Tre böcker för djurälskaren

Djur med superkrafter : 18 djur som vi gärna vill härma  Världens coolaste djur enligt Julia  Sova som en haj

På senaste tid har vi läst tre böcker som alla handlar om djur här hemma. Det är alla böcker i bilderboksformat, men de innehåller också en hel del fakta, vilket passar bra för barn i äldre förskoleåldern och lågstadieåldern som ofta är nyfikna och vetgiriga.

Världens coolaste djur enligt Julia är skriven av Julia Wiberg, känd från SVT;s barnprogram Djur med Julia och podcasten Julias coola djur. I denna bok berättar hon om sina tolv häftigaste djur och vad det är som gör dem så coola. Vi får till exempel läsa om att gorillor borstar sina tänder med en pinne, att kameleonter kan titta åt två olika håll samtidigt och att flamingobarnen går på förskola. Varje djur har sitt eget uppslag med bilder, löptext och faktarutor. Roliga kuriosa varvas med fakta och mer berättande text. De djur som presenteras är både mer vanliga bondgårdsdjur som geten och mer exotiska djur som lejonet. Boken har fina, färgglada och humoristiska illustrationer av Hedvig Häggman-Sund. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.

Sova som en haj av Lisa Ragvals och Emma Göthner är skriven som en berättelse med faktainslag. Boken handlar om Billie som tycker att det är tråkigt att sova. Hon vill inte bara ligga i sängen och blunda. Tänk om hon istället kunde sova upp och ner som en fladdermus eller stående som en zebra. Men hur sover andra slags djur? Billie bestämmer sig för att ta reda på det och testa. Även här får varje djur ett uppslag, men här är faktatexten inriktad på just hur djuret sover och inte på hur det lever annars. Boken passar mycket bra som godnattsaga och faktamässigt tror jag den definitivt väcker ett intresse för olika sorters djur och att veta mer om djurens värld. Här är det också fina illustrationer som visar hur djuren sover och hur Billie försöker sova som djuren. Jag kan tänka mig att boken skulle vara rolig att läsa för en grupp förskolebarn och låta barnen härma de olika djurens sovstilar. Bra introduktion också för att forska om olika slags djur, eller varför inte sömn. Boken är utgiven av Alfabeta bokförlag.

Djur med superkrafter – 18 djur som vi gärna vill härma skiljer sig lite från de tidigare två böckerna eftersom den innehåller mycket mer text och vänder sig till lite äldre barn, från cirka 5-6 år. Här fokuserar boken på djur som har superkrafter och inte vilka superkrafter som helst, utan sådana som vi människor gärna vill härma. Boken är skriven av författaren och vetenskapsjournalisten Ulla Karlsson-Ottosson och illustrerad med färggranna och fantasieggande illustrationer av Marie Åhfeldt. Det handlar mycket om hur intressant och spännande och fantastisk naturen är. Dessutom får man se flera exempel på uppfinningar och teknik som redan finns och där inspiration har hämtats just från superdjuren. En bok  som inte är helt enkel att läsa själv på grund av lite rörig formgivning, men som är inspirerande, intressant och speciell, och som helt klart är en spännande högläsningsbok både hemma och i skolan och som med fördel också kan användas i undervisningen. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren.

Vi i klassen och Snart sommarlov

Vi i klassen    Snart sommarlov!

För drygt ett år sedan skrev jag om boken Nu börjar vi skolan som handlar om en grupp barn som börjar i förskoleklass. Den boken handlade just om själva skolstarten och den allra första tiden i förskoleklass. Vi i klassen är fortsättning på den boken och nu handlar det om tiden kring Halloween och Lucia. Precis som i den förra boken får vi träffa flera olika barn ur klassen och precis som i verkliga klasser är barnen olika individer. En del tycker det är roligt och enkelt att gå i skolan, för andra är det läskigt och återigen andra har myror i brallan.

Den tredje boken i serien heter Snart sommarlov. Nu är det vårtermin och det har kommit en ny flicka till klassen, Zoë. En flicka i klassen får sin sparkcykel stulen och låset ligger uppbrutet på marken. Har en tjuv varit i farten? Under vårterminen är det också friluftsdag, picknick och så är klassen framme vid skolavslutningen och det hägrande sommarlovet.

Denna bokserie ger en realistisk bild av hur det kan vara att börja skolan och gå i förskoleklass. Jag gillar att man får flera olika barns perspektiv, just för att det faktiskt kan vara väldigt olika vad man tycker om skolan och hur det känns att vara med om allt man får uppleva under första året i skolan. Böckerna passar ypperligt som högläsningsböcker, antingen hemma eller i skolan, och man kan med fördel använda dem som utgångspunkt för samtal om saker som ska ske i skolan. Böckerna är skrivna av Katja Tydén och de har färgglada, uttrycksfulla, inkluderande illustrationer av Ingrid Flygare.

Hugo och Vilma

Otur på en onsdag     Tokigt på en torsdag

Otur på en onsdag och Tokigt på en torsdag är tredje respektive fjärde boken i serien om Hugo och Vilma. Förra året utkom Mystiskt på en måndag och Typiskt på en tisdag.

I Otur på en onsdag hamnar Vilma och Hugo mitt i ett sjukhusmysterium. Hugos mamma har hamnat på sjukhus och till samma sal kommer en tjej med nerdragen keps. Hugo känner igen henne som stjärnan från Melodifestivalen, Nelly Jools. Hugo ringer efter Vilma så hon också kan få träffa Nelly, men medan Hugo väntar på Vilma ser han en skum man stryka omkring i korridoren. Tänk om han ska kidnappa Nelly? Men det visar sig förstås att ingenting är som barnen tror. Och ibland kan det som först ter sig som en otursdag faktiskt vara en lyckodag.

I Tokigt på en torsdag ska Vilma, Hugo och Alex få rida hos morbror David på hans gård. Men Vilma är inte som vanligt. Hon och Alex börjar bråka och Vilma blir jättearg – och elak. Vad har hänt med henne? Hugo blir rädd att han gjort något eller att hon inte vill vara vän med honom längre. Men det visar sig vara något helt annat som trycker Vilma.

Den här bokserien är väldigt bra för nybörjarläsarna som börjat nosa på kapitelböcker. Böckerna är tunna, med korta kapitel, korta meningar, ett enkelt, lättläst språk, många illustrationer och vardagsnära spänning i miljöer som det är enkelt att känna igen sig i. Böckerna är skrivna av Emelie Andrén och illustrerade i svartvitt av Veronica Ljunglöf. Illustrationerna är humoristiska, träffsäkra och detaljrika och passar fint till berättelserna. Det är roligt att berättelserna är lite olika sinsemellan, det är både relationer, spänning, läskigt, hästar och knasigheter i en salig blandning och det gör också att böckerna passar till en bred målgrupp.

Varning för spöken

Varning för spökenVarning för spöken är första boken om nioåriga Siri och spökexperten Kaspar. Siri följer motvilligt med sina föräldrar på loppis när hon av en slump hittar en lapp där en spökexpert söker en modig hjälpreda för kusliga uppdrag. Hon blir väldigt nyfiken, framförallt när hon står inför ett tråkigt och ensamt höstlov, och bestämmer sig för att söka jobbet. Fast vågar hon verkligen knacka på hos någon som är expert på spöken? Jodå, det gör hon och hon får jobbet. Och tillsammans med Kaspar kommer hon att ta sig an de mest blodisande och ruskiga spöken man kan tänka sig. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som skrämt iväg alla gäster från ett hotell. Kaspar säger att det kommer gå enkelt, men med spöken kan man aldrig veta…

Varning för spöken av Daniel Edfeldt är förvisso en spökberättelse, men den är lagom läskig och istället fylld med humor, vilket gör att den passar ypperligt exempelvis för högläsning i en klass där några kanske inte vill lyssna till alltför otäcka berättelser. Boken funkar också fint att läsa själv, det är en lättläst kapitelbok med korta kapitel och många svartvita illustrationer av Nora Surojegin. En trevlig, rolig och lagom spännande berättelse för den som gillar mysrysare och spöken.

Världens sämsta barnvakt

Världens sämsta barnvaktAnna Hansson är i höst aktuell med första delen i en helt ny serie där klämkäcka Sanna står i huvudrollen. Första boken heter Världens sämsta barnvakt och i den ska Sanna sitta barnvakt åt lilla Lovisa. Hon ska till och med få lön! Hur svårt kan det egentligen vara att vara barnvakt?

Fick lilla Lovisa ett blåmärke i pannan? Äsch, det är bara att sminka över. Vill Lovisa har grönt läppstift? Det ordnar Sanna med karamellfärg. Snart vill Lovisa gå till sina föräldrar. Det fixar Sanna! Men först måste Lovisa förvandlas till ett leopardlejon …

Ja, det blir både knasigt och humoristiskt när Sanna ska sitta barnvakt. Och det visar sig förstås att det inte alls är så enkelt som Sanna trodde. Men man kan väl inte vara bäst på allt 🙂

Världens sämsta barnvakt är en rolig, lättläst bok för nybörjarläsarna som jag tror kommer gå hem hos många barn. Det är ganska mycket text, så boken passar de som fått lite flyt i sin läsning och vill läsa en lite längre berättelse men fortfarande har många bilder och mycket luft runt texten. Illustrationerna av Maria Källström är färgglada, knasiga, detaljrika, uttrycksfulla och kompletterar texten fint. Det ska bli spännande att se kommande böcker i serien, för jag tror som sagt att de kommer bli populära hos barnen. Och den funkar förstås ypperligt som högläsningsbok också, redan från fyra, fem år, i och med att barnet som Sanna i boken passar är i den åldern så tror jag igenkännings- och humorfaktorn är hög!

Spöksystrar

Spöksystrar. Samlingsvolym 1 (Bok 1 till 5)  Spöket går vilse

I våras kom bok nummer 11 i serien Spöksystrar som handlar om Nila och hennes klasskompis Maj som är ett spöke. I denna bok, Spöket går vilse, är det dags för friluftsdag och Nilas klass ska orientera . Som tur är så hamnar Nila och Maj i samma grupp som Jeewa. Deras klasskompis Jeewa tränar orientering två gånger i veckan, så hon kan ju verkligen det där med orientering. Det kan ju inte bli bättre! Fast när Maj bestämmer sig för att skoja lite med Jeewa hamnar de istället vilse i skogen. Kan Majs spökkonster hjälpa dem nu?

Spöksystrar är en serie böcker av Mårten Melin som passar ypperligt för barn i lågstadieåldern som gillar att läsa om spöken och vänskap. De funkar lika bra för högläsning som att läsa själv för barn som börjat nosa lite på kapitelböcker. De har fina, uttrycksfulla illustrationer av Hanna Granlund.

Böckerna innehåller vardag, skola, vänskap och händelser som barn lätt kan känna igen sig i. Fast allt har en övernaturlig twist, eftersom Maj är ett spöke. Det är dock inte särskilt läskigt, utan snarare mysigt och humoristiskt. De situationer som Nila och Maj handlar i går lätt att relatera till för läsaren samtidigt som det uppstår många knasiga situationer när man har ett spöke som kompis och klasskompis.

Nu i höst fyller serien Spöksystrar fem år och det firar förlaget Rabén & Sjögren med att ge ut en härligt tjock samlingsvolym med alla de fem första böckerna samlade i en och samma bok!

 

Nollan och nätet

Noelias hemlighet Nollan och nätet - Noelias revansch Noelia och spelet Ryktet går, Noelia

För ett år sedan skrev jag om Noelias hemlighet som är den första boken i serien Nollan och nätet skriven av Caroline Engvall och illustrerad av Katarina Vintrafors. Nollan, eller Noelia som hon egentligen heter, är nio-tio år och har mycket funderingar kring livet, men framförallt handlar böckerna mycket om livet på nätet och passar därför jättebra att läsa i en klass till exempel för att diskutera frågor kring hur man beter sig på nätet, säkerhet, nätmobbing och allt annat som rör just livet på nätet.

Noelias hemlighet handlade om när Noelia lärde känna en ny vän på nätet, Wilma, som bad henne skicka bilder på sig själv och det handlar mycket om ensamhet, utsatthet, rätt och fel, hemligheter, rätten till sin egen kropp och så vidare.

Noelias revansch är den andra boken i serien. Noelia får en ny mobil när hon fyller år och hon är jättelycklig – ända tills hon märker att någon skriver elaka kommentarer på hennes kompis musikvideos. Vem gör så och hur ska Noelia kunna hjälpa sin kompis? Denna bok handlar alltså om nätmobbing och om ensamhet, utsatthet och våga stå upp för sig själv och andra.

Tredje boken, Noelia och spelet, handlar om hur roligt Noelia tycker att det är att spela Zombiecraft med Alex och hur mycket hon tycker om honom. Men när det börjar hända otäcka saker i spelet förändras Alex. Noelia vill berätta för sin mamma, men hon är upptagen med sin nya kärlek. Vad ska Noelia göra och hur ska hon kunna hjälpa Alex? Denna bok fokuserar alltså på dataspel och hur de kan påverka en samt om utpressning och hur människor kan använda dataspelen för att påverka andra.

Ryktet går, Noelia är fjärde boken och i den boken är Noelia på kollo och känslorna för Alex pirrar i magen. Men ett rykte sprids bland barnen. Vad händer när skvaller sprids på nätet och hur ska Nollan hantera kärleken till Alex samtidigt som något känns väldigt fel i magen? Här handlar det om pranks, att gå över gränsen och om ryktesspridning, men också om grupptryck och om att våga stå upp för det man själv känner är rätt.

Alla böcker i den här serien är tänkta att de ska underlätta för vuxna och barn att starta samtal kring livet på nätet. De passar ypperligt som högläsning med efterföljande diskussion i klassrummet, men också att läsa tillsammans med sitt barn för att få en inblick i vad som händer på nätet egentligen och för att visa att man som vuxen bryr sig om vad som sker på nätet. Böckerna passar också att läsa själv för barn i 8-10-års åldern. Böckerna är lättlästa och spännande och de har fina svartvita illustrationer som passar fint till texten. Längst bak i varje bok finns diskussionsfrågor och lite fakta.

Ett rum till Lisen

Ett rum till LisenJag känner egentligen inte Ellen Svedjeland, men vi hade barn på samma förskola i Umeå för länge sedan. Så när jag såg att hon hade skrivit en barnbok blev jag väldigt nyfiken och nu har jag läst den. Ellen har skrivit Ett rum till Lisen tillsammans med Elin Johansson (som tidigare skrivit flera bilderböcker, Hemma hela sommaren exempelvis) och boken är skickligt och fint illustrerad av Lisen Adbåge.

Ett rum till Lisen handlar om Naima som bor på landet i en liten, liten by. Hon bor med sin mamma som läser tjocka tegelstenar hela dagarna. Just nu är det sommarlov så det är ingen skola och det finns inga andra barn i byn, så Naima har supertråkigt. Men så händer det ofattbara, en ny familj flyttar in i huset bredvid och det innebär att Naima och jämnåriga Lisen blir grannar! De klickar direkt och blir bästisar. Dessutom får de genast ett viktigt uppdrag: de måste bestämma vilket rum i huset som ska bli Lisens. Flickorna tar sitt uppdrag på största allvar. De bestämmer sig nämligen för att provsova samtliga rum innan de bestämmer sig. Och de hittar ideligen på nya rum som måste provas, för vem har bestämt att man absolut ska sova i ett vanligt sovrum? Man kan ju lika gärna sova i hallen, i trappan, på vinden, i bastum eller i kaninburen?

Detta är en mysig sommarlovsskildring som innehåller vardag, lek, bus, äventyr och fantasi. Men det är också något mer, nämligen en skildring över den allra första kärleken. För Naima inser snabbt att hon är kär i Lisen. Men hur ska hon våga berätta? Och kommer hon att hinna berätta innan rummen tar slut och provsovningen är över? Och hur ska hon veta ifall Lisen känner samma sak? Boken tar verkligen barnens känslor och kärlek på allvar och det är så otroligt härligt. Det är vardag och vänskap. Myggbett, regn, bad och sommarlovskvällar. Humor, värme och glädje. Och så denna sprudlande kärlek och längtan efter varandra som flickorna känner. Barnperspektivet är så fint och boken har perfekt rätt ton och tilltal för målgruppen. Ett rum till Lisen vänder sig till lågstadiebarn, men passar ypperligt som högläsningsbok för hela familjen eller som läsa-själv-bok för både små och stora läsare. Författarduon skriver tydligen på en uppföljare och å vad jag längtar efter att få komma tillbaka till Naimas och Lisens värld.

Ett rum till Lisen är utgiven av Rabén & Sjögren.

Lev som du vill

Våga bestämma hur du vill leva, trotsa de som vill hindra dig och glöm aldrig de drömmar som brinner inom dig!

Lev som du vill : tio svenska kvinnor visar vägenPolitikern och författaren Birgitta Ohlsson brinner för rättvisa och feminism. I boken Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen lyfter hon sina unga läsare med tio orträtt av kvinnor som hon beundrar, samt ger kloka råd och ord på vägen till läsaren, inspirerat av de tio kvinnorna.

De vi kan läsa om i boken är Ingrid Bergman, Drottning Kristina, Astrid Lindgren, Heliga Birgitta, Katarina Taikon, Fadime Sahindal, Elise Ottesen Jensen, Sonja Kovalevsky, Selma Lagerlöf och Greta Thunberg. Som ni ser är det en stor bredd på valet av kvinnor och det gör det lättare för läsaren att själv hitta sin favorit att bli inspirerad av. Deras olika livsöden kompletterar också varandra och skapar en häftig helhetsbild av kvinnopower. Varje kvinnas liv och öde kan vi fördjupa oss i under flera sidor och i slutet av varje kapitel finns inslag där författaren berättar vad vi kan lära oss av den kvinnan och hur man kan leva mer som henne.

Det finns ju numera en uppsjö av sådana här böcker på marknaden med porträtt av människor som gjort betydande saker. Det som gör att denna sticker ut är den övergripande tanken och den helhetsbild man får när man läser, det är styrka, feminism, girlpower, mod och hopp som ges till läsaren. Dessutom är boken välskriven och välgjord. Den är också grafiskt tilltalande med många fina illustrationer av Lina Bodén. Även formgivning och färgval bidrar till en fin läsupplevelse. En bok som passar såväl som högläsningsbok som egen läsning, antingen i en klass eller hemma, och varför inte ge bort den som presentbok till någon du vill ge det fina budskapet att alla har chansen att leva sitt liv som man själv vill leva det.

Lev som du vill – tio svenska kvinnor visar vägen är utgiven av Bonnier Carlsén.

Snart börjar vi skolan

Snart börjar vi skolan : berättelser, lekar och fakta inför skolstartDet verkar vara väldigt olika när skolorna börjar sin hösttermin i år. Här där jag bor börjar barnen ganska sent, först imorgon är det dags för första skoldagen efter sommarlovet. I år börjar min minsting sista året på förskolan, nästa år har jag bara skolbarn! Mina andra tre barn börjar i år årskurs 2, årskurs 4 och årskurs 8. Vad kan passa bättre idag än att tipsa om en antologi att läsa tillsammans inför skolstarten?

Snart börjar vi skolan är en bok fylld av berättelser, fakta och lekar inför skolstarten. Den innehåller korta och längre texter att läsa tillsammans. Framförallt vänder den sig till blivande förskoleklassbarn, men den funkar förstås även för de som går sista året på förskolan eller de som redan har börjat skolan och kanske går i ettan eller tvåan. Här kan man lära sig rastlekar med Alfons, läsa om hur det gick till när Pippi skulle börja skolan och vara med på Ninas första skolavslutning. Förutom välkända klassiker finns också helt nyskrivna berättelser om hur det är att börja skolan idag, hur en skoldag kan se ut och mycket mer som kan kännas tryggt att känna till innan skolstart.

Eftersom boken består av bidrag från en lång rad olika författare och illustratörer blir det varierande och omväxlande och både roligt och spännande. Men framförallt är det en mysig, inbjudande och peppande känsla som förmedlas, perfekt för de barn som kanske är pirrigt förväntansfulla eller lite rädda för det nya som väntar. Boken kan både användas som högläsningsbok i förskola/skola, men också läsas hemma tillsammans med en förälder som förberedelse under sommarlovet.