Du, bara. Ja, den här boken har florerat runt i bokbloggsvärlden ända sedan den kom ut och jag tror att alla som har läst den har älskat den. Det gör jag också, och just därför är det lite svårt att skriva om den. Det mesta är redan skrivet och jag håller med om allt. Boken handlar om John. Han och hans storasyster Caroline blir ensamma i stan under sommaren medan föräldrarna åker ut på landet. John är 16 år och ska börja gymnasiet efter sommaren. Caroline jobbar under sommaren. En dag kommer hon hem med en ny kille. Hon presenterar honom för John:

”Frank, det här är min lillebror John”

Han tittar upp och ser på mig.

Jag håller andan.

Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blciken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval.

”Hej John.”

Man kan nog säga att det var kärlek vid första ögonkastet för dem båda. Men kärlek sägs ju aldrig vara enkel och i det här fallet finns det flera komplikationer. Frank är ju redan tingad av Caroline och hon brukar vara van att få som hon vill. Dessutom visar sig Frank ha erfarenheter som gör att han har svårt att lita på kärleken.

Sommaren går lite sådär fram och tillbaka för John. Ibland känns hans känslor för Frank besvarade och plötsligt blir han kall. Jag tror att vi nästan alla har känt igen det där från någon relation. Det händer inte så mycket omvälvande där under sommaren, utan det är kärlekshistorien dem emellan som beskrivs. Men å andra sidan beskrivs den på ett helt otroligt sätt. Trovärdigt, realistiskt, nästan magiskt.

Jag önskar att alla tonåringar skulle läsa den här boken. Dels för att känna igen sig i förhållanden rent generellt, för det är ju ofta såhär trevande till en början och ibland kan man behöva få den bekräftelsen för att kunna slappna av och ”go with the flow”. Men dels också, eller kanske framförallt också, för att det finns så få kärlekshistorier mellan homosexuella som skildras på ett så fint och på något sätt ändå oproblematiskt sätt. Första kyssen, första sexet, känslorna, tankarna, längtan, ångesten, kärleken. Visst har vi läst allt det där förut, men inte mellan två homosexuella killar. Och inte såhär bra skildrat. Det här är en bok att bära med sig länge.

Det här är Anna Ahlunds debutroman och med den här debuten kan jag knappt föreställa mig hur bra hennes nästa bok kommer att bli. Du, bara är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tidigare idag skrev jag om Skarven av Sara Lövestam. Det var hennes första bok för 9-12 år. Hon har också kommit ut med en bok för tonår/ungdom (från 12 år), vilket var den första bok hon skrivit som inte riktar sig till vuxna. Den heter Som eld och är i stort sett lika bra som Skarven. Otroligt skickligt att behärska att skriva till så skilda målgrupper.

Som eld handlar om Lollo och Anna, två tjejer som båda tillbringar sommaren i skärgården, men som annars är rätt så olika och framförallt har de väldigt olika bakgrund. De skulle troligen aldrig ha träffats om de nu inte skulle visa sig tillbringa sommaren på samma plats. Men nu träffas de alltså och inte nog med det, de blir också kära.

Boken handlar alltså om Lollos och Annas kärlekshistoria, en historia som visserligen kompliceras lite av just det faktum att tjejerna är av olika samhällsklasser – det känns som att det är ett större problem än att de är kära i någon av samma kön och det tycker jag är väldigt fint och inkluderande. Men det är också det här som skiljer Som eld från Skarven. Här handlar det ”bara” om kärlekshistorien, medan i Skarven fanns det också en yttre handling i form av en gammal mordgåta. Å andra sidan får man komma karaktärerna djupare i Som eld och deras känsloliv beskrivs mer detaljerat.

I boken får man följa både Lollo och Anna, i vartannat kapitel, vilket gör att man får ta del av båda tjejernas upplevelse av samma historia. Det gillar jag. Jag gillar också att boken öppnar för många diskussioner med ungdomar om kärlek och samliv. Jag gillar också karaktärerna och deras kärlek som skildras väldigt vackert. Och jag älskar Sara Lövestams språk. Men det fattas något för att jag ska tycka lika mycket om den som Skarven. Kanske är det just det att det inte finns någon annan handling än just förälskelsen mellan tjejerna, vilket gör att boken upplevs långsam och händelselös ibland. Kanske är det att slutet kom lite för plötsligt och ouppklarat. (Hoppas det innebär en uppföljare där man får ta del av vad som händer när sommaren har tagit slut och skolvardagen är åter). Kanske beror det på att karaktärerna hade kunnat fördjupats ytterligare ett snäpp. Svårt att veta, men hur som helst rekommemderar jag Som eld, för läsvärd är den absolut och dessutom handlar den ju om ett väldigt viktigt tema.

Som eld är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Feminismens ABC är en härligt peppande och inspirerande bok fylld med betydelsefulla kvinnliga förebilder från A till Ö. På A kan vi till exempel hitta Amalia Eriksson, på L Astrid Lindren och på R hittar vi Rosa Taikon. Totalt finns alltså 29 kvinnor eller grupper av kvinnor porträtterade på en sida var med ett kortare faktaavsnitt. Det är en bra blandning mellan väldigt kända kvinnor och mindre kända kvinnor. Kvinnorna har också gjort skillnad på olika sätt, det kan vara i litteraturens eller musikens värld, men också i politiken eller i vetenskapen. Allt detta presenteras med en snygg och modern formgivning, vilket gör boken till en fin presentbok eller en bok att bläddra i och uppmuntras och inspireras av. Boken är skriven av Lisa Mattisson och Moa Hoff. Den passar till alla åldrar, från tonåringar och uppåt, även för vuxna.

Det finns ju ett antal bakböcker som riktar sig till barn med enkla recept så att de själva kan baka muffins, sockerkaka och liknande. Men de allra flesta är ju skrivna av vuxna. Därför tycker jag att det är så kul med boken Smilla bakar glutenfritt. Inte nog med att den handlar om just glutenfria bakverk, något som inte är helt tvärlätt att hitta bra recept till, utan boken är också skriven av en ung tjej, nämligen Smilla Luuk. Hon är född 1997 och redan 2010 startade hon bloggen glutenfrittliv.se där hon snabbt fick många följare. Hennes första, men knappast sista, bakbok heter alltså Smilla bakar glutenfritt och där delar hon med sig av sina favoritrecept för den som vill njuta av goda bakverk trots att man är glutenintolerant. När boken kom ut var hon bara 15 år.

Boken innehåller recept på exempelvis kladdkaka, kärleksmums, kanelbullar, semlor, princesstårta, pavlova, chokladbollar, macarons, pizza, pizzabullar, amerikanska pancakes, scones och hemgjord pasta. Det mesta som man längtar till i brödväg alltså. I boken bjuder hon också på många tips och råd, liksom personliga texter om livet som glutenintolerant. En perfekt bok att ge bort till den som har en glutenintolerant bok i sin närhet. Jag såg att hon för nåt år sedan också kommit ut med en uppföljare – Smilla lagar glutenfritt. Böckerna vänder sig till tonåringar som vill kunna fixa själva i köket, men recepten funkar förstås lika bra för vuxna. Ett plus för den snygga, lite retroinspirerade formgivningen.

Smilla bakar glutenfritt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Jag har länge velat läsa Röd som blod av Salla Simukka. Jag har tilltalats av att boken är så snygg, men också för det jag har läst om den. När jag läste att temat för Barn- och ungdomsboksutmaningen 2017 i januari skulle vara En röd bok så var det här den absolut första boken jag kom att tänka på. Den har mycket av färgen röd i sig i omslaget och på de rödkantade boksidorna, men också i titeln. Röd är också en färg som är central inne i själva berättelsen skulle det visa sig, så det var ett bra val.

Boken handlar om 17-åriga Lumikki som av en slump råkar hitta en massa tvättade sedlar i sin skolas mörkrum. Det var bara en ren slump, men det medförde att hon blir indragen i en härva bestående av narkotikasmuggling, svek, lögner och hemligheter. Efter att hon hittar sedlarna händer resten av boken i ett rasande tempo och det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig boken. Lumikki är dessutom en karaktär som verkar ha en hel del erfarenheter som hon inte borde ha, och hon har mycket inombords att upptäcka. Jag har läst att boken fått en hel del karaktär, bland annat för att Lumikki anses vara en platt karaktär som är alldeles för lik Lisbet Salander, men det tycker inte jag är någon nackdel.

Röd som blod är väldigt spännande, tänkvärd och lättläst. Jag ser fram emot att läsa de två andra delarna i serien, nämligen Vit som snö och Svart som ebenholts. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Som jag skrev igår när jag presenterade Nypon förlag så är alltså Vilja förlag ett dotterbolag till Nypon. De fokuserar på lättlästa böcker för unga och vuxna. På Viljas hemsida beskriver de bakgrunden till starten av dotterbolaget:

Ingen vuxen ska vara hänvisad till barnböcker!

Allt började med att jag träffade en sfi-lärare i Borås. Det var en tidig vår, året var 2010. Hon berättade att de på sfi ofta läste barnböcker för att träna språket. Barnböcker är ofta bra böcker, det är ju inte det det handlar om. Men om du är 35 år, nyanländ, och håller på att lära dig svenska så är det inte alltid särskilt stimulerande att läsa barnböcker.

Då fick jag idén till Vilja förlag. Det var uppenbart att det behövs fler förlag som ger ut lättlästa böcker för vuxna. Böcker som till sitt innehåll är relevanta för en vuxen person. Böcker som varken dumförklarar eller förlöjligar. Och självklart böcker som ger lust att läsa. Ger lust att vilja utveckla sitt språk.

En jättebra beskrivning, och så sant. Självklart ska inte vuxna behöva läsa barnböcker trots att de har behov av lättlästa böcker. För lättlästa böcker är absolut inte = barnböcker så som många tror, tvärtom, lättläst är något helt annat.

Precis som hos Nypon så delas också Viljas böcker in i olika nivåer utifrån bokens svårighetsgrad. Det finns fem lättlästnivåer, där X-Small är den lättaste, sedan följer följer Small, Medium, Large och X-Large. Skillnaden mellan de olika lättlästnivåerna beskrivs tydligt på Viljas hemsida här.

Vilja förlag har på senare tid också börjat med en utgivning av lättläst på engelska. Flera av Viljas böcker finns också översatta till andra språk, som somaliska och arabiska. Böckerna kan användas på olika sätt för att göra det lättare att läsa böcker på svenska. Att först läsa en bok på sitt modersmål och sedan läsa den på svenska skapar förförståelse för handlingen och personerna vi möter i berättelsen. Läsningen på svenska underlättas på så sätt. Boken på modersmålet kan läsas parallellt med den svenska boken i en klass, eller så kan eleverna läsa samma bok på sina respektive modersmål och diskutera den på svenska. Många av Viljas böcker ingår i en serie för att förenkla för läsaren. Till alla Viljas böcker erbjuds kostnadsfritt arbetsmaterial för pedagoger och elever.

Jag har läst sex böcker ur Viljas utgivning:

Även till Vilja förlag har Christina Wahldén skrivit flertalet böcker. Vardag är en serie som handlar om just vardagliga händelser, böcker som berättar om livet och vardagen här i Sverige och om hur det går till i det svenska samhället. De vänder sig främst till nyanlända. Förskolan Myran är en av titlarna i serien. Den handlar om Sana som har en dotter som heter Amira. Amira är två år och det är dags att börja på förskolan. Sana är orolig över förskolestarten. Helst vill hon ta hand om Amira själv, men hon måste ju jobba. När inskolningen är över märker dock Sana att Amira trivs och har det bra på förskolan. Boken handlar om något som de allra flesta föräldrar kan känna igen sig i och det är mycket känslor inblandade. Man känner med Sana när Amira är ledsen och Sana inte vill lämna henne på förskolan, men man känner lika mycket på slutet när Sana är lättad och glad över hur bra Amira har det. Lixvärdet är 14 och lättlästnivån är Small.

En annan titel i Vardag-serien heter Äldreboendet Björkgården. Den handlar om Sara som inte kommer från Sverige. Det gör däremot Liv, hennes kompis. Livs mamma bor på ett äldreboende som heter Björkgården. En dag får Sara följa med dit för att hälsa på Livs mamma. Hon tycker att det är konstigt att svenskarna låter andra personer ta hand om sina gamla föräldrar. Men samtidigt förstår hon att Livs mamma behöver mycket hjälp och att Liv inte skulle kunna jobba om hon skulle ta hand om sin mamma. Olika länder tar hand om sina gamla på olika sätt helt enkelt. Det här är en bra bok som behandlar en av alla kulturkrockar som kan uppstå. Den visar att det kan finnas skillnader, men att inget behöver vara bättre eller sämre än något annat. Lixvärdet är 13 och lättlästnivån är Small.

Även Johanna Nilsson har skrivit lättläst för vuxna. Poeten i glasburen läste jag för länge sedan och tyckte jättemycket om. Den handlar om Mahad som jobbar som spärrvakt i tunnelbanan. Egentligen är han poet och han drömmer om att kunna skriva sina dikter på svenska. Han längtar också efter att få prata med den unga kvinna som alltid springer förbi hans glasbur med näsan i en bok. Det visar sig att hon är författare. Boken har en fortsättning, Poeten och kärleken, som jag också måste se till att läsa. Johanna Nilsson har också skrivit en bok om flyktingar som heter Efter båten. Dessa böcker har ett lix-värde omkring 18 och tillhör lättlästnivån X-large.

Jag har drivit eget företag sedan 2008. Självklart blev jag därför sugen på att läsa boken Joana startar eget. Joana kommer från Brasilien,  men har bott i Sverige i några år. Hon bor i ett hus med sin svenske man och sina två barn. Hon städar ofta hemma och tycker om att ha rent och fint omkring sig. Därför föreslår Peter att hon ska söka jobb som städare när det är dags för Joana att söka jobb. Hon börjar jobba på en städfirma, men har svårt för sin chef som kontrollerar deras jobb och bara klagar. En dag bestämmer hon sig för att starta ett eget städföretag istället. Det är mycket att tänka på, men Joana fixar det. Boken är en bra introduktion för den som är nyanländ och vill starta eget företag i Sverige. Även för oss infödda svenskar kan ju det här med att starta eget vara en djungel med alla regler. Trots det kanske lite torra ämnet så är boken intressant att läsa och även humoristisk ibland. Boken är skriven av Carita Andersson. Lixvärdet är 18 och lättlästnivån är Large.

Biblioteket är skriven av Hans Peterson. Den handlar om Jonas som går med sina barn Ella och Ture till biblioteket. Där arbetar Stina och hon hjälper dem både att hitta de böcker de vill ha och visar hur det går till att låna böcker på biblioteket. Som bonus får läsaren lära sig hur det fungerar på biblioteket. Boken ingår i en serie med böcker som handlar om Jonas och hans fru Anna. Lisvärdet är 14 och lättlästnivån är Small.

Äppelpaj med extra vaniljsås är skriven av Annelie Drewsen och den handlar om Rafael som jobbar på äldreboendet Himmelsbro. Han har nyss haft semester och han ser fram emot att få träffa alla gamlingarna som bor på Himmelsbro igen. Men han ser också fram emot att få träffa kollegorna, och allra helst Stina förstås. Det pirrar i Rafael när han tänker på henne. Men det dröjer inte länge förrän Stina berättar för dem allihopa att hon ska sluta för att hon fått ett nytt jobb. Vad ska nu hända? Ska han våga berätta för Stina hur han känner eller ska han bara låta henne försvinna ur hans liv? Den här boken gillade jag jättemycket. En riktig kärlekshistoria, där de gamla på boendet får vara delaktiga. Välskrivet och oerhört bra gestaltat, man kan riktigt känna pirret mellan Stina och Rafael. Lixvärde 16 och lättlästnivå Large.

magiska-faglar-malarbokIngen har väl missat den stora trenden med målarböcker för vuxna som kommit de senaste åren? Många är det som har försjunkit i att färglägga som avkoppling och för att använda sin kreativitet. Det har getts ut massvis med målarböcker inom olika teman och svårighetsgrader. Här presenterar jag några av de som hittat hem till min bokhylla den senaste tiden.

Magiska fåglar är illustrerad av Pippa Rossi och utgiven av Rabén & Sjögren. Precis som titeln antyder så är det fåglar som är temat för denna målarbok. Det finns en hel uppsjö av illustrationer att färglägga och samtidigt drömma sig bort i. Illustrationerna är väldigt detaljerade och många gånger far tankarna till en magisk skog när man tittar på alla vackra fåglar.

massvis-med-hundar   massvis-med-katter

Massvis med katter och Massvis med hundar är illustrerade av Lulu Mayo och utgivna av Stickers & Stuff. Varje uppslag har en speciell katt respektive hund i huvudrollen och det är detaljrika, fantasifyllda, myllrande och innovativa bilder vi hittar i dessa böcker. Passar både vuxna och barn som är kattälskare och hundälskare.

zodiaken-mala-ditt-stjarntecken-narvaro-fokus-balansZodiaken – Måla ditt stjärntecken handlar om stjärntecknens uråldriga magi. Varje stjärntecken presenteras med en sida text och några bilder att färglägga. Längst bak i boken finns ytterligare bilder att färglägga. Passar vuxna som är intresserad av astrologi, magi, mystik. Boken är illustrerad av Stella Björn och utgiven av Lava förlag. Det finns också en vykortsbok i samma tema.

blomstermandala-malarbok-med-20-illustrationer-att-farglagga-rama-in-och Blomstermandala finns dels som en stor målarbok i A4-storlek med 20 illustrationer att färglägga, rama in och hänga upp och dels som en vykortsbok med 20 vykort att färglägga och skicka iväg. Varje bok innehåller olika blomstermotiv, en mix av fotade blombladskollage och illustrerade, svartvita bilder. Passar för blomsterintresserade tonåringar och vuxna. Böckerna är illustrerade av Maria Trolle och utgivna av Pagina förlag.

fabelskogen-ett-aventyr-over-hav-och-land-en-tavelbok-20-ark-att-rama-inÄven Fabelskogen – ett äventyr över hav och land finns både som tavelbok i A4-storlek och som vykortsbok. Båda innehåller 20 ark vardera att färglägga. Man får följa med Grävling, Räv, Uggla och deras vänner i den magiska skogen när de går på upptäcksfärd, när de fiskar, plockar smultron och åker luftballong. På baksidan av varje bild finns en liten fabel om den magiska skogens djur och deras liv. Passar djurintresserade, både stora och små. Illustrerad av Ida Ahlgren och utgiven av Pagina förlag.

MornitologenTack vare min utmaning Temaläsning 2016 där vi under augusti månad skulle läsa ungdomsböcker så har jag läst (M)Ornitologen av Johanna Thydell. Jag gillar Johanna Thydells språk och har därför sett fram emot att läsa den här boken. Jag blev inte direkt besviken, men kanske är det här inte hennes bästa bok.

Den ”konstiga” titeln (M)ornitologen syftar på en ornitolog, alltså en person som studerar fåglar. Men huvudpersonen i denna bok studerar inte bara fåglar, eller rättare sagt, hon studerar egentligen inte fåglar alls. Istället är det hennes egen biologiska mor som hon studerar, men under täckmanteln som ornitolog, därav är hon alltså en (m)ornitolog.

Boken handlar om Moa, 17 år, vars mamma Hedvig stack från familjen när Moa var ungefär 2 år. Efter det har Moa fått en bonusmamma och en lillebror. Men det har alltid skavt lite i henne att mamman lämnade familjen av okänd anledning, även om Moa gör sitt bästa för att låtsas att hon inte bryr sig. När Moas mamma plötsligt hör av sig efter 15 år blir det därför inget självklart beslut att träffa henne. Så småningom bestämmer sig Moa ändå för att åka till skogen där mamman numera bor, med förevän
dningen att hon ska göra ett skolarbete om fåglar.

Bokens centrala tema är förstås föräldraskap, men det är skildrat ur Moas synvinkel, inte ur mammans synvinkel. Ett annat viktigt tema är förstås utveckling eftersom 17-åriga Moa befinner sig i den åldern där väldigt mycket händer, både inom henne och runtomkring henne. Det är inte bara den (frånvarande) mamman som pockar på uppmärksamhet utan också killkompisar och före detta pojkvänner.

Johanna Thydell har som sagt ett härligt språk, och trots att boken egentligen handlar om ett rätt så tungt ämne så upplever man det inte så under läsningen. Moa är en trevlig bekantskap, dråplig ibland och charmigt sympatisk. Även bifigurerna, som hennes pappa och bästa kompisen Otto, verkar vara mysiga människor. Dock är det svårt att få grepp om mamman som gärna glider iväg och undviker konfrontationer och att ta tag i sina känslor. Jag gillar däremot att det i det här fallet är mamman som har lämnat familjen, litteraturen (och verkligheten) är ju annars fylld av frånvarande pappor, men här är det alltså mamman som är frånvarande.

Mornitologen är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

djupa ro bjärboSå har jag äntligen också läst Djupa Ro, den senaste boken av Lisa Bjärbo, en alldeles otroligt välskriven och bra ungdomsbok som bara måste läsas. Bokens tema är inte självklart. Den handlar om ett kompisgäng som nyss flyttat från ett litet samhälle och ut i vida världen efter studenten. Men så samlas de igen, för en av barndomsvännerna i gänget har hittats död. De samlas för att vara med om begravningen, men under den vecka de återförenas i det lilla samhället i Småland så hinner mycket hända. Boken handlar förstås om alla de känslor som uppstår när man hittar sin vän, pojkvän, barndomskompis, son, granne, klasskompis eller liknande död, endast 19 år gammal. Men boken handlar också om så mycket mer. Det är en utvecklingsroman, där alla fyra huvudpersoner utvecklas i olika riktningar. Men också gänget i sig utvecklas. De fyra barndomskompisarna tvingas finna nya roller i gänget. Och en sak är säker – inget kan någonsin bli som förr. En av kompisarna kommer alltid att saknas.

Boken berättas framförallt med David som huvudperson. Det är han som är berättarjaget. Men i kompisgänget finns också Ludde, som visar sig bära på en stor hemlighet. Där finns också Tove, och Paula, som David varit kär i nästan så länge han kan minnas. Jag gillar det faktum att boken utspelar sig i det lilla samhället Ingelstad som ligger några mil utanför Växjö. Jag har aldrig varit där, så jag har ingen aning om hur autentisk boken förhåller sig till hur det ser ut i verkligheten. Men däremot har jag själv vuxit upp på ett liknande ställe, fast i Norrland, och jag känner definitivt igen mig i hur livet i samhället skildras. Det tycker jag också är bokens stora behållning. Boken hade inte alls varit lika bra om den hade utspelats i Stockholm. Just det faktum att alla känner alla i Ingelstad. Alla har någon slags relation till Jonathan som dog. Hans kompisar kommer alltid att vara ”de som han som drunknade brukade hänga med” och hans föräldrar kommer alltid att vara föräldrarna till han som drunknade. Lisa Bjärbo uttrycker det så bra i det här stycket:

Det finns fördelar med det, och det finns nackdelar. Men vilken inställning vi än har, så är det bara så att vi kommer att vara han som drunknades kompisar här nu, tills något nytt händer som folk kan förknippa oss med istället. Det är så det funkar. Man är Louise Anderssons pojk tills man blir Louise Anderssons pojk som är så bra på fotboll tills man blir Louise Anderssons pojk som jobbar extra på macken tills man blir Louises pojk som var kompis med han som drunknade tills man blir något annat. Det kanske kommer att ta flera år. Jag antar att det är lika bra att vänja sig.

En annan sak jag fastnade för i boken är det faktum att Jonathan är/var en bifigur i kompisgänget. Dels var han ett år yngre än de andra. Det är därför han var kvar i Ingelstad medan de andra hade begett sig till Uppsala, Norge och Asien. Men dels så var det också Ludde och Paula som var huvudpersonerna i gänget. Tove, David och Jonathan var bifigurerna helt enkelt. Precis som några alltid är i olika gängkonstellationer. Här utforskas det lite närmare, som när David tänker att gänget fungerar ungefär lika bra ändå, även utan Jonathan. Visst finns det en tomhet, men tomheten blir större när Ludde lämnar gänget för att åka hem på kvällen än när Jonathan har lämnat gänget för att han är död. Och det är ju precis så det fungerar i verkliga livet. Vissa personer har större närvaro, lämnar större tomhet, påverkar andra mer, än vad andra personer gör. Märkligt, men inte ovanligt. Det är också det här som jag älskar med Lisa Bjärbo, att hon kan uttrycka sådana där självklara saker i en fiktiv text. Precis som när hon skildrar exakt på pricken hur livet går till i små samhällen och hur det är att växa upp på ett sådant ställe. Själv vet jag ju också exakt hur det är, men jag kan inte formulera det i ord på samma sätt. Tänk att kunna skriva som Lisa Bjärbo.

Ytterligare en sak som jag fastnade för var det faktum att trots att egentligen hela boken på sätt och vis handlar om Jonathan och hans död, så är det ändå inte han som står i centrum. Tvärtom så handlar boken mest om de som står kvar, framförallt kompisgänget då, men också Jonathans föräldrar och andra i samhället som blivit påverkade. På så sätt kan tankarna gå till Jessica Schieffauers bok När hundarna kommer, som ju också handlar om ett dåd, en tragisk händelse, men boken handlar inte om personen som begått dådet och inte heller om offret, utan om alla som finns runtomkring, hur de påverkas av det som hänt. Och sådana böcker behövs!

Till sist ska jag bara helt kort nämna den enda sak som jag inte riktigt tyckte om med Djupa Ro. Det är att boken försöker ta upp lite för många teman samtidigt. Jag vill inte spoila, men Luddes hemlighet tillför egentligen ingenting till handlingen i den här boken. Tvärtom så tycker jag att det kan vara ett tema i sig i en helt annan bok, för det är ett tema som helt klart är intressant att läsa närmare om. Jag hade gärna sett en skildring av hur en sådan hemlighet kan påverka en grupp barndomskompisar. Men inte i Djupa Ro, där finns det så många andra teman som är betydligt viktigare för handlingen och läsupplevelsen. Även detektivarbetet för att få fram hur Jonathans död gick till hade man kunnat hoppa över. Det har förvisso betydligt mer att göra med handlingen än Luddes hemlighet, men egentligen hade det lika gärna kunnat komma fram redan i början av boken utan att man gör så stor sak av det. Så hade sättet han dog på kunnat vara något som löpt med i resten av boken istället för att det kommer fram som en nyhet någonstans där i mitten av berättelsen. Men det är också de enda saker jag kan komma på som är negativt med boken, så min enda rekommendation nu är att läsa Djupa Ro om ni inte redan gjort det!

Djupa Ro är skriven av Lisa Bjärbo och utgiven på Rabén & Sjögren.

Fallet Anna FridJag blev nyfiken på Fallet Anna Frid eftersom jag läste om boken att det skulle vara en lättläst deckare, och jag blev framförallt nyfiken på hur man skriver en lättläst bok utan att själva deckargåtan blir alltför lätt. Jag fick ett recensionsexemplar av LL-förlaget och boken kom precis i rätt tid för att jag skulle kunna läsa den under april månad då temat i min utmaning Temaläsning 2016 var just deckare.

Fallet Anna Frid inleds med att fru Ek en morgon går ut för att hämta tidningen, då hon får se en livlös kropp ligga intill blomlådorna. Det visar sig vara en av grannarnas dotter, Anna Frid. Hon har fått ett kraftigt slag över huvudet och hon är alltså död. Nu börjar polisens jakt efter Annas mördare och det är polisen Erik Glad som leder jakten och sökandet. Det finns till en början flera misstänkta, men efter ett tag börjar polisen ställa sig frågorna Vad är det egentligen som har hänt? Och vems fel är det egentligen att Anna Frid är död?

Fallet Anna Frid är alltså en lättläst bok. Förlaget delar in sina böcker i tre nivåer, Lätt, Lättare och Lättast. Den här boken ligger på nivå 2, lättare, och det innebär: ”I nivå 2 texterna längre. Men handlingen är enkel och väl disponerad, ord är välkända, meningarna förhållandevis korta.” Boken kategoriseras som vuxenbok och jag tycker också att den passar bäst för vuxna, men den kan också läsas av tonåringar. Jag kan tänka mig att det kan vara intressant att läsa den här boken i en klass för att diskutera den såväl under läsningen som efteråt. Boken innehåller förvisso en klassisk deckarhistoria, där det kan vara intressant att diskutera ledtrådarna och de misstänkta. Men slutet är lite förvånande för att vara en deckare, och där finns det ännu mer att diskutera kring. Jag tycker att boken var lättillgänglig och med tanke på temat så finns där också ett driv som gör att man vill läsa vidare för att veta vad som händer. Boken rekommenderas därför varmt för den som vill läsa en lättläst, spännande bok som man inte glömmer direkt man har lagt ifrån sig den.

Boken finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.