Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2019
M T O T F L S
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Ungdomsböcker

Kärlek, hat och andra filter

Kärlek, hat och andra filterKärlek, hat och andra filter är Samira Ahmeds debutroman. Vi har precis läst den i Barnbokscirkeln på Facebook och jag är glad att jag läste den, för den belyser ämnen och teman som annars sällan skildras i ungdomslitteraturen. Boken handlar om Maya Aziz som är 17 år. Hon är född i USA, men det känns ändå som att hon lever i två världar. Hon har nämligen indiska föräldrar och de har sina egna – med amerikanska mått mätt – ganska gammeldags och traditionella regler. Hennes föräldrars högsta önskan är att hon ska börja på college i närheten av familjens hem i Chicago och så småningom gifta sig med en trevlig, muslimsk kille. Själv vill Maya något helt annat med sin framtid. Hon drömmer nämligen om att flytta till New York och gå en filmutbildning, stå på egna ben och klara sig själv. Boken handlar ganska mycket om Mayas upplevelse av denna kulturkrock. Den handlar också en hel del om kärlek. Maya är nämligen kär i en kille i skolan som heter Phil och som är upptagen sedan en lång tid tillbaka. I början av boken har de knappt pratat med varandra och Phil har ingen aning om Mayas varma känslor för honom. Men de börjar träffas mer och mer, och Phils och Lisas förhållande är rätt komplicerat. För att ytterligare komplicera det hela träffar Maya en muslimsk kille också. Kareem. Killen som förstår Mayas kultur, som förstår varför hennes föräldrar är som de är och som är ett gott parti enligt föräldrarna. Inte nog med det, när Maya trodde att saker och ting inte kunde bli mer komplicerade drabbas staden hon bor i av en terrorattack. Och den huvudmisstänkta muslimska mannen delar efternamn med Maya. Plötsligt blir klasskamrater, grannar och andra människor i Mayas och hennes familjs närhet fyllda av fruktan och hat.

Kärlek, hat och andra filter har många olika teman. Identitet, rasism, kulturkrockar, fördomar, kärlek, relationer och att stå upp för sig själv är några av dessa. Det här är en bok som fungerar väldigt bra som bokcirkelbok, det finns mycket att diskutera. Den ger också en del tankar och funderingar. Det är som sagt en bok som tar upp teman som man annars inte så ofta läser om, så det ger lite aha-upplevelser. Jag gillar också bokens balans mellan mer vardagliga tonårsproblem och stora, omvälvande samhällsfenomen. Dessa är ju dessutom väldigt aktuella. Jag fick ingen stark känsla för Maya som person, men det är alltid roligt att läsa om personer som har drömmar och mål som de står upp för. I slutet av varje kapitel får vi följa gärningsmannens tankar som en slags förklaring till varför han gjorde dådet. För mig kändes dessa avsnitt överflödiga. Men i övrigt är det en fin bok som jag gärna rekommenderar.

Kärlek, hat och andra filter är skriven av Samira Ahmed och utgiven av Lavender Lit. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det andra inte ser

Det andra inte serTove är inte som vanliga tonåringar. Hon kan nämligen se de som gått över till andra sidan. När hon flyttar från Stockholm till ett knarrigt hus i Dalarna tillsammans med sin storasyster och mamma är det för att familjen ska få börja om på nytt. Det har hänt alldeles för mycket den senaste tiden. Mest påtagligt är att pappa Anders inte finns längre. Med sig till Dalarna har familjen också mormor Tekla som efter en allvarlig brand knappt kan gå eller prata. Nystarten på landet blir dock inte riktigt som de tänkt sig. Tove får snart reda på att huset bär på en historia och mystiska saker börjar hända.

Jag hade svårt för vissa delar i boken, som slutet som visserligen var oväntat, men som känns alldeles för abrupt och enkelt. Trovärdigheten känns inte heller så hög – Tove saknar inte Stockholm det minsta och jag köper inte riktigt att en tonårstjej bara följer med på en sådan flytt utan att alls sakna vännerna, skolan och det invanda. Familjen låter också bara mormor ligga i ett gästrum hela dagarna och går bara in med mat till henne emellanåt, vilket inte heller känns riktigt trovärdigt när nu mamman lovat att hon inte ska behöva bo på äldreboende. Det som däremot är riktigt bra beskrivet är den pirrande kärlekshistorien mellan Tove och Chang, syskonrelationen mellan Tove och Vivi samt skräckpartierna i berättelsen.

Det andra inte ser är en snabbläst mysrysare, en slags blandning mellan feelgood och skräck. Perfekt för att locka tonåringar, unga vuxna till läsning, även de som annars sällan brukar tycka om att läsa. Jag tror också att boken passar för en bred målgrupp, både när det gäller ålder, kön och intressen. Jag gillar också att boken är lagom läskig och dessutom innehåller mycket mer än bara skräck. Sådana här böcker behövs och efterfrågas ofta, så det är en bok jag lär rekommendera ganska ofta framöver.

Det andra inte ser är skriven av Christoffer Holst, utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

På natten är allt sant

På natten är allt santPå natten är allt sant är en ungdomsbok av Lina Stoltz som bäst kan beskrivas som en modern Romeo och Julia-berättelse. Boken handlar om Liv som är tillsammans med Hannes. Deras kompisar ogillar invandrare. Samma inställning, fast tvärtom, har Jemal och hans killgäng. Jemal planerar att bli ihop med Zarah och har inte alls tänkt bli tillsammans med någon kaxig svennetjej. Men Livs och Jemals vägar möts. Och känslor kan man inte råda över. Ibland krånglar livet till det och fel saker känns ibland helt rätt.

I den här boken får vi alltså följa förälskelsen mellan två unga personer som har många hinder på sin väg. De träffas i smyg. De ljuger för sina kompisar och familjer. De försöker hålla sig ifrån varandra. Men det går inte. De kan inte hålla emot förälskelsens stormar. Det är helt omöjligt. Parets förälskelse skildras så gripande och autentiskt. Man riktigt känner pirret dem emellan. Kanske är själva upplägget rätt klyschigt, vi har läst det så många gånger förut. Men ändå inte på det här sättet. Och det finns så många fina bifigurer, som Livs syster Tove och pensionären Gunnar. En fin, romantisk berättelse om kärlek med förhinder. Jag kan tänka mig att det är många som behöver läsa den här berättelsen. Kanske känna igen sig. Eller bara drömma sig bort i den fina kärleksskildringen. Dessutom är ämnen som identitet, fördomar, rasism, grupptryck, olikheter och att våga stå upp för det man tycker och känner alltid aktuella.

På natten är allt sant är utgiven av Barents Publisher och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

Jag är ju så jävla easy going

Jag är ju så jävla easy goingJag är ju så jävla easy going är skriven av Jenny Jägerfeld. Det är en ungdomsbok men den passar minst lika bra för vuxna. Jag tyckte mycket om den här boken. Inte minst kanske eftersom jag lyssnade på en författaruppläsning av den, det är ju något speciellt att få höra en författare läsa sina egna texter. Jenny Jägerfeld har ett otroligt härligt språk, hon leker med språket, vänder och vrider på ord och begrepp och förnyar gamla klyschor. Dessutom är hon så duktig på att skildra karaktärerna så att man verkligen kommer dem nära. Det är svårt att inte bli berörd. Boken handlar om Joanna som är 18 år och går på gymnasiet. Hennes största problem i början av boken är pengabrist. Hon lever i ett hem där föräldrarna inte ens kan hämta ut hennes adhd-medicin och hon får knappt mat om dagarna. Hennes mamma har skrivit en bok för 9 år sedan, en bok som slog igenom men blev en slags one hit wonder. Sedan dess har hon skrivit flera böcker som aldrig har antagits. Mamman kan dock inte sluta tänka på sin författardröm och fortsätter därför att skriva och hoppas på att en dag få till ett nytt mästerverk. Under tiden får hon förstås inga pengar. Pappan är sjukskriven för depression. Joanna vill att föräldrarna ska komma ihåg att de har en dotter och rycka upp sig för hennes skull, men hon har för länge sedan insett att de är för inne i sitt eget för att detta ska ske. Av en slump kommer hon därför på en plan som ska ge henne en summa pengar. Närmare bestämt 17 500 kronor. Det är en kriminell och farlig plan, men när medicinen Joanna äter mot kaoset i huvudet håller på att ta slut finner hon ingen annan utväg. Allt det här sätter bollar i rullning som Joanna nog inte riktigt hade räknat med. Mitt i allt kaos, kriminalitet och mordhot finns också Audrey, tjejen som får nervtrådar att tränga ut från Joannas hjärta, rakt ut genom bröstet.

Jag är ju så jävla easy going utspelar sig under en ganska kort tid, några månader på våren under Joannas sista år på gymnasiet. Det är en intensiv bok, det händer mycket, boken håller ett högt tempo. Men så är ju livet också många gånger, inte minst när man är ung och man står med ena foten in i vuxenvärlden. Boken skildrar väl Joannas ambivalens, ibland vill hon nog vara yngre än vad hon är, hon önskar att föräldrarna skulle kunna ta ansvar för henne. Samtidigt så är hon mogen, ansvarstagande och vill verkligen lösa sina problem, även om det inte alltid går som hon tänker sig. Jag hade älskat att läsa den här boken när jag själv var 18, jag tycker att jag kan känna igen mig i Joanna även om jag långt ifrån hade de problem som Joanna drabbas av eller ens hennes livssituation. Men jag tyckte väldigt mycket om att lyssna till boken som vuxen också. Och nu ser jag fram emot att läsa Här ligger jag och blöder som var Jenny Jägerfelds debutbok, men som jag ännu inte har läst.

Jag är ju så jävla easy going är utgiven av Gilla böcker och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Steffi och Nelli

En ö i havet     Näckrosdammen

Havets djup     Ã–ppet hav

Systrarna Steffi och Nelli är tolv respektive sju år gamla när de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. De drömmer om att komma till ett paradis, men möts av en karg verklighet. De vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De tror att det kommer att se ut som en semesterort med palmer och strandpromenad. När de kommer fram är det en helt annan verklighet som väntar – där finns bara hav, sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk. Ingen talar deras språk. De får inte bo tillsammans. Och när de börjar skolan blir de retade för sitt mörka hår, brytning och knappa språkkunskaper. Den familj Steffi hamnar hos har förlorat en dotter och har därför svårt att ta till sig Steffi. Hos Tant Alma där Nelli hamnar finns både syskon och en mer kärleksfull fostermor, vilket gör att Steffi känner stor avundsjuka. Under de år de bor i Sverige är breven från föräldrarna väldigt viktiga, men breven är också en ständig källa till oro. Steffi och Nelli bor under stor del av sin uppväxt i Sverige och det är inte alltid lätt. Men de anpassar sig väl och får också uppleva glädje och kärlek.

Serien om Steffi och Nelli innehåler fyra böcker. En ö i havet är den första boken och den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. I böckerna skildras båda systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad.

Jag blev direkt fast när jag läste första boken och kunde knappt bärga mig tills jag fick läsa fortsättningen. Jag riktigt njöt av läsningen, böckerna berörde mig så. Här finns verkligen allt. Ibland log jag, ibland föll tårarna under läsningen. Så som det kan vara i en tonårings liv. I många fall är igenkänningsfaktorn stor. Kärleksproblem, bråk med syskon och vänner kan alla känna igen sig i. Men systrarna lever i skuggan av kriget, något som präglar hela deras uppväxt och som också präglar den tid de växer upp i. Även här i Sverige märktes ju kriget av och vi får även en skildring av hur kriget i Europa påverkade svenskarna genom ransonering osv.

Förra året gavs dessa fyra böcker ut på nytt av Bonnier Carlsén, med omslagen ni ser ovan. Jättebra tycker jag, för det betyder att de kan nå en ny generation läsare. Och böckerna är precis lika aktuella idag med tanke på de senaste årens flyktingströmmar och Sverigedemokraternas ”framgång”. Det här är böcker jag önskar att alla från 12 år får chansen att läsa. Dels för att få en förståelse för hur historien faktiskt har sett ut. Och dels för att fördjupa sig i det här med hur människor beter sig mot varandra, fördomar, människors lika värde och så vidare.

Har du ingen humor

Har du ingen humor? : en snabbguide till jämställdhetHar du ingen humor? Det är ett klassiskt uttalande när någon ifrågasätter något som är kränkande, taskigt eller fördomsfullt. Men det är också namnet på en liten, men ack så viktig bok. Den är så liten att man lätt kan ha med sig den i fickan eller väskan. Den kan därför läsas vart som helst, tyst på bussen, i tåget eller i ett väntrum, eller högt i klassrummet, fikarummet eller på släktmiddagen. Och det är just så boken kan användas. Det finns nämligen massor att diskutera i boken och den innehåller många viktiga ögonöppnare.

Boken är en samling av ett antal instagraminlägg som författaren har skrivit och som väl sammanfattar var Katarina Wennstam står när det gäller kampen för jämställdhet. För den som inte vet är Katarina Wennstam känd för att ta upp feministiska strider och stå upp för tjejer och kvinnor. Hon har under tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor och många gånger belyst kvinnors utsatthet, först som kriminalreporter och senare som föreläsare och författare till såväl romaner som fackböcker. Har du ingen humor vänder sig till unga vuxna, men fungerar bra för en bred åldersgrupp, även tonåringar och vuxna. Boken har ett lättillgängligt format i och med att den bygger på korta välformulerade instagraminlägg. Man kan läsa ett inlägg här och var, de behöver inte läsas i ordning. Intill vissa av inläggen finns också kommentarer med, kommentarer som författaren fått när inläggen ursprungligen publicerades på Instagram. De fördjupar ofta diskussionen och tillför ofta ytterligare aspekter, vilket berikar läsningen. Det finns också plats för egna anteckningar i slutet av varje kapitel.

Trots att boken är tunn är den indelad i fyra kapitel eller avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Som ni ser handlar alltså detta om feminism, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det handlar om hur folk uttrycker sig, unkna värderingar, föreställningar om hur killar och tjejer förväntas vara och mycket annat. Författaren vrider och vänder på begrepp som pojkstreck, horunge, ballar av stål, stulen flickvän och kärringstopp. Vad innebär det egentligen att de ord och begrepp vi använder oss med  i vardagen är laddade med föreställningar och fördomar? Vad innebär det när man säger ”stora grabbar gråter inte”, ”har du ingen humor” eller ”Sverige är världens mest jämställda land”. Vad händer när såna uttryck blir sanningar? Hur skildras våldtäkt på film? Sista avsnittet handlar om Katarina själv, vad som fick henne att bli feminist, hennes programförklaring, hennes tio-i-topp-lista över feministiska frågor.

Har du ingen humor är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Mizeria

MizeriaMizeria är en ungdomsbok som utspelar sig i förortsmiljö med tvillingarna Aicha och Ali som huvudpersoner. Trots att de är födda på samma dag, i samma familj, ser deras liv och förutsättningar vansinnigt olika ut. Bara för att Aicha är tjej och Ali kille. Aicha har precis blivit lämnad av den hon trodde var mannen hon skulle gifta sig med. Hon väntar på att få svar på ett graviditetstest. Hon hamnar i en djup depression. Ali kämpar för att prestera på topp med både sporten och betygen, men på senare tid har det blivit fler begravningar än studentmottagningar. Snart drabbar dödsskjutningarna honom på ett mycket nära håll. Boken skildrar två gymnasieungdomars liv i en miljonprogramsförort till Stockholm. Den är skriven av ståupp-komikern och förortskämpen Melody Farshin, vilket märks i det rappa språket, den träffsäkra dialogen, slangen och humorn. Men här finns också mycket svärta och allvar. Och jag tror boken ger stor igenkänning till de många ungdomar som växer upp med liknande förutsättningar som Ali och Aicha. Mizeria ger förorten ett ansikte och vi som bara läst om förorterna, dödsskjutningarna och miljonprogrammens höghusområden i tidningsrubrikerna får nu ett helt annat perspektiv som sällan annars skildras i ungdomsböcker. Dessutom är det inte bara tvillingarna Ali och Aischa som får komma till tals, utan också fler personer, som deras mamma och pappa, och flera av deras kompisar. På så sätt får jag som läsare ett brett och mångfacetterat perspektiv och jag tvingas under läsningens gång tänka till på att saker och ting inte alltid är som de vid en första anblick ser ut att vara. Boken är tunn, lättläst, har korta kapitel, mycket luft på sidorna och mycket dialog, vilket gör att även de som annars sällan läser böcker kan bli lockad att läsa. Jag tror också att den här boken skulle passa utmärkt att diskutera kring, varför inte som högläsnings- eller bokcirkelbok. Trots att den är tunn finns det väldigt många olika teman och trådar att prata om. Själv hade jag gärna diskuterat slutet till exempel. Det var oväntat abrupt. Kommer det en fortsättning på Mizeria tro? Jag hade gärna velat hänga mer med Aicha och Ali och fått läsa mer om vad som händer dem.

Mizeria är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

Om kroppen, känslor och sex

Världens viktigaste bok : om kroppen, känslor och sex     Viktigast av allt : om kroppen, känslor och sex

Världens viktigaste bok är en bok för mellanåldern (9-12 år) om kroppen, känslor och sex. I mellanstadiet bubblar kroppen av nya känslor och man funderar mycket kring vem man är och vem man kommer att bli. Man kanske har frågor kring mens, onani, relationer, kärlek, sex eller kroppen. Men det kan vara svårt att ställa dem. Vuxna vill oftast stötta och svara på frågor, men det kan vara svårt att ta första steget. Världens viktigaste bok besvarar många av alla de frågor man kan tänkas ha i den här åldern. Den tar också upp många andra viktiga ämnen, som normer, hur man är sjysst mot andra och hur man vågar vara sig själv. Boken kan läsas under täcket hemma på rummet, men också tillsammans med kompisarna eller varför inte i skolan. Boken är skriven av Nathalie Simonsson och utgiven av Ordfront i samarbete med RFSU som är Sveriges största aktör inom sexualupplysning.

Viktigast av allt är uppföljaren som vänder sig till de lite äldre barnen, från 12 år och uppåt. Även här handlar det om kroppen, känslor och sex. Men också hur det är att bli vuxen, gränser, jämlikhet och respekt. Hur fungerar könsorganet? Vad är egentligen bra sex? Hur används en menskopp? Vad ska man göra om man inte mår bra? Boken fokuserar också på att man ska må bra, förstå sina egna känslor, att man själv bestämmer över sin egen kropp, att det är viktigt att vara sig själv och att det allra viktigaste är att må bra. Boken skapar trygghet och stärker den ungas självkänsla. Även denna bok är skriven av Nathalie Simonson och utgiven av Ordfront och RFSU.

Det här är två oerhört viktiga böcker. Tänk om de kunde delas ut till alla barn i skolan vid en viss ålder. Här får man svar på de flesta frågor som man som ung grubblar över, men sällan vågar fråga om. Böckerna är skapade av en av Sveriges främsta sexualupplysare. Hon har träffat tusentals tonåringar i samtal om just de här frågorna och allt detta har hon tagit med sig för att kunna skapa böcker som man verkligen kan hålla i handen när man står inför puberteten och vuxenlivet. Böckerna har snygg och modern formgivning, de är lättlästa och pedagogiska med tydliga indelningar i olika kapitel. De är inkluderande och illustrationerna av Yokaj Studio är lite mangainspirerande och skildrar en mångfald av olika sorters kroppar, utseenden, familjer, relationer, hudfärger, etniciteter och så vidare. Jag gillar att det inte bara är kroppsliga frågor som diskuteras, utan lika mycket frågor kring känslor och relationer och dessutom med ett genomtänkt genusperspektiv. Jag gillar också att böckerna är så rättframma och verkligen förmedlar att ingen fråga är dum. Det här är två böcker som måste finnas i alla hem, skolor, fritids och bibliotek där målgruppen befinner sig.

Böckerna finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Slutet och Kometen kommer

Precis som så många andra bokbloggare läste jag Slutet av Mats Strandberg i höstas. Vi pratade också om boken i Barnbokcirkeln på Facebook. I höstas bestämde jag mig också för att jag ska ta tag i att läsa böckerna om Mumindalen, jag gjorde nämligen inte det som barn. Jag läste Småtrollen och den stora översvämningen i augusti. Nu kom turen till bok nummer två i serien om Mumindalen, nämligen Kometen kommer, och det var riktigt kul att se Strandbergs referenser till den.

Kometen kommerI Kometen kommer är sommaren först sådär varm och trevlig som den brukar vara i Mumindalen. Men så upptäcker familjen ett konstigt sken på himlen. Filosofen Bisamråttan säger att en komet ska träffa jorden. Alla små knytt packar ihop sina saker och flyr i panik. För var dag blir det stora, röda ögat på himlen allt större. Men Mumintrollet och Sniff packar ner plättjärnet och saft, och beger sig rakt ut i farligheten eftersom Bisamråttan tipsar om ett observatorium där man kan få veta mer om rymden och om den annalkande kometen. På sitt äventyr träffar Mumintrollet och Sniff på Snusmumriken, Hemulen, Snorken och Snorkfröken. Mumintrollet och Sniff lyckas med sin resa, de får veta exakt när kometen ska komma, men de utvecklas också som personer. Väl hemma igen är det dags att förbereda sig, för nu är det inte länge tills kometen kommer.

Böckerna är Mumindalen är ju perfekta att läsa högt för barn i olika åldrar, det är riktiga allåldersböcker. De passar också väldigt bra för vuxna. Att det finns så många olika, härliga karaktärer är så roligt, för alla kan hitta någon de känner igen sig i. Jag tror också det var en av den här bokens stora behållningar för min del, hur de olika karaktärerna förhåller sig till kometen och hur de resonerar och förbereder sig. Väldigt intressant. Eftersom flera av karaktärerna introduceras för första gången i Kometen kommer är det också en bra introduktion till Muminvärlden. Kometen kommer är en mörk och melankolisk bok, men den slutar lyckligt och det finns mycket att prata om i den. Den är förvånansvärt aktuell idag. Jag kan tänka mig att kometen skulle kunna vara metafor för lite av varje och den här boken skulle vara bra inledning på att prata om allt ifrån klimat till krig.

Slutet

Slutet är en ungdomsbok, en dystopisk, preapokalyptisk berättelse. Här är det också en komet som är på väg rakt mot jorden. Forskare har beräknat exakt när den kommer. Det är sommar just nu och allt ser ut som vanligt. Men om en månad är allt utplånat. Om en månad är alla borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö?

Boken handlar om två ungdomar som står med ena benet på väg in i vuxenvärlden och som borde ha varsin ljus framtid att vänta. Det har de inte. Det skulle visserligen inte Lucinda ha haft ändå, hon har ju cancer. Obotlig cancer. Men hon kommer inte att hinna dö i cancern, för kometen kommer troligen före. Simon är tokkär i Tilda och vill helst bara vara med henne. Men hon försvinner och hittas så småningom död. Vem har mördat henne? Och är det egentligen så viktigt när alla ändå snart kommer att vara borta?

Slutet är en bok som är otroligt intressant som tankeexperiment. Vem vill jobba när man vet att man bara har en månad kvar att leva? Hur fungerar ett samhälle utan ett fungerande rättsväsende, utan någon som kör tågen, utan någon som tömmer soporna, utan någon som håller ordning på gator och i fängelser, utan någon som vårdar sjuka och gamla? Stort blandas med smått, man inser att alla de små detaljerna man knappt bryr sig om till vardags faktiskt har stor betydelse i det stora hela. Vi möter många olika karaktärer och de hanterar den annalkande katastrofen på olika sätt. En del lever i stor förnekelse, som Simons gravida syster som vägrar inse att hon aldrig kommer att få se barnet i magen. Många ungdomar i boken väljer att döva sig med fester, alkohol och droger och ett utsvävande sexliv, vilket ju också är ett slags förnekelse. En del finner tröst i kyrkan. Andra begraver sig i Skyrim.

Slutet är ångestframkallande läsning och till skillnad från Kometen kommer så finns det inget lyckligt slut i Slutet. Men den väcker mycket tankar, känslor och jag tror också en del aha-upplevelser. Det finns så många existentiella frågor och klimatfrågor som väcks. Boken har inga svar på dem, men kanske kan man själv formulera svar på en del av de frågor som uppstår. Strandberg har sagt i intervjuer att skrivandet av den här boken var ett sätt för honom att hantera sin klimatångest och jag tror att när man har läst den här boken är det svårt att blunda för klimatfrågorna. Slutet är en oerhört intressant bok att diskutera tillsammans med ungdomar. Varför inte köpa in den som klassuppsättning i skolorna. Kul idé också att läsa både Kometen kommer och Slutet och analysera böckerna tillsammans.

Kometen kommer finns att köpa på Adlibris och på Bokus. Slutet finns också att köpa på Adlibris och på Bokus.

En av oss ljuger

En av oss ljugerJag har återigen varit i Borås på skolan. Efter att ha kört hela vägen ner, närmare 70 mil ensam bakom ratten, var jag av förklarliga skäl trött. Inte minst därför att jag också legat sjuk i 40 graders feber bara två dagar innan och att jag också hade sjuka barn hemma som därmed gjorde att sömnen nätterna innan var lite bristfällig. När jag checkat in på hotellet orkade jag inte göra någonting annat än att bara lägga mig rakt ner på hotellsängen och läsa. Jag hade med mig en bok som heter En av oss ljuger av Karen McManus. Jag hade aldrig hört talas om den tidigare, men fick tips om den i Prickiga Paulas blogg. Det visade sig att det var precis rätt bok att ha med på den här resan, jag fastnade totalt och sträckläste hela den 388 sidor långa boken den kvällen, trots min trötthet. Sen somnade jag gott kan jag lova.

För någon vecka skrev jag om En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson. Den handlar om en familj där dottern blir misstänkt för mord. Först får vi ta del av pappans perspektiv och han är helt övertygad om att hon är oskyldig. Men  sakta men säkert nystas saker och ting upp och vi får ta del av flera olika perspektiv och det visar sig att allt är totalt annorlunda än man trott från början.

En av oss ljuger är på ett sätt väldigt lik, den har nämligen samma tema. En grupp ungdomar, skolelever, blir misstänkta för mord och genom hela boken uppkommer nya bevis och nya insikter som gör att man aldrig vet vem det är som verkligen har begått mordet. Eller, man tror att man vet, men det man tror att man vet omkullkastas gång på gång.

Boken handlar om fem elever som alla får kvarsittning. Det är en udda samling elever, från den plikttrogna elitstudenten till den lovande baseballtalangen, till den halvkriminelle langaren med villkorlig frigivning. Men det visar sig att eleverna är oskyldigt anklagade. De befinner sig där för att en lärare ertappat dem med mobiltelefoner i sina väskor trots mobilförbud, men mobilerna är inte deras. Det är någon som vill att de ska vara just där, just nu. Så inträffar ett dödsfall. En av eleverna dör. Det kommer att rubriceras som mord. I rummet var det bara fem personer – den nu döde eleven och de fyra andra oskyldigt anklagade eleverna. Vem har begått mordet?

Det visar sig att alla fyra bär på hemligheter. Hemligheter som kommer fram allt eftersom under polisutredningen. Dessa hemligheter har förstås stor inverkan på polisutredningen. Men också på deras personliga utveckling. För hur det än är så är dessa elever unga personer som står med ena benet in i vuxenvärlden och som håller på att forma sin egen identitet. Vi får lära känna dem allt eftersom. Vi tror vi lär känna dem. Vi inser att det kanske inte går att lära känna en annan människa. Min syn på de fyra misstänkta ändras gång på gång under berättelsens gång. Det här är en ungdomsbok, en deckare, fast ändå mycket mer än en deckare eftersom det handlar så mycket om karaktärerna och deras olika liv och familjesituationer, liksom om relationer. Perfekt ungdomsbok som också vuxna kan läsa med stor behållning.

Jag älskade verkligen Mattias Edvardssons bok och trodde inte att jag skulle läsa något liknande igen på länge. Nu fick jag det till viss del. Karen M. McManus bok når inte alls upp till samma höga betyg språkligt och berättartekniskt, men den är ändå riktigt bra och underhållande, framförallt för att vara en debutbok. Jag gillar böcker där man får fundera, där man tror att man kan förutsäga vad som kommer att hända för att snart inse att det är totalt annorlunda. Det utmanar mig som läsare. Att En av oss ljuger utspelar sig i skolmiljö är förstås ingen nackdel.

En av oss ljuger är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.