Bror

Bror är en ungdomsbok som utspelar sig i Stockholmsförorten Alby. Fjortonåriga Hussein och hans bästa vänner Charbel och Bilal spelar fotboll, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring dem. På torget diskuterar man vem som tagits av polisen och vem som har skjutits till döds. Hussein har ingen aning om att även hans liv snart kommer ta en ny vändning. För när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo. Eller?

Bror är en välskriven och högaktuell bok som handlar om gängkriminalitet och vad som leder in till brottslighet, droghandel och skjutningar. Det handlar om att växa upp under svåra förhållanden och grupptryck. Men också om lojalitet, broderskap och mod. Det handlar om att ha drömmar, men inte förutsättningarna att förverkliga dem. Författaren Alex Khourie är en pseudonym, men han har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet och det märks eftersom berättelsen känns så autentisk, såväl i miljöskildringarna som i språket. Boken är också inspirerad av verkligheten, många verkliga ungdomars livsöden har fått ge liv till berättelsen. Islam är en viktig och närvarande del i Husseins liv och det är intressant att läsa om hans syn på tron och hur den är en glädje, ofta den enda glädjen, i hans liv.

Det är viktigt med representation i böcker och att alla får komma till tals, men än viktigare att alla läsa om den värld vi lever i. Det här är en berättelse om de personer som finns bakom nyhetsrapporteringarnas skjutningar. Det är tuff läsning, men det är verkligheten och just därför tycker jag att alla ska läsa den här boken, inte bara de ungdomar som själva känner igen sig utan alla unga, och dessutom alla vuxna för att ta del av den värld våra unga faktiskt vistas i och det våld som finns och växer i många delar av Sverige. Här finns också mycket att prata om och diskutera kring. Den skulle funka som högläsningsbok i nian eller på gymnasiet exempelvis. Men viktigt att veta är att det är nattsvart läsning som skildrar en verklighet ingen kan rygga bort ifrån.

Den som måste döden dö och Den som måste livet leva

Den som måste döden dö    Den som måste livet leva

Den som måste döden dö och Den som måste livet leva är två böcker skrivna av Linda Wahlund. De vänder sig till tonåringar och hänger ihop på så sätt att de berättar samma historia ur två olika perspektiv.

Den som måste döden dö handlar om My som för 1,5 år sedan fick cancer och när vi lär känna henne ska hon dö. Nu när hon precis håller på att få en pojkvän. Nu när det precis är på väg att bli jul. Men när är det någonsin rätt tillfälle att dö? My tycker ändå att det känns okej, hon har haft ett bra liv. Men hur ska hon kunna säga hejdå till sin bästa kompis? Hur gör man när man säger hejdå för alltid?

Den som måste livet leva handlar om Mys bästa kompis Moa. Hon och My har varit oskiljaktiga sedan de var riktigt små. Nu ser hon My tyna bort och bli allt sämre. När My sedan dör är det precis som att Moa också gör det. Hur ska hon kunna leva vidare när My är borta? Det gör så ont att Moa inte orkar känna någonting längre. Och hon orkar absolut inte höra alla fråga henne hur hon mår. Men en dag bestämmer hon sig. Hon måste livet leva.

Den här texten är svår att skriva, vad jag än skriver kommer jag aldrig kunna göra böckerna rättvisa, för de är helt fantastiska. De är lätta att läsa, men svåra att släppa. Stundvis är det svårt att läsa vidare för att tårarna bara flödar. Att läsa om när det värsta händer är nästintill outhärdligt, men det är samtidigt också så fint att läsa om flickornas vänskap och om hur starka de båda är, på varsitt sätt. Jag tror att böckerna kan hjälpa många igenom sorg och saknad och någonstans också skapa en förståelse för världens orättvisor. Författaren skildrar verkligen skeendena träffsäkert. Här ryms alla känslor, både My och Moa får vara arga, ledsna, rädda, glada, förälskade, kärleksfulla, längtansfyllda och mycket mycket mer. Det är inte enkelt, inte heller svart eller vitt, många känslor existerar sida vid sida och det skildrar författaren mästerligt. Jag blir extra varm av att läsa skildringen av bibliotekarien Helena, att hon och läsningen får betyda så mycket för My är så fint. Böckerna är kanske inte till för alla, men jag hoppas verkligen de hittar fram till de läsare som behöver dem. Ett stort plus också för att de är så otroligt vackra!

Vi ska ju bara cykla förbi

Vi ska ju bara cykla förbiVi ska ju bara cykla förbi handlar om Manda och Malin. De går i nian och är bästa kompisar. De bor i ett litet samhälle, ett samhälle där alla känner alla och tiden står stilla. De kallas för “cyklarna” för på dagarna cyklar de bara omkring, i hopp om att något ska hända. Malin hoppas på att få en romans så tillvaron blir lite mer spännande. Manda hänger efter sin bästis, men plötsligt dyker det upp en ny, spännande kille utanför pizzerian. Kanske är han den snyggaste kille hon någonsin sett. Men frågan är hur långt tjejerna är beredda att gå för att skaffa sig en pojkvän och få in lite spänning i tillvaron.

På baksidan av boken står det att den handlar om vänskap, identitetsskapande och behovet att fylla sitt liv med mening. Just identitetsskapandet tycker jag är väldigt träffsäkert här. Handlingen utspelar sig när Malin och Manda är i en viktig brytpunkt i livet, då de fortfarande är unga och sköra, men samtidigt ser sig själva som vuxna och mogna. Känslorna svallar liksom hormonerna, humor varvas med allvar och språket flyter ledigt och lätt över sidorna. Igenkänningen är hög och tonen pricksäker. Här skildras småstads- och tonårsledan med absolut fingertoppskänsla. Själva intrigen har vi mött många gånger förr, men här kommer den i en ny kostym som skapar en speciell läsupplevelse. Vi ska bara cykla förbi nominerades till Augustpriset 2022 och jag förstår varför. 

Berätta tre saker

Allt Liv kan tänka på är döden.

Allt Dag kan tänka på är Liv.

Berätta tre sakerLiv har kanske fått corona när en kille kysste henne av misstag. Hon sitter ensam och isolerad i sin lägenhet och tänker på döden. Så hör hon en duns utanför dörren. Det är Dag som hamnat där av en slump efter världshistoriens sämsta dag. De båda dras in i en svindlande virvelvind av evighetslånga samtal, cupcakes, vänskap, körsbärsblommor och kärlek. Men kan man falla för någon man aldrig har träffat?

Berätta tre saker är en härlig kärleksberättelse och ungdomsbok skriven av Callum Bloodworth. Den har ett härligt, träffsäkert, lekfullt språk, massor av humor och träffsäkerhet. Samtidigt som den handlar om stora, starka känslor, allvar och livets viktiga frågor: kärlek och vänskap, glädje och sorg, liv och död. Karaktärerna är underbara och levande. Man känner med dem och vill inte släppa dem efter att boken tagit slut. Jag levde mig verkligen in i boken och drogs med av stämningen. Under läsningen ömsom log jag och ömsom satt jag med tårar i ögonen.

Det här är YA-litteratur när det är som bäst. Berätta tre saker är en feelgood med svärta för ungdomar, men som med fördel också läses av vuxna i alla åldrar. En välskriven, mysig, berörande, tänkvärd, gripande berättelse som definitivt kommer att komma högt på min topp tio-lista över årets bästa böcker!

Epaliv – En ny vänskap

En ny vänskapEn ny vänskap är första delen i den nya serien Epa-liv av Magnus Ljunggren. Den handlar om Erik som flyttar från Stockholm till en mindre ort. Utanför hans nya skola står det fullt av epa-traktorer. Det som är det töntigaste han någonsin kan tänka sig. Men det var innan han träffat Frans och Juno. Och innan han åkt epa för första gången. Det ändrar allt. Eporna är en stor del av ungdomarnas liv i den lilla håla dit Erik har flyttat och snart är det en del i hans liv också, liksom vänskapen med Frans och kärleken till Juno.

Epa-liv är en lättläst bokserie för ungdomar från Nypon förlag. Den vänder sig till tonåringar och unga vuxna och passar bra för de som vanligen inte brukar läsa eller som av olika anledningar behöver en lättläst bok. Just denna bok ligger på lättläst-nivå fyra av sex och den är ganska så tunn och med enkel text.

Jag bor själv på en liten ort och var och varenda tonåring häromkring kör epa, så jag tycker det är jättekul att det kommer fler böcker som handlar om detta intresse. Självklart vill man läsa om det som intresserar en och som man kan känna igen sig i. Detta är en bok jag kommer att tipsa om när jag träffar ungdomar på bibblan där jag jobbar. Jag gillar framsidan också, den är tuff och lockar till läsning!

Ensamseglarna

EnsamseglarnaEnsamseglarna är en lättläst ungdomsbok med mycket driv och flyt. Den har korta kapitel och är snabbläst eftersom man hela tiden känner att man bara vill läsa ett kapitel till, och ett till och ett till. Men trots det lättillgängliga språket och formen så är detta en stark bok. Den handlar om tonårskärlek, åtrå, passion, psykisk ohälsa, maktstrukturer och ojämlika förhållanden. Huvudpersonen Bianca blev kär i sin bästa kompis storebror redan när hon var nio år. Nu är hon 17 och Jacob är tillbaka i stan, snyggare än någonsin. Han är nästan 30 år och lever ett helt annat liv än Bianca som går på gymnasiet och fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Jacob är också speciell på det viset att han är skör, han har, vad det senare visar sig, psykisk ohälsa.

Bianca och Jacob inleder ett förhållande, ett hemligt sådant, ingen får veta. Bianca blir snabbt förändrad. Hon drar sig undan vännerna, slutar i kören, och får allt svårare att koncentrera sig på något annat än Jacob. Deras förhållande är inte enkelt. Dels för att Jacob är så hemlighetsfull och inte vill avslöja att de är ett par, och dels för att Jacob verkar tvivla på sina känslor och på vad han vill. Han gör slut flera gånger och återvänder. Sista gången blir han som förbytt efter att Bianca inte längre orkar ha ett förhållande på de här villkoren. Han hamnar på psyket, troligen med en psykos.

Det handlar dock inte bara om deras förhållande, utan också vänskapen till bästisen Idde som nu blir mer komplicerad eftersom Bianca är kär i hennes storebror. Det handlar om relationer, om identitet, att växa upp och utvecklas. Det handlar om destruktiva förhållanden, att hitta tillbaka till sig själv och även mycket om musik. Man sugs in i boken och det går så enkelt att läsa den rappa, träffsäkra ungdomsboken Ensamseglarna. Den är skriven av Charlotta Lannebro.

Fler böcker om Sävaträsk

Samma skrot och korn    Häng i rondellen

Nu har två nya delar i serien om Sävaträsk kommit. Det är en lättläst serie ungdomsböcker som utspelar sig i Sävaträsk och har en kille som heter Joar i huvudrollen. Hans stora intresse är att köra epa och han är kär i sin flickvän Minna.

I Samma skrot och korn kämpar Joar med skolan. Allt han vill är att köra epa och hångla med Minna, medan kemilektionerna känns som döden. Han vill ut och bara eller hitta på något. Men kompisgänget hänger inte på, de bara pratar om plugget och betygen. Joar känner sig sviken och rastlös och hamnar utan att riktigt mena det i bråk. Och blir då jämförd med sin pappa, att Joar skulle vara av samma skrot och korn. Men det stämmer ju inte, hur ska han kunna bevisa det?

I Häng i rondellen dyker en ny kille upp, Alex, en snobb som har en Land Rover och en kaxig attityd. Han är dryg mot Joars bästa kompis Emil och påstår att snön i skogen är hans. Joar kan inte hålla sig. Han utmanar Alex på race med eporna ute på isen. Det är mycket som står på spel. Dessutom är det både halt och farligt…

Serien Sävaträsk är en lättläst bokserie om oljiga motorer, hetsigt humör och omtänksamma polare. Det handlar förstås om epatraktorer, men också om vänskap, kärlek, familj, skola och mycket annat. Igenkänningsfaktorn bland högstadieungdomar är hög och jag tror dessa böcker lätt kan hitta sina läsare, för det finns få böcker som vänder sig till motorintresserade tonåringar och som dessutom har ett lättillgängligt språk. Böckerna är skrivna av Pär Sahlin och utgivna av Hegas förlag.

Närmare gränsen

Önskar jag kunde berätta för dig  Varför säger du inget?

Närmare gränsen är en lättläst serie ungdomsböcker skrivna av Anna Jakobsson Lund. De handlar om Ida och Matteo och deras spirande förhållande. Om hur de trevande blir tillsammans och hur deras relation växer fram, om att utforska vad som känns skönt och om att våga berätta vad man gillar för den man tycker om.

Önskar jag kunde berätta för dig är den första boken. Ida och Matteo spelar i samma guild. Ibland chattar de länge efter att de slutat spela. De kan prata om nästan allting. Det är bara en sak Matteo inte vågat berätta, nämligen hur mycket han tycker om Ida. Men så bjuder Ida in Matteo för att spela brädspel. Kanske blir det lättare att våga då?

Varför säger du inget är den andra boken. Den utspelar sig tre veckor efter när Ida och Matteo kysstes för första gången. Ingen annan vet att det hände. Matteo vågar knappt tro på det själv. De har inte setts sedan dess och nu ska deras guild träffas för att lana. Men vad kommer att hända då? Och vad kommer de andra att säga?

Dessa böcker är väldigt autentiska och visar tydligt på hur nervöst och pirrigt det kan vara i början när man precis blivit kär och kärleken är besvarad. Det handlar om lust, nyfikenhet, hur mysigt och samtidigt jobbigt det kan vara med kärlek och hur svårt det kan vara att säga det man känner och tänker.

Tredje boken, Säg vad du vill ha, har precis släppts och förhoppningsvis kommer ännu fler i denna ungdomsbokserie för det kan aldrig komma för många böcker om kärlek och sex för tonåringar.

Bokserien 16

Spring för livet Bara mitt fel Allt jag vill Det värsta som kan hända

Ungdomsbokserien 16 handlar om livet som ung och den svåra och ofta otydliga gränsen mellan rätt och fel. Om gråzoner och svåra val och de känslor som är förknippade med dessa dilemman.

Spring för livet handlar om Hadia som blir vittne till ett rån. Hon inser att hon vet vem rånarna är. Hon har vuxit upp med dem och nu hotar de henne. Ska hon anmäla dem? Vad händer om hon gör det?

Bara mitt fel är uppföljaren till föregående bok och den handlar om Jimmy som var en av rånarna. Han mår dåligt över det han gjort och är livrädd för vad hans pappa kommer att göra om han får reda på rånet. I denna bok får vi Jimmys tankar, känslor, funderingar och hans perspektiv av händelsen. Och man inser att allt inte är svart eller vitt, att det inte alltid är så lätt vad som är rätt och fel.

Allt jag vill handlar återigen om Hadia, men mest om hennes bästis Leyla. De blir äntligen bjudna på fest av den populära tjejen i klassen, Alice, något de drömt länge om. Det blir fest, dans och kärlek, en dörr till en helt ny värld öppnar sig, men det urartar snart i bristande vänskapsband, alkohol och droger och nu är det inte lika roligt längre.

Det värsta som kan hända är skriven ur Alices perspektiv. Den populära tjejen ur föregående bok. Hon är ihop med Oskar, men gör slut med honom och då börjar han sprida nakenbilder av henne på nätet. Hon får panik. Tänk om hennes pappa ser bilderna! Boken skildrar också hur även den som utåt sett är den mest populära ändå kan känna sig ensam inombords.

Böckerna är skrivna av Helena Karlsson och de är utgivna av lättläst-förlaget Hegas. De ligger på lättlästnivå två av fem, vilket innebär ett enkelt språk med korta meningar. De är spännande och fartfyllda och framförallt tänkvärda eftersom dess innehåll manar till tankar och diskussion. Böckernas handling är dessutom sådant som många unga kan relatera till och kanske känna igen sig i.

Fenomenet

Vild ilska  Levande mörker

Fenomenet är en lättläst bokserie som blandar svåra personliga dilemman med våld och död. Hittills finns två böcker i serien: Vild ilska och Levande mörker. De vänder sig till tonåringar, ca 12-15 år och båda böckerna är skrivna av Camilla Jönsson.

Båda böckerna handlar om tonåringar vars liv förändras radikalt när en bolid, en ljusstark meteor, exploderar i atmosfären och orsakar en hög smäll och ett starkt ljus, men också något mer kvarstående. För Benjamin, i Vild ilska, handlar det om att han blir oerhört arg och inte kan kontrollera sin ilska. Något som från början endast drabbar hans mobbare, men senare också hans egen pappa och oskyldiga elever vid skolan där han går. För Stella, i Levande mörker, innebär upplevelsen med boliden att ett mörker inom henne börjar hitta ut. Hennes skugga får liv. Först försvarar den henne mot hennes egen pojkvän när han beter sig som ett svin mot henne. Men snart inser hon att hon inte kan kontrollera skuggan.

Jag tror att de här böckerna skulle kunna tilltala en hel del tonåringar, inte minst de som kanske känner sig utanför och ensamma. Som kanske kan relatera till karaktärerna. Eller som bara vill ha en spännande, dramatisk, fartfylld bok med lite övernaturliga inslag. Böckerna är ganska filmiska till sin karaktär, så de passar även ovana läsare. Dessutom är de lättlästa med ett vardagligt språk.