Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

3-6 år

Prinsessan och den fasansfulla Björnen

Bildresultat för prinsessan och den fasansfullaNär Prinsessan och den fasansfulla Björnen utkom 2015 hade bilderböckerna om Prinsessan sålt i 150 000 exemplar. Idén till denna bok fick Per Gustavsson efter att några barn på en förskola med barn nästan uteslutande från Somalia hade skrivit till honom om vad de tyckte nästa prinsessbok borde handla om. Bland annat skrev de att Prinsessan borde åka till Somalia och trolla bort kriget.

Boken börjar med att Prinsessan vaknar en morgon och det är alldeles tyst. Inga fåglar som kvittrar, inget knak och brak från bullriga älgar. Alla skogens djur gömmer sig i Prinsessans slott. Älgarna står i garderoben. Det är nämligen en hemsk björn som bråkar och förstör i skogen så inga andra djur vågar vara där längre. Prinsessan rycker ut för att lösa problemet, men det visar sig att inte ens hon rår på björnen själv. Här krävs nämligen samarbete!

Prinsessan och den fasansfulla Björnen är en bok som handlar om så tunga ämnen som krig, flykt, makt och främlingsfientlighet. I alla fall om man som vuxen läser boken. Allt är nämligen skrivet på ett barns nivå, så det blir långtifrån så tungt som man kan tro. Tvärtom förmedlar boken fina värderingar, som att det är viktigt att våga be om hjälp och att man tillsammans får kapacitet att förändra saker som man kanske inte själv kan fixa. Dessutom förmedlar bilderboken vikten av att ta hand om naturen och miljön. Som vanligt så finns det alltså massor av saker att prata om tillsammans ifall man vill. Trots de tunga teman boken tar upp så finns det även i denna prinsessbok massor av humor och värme. Ta bara detta uppslag:

-Släpp mig! vrålar Björnen. Jag ska äta upp er allihop!

Prinsessan och djuren drar och släpar flotten ner till havet.

-Strömmen tar dig bort till ensliga ön. Där kan du sitta och fundera!

I skogen måste alla få plats.

-Era pruttiga pälsdjur! Era fisiga fasaner!

Ni förstår hur roligt det blir att läsa det uppslaget högt!

Boken är skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.

När prinsessor går på zoo

Bildresultat för när prinsessor går på zooI När prinsessor går på zoo ska Prinsessan inviga stadens zoo. Eftersom det dessutom är den stora maskeraddagen gäller det att piffa till sig lite extra. Men något går snett – alla djuren har släppts ut ur sina burar! Nu måste Prinsessan använda allt sitt mod och all sin list för att försöka fånga in dem igen. Men det visar sig snart att ingenting, absolut ingenting, är vad det verkar…

Detta är den sjunde bilderboken om Prinsessan. När den kom ut 2013 var det tio år sedan den första boken om Prinsessan kom ut. Trots det är hon fortfarande lika populär. Det som gör henne så populär tror jag är att hon är helt och hållet sin egen. Hon har rosa kläder och prinsesskrona samtidigt som hon är modig, stark och går sin egen väg. I denna bok får Prinsessan hjälp av en pojke när hon ska fånga in djuren och då bevisas det att tillsammans är man starkare än när man är ensam. Även i denna bok blir det en rolig twist på slutet. Här finns mycket att prata om och diskutera.

När prinsessor går på zoo är skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.

När prinsessor går på äventyr

När prinsessor går på äventyr

Ni som har barn eller jobbar på förskola har knappast undgått att stifta bekantskap med Per Gustavssons serie med normbrytande prinsessböcker. Med titlar som Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år, När prinsessor har kalas, När prinsar blir förtrollade och När prinsar stannar hemma utmanade han läsarnas föreställningar om vad en prinsessa är och hur en prinsessa ska vara. Det har ju visat sig att prinsessor kan göra precis som man vill, oavsett om det handlar om att äta tårta eller besegra troll.

När prinsessor går på äventyr är den senaste boken i serien. I den boken har prinsessor från hela världen samlats för att gå på äventyr. Tillsammans bestämmer de sig för att att bege sig till drakens håla och för att komma dit måste de gå genom den mörka, mörka skogen där trollen bor och det stora, stora havet där det är enorma vågor. Hur ska detta farliga äventyr sluta?

Prinsessböckerna är roliga eftersom de skildrar en modern prinsessa som ofta agerar totalt tvärtemot vad vi kanske förväntar oss utifrån normer och konventioner. De har ett otroligt samspel mellan text och bild, där vi ofta får till oss många detaljer till berättelsen även utifrån illustrationerna. Berättelsernas slut har ofta ytterligare en knorr som ofta skruvar till berättelsen och gör att vi får tänka till lite extra. Texten är inte så lång, men det händer mycket i bilderna, vilket gör att man kan titta, läsa och samtala länge tillsammans. Här och var ställs också frågor till läsaren, vilket också öppnar för ett samtal. Till skillnad från traditionella prinsessböcker tilltalar dessa också killar minst lika mycket som tjejer, vilket också är kul.

När prinsessor går på äventyr finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris samt på Bokus, men det finns som sagt massor av böcker om Prinsen och Prinsessan, så botanisera gärna bland dem allihopa, de kommer garanterat att bli storfavoriter hos barnen.

Det röda äpplet

Det röda äppletDet röda äpplet handlar om en hungrig kanin som mest av allt vill ha ett stort, rött äpple som han sett hänga i ett träd. Men han lyckas inte nå det på egen hand. Kanske kan näbbmusen, den rundmagade räven eller den stora björnen hjälpa till?

Detta är en vacker, stämningsfull bilderbok med otroligt fina vinterbilder. Kaninen är ensam från början, men får snart fyra hjälpsamma vänner och tillsammans löser de problemet. En enkel, men fin berättelse för de yngsta barnen där temat är att tillsammans är man allra starkast. En bra bok att samtala kring.

Det röda äpplet är en bilderbok översatt från turkiskan. Den är skriven av Feridun Oral som är en turkisk konstnär och illustratör som skapat många barnböcker och deltagit i en lång rad nationella och internationella utställningar samt erhållit flertalet utmärkelser för sina verk.

Boken är utgiven av förlaget Storge. Den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris och på Bokus.

Olivia

OliviaLilla grisen Olivia är det många som tagit till sina hjärtan. Det finns flera böcker om Olivia. Den första heter kort och gott Olivia. Den är återutgiven på nytt nu för några år sedan av Modernista. Några av de andra böckerna i serien är Cirkus Olivia och Olivia stökar till julen. Bilderböckerna är både skrivna och illustrerade av Ian Falconer.

Vad som än händer oavsett om det är hemma, på stranden eller läggdags kan du vara säker på en sak: Olivia är en gris som är överfull av energi! Men det gör inget: Olivia är en underbar gris, som älskar att klä upp sig, sjunga, skrämma sin lillebror, dansa och (åtminstone ibland) sova. Efter dagar fyllda av upptåg är Olivia helt slut. Och vad passar då bättre än att få somna, omsluten av kärlek medan hennes mamma läser en saga (eller tre).

Jag tror det är många som känner igen sig i Olivia, till exempel när hon måste prova alla kläder innan hon kan bestämma vad hon ska ha på sig på morgonen eller när hon inte är det minsta trött när det är dags för att sova middag. Olivia är ju egentligen ett förmänskligat djur. Ett barn i kulting-form. Det är lätt att tycka om Olivia, men också känna med henne, till exempel när omgivningen blir trött på hennes ständigt höga energi, hennes högljudda sång och när hon målar på väggen hemma. Det är roligt att se hur hon, som är en flick-karaktär, tar för sig av livet och vågar ta plats så självklart. Jag gillar också verkligen illustrationerna. De är enkla och går endast i färgerna vitt, svart, grått och rött. Ofta tar illustrationerna bara upp en del av uppslaget, vilket gör att den vita bakgrunden bildar en kuliss där de effektfyllda illustrationerna framträder. Det är mycket rörelse i illustrationerna liksom mycket känsla.

Olivia är en lättläst och lättillgänglig bilderbok som passar förskolebarn från cirka två år. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

 

 

Bara fem minuter till

Bara fem minuter tillBara fem minuter till är en nyutgiven bilderbok från Bonnier Carlsen om något så fantastiskt som tid. Tid kan ju vara något som inte alltid är alldeles lätt för ett barn i förskoleåldern. Det är ju så konstigt med tid – har man tråkigt kan fem minuter vara jättelångt. Men om man gör något roligt eller är på kalas kan en timme flyga iväg så fort att man knappt hinner blinka. Varför är det så? Och vad menar pappa när han säger att det är lugn och skön pappa-tid, när det alldeles uppenbart är hög tid för lek?

Bara fem minuter till är en härlig bok som är både skriven och illustrerad av den prisbelönta illustratören Marta Altés. Med klurig text, roliga och träffsäkra illustrationer beskriver hon hur det kan vara när stora och små tänker olika om tid. Som när pappa ligger i sängen och inte vill kliva upp: ”Bara fem minuter till”, säger han då. Men gissa vad mycket ett syskonpar hinner stöka ner i köket på fem minuter! ”Vi har inte tid med det”, brukar pappa också säga ibland. Men det kan huvudpersonen inte alls förstå. De har ju alltid tid. Tid till att hitta nya vänner, busa, titta på fåglarna och plaska i pölar. Pappa är faktiskt ganska ofta rädd för att inte vara i tid, men det är aldrig huvudpersonen. När syskonen däremot är hungriga går tiden vääääldigt, vääääääldigt långsamt. Varför är det så?

Det här är en så himla fin bilderbok med underbara, charmiga illustrationer, kluriga funderingar, hög igenkänning för både barn och vuxna, stor träffsäkerhet samt ett fint barnperspektiv. En riktig högläsningspärla! Boken finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris och på Bokus.

Samlade spöksagor

Samlade spöksagorSamlade spöksagor är en mysryslig antologi från Bonnier Carlsen som utkom i höstas. Boken innehåller flera snälla, mysrysliga och lagom läskiga berättelser om spöken, monster, häxor och andra figurer. Här kan man läsa om Pelle Svanslös som möter ett ”spöke” i domkyrkan, Lillebror Kanin som går vilse i ”fel” del av Sagoskogen, Saga som går Bus eller godis för allra första gången och den lilla orädda flickan som går in i det hemska spökhuset med alla härliga häxor och monster. Boken innehåller:

Den underbara familjen Kanin och monstret i skogen av Jonna björnstjerna
Det hemska spökhuset av Kicki Stridh och Eva Eriksson
Läskiga brokiga av Carin och Stina Wirsén
Mystiska skolan – spökhunden av Katarina Genar och Alexander Jansson
Pelle Svanslös och spöket, efter en berättelse av Gösta Knutsson
Sagasagor – Bus eller godis av Josefine Sundström och Emma Göthner

Och förutom allt detta finns sidor med spökskola, gåtor, lekar och pyssel.

Som ni ser finns det inslag från många välkända böcker samlade här i antologin. Eftersom berättelserna har olika författare och illustratörer är det lite olika berättar- och tecknarstilar som möts, vilket skapar en härlig variation. En fin samling att bläddra i, läsa någon berättelse här och var och förstås njuta av illustrationerna. Troligen väcker berättelserna också mersmak att läsa mer från till exempel Mystiska skolan, Sagasagor eller underbara familjen Kanin.

Samlade spöksagor finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller på Bokus.

Bojan och ambulansen

Bojan och ambulansenI serien om Bojan finns många titlar nu. Bojan är en kille som gillar fordon av alla de slag och i böckerna möter han till exempel ett tåg, en traktor, en polisbil och en brandbil. Bojan och ambulansen är den senaste boken i serien. Där slår Bojan benet i en stol när han visar mamma hur långt han kan hoppa. Som tur är räcker det med att mamma tröstar. De behöver inte ringa efter någon ambulans. Men de börjar prata om ambulanser. Bojan frågar om mamma har kört en ambulans någon gång, och det har hon ju. Hon har kört nästan alla slags fordon och hon har till och med jobbat som ambulanssjuksköterska och vet allt om hur ambulansen funkar. En ambulans är till exempel extra lång för att man ska få plats med en bår där inuti. Den är också extra hög för att ambulanssjuksköterskan enklare ska kunna jobba inne i bilen. En del saker vet kanske de flesta om ambulanser, som att alla ambulanser är målade i grönt och gult. Men man får också lära sig nya saker, som inte ens jag som vuxen hade en aning om. Som att ambulanser har ett märke med en sexuddig stjärna och i stjärnan finns en stav med en orm – det är ett tecken för läkekonsten. Boken berättar också om sjukvårdsutrustningen som finns i ambulansen, som syrgasmasken och multifunktionsapparaten. Vi får se att det finns olika sorters ambulanser, även sådana som kan flyga i luften, åka på vattnet eller ta sig fram i fjällen. Vidare får vi läsa om larm, sirener, blåljus och radiosystemet RAKEL. Till slut är det dags att sova och mamma berättar då en historia som utspelade sig när hon var ambulanssjuksköterska och hjälpte en ryttare som ramlat av sin häst och brutit benet. Även hästen var skadad så mamma fick rycka in som djursjukvårdare och plåstra om hästen också. Bojan somnar med ett leende på läpparna och drömmer att han kör ambulans på utryckning.

Bojan och ambulansen är en berättelsebilderbok med faktainslag och jag tror att många barn uppskattar denna blandning mellan fiktiv berättelse och verkliga fakta. Många barn är ju dessutom fascinerade av blåljusfordon och de människor som jobbar i dessa verksamheter. Här får man som läsare en ordentlig inblick i vad dessa egentligen gör och hur det ser ut inne i en ambulans. Dels kan det vara spännande att ta del av. Men dels kan det också vara bra i ett förberedande syfte. Om olyckan är framme och barnet eller någon i dess omgivning behöver åka ambulans så vet hen vad som händer i en ambulans och hur det ser ut på insidan av en ambulans, vilket kan vara tryggt och en bra förberedelse. På så sätt är sådana här böcker väldigt bra, de är inte bara underhållande och spännande, utan ger dessutom läsaren ytterligare ett mervärde som kan vara bra inför framtiden. Boken är dessutom skriven på ett inspirerande och intressant sätt, men utan att faktainslagen tar över alltför mycket från berättelsen vilket ju annars lätt är en risk. Böckerna om Bojan är skrivna av Johan Anderblad som ju är en välkänd programledare från Bolibompa. Han har producerat många program om fordon för SVT och har full koll på sin målgrupp. Filippa Widlund står för illustrationerna som både är verklighetstrogna och samtidigt mysiga med mjuka, runda former och varma färger, vilket skänker extra trygghet trots att dessa hårda, kalla fordon annars brukar förknippas med olyckor och dramatik. Jag gillar också att böckerna har ett fint barn- och genusperspektiv samt att de passar för en bred målgrupp, inte bara fordonstokiga. Kombinationen mellan berättelse och fakta respektive mellan fordon, relationer och empati gör att böckerna passar alla. Sist men inte minst uppskattar jag verkligen berättarglädjen som Anderblad förmedlar. Det känns att han brinner för fordon, barn, läslust och kunskapsförmedling. Jag rekommenderar varmt Bojan och ambulansen likväl som de andra titlarna i serien till alla berättarälskande, kunskapstörstande och nyfikna barn i äldre förskoleåldern, ca 3-6 år.

Bojan och ambulansen är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fisens liv

Fisens livKiss, bajs och pruttar är något som roar väldigt många barn. I bilderboken Fisens liv har författaren Malin Klingenberg och illustratören Sanna Mander tagit fasta på detta. Det är nämligen en skojig, underfundig bilderbok på vers om just fisar och pruttar av alla de slag. Varje uppslag har en fyrradig dikt på rim som är väldigt rolig att högläsa. Verserna presenterar alla möjliga sorters fisar. För ni visste väl att fisar kan vara allt från smygande, vidrigt illaluktande, ljudlösa eller OS-snabba, till diskreta, kungliga, dånande eller smattrande. Och alla möjliga människor fiser, oavsett om man är storväxt eller pyttig, rynkig eller ung, skurk eller helgon. Ja, faktiskt alla med hjärna, ryggrad och hjärta, och tarmar och rumpa, mår bra av att fjärta! De kluriga, humoristiska verserna illustreras av lika underfundiga, roliga, charmiga bilder fyllda med detaljer att uppleva och njuta av. En perfekt bok att högläsa, gärna i en barngrupp där barnen får fnissa åt texten och härma fisarna efteråt.

Själv älskar jag bara hur författaren kom på idén till boken, vilket hon berättade om i en intervju i en finsk tidning:

Min goda vän berättade hur hennes barn hade konstaterat att fisar har så korta liv att de aldrig hinner få kompisar. Jag tycker jag är en normalempatisk person, men hade aldrig förr sett världen ur fisens perspektiv.

Fisens liv är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Ledsen

LedsenLEDSEN är den första boken i en ny serie böcker som ska handla om känslor för de minsta barnen. Nästa bok i serien, GLAD, kommer ut nästa år och förhoppningsvis står fler känslor och böcker på tur därefter. Serien är skapad av två välkända giganter inom bilderboksvärlden, nämligen Lotta Olsson och Emma Adbåge.

Ledsen utspelar sig på en förskola där allt först är precis som vanligt. Barnen äter, leker, bygger. Men sen!

Plötsligt händer det en sak.

Nu är glada munnen rak.

Glada, mjuka munnen väck.

Munnen är ett sträck.

Ett barn tar ett gosedjur från ett annat barn. Stor dramatik mitt i vardagslunken på förskoleavdelningen. Barnet som blir av med gosedjuret får vara ledsen länge innan orden kommer och sedan blir det bekräftat, lyssnat på och så får barnet gråta en skvätt till. Precis som det ska vara.

Som ni ser är texten på rim och bygger mycket på rytm och upprepningar, vilket gör boken till en fröjd att högläsa. Och den är ju tänkt till det, högläsning, eftersom den vänder sig till de allra minsta. Orden är få, men gestaltningen gjord med fingertoppskänsla. Det är lätt att känna igen sig i känslorna. De förmedlas såväl i texten som i bilderna och samspelet dem emellan är nästintill sömlöst. Jag ser fram emot kommande böcker i den här serien. De kommer bli flitigt lästa av de yngsta läsarna och även bra för förskolorna när de ska diskutera känslor med barnen, vilket ju är ett ständigt återkommande och viktigt tema.

LEDSEN finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.