Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2019
M T O T F L S
« okt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

3-6 år

Lilly K snart 6 år

Lilly K snart 6 årI bilderboksserien Förskolan Havet är det nu dags att lära känna Lilly K lite närmare. Varje bok i serien låter oss nämligen få följa med ett av barnen på avdelning Fiskmåsen på Förskolan Havet i en hel vecka. Lilly K kallas för just Lilly K eftersom det finns en annan Lilly i gruppen, Lilly P. Lilly K har många stora känslor, många bra idéer, får alltid saker att hända och sitter sällan still. Lilly K har mycket fantasi, stor äventyrslust och är inte rädd för någonting. Inte ens hundar. Men det är Uma, en annan tjej på förskolan. Men för Lilly K gör det absolut inget att Uma är rädd för hundar. Lilly K tycker ändå att Uma är den finaste som finns. Men hur ska hon kunna säga det till henne? Och tänk om Jojje blir sur…

Ja, det är mycket som händer på avdelning Fiskmåsen på Förskolan Havet och bland barnen i barngruppen. Både där på förskolan, men också hemma. Och alla barn är olika, har sin egen unika familjesituation, hemmiljö, tankar och känslor. Det här är en serie böcker som verkligen öppnar upp förståelsen för andra och ger insikter i att andra kan ha helt andra förutsättningar och livssituation än vad man själv har. Böckerna skapar inlevelseförmåga och empati samtidigt som de visar på alla människors lika värde oavsett eventuella olikheter.

Böckerna ger en unik möjlighet att få lära känna en annan person och ta del av dennes liv under en hel vecka. Det handlar mycket om relationer, både barnens relationer sinsemellan i barngruppen och de relationer som de har hemma med föräldrar, syskon och andra närstående. Och så handlar det förstås om andra viktiga saker och händelser i ett förskolebarns liv. Den första kärleken till exempel. Att bråka med mamma. Att bli orättvist beskylld. Men också om små vardagsnära händelser som tillsammans utgör de dagar som kallas för livet. Det handlar också om att vara störst på förskolan. Att vara utanför. Att inte riktigt passa in. Det handlar om olikheter, likheter och mångfald. Som vanligt mästerligt skildrat av Ellen Karlsson. Hög igenkänningsfaktor för alla förskolebarn och för oss vuxna. Boken har fina illustrationer av Monika Forsberg. Jag gillar att varje bok i serien har sin egen färgskala och att man i varje bok får fördjupa sig i ett nytt barns liv och känslor.

Som jag skrivit förut när jag recenserat de tidigare böckerna i serien: Jojje 5 år och Uma 5½ år så har dessa böcker ett bilderboksformat, men textmässigt är de snarare som kortare kapitelböcker. De fungerar därmed ypperligt som övergång mellan bilderbok och kapitelbok, perfekt för de äldsta förskolebarnen som ofta vill börja lyssna till lite längre böcker. Dessutom är böckerna indelade i sju kapitel, eftersom vi ju får följa barnen under en hel vecka. Därmed kan man läsa ett avsnitt per lässtund eller per dag om man tycker att det blir för mastigt att läsa hela boken på en gång. Det är inte helt fel att läsa boken uppdelat på flera pass heller eftersom man då kan få mer utrymme till diskussioner, för de här böckerna är jättebra som ingång till diskussioner kring allt möjligt av det som böckerna handlar om – smått, stort, sin egen verklighet eller andras verklighet. Själv längtar jag efter att fler böcker om barnen på förskolan Havet kommer allt eftersom.

Lilly K snart 6 år är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Berit älskar Russin

Berit älskar RussinBerit ska till sin kompis Aron på kalas. Dagen innan går hon och mamma till affären för att köpa en present. Där förlorar hon sig i den alldeles underbaraste leksaksekorre. Mamma köper den till Aron och expediten slår in den i ett paket. Men när Berit kommer hem kan hon inte låta ekorren ligga alldeles ensam. Ingen vill vara ensam på natten. Inte en ekorre. Och inte Berit heller. På morgonen är det dags att gå hem till Aron. Berit går med långsamma steg. Hon vill absolut inte ge bort Russin som hon har döpt ekorren till. Men hon måste. När Aron får paketet sliter han upp det och lägger ekorren mitt i högen av presenter. Och sen händer det som inte får hända. Några andra barn får syn på ekorren och börjar kasta den emellan sig. Till slut landar Russin mitt i glassen och får chokladsås på svansen. Men då blir Berit arg…

Att köpa Russin till Aron var ett stort misstag. Hur ska man kunna ge bort något som man älskar? Bilderboken Berit älskar Russin skildrar så fint flickans omedelbara kärlek till gosedjuret och hennes vånda när hon måste ge bort det älskade gosedjuret i present till någon som inte alls känner lika starkt för ekorren som hon själv gör. Boken slutar fint, Berit får behålla sitt gosedjur och hon köper en annan present till Aron, en present som han till och med kommer att uppskatta mycket mer. Jag kan dock inte låta bli att fundera över hur det skulle ha blivit ifall Aron också hade tyckt om Russin, eller om han inte alls hade gått med på att byta present. Livet är ju inte alltid så enkelt. Men jag är också glad att det är enkelt i det här fallet. Berit och Russin hör ihop och nu får de vara tillsammans. Så fint. Så självklart.

Berit älskar Russin är en charmig bilderbok som tar barnets känslor på stort allvar. Den har ett fint barnperspektiv och det märks inte bara i texten utan också i illustrationerna. Redan på omslaget ser man att det är Berit som är i fokus medan det bara är underkroppen som syns av Berits mamma. När Berit sitter vid köksbordet och inte kan få ner en enda bit av mackan för att mamma säger att det är kalas redan idag är en annan händelse som skildras fint i illustrationerna. Man riktigt ser på bilden hur tuggan växer i munnen och det absolut inte går att svälja. Illustrationerna är mjuka, detaljerade och otroligt uttrycksfulla. Ibland är det flera mindre bilder på ett uppslag och ibland brer bilden ut sig över ett helt uppslag. Detta skapar en bra dynamik i högläsningen. En hel del av berättelsen sker dessutom bara i bilderna och sägs inte rakt ut i texten, vilket skapar ett fint samspel mellan text och bild. Det ger dessutom möjlighet att diskutera med barnen kring bilderna. Berit älskar Russin är en jättefin bilderbok med hög igenkänning. En kärlekssaga till gosedjur men också en berättelse om en modig och stark tjej som vågar stå upp för sig själv och den hon älskar.

Boken är skriven av Annica Hedin, illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Diktsamlingar för barn och unga

På sistone har det kommit så många fina diktsamlingar för barn och unga. Här tipsar jag om några av dem.

Folk : Främlingar och vänner - nån du kanske känner   Min längtan kvar : dikter om kärlek - tappad och hittad   Min syster är ett spöke : och andra dikter   Berör och förstör : dikter för unga   Om jag fötts till groda

Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner är uppföljaren till Halsen rapar, hjärtat slår av Emma Adbåge och Lisen Adbåge. Ni som läst den förra boken vet att det är en riktig versskatt och det är denna nya också. Boken är fylld med verser, dikter och rim som framförallt vänder sig till barn i förskole- och lågstadieåldern, men som passar alla åldrar, från bebis till vuxen. Här finns dikter om kakor och kaktjuvar, gubbar och folk, jorden och kroppen, kärlek och vänskap, humöret och döden och mycket mycket mer. En hel del av materialet är ordlekar och ordkonst i stil med Lennart Hellsing, fast i systrarna Adbåges helt egna stil. Boken är också rikt illustrerad. Nästan varje vers har sin egen sida och då ligger texten oftast insprängd i en underfundig illustration. Här finns något för alla, det är en stor bredd både när det gäller text och bild så alla kan hitta sina favoriter. Men gemensamt för alla verser är att de handlar om människor. Eller, ja, folk. Folk: Främlingar och vänner – nån du kanske känner! är utgiven av Natur och Kultur och finns på Adlibris och Bokus.

Om jag fötts till groda är en diktbok om drömmar för barn i förskole- och lågstadieåldern. Vad tror du att grodan drömmer om? Vad tror du att polisen, statsministern, busschauffören, gäddan, haren, väckarklockan eller jordklotet drömmer om? Här får man se att någon drömmer om att vara stor och skrämmande, någon annan drömmer om att vara liten och bortglömd. Någon drömmer om att kunna springa och någon annan om att kunna sjunga. Tågvagnen drömmer om att själv få vara loket och kunna stanna när han vill. Snöflingan drömmer om att slippa vara en i mängden och att någon ska se just hans personliga glans. Och myggans dröm ser helt enkelt ut såhär – nämligen att få vara den hon är. Och det fina med drömmar är just att i drömmen får ju alla som de vill. De poetiska, drömska illustrationerna samspelar fint med verserna. Dikterna öppnar dessutom upp till fina diskussioner, gemensamma tolkningar och fortsatt arbete kring drömmar och poesi. Vad drömmer barnen själva om? Kanske kan de skapa sin egen dikt och bild kring vad de drömmer om? Om jag fötts till groda är skriven av Annika Sandelin och illustrerad av Karoliina Pertamo. Den är utgiven av Förlaget och finns på Adlibris och Bokus.

Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad vänder sig till lite äldre barn, 9-12 år ungefär. Den är skriven av Mårten Melin och detta är hans åttonde diktsamling. Fokus här är alltså kärlek och kärlek kan ju se ut på många olika sätt. Kärlek kan vara både lycklig och olycklig. Man kan stå helt nära kärleken eller stå på avstånd och drömma. Man kan fantisera, hoppas, längta, lida, sakna. Det handlar om första kyssen likväl som saknad, sorg och behovet att komma vidare och komma över. Mårten Melin är en av Sveriges absolut främste barnboksförfattare och här gör han det han kan bäst, gestaltar känslor på exakt rätt nivå för målgruppen. Suveränt! Min längtan kvar: dikter om kärlek – tappad och hittad är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns på Adlibris och på Bokus.

Min syster är ett spöke: och andra dikter är skriven av Lena Sjöberg. Den vänder sig också till åldern 9-12 år och handlar om livet i stort och smått. Här kan man läsa dikter om att ha en syster som är ett spöke, om kärlek, saknad, att vara kär, att vara lycklig, att vara ledsen och att vara ensam. Lena Sjöberg skildrar tankar, funderingar och känslor om mig, dig och livet runtomkring. Fokus ligger på relationer och känslor. Även denna bok är så himla träffande i sitt språk, sin gestaltning och i sitt uttryck. En del av dikterna handlar om rätt tunga ämnen, men diktformatet gör att man kan läsa och relatera till texterna på flera olika sätt, oavsett om man känner igen sig eller inte. Lena Sjöberg har inte bara skrivit, utan även illustrerat boken och det är så fina, lite retroinspirerade illustrationer i milda, mjuka färger. Hon har berättat att det är viktigt för henne att illustrationer, typsnitt, bokformat och papper ska bilda en tydlig helhet ihop med texten och det tycker jag verkligen att hon har lyckats med. Min syster är ett spöke: och andra dikter är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Berör och förstör: dikter för unga vänder sig till tonåringar och unga vuxna och är en diktsamling med dikter från svenskspråkiga poeter insamlade av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Ni som är ungefär i min ålder kommer kanske ihåg samlingen Kärlek och uppror som innehöll 210 dikter för unga skrivna av moderna och samtida poeter. Nu är det 30 år sedan den kom och det är dags för en ny antologi. Denna nya antologi innehåller 79 dikter av svenskspråkiga poeter, dikter som skrivits sedan den förra diktsamlingen gavs ut. Urvalet har gjorts av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Här finns nya dikter för unga att känna igen sig i, njuta av och framförallt som tar kål på myten att poesi är obegriplig och endast för ett fåtal. Och detta är gemensamt för alla de diktsamlingar jag presenterar idag. Här är dikterna verkligen enkla, lätta att förstå, enkla att känna igen sig i och relatera till. Berör och förstör: dikter för unga är utgiven av Rabén & Sjögren och finns på Adlibris och på Bokus.

Självklart finns även alla dessa diktsamlingar på biblioteket. Gå gärna till poesihyllorna för barn och unga nästan gång du besöker ett bibliotek eller en bokhandel. Det finns så otroligt många fina dikter som passar lika bra för vuxna att läsa, om livet, stort och smått, konkret och tänkvärt. Och jobbar du med barn så bör du absolut ta en närmare titt på dessa böcker, man kan göra så otroligt mycket med poesi. Varför inte börja med att läsa dagens dikt varje dag? Själv blir jag sugen på att ha månadens dikt eller veckans dikt på biblioteket där jag jobbar. Eller kanske ha poesiattacker i skolan. Det finns så mycket roligt man kan göra med dikter.

Sånt som försvinner

Sånt som försvinnerMirando bokförlag är ett litet, oberoende förlag som är inriktat på bilderböcker. De ger ut både originalproduktioner och internationellt uppmärksammade bilderböcker i svensk översättning. Förlagsnamnets betydelse är tittande, att se, att undra och att förundras, vilket stämmer bra in på de böcker de ger ut. Jag fick själv upp ögonen för förlaget i och med utgivningen av Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill och sedan började jag läsa ikapp deras utgivning. Jag fascineras över att deras böcker är så välskrivna, genomarbetade och de låter verkligen illustrationerna få utrymme och fokus i sina böcker. De flesta av böckerna är så vackra verk, helt fantastiska som kan läsas av alla åldrar.

En av deras senaste utgivningar är bilderboken Sånt som försvinner av Beatrice Alemagna. Detta är alltså en översättning. Beatrice Alemagna är född i Bologna, men bosatt i Paris sedan många år tillbaka. Hon har under de senaste åren fått ett flertal internationella utmärkelser för sina innovativa, färgstarka bilderböcker och hon är också en av de framstående författare och illustratörer som återkommande nomineras till ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).

Det finns många saker i livet som försvinner.

Som förvandlas, som kommer och går.

Men en sak förändras aldrig …

Ovanstående är baksidestexten till Sånt som försvinner. Boken handlar om alla dessa knappt märkbara, vardagliga ögonblick som hela tiden kommer och går. Dit hör till exempel sömnen – att vakna och somna, att tappa en mjölktand, att höstlöven faller, en fågel som fladdrar förbi, ett skrubbsår som läker och såpbubblor som försvinner. Många är dessa ögonblick som kommer och går och försvinner. Men i slutet av boken får vi veta att mitt i allt det föränderliga finns det en sak som aldrig försvinner eller går över. Det är förälderns närhet och kärlek. Barnet omsluts av en stor, varm föräldrafamn och i just det ögonblicket är det som om tiden stannar.

Grafiskt sett är denna bilderbok något alldeles extra. Varje uppslag har nämligen en ”förvandlingssida” som gör att bilden förändras. På det första uppslaget ser vi en utsträckt hand med en fågel som landat, men när man bläddrar bort den transparanta förvandlingssidan är fågeln plötsligt borta från handen och på väg att flyga därifrån. På nästa uppslag ligger ett barn och sover, men efter bläddringen är barnet vaket. På ett annat uppslag ser vi ett barn som sitter och blåser såpbubblor. På det transparanta bladet syns såpbubblorna i luften framför barnet, men när man bläddrar är bubblorna på väg långt ifrån barnet. Boken skildrar både små och stora företeelser i livet, från såpbubblor och löss till dystra tankar, tårar som torkar och försvinner, mörka moln som lättar och faktiskt försvinner även det man är rädd för, förr eller senare. Men föräldrakärleken den består och det visas även grafiskt med att det inte finns några förvandlingssidor på de sista omslagen.

Text och bild samspelar förstås på ett självklart, nästintill sömlöst sätt. Alemagnas avskalade, naiva och färgstarka illustrationer kompletterar på ett ypperligt sätt den lite mer strama, återhållsamma men samtidigt otroligt känslosamma och berörande text. Det är svårt att låta bli att bli berörd av texten, oavsett om man är barn eller vuxen. Det är också en text som väcker många tankar och funderingar, och det finns mycket att prata om i denna bok.

Sånt som försvinner ges samtidigt ut på sex olika språk. I Frankrike blev den redan innan publicering utsedd till vinnare av First Pages 2019 som är ett bokpris och läsfrämjande projekt som innebär att 20 000 nyfödda barn får boken som välkomstgåva. Jag tror att den kommer att bli minst lika uppmärksammad och omtyckt här i Sverige. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Utslängd från zoo

Utslängd från zooSexåriga Emmas moster Meg är inte som andra vuxna. Man vet aldrig var någonstans på jordklotet som hon håller hus. Emma tror att hon är något slags upptäcktsresande. Eller kanske hemlig agent. En dag ringde det på dörren och utanför dörren stod just moster Meg. Emma tar ett djupt andetag. När moster Meg är på besök kan vad som helst hända. ”Emma, sötis!” sa hon. ”Skynda på nu, vi har massor att göra på zoo idag”. Hon sträcker fram en ful leopardtröja. Emma tar på sig den och sätter sig bakom Meg på vespan och sedan åker de iväg. Men varför finns det en stor förbjudet-skylt vid zoo-entrén med Megs överkryssade ansikte på? De får ta kändis-ingången istället – men Emma är ganska säker på att kändisar inte behöver klättra för att ta sig in någonstans…

Utslängd från zoo är Megan Everett-Skarsgårds första bilderbok. Den har en lite rolig tillkomsthistoria. Historien kom nämligen till efter ett misslyckat försök att få hennes syskonbarn att pröva på lite galna saker som Megan själv hade velat vara med om som ung.

Och rolig är just vad den här bilderboken är. Emma och moster Meg upplever alla möjliga knasigheter på zoo, om än väldigt motvilligt i Emmas fall. Men här finns också allvar.

Jag tvärstannar. Jag har fått nog nu.

”NEJ!”, skriker jag, och för en gångs skull håller hon tyst. ”Jag gillade ingenting. Inte minsta lilla. Klappa lejon? Jag kunde ha blivit uppäten. Plocka loppor på apor? Blä. Äta gräshoppor? Äckligt, äckligt, äckligt! Simma med uttrar? Jag fick vatten i näsan! Och jag blev utslängd från zoo och får aldrig mer komma tillbaka. Jag är bara sex år!”

Huvudpersonen vågar till sist stå upp för sig själv och berätta att hon inte uppskattar äventyren med moster Meg. Att moster bara kör över henne och gör det hon tycker är kul, istället för att lyssna in vad Emma egentligen skulle vilja göra. Men som tur är så lyssnar moster till slut på sitt syskonbarn, och inser att de får en helt annan, mycket bättre relation då:

Den höstdagen lärde vi oss något, moster Meg och jag:

Om man lyssnar på varandra, blir allt mycket roligare.

Boken är en bra högläsningsbok. Både rolig och allvarlig samtidigt som den innehåller en hel del att prata om. Illustrationerna av Maria Nilsson Thore matchar fint den skruvade berättelsen samtidigt som de skildrar huvudpersonens farhågor och skeptiska misstänksamhet hon känner inför äventyret med moster Meg, liksom känslan av att bli förbisedd. Illustrationerna är uttrycksfulla, detaljrika och härligt charmiga.

Utslängd från zoo är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Fantastiska fakta om djurungar

Fantastiska fakta om djurungarFantastiska fakta om djurungar är uppföljaren till Fantastiska fakta om djur som jag skrivit om tidigare (här). Precis som i föregångaren presenteras olika djur, men här är det fakta på djurens ungar. Och precis som i föregångaren är det inte fokus på att man ska lära sig så mycket som möjligt om varje djur, det är inga långa faktaspäckade texter om djuren, utan fokus ligger mer på att presentera vad som gör varje djur unikt och vad det är som är så fantastiskt med just det djuret. Visste du till exempel att vissa maneter åldras baklänges? Eller att honorna hos fiskarten Banggaikardinal lägger sina ägg i den blivande pappans mun? Att fladdermöss föder sina ungar upp och ner? Och att Sandtigerhajen tar det där med syskonbråk till en högre nivå – syskonen äter nämligen upp varandra i magen ända tills bara den starkaste är kvar.

På baksidan av boken har författaren Maja Säfström skrivit:

Jag hoppas att du kommer att tycka om boken, lära dig något nytt och bli påmind om hur vacker, spännande och förunderlig djurens värld är.

Och det är just det som är i fokus – väcka ett intresse för djurens värld och få barnen som läser boken att vilja ta reda på mer om dessa fantastiska djur. Och jag är säker på att bokens syfte infrias, jag blir i alla fall både fascinerad och nyfiken på att lära mig ännu mer. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men den fungerar minst lika bra för åldern 6-9 år, och för 9-12 år och även för vuxna. En riktig allåldersbok.

Men vi får inte heller glömma de fantastiska illustrationerna som författaren själv gjort. De är tecknade i stilrent svartvitt. Vackra, förunderliga, detaljerade, fyndiga, fascinerande och alldeles underbara!

Nu är jag nyfiken på att läsa den tredje boken i samma serie, Fantastiska fakta om djur från förr, som jag helt har missat.

Fantastiska fakta om djurungar är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Piraterna

Piraterna och regnbågsskatten  Piraterna och vinterjakten

Piraterna och regnbågsskatten och uppföljaren Piraten och vinterjakten är två härliga piratböcker med ett  spännande nytänk. Här är det nämligen ett gäng kvinnliga pirater som ger sig ut på havet för att hitta skatter. Det är ett härligt gäng – Ragnhild Rysare, Marulks-Mia, Tilde Träben, Samira Svärdslukare och Helle Hajtand är bara några av alla häftiga karaktärer. I den första boken, Piraterna och regnbågsskatten, har piraterna fått reda på att det finns en skatt vid regnbågens slut och de bestämmer sig för att försöka leta rätt på den. Men det är ingen lätt strapats, längs vägen finns hajar och andra läskigheter. Men det är också mysigt ibland på piratskutan:

Dripp-dropp, faller regnet ner

Piraterna dansar mer och mer

Över havet sveper en iskall bris

Alla pirater badar nakenfis

Som ni ser är boken skriven på härligt fartfyllt rim. Texten är rolig och finurlig och illustrationerna fyllda av kluriga detaljer som man kan titta länge på. Piraterna är ett brokigt gäng vilket visar att man kan se ut på olika sätt, men att alla är lika mycket värda ändå. Boken vänder och vrider på alla konventioner, föreställningar och invanda mönster, vilket känns nytt och fräscht.

Piraterna och vinterjakten har liknande uppbyggnad. Här får vi återigen träffa den brokiga kvinnoskaran som utgör piratgänget på skutan. De färgstarka karaktärerna är tillbaka för ett nytt äventyr. Denna gång utspelar sig boken till att börja med på vintern när piraterna bestämmer sig för att ta reda på vad det är som gör att istapparna smälter fastän det är december. Något är på tok, men vad?

Istapparna smälter i Samiras hand.
Det blåser solvarma vindar ut från land.
Vädret har fått fnatt, säger Olga Os,
och pressar mera frukt till en tropisk juice.
Hej och hå! Vilken kalabalik,
all snön förstörs av en stor fabrik!

Det visar sig alltså att det finns en fabrik som orsakar utsläpp, varma hav och sjuka fiskar. Affärskvinnorna bryr sig inte utan festar bara på som om det inte finns någon morgondag. Tur att piraterna är kloka och lyckas få affärskvinnorna att tänka om.

Det som är roligt med dessa böcker är att de är fyllda med kvinnor som är kloka, smarta, modiga, tuffa och starka, liksom att kvinnorna ser olika ut. Här finns allt från tatueringar och håriga ben till alla möjliga kroppsformer och hudfärger. Det är också fint att man lyfter fram samarbetet, hjälpsamheten och omtanken om varandra som piraterna har. Det är tack vare sitt samarbete och att de månar om varandra som de klarar sina äventyr, Rimmen för tankarna till Lennart Hellsing, fast här som sagt med ett nytänk. Kul att få ett normkritiskt alternativ till piratböckerna. Här finns också mycket att prata om och diskutera. Allt från detaljerna i bilderna till kroppsformer, klimatpåverkan, miljöförstöring och jämlikhet. Dessa bilderböcker vänder sig främst till barn mellan 3-6 år, men kan med fördel även läsas för äldre barn.

Böckerna är skrivna av Karin Frimodig och Sara Berg och de är illustrerade av Maria Poll. De är utgivna av Olika förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Vi är lajon

Vi är lajon!Vi är lajon är en bilderbok som träffade mig rakt i hjärtat. Den handlar om en lillebror och en storebror som leker att de är lajon. De jagar gaseller och gnuer på savannen. Men en dag vill den ena brodern inte längre springa runt på savannen. Han har ont i magen. Han får åka till doktor och så småningom får han bo på sjukhuset. Han får medicin som gör att han tappar sin lajonpäls. Sängen har hiss och galler precis som på zoo. Han orkar bara ryta svagt numera. Men han ryter i alla fall. För lajon vill inte sitta fast i slangar och sladdar.

Vi är lajon handlar om syskonkärlek, lek och fantasi och om hur leken får flytta in på sjukhuset när den ena brodern blir sjuk. Men den handlar också om hur livet förändras när någon i familjen blir svårt sjuk, hur man förhåller sig till sjukdom och död, hur

Boken är så himla bra. Så lyhörd, så finstämd, så träffande rakt i hjärtat. Se bara:

Min bror måste åka till doktorn. Pappa lyssnar inte fast jag säger att lajon går till veterinären. Mamma vill att vi ska sitta och prata i soffan. Det gör inte lajon.

Boken har en ganska öppen tolkning. Det står inte exakt vilken sjukdom pojken har och slutet är också öppet. På så sätt blir igenkänningsmöjligheterna fler och tolkningsutrymmet större. Boken handlar om det svåraste svåra och det svartaste svarta. Men samtidigt finns ett hopp och en ljusning. Det finns glädje, lek och fantasi att ta till även när det är som allra jobbigast. Och starkast av allt är ändå kärleken, i detta fall mellan förälder och barn och mellan två syskon, två bröder som är lajon:

Lajon kan inte gråta. Men de kan känna sig små och ensamma och sakna sin flock.

Jag får klättra över gallret och ligga bredvid. Mamma och pappa håller varsin tass. Jag gör klor med fingrarna mot min brors arm och morrar. Vi är lajon, viskar han. Jag nickar. Snart ska vi gå på jakt igen.

Illustrationerna går i en orange-lila färgskala. Ganska starka färger med en lite exotisk känsla. Bilderna är fyllda av detaljer och känslor. Så mycket uttrycks i bilderna som inte alltid nämns i texten. Som de oroliga blickar mamman och pappan utbyter när pojken blir sjuk, ilskan som den andra brodern känner mot brorsans sjukdom och den sterila sjukhusmiljön. Bilderna har ett mångfaldshetstänk och jag gillar hur de flirtar med illustratörens tidigare utgivning. På sjukhussängen ser man nämligen bilderboken Vildare, värre, Smilodon som är Jenny Lucanders tredje barnbok och som också handlar om lejon.

Det här är nog den bästa bok om sjukdom för barn som jag någonsin har läst. Den passar inte i vilken barngrupp som helst och inte vid vilken tillfälle som helst. Men vid de tillfällen där den behövs kommer den att betyda allt.

Vi är lajon är skriven av Jens Mattsson, illustrerad av Jenny Lucander och utgiven av Natur & Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Mirabell och Astrakan

Mirabell och AstrakanMirabell och Astrakan – två flickor på en lekplats. Båda väntandes på någon. Men vem är den där Någon egentligen? Kan det vara så att de egentligen väntar på varandra, fastän de inte vet om det?

Mirabell är den tysta, den som ofta är rädd, som inte vågar säga till eller visa vad hon vill.

Astrakan är den bråkiga, den som ofta är arg, som slåss och är dum fastän hon egentligen inte vill, innerst inne.

Mirabell väntar på någon som inte blir arg. Någon som vill vara hennes vän.

Astrakan väntar på någon som inte blir rädd. Någon som vill vara hennes vän.

De är båda lika ensamma. Men på varsitt sätt. Och till slut visar det sig att:

 

-Har du tänkt på en sak? frågar Mirabell.

-Vad då?

-Vi väntade på nån, säger Mirabell.

Och nu har nån kommit.

 

Astrakan funderar.

-Jag till dig? Och du till mig?

-Ja, säger Mirabell. Så nu är vi inte ensamma längre.

-Vi kan gunga tillsammans, säger Astrakan.

Då får vi högre fart.

Ända upp till himlen!

 

Mirabell och Astrakan är en bilderbok med en spännande vänskapsdynamik skriven av Annika Thor och illustrerad av Maria Jönsson. Boken flirtar med pjäsen I väntan på Godot och handlar om att man måste möta sig själv innan man kan möta andra. Ett ständigt aktuellt tema det här med vänskap, och att man kan vara lika trots att man vid en första anblick verkar vara så olika. Boken kan ge upphov till fina diskussioner i en barngrupp, men känns lite för tillrättalagd för att vara en gripande berättelse. De olika karaktärerna och deras egenskaper skildras dock på ett fint sätt och ur ett konstnärligt perspektiv är denna bilderbok jättefin. De avskalade men ändå så uttrycksfulla illustrationerna passar utmärkt till texten. Jag gillar att karaktärerna skildras som flickor, framförallt med tanke på att den ena karaktären är utåtagerande – en egenskap som annars oftast tillskrivs pojkar, inte minst i barnböcker. En intressant detalj är att vuxenvärlden helt saknas i boken, så barnen är helt utelämnade till sig själva och löser också dilemmat helt på egen hand, vilket också kan vara något man kan diskutera ifall man vill. Mirabell och Astrakan är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Jag är sju djur

-Om du vore ett djur, vilket skulle du vara då? Den frågan får huvudpersonen i bilderboken Jag är sju djur. Huvudpersonen svarar snabbt, utan att ens fundera:

Jag skulle vara flera olika djur. Det är jag faktiskt redan.

Jag är sju djurDärefter förklarar huvudpersonen att hon är sju djur som kommer fram på natten när hen sover. Det har hon sett i sina drömmar. Djuren svävar runt och bestämmer varje natt vilket djur huvudpersonen ska vara under den kommande dagen. En lördag kanske hon är en orm som bara vill ringla ihop sig och fortsätta sova. En söndag ligger hon under bordet och håller koll på allt. En onsdag är hon en katt som stryker sig mot mamma och pappa och vill bli klappad på. En torsdag är hon en silverfisk som är snabb och listig, kommer på tips och tricks, gömmer sig och busar. Men när det är dags för simhallen är alla djur borta. Nu önskar hon att hon kunde vara ett vattendjur, vilket som helst, men hon är inget vattendjur. Hon vill varken simma, leka eller bada. I alla fall inte förrän hon kommer hem till det trygga badkaret med mammas badskum. Kanske är hon en krokodil som inte simmar så djupt, men som trivs bra i vattenbryn. Som ibland blir rädd och får vassa tänder. Boken avslutas med att huvudpersonen ställer samma fråga tillbaka till sin kompis – hur många djur är du? Och det blir också en retorisk fråga till läsaren eller rättare sagt till det barn eller de barn man läser boken för. Frågan öppnar på ett fint sätt för tankar, funderingar och diskussioner kring känslor och att våga vara sig själv. Huvudpersonen gestaltar sina känslor genom sju olika djur. Jag skulle gärna vilja jobba med boken i en barngrupp genom att läsa boken högt och därefter låta barnen gestalta hur de känner sig just nu genom att skapa ett valfritt djur (genom att rita, måla, i lera eller liknande).

Jag är sju djur är skriven och illustrerad av Elisabet Ericson som gick ut programmet för illustration och grafisk design vid Konstfack 2015 och numera frilansar som illustratör. Boken är speciell inte bara för sin originella idé och känslogestaltning utan också för sina vackra, välarbetade illustrationer som är färgsprakande, detaljrika och en hel värld i sig själv. Boken är utgiven av Natur och Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.