Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

juni 2019
M T O T F L S
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

6-9 år

Renässans för sjörövarböcker

Pirater : över 200 spännande saker att upptäckaVisst har det blivit en renässans för pirat- och sjörövarböcker? Det känns så tycker jag. Den stora boken Pirater kom förra året och är en faktabok med massor av bilder och ett tillhörande förstorningsglas som man kan använda för att upptäcka intressanta detaljer i bilderna. Pirater finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.
Förra året kom också första boken om Ester Tagg: Ester Tagg och den flygande holländaren. Den handlar om barnhemsbarnet Ester som ska bli såld som barnarbetare till fabriken på sin 10-årsdag. Men strax innan får hon veta att fartyget Den flygande holländaren ska lägga till i staden. Det enda hon fick med sig till barnhemmet var en skattkarta och på kartan fanns ett skepp avbildat, ett skepp som är identiskt med piratskeppet. Tänk om hennes föräldrar är ombord! Hon måste rymma för att ta reda på det och då handlar hon i ett spännande äventyr med pirater och sjörövare. Bok nummer två i serien om Ester kom i våras: Ester Tagg och sjöormens öga. Numera är Den flygande holländaren Esters hem. Men läget ombord är inte så roligt som det var till en början. Piraterna har varken mat eller pengar och utan det kan de inte göra särskilt mycket, inte ens leta efter Esters riktiga föräldrar. Kapten Stålhjärta tvingas pantsätta piratskeppet och genomföra ett farligt uppdrag, nämligen att leta efter en skatt i den skräckinjagande Vidundrens Vik. Det verkar också som att någon med mycket makt har lurat piraterna till ett omöjligt uppdrag…
Ester Tagg och Den flygande holländaren   Ester Tagg och Sjöormens öga
Böckerna om Ester Tagg är snabblästa med ett tydligt driv. Ester är en sympatisk och modig huvudperson som har hjärtat på rätt ställe. Piraterna och kaptenen likaså. Men de tenderar att hamna i allsköns svårigheter som ju pirater brukar göra. De här böckerna är populära på mina bibliotek och jag förstår varför. Jag tycker mycket om dem och bokpratar gärna med dem när jag träffar tvåor och treor. Ester Tagg och den flygande holländaren finns att köpa här och här, och Ester Tagg och sjöormens öga finns här och här. Tredje boken om Ester Tagg verkar komma redan i höst!
Kapten Kidds skattkarta
Nu i vår kom också Mårten Melin med en piratbok: Kapten Kidds skattkarta som är första boken i en ny serie om Jolly Anne. Anne är en föräldralös flicka som jobbar på ett värdshus. Men det slumpar sig så att hon får följa med när piraten Mary Sweet letar efter kapten Kidds legendariska skatt. Det visar sig dock vara fler pirater som vill åt den skattkistan. Ett läskigt, skrämmande, spännande äventyr tar sin början ombord på piratskeppet Äventyret och på Kapten Kidds skattö. Kapten Kidds skattkarta finns att köpa på Adlibris och på Bokus.
Även denna bok har en stark tjej i huvudrollen. I både denna bok och böckerna om Ester Tagg är piratkaptenerna kvinnor, vilket är kul och nytänkande. Mårten Melin är ju känd för att skriva lättläst och så är också fallet i denna bok. Det är inte mycket text trots att Kapten Kidds skattkarta är en rätt tjock kapitelbok. Texten har stor stil och det är mycket luft på sidorna och många bilder i boken. Även här finns ett starkt driv som gör det lätt att fastna i boken och vilja läsa mer för att få veta vad som händer. Det jag saknar i både böckerna om Ester Tagg och boken om Jolly Anne är dock illustrationer i färg. Barn efterfrågar ofta böcker med bilder i färg, inte minst nybörjarläsarna som ju är målgruppen för dessa böcker. Men jag gillar att det kommit spännande kapitelböcker om annat än monster, spöken och andra övernaturliga varelser som ju annars har varit starkt de senaste åren.

Lilla Sticka i landet Lycka

Lilla Sticka i landet LyckaNär Daniels mamma och pappa jobbar sent på sjukhuset brukar Julia komma och vara hos honom. Det tycker Daniel om, för ingen i hela världen kan berätta sagor som hon. En kväll berättar hon en sann historia. För länge sedan, när Julia var liten, försvann nämligen hennes storebror Tomek. Julia var ensam och ledsen och saknade Tomek alldeles förskräckligt. En dag råkade hon styra sin kälke in under en gran. Hon for nerför en lång tunnel av is och landade med en duns i landet Lycka. I landet Lycka är alla lyckliga. Där möter hon bland andra Herr Jacobi, en skalbagge i frack och fluga, men också den girige Krabban, som samlar på pärlor. Julia blir tillfångatagen av Krabban, som så många andra barn blivit före henne. Så också Tomek. Äntligen möts de igen. Men de har ingen rolig tillvaro till mötes. De tvingas arbeta hårt för att samla ihop pärlor till Krabban. Som tur är så är både Julia och Tomek listiga och modiga och lyckas överlista Krabban och rädda alla barnen.

Martin Widmark känner många kanske mest till som författaren till böckerna om LasseMajas detektivbyrå, men han har också skrivit mycket annat. Här har han skrivit en bilderbok för de yngre barnen i samarbete med den polska illustratören Emilia Dziubak. Illustrationerna är helt magiska. Trolska, drömmande med många detaljer och vackra färger. Texten är både poetisk och humoristisk på samma gång. Herr Jacobi leker på ett fyndigt sätt med orden och språket. Det är svårt att inte tänka på Astrid Lindgrens böcker när jag läser Lilla Sticka i landet Lycka. Hon skrev ju ofta om barn som var ledsna och saknade någon, och lät dem komma till andra världar där sorgen och saknaden inte var lika stor. Men tankarna går också till Alice i underlandet eftersom huvudpersonen även i denna bok hamnar i ett annat land befolkat med besynnerliga figurer. Boken påminner dessutom om Ishavspiraterna som är en kapitelbok av Frida Nilsson.

Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men det är mycket text och en del svåra ord. Därför skulle jag säga att den passar bäst för barn i åldern 5-7 år. Jag tror även att de skulle uppskatta leken med orden, äventyret, texten som berör och illustrationerna som verkligen lyfter berättelsen till en magisk nivå. Lilla Sticka i landet Lycka är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Katten Nils åker till månen

Katten Nils åker till månenBöckerna om Katten Nils är väldigt populära på mitt bibliotek. I vår släpptes den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, nämligen Katten Nils åker till månen. I denna bok bråkar Katten Nils och Elake Morr om vem som ska ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten nästa vecka. De försöker överträffa varandra med sina idéer och förslagen blir bara värre och värre. Tillslut säger de att de ska ge Lisa Sylt juveler, nej juveler från månen! Och precis då går Lisa förbi och hör deras planer. Sjuttsingen! Nu måste de ju till månen och hämta juveler så inte Lisa sylt blir besviken. Bara att börja bygga månraketer.

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. Förutom huvudserien finns flera andra kortare serier med i boken. Böckerna om Katten Nils är knasiga, spännande serier fyllda med en massa humor. Nils är en karaktär som det är lätt att tycka om. Han har ett gott hjärta, men hamnar ofta i olika situationer på grund av sin omdömeslöshet. Som tur är så får han ofta hjälp av kompisen Morris. Elake Morr är berättelsens antagonist. Bland karaktärerna hittar vi också Lisa Sylt, honkatten vars uppmärksamhet både Katten Nils och Elake Morr tävlar om att fånga.

Precis som tidigare böcker i serien är även Katten Nils åker till månen en lättläst, rolig och fartfylld berättelse. Illustrationerna är färgglada och mycket uttrycksfulla i sin enkelhet. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år, men där jag jobbar läses den lika ofta av barnen på mellanstadiet, så den har en bred målgrupp. Katten Nils finns också som återkommande serie i tidningen Kamratposten, så många känner igen den därifrån. Serier fungerar ofta bra som ingång till böcker för de barn som har lite svårt för läsningen eller som har ett motstånd mot läsningen och där är Katten Nils förstås inget undantag med sin humor, charm och knasighet.

Katten Nils åker till månen är skriven och illustrerad av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Snöret, fågeln och jag

Bildresultat för snöret fågeln jagSnöret, fågeln och jag är Ellen Karlssons debutbok. För mig är hon mest känd för böckerna om barnen på Förskolan Havet som jag skrev om häromdagen – Jojje 5 år och Uma 5½ år (och fler titlar är på väg). Jag blev därför nyfiken på att läsa Snöret, fågeln och jag som dessutom är illustrerad av välkända Eva Lindström.

Detta är en liten kapitelbok som handlar om Selma. Äntligen är det sommarlov och hon ska få vara på landet med mormor och morfar. När hösten kommer ska hon börja i en ny klass. En ny klass med nya barn som hon inte känner och som inte känner Selma. Hon ser inte fram emot det, hon tycker att det är jobbigt med alla nya barn och hon har ju ingen bästis. Men nu är det som sagt sommar och hos mormor och morfar spelar det inte så stor roll att hon inte har någon bästis. Inuti Selma pickar dock en fågel som påminner henne om allt hon inte kan. En fågel i hennes hjärta som hon inte kan springa ifrån. Den följer med och den gör som den vill, fågeln inuti. Men en dag träffar Selma en vän, en flicka som kallas för Snöret. Nu blir allt annorlunda. Snöret gör lite som hon vill och inte alltid som man ska eller borde. Selmas sommar blir inte alls som hon tänkt sig, utan mycket bättre, och plötsligt pickar fågeln i Selmas hjärta inte lika mycket längre!

Snöret, fågeln och jag är en så fin kapitelbok. Den vann Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsböcker 2013 och jag förstår verkligen varför. Det är en hjärtvärmande berättelse om Selma och en hyllning till alla barn som också är ensamvargar precis som Selma. Hon upplever att hon är konstig för att hon inte har någon bästis, alla andra barn har kompisar och bästisar utom Selma. Är det något fel på henne? Hos mormor och morfar träffar Selma också John, en vuxen som valt att vara ensam utan familj och kompisar. Selma tänker:

”Det är så konstigt. När man är vuxen får man tydligen vara själv hur mycket man vill, men om man är barn måste man ha bästis och leka hela tiden för annars är man konstig.”

Det är så klockrent. Alla barn vill inte ha kompisar. Ändå vill vuxenvärlden så gärna vara där och försöka styra lekarna och aktiviteterna så att alla får vara med. Drar man sig undan anses man som konstig. Varför är det inte accepterat att vara som Selma? Jag gillar verkligen att det åtminstone är accepterat i den här boken. Selmas tankar och funderingar är så inkännande och fint skildrade. Jag brukar inte gilla Eva Lindströms illustrationer, men i den här boken kändes hennes naivistiska, spretiga bilder faktiskt rätt. Snöret, fågeln och jag är en varm, humoristisk, träffsäker och charmig högläsningsbok om vänskap, ensamhet och mod, som jag tror många kan känna igen sig i, såväl barn som vuxna. Jag såg att det tydligen finns två böcker till om Selma och i höst kommer de i en samlingsutgåva på Natur & Kultur. Den kommer jag garanterat att lägga händerna på så fort den finns att köpa.

Cirkusdeckarna och mobilmysteriet

Lättlästa mysterier. Cirkusdeckarna och mobilmysterietDan Höjer har skrivit en serie böcker om cirkusdeckarna som vänder sig till barn i åldern 6-9 år. Det är ganska mycket text i dem så de passar nog bäst som högläsningsböcker eller läsa själv-böcker för de mer läsvana barnen. Men nu har han också påbörjat en ny serie som har samma karaktärer i huvudrollerna, men böckerna är lättlästa och passar därför bra att läsa själv även för de yngre barnen. Cirkusdeckarna och mobilmysteriet är den första boken i den nya serien ”Lättlästa mysterier”.

I denna bok är det någon som stjäl mobiler från publiken mitt under en cirkusföreställning. Tvillingarna Kasper och Katinka hjälper polisen att leta efter tjuven och är de som till slut löser mysteriet. Boken går i ett rafflande tempo och man läser gärna vidare för att få läsa lösningen på mysteriet. Varje uppslag har en kort, enkel text och fina färgglada illustrationer.

Jag köpte in den här till biblioteket eftersom jag vet att Dan Höjer skriver medryckande och för att det aldrig kan finnas nog många spännande böcker för nybörjarläsarna som nyss knäckt läskoden. Och nu när jag läst den så kan jag också varmt rekommendera den. Rolig, spännande, klurig och fint formgiven. Kul att författaren introducerar samma karaktärer till en ny målgrupp, då kan barnen gå vidare och läsa de tjocka böckerna om Cirkusdeckarna, eller låna hem dem som högläsningsböcker, ifall de fastnar för denna lättlästa. Dessutom tycker jag att själva konceptet är rätt så lockande också med ett par tvillingar som turnerar runt i Sverige med sina föräldrars cirkus och löser brott. Cirkuslivet känns lite exotiskt och är också en miljö som lockar till spänning och mysterier. Just denna bok utspelar sig i Borås och längst bak finns även lite fakta om Borås, vilket var en rolig bonus. I slutet av boken finns också en guide till hur tvillingarna löste brottet med mobiltjuven, vilket är bra för de barn som kanske fokuserar mest på att klara av själva läsningen och som behöver träna mer på läsförståelsen. Jag ser fram emot att det kommer fler böcker i denna serie.

Cirkusdeckarna och mobilmysteriet är alltså skriven av Dan Höjer. Den är illustrerad av Tomas Antila och utgiven av bokförlaget Semic. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

 

Handbok för superhjältar – rollspelet

Handbok för Superhjältar : rollspeletEn av de allra mest populära böcker för lågstadiebarnen på biblioteket där jag jobbar är Handbok för superhjältar. Inte så konstigt, för det är riktigt bra böcker. Jag tipsar gärna om dem när jag bokpratar inför de klasserna.

Nu har äntligen rollspelet som är baserat på Handbok för superhjältar släppts. Rollspelet är ett berättarspel som låter dig bli superhjälte i Rosenhill. Tillsammans med dina vänner bygger ni spännande historier i Röda Maskens värld.

När du köper boken som heter Handbok för Superhjältar – Rollspelet så innehåller boken nästan allt du behöver för att spela. Där finns fakta om Rosenhill och 40 superkrafter ur Handboken kompletta med regler för att du ska kunna spela med den. Där finns även regler, en mängd äventyrsfrön och ett helt färdigt äventyr att spela. Det enda man behöver, som inte ingår, är sex stycken vanliga tärningar, papper och pennor.

Rollspelet vänder sig till barn mellan 9-12 år enligt Adlibris. Böckerna vänder sig däremot till målgruppen 6-9 år. Det kan bli lite knepigt med två olika åldersindelningar. Men jag tror att yngre barn också kan spela rollspelet så länge berättaren är äldre, för det är en hel del läsning för honom eller henne. Tvärtom så tycker jag också att böckerna i serien Handbok för superhjältar också passar för äldre barn, det är ju riktiga allåldersböcker. Så det är nog inget stort problem. Jag tror också att rollspelet fungerar utmärkt för barn och vuxna att spela tillsammans. Varför inte på skolan eller fritids? Eller biblioteket?

Rollspelet är en slags berättelselek där spelarna tillsammans skapar sin egen superhjältesaga. En av spelarna får ta rollen som berättare. Han eller hon hittar på en berättelse och kan då börja med de exempel som finns i boken eller hitta på en helt egen berättelse. De andra spelarna antar rollen som varsin superhjälte. Var och en av spelarna kan låta just sin superhjälte få egna unika krafter med hjälp av spelreglerna som finns i handboken. Tillsammans blir spelarna en del av Röda Maskens superhjältegrupp Alla för en. Sedan är det dags att fånga skurkar, lösa mysterier eller bekämpa superskurkar ihop med Lisa i Rosenhill. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra under rollspelet.

Rollspelet ligger nära böckerna. Den fina tanke som ligger bakom böckerna, att man tar avstånd från mobbing och våld, har också fått följa med till spelet, vilket jag starkt gillar. Jag tror att detta rollspel kommer att bli en succé och att intresset för rollspel kommer att öka i och med detta. Nu som är föräldrar eller har barn i er närhet, kolla upp detta rollspel, en perfekt aktivitet för barnen inför sommarlovet som alternativ istället för att sitta vid datorn/mobilen/surfplattan hela tiden. Här ställs de inför uppdrag och utmaningar, och tillsammans får de klura för att hitta lösningarna. Perfekt för att stimulera fantasin, samarbetsförmågan och att växa som personer i och med att barnen ser att de klarar uppdragen i spelet.

Handbok för superhjältar – Rollspelet är skriven av Daniel Lehto och Elias Våhlund och illustrerad av Agnes Våhlund. Den är utgiven av Eloso förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

På jakt efter älg

På jakt efter älgÄntligen har det kommit en ny barnbok om jakt. När man, som jag, jobbar på bibliotek på glesbygden i Norrlands inland så kan ni ju tänka er vilka böcker som efterfrågas. Precis som i andra delar av landet efterfrågas populära serier som Harry Potter, Pax och LasseMajas detektivbyrå likväl som böcker om djur, pyssel och kändisar. Men det efterfrågas också böcker om jakt och fiske. Det finns ingen uppsjö av böcker att hänvisa till vid dessa frågor. Därför är det så kul att Anna Hansson nu har påbörjat en serie lättlästa böcker om jakt i Sverige. På jakt efter älg heter den första boken i serien. Den handlar om Axel. Hans pappa är älgjägare. Axel har varit med honom och jagat många gånger, men just idag känns det extra spännande och det pirrar lite extra i Axels mage. Han ska nämligen få gå med hunden för första gången. När sedan Ludde får upp ett spår blir det så spännande att Axel knappt vågar andas…

Anna Hansson är en av Sveriges absolut mest produktiva barnboksförfattare. I denna bok samarbetar hon med Jennie Elverstig som har erfarenhet av jakthundsuppfödning och som tidigare skrivit flera böcker tillsammans med Anna. Med serien På jakt vill de informera om hur jakt bedrivs i Sverige och berätta om de djur som är vanliga att jaga. Illustratör är Filippo Vanzo, en illustratör som enligt förlaget brinner extra mycket för djur och natur.

På jakt efter älg är en lättläst bok som vänder sig till nybörjarläsare mellan cirka 6 och 9 år. Bokens lix, läsbarhetsindex, är 16. Det är en hel del text, men boken är inte så lång och det är ganska stor stil och mycket luft på sidorna. Dessutom är det illustrationer på varje uppslag. Längst bak i boken finns lite fakta om älgar och älgjakt.

Jag tror att den här boken kommer att bli populär bland eleverna. Många av eleverna på skolorna där jag jobbar har föräldrar som jagar och även en hel del av lärarna jagar, så det är lätt för barnen att relatera. Många av dem har också varit med på älgjakt eller skulle vilja vara med. Själv har jag varit med på älgjakt flera gånger, både på pass och med hundförarna, och jag tycker att författarna närmat sig ämnet på ett väldigt trovärdigt sätt. Stämningen i skogen förmedlas på ett fint sätt, liksom spänningen, men också anledningen till varför man jagar älg, vilket känns viktigt att förmedla tycker jag.

Nästa bok i serien, På jakt efter björn, utkommer i höst och där är det Axels syster Siri som är i huvudrollen. Kul med en tjej som huvudkaraktär. Det ska bli spännande att läsa även denna bok.

På jakt efter älg är utgiven av Beta pedagog och finns bland annat hos Adlibris och på Bokus.

Historien om Bodri

På baksidan av Historien om Bodri står det såhär:

Det här är en berättelse om Förintelsen, en högläsningsbok för vuxna att läsa tillsammans med barn. Historien om Hédi och hennes hund är baserad på författarens egna upplevelser. Den är skapad för att nästa generation har rätt att få veta vad som hänt, i övertygelse om att de har kraften att bygga en bättre framtid.

Historien om BodriHistorien om Bodri är alltså en berättelse om att vara barn under Förintelsen, men det är också en berättelse om ett älskat husdjur. Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas
hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler. Snart förbjuds flickorna att leka med varandra eftersom Hédi är jude. Så småningom skickas också Hédis familj till koncentrationsläger.

Som ni märker så är detta en bilderbok som handlar om det allra mörkaste och svåraste. Hédi Fried skildrar sin barndom och sina upplevelser med ett tydligt barnperspektiv, så att barn ska förstå detta abstrakta ämne. Som ni kanske vet överlevde Hédi Fried Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige tillsammans med sin syster 1945. Hon har ägnat sitt liv åt att berätta om sina erfarenheter och se till att vi aldrig glömmer. Till exempel har hon gett ut Frågor jag fått om Förintelsen och hon har även sommarpratat i radion. Till Förintelsens minnesdag nu i januari släpptes hennes första barnbok, bilderboken Historien om Bodri som Hédi Fried skapat tillsammans med illustratören Stina Wirsén.

Det är en grym berättelse, en fruktansvärd tid som skildras. Men Fried och Wirsén skildrar det på ett så fint sätt i den här bilderboken. Stina Wirsén är precis rätt illustratör, få kan skildra barns känslor som hon. Här skildrar hon allt från rädsla till längtan på ett oerhört gripande sätt. Hédi Fried har ett otroligt poetiskt språk, inte minst när hon skildrar hur hunden väntar och väntar på sin älskade matte. Det är verkligen en bok att läsa tillsammans, en bok att samtala kring och en bok som ger upphov till många tankar. Precis som det står i baksidestexten är det viktigt att alla får veta vad som hänt och det är viktigt att prata om det som hänt, så det aldrig sker något så otäckt igen. Jag blev väldigt gripen av boken och hoppas att det är en bok som köps in till alla förskolor och skolor så den når så många barn som möjligt. Boken funkar för alla åldrar, från ungefär tre år och uppåt, långt upp i åldrarna.

Historien om Bodri är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Barnens atlas för att upptäcka världen

Barnens atlas för att upptäcka världenBarnens atlas för att upptäcka världen är en fin, färgglad och faktaspäckad kartbok som ger en bra introduktion till vår värld, de olika världsdelarna och många länder. Varje världsdel presenteras i ett avsnitt, ibland bara på ett uppslag, ibland på flera uppslag. Förutom en karta finns också spännande eller intressanta fakta om varje världsdel. Det görs nedslag på några platser och då berättas det mer ingående om dessa, som Niagarafallen, Grand Kanyon, Frihetsstatyn, CN Tower, Hollywood, Panamakanalen, Amazonas regnskog, Machu Picchu och andra kända platser. Ibland berättas också mer ingående om en del kända byggnader, folkslag, kulturer, sporter, festligheter eller annat som är speciellt kännetecknande för någon plats. I kartorna visas också utmärkande saker för många av länderna. Längst fram presenteras själva boken, vad en atlas är, hur den är uppbyggd och vilket syftet med boken är. Det finns också fakta om klimat, ekosystem, och olika symboler som används på kartorna. Allt för att det ska bli enklare för barnen att ta till sig atlasen. Längst bak i boken finns ett utförligt register. Dessutom finns i slutet av boken en frågesport med åtta frågor där man antingen kan försöka komma ihåg svaren från när man läste boken eller bläddra tillbaka och använda boken som uppslagsverk. Det finns också en sida med olika bilder som har funnits på kartorna tidigare i boken. Tanken är att man när man kommit till slutet av boken kan bläddra tillbaka och försöka hitta alla bilder. På så sätt får man bläddra igenom boken på nytt och då hittar man kanske nya detaljer att upptäcka och lära sig mer om.

Det här är inte en atlas som ger massor av exakta svar på kluriga frågor, men den är perfekt som en första introduktion till världen, världsdelarna och länderna. Den väcker snabbt nyfikenhet, upptäckarglädje och ett intresse att få veta mer, få lära sig mer. Barnens atlas är för att upptäcka världen är ett första steg för att lära känna världen och ta reda på vad som är speciellt för olika länder. Det finns så mycket att se i vår värld! Så många platser att besöka!  Atlasen är tydligt uppdelad i olika kontinenter. Först får man en helhetsbild av kontinenten, sedan går man uppslagsvis närmare in i detalj. Markerat på kartorna finns land, städer, sjöar, hav, floder, öar och berg. För varje kontinent finns även snabba fakta som största stad, längsta flod, vanligaste djur med mera. Här finns också tips på vad man inte ska missa om man reser hit. Fotografier varvas med illustrationer. Boken är färgsprakande, men samtidigt tydlig i sin layout. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, vilket känns som en bra målgrupp. Det är precis lagom mycket och lagom svåra fakta för målgruppen. Jag gillar den och kan tänka mig att många vetgiriga barn i lågstadieåldern skulle kunna ägna en lång stund åt att titta på kartorna och läsa de intressanta fakta som finns i den här boken.

Barnens atlas för att upptäcka världen är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Ali och Blåklockans hjältar

Ali och Blåklockans hjältarAli är sju år och går i första klass. Fröken har gett klassen i uppgift att berätta om en hjälte. Ali tycker att hans pappa är en riktig hjälte och därför vill han berätta om pappa. Men vad gör egentligen pappa hela dagarna? Ali får hänga med på pappas jobb för att få veta mer om vad pappa gör hela dagarna. Pappa är en mästare på att berätta historier och han brukar berätta om människorna på hans jobb. Därför känns det nästan som att Ali redan känner dem, trots att han aldrig varit på pappas jobb tidigare. När han kommer till pappas arbetsplats, avdelningen Blåklockan, får han träffa pappas arbetskompisar och sedan börjar dagens jobb. Arbetsuppgifterna handlar om att hjälpa de gamla människorna upp på morgonen, se att de får i sig frukost, ge dem mediciner, raka dem, prata med dem, gå en promenad med någon av dem, baka med dem, spela dragspel för dem och så vidare. På kvällen när Ali ligger i sin säng funderar han på vad en hjälte är. Många tänker på en superhjälte med stora muskler. Hjältar som kan flyga, klättra på hus, se genom väggar och som kämpar mot skurkar. Men Ali tycker att en hjälte är någon som hjälper andra människor, som tar hand om andra, bryr sig om och vill få andra att må bra. Ali tycker att pappas jobb är viktigt. Han vet också att pappa tycker om sitt jobb och Ali är stolt över pappa och allt han gör. Pappa är en riktig hjälte.

Ali och Blåklockans hjältar är en riktig hyllning till de som jobbar inom äldreomsorgen. Det är kul att se en skildring av en miljö som annars sällan skildras i böcker, framförallt inte i barnböcker. Men många barn har föräldrar som jobbar inom vården eller har far- och morföräldrar som bor på ett äldreboende. Därför kan det vara intressant och lärorikt att få läsa om hur en dag på ett äldreboende kan gå till. Jag som själv har jobbat både på demensboende och inom hemtjänsten tycker att det känns autentiskt och läsningen ger mig hög igenkänning. Det jag ställer mig lite frågande till är dock hur pappan kan berätta hemma om gamlingarna på boendet med tanke på sekretessen, men det kanske man kan bortse ifrån i en barnbok. Kul också att det lyfts fram att Alis pappa är en hjälte, något som man annars mest förknippar med personer som har blåljusjobb (förutom superhjältar då). Jag håller med Ali, självklart är de som jobbar med att hjälpa andra människor riktiga hjältar. Enligt förlaget vänder sig boken till barn mellan 3-6 år. Det är dock mycket text i boken och i och med att detta snarare är en vardagsskildring än en fartfylld berättelse tror jag att de yngsta i målgruppen kan tycka att berättelsen blir för lång. Jag skulle nog snarare säga 5-8 år ungefär. Inte minst eftersom huvudpersonen själv ju går i skolan.

Ali och Blåklockans hjältar är skriven av Ann Fagerberg Embretsén och har färgglada, inkluderande illustrationer av Hedvig Wallin. Den är utgiven av Idus förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.