Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2019
M T O T F L S
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

6-9 år

Börja rida med Sigge

Börja rida med Sigge : borsta och skritta   Börja rida med Sigge : rida lätt

Börja rida med Sigge är en serie böcker för den lilla hästälskaren. Det är en blandning av berättelse och fakta i böckerna och de passar perfekt för den som ska börja rida eftersom man får lära sig hur det går till på de första ridlektionerna.

I den första boken som heter Börja rida med Sigge – Borsta och skritta får vi träffa Saga. Idag ska hon börja rida. Hon har längtat väldigt länge, men nu är hon mest nervös. Hennes kompis Harry ska också börja rida. Man får följa med när Sigges skötare Elina hjälper Saga att göra i ordning hästen. Saga måste först borsta Sigge. Därefter går de till sadelkammaren för att hämta hans sadel och träns. Innan Saga och Harry kan rida måste de nämligen sadla och träna hästarna. Som tur är får de hjälp första gången. Sedan är det dags att leda hästarna till ridbanan och äntligen är det dags att sitta upp! Det är mycket att lära sig under den första ridlektionen. Ändå går det alldeles för fort. Efter ridningen är det återigen dags att göra i ordning hästarna, sadla av, tränsa av och sedan får de mysa en stund med hästarna. Boken är uppbyggd som en berättelse, men på många uppslag finns det insprängda faktarutor där man får lära sig fakta om hästar, ridning och hästens utrustning samt olika fackuttryck som är bra att kunna när man ska rida på ridskola.

Börja rida med Sigge – Rida lätt är uppbyggd på samma sätt med både fakta och berättelse. Nu är det dags för den andra ridlektionen och nu får barnen lära sig mer om ridbanan och dess vägar och bokstäver. Det är också dags att barnen lär sig styra sina hästar. De får veta hur de använder tyglarna och vad skänklar är. Till sist får de prova att trava och så får de träna balansen i sadeln. Efter ridturen är det som vanligt dags att ta hand om hästen. Efter det får barnen släppa ut hästarna i hagen där de får busa och rulla sig och njuta av friheten.

Jag önskar att de här böckerna funnits när jag var liten, hästtjej som jag var! Jag kan tänka mig att hästälskare i lågstadieåldern lär älska böckerna och girigt insupa all kunskap som böckerna förmedlar. Det är ett bra knep att kombinera fakta och berättelse. Blir det för mycket detaljerad kunskap för de allra yngsta läsarna kan man hoppa över faktarutorna och bara fokusera på berättelsen och bilderna, medan de äldre kan grotta ner sig i hästkunskapen. På så sätt fungerar böckerna både som högläsningsböcker och att läsa själv och de passar även för en bred målgrupp. Extra kul är det att man får träffa hästarna Sam och Sigge i böckerna, eftersom det finns ett helt gäng kapitelböcker om dem. På så sätt kan läsarna följa med och läsa dessa när de vill läsa mer och tjockare böcker. Jag gillar också att boken visar en kille som rider och älskar hästar. Börja rida med Sigge är förstås skriven av Lin Hallberg och de har så fina illustrationer av Margareta Nordqvist. De är utgivna av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Muminpappans memoarer

Muminpappans memoarerJag fortsätter läsa böckerna om Mumindalen och nu har turen kommit till Muminpappans memoarer. När Muminpappan tror sig vara nära att dö (han är förkyld) bestämmer han sig för att skriva ner sina minnen så de ska finnas kvar till Mumintrollet och eftervärlden. På sin veranda i Mumindalen sitter han och minns sin tragiska uppväxt på barnhemmet, vidare till mötet med vännerna Fredrikson, Joxaren och Rådd-djuret och därefter sina stormiga ungdomsår när drontarna var större, ovädren farligare och solskenet varmare än nu. Här är det alltså Muminpappan och hans minnen som är i fokus och kanske är det därför jag inte tyckte att boken var lika bra som de övriga böckerna i serien om alla de charmiga invånarna i Mumindalen. Samtidigt är det rolig läsning – man känner ironin skymta igenom och Muminpappans skarvningar här och var för att få en spännande berättelse. Muminpappans karaktärsdrag lyser också igenom, han är ganska skrytsam och inte alls särskilt sympatisk, fast med en egensinnig torr humor. Boken ger en god bakgrundsbild till övriga böcker om Mumindalen och är underhållande. Dessutom är den förstås fylld av Tove Janssons härliga fantasi och språk. Jag vet dock inte riktigt vilken bokens målgrupp är, jag tror faktiskt att vuxna skulle uppskatta den mer än barn, även om förlaget angett målgruppen 6-9 år.

Muminpappans memoarer är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

Texas och Vegas

Glassbilen  Försvunnen  Skidresan

Texas och Vegas är två bröder som är med om en rad spännande äventyr. Hittills har det kommit tre böcker i serien om Texas och Vegas: Glassbilen, Försvunnen och Skidresan. Författare till böckerna är Sofie Borg som till vardags arbetar som polis.

I Glassbilen får bröderna lov att gå till glassbilen och köpa glass. De hör melodin från glassbilen, men bilen står inte på parkeringen där den brukar stanna. Texas och Vegas springer åt det håll de hör melodin komma från och plötsligt ser Texas att något allvarligt har hänt. Glassbilen har kört i diket och chauffören är skadad, hans ben ligger fastklämt under bilen. Han kan inte nå sin telefon, men däremot kunde han nå knappen för glassbilsmelodin, det var därför den spelades. Texas ringer 112 och snart kommer hjälp.

I Försvunnen kommer de spännande händelserna lite väl nära eftersom det då drabbar bröderna själva. Under ett besök på byns sommarfest där det är tivoli och andra skojigheter försvinner nämligen Vegas spårlöst. Folk hjälper till att leta efter honom, men snart inser man att polisen måste kopplas in. Det blir snart mörkt och kallt. Men Texas får syn på Vegas jacka och eftersom han känner till Vegas fascination för pariserhjulet envisas Texas med att de ska leta där. Som tur är återfinns Vegas oskadd.

I Skidresan är Texas och Vegas på skidsemester med sin familj. Det dröjer inte länge förrän bröderna upptäcker att det är något konstigt med den utklädda Snöbjörnen. Varför går han till exempel utanför deras stuga sent på kvällen? Varför sparkar han sönder snögubbar? Och varför tar han med sig brödernas lillebror Denver från pulkabacken? Dessutom visar det sig att det har skett ett rån på restaurang Snöhytten veckan innan… Texas och Vegas berättar för både skidläraren och sina föräldrar, men inget tar brödernas oro på allvar. Därför bestämmer de sig för att själva ta reda på vem som döljer sig bakom björndräkten.

Att författaren har koll på blåljusvärlden och hur man ska agera i nödsituationer är uppenbart. Här lyckas hon dessutom förmedla den kunskapen till barn på ett pedagogiskt men samtidigt lustfyllt sätt. Det är trovärdigt, verklighetstroget, spännande men också roligt. Brödernas relation och samarbete skildras med stor värme och deras agerande är modigt. Böckerna är lättlästa med relativt lite text och många färgbilder, vilket gör att de som knäckt läskoden kan läsa böckerna själv. Men de fungerar förstås också bra som högläsningsböcker. Böckerna passar bra som läsning vid diskussioner kring hur man ska agera om olyckan är framme, men de är också fin läsning och bearbetning för de barn som själva har varit med om olyckor eller liknande händelser. Men självklart kan böckerna läsas som vilka spännande böcker som helst, trots det pedagogiska syftet. Framförallt den sista boken i serien är en riktigt spännande deckarhistoria. Serien om Texas och Vegas vänder sig enligt förlaget till barn mellan 6-9 år, men de passar lika bra för de äldre förskolebarnen som kanske är nyfikna på hur polis, ambulans och räddningstjänst arbetar och vad man själv kan göra om något allvarligt inträffar. Böckerna är illustrerade av Lovisa Blomberg och det är Idus förlag som ger ut dem. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).

Fy vad äckligt!

Fy, vad äckligt!Tycker du att långa rapar är roliga eller äckliga? Springer du för livet när du hör någon prutta eller stannar du kvar och försöker fisa högre? Kräks du nästan när någon petar sig i näsan? Oavsett om du tycker att det är spännande eller äckligt med saker som kommer från kroppen kan du lära dig mer om dem i boken Fy vad äckligt! Det här är en bilderbok som tar upp alla de roliga, spännande, intressanta, fascinerande och kanske ibland också äckliga saker som kommer från kroppen: snor, kiss, svett, spyor, pruttar, bajs och mycket mer. För den som fascineras av detta är det här en bok att verkligen grotta ner sig i och fördjupa sig i.

Här får man veta allt man vill veta – och inte vill veta – som att man sväljer några deciliter snor om dagen, att alla människor pruttar ungefär en gång i timmen, att blåvalars vaxproppar blir lika långa som linjaler, att barn inte luktar svett, att maskar och bläckfiskar kan ha rosa, grönt och blått blod och att björnars bajs kan vara prickigt. Längst bak i boken finns ett äckeltest – man får gissa vilka saker som hör ihop och vem som gjort vad. Det här är ingen bok att läsa precis innan man ska äta lunch. Men det är en intressant, rolig och underhållande bok för alla vetgiriga kids som tycker att bajs, pruttar och snor är oerhört spännande.

Fy vad äckligt är utgiven av Rabén & Sjögren. Boken är skriven av Anna Hansson och illustrerad av Johanna Kristiansson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Börja skolan med Alfons Åberg

Börja skolan med Alfons ÅbergOm en vecka, nästa måndag, är det skolstart här där jag bor. Vad kan då passa bättre än att förbereda sig inför skolstarten med en bok? Börja skolan med Alfons Åberg är en ny bok där vi får följa med Alfons Åberg när han förbereder sig inför att börja i förskoleklass. Den allra första skoldagen är en viktig milstolpe där lärare, klasskamrater, klassrum och lektioner väntar på de blivande skoleleverna. Dessutom finns det mycket att lära sig – klockan, bokstäverna, att skriva och läsa, knyta skorna, vara med på skolgymnastiken. Det är mycket som kan vara lite pirrigt i början. Många barn har funderingar inför skolstarten och är kanske också lite oroliga över vad som kommer att hända. Böcker kan visa, beskriva och göra att barnet känner sig mer trygg.

Börja skolan med Alfons Åberg visar vad som kan hända i skolan och innehåller också tips och tricks, till exempel om lekar som är roliga på skolgårdar och tankar om att gå på toaletten i skolan. Boken fungerar bra att läsa både för de nyblivna förskoleklassbarnen och ettorna, men också för femåringarna som längtar tills det är deras egen tur. Det är inte mycket text i boken och den är inte upplagd som en berättelse utan innehåller mer korta avsnitt om olika delar inom skolans värld. Men det är en fin bok att bläddra i och läsa ett stycke här och var när det är något man funderar på eller vill lära sig mer om. Boken är skapad efter Gunilla Bergströms bokfigur Alfons Åberg så den som tycker om att läsa om Alfons känner snabbt igen sig i illustrationerna.

Börja skolan med Alfons Åberg är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Märkliga djur och knasiga kryp

Märkliga djur och knasiga krypAnna Hansson har tidigare skrivit en lång rad lättlästa faktaböcker så som Fasliga fakta om utdöda bestar, Fasliga fakta om äckliga kryp, Fasliga fakta om rysliga varelser, Myrstackarna, Ormtjusarna och Råttsvansarna. Nu har hon skapat en faktabilderbok i stort format tillsammans med illustratören Maria Andersson Keusseyan. Den heter Märkliga djur och knasiga kryp och handlar om några ganska underliga djur på marken, i luften och under ytan. Här får vi möta näsapor som använder sina näsor som högtalar, okapier som har så långa tungor att de kan tvätta sina egna ungar och näbbdjur som kissar och bajsar ur samma hål. Man får möta såväl okända djurarter som styngflugor, blåsfiskar och sjögurkor, men också mer bekanta varelser som skunkar, skorpioner och vandrande pinnar.

Fokus ligger förstås inte på att barnen ska bli experter på alla dessa djur, utan mer på att man ska få möta djur som är märkliga, har speciella förmågor eller har annorlunda vanor och knep. Det är lite text som ofta är samlad i pratbubblor eller kortfattade faktarutor insprängda i de stora, härligt färgglada och humoristiska bilderna. Man märker att duon Hansson och Andersson Keusseyan har haft roligt vid skapandet av boken. Jag kan också tänka mig att det har varit roligt och fascinerande att grotta ner sig i alla dessa djurarter och välja ut vilka av alla roliga, intressanta och knasiga fakta man vill förmedla i boken. Och det är lika roligt och intressant att läsa resultatet. Jag kan föreställa mig att denna bok kommer att bli populär både bland förskolebarnen och lågstadiebarnen. Men även vuxna har stor behållning av den 🙂 En perfekt bok att bläddra i, läsa lite här och var och fördjupa sig i de fina bilderna. Lockande för de barn som själva har börjat att komma igång med läsningen och även en bra introduktion till faktaböcker för de yngre barnen.

Märkliga djur och knasiga kryp är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Kissboken

Äntligen är Pernilla Stalfeldt tillbaka med en ny bok i samma serie som Bajsboken, Dödenboken, Kärlekboken och Läskiga boken. Den här gången har hon fokuserat på kiss – ett genidrag eftersom mig veterligt så finns det väldigt få böcker om kiss för barn. Bajs däremot finns det många böcker om, men inte kiss vad jag vet. På baksidan av Kissboken konstaterar Stalfeldt:

Bäckar, åar, kiss och sjöar

droppar, rinner, skalar, töar.

Kissar nästan alla gör

det kan dom inte rå för.

KissbokenOch så är det ju – kiss är något naturligt och alla kissar på ett eller annat sätt. Ändå är det så fascinerande ämne och precis som med bajs tycker ofta barnen att det både är roligt och äckligt på samma gång. Stalfeldt utgår alltid från barn när hon skapar sina böcker. När hon skulle skriva Kissboken träffade hon ett antal barn i åldern 6 till 9 år och pratade om vad de tyckte skulle finnas med i boken. Här kan man därför läsa om precis allt möjligt när det gäller kiss, till exempel varför kisset kan ha olika färg, hur lång tid det tar att kissa, olika sätt att säga att man behöver kissa, hur många gånger man kissar per dag, varför det är viktigt att kissa, hur man kissade förr i tiden, olika ställen man kan kissa på och så får vi följa med på kissets resa genom kroppen. Dessutom får vi lära oss kiss-sången inspirerad av Blinka lilla stjärna. Boken har många olika ingångar och är inte som en traditionell faktabok utan innehåller ofta små funderingar och det kan också dyka upp frågor som uppmanar läsaren att själv tänka ut svaret. Bäst av allt är att boken fascinerar men samtidigt avdramatiserar kisset en aning, vilket gör att de barn som ibland kissar i sängen eller kissar på sig kan känna att det kanske inte är så farligt ändå. Kiss är roligt, häftigt, spännande, pinsamt, men också naturligt – allt på samma gång.

Kissboken är som de andra böckerna i serien illustrerad av Pernilla Stalfeldt själv och illustrationerna ligger precis som texten också nära barnen själva. Hon berättar själva att hon ville ligga så nära barnens bilder som möjligt när hon skapade boken, eftersom de gör så charmiga och spontana kompositioner och bildlösningar och Stalfeldt vill att de ska känna sig hemma i hennes böcker. Och det är jag säker på att de gör. Jag är övertygad om att Kissboken kommer att bli en lika stor succé som Bajsboken och de övriga böckerna. Kissboken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Marvins bok

Marvins bokMarvins bok är en bok i serien LÄSlekLÄR som vänder sig till barn som just lärt sig läsa. Det här är en kombination av faktabok och berättelse. Boken handlar om dvärghamstern Marvin som berättar om sitt och brorsan Alfs liv. Därmed får vi också lära oss mer om dvärghamstrar och dess skötsel. Vad de äter, hur de bor, vad de tycker om att leka med, varför de springer i hjul, att de är nattaktiva och mycket mer.

Varje uppslag i boken är ett avslutat kapitel. Därför är det lätt att läsa ett avsnitt per lässtund. Eftersom varje avsnitt är avslutat går det lätt och snabbt att komma tillbaka till läsningen nästa gång man tar upp boken. Det finns också mycket illustrationer i boken och den har en trevlig formgivning. Det är inte särskilt mycket text per uppslag. Den är i ett större teckenformat, men har både versaler och gemener. Boken är skriven av Pernilla Stalfeldt som ju skrivit en lång rad barnböcker. En perfekt bok för den som just lärt sig läsa eller nyss har börjat läsa och som tycker om djur. I samma serie finns även Bambis bok och Brummas bok som Stalfeldt också skrivit. Marvins bok är utgiven av bokförlaget Unga lava och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Bajs och prutt i djurens värld

Bajs och prutt i djurens världBajs är ju något som fascinerar många barn. Inte så konstigt kanske, för det finns faktiskt mycket spännande fakta om bajs. Visste du till exempel att elefanter klämmer ur sig hela 50 kilo bajs om dagen eller att kaniner äter sina egna pluttar? Bajs och prutt i djurens värld är en bok som samlat massor av spännande, intressant och framförallt rolig fakta om djurbajs. Boken har innehållsförteckning, register, ordlista och är indelad i många olika kapitel, precis som vanliga faktaböcker. Därför fungerar den utmärkt som introduktion till faktaböcker. Varje kapitel är dock bara ett uppslag långt och innehåller inte så mycket text. Boken är också rikt illustrerad, både med foton och tecknade illustrationer. Layouten är varierad och här finns både löpande text, faktarutor, ”Visste du att”, ”Så funkar det” och små serierutor, vilket ytterligare väcker intresset och gör boken lättläst. Det här är en bok som fungerar både hemma och i förskolan/skolan. Målgruppen är bred, från förskoleåldern upp till lågstadiet. Bajs och prutt i djurens värld är skriven av Paul Mason, illustrerad av Tony De Saulles och utgiven av Berghs förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rebellkatter och fantastiska flickor

Fantastiska flickorEfter att Godnattsagor för rebelltjejer kom för några år sedan har det kommit många liknande böcker fyllda av porträtt av starka, inspirerande personer, företrädesvis tjejer och kvinnor. En av de senaste i genren är en svensk bok som heter Fantastiska flickor från vikingatid till 1900-tal av Janina Kastevik, Sarah Utas och Elisabeth Östnäs. Författarna fick idén att skriva om flickor och kvinnor som genom åren varit viktiga för Sverige. De satte sig ner och gjorde en lång lista över svenska kvinnor som de ville lyfta fram. Till slut enades de om 20 kvinnor från olika områden och olika tidepoker. I boken får man därmed lära känna 20 flickor och kvinnor från vikingatiden fram till 1900-talet. Här finns exempelvis Heliga Birgitta, Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, Drottning Kristina och Katarina Taikon, men också Elsa Laula, Cecilia Vasa, Drottning Filippa, Sigrid Hjertén och Greta Johansson som kanske är lite mindre kända. Kvinnorna har varit ifrågasatta under sin levnadstid, men arbetat hårt och offrat mycket för att kunna gå sin egen väg och följa sina drömmar. Alla har det gemensamt att de har påverkat det svenska samhället på ett eller annat vis. Nu finns de samlade i en bok för att peppa läsaren att också våga gå sin egen väg och göra det man tror på.

Fantastiska flickor från vikingatid till 1900-tal har uttrycksfulla illustrationer av Sara Teleman som berikar bokens berättelser. Mellan kvinnoporträtten finns också berättelser om de olika epokerna och därmed får läsaren lära känna Sveriges historia på ett intressant och kortfattat sätt. Dessa avsnitt bidrar också med en bakgrund som gör att man får bättre förståelse för den tid kvinnorna verkat i och hur de verkligen har påverkat det samhälle de levde i. Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.

Rebellkatter! : hjältesagor om katter med klösRebellkatter – Hjältesagor om katter med klös är ytterligare en bok i samma genre, men den är annorlunda. Här presenteras 30 sanna livshistorier där katter varit hjältar. Katter med världsrekord, modiga katter under världskriget, stallkatter, gatukatter, skeppskatter, ja till och med en rymdkatt. Berättelserna om katterna varvas med spännande kattfakta, intressant katt-kuriosa, myter om katter, skrock, listor, katthistoria, populära kattraser, kattnamn, boktips och mycket mera. Allt handlar förstås om katter, så denna bok är ett eldorado för kattälskaren. Varje uppslag är ett avsnitt, så man kan bläddra och läsa lite här och var när andan faller på, vilket kännetecknar de flesta av böckerna i den här genren. Rebellkatter har också fina, charmiga illustrationer som syns här och var i boken. Författaren heter Kimberlie Hamilton. Illustratörerna är däremot många, hela åtta stycken.

Rebellsagor – Hjältesagor om katter med klös är utgiven av Hippo bokförlag och finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 anser jag i alla fall om barnen ska läsa dem själva. Men de funkar också bra som högläsning för mindre barn. Denna typ av böcker är perfekta högläsningsböcker i skolan tycker jag. Eftersom man läser ett avslutat avsnitt/porträtt/berättelse per gång så missar inte eventuellt sjuka elever särskilt mycket. Även som godnattsagor fungerar de ju mycket bra i och med att berättelserna är så avgränsade i omfång.