Liv & Lo fallet med de försvunna föräldrarnaLiv och Lo är systrar. Tvillingar till och med. Och de är också detektiver. Tillsammans har de löst två fall tidigare, i Liv & Lo – Fallet med den sista chokladbollen och Liv & Lo – Fallet med den mystiska damen. Nu är de tillbaka med ett nytt mysterium: Liv & Lo och fallet med de försvunna föräldrarna.

När boken börjar har Liv och Lo semester efter att ha löst de två tidigare kniviga fallen. Deras föräldrar behöver också vila upp sig. Allihopa är på stranden och solar, badar och leker. Mamma och pappa somnar på sin filt och tvillingarna går längs stranden och samlar stenar. När de kommer tillbaka till randiga familjen är båda föräldrarna borta! Liv och Lo har fått ett nytt fall att lösa. Så fort de börjar leta efter ledtrådar upptäcker de att föräldrarnas saker och deras egna leksaker också är borta. Som tur är så finns det fotspår mot glasskiosken som Liv och Lo följer. De hittar några misstänkta som de följer efter, men det visar sig att det inte var de som tagit de försvunna föräldrarna. Var kan de då vara? Det visar sig förstås att Liv och Lo har misstagit sig på vilken filt som var deras. Snart hittar de till sina föräldrar och det är dags att fika. Nu kan de ta semester på riktigt.

Det här är en jättefin serie för de allra yngsta deckarfantasterna. Jag tror att utbudet av deckare för små barn, barn som inte kommit till LasseMaja-åldern ännu, inte alls är så stort. Därför är de här böckerna välkomna. Att det dessutom är två modiga och orädda flickor i huvudrollen är ett extra plus, liksom att deras mamma har en annan hudfärg än vit, något som inte problematiseras utan endast syns på bilderna. Boken är skriven på ett spännande sätt men samtidigt med mycket humor. Jag gillar att ledtrådarna sammanfattas i punktform, det blir så tydligt för de små läsarna och det är lättare för dem att följa med i lösningen på mysteriet. Sist, men absolut inte minst, så älskar jag verkligen illustrationerna som är färgglada, charmiga, humoristiska och så härliga. Man blir glad av dem! Böckerna vänder sig enligt förlaget till 3-6 år, men jag tycker faktiskt att de håller för lågstadiet också som läsa-själv-böcker.

Böckerna om Liv och Lo är skrivna av Karin Jacov, illustrerade av Kajsa Lind och utgivna av Idus förlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Fordon i fartenFordon i farten är en annan lärorik bok i serien Små utforskarna, precis som boken om kroppen som jag tipsade om i förra inlägget. Här handlar det om fordon av olika slag och även här finns det massor med luckor där man till exempel kan se vad de olika fordonen har i sin last, se in i flygplanets cockpit, båtens hytter och tågets kupéer och mycket annat. Det är mycket färg, form och framförallt fakta om de olika fordonen. Här kan verkligen den fordonsintresserade få sitt intresse tillgodosett. Även denna bok är skapad av Ruth Martin och Allan Sanders och den är utgiven av Bonnier Carlsen.

Frankie Steins laboratorium presenterar : kroppen  Kroppens ABC  I kroppen  Vad är grejen med kroppen?  Löss

 

Temat för denna månad här på bloggen är lärorikt och det är ju den sista september idag, därför tänkte jag lägga upp ett sista inlägg på temat. Idag tänkte jag nämligen tipsa om lite olika, relativt nyutgivna böcker som handlar om kroppen. För det om något är väl lärorikt, kroppen är ju en väldigt komplex apparat som kan behöva läsas och diskuteras om åtskilliga gånger.

Bara häromdagen fick jag hem en alldeles ny bok från Olika förlag. Den heter Kroppens ABC och är alltså något så annorlunda och spännande som en abc-bok om kroppen. A som i armsvett, B som i bröst, Q som i queer och så vidare ända till Ö som i öron. Vilken fantastisk idé, och vilket klurande för att hitta något på alla bokstäver. Ett roligt sätt att både lära sig om kroppen och om bokstäverna. Varje uppslag behandlar en bokstav och ett tema på den bokstaven. Det är alltså ganska mycket text för varje bokstav, en sida ungefär, där ämnet beskrivs. Förlaget har angett att boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag skulle säga att den snarare vore perfekt för 5-8 år ungefär. Men till och med min tioåring uppskattar den, så den funkar nog långt upp i åldrarna. Eftersom boken är utgiven av Olika förlag så finns det också ett mångfaldsperspektiv. På bilderna presenteras massor av olika kroppar som ser olika ut, olika hudfärger, olika åldrar, olika storlekar, olika kön och så vidare. Jag gillar verkligen den här boken. Hoppas det kommer att gå att köpa in den till biblioteken där jag jobbar. Kroppens ABC är skriven av Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen. Illustrationerna har Alaya Vindelman gjort.

Frankie Steins laboratorium presenterar kroppen är en lite mer traditionell bilderbok. Den handlar om Frank, en kille som gillar att bygga saker. En dag bestämmer han sig för att bygga en människa. Han tar en dammsugarslang som matstrupe, en vattenslang som tarmar, hallonsaft som blod, en akvariepump som hjärta och så vidare. Till slut är hans skapelse klar, men då händer något… Det här är en påhittig, innovativ bilderbok där det med berättelsen och humorns hjälp går att diskutera kring hur en kropp fungerar och vad en människa egentligen innehåller. Boken är skriven av Helen Rundgren och illustrerad av Mattias Adolfsson.

I kroppen heter en bok som ingår i serien Små utforskarna. Den presenterar massor av olika fakta kring kroppen på ett roligt och innovativt sätt med exempelvis luckor och pratbubblor. Det är inte bara kroppens funktioner som tas upp utan också frågor kring värderingar, rekordfakta och mycket annat spännande. Illustrationerna är färgglada och lockade. En riktigt rolig och lärorik bok skapad av Ruth Martin och Allan Sanders.

Till skillnad från de andra titlarna ovan är Vad är grejen med kroppen en läsebok snarare än en bilderbok. Visst finns det bilder här också, men fokus ligger på roliga, häpnadsväckande, annorlunda, uppseendeväckande och intressanta fakta kring kroppen. Boken innehåller massor av korta små texter, vilket gör det lätt att läsa en snutt här, en snutt där. Boken vänder sig till lågstadiebarn och jag gillar verkligen hur författaren Martin Svensson lyckats presentera all fakta på ett intresseväckande sätt utan att det blir tråkigt. Illustrationerna är skapade av Henrik Lange.

Löss är ju egentligen små djur och inte typ en kroppsdel, men den här boken om löss får vara med i det här inlägget ändå. Det här är något så ovanligt som en faktabok om löss. Det kanske låter jätteskumt, men faktum är att det är väldigt intressant. Löss är mer fascinerande djur än jag trodde när jag började läsa den här boken. Jag tror att det här är en bok som verkligen uppskattas bland barn. Den lånas frekvent på mitt bibliotek i alla fall. Bilderna är superfina också! Jag rekommenderar verkligen boken. Den är skriven av Bengt Erik Engholm som också har skrivit en faktabok om snor för lågstadiebarn, även den är väldigt uppskattad bland barnen.

HajarHajar är något som fascinerar många barn, det märker man tydligt om man jobbar på förskola eller bibliotek. Det vet Sarah Sheppard som har skapat faktabilderboken Hajar. Såhär skriver hon:

Det finns få djur på jorden som framkallar så många olika känslor som hajar.

De kan vara hemska, farliga och skrämmande.

Men samtidigt vackra, fascinerande och spännande!

Det är lätt att beundra den fantastiska hajen – på lagom långt avstånd.

För det finns nog inget annat djur på jorden, som vi är så rädda för att möta, som en haj…

I den här boken får du lära känna hajarna lite bättre!

Och det är precis vad man får göra. Boken tar upp allt möjligt barn kan tänkas vilja veta om hajar. Om olika sorters hajar, vad hajar egentligen är, om uråldriga hajar, om hajolyckor, om farliga hajar och om farliga människor. På 45 sidor blir läsaren nästan haj-expert. Det är intressant, lärorikt och pedagogiskt. Dessutom är det roligt att läsa all den fakta som presenteras. Sheppard har jobbat mycket med illustrationer och formgivning för att presentera sin fakta, det är pratbubblor, serierutor, färg, form och mycket annat som samspelar med texten för att förmedla informationen på ett enkelt sätt. Sheppards underbara, färgglada, charmiga, uttrycksfulla och glada illustrationer gör också sitt till att det här blir en bok man bara inte kan vara utan. Superbra bok!

Hajar finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tre modigaTre modiga är en speciell bilderbok. Enligt förlaget är det en sällsynt underfundig och inspirerande bok om vår gränslösa förmåga att hitta på, tänka och berätta. Kanske låter det lite svårbegripligt till en början. Men efter att ha läst boken inser man snart att det är en väldigt bra beskrivning. Boken handlar om Kaninen, Räven och Lilla Björn som vaknar och är sugna på ett äventyr.

Långt borta hörs ett rop på hjälp.

Någon är i fara och måste räddas.

Tre modiga ger sig av.

Allt längre ut i det farliga.

Men hur kan dom samtidigt vara kvar hemma i lådan?

Inga problem om man är Kaninen, Räven och Lilla Björn.

Det äventyr som djuren är med om utspelar sig egentligen i deras fantasi. Kanske alla barn inte förstår det, men om de gör det så är det en bra ingång till att prata om fantasi och verklighet och allt som hör till. Boken har häftiga, serietidningsliknande, illustrationer som för handlingen framåt. Det råder högt tempo, det är mycket spänning, men också en hel del humor. En rolig och fartfylld bilderbok för barn i 3-6-års åldern.

Tre modiga är skapad av Johan Althoff och Robert Nyberg och ges ut av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

  

Som ni vet har jag ju temat lärorikt här på bloggen denna månad. Här är tips på två böcker som väl passar in på temat.

Matilda upptäcker majs och Matilda upptäcker tomat är två bilderböcker som båda fokuserar på att ge kunskap om och väcka intresse för grönsaker, råvaror, smaker och jorden. I källaren hemma hos Matilda står en magisk kastrull. Den ser inte märvärdig ut, men lyfter man på locket och tänker på en plats, så dras man in i ett magiskt matäventyr. Matilda tycker att det är spännande att resa iväg med den magiska kastrullen. Men allra bäst tycker hon att det är efteråt, när hon har kommit tillbaka. Då får hon träna på att laga mat och upptäcka smaker i pappas restaurangkök, precis som en riktig kock.

I Matilda upptäcker majs får man följa med på ett av Matildas matäventyr, upptäcka vart majsen kommer ifrån och hur den kan smaka. Matilda reser 1300 år bakåt i tiden till Mayaindianerna och letar efter en försvunnen regnstaty. I Matilda upptäcker tomat reser Matilda till Sicilien och deltar i en tomatsåstävling tillsammans med sin mormor.

Jag var faktiskt lite skeptisk till de här böckerna till en början, jag trodde att det skulle bli lite för tillgjort och att det pedagogiska skulle ta bort en del av läsglädjen. Men böckerna håller faktiskt en hög klass. De är positiva, spännande och roliga samtidigt som det pedagogiska finns där. Men det tar aldrig överhand, utan är snarare bara en extra krydda till berättelsen. Jag tror definitivt att böckerna skapar ett intresse för att laga mat och för att få reda på vart råvaror kommer ifrån. Att böckerna dessutom avslutas med ett recept och att finessen med provsmakningsprotokoll presenteras tror jag förstärker intresset. Jag gillar också att Matilda reser till andra länder och kulturer i böckerna, för det är sådant som behöver synliggöras hela tiden i svenska barnböcker. Dessutom är det ett stort plus att Matildas äldre släktingar, farfar och mormor, får stort utrymme i böckerna. Majs-boken är lite bättre än tomatboken, främst för att faktadelen smälter bättre in i berättelsen där. Men det är bra initiativ och jag ser fram emot att se fler delar i serien om Matilda.

Böckerna är skrivna av Frida Lundgren, illustrerade av Carina Ståhlberg och utgivna av Sensory Tales.

Jag har läst Min syster är en ängel tidigare. Men det var nog innan jag började bokblogga. Nu när månadens tema i Barn- och ungdomsbokutmaningen 2017  är att läsa en bok som är en Augustprisvinnare blev jag sugen på en omläsning. Min syster är en ängel fick nämligen Augustpriset 1996 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok.

Precis som titeln antyder handlar Min syster är en ängel om ett barn vars syster är död, och som han själv tänker så är hon en ängel som bor i himlen. För pojken är hans syster dock ständigt närvarande, kanske inte på riktigt i det jordiska livet, men i hans tankar. En dag klär han ut sig till sin syster för att hon ska kunna få se jorden, den värld och den vardag som han lever i. Som hon skulle ha levt i om hon bara fått fortsätta leva.

Det här är en bilderbok, skriven för barn från 3 år och uppåt. Den har förstås en sorglig underton med tanke på temat i boken. Men inte så att det blir gråtkalas. Nästan snarare tvärtom. Det finns mycket humor i boken, mycket fantasi och en hel del klurigheter från pojkens sida som gör att ämnet lättas upp och bara blir fint skildrat. Att ha ett syskon i himlen, dessutom ett syskon man aldrig har träffat, kan vara knepigt. Men boken är så hoppfull och visar att det faktiskt går alldeles utmärkt att ha en relation till sitt syskon ändå. Den har ett perfekt barnperspektiv och fungerar ypperligt som ingång till att börja prata om sorg och saknad.

Boken är skapad av Ulf Stark och Anna Höglund, två av Sveriges absolut främsta mästare inom bilderböcker. Det är Ulf som har skrivit texten och som i många andra böcker utgår han ifrån sin egen barndom. Huvudpersonen i boken heter också Ulf.

Första faktaboken : om livet på jordenDen här månadens tema i Temaläsning 2017 är ju lärorikt. Och det är verkligen ett bra ord för den här boken: Första faktaboken – Om livet på jorden är en faktaspäckad bok om livet på jorden, om växter och djur, om solen och planeterna, om människokroppen, klimatet och mycket mer. Boken vänder sig till förskolebarn från tre år och uppåt, den ålder de brukar vara som mest vetgiriga och frågvisa. Även yngre lågstadiebarn kan nog ha stor behållning av den tror jag. Det är en tjock bok, vilket kanske man annars inte är så van vid med tanke på vilken ålder boken vänder sig till. Men det är inte jättemycket text, istället är den full med roliga illustrationer, kluriga bilder, roliga lekar och experiment. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att förstå sådant som annars kan vara lite komplext. Texten är enkel och lättförståelig. Boken är indelad i kapitlen Jorden för länge sedan, Djur på jorden, Växter på jorden, Människokroppen, Jorden och universum och Ta hand om jorden. Boken ska innehålla det bästa från faktabokssuccéerna Första forskarboken och Första uppslagsboken, så har man de böckerna sedan tidigare behövs inte denna. Men har man ingen av dem så tycker jag att den här är en bra investering. Den innehåller verkligen mycket av allt det som barn brukar fråga om kring kroppen och jorden, så har man inte redan alla svar så är det här en bra bok att läsa och upptäcka tillsammans. Säkert lär man sig som vuxen också en hel del på köpet 🙂

Första faktaboken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Som ett myggbett flera gånger om dagen är en fin bilderbok som handlar om Majken och Freja. De är bästa kompisar, och går på samma förskola, men de är också grannar. Varje dag efter förskolan brukar de krypa in under den stora granen som står på gränsen, mittemellan deras trädgårdar. Där äter de bullar, spanar på Majkens storebror och så viskar de hemligheter till varandra. Men en dag på förskolan är Majken inte som vanligt. Hon är trött och orkar inte leka. Inte ens viska hemligheter. Och så dricker hon mycket vatten. Fröken ringer efter Majkens pappa som kommer och hämtar henne. Freja blir väldigt orolig och senare den kvällen berättar Frejas mamma för henne att Majken ligger på sjukhus.

Inte förrän två veckor senare kommer Majken tillbaka till förskolan med sin mamma Sara. Mamma Sara är med på deras samling och där berättar hon att anledningen till att Majken legat på sjukhus är för att hon fått en sjukdom, diabetes, typ 1. Sara berättar för förskolebarnen vad diabetes är för sjukdom och hur den påverkar Majken. Hon visar sprutorna som Majken måste få varje dag och hon visar hur en blodsockermätare fungerar. Barnen har många frågor till Sara och Majken, men det viktigaste för Freja är bara om hon kan leka som vanligt med Majken och krama sin bästa vän igen. Och det får hon ju såklart.

Jag tror inte att det finns särskilt många böcker för yngre barn som handlar om att få diabetes så jag tror att den här boken är väldigt välkommen. Jag gillar framförallt också berättarperspektivet i boken. Just att berättelsen handlar om hur det var för Freja när Majken fick diabetes, istället för om boken varit skriven ur Majkens perspektiv gör att man får en annan vinkel och det är verkligen bokens styrka.

En annan av bokens styrkor är förstås att den är väldigt lärorik och pedagogisk. Den balanserar lite mellan att vara skönlitteratur och faktabok någonstans i mitten av boken, men faktadelen hinner inte ta över så det blir för mycket fakta, utan det hålls på en lagom nivå. Istället läggs fokus på Freja och på hennes känslor på ett mycket snyggt sätt. Längst bak finns också ett lite mer fördjupande faktaavsnitt för den som vill veta lite mer. Texten är lättläst och det finns även massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer.

Som ett myggbett flera gånger om dagen är skriven av Eva Ludvigsen, illustrerad av Alina Ögger och utgiven av Idus bokförlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

En hemlig kattHäromdagen kom en ny bilderbok till biblioteket där jag jobbar. Jag kunde inte låta bli att bläddra lite i den, det verkade vara en så fin bok. Och när jag sedan hade tid att läsa den på riktigt så kan jag inte annat än att hålla med. En hemlig katt handlar om en flicka som innerligt önskar sig ett husdjur, men hon får inget för sina föräldrar. Men en kväll när lampan är släckt krafsar det bakom tapeten i Los rum. Det visar sig vara en katt, en katt vid namn Silvring. Lo och Silvring beger sig ut på äventyr och det är så kul att äntligen få ha ett djur. Men Silvring är inget vanligt djur, utan ett hemligt djur. En hemlig katt. Så när dagen kommer är den bakom tapeten igen, i väntan på att det ska bli kväll och Lo på nytt ska locka på sin hemliga katt.

Boken utspelar sig någonstans emellan dröm, vakenhet och fantasi och den ger ett lite drömskt intryck, vilket även de mjuka, lite akvarelliknande illustrationerna förstärker. Jag gillar temat, vilket barn har inte drömt om ett eget husdjur, och vilket barn tycker inte om att läsa om fantasi och äventyr. Och jag gillar också att huvudpersonen och flera av bifigurerna i boken har annan hudfärg än vit (utan att det problematiseras), det är så välbehövligt i barnböcker.

En hemlig katt är skriven och illustrerad av Katarina Strömgård och utgiven av Hippo bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.