Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2018
M T O T F L S
« Feb    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

3-6 år

Snart dags att odla

Här i Hälsingland känns det som långt till våren och sommaren nu, med meterhöga snödrivor och en termometer som bara för 10 dagar sedan visade -29.8 grader. Men det hindrar en ju ändå inte från att tänka på våren och de kommande odlingarna. Jag har förberett mig lite genom att titta i några böcker som handlar om odling på olika sätt.

Odlarens handbokOdlarens handbok är en tjock, tung bok som gör skäl för sitt namn. Det här är alltså en grundbok i trädgårdsodling. Boken är fullspäckad med kunskap och tips om hur man odlar. Fokus ligger på hur man odlar på ett ekologiskt sätt, vilket gör att det känns som att boken ligger helt rätt i tiden.  Boken är skriven av trädgårdsmästaren André Strömqvist som är en av Sveriges största trädgårdsprofiler. Den gavs ut första gången 2012 och utsågs då till Årets Trädgårdsbok. Nu är den utgiven i en ny utgåva, men det står inte om den har omarbetats på något sätt. Boken är indelad i kapitlen Kompost och gödsel, Jord, Platsen, Föröka, Plantera, Köksträdgården, Beskära, Problem, Året runt och Redskap. I slutet av boken finns värdefulla internetlänkar och register. Jag vågar nog säga att allt man kan behöva veta om odling finns i den här boken. I alla fall om man är nybörjare och/eller hobbyodlare. Det är ingen inspirationsbok fylld med bilder på blommor att drömma sig bort i, utan här är det mer praktisk odling, betoning på fakta och fokus på grönsaker, fruktträd och köksträdgården. Men boken är pedagogiskt skriven och fylld med fina bilder ändå. Kanske inte en bok man läser igenom från pärm till pärm, men däremot en väldigt bra uppslagsbok. Den är utgiven av Norstedts förlag.

Genvägar till köksträdgårdenGenvägar till köksträdgården har också, precis som titeln antyder, fokus på köksträdgården. Den är skriven av Linda Schilén som är trädgårdsmästare och föreläsare. Hon skriver bland annat om hur man förbereder odlingsplatsen, väljer rätt läge, väljer rätt jord, väljer rätt grönsaker, hur man lär sig behärska konsten att gallra, om växelbruk, gödsling, vattning och hur man skyddar mot skadedjur och sjukdomar. Kort sagt så finns även här det mesta man kan behöva veta som odlare. Dessutom finns det husmorsknep, listor och steg-för-steg-projekt. Medan Odlarens handbok har mer fokus på fakta och att man ska kunna använda boken som uppslagsverk så är Genvägar till köksträdgården lite mer lättillgänglig och inspirerande med ett mer personligt tilltal. Istället går den inte på djupet på samma sätt som den föregående boken. Den har inte heller lika många sidor, utan ett lite mer lätthanterligt format. Kanske passar den därför bättre till nybörjarodlaren. Boken är utgiven på Ordalaget förlag.

Vi planterar : kärnor, lökar, sticklingar och frönVi planterar är en bok om odling för barn. Den vänder sig till målgruppen 6-9 år och är en gammal omtyckt klassiker från Semic förlag som nu utgivits i en nyutgåva. Boken är skriven av Pia Beckman och Ralf Efraimsson och här kan man på ett pedagogiskt sätt lära sig odla allt från morötter och potatis till apelsin, kiwi och mango via exempelvis prydnadsgräs, smörgåskrasse och solros. Det är alltså enkla växter, sådana som går snabbt och enkelt att odla, vilket ju är perfekt för barn. Boken är lättläst och det är lätt att följa med i text och bild. Det finns dock en hel del svåra ord, som torvbriketter, lecakulor, sticklingar osv. En del, men inte alla, förklaras i en ordlista längst bak i boken. Bäst fungerar denna bok om man som vuxen kan hjälpa sitt odlingsintresserade barn.

Castor. Odla, snickra och laga punka med Castor och FrippeBöckerna om Castor handlar ju också om att barn ska bli inspirerade att pyssla med praktiska saker. Förra året gavs det ut en fin samlingsvolym med tre av de mest älskade böckerna om Castor. Den heter Odla, snickra och laga punka med Castor och innehåller förstås Castor odlar, Castor snickrar samt Castor lagar punka. Som läsare får vi vara med när Castor och Frippe planterar bönor, bygger en verktygslåda och lagar en punktering. Det är både en bilderboksberättelse och en pedagogiskt äventyr på en och samma gång. Det finns också tips och beskrivningar så att vi som läsare kan prova samma saker som vännerna i boken. Eller varför inte använda det som utgångspunkt för att skapa något eget. Ett stort plus är att man genom böckerna får lära sig namn och benämningar på såväl verktyg som växter. Man lär sig också mycket om hur världen fungerar i dessa böcker. Det är inte konstigt att de har blivit så otroligt populära. Böckerna om Castor är skrivna och illustrerade av Lars Klinting och utges av Alfabeta bokförlag.

Tre bilar och en död katt

Tre bilar och en död kattTre bilar och en död katt är något så ovanligt som en deckargåta i bilderboksformat. Boken inleds med att huvudpersonen berättar om sin älskade katt Hampus. En dag kommer grannen och berättar att hon funnit Hampus död. De tror att Hampus blivit påkörd. Det konstiga är bara att på ön där de bor så finns det bara tre bilar. Visserligen är det ändå en bil för mycket när världens finaste kattunge blivit påkörd. Men vem kan vara den skyldige? Kan det vara mannen i butiken som svär på sina föräldrars grav att han är oskyldig? Kan det vara gubben Karsten som kan flest svordomar av alla på ön? Kan det vara taxichauffören Laila som egentligen ingen känner och som har en ganska ilsken hund? Tillsammans med sina kompisar och lillebror bestämmer sig huvudpersonen för att ta reda på vem kattmördaren är. De går igenom de misstänkta en efter en och till slut lyckas de reda ut vad som hänt. Sedan har de begravning för katten och alla öns invånare kommer.

Tre bilar och en död katt är skriven och illustrerad av Gry Moursund. Den utspelar sig i Norge under 1970-talet, vilket syns tydligt i tidstypiska markörer på illustrationerna. Det är en gripande berättelse och jag är förvånad över hur mycket som kan rymmas i en så pass kort berättelse. Det är ju dels en kriminalhistoria, men dels också en berättelse om hur det kan vara att förlora ett älskat husdjur. Sorg och saknad är alltid viktiga teman att ta upp i barnböcker och att kombinera detta med en spännande deckargåta var en hit tycker jag. Inte är det konstigt att boken blivit utnämnd till årets bästa bilderbok i hemlandet Norge.

Tre bilar och en död katt är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

När Mamma Groda skulle på Kalas

När mamma Groda skulle på kalasNär Mamma Groda skulle på kalas är en saga i serien ”Grynet och hennes vänner”. Grynet är en liten, liten turkos hund som alltså är vän med Mamma Groda. I denna bok blir Grynet rädd att Mamma Groda ska försvinna, drunkna eller rentav dö. En känsla som vi säkert alla känner igen. Grynet är framförallt rädd för att Mamma Groda ska bli tagen och kidnappad av Gammelhäxan. Hennes rädsla är så pass stark att hon får ont i magen och slutar göra de saker som hon egentligen tycker är roliga. Men Grynet inser att hon ju faktiskt vill busa, leka och skutta runt. Därför vill hon lära sig hantera sin rädsla. Hon träffar det Magiskt Talande Trädet som hjälper henne komma över sin rädsla. Dessutom går Grynet och Mamma Groda på upptäcksfärd. Hur är det egentligen – finns det ens någon Gammelhäxa där djupt inne i skogsmyren som myten säger?

Den här boken är skriven av Maria Dellenmark Blom. Hon är författare och legitimerad psykolog. Boken är illustrerad av Charlotte Liljesand. Boken är egenutgiven på Vulkan förlag. Längst fram finns ett förord där författaren berättar om materialet, hur det kom till och hur det är tänkt att användas. Den här boken är nämligen en del i en större serie där varje bok är tänkt att fokusera på ett psykologiskt tema. I denna bok är det alltså rädsla, ängslan, oro och ont i magen som fokus ligger på. Nästa bok i serien handlar om ledsenhet, utanförskap och känslan av att duga. Till varje bok finns kompendier, dels ett för föräldrar och dels ett för behandlare. Däri berättas lite grann om själva sagoserien, om vad oro, rädsla och ängslan är, om barns utveckling, om högläsningens betydelse och hur man möter rädslan. Det finns också flertalet uppgifter och även litteraturtips. Många av texterna är lika i de båda kompendierna, men de flesta av övningarna återfinns i kompendiet för behandlare.

Jag har ju ingen psykologisk utbildning, men jag tror att högläsning och litteratur överhuvudtaget är en bra ingång till att prata om jobbiga ämnen och känslor. Det finns ju till och med ett begrepp som heter biblioterapi. Jag har också läst mycket forskning kring högläsning och är väl medveten om hur bra det är, så jag tror att det kan vara ett bra koncept med en sagoserie som utgår från olika psykologiska teman. Man kanske blir lite skrämd av att det heter ”psykologiska teman”, men det behöver man inte alls bli. Jag kan se ett stort användningsområde för dessa sagoböcker, dels i en behandlingssituation förstås, men dels också för pedagoger och bibliotekarier att använda i vanliga boksamtal. Oro och rädsla är ju något som alla kan relatera till, oavsett barndom och bakgrund, så här finns definitivt något att diskutera kring i en barngrupp. Böckerna vänder sig till barn mellan 5 och 10 år.

När Mamma Groda skulle på kalas finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Monster, spöken och kanelbullar

Monster, spöken och kanelbullarNågonstans läste jag om Monster, spöken och kanelbullar att det är ”fantasy i bilderboksformat” och det gjorde mig väldigt nyfiken. Alexander Jansson är en produktiv illustratör som har trollbundit många läsare med sina fantasifyllda, påhittiga och detaljrika bilder. Men detta är hans första egna bok. I denna bok får vi följa med Ebba och August när de ska leta efter en bulltjuv. Jakten på bulltjuven går till ett läskigt gammalt slott där det sägs att det spökar. Där får vi upptäcka en magisk, knasig och rolig värld där det finns allt ifrån knasiga monster till läskiga spöken.

Illustrationerna i denna bok är något utöver det vanliga. Det är en suggestiv, magisk, stämningsfull värld som för tankarna till John Bauer, men mitt i allt detta finns humoristiska, knasiga, finurliga och uppseendeväckande detaljer att stanna upp, upptäcka, undersöka och fundera kring. Boken har ett stort, liggande bilderboksformat och bilderna täcker större delen av dem, vilket gör att man får en ordentlig bilderboksupplevelse när man bläddrar i boken. Och illustrationerna är förstås bokens stora behållning, alla detaljer att se och upptäcka gör att boken håller för många omläsningar, faktum är att det nog krävs ett antal omläsningar bara för att hinna med att upptäcka all, så mycket roligt finns det. Men texten är bra den också. Den leder oss igenom ett riktigt bulläventyr bland alla monster och spöken, någonstans mittemellan en deckargåta och en äventyrsberättelse. Jag förstår verkligen varför man liknar boken vid fantasygenren, det finns många kopplingar, om än med åtanke att bokens målgrupp är betydligt yngre än den som de flesta fantasyböcker annars brukar vända sig till. Allt mynnar ut i en riktig monsterbullfest i slutet av boken. Och det visar sig att slottet befolkas av så många monster att bokens sista uppslag faktiskt måste vikas ut för att bli extra stort.

Monster, spöken och kanelbullar är en ovanlig bok idag, jag gillar dess fokus på fantasi och magi när så många av dagens bilderböcker fokuserar på realism och budskap. Jag gillar sådana böcker också, absolut, och de fyller ofta viktiga tomrum när de till exempel fokuserar på ekonomisk utsatthet, tiggare, skilsmässor eller att komma ny till ett annat land. Men det är också roligt med sådana här böcker som mest liknar sagoböcker, som man bara kan förlora sig i en stund. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

 

Jag ska börja skolan

Jag ska börja skolanJag ska börja skolan är en antologi sammanställd av Annika Lundeberg. Hon är en av landets mest etablerade skapare av antologier för just barn. Mest känd är hon troligen för de populära Barnkammarböckerna. Nu fokuserar hon på de barn som ska börja i ettan eller förskoleklass. I denna bok har hon samlat verk av bland annat Johan Unenge, Carin Wirsén, Kerstin Lundberg Hahn, Sarah Sheppard, Jens Ahlbom, Petter Lidbeck, Charlotte Ramel och Ulf Nilsson. Många välkända författare och illustratörer har alltså samverkat för att skapa denna innehållsrika antologi. En del är välkända, andra är helt nya. Det finns såväl berättelser som illustrationer, ramsor, dikter och klurigheter, allt väl anpassat för åldersgruppen och temat.

Boken börjar med Uppropet i Klass 1 Rönnen, sedan fortsätter det med en dikt om att läsa, berättelsen Min skoldag som tydligt illustrerar hur en typisk skoldag skulle kunna se ut, därefter presenteras alfabetet och veckodagarna, en berättelse om Ronja som ska börja sexårs och är lite nervös över det kommer sedan och så fortsätter det genom boken. Det är en väldigt bra blandning av bild och text, roligt och lärorikt, berättelser, serier, roliga historier, gåtor, ja, allt man kan tänka sig, och allt handlar alltså om den spännande, läskiga, roliga och mytomspunna skolstarten.

Jag ska börja skolan är utgiven av En bok för alla. Precis som förlagets övriga böcker har även denna ett lågt pris för att kunna spridas till så många som möjligt. En bok för alla har sedan tidigare en antologiserie där De små barnens bok, Barnens första bok och Barnens andra bok ingår. Dessa titlar har genom åren spridits i över två miljoner exemplar. Tanken är att Jag ska börja skolan nu också ska ingå i denna antologiserie och förlagets förhoppning är alltså att nå ut till så många barn som möjligt som står inför att börja skolan. Själv tycker jag att det här också är en bra presentbok och jag hoppas att det är många föräldrar eller mor/far-föräldrar som köper denna bok till sina blivande skolbarn och dessutom tar sig tid att läsa boken för sina barn, för boken ger verkligen en bra introduktion inför skolstarten och besvarar många frågor och funderingar som de flesta barn faktiskt har inför denna stora händelse.

Jag ska börja skolan finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mulle Meck 25 år

Bildresultat för mulle meckBarnboksfiguren Mulle Meck fyller 25 år i år. Det var 1993 som George ”Jojje” Johansson och Jens Ahlbom kom ut med den första Mulle Meck-boken som kom att få titeln Mulle Meck bygger en bil. Sedan dess har de gett ut över 35 böcker om Mulle Meck och hans boxerhund Buffa. Mulle Meck finns också på DVD, som dataspel och som appar. På flera ställen runt om i landet kan man möta Mulle Meck och hans vänner i olika lek- och äventyrsparker. Här i Hudiksvall till exempel finns Mulle Meck i Glada Hudik.

Mulle Meck är en samlare. Han samlar på apparater, grunkor, manicker, mojänger och molijoxer. Av dessa bygger han olika föremål, till exempel bilar och båtar. Böckerna om Mulle Meck är därför inte bara roliga berättelser, utan de är också väldigt lärorika och även inspirerande. Precis som det går att läsa i ett citat av Barnens Bokklubb på baksidan av en Mulle Meck-bok:

Hans skaparglädje går inte att ta miste på och jag tror den är både smittande och inspirerande för barnen.

IMulle meck bygger en bil år är det som sagt 25-årskalas och det kommer att uppmärksammas på många sätt runt om i Sverige. Exempelvis ger En bok för alla ut ett nytryck av debutboken Mulle Meck bygger en bil. Men det kommer också två helt nya böcker om Mulle Meck och Buffa, nämligen Mulle Mecks stora bok om bilar och Mulle Mecks stora bok om maskiner som är två alldeles nya, stora samlingsvolymer. I höst kommer ytterligare en bok, en vintersaga om Mulle och Buffa. Det firas dessutom på de olika äventyrsparkerna runt om i landet och många bibliotek och förskolor uppmärksammar födelsedagen med kalas och pyssel. Mulle Mecks skapare gör också en turné runt landet där de träffar läsarna.

Mulle Meck bygger en bil har som sagt kommit i en fin nyutgåva av En bok för alla. I den boken bestämmer han sig alltså att bygga sig en bil av några av alla de manicker, mojänger och molijoxer som han samlat på sig. Han vill nämligen se vad som finns vid andra änden av vägen där han bor. För om en väg har en ände i ena änden, måste den också ha en ände i den andra, tänker Mulle Meck. Sedan börjar han leta bland alla sina grejor och grunkor och bygger sakta men säkert något som liknar en bil. Men han glömmer något. Bilen startar inte. Och ingenting låter under huven. Visst ja, motorn! Som tur är så har han sparat Farfars gamla T-fordsmotor. När även den sitter fast i bilen så är det dags att åka. Han och Buffa åker runt sjön, följer vägen bortom bergen, till vägs andra ände. Vad de får se där får vi inte veta, men jag gissar att de barn man läser boken för har många idéer och gissningar, så det finns en hel del att spinna vidare på. Med en rolig och spännande berättelse får barnen lära sig om hur en bil ser ut och fungerar, och dessutom får de se att allt inte alls behöver vara så svårt, det är bara att skapa och prova på.

 

Löss

LössAlla har väl haft löss någon gång. För om man inte har haft det i håret så har man säkert haft det i munnen i alla fall. Det finns nämligen ett färgämne i glass och godis som kommer från löss. Men det är inte från samma typ av löss som man kan få i håret. Löss är också superhjältar. De har klor i frambenen som är så starka att de kan bära en last som väger 2000 gånger mer än de själva väger! Ändå brukar man säga ”klen som en lus”. Märkligt! Löss lever bara i ungefär en månad. Ändå är löss ett djur som de flesta vill bli av med. Den äldsta luskam man hittat är över 2000 år gammal. Förr var det vanligt med lusbrädor och bröstvärmare för att skydda sig mot vägglöss. Allt det här och lite till om löss kan man läsa i boken med samma namn, nämligen Löss. Den är skriven av Bengt-Erik Engholm och illustrerad av Jojo Falk. Tillsammans har de gjort flera böcker tidigare, nämligen Fakirer, Fladdermöss, Havsvidunder, Skelett och Snor. De är riktigt bra på att skriva engagerande och läsvärt om spännande ämnen. Vem hade kunnat tro att det var så intressant att lära sig mer om löss? Den spännande, intressanta fakta om löss som presenteras på ett lättläst sätt i boken illustreras med färgglada, humoristiska och uttrycksfulla bilder. Boken funkar långt upp i åldrarna men rekommenderas främst från 3-9 år.

Löss är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.

Trolltider

TrolltiderDet händer något konstigt med Ulrikas lördagsgodis. Det bara försvinner. Nästan med detsamma hon får det är det bara borta. Mamma förstår ingenting. Men Ulrika, hon vet vart det tar vägen. Och vätten, han vet också. Vätten vakar över alla småtroll och sagoväsen som bor i skogsgläntan utanför Ulrikas hus. Och både vätten och Ulrika vet att det är småtrollet Kleva som smugit in i huset och tagit med sig godispåsen.

Trolltider publicerades för första gången 1985 med titeln Godispåsen och byggde förstås på Maria och Camilla Gripes omåttligt populära julkalender Trolltider som visades första gången 1979. Nu har det kommit en nyutgåva av bilderboken Trolltider på Modernista förlag. Precis som i originalet är den illustrerad med Harald Gripes fantastiska och klassiska fyrfärgsteckningar, men inför denna nyutgåva är de digitalt restaurerade.

Trolltider är en magisk bilderbok fylld av häxor, vättar, feer och så förstås troll. Många ingredienser som barnen gillar alltså. Och så alla de vackra, roliga, härliga bilderna. Det är inte så konstigt att Trolltider är en av de mest älskade julkalendrar som sänts genom tiderna och att den till och med sändes en gång till 1985 eftersom man bara inte fick nog av att se den. Boken innehåller alla de karaktärer vi känner igen från adventskalendern. Dessutom är bilderboken så fin och påkostad. Det känns så kul att det nu finns möjlighet för en ny generation barn att få uppleva Trolltider och Maria Gripes författarskap.

Trolltider finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Räven och tomten

Räven och tomtenNatten är stjärnklar och Mickel räv smyger fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande – men det gör gårdstomten. Och hönorna – nu får de se upp! Men tomten blidkar den hungriga räven och delar med sig av gröten som barnen satt ut.

Från Rabén & Sjögren fick jag denna bok som en vacker julklapp. Det är dubbel-premiär – för första gången illustrerar nu Eva Eriksson en text av Astrid Lindgren. Och för första gången publiceras Astrid Lindgrens Räven och tomten i Sverige. På 1960-talet skrev Astrid Lindgren ett par texter baserade på andra diktverk. En av dem var Tomten som gavs ut för några år sedan med text av Astrid Lindgren och illustrationer av Kitty Crowther. En annan text var Astrids tolkning av Karl-Erik Forsslunds Räven och tomten och det är alltså den som nu ges ut av Rabén & Sjögren.

Det är en nästan magisk bok. Eva Erikssons enastående bilder fyllda med julstämning och så Astrids lite poetiska text om räven som smyger runt ute på landet i närheten av människornas hus, och tomten som vakar över gård och djur. Tillsammans blev detta en underbar julbok i klassisk tappning med maximal julkänsla. En härlig allåldersbok dessutom, även om den är klassad från 3-6 år så passar den verkligen hela familjen. En bok att läsa om och om igen och förstås att återkomma till jul efter jul.

 

 

Tio vilda hästar firar jul

Tio vilda hästar firar julMånga barn gillar böckerna om Tio vilda hästar. Ja, många vuxna också för den delen, de är roliga och lätt att läsa och med finurliga, färgglada bilder. Nu har den senaste boken i serien kommit ut, självklart med jultema med tanke på att det ju är den tiden på året nu.

Tio vilda hästar firar jul liknar de andra böckerna i serien. Vi får återigen möta Doj-Doj, Dolanga, Rataplan och alla de andra hästarna. Nu har de tänkt att samla ihop djuren som lever omkring dem för att skapa ett hejdundrande julfirande. Hästarna planerar julen precis som de vill ha den. Sedan beger de sig runt till de olika djuren för att bjuda in dem. Men det visar sig att ingen vill komma. Varför då? Jo, det visar sig att de olika djuren förstås vill ha julen på sitt sätt. Alla vill ju inte ha en häst-jul. Hästarna får en tankeställare och inser att de kanske måste anpassa sig och låta julen innehålla lite av varje, så alla djuren blir nöjda och det visar sig förstås bli en fullträff och alla djuren vill förstås komma.

Det är ett fint budskap i den här boken samtidigt som de tio vilda hästarna är roliga och fyndiga. Boken är på rim, vilket barn brukar tycka om och det gör den också lättläst och rytmisk, även om jag kan tycka att rimmen inte ligger lika rätt i munnen i den här boken som i de tidigare. Men boken inbjuder fint till olika samtal. Temat vänskap och att alla ska få vara som de är även om de är olika är något som ständigt är aktuellt. Och så ligger ju förstås jultemat helt rätt i tiden i dessa dagar.

Tio vilda hästar firar jul är skriven av Grethe Rottböll, illustrerad av Lisen Adbåge och är utgiven av Rabén & Sjögren. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.