du med barn så bör du absolut ta en närmare titt på dessa böcker, man kan göra så otroligt mycket med poesi. Varför inte börja med att läsa dagens dikt varje dag? Själv blir jag sugen på att ha månadens dikt eller veckans dikt på biblioteket där jag jobbar. Eller kanske ha poesiattacker i skolan. Det finns så mycket roligt man kan göra med dikter.

Kärlek, hat och andra filter

Kärlek, hat och andra filterKärlek, hat och andra filter är Samira Ahmeds debutroman. Vi har precis läst den i Barnbokscirkeln på Facebook och jag är glad att jag läste den, för den belyser ämnen och teman som annars sällan skildras i ungdomslitteraturen. Boken handlar om Maya Aziz som är 17 år. Hon är född i USA, men det känns ändå som att hon lever i två världar. Hon har nämligen indiska föräldrar och de har sina egna – med amerikanska mått mätt – ganska gammeldags och traditionella regler. Hennes föräldrars högsta önskan är att hon ska börja på college i närheten av familjens hem i Chicago och så småningom gifta sig med en trevlig, muslimsk kille. Själv vill Maya något helt annat med sin framtid. Hon drömmer nämligen om att flytta till New York och gå en filmutbildning, stå på egna ben och klara sig själv. Boken handlar ganska mycket om Mayas upplevelse av denna kulturkrock. Den handlar också en hel del om kärlek. Maya är nämligen kär i en kille i skolan som heter Phil och som är upptagen sedan en lång tid tillbaka. I början av boken har de knappt pratat med varandra och Phil har ingen aning om Mayas varma känslor för honom. Men de börjar träffas mer och mer, och Phils och Lisas förhållande är rätt komplicerat. För att ytterligare komplicera det hela träffar Maya en muslimsk kille också. Kareem. Killen som förstår Mayas kultur, som förstår varför hennes föräldrar är som de är och som är ett gott parti enligt föräldrarna. Inte nog med det, när Maya trodde att saker och ting inte kunde bli mer komplicerade drabbas staden hon bor i av en terrorattack. Och den huvudmisstänkta muslimska mannen delar efternamn med Maya. Plötsligt blir klasskamrater, grannar och andra människor i Mayas och hennes familjs närhet fyllda av fruktan och hat.

Kärlek, hat och andra filter har många olika teman. Identitet, rasism, kulturkrockar, fördomar, kärlek, relationer och att stå upp för sig själv är några av dessa. Det här är en bok som fungerar väldigt bra som bokcirkelbok, det finns mycket att diskutera. Den ger också en del tankar och funderingar. Det är som sagt en bok som tar upp teman som man annars inte så ofta läser om, så det ger lite aha-upplevelser. Jag gillar också bokens balans mellan mer vardagliga tonårsproblem och stora, omvälvande samhällsfenomen. Dessa är ju dessutom väldigt aktuella. Jag fick ingen stark känsla för Maya som person, men det är alltid roligt att läsa om personer som har drömmar och mål som de står upp för. I slutet av varje kapitel får vi följa gärningsmannens tankar som en slags förklaring till varför han gjorde dådet. För mig kändes dessa avsnitt överflödiga. Men i övrigt är det en fin bok som jag gärna rekommenderar.

Kärlek, hat och andra filter är skriven av Samira Ahmed och utgiven av Lavender Lit. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det andra inte ser

Det andra inte serTove är inte som vanliga tonåringar. Hon kan nämligen se de som gått över till andra sidan. När hon flyttar från Stockholm till ett knarrigt hus i Dalarna tillsammans med sin storasyster och mamma är det för att familjen ska få börja om på nytt. Det har hänt alldeles för mycket den senaste tiden. Mest påtagligt är att pappa Anders inte finns längre. Med sig till Dalarna har familjen också mormor Tekla som efter en allvarlig brand knappt kan gå eller prata. Nystarten på landet blir dock inte riktigt som de tänkt sig. Tove får snart reda på att huset bär på en historia och mystiska saker börjar hända.

Jag hade svårt för vissa delar i boken, som slutet som visserligen var oväntat, men som känns alldeles för abrupt och enkelt. Trovärdigheten känns inte heller så hög – Tove saknar inte Stockholm det minsta och jag köper inte riktigt att en tonårstjej bara följer med på en sådan flytt utan att alls sakna vännerna, skolan och det invanda. Familjen låter också bara mormor ligga i ett gästrum hela dagarna och går bara in med mat till henne emellanåt, vilket inte heller känns riktigt trovärdigt när nu mamman lovat att hon inte ska behöva bo på äldreboende. Det som däremot är riktigt bra beskrivet är den pirrande kärlekshistorien mellan Tove och Chang, syskonrelationen mellan Tove och Vivi samt skräckpartierna i berättelsen.

Det andra inte ser är en snabbläst mysrysare, en slags blandning mellan feelgood och skräck. Perfekt för att locka tonåringar, unga vuxna till läsning, även de som annars sällan brukar tycka om att läsa. Jag tror också att boken passar för en bred målgrupp, både när det gäller ålder, kön och intressen. Jag gillar också att boken är lagom läskig och dessutom innehåller mycket mer än bara skräck. Sådana här böcker behövs och efterfrågas ofta, så det är en bok jag lär rekommendera ganska ofta framöver.

Det andra inte ser är skriven av Christoffer Holst, utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

På natten är allt sant

På natten är allt santPå natten är allt sant är en ungdomsbok av Lina Stoltz som bäst kan beskrivas som en modern Romeo och Julia-berättelse. Boken handlar om Liv som är tillsammans med Hannes. Deras kompisar ogillar invandrare. Samma inställning, fast tvärtom, har Jemal och hans killgäng. Jemal planerar att bli ihop med Zarah och har inte alls tänkt bli tillsammans med någon kaxig svennetjej. Men Livs och Jemals vägar möts. Och känslor kan man inte råda över. Ibland krånglar livet till det och fel saker känns ibland helt rätt.

I den här boken får vi alltså följa förälskelsen mellan två unga personer som har många hinder på sin väg. De träffas i smyg. De ljuger för sina kompisar och familjer. De försöker hålla sig ifrån varandra. Men det går inte. De kan inte hålla emot förälskelsens stormar. Det är helt omöjligt. Parets förälskelse skildras så gripande och autentiskt. Man riktigt känner pirret dem emellan. Kanske är själva upplägget rätt klyschigt, vi har läst det så många gånger förut. Men ändå inte på det här sättet. Och det finns så många fina bifigurer, som Livs syster Tove och pensionären Gunnar. En fin, romantisk berättelse om kärlek med förhinder. Jag kan tänka mig att det är många som behöver läsa den här berättelsen. Kanske känna igen sig. Eller bara drömma sig bort i den fina kärleksskildringen. Dessutom är ämnen som identitet, fördomar, rasism, grupptryck, olikheter och att våga stå upp för det man tycker och känner alltid aktuella.

På natten är allt sant är utgiven av Barents Publisher och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

Jag är ju så jävla easy going

Jag är ju så jävla easy goingJag är ju så jävla easy going är skriven av Jenny Jägerfeld. Det är en ungdomsbok men den passar minst lika bra för vuxna. Jag tyckte mycket om den här boken. Inte minst kanske eftersom jag lyssnade på en författaruppläsning av den, det är ju något speciellt att få höra en författare läsa sina egna texter. Jenny Jägerfeld har ett otroligt härligt språk, hon leker med språket, vänder och vrider på ord och begrepp och förnyar gamla klyschor. Dessutom är hon så duktig på att skildra karaktärerna så att man verkligen kommer dem nära. Det är svårt att inte bli berörd. Boken handlar om Joanna som är 18 år och går på gymnasiet. Hennes största problem i början av boken är pengabrist. Hon lever i ett hem där föräldrarna inte ens kan hämta ut hennes adhd-medicin och hon får knappt mat om dagarna. Hennes mamma har skrivit en bok för 9 år sedan, en bok som slog igenom men blev en slags one hit wonder. Sedan dess har hon skrivit flera böcker som aldrig har antagits. Mamman kan dock inte sluta tänka på sin författardröm och fortsätter därför att skriva och hoppas på att en dag få till ett nytt mästerverk. Under tiden får hon förstås inga pengar. Pappan är sjukskriven för depression. Joanna vill att föräldrarna ska komma ihåg att de har en dotter och rycka upp sig för hennes skull, men hon har för länge sedan insett att de är för inne i sitt eget för att detta ska ske. Av en slump kommer hon därför på en plan som ska ge henne en summa pengar. Närmare bestämt 17 500 kronor. Det är en kriminell och farlig plan, men när medicinen Joanna äter mot kaoset i huvudet håller på att ta slut finner hon ingen annan utväg. Allt det här sätter bollar i rullning som Joanna nog inte riktigt hade räknat med. Mitt i allt kaos, kriminalitet och mordhot finns också Audrey, tjejen som får nervtrådar att tränga ut från Joannas hjärta, rakt ut genom bröstet.

Jag är ju så jävla easy going utspelar sig under en ganska kort tid, några månader på våren under Joannas sista år på gymnasiet. Det är en intensiv bok, det händer mycket, boken håller ett högt tempo. Men så är ju livet också många gånger, inte minst när man är ung och man står med ena foten in i vuxenvärlden. Boken skildrar väl Joannas ambivalens, ibland vill hon nog vara yngre än vad hon är, hon önskar att föräldrarna skulle kunna ta ansvar för henne. Samtidigt så är hon mogen, ansvarstagande och vill verkligen lösa sina problem, även om det inte alltid går som hon tänker sig. Jag hade älskat att läsa den här boken när jag själv var 18, jag tycker att jag kan känna igen mig i Joanna även om jag långt ifrån hade de problem som Joanna drabbas av eller ens hennes livssituation. Men jag tyckte väldigt mycket om att lyssna till boken som vuxen också. Och nu ser jag fram emot att läsa Här ligger jag och blöder som var Jenny Jägerfelds debutbok, men som jag ännu inte har läst.

Jag är ju så jävla easy going är utgiven av Gilla böcker och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Steffi och Nelli

En ö i havet     Näckrosdammen

Havets djup     Ã–ppet hav

Systrarna Steffi och Nelli är tolv respektive sju år gamla när de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om att komma till ett paradis, men möts av en karg verklighet. De vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De tror att det kommer att se ut som en semesterort med palmer och strandpromenad. När de kommer fram är det en helt annan verklighet som väntar – där finns bara hav, sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk. Ingen talar deras språk. De får inte bo tillsammans. Och när de börjar skolan blir de retade för sitt mörka hår, brytning och knappa språkkunskaper. Den familj Steffi hamnar hos har förlorat en dotter och har därför svårt att ta till sig Steffi. Hos Tant Alma där Nelli hamnar finns både syskon och en mer kärleksfull fostermor, vilket gör att Steffi känner stor avundsjuka. Under de år de bor i Sverige är breven från föräldrarna väldigt viktiga, men breven är också en ständig källa till oro. Steffi och Nelli bor under stor del av sin uppväxt i Sverige och det är inte alltid lätt. Men de anpassar sig väl och får också uppleva glädje och kärlek.

Serien om Steffi och Nelli innehåler fyra böcker. En ö i havet är den första boken och den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. I böckerna skildras båda systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad.

Jag blev direkt fast när jag läste första boken och kunde knappt bärga mig tills jag fick läsa fortsättningen. Jag riktigt njöt av läsningen, böckerna berörde mig så. Här finns verkligen allt. Ibland log jag, ibland föll tårarna under läsningen. Så som det kan vara i en tonårings liv. I många fall är igenkänningsfaktorn stor. Kärleksproblem, bråk med syskon och vänner kan alla känna igen sig i. Men systrarna lever i skuggan av kriget, något som präglar hela deras uppväxt och som också präglar den tid de växer upp i. Även här i Sverige märktes ju kriget av och vi får även en skildring av hur kriget i Europa påverkade svenskarna genom ransonering osv.

Förra året gavs dessa fyra böcker ut på nytt av Bonnier Carlsén, med omslagen ni ser ovan. Jättebra tycker jag, för det betyder att de kan nå en ny generation läsare. Och böckerna är precis lika aktuella idag med tanke på de senaste årens flyktingströmmar och Sverigedemokraternas ”framgång”. Det här är böcker jag önskar att alla från 12 år får chansen att läsa. Dels för att få en förståelse för hur historien faktiskt har sett ut. Och dels för att fördjupa sig i det här med hur människor beter sig mot varandra, fördomar, människors lika värde och så vidare.

Har du ingen humor

Har du ingen humor? : en snabbguide till jämställdhetHar du ingen humor? Det är ett klassiskt uttalande när någon ifrågasätter något som är kränkande, taskigt eller fördomsfullt. Men det är också namnet på en liten, men ack så viktig bok. Den är så liten att man lätt kan ha med sig den i fickan eller väskan. Den kan därför läsas vart som helst, tyst på bussen, i tåget eller i ett väntrum, eller högt i klassrummet, fikarummet eller på släktmiddagen. Och det är just så boken kan användas. Det finns nämligen massor att diskutera i boken och den innehåller många viktiga ögonöppnare.

Boken är en samling av ett antal instagraminlägg som författaren har skrivit och som väl sammanfattar var Katarina Wennstam står när det gäller kampen för jämställdhet. För den som inte vet är Katarina Wennstam känd för att ta upp feministiska strider och stå upp för tjejer och kvinnor. Hon har under tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor och många gånger belyst kvinnors utsatthet, först som kriminalreporter och senare som föreläsare och författare till såväl romaner som fackböcker. Har du ingen humor vänder sig till unga vuxna, men fungerar bra för en bred åldersgrupp, även tonåringar och vuxna. Boken har ett lättillgängligt format i och med att den bygger på korta välformulerade instagraminlägg. Man kan läsa ett inlägg här och var, de behöver inte läsas i ordning. Intill vissa av inläggen finns också kommentarer med, kommentarer som författaren fått när inläggen ursprungligen publicerades på Instagram. De fördjupar ofta diskussionen och tillför ofta ytterligare aspekter, vilket berikar läsningen. Det finns också plats för egna anteckningar i slutet av varje kapitel.

Trots att boken är tunn är den indelad i fyra kapitel eller avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Som ni ser handlar alltså detta om feminism, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det handlar om hur folk uttrycker sig, unkna värderingar, föreställningar om hur killar och tjejer förväntas vara och mycket annat. Författaren vrider och vänder på begrepp som pojkstreck, horunge, ballar av stål, stulen flickvän och kärringstopp. Vad innebär det egentligen att de ord och begrepp vi använder oss med  i vardagen är laddade med föreställningar och fördomar? Vad innebär det när man säger ”stora grabbar gråter inte”, ”har du ingen humor” eller ”Sverige är världens mest jämställda land”. Vad händer när såna uttryck blir sanningar? Hur skildras våldtäkt på film? Sista avsnittet handlar om Katarina själv, vad som fick henne att bli feminist, hennes programförklaring, hennes tio-i-topp-lista över feministiska frågor.

Har du ingen humor är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Mizeria

MizeriaMizeria är en ungdomsbok som utspelar sig i förortsmiljö med tvillingarna Aicha och Ali som huvudpersoner. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser deras liv och förutsättningar vansinnigt olika ut. Bara för att Aicha är tjej och Ali kille. Aicha har precis blivit lämnad av den hon trodde var mannen hon skulle gifta sig med. Hon väntar på att få svar på ett graviditetstest. Hon hamnar i en djup depression. Ali kämpar för att prestera på topp med både sporten och betygen, men på senare tid har det blivit fler begravningar än studentmottagningar. Snart drabbar dödsskjutningarna honom på ett mycket nära håll. Boken skildrar två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort till Stockholm. Den är skriven av ståupp-komikern och förortskämpen Melody Farshin, vilket märks i det rappa språket, den träffsäkra dialogen, slangen och humorn. Men här finns också mycket svärta och allvar. Och jag tror boken ger stor igenkänning till de många ungdomar som växer upp med liknande förutsättningar som Ali och Aicha. Mizeria ger förorten ett ansikte och vi som bara läst om förorterna, dödsskjutningarna och miljonprogrammens höghusområden i tidningsrubrikerna får nu ett helt annat perspektiv som sällan annars skildras i ungdomsböcker. Dessutom är det inte bara tvillingarna Ali och Aischa som får komma till tals, utan också fler personer, som deras mamma och pappa, och flera av deras kompisar. På så sätt får jag som läsare ett brett och mångfacetterat perspektiv och jag tvingas under läsningens gång tänka till på att saker och ting inte alltid är som de vid en första anblick ser ut att vara. Boken är tunn, lättläst, har korta kapitel, mycket luft på sidorna och mycket dialog, vilket gör att även de som annars sällan läser böcker kan bli lockad att läsa. Jag tror också att den här boken skulle passa utmärkt att diskutera kring, varför inte som högläsnings- eller bokcirkelbok. Trots att den är tunn finns det väldigt många olika teman och trådar att prata om. Själv hade jag gärna diskuterat slutet till exempel. Det var oväntat abrupt. Kommer det en fortsättning på Mizeria tro? Jag hade gärna velat hänga mer med Aicha och Ali och fått läsa mer om vad som händer dem.

Mizeria är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.