Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2019
M T O T F L S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

3-6 år

Vår skattkammare

VÃ¥r skattkammareIgår skrev jag om antologiserien Du och jag min skatt. En annan sådan serie är Skattkammar-serien som ges ut av Natur & Kultur. Ni kanske känner igen Min skattkammare som har getts ut ända från 1947. På 1970-talet döptes serien om till Min nya skattkammare. Ytterligare förnyelser av serien har skett på 1980- och 2000-talet. En annan serie, tänkt för de yngsta barnen, har också getts ut under namnet Min lilla skattkammare. Men nu så är Vår skattkammare alltså här. Den har alltså gamla anor bakom sig – Min skattkammare var banbrytande och blev också en av den svenska bokvärldens största succéer genom tiderna. Men den nya serien, Vår skattkammare, är det nya, moderna bokvalet med ett inkluderande vi. Enligt förlaget är det här allas vår gemensamma skattkammare, en brokig plats full av berättelser och bilder från hela världen, vissa känns igen andra är nya spännande bekantskaper.

Förra året fyllde Skattkammar-serien 70 år och det var detta som Natur & Kultur ville uppmärksamma med att ge ut Vår skattkammare. Här är en hel värld av barnböcker inkluderade. Det finns bilder, texter, verser, dikter, ramsor från olika platser, illustrerade av illustratörer från hela världen. Allt är nyillustrerat. Boken vänder sig till barn mellan 1-6 år och det är en omfångsrik och varierande bok där alla kan hitta sina favoriter. En fin presentbok och introduktion till världens bilderboksskatter.

Vår skattkammare finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Du och jag min skatt

omslag-du-och-jag-min-skatt

I två tidigare blogginlägg har jag skrivit om antologiserien Du och jag min skatt från Bonnier Carlsen. Serien består av ett gäng böcker anpassade för olika åldrar. Den börjar med 0-åringen och slutar med 5-åringen. En rolig detalj är att storleken på böckerna ökar för varje år. Förlaget har gett ut dessa böcker under ett par år nu och konstigt nog inte i kronologisk ordning, de började med boken för 1-åringen och 3-åringen som jag har recenserat här. Sedan kom boken om 2-åringen som jag skrev om här. Efter det kom boken för 4-åringen och nu har även boken för 0-åringen och 5-åringen kommit, men de har jag inte sett.

Du och jag, min skatt. FyraÃ¥ringenAntologier är fina presentböcker och här känns det ju väldigt givet att ge bort 4-åringen till någon som fyller just fyra år. Det här är en bok som är fylld med texter, bilder, sånger, rim och ramsor som är anpassade just för den åldern. Man behöver inte fundera på vad barnet tycker om eller vad som är lämpligt för den åldern. Perfekt för exempelvis mor- och farföräldrar som kanske inte har full koll på barnboksutgivningen, men ändå vill ge bort barnböcker. Såhär står det om boken på Adlibris:

I antologin ”Fyraåringen” ryms längre och kortare berättelser, klassiskt och modernt i en perfekt kombination. Här kan du och ditt barn fantisera om allt som (inte) händer på dagis, eller vad man vill bli när man blir stor. Kika på detaljrika tittuppslag inifrån ett sjukhus och ett snickeri – vad finns det där? Läs hela den mysiga bilderboken om Pelle Svanslös, eller vricka tungan på knasiga ramsor av Lennart Hellsing. Här hittar du också Helena Bross och Kerstin Thorvalls vardagsberättelser om att gå ut själv eller busa när man är sjuk, samt den klassiska sagan om de tre små grisarna och vargen. Räkna 20 fantastiska fåglar och massor av möss, sjung om Karlsson på taket eller Törnrosa. Och när du suttit stilla ett tag, skaka loss med en rörelsesång. I alla fyra delarna i serien återkommer Sebastian och Josefin, illustratören Marit Törnqvists barnkaraktärer som växer och blir större för varje bok.

Ja, som ni ser så innehåller boken hur mycket som helst, så det är lätt att hitta sin egen favorit bland alla berättelser, bilder, sånger, ramsor och allt annat som finns. Dessutom ger det en perfekt introduktion till barnboksvärlden. Kanske fastnar barnet för Pelle Svanslös eller Karlsson på taket eller någon annan av alla karaktärer i boken och vill läsa vidare om dem. Då är det ju perfekt att gå vidare till andra böcker sedan.

4-åringen finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Tänder

TänderTänder är en bilderbok av Bengt-Erik Engholm och Jojo Falk som tidigare skrivit de liknande böckerna BlodSnor och Löss. Jag gillar verkligen de här böckerna och presenterar dem ofta på bokprat för lågstadiet. Det är lättillgängliga faktaböcker som innehåller intressanta, roliga och ofta lite udda fakta. I Tänder kan vi bland annat läsa varför det heter mjölktänder, om tandgåvor, tatuerade tänder, hur man botade tandvärk förr, om tandborstens historia, tandtroll, hål, tandläkare och tandfén. Det finns en förhistorisk monsterval som hade 36 centimeter långa och 12 centimeter breda tänder och flest tänder har den långnosade spinndelfinen som har 250 tänder. Världens största samling av människotänder finns i Italien och den består av omkring två miljoner tänder. Ja, i den här boken finns faktiskt allt man kan vilja och behöva veta om tänder.

Förutom all rolig fakta innehåller boken också mängder av illustrationer som är både humoristiska och färgglada. Hela boken är förresten väldigt färgsprakande då även bokens uppslag har olika bakgrundsfärger. Det är ett roligt grepp, men där det är mörka bakgrunder blir texten tyvärr lite svårläst. Tänder passar precis som de andra böckerna i serien en bred målgrupp. Från tre år och uppåt kan man säga. Extra kul att läsa som högläsningsbok för de äldsta barnen på förskolan eller på lågstadiet.

Tänder är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Magiska skogen

Magiska skogenDjupt inne i en stor skog levde det en älg med guldkrona! Eller, nej, gjorde det verkligen det? Har älgar guldkronor? Älgen letar efter kompisar i den stora skogen. Han träffar en igelkott med fjädrar, en ekorre som skalar banan, en ensam liten myra… Men vänta nu. Hur ser skogens djur egentligen ut? Har igelkottar fjädrar? Är ugglor vakna på dagen? Bor nallebjörnar i skogen? Äter ekorrar banan?

Magiska skogen handlar om just detta, en magisk skog där alla får plats. Men vi får också lära oss att saker och ting inte alltid är som vi tror och att man ibland kan behöva tänka ett varv extra. Författaren ställer frågor med svar som vid en första anblick är självklara, men som kanske inte alls är det. Och i slutet av boken ifrågasätts allt det som vi nyss har lärt oss. Suveränt skildrat av författaren Hanna Olausson! Jag tror att det här är en bok som kan engagera många barn. De får tänka till lite själva och måste vara på sin vakt under läsningen. Men det är också mycket humor i boken. Och otroligt fina, charmiga, roliga, färgglada bilder. Texten är kort och enkel med ett typsnitt som är varierat och som gör texten levande. Det är en bilderbok som vänder sig till barn i förskoleåldern, cirka 2-6 år, men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att använda den som en ingång till att prata källkritik i förskoleklass och ettan. Humorn gör att den inte blir för barnslig och dessutom är det en väldigt rolig, spännande och levande bok som man kan hitta många användningsområden till förutom att läsa tillsammans.

Tydligen ska Magiska skogen vara en av tre böcker i en fristående serie som också innehåller Magiska bondgården och Magiska djungeln, men jag har inte läst någon av dessa.

Magiska skogen är utgiven av Ordalaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Eddie och napparna

Eddie och napparna är tredje boken om Eddie skriven av Lisa Bjärbo och illustrerad av Jesús Verona. Jag har tidigare skrivit om Eddie och julen och Eddie får en lillebror.

Eddie har fem stycken nappar, i många olika färger. Tanterna på bussen frågar om han inte är för stor för napp? Nej, Eddie tycker att han är alldeles lagom.

Mamma och pappa tycker att Eddie ska ge bort sina nappar. Till tomten, till exempel. Eller till några kaniner.
”Det gör alla stora barn”, säger de.
Men inte Eddie. Han vill ha sina nappar själv.
”DUMMA TOMTEN!”, säger han. ”DUMMA KANINER!”
”Ja, ja, ja”, säger mamma.

Bildresultat för eddie och napparna

Men på sin födelsedag bestämmer sig ändå för att sluta med napp. Han ska lägga alla napparna i ett kuvert och posta dem till månen. Eddie förbereder sig väldigt noga, och det blir ett jättefint födelsedagskalas med en alldeles speciell avslutning. Men när kvällen kommer känns det konstigt. Det är tomt i Eddies mun. Tomt och konstigt och ledset. Men hans föräldrar sjunger för honom och klappar på honom länge länge och rätt som det är så somnar han. Utan napp! ”Jag klarade det” skriker Eddie morgonen därpå.

Ingen av mina fyra barn har haft napp, så fullt ut kan jag inte relatera, men jag kan tänka mig att det kan vara en kamp att få barnet att sluta med napp och då kan det vara bra att ha en peppande bok, så som Eddie och napparna. Den berättar på ett trovärdigt sätt hur jobbigt det kan vara att sluta med någonting som man tycker mycket om, men den berättar också på ett positivt sätt att det går bara man vill. Jag tror att det kan finnas många barn som behöver läsa boken för att få lite tröst och pepp.

Dessutom gillar jag verkligen Eddie som karaktär. Han är så charmig. Jesús Veronas bilder är ljuvliga, liksom Lisa Bjärbos språk. Mest av allt gillar jag nog ändå igenkänningsfaktorn som är väldigt hög, både hos barn och förälder. Boken vänder sig till barn mellan två och fyra år ungefär.

Superglada magiska skogen

Vill ni ha en färgexplosion med myllrande detaljer, en fantasyinspirerad men också serietidningsinspirerad, fantasifylld och humoristisk saga som man kan prata länge om, då måste ni ta en titt på Superglada magiska skogen av Matty Long.

Superglada magiska skogen är berättelsen om fem modiga hjältar – en faun, en trädgårdstomte, en älva, en enhörning och en svamp – på ett episkt äventyr. Deras uppdrag är att återföra de magiska livskristallerna som har stulits av de elaka trollen. På resan tvingas de slåss mot krigarpingviner, zombiekaniner och picknickförstörande bin. Till slut står de öga mot öga med ondskans makter!

Boken påminner en del om Jonna Björnstjernas böcker om familjen Kanin. Samma underliggande humor och myllrande bilder fulla med detaljer som man absolut inte hinner upptäcka allihopa vid första, andra eller ens femte läsningen. Det kan krävas minst tio läsningar innan man upptäckt allt, men eftersom boken är så hysteriskt rolig och tilltala vuxna lika mycket som barn, så gör det absolut ingenting att läsa den tio gånger eller fler. Karaktärerna är också underbara, både roliga, knäppa och helt oemotståndliga.

Superglada magiska skogen är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Den charmiga ponnyn Mulle

Mulleboken. De bästa serierna frÃ¥n Ã¥ren 2006 - 2007När jag var liten var jag en riktig hästtjej. Jag red på ridskola, läste alla hästböcker jag kom åt och prenumererade på Min Häst. För alla som läst den tidningen är Lena Furberg välkänd, inte minst serierna om ponnyn Mulle. På sistone har det kommit flera böcker om Mulle, vilket är jättekul för den nya generationen hästälskare. Mulle håller ju hur bra som helst än idag. I Mulleboken har de bästa serierna från Min Häst samlats. Det finns flera sådana samlingar, Mulleboken 2000-2001 är den första och Mulleboken 2008-2009 är den sista. Däremellan finns tre böcker, så totalt blir det fem stycken samlingar med Mulleserier. Jättekul för den som älskar hästar och serier eller som vill få en nostalgitripp.

Det finns också numera kapitelböcker om Mulle, vilket är jättekul för hästälskaren som vill läsa mer text än i serierna, eller som vill ha en högläsningsbok. Mulle och ponnyklubben är den första. Den kom 2018 och handlar om när Mulle och hans ryttare Molly ska tävla. Något som förstås inte alls går som Molly har planerat… Förutom denna bok finns det en kapitelbok till och ytterligare en kommer i vår. Dessutom finns det bilderböcker om Mulle, som Mulle på ridskolan där Mulle ska lånas ut till ridskolan eftersom en av deras hästar är sjuk. Men Mulle som ridskolehäst, hur ska det gå?

Mulle pÃ¥ ridskolan   Mulle och ponnyklubben

Två julböcker

Såhär efter jul lyckades jag hitta två julböcker jag inte har recenserat, så här kommer korta recensioner av dem även fastän vårterminen alldeles snart börjar och det nästan gått en hel vecka av det nya året.

JulaftonsnattJulaftonsnatt av Clement Clarke Moore med illustrationer av Jessie Willcox Smith är utgiven av Modernista. Det är en klassisk julberättelse, allra först publicerad anonymt dagen före julafton 1823. Med tiden har den enligt förlaget blivit en av de stora julklassikerna, en magisk saga för alla åldrar och den text som på egen hand lagt grunden till hela den västerländska idén till jultomten. Detta är en helt ny översättning av en påkostad nyutgåva med de klassiska originalillustrationerna i fyrfärg digitalt restaurerade. Berättelsen handlar om St Nick som föddes för länge, länge sedan och som kom att bli den slädåkande, skorstensdykande och glada farbror vi alla känner till som jultomten.  En julaftonsnatt dyker han upp i ett hem där alla barnen sover, strumporna hänger på sin plats och förväntan inför morgondagen är stor. Texten är i rim, endast fyra rader på var sida eller uppslag och den är både fantasifull, humoristisk och sagolik. Det är många äldre ord i texten, men de stör inte nämnvärt utan kan förklaras efteråt om barnen undrar. Det här kan vara en fin berättelse att läsa tillsammans varje jul, den passar både små och stora och förmedlar den stora förväntan som så många har inför julen.

Julaftonsnatt finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

En julsagaEn julsaga av Charles Dickens och illustrerad av Lisbeth Zwerger är också utgiven av Modernista och tillhör ju också julklassikerna. Den handlar om Ebenezer Scrooge som är en snål och elak kapitalist, men som genomgår en total omvändelse och blir en god människa efter att ha hemsökts av spöken på julaftonsnatten. Ni känner säkert till att den här boken har filmatiserats och dramatiserats flera gånger och visas ofta på tv vid juletid. Boken är i ett bilderboksformat, men låt er inte luras, det här är ingen bilderbok för små barn utan en kapitelbok på 60 sidor med massor av text med Lisbeth Zwergers illustrationer i fyrfärg. Den klassiska, viktorianska moralsagan är ursprungligen från år 1843, men ges här ut i nyöversättning. Innehållet passar såväl barn som vuxna, men språket, de gamla orden och textmängden gör att det kan vara svårt att hänga med för de yngre. Det är dock en fin berättelse med ett viktigt budskap och som sagt så är det ju en riktig klassiker som är tänkvärd och passar bra att ta till sig i juletid.

En julsaga finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mera fart Mamma Mu

Mera fart Mamma MuI Mera fart Mamma Mu är det sommar och varmt. Mamma Mu strosar omkring i vattnet med ett cyklopöga på sig och leker med barnens vass- och barkbåtar. Bonden ror omkring i ekan och hoppas få fisk. Men Kråkan tycker att roddbåtar och barkbåtar är för bönder och kor. Han vill ha mera fart. Kråkan gillar racerbåtar! Så får han en idé. Nu ska han uppfinna en alldeles egen racerbåt. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig och i slutet av boken kan vi läsa följande visdomsord: Om man flyger fortare än sig själv blir man snurrig i huvudet.

Mera fart Mamma Mu gavs ut 2016. Då var det 25 år sedan den första boken om Mamma Mu och Kråkan släpptes. Sagofigurerna har sedan dess figurerat i många böcker, sånger, barnradio, teatrar, långfilm och till och med datorspel. Dessutom har böckerna översatts till över 30 språk runt om i världen.

Det är länge sedan jag läste något med Mamma Mu och Kråkan nu, men det är ju klassiska barnböcker som alla känner igen. Jag gillar verkligen språket och humorn i böckerna. Jujja Wieslander är bra på att leka med språket och få till den finurliga humorn som tilltalar både barn och vuxna. Med Sven Nordqvists roliga bilder fyllda med detaljer att upptäcka blir det förstås extra bra. Jag hade för mig att böckerna om Mamma Mu hade mycket mera text, denna har lagom lång text som fångar även de barn som brukar ha spring i benen tack vare dess underfundighet.

Mera fart Mamma Mu är utgiven av Rabén och Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hurra, vi får post

Hurra, vi fÃ¥r post!Hurra, vi får post är ursprungligen en fransk bilderbok som nu är översatt till svenska. Den handlar om brevbärare Mus som ska ut på sin dagliga runda. Man får följa honom när han levererar post till olika slags djur och för varje djur han passerar på sin runda får man också chans att titta in till dem. Alla djurens hus visas nämligen i genomskärning. Djuren bor i olika slags hus, vart och ett anpassade till just den typ av djur som det är. När han ska komma till fåglarna för att leverera post måste han klättra högt, när han ska leverera till bläckfiskarna måste han dyka. Brevbärare Mus väjer inte för något när paketen ska delas ut. Hos pingvinerna är det vinter året runt. När han levererar posten till systrarna Fladdermus får han vara tyst så han inte väcker dem. Så till sist är det bara ett enda paket kvar. Det tar han med sig hem eftersom det är till hans son som fyller år och därmed får vi också se brevbärare Mus och hans familjs osthus.

Det här är en jättefin bilderbok med ett myller av spännande detaljer och hur mycket som helst att diskutera kring. Tänk att sitta och prata med en grupp barn om varför det är vinter hos pingvinerna, varför det luktar illa hos skunkarna och varför fladdermössen sover mitt på ljusa dagen. Det är så roligt att följa vägen längs där brevbärare Mus delar ut sina paket och se hur de minskar på hans vagn i takt med att han passerar alla de olika djuren.

Boken är både skriven och illustrerad av Marianne Dubec och den är utgiven av Lilla Piratförlaget. Det är faktiskt Erik Titusson som har översatt boken, vilket jag tycker är extra kul eftersom han föreläste på den kurs i barnbokskritik som jag gick i november.

Hurra, vi får post finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.