Nu är det äntligen Jul : Sagor Sånger Lekar PysselNu är det äntligen jul är en samling sagor, sånger, lekar och pyssel från Rabén & Sjögren. Allt har förstås jultema och hela boken är vackert illustrerad med fina bilder som ger precis rätt julstämning. Här finns till exempel välkända sånger som Tre pepparkaksgubbar, Tomtarnas julnatt och Sockerbagaren, julberättelser om populära karaktärer som spöket Laban, Kajsa Kavat och Babar blandat med mindre kända berättelser, som exempelvis Tomten är vaken och Snickar Andersson och jultomten. Det är en bra blandning och jag gillar också hur illustrationerna samspelar så bra trots att det är en stor mängd illustratörer och verken är skapade från 1954 och ända fram till 2016. Jag kan dock tycka att det är lite väl lite lekar och pyssel, bara två uppslag vardera. På omslaget får man ju intrycket av att det är lika stora delar sagor, sånger, lekar och pyssel, men så är ju inte alls fallet, långt ifrån. Bortsett från det så är Nu är det äntligen jul en fin julsamling att mysa till innan julen. Den vänder sig till barn i förskoleåldern, 3-6 år, men jag kan rekommendera den även till lågstadiebarnen. Bra syskonbok eftersom den räcker över många åldrar.

Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

När tomten försvannNär tomten försvann inleds under en julaftonsnatt. Alla sover utom huvudpersonen. Hon hör att något låter från trädgården, men orkar inte klättra ner från våningssängen för att se vad det är. Först morgonen därpå upptäcker familjen vad som hänt – trädgårdstomten är försvunnen! Efter ett tag upptäcker de att flera av grannarnas trädgårdstomtar också är borta. Tur att Miriam har sina detektivsaker. Hon och Lillebror blir detektiver som bestämmer sig för att lösa fallet och hitta tomtarna. De spanar och hittar ledtrådar, ser skumma människor i skogen och till slut hittar de tomtarna. Men hur de kom dit, ja, det är det ingen som vet.

Det här är en spännande bilderboksdeckare med jultema, skapad av Emma Virke och Emelie Östergren. Det är deras första gemensamma bok och förhoppningsvis inte den sista, för den är riktigt bra. Jag gillar hur boken är upplagd på ett klassiskt deckarsätt med förstoringsglas, ledtrådar, spår och misstänkta. Det öppna slutet har jag däremot lite svårt för, men jag kan tänka mig att det tilltalar barnen. Dessutom är det ju perfekt med ett öppet slut där man tillsammans med barnen kan diskutera fram vad de tror händer egentligen. Extra kul förstås i en barngrupp. Jag skulle gärna läsa den här för en grupp förskolebarn. Hoppas det blir av någon gång. Jag bara älskar de underbara och detaljrika illustrationerna som verkligen är tecknade utifrån ett barns perspektiv. Texten är också så härlig eftersom den är så nära ett barns eget språk.

När tomten försvann är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tjoho, nu är det jul!     Tomtespelet : en julsaga i 24 kapitel

Idag är det den1 december. Dags att öppna första luckan i adventskalendern. Och dags att läsa första kapitlet i adventsboken. Det har ju blivit ganska populärt nu med de här adventsböckerna där man läser ett avsnitt om dagen ända fram till julafton. Rabén & Sjögren har ju under flera år nu kommit ut med en ny adventsbok varje år, Skorstensbarn och En förtrollad jul exempelvis. Men även andra förlag har hängt på och nu finns även adventsböcker till de lite äldre barnen. I år läser vi två adventsböcker här hemma: Tjoho, nu är det jul! och Tomtespelet.

Tjoho, nu är det jul! är årets adventsbok från Rabén & Sjögren. Den har ett större format, mer likt bilderboksformat och den riktar sig också till de yngre barnen, 3-6 år. Boken är skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma Adbåge. Den handlar om grisen Raffe som insett att det snart är jul och som gris är det bäst att passa sig. Han flyr ut i skogen för att hålla sig gömd. Han är väl inte direkt världsbäst på det kanske, men som tur är så träffar han på katten Kss-Kss som kan det där med överlevnad. De hittar ett övergivet hus i skogen och flyttar in. Men de får inte huset för sig själva, mössen Andersson och Pettersson bor också där. Och så småningom fylls också huset av en gruffande vildsvinsfru och alla hennes barn och barnbarn. Tillsammans ger sig allihopa på med att försöka skapa en riktigt överdådig jul. Men vägen dit är kantad av knepigheter, knasigheter och många funderingar. Den är riktigt tokrolig, men också mycket tankvärd. Ska bli roligt att läsa den för mina mindre barn. Tjoho, nu är det jul! kan köpas på bland annat Adlibris och på Bokus.

Tomtespelet är en av få adventsböcker som vänder sig till lite äldre barn, nämligen 9-12 år. Perfekt för min tioåring alltså. Det här är en kapitelbok med ett kapitel att läsa om dagen fram till julafton och boken är skriven av Arne Norlin. Boken handlar om elvaårige Mikael och den inleds med att han går till stadens julmarknad och strosar runt. Där möter han en tomte som erbjuder Mikael att vara med i ett spel. Tomtespelet går ut på att han varje dag kommer att få ett sms med ett uppdrag som han ska genomföra. Det kan vara allt ifrån att sjunga en julsång till att baka pepparkakor eller göra en snögubbe. Det är spännande att följa de olika uppdragen och framförallt hur han löser dem utifrån de väldigt knapphändiga instruktionerna han får. Många gånger är det svårare än man kan tro också, hur gör man till exempel en snögubbe när det inte finns någon snö? Han funderar också över hur många andra som deltar i spelet och varför han själv blev utvald. Även i denna bok är det lite existentiella frågor och en hel del tänkvärt. Fokus på värme och gemenskap är det också i denna bok. Självklart får hela berättelsen sin upplösning på julafton, och kanske blir det inte riktigt det slut man kunde tro. Tomtespelet kan köpas på bland annat Adlibris och på Bokus.

Den andra mammanDen andra mamman är så otroligt fin och bra. Jag blev så glad när jag såg att den skulle ges ut i ny utgåva av En bok för alla. Den behövs! Boken handlar om Shirin och hennes lillasyster Nina som ska åka på utflykt med dagis. De ska åka till havet och mamma ska också följa med. Men de hittar inte de andra barnen och vet inte heller vilken buss de ska åka med. Som vuxen tänker man att det nog beror på språkproblem. De tar i alla fall en buss, och hamnar ganska nära havet. Det blir en lång promenad med en hel del äventyr, men till slut kommer de fram och har en underbar eftermiddag. Men hur ska de komma hem? Det går ingen buss hem igen! Det visar sig att deras utflykt till havet också blir en utflykt till något helt annat. Något som varit borttappat, men som äntligen kommit tillbaka.

Jag gillar så mycket hur mamman växer i den här berättelsen. Hur hon blir ”den andra mamman” eller kanske snarare den mamma hon en gång var. Berättelsen kan läsas på flera nivåer och man kan med stor behållning läsa den även i skolan med äldre barn eller varför inte som vuxen, likväl som att man kan läsa den som en helt vanlig bilderbok för förskolebarn. Jag gillar också verkligen de färgstarka bilderna som har ett alldeles eget bildspråk. Jag har skrivit om den här boken i ett arbete till skolan och analyserat den på alla möjliga vis, men ändå är den lika fin nu när jag läser den för femtioelfte gången. Mina barn tycker också väldigt mycket om den. Rekommenderas varmt till alla åldrar!

Den andra mamman är skriven och illustrerad av Viveka Sjögren. Den finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Glossas caféDet var en gång ett berg där solen alltid lyste. Där bodde en häxa med en fin och tjock bebis. Det var häxan Glossa och hennes lilla Greta.

Så börjar Glossas café, en populär bilderbok som gavs ut redan 1998 för första gången, men som nu kommit i en ny utgåva av En bok för alla. Det är välkända Pija Lindenbaum som skrivit och illustrerat. Häxan Glossa och hennes dotter Greta var så elaka att ingen vågade gå nära deras hus. Det blev lite ensamt efter ett tag och därför bestämde de sig för att öppna ett café, så det skulle bli lite mer livat på berget. Men Glossa kan inte låta bli att trolla och vara elak. Snart var gästerna återigen borta. En natt fick Greta en idé – hon kom på att de skulle trolla sig snälla. När de gjort det bestämde de sig för att trolla tillbaka alla djuren som de utfört trolldomar på tidigare. Snart var berget fyllt av djur från när och fjärran som ville ha hjälp av Greta och Glossa. Och sagan slutar förstås som den bör med att häxan och hennes dotter levde lyckliga i alla sina dar på berget där solen alltid lyste.

Det här är en bilderbok som påminner om de äldre sagorna, med en tydlig sensmoral på slutet. Mycket humor, lite spänning och pageturners så att man snabbt vill läsa vidare för att få veta vad som händer. Humoristiska bilder som samspelar bra med texten. Kul bilderbok som säkert går hem hos många som gillar att läsa om häxor.

Glossas café finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

SpökoperationenSpöket Henri har verkligen otur. Först får han mässlingen, sen gulsot, därefter trillar han ner från ett träd och bryter armen. Och så en dag blir han så sjuk att han måste till sjukhuset. Tur att doktor Bobo finns där, som vet precis hur man opererar spöken.

Spökoperationen är en läskig, men samtidigt rolig bilderbok av Jacques Duquennoy. Jag har lite svårt för den. Jag gillar de rysroliga illustrationerna, men har lite svårare för berättelsen som helhet. Men boken har sålt slut på flera utgåvor och barn brukar ju gilla spöken, så den går säkert hem hos målgruppen. Ett plus för den humoristiska knorren på slutet.

Spökoperationen är utgiven av En bok för alla och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Morrison räddar en kattungeKommer ni ihåg katten Morrison som man kunde läsa om i Morrison och hamsterjakten? Nu är han tillbaka i en ny bok, Morrison räddar en kattunge. Morrison är ju en mycket lat katt som gillar att bli kliad på magen och äta grädde och ost. En dag hittar han en kattunge, Skrutten, som kommit bort från sin mamma. Han måste ta hand om kattungen. Men hur ska det gå? Och vart är Skruttens mamma? Han hittar henne till slut och då blir Morrison alldeles varm och matt. Kattmamman hade ju de finaste ögon som Morrison någonsin sett. Han blev kär!

Morrison är en otroligt charmig katt som inte är alltför olik katten Gustaf. Han är lat och tjock, men väldigt humoristisk och det visar sig också i den här boken att han är en omtänksam katt. En rolig bilderbok som lär locka många läsare. Dock stör jag mig lite på att bilderboken är indelad i flera olika kapitel som vart och ett bara är på någon sida eller uppslag. Det är ju så lite text i bilderböcker ändå, jag känner bara att det gör så att det blir sämre flyt i läsningen när man ofrivilligt stannar upp i slutet av varje kapitel. Annars rekommenderar jag varmt de roliga böckerna om Morrison.

Morrison räddar en kattunge är skriven av Sanna Juhlin, illustrerad av Mimmi Tollerup och utgiven av Ordalaget bokförlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Min hemliga farbrorMin hemliga farbror handlar om Malte som ska få åka och hälsa på sin farbror Luigi i Italien, alldeles själv! I en hel vecka! Men det som Maltes mamma och pappa inte vet är att Luigi har en liten liten cirkusbil som han åker omkring med och uppträder på gator och torg. Inte vet de heller att Luigi har lovat Malte att lära honom några cirkuskonster när han är och hälsar på. Det gäller att mamma och pappa inte blir oroliga, därför har Malte lovat att höra av sig varje dag. Det gör han också – han skickar bilder med sin mobil så föräldrarna ser att allt är lugnt och stilla…

Redan första sidan, innan berättelsen ens har börjat, ser vi vartåt det kommer att barka. Första bilden visar nämligen Malte och hans föräldrar och texten berättar ”Min mamma är från Sverige och pappa är från Italien. ”Som falukorv och makaroner, säger mamma”. Så fortsätter det i samma stil. Massor av humor, massor av färg, massor av tok och massor av cirkus!

Det här är en härligt befriande bok. Malte har både trumma, robot, rosa cirkustält och dataspelskontroll inne på sitt rum. Han är en cool, modig karaktär som inte är rädd för någonting. Kul är det också med de bilder och textmeddelanden som Malte skickar hem till sina föräldrar. Bilderna fångar ju bara små små detaljer och visar tydligt hur skenet kan bedra och hur lätt det kan vara att lura någon med en bild. Men den sista bilden tas av Luigis gorilla och den blir totalt annorlunda, där får föräldrarna veta precis vad Malte har gjort under veckan, men också hur roligt Malte haft och hur mycket han lärt sig. ”Det här var min bästa semester” skriver han i sitt sista textmeddelande och jag förstår honom, det verkar hur roligt som helst!

Min hemliga farbror är en rolig, underhållande bok som garanterat kommer att tilltala många barn i förskoleåldern. Den är skriven och illustrerad av Kenneth Andersson, utgiven på Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Det är en gris på dagisHäromdagen skrev jag om Johanna Thydells senaste bilderbok, Dumma teckning, som ju blivit Augustprisnominerad. Passande nog har hennes första bilderbok kommit i nytryck för några månader sedan. Det är en gris på dagis heter den. Den gavs första gången ut 2012 och har sedan dess blivit en älskad klassiker.

Det börjar med en ensam gris. Världens ensammaste gris faktiskt. Han står i sin hage och tittar på barnen som leker vid förskolan intill. Han tycker att de ser ut att ha det så roligt och han vill också med. Till slut kan han inte hålla sig, han gräver och bökar för att komma ut från hagen och så småningom är han ute ur hagen och framme vid staketet till förskolan. En flicka ser grisen och öppnar grinden. Barnen blir förstås överlyckliga, men de inser att det nog inte blir så bra om fröknarna får syn på honom. Men hur gömmer man en gris på dagis?

Det är en gris på dagis är en jättefin, humoristisk och tokig berättelse som samtidigt har mycket värme och känslor. Dessutom är den otroligt verklighetstrogen för alla förskolebarn som förstås känner igen sig i alla de rutiner som finns på en förskola. En bilderbok som tål många omläsningar och som tilltalar många, såväl stora som små.

Boken är alltså skriven av Johanna Thydell, illustrerad av Charlotte Ramel och utgiven av Alfabeta. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

För det MESTA har Molly ingenting emot att Sigge är med. Men ibland blir det bara för RÖRIGT allting. Sigge, så får man inte göra!

Sigge, så får man inte göra handlar om syskonskapets vedermödor. Oftast är det roligt för Molly att ha Sigge som lillebror. De gillar båda att göra samma saker, som att lyssna på sagor, döpa duvor och bygga saker. Men ibland händer det att Sigge är dum. Som när han åt på hennes favoritbok. Då är det inte roligt längre. Så får man ju inte göra! Som tur är så blir ju faktiskt det mesta bra till slut och Molly inser hur mycket hon älskar sin lillebror. Det här är en bilderbok för de yngre barnen med ett väldigt enkelt språk och stora, färgglada och uttrycksfulla bilder som verkligen skildrar både det positiva och det negativa med att ha syskon.

Sigge, så får man inte göra är skriven och illustrerad av Daisy Hirst och utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.