Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

september 2019
M T O T F L S
« aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

3-6 år

Just nu

Just nuIgår skrev jag om När vi blundar som är den andra boken i samarbetet mellan poeten/författaren Lotta Olsson och illustratören Olof Landström. Just nu är den tredje bilderboken som de skapat tillsammans. Den har precis släppts och jag fick den som recensionsexemplar för någon vecka sedan. Precis som de andra två böckerna de gjort tillsammans är även denna poetisk, rimmad och alldeles magiskt fin.

Varje uppslag i Just nu berättar en berättelse. En berättelse om hur livet pågår överallt samtidigt. I det stora och i det lilla. Enligt förlaget skulle man kunna kalla boken för en novellsamling i bilderboksformat på temat: Allt händer på en och samma gång. Och det är en bra beskrivning.

Nu föds en mus

Nu dör en knott

Nu rivs ett hus

Nu byggs ett slott

Så inleds boken och därefter följer ett antal uppslag där vi från uppslag till uppslag får olika ögonblicksbilder över saker som sker. Vi får följa med till olika platser, olika tider, olika årstider, olika människor, olika djur. Och allt detta händer på samma gång.

Just nu består av massor av fyrradsverser, precis som i de tidigare bilderböckerna. De rimmar, vilket skapar en fin rytm vid läsningen. Dessutom inleds alla rader med ordet ”Nu” vilket skapar en häftig effekt. Illustrationerna skildrar allt detta som nämns i texten, ibland tydligt, ibland bara som en liten detalj man får leta efter. Jag kan tänka mig att det var både roligt och klurigt att illustrera dessa speciella verser. Illustrationerna är stämningsfulla, i milda färger. Just nu är en bok som tål många omläsningar. En jättefin högläsningsbok för barn i äldre förskoleåldern. Men även en bok som skulle vara fin att använda i undervisningen även för lite äldre barn när man pratar om poesi och som inspiration för barnen att skapa sina egna verser och dikter. Eller som inspiration för att skapa sina egna ögonblicksteckningar i bildämnet. Varför inte jobba med boken som utgångspunkt i både svenska och bild samtidigt. Låt barnen skapa sin egen bild av vad som händer just nu och skriva en vers till.

Just nu är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

När vi blundar

När vi blundarFör några år sedan kom Lotta Olsson och Olof Lindströms första gemensamma bilderbok Mitt bland stjärnor. Den hyllades av en enhällig kritikerkår. Själv skrev jag såhär om den:

Mitt bland stjärnor är en riktig pärla som handlar om livet och om universums otroliga märkvärdigheter, om allt som är levande, om himmel och jord, om tillblivandet av universum likväl som tillblivandet av en ny dag. Både det stora och det lilla får plats. Allt är förpackat tillsammans med en vacker, poetisk men samtidigt också ibland humoristisk text på rim, och med underbara illustrationer fyllda med detaljer och saker som kanske inte alltid är som man tror sig att de ska vara.

Deras andra gemensamma bilderbok heter När vi blundar. Den handlar om drömmens rike, bortom den vakna verkligheten.

Sömnen kommer. Och den bär oss,

bort från allting som vi ser.

Sömnen bär oss och vi lär oss:

världen – det är mycket mer.

Men den handlar också om världen:

Världen – det är det vi bor i,

allt som är omkring oss jämt.

Som man växer och blir stor i.

Allt vi ser och vet bestämt.

Som ni ser är språket poetiskt, rytmiskt och vackert. Men också finurligt, lekfullt och humoristiskt. I boken ställs frågan vad som egentligen händer när vi blundar och drömmen kommer. Texten slår fast att i drömmen kan allt hända. Vad som helst och ingenting. Och vi får ta del av allt det knasiga som kan hända i drömmarnas rike, men också allt som händer i djurvärlden och naturen när natten kommer och stjärnorna tänds. Som läsare får man följa med på en resa som innehåller såväl fantasi som verklighet. Boken tar oss från dagens fartfyllda puls till nattens stillsamma filosofiska funderingar. Landströms milda, stämningsfulla bilder kompletterar texten väl, ofta med glimten i ögat. Här ryms många känslor och boken ger oss möjlighet att reflektera över och prata om abstrakta, existentiella frågor tillsammans med barnen man läser boken för. Boken är en fröjd att högläsa tack vare de fina verserna. Jag gillar att boken har en ramberättelse där bild och text hela tiden för handlingen framåt, men där varje uppslag ändå kan läsas fristående genom att man bara fokuserar på en enda vers och drömmer sig bort i bilden som hör till just den. När vi blundar är en så himla fin bok som kan läsas om och om igen. En perfekt godnattsaga att läsa strax innan man själv hamnar i drömmarnas land.

När vi blundar är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

 

 

De fula fem

De fula femDe fula fem är en berättelse om djuren på savannen. På första uppslaget möter vi den mäktiga lejonhannen, den fina antilopen, den coola noshörningen, de lysande flamingona, den snygga leoparden och den glada zebran. En bild av skönheten själv, eller vad? Men på nästa uppslag kommer en fuling. Det är gnun som sjunger en sång om hur ful, skranglig och grå han är. Sedan presenteras fyra andra ”fula” djur, nämligen hyenan, gamen, vårtsvinet och Maraboustorken. Tillsammans bildar de ett fult gäng – de fula fem – och de sjunger sin sång där de går längs savannen.

Vi är de fula fem,

vi är de fula fem.

Ingen vill ha oss i sina hem.

Andra är vackra, vi vill vara som dem.

Vi är de fula fem,

vi är de fula fem.

Men så kommer alla deras ungar fram och hyllar sina föräldrar.

Men vi är era ungar! Ni ger oss vår mat,

och tröstar oss smådjur med kramar och prat.

Ni tvättar oss rena, plockar lössen ni ser.

Kan ni inte fatta hur mycket vi älskar er,

era vårtor och fläckar, vart strävt litet strå.

Era visslingar, grymtningar, vi älskar dem så

att vi nästan går sönder. Ja, ni är kort sagt,

de snyggaste djuren som finns i vår trakt.

I slutet av De fula fem konstaterar djurens ungar och djuren själva att de är de fina fem istället för de fina fem. Längst bak i boken finns dessutom många safariedjur avbildade och indelade i olika grupper: de fem stora, de fem små, de fem skygga och så de fem fula. Och så står det ”En del menar att de är de fulaste djuren i Afrika. Andra tycker att de är underbara. Vad tycker du?” Och visst är det så, skönheten ligger i betraktarens öga. Vem är det som bestämmer vad som är fult och vad som är fint? Och kan ett djur – eller en människa – ens vara ful? Boken ger upphov till diskussioner kring skönhet, värde och att få vara älskad för den man är. Men kan också användas som introduktion till att prata om savannen och djurlivet där. Jag tycker dock att detta är en bok som snarare vänder sig till barn i förskoleklass och klass ett, eller de allra äldsta förskolebarnen som ska börja skolan snart, snarare än 3-6 år som de flesta bilderböcker annars vänder sig till.

De fula fem är skapad av Julia Donaldson och Axel Scheffler som har samarbetat kring många roliga bilderböcker och vunnit många priser för sina böcker. Boken har en rimmad, rolig, rytmisk text och illustrationerna är som alltid, när det gäller bilder av Axel Scheffler, charmiga, humoristiska och underbara. Den fyndiga översättningen till svenska har gjorts av Ulf Stark och detta kom att bli den sista bilderbok han översatte för Alfabeta förlag. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Värsta prutten Lolly

Värsta prutten, Lolly!Lolly älskar att prutta med armhålan. Pappa Peter tycker att hon är proffsig som kan det. Han har nämligen aldrig lärt sig det. Men pappa Anders har slutat med sånt. Det gjorde han bara som barn. Han tycker att det är ganska pinsamt när Lolly pruttar bland folk, men Lolly kan bara inte sluta. Det är ju så roligt. En dag får hon följa med sin mamma Karin på en fin fest. Där får hon absolut inte prutta. Kommer hon att kunna låta bli?

Värsta prutten, Lolly handlar om en tjej som får göra roliga ljud och ta plats, en tjej som använder sin kropp hur hon vill och som inte alltid gör som hon blir tillsagd. En tjej som föredrar sina fotbollskläder framför att göra sig fin. En tjej som gör något som är lite tabu, något som inte är accepterat vart som helst. Helt enkelt en tjej som är härligt befriande och naturlig. Lolly har dessutom en familj som består av två pappor och en mamma, vilket också känns inkluderande och visar på att det finns många olika familjeformer. Lolly bor med sina pappor och träffar bara sin mamma ibland eftersom hon bor i en stad långt därifrån. Mamman gör dessutom karriär och har vunnit ett fint pris som ska delas ut i direktsänd gala. Boken visar också exempelvis en manlig förskollärare och karaktärer med olika hudfärger.

Värsta prutten, Lolly är en bilderbok från Olika förlag. Den är skriven av Åsa Karsin och illustrerad av Frida Arvidsson. Texten är enkel och barnnära. Illustrationerna är sprudlande, färgsprakande och detaljrika. Inte riktigt min smak, jag tycker att de är för röriga och att huvudkaraktären därför tappas bort lite. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

En till dig, två till mig

En till dig, två till mig handlar om den svåra konsten att dela med sig – en rolig bok som skapar igenkänning hos såväl små som stora läsare. Boken handlar om en björn som på väg hem en dag hittar tre svampar. Det blev Vesslan jätteglad över. Vesslan rensade svampen och tillagade den. Sedan dukade Björnen fram maten:

En svamp till dig och en till mig. Och en till åt mig, sa Björnen. Det blir rättvist. Jag är stor, så jag måste äta mycket.

Men Vesslan tyckte inte att det var någon rättvis fördelning. Han sa:

En svamp till mig, en till dig, och så en till åt mig. Det är rättvist! Jag är liten, så jag måste växa mer!

En till dig, två till migOch så var bråket igång. Björnen tyckte att han borde ha fler svampar eftersom det var han som hittade dem, och då kontrade Vesslan med att han borde ha fler eftersom han rensade och tillagade dem. Vesslan tyckte att han borde få fler svampar eftersom han var hungrig, men Björnen ansåg sig vara ännu mera hungrig. Och så vidare. Som tur var behövde de inte bråka så länge, för en hungrig räv kom förbi och slukade den tredje svampen. Nu fick Björnen och Vesslan varsin svamp. Dessutom kunde de enas i hur orättvist det var att räven bara dök upp och snodde deras svamp. Men så var det dags för efterrätt. Vesslan tog fram tre saftiga röda smultron…

Boken är skriven och illustrerad av Jörg Mühle som bland annat tidigare har skrivit de populära småbarnsböckerna om Lilla kanin, till exempel God natt, min Lilla kanin och Kan du trösta Lilla kanin. En till dig, två till mig har nominerats till Deutscher Jugendliteraturpreis 2019 och tidigare vunnit flera andra barnbokspriser. Inte så konstigt, för det är en väldigt fin bok. En enkel bok för de yngsta läsarna, med lite text, tydliga verklighetsnära illustrationer och ett tema som barnen lätt kan känna igen sig i. Samtidigt finns det mycket att prata om i boken. Hur delar man egentligen rättvist? Hur borde djuren ha gjort? Kunde de ha gjort annorlunda?

Jag gillar verkligen humorn i boken, den är helt klart på barnets nivå men samtidigt med en glimt i ögat till vuxenläsaren. Som när Vesslan gör slut på diskussionen med orden: ”Men då är du inte min kompis längre”. Hög igenkänningsfaktor! Jag gillar också knorren på slutet med de tre smultronen. Kul också att man inte får veta hur det slutar. Hur fördelar de smultronen? Blir det bråk igen? Får de ens några smultron eller kommer räven igen? Ja, det är ett helt öppet slut och även där finns alltså massor att diskutera med barnen om vid läsningen. Illustrationerna är också så fina, charmiga, roliga och i milda färger. En till dig, två till mig är dessutom ett ypperligt exempel på en bilderbok där illustrationerna bidrar till att föra fram handlingen. En del av det som händer får vi bara ta del av via bilderna, inte via texten. Precis som det ska vara i en bilderbok där text och bild har ett fint samspel.

En till dig, två till mig är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Alla tre på förskolan Ärtan

Alla tre inne på förskolan Ärtan    Alla tre ute på förskolan Ärtan    Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan

Tidigare har jag skrivit om bilderböckerna i serien Alla tre. De finns både i ett lite mindre bilderboksformat och som en stor pekbok. På sistone har det också kommit böcker om alla tre i ett större bilderboksformat. De heter Alla tre inne på förskolan Ärtan, Alla tre ute på förskolan Ärtan och Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan. Böckernas stora förtjänst är förstås igenkänningsfaktorn. Böckerna utspelar sig i en typisk förskolemiljö och det innebär att det är enkelt för barnen att känna igen sig i dagens olika moment och i de situationer som lätt kan uppstå när man måste samsas med andra.

Alla tre inne på förskolan Ärtan utspelar sig förstås inne på förskolan. Idde, Valle och Ester visar hur det ser ut inomhus på förskolan Ärtan. De pärlar, pysslar och snickrar i ataljén, bygger med kuddar och klossar i lekrummet och har sångstund på stora mattan. De kan plaska med vatten i badrummet och klä ut sig i utklädningshörnan. På förskolan finns så mycket saker och så mycket att göra, där finns böcker, instrument, målargrejer, leksaker och naturmaterial. I hallen har barnen varsin låda och varsin krok. Och i köket lagas maten. Dagen går fort och vips är det dags för föräldrarna att hämta barnen.

Alla tre ute på förskolan Ärtan handlar om när kompisarna Ester, Idde och Valle leker ute på förskolan Ärtans gård. De smyger genom skogen, matar krokodiler, hoppar på stubbar, leker med vatten, leker i sandlådan, letar insekter, samlar löv och mycket annat. På gården kan man ha picknick, måla, bygga slott, odla grönsaker eller fylla stövlarna med vatten. Men roligast av allt är nog att bara springa runt. Vardagsmiljön ute på förskolans gård kan bli till vilket äventyr som helst tack vare fantasins hjälp. Och i förskolans förråd finns alla möjliga saker. Cyklar och hopprep och allt möjligt. Under läsningen känner man riktigt hur roligt det är på förskolegården och hur mycket det finns att göra där. Boken förmedlar en sådan glädje till leken och vardagsmiljön och illustrationerna är så fina.

Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan handlar om när Ester, Idde och Valle ska gå på utflykt tillsammans med de andra kompisarna på förskolan Ärtan. Först måste de packa utflyktsväskan och klä på sig. Och så får de inte glömma västarna. Barnen går två och två på led. På vägen till skogen hittar de så mycket saker. En del roliga saker, andra lite äckliga. Ett hunddagis. Fåglar. En ensam vante. En daggmask. En hårsnodd. Ett äppelskrutt. Och mycket mycket mer. Och där är skylten för övergångsställe. Snart är de framme i skogen och där finns det hur mycket som helst att göra. Och massor av saker att samla. Äntligen är det dags för matsäck. Och så blir det dags att gå tillbaka till Ärtan igen. Även detta är en vardagsnära, mysig berättelse om en utflykt med förskolan till skogen. En bok som verkligen förmedlar upptäcksglädje och nyfikenhet.

Böckerna om Alla tre passar utmärkt för barn i den yngre förskoleåldern. De är skrivna och illustrerade av Maria Nilsson Thore. De finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris (här, här och här) eller hos Bokus (här, här och här).

De fantastiska djurens bok och De fantastiska växternas bok

De fantastiska djurens bokI De fantastiska djurens bok och De fantastiska växternas bok möter vi många av världens besynnerliga varelser och fantasifulla växter. Det är inga heltäckande guider eller faktaspäckade böcker. Istället har djuren och växterna valts för sina fascinerade och unika egenskaper eller utseenden. De är grupperade i intressanta grupperingar. Man får dock inte veta särskilt mycket om arterna och i vissa fall är det även svårt att se varför just de är utvalda. Det är inte alltid heller helt lätt att förstå varför olika arter är grupperade med varandra. I boken om växter är det dock lite mer logiskt än i boken om djur. Längst bak finns dock föredömliga register som gör att man enklare hittar i böckerna.

De fantastiska växternas bokI djurens värld hittar vi till exempel Hantverkare (bäver, termiter och spindel), Vita som snö (isbjörn, fjällräv, snöget), Gaphalsar (strandpadda, nötskrika, delfin, skallerorm), Hemmafisar (vildsvin, skata, grekisk landsköldpadda). Vi möter också djur som är mästare på att hålla andan, trogna par, djur som inte längre finns, jättar, gladiatorer, sagodjur och djur med stora öron. Totalt finns över 600 djur presenterade. I boken om växternas värld hittar vi exempelvis vattenälskare, urinvånare, mörka som natten, jätteväxter, goda gröna blad, lövfällande träd, taggiga växter, matnyttiga växter, luftrenare, långlivade träd och giftiga växter. Totalt presenteras över 600 växter.

Det här är som sagt inga böcker för den som suktar efter fakta om olika växter eller djur. Däremot är böckernas stora behållning bilderna. Så om man vill ha tjocka, innehållsrika böcker fyllda med fantastiska färgillustrationer från djurens och växternas värld har man hittat rätt. Målgruppen är från 3 år och uppåt skulle jag säga, en väldigt bred målgrupp eftersom även vuxna kan ha behållning av att titta i böckerna.

De fantastiska djurens bok och De fantastiska växternas bok är båda skrivna och illustrerade av Adrienne Barman. De är utgivna av Modernista och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller Bokus (här och här).

Inget händer – Allting händer

Allting händer!    Inget händer

Anders Holmer har skapat två bilderböcker som hänger ihop: Allting händer respektive Inget händer.

Allting händer är arkitekten och bildkonstnären Anders Holmers debutbok. Det är en bilderbok på rim fylld av ordpoesi där tankarna går till Lennart Hellsings ordlekar. Här händer allt möjligt, det är liv och rörelse på varje uppslag. Varje uppslag är också sitt alldeles egna. Det finns ingen kronologisk handling, utan man kan i lugn och ro läsa ett uppslag här och var och verkligen försjunka i det, istället för att hasta vidare till nästa sida. Här får fantasin fritt spelrum och det är bara att hänga med på allt som händer.

Den självklara uppföljaren till Allting händer är förstås Inget händer. I Inget händer så händer det ingenting. Ingenting alls. Absolut INGET händer. Fast det är ju förstås inte sant. När inget händer så händer det ju i själva verket en himla massa saker. Här är det precis som i debutboken också massor av såväl ord- och språkglädje som bildglädje. Originella verser, ordlekar och spännande associationer ackompanjerade av färgsprakande illustrationer.

Jag tänker att böckerna skulle passa perfekt på förskolan eftersom det finns hur mycket som helst att samtala kring de myllrande illustrationerna. Anders Holmer ligger också bakom den augustnominerade bilderboken Regn som jag recenserat här och som också inbjuder till samtal och vidare tolkning. Bilderböckerna Allting händer och Inget händer finns att låna på biblioteket eller att köpas på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Texas och Vegas

Glassbilen  Försvunnen  Skidresan

Texas och Vegas är två bröder som är med om en rad spännande äventyr. Hittills har det kommit tre böcker i serien om Texas och Vegas: Glassbilen, Försvunnen och Skidresan. Författare till böckerna är Sofie Borg som till vardags arbetar som polis.

I Glassbilen får bröderna lov att gå till glassbilen och köpa glass. De hör melodin från glassbilen, men bilen står inte på parkeringen där den brukar stanna. Texas och Vegas springer åt det håll de hör melodin komma från och plötsligt ser Texas att något allvarligt har hänt. Glassbilen har kört i diket och chauffören är skadad, hans ben ligger fastklämt under bilen. Han kan inte nå sin telefon, men däremot kunde han nå knappen för glassbilsmelodin, det var därför den spelades. Texas ringer 112 och snart kommer hjälp.

I Försvunnen kommer de spännande händelserna lite väl nära eftersom det då drabbar bröderna själva. Under ett besök på byns sommarfest där det är tivoli och andra skojigheter försvinner nämligen Vegas spårlöst. Folk hjälper till att leta efter honom, men snart inser man att polisen måste kopplas in. Det blir snart mörkt och kallt. Men Texas får syn på Vegas jacka och eftersom han känner till Vegas fascination för pariserhjulet envisas Texas med att de ska leta där. Som tur är återfinns Vegas oskadd.

I Skidresan är Texas och Vegas på skidsemester med sin familj. Det dröjer inte länge förrän bröderna upptäcker att det är något konstigt med den utklädda Snöbjörnen. Varför går han till exempel utanför deras stuga sent på kvällen? Varför sparkar han sönder snögubbar? Och varför tar han med sig brödernas lillebror Denver från pulkabacken? Dessutom visar det sig att det har skett ett rån på restaurang Snöhytten veckan innan… Texas och Vegas berättar för både skidläraren och sina föräldrar, men inget tar brödernas oro på allvar. Därför bestämmer de sig för att själva ta reda på vem som döljer sig bakom björndräkten.

Att författaren har koll på blåljusvärlden och hur man ska agera i nödsituationer är uppenbart. Här lyckas hon dessutom förmedla den kunskapen till barn på ett pedagogiskt men samtidigt lustfyllt sätt. Det är trovärdigt, verklighetstroget, spännande men också roligt. Brödernas relation och samarbete skildras med stor värme och deras agerande är modigt. Böckerna är lättlästa med relativt lite text och många färgbilder, vilket gör att de som knäckt läskoden kan läsa böckerna själv. Men de fungerar förstås också bra som högläsningsböcker. Böckerna passar bra som läsning vid diskussioner kring hur man ska agera om olyckan är framme, men de är också fin läsning och bearbetning för de barn som själva har varit med om olyckor eller liknande händelser. Men självklart kan böckerna läsas som vilka spännande böcker som helst, trots det pedagogiska syftet. Framförallt den sista boken i serien är en riktigt spännande deckarhistoria. Serien om Texas och Vegas vänder sig enligt förlaget till barn mellan 6-9 år, men de passar lika bra för de äldre förskolebarnen som kanske är nyfikna på hur polis, ambulans och räddningstjänst arbetar och vad man själv kan göra om något allvarligt inträffar. Böckerna är illustrerade av Lovisa Blomberg och det är Idus förlag som ger ut dem. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).

Fy vad äckligt!

Fy, vad äckligt!Tycker du att långa rapar är roliga eller äckliga? Springer du för livet när du hör någon prutta eller stannar du kvar och försöker fisa högre? Kräks du nästan när någon petar sig i näsan? Oavsett om du tycker att det är spännande eller äckligt med saker som kommer från kroppen kan du lära dig mer om dem i boken Fy vad äckligt! Det här är en bilderbok som tar upp alla de roliga, spännande, intressanta, fascinerande och kanske ibland också äckliga saker som kommer från kroppen: snor, kiss, svett, spyor, pruttar, bajs och mycket mer. För den som fascineras av detta är det här en bok att verkligen grotta ner sig i och fördjupa sig i.

Här får man veta allt man vill veta – och inte vill veta – som att man sväljer några deciliter snor om dagen, att alla människor pruttar ungefär en gång i timmen, att blåvalars vaxproppar blir lika långa som linjaler, att barn inte luktar svett, att maskar och bläckfiskar kan ha rosa, grönt och blått blod och att björnars bajs kan vara prickigt. Längst bak i boken finns ett äckeltest – man får gissa vilka saker som hör ihop och vem som gjort vad. Det här är ingen bok att läsa precis innan man ska äta lunch. Men det är en intressant, rolig och underhållande bok för alla vetgiriga kids som tycker att bajs, pruttar och snor är oerhört spännande.

Fy vad äckligt är utgiven av Rabén & Sjögren. Boken är skriven av Anna Hansson och illustrerad av Johanna Kristiansson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.