Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

6-9 år

Musse och Helium

Musse & Helium. Mysteriet med hålet i väggen Musse & Helium. Jakten på Guldosten Musse & Helium. Äventyret i Lindrizia SIGNERAD: Musse & Helium. I Duvjägarnas klor

På ena skolan där jag jobbar har böckerna om Musse och Helium blivit stor högläsningssuccé. Bokserien om mössen Musse och Helium och deras äventyr består av fyra böcker.

I den första boken, Mysteriet med hålet i väggen, får vi lära känna karaktärerna. De två mössen, Musse och Helium, bor hemma hos människan Camilla. Men en dag upptäcker de ett mystiskt hål i väggen där de sugs ner och hamnar i en värld helt olik vår som kallas för Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket och därfår för de ett farligt, men mycket viktigt uppdrag. Tillsammans med sina nyfunna vänner beger de sig iväg på sitt livs äventyr. De måste hitta den försvunna Guldosten, ta reda på vad som hänt deras föräldrar och säkra Djurriket från de elaka Duvjägarna.

illustration5I den andra boken, Jakten på Guldosten, fortsätter äventyret. På deras färd genom Djurriket på jakt efter Guldosten får de tackla såväl små som stora bekymmer. Längs sin väg möter Musse och Helium både goda och onda varelser. Det är inte lätt att veta vem de kan lita på. Och dessutom visar det sig att deras vänner Ta-Ta och Tant Gamelina inte har berättat hela sanningen om Djurriket. Hela tiden dyker nya hemligheter och överraskningar upp och det händer mystiska, oförklarliga saker, så som att osynliga broar dyker upp, stubbar kan prata och varelser går helt plötsligt upp i rök. Värst av allt är när de Onda andarna dyker upp och kidnappar Musse! Hur ska Helium kunna fortsätta på egen hand och hur ska hon få tillbaka sin bror?

I tredje boken, Äventyret i Lindrizia, hamnar mössen i en annan värld, vinterlandet Lindrizia, som ligger mellan Djurrikets båda landsändar och är isprinsessan Frahs vackra rike. Där bor också det fruktansvärda snömonstret Galaha. Om han får tag på Musse och Helium är allt över. Det blir spännande och farligt, inte minst när Helium ramlar ner i en isvak. Men samtidigt får mössen också uppleva fantastiska saker under sitt äventyr, så som flygande labradorer, osynliga servitörer och en giraff med tre huvuden!

Den fjärde boken, I duvjägarnas klor, släpps i början av maj 2020.

Camilla Brinck har skapat en magisk fantasivärld där det finns allt från spänning och faror till humor och vänskap. Böckerna innehåller många fina värderingar och ifall man läser de högt i en klass finns mycket att diskutera kring ifall man vill. Lärarhandledningar finns också att tillgå vid behov. Mössen är lillgamla och roar sig med diverse tokiga upptåg som man kan skratta åt.  Prutt-skämten lär locka många läsare till fniss och skratt. Samtidigt förmedlas värdegrundsteman, klokheter och värdefull livskunskap. Dessutom finns de klassiska fantasyingredienserna med, som sagovarelser, magi och motsättningarna mellan gott och ont. Det som är bra med böckerna är också att de fångar en bred målgrupp. Som högläsningsböcker funkar de från 4-5 år upp till 9-10 år. De går också bra att läsa själv för de äldre läsarna i målgruppen, eftersom texten är enkel och luftig.

Musse och Helium skapades först av Camilla Brinck först som ett ljudboksäventyr, men efter att det blivit sådan succé bestämde hon sig för att tillsammans med Maria Isacsson skriva om ljudboksäventyret till fyra böcker. Dessa är illustrerade med helt magiska färgbilder av Jan Jäger. Böckerna är utgivna av B Wahlströms och de finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).

Jack och den blodiga bönstjälken

Bildresultat för jack och den blodigaLilla Skräckbiblioteket har utökats med ytterligare en titel, nämligen Jack och den blodiga bönstjälken. Sedan tidigare finns titlar som Dödluvan och vargen , Snövit och de sju trollen, Prinsessan på den giftiga ärtan och Askungen och vampyrprinsen. Totalt finns nu åtta titlar i serien.

Boken handlar om Jack som bor tillsammans med sin mamma. De är väldigt fattiga och därför tar Jack med sig deras enda ko för att sälja på marknaden. Men på vägen dit blir han stoppad av en gubbe som byter åt sig kon mot några magiska bönor. Om Jack odlar dessa bönor kommer han att bli rik. Hans mamma blir inte glad, men Jack sår sina bönor. Nästa morgon har det vuxit upp en enorm bönstjälk ända upp till molnen. Han klättrar upp och där finner han massor av gravstenar, en spöklik kvinna, en kista full med ben och en ondskefull jätte som hotar att äta upp honom…

Jack och den blodiga bönstjälken är alltså ytterligare en av de gamla klassiska sagor som här återberättas i en läskig, spöklik, bloddrypande stil för modiga nybörjarläsare från lågstadieåldern och uppåt. Just denna saga var inte så välkänd hos mig sedan tidigare, men jag tror inte det spelar någon roll. På bibblan där jag jobbar är alla böcker i den här serien ständigt utlånade och jag tror även denna kommer bli väldigt populär.

Boken är skriven av Wiley Blevins, illustrerad av Steve Cox och utgiven av förlaget Hegas. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Enhörningarnas hemliga värld

Enhörningarnas hemliga världEnhörningarnas hemliga värld är en bok fullproppad med enhörningar, hemligheter, sagor och pyssel. En rolig detalj är att boken har ett dagbokslås med tillhörande nycklar för att verkligen understryka att detta är en bok som handlar om en hemlig värld.

Boken är interaktiv på så sätt att man till exempel får fantisera om sin egen enhörningsvän, rita sig själv när man träffar sin enhörningskompis för första gången, skapa sin egen enhörningsvaggvisa, skriva ett hemligt brev till sin enhörning, färglägga enhörningsbilder och mycket mera. Förutom allt pyssel finns fakta om enhörningar, enhörningsberättelser och mycket mer. Även recept och tips på lekar finns i boken. På sista uppslaget får man veta att när man läst ut boken har man blivit en enhörningsbeskyddare och medlem i Magiska varelsers hemliga sällskap. Det finns också ett diplom man kan fylla i när man läst boken och blivit enhörningsbeskyddare.

Den som tycker om enhörningar kommer att få många timmars sysselsättning med denna bok. Enhörningarnas hemliga värld är skriven av Tamara Macfarlane och Ellie Wharton, illustrerad av Ciara Ní Dhuinn samt utgiven av förlaget Lind & Co. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Kaninhoppet

KaninhoppetKaninhoppet handlar om Alwin som tvingas bo hos sin morfar medan mamma och pappa måste ta hand om sjuka lillasyster Liv som ska opereras. Alwins jobbiga kusiner är också där. De som bara vill spela pingis hela tiden. Alwin tycker inte om pingis. Han gillar djur. Och så händer det – han hittar en liten kanin under en rosenbuske i morfars trädgård. En kanin vars ägare Yrla syssslar med kaninhoppning. Alwin får också prova på kaninhoppning och det är det roligaste, läskigaste och mysigaste han gjort.

Kaninhoppet är en charmig och mysig bok för alla djurälskare som också drömmer om att få ett eget husdjur, precis som Alwin. Men boken handlar också om ett tungt ämne, nämligen att ha ett svårt sjukt syskon. Alwin hamnar vid sidan av när det är som mest kritiskt med Liv och han blir ensam med sin rädsla tills han hittar Yrla och hamnar i ett sammanhang där han får bara vara djurälskaren Alwin. Boken handlar också mycket om mod och att våga göra något som känns lite skrämmande, men som utvecklar en som person.

Boken är skriven av Malin Eriksson och illustrerad av Mia Nilsson. Den är lättläst med ett fint barnperspektiv och roliga, men samtidigt stämningsfyllda och uttrycksfulla illustrationer. En fin högläsningsbok för lågstadiebarn. Här finns många teman man kan prata om tillsammans, som vita och rosa lögner, föräldrar som inte räcker till, att vara syskon till ett svårt sjukt barn, avundsjuka, mod, att våga vara den man är och mycket mer. Jag gillar att huvudpersonen är kille och att han både får vara ledsen, orolig och nervös utan att det är något konstigt med det. Jag gillar också att boken handlar om att ha ett sjukt syskon utan att detta tema tar över hela boken. Ja, det finns mycket jag tycker om med boken. Läs den!

Kaninhoppet är utgiven av Opal förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Astrid, alltid Astrid

Astrid, alltid Astrid!Astrid, alltid Astrid är en ny serie om en envis åttaåring som heter Astrid. Eller egentligen hette hon inte Astrid från början, utan Eva, men hon bestämde sig för att byta namn och så fick det bli. Numera är det Astrid. Alltid Astrid.

Astrid har ett gott självförtroende och tur är väl det, för det är inte alltid lätt att vara Astrid. Hon är yngst av fyra syskon och det gör att mycket i hennes liv är ganska orättvist. Till exempel får hennes syskon göra en massa saker som inte hon får. Och hon måste göra saker hon inte vill. Hon måste till exempel gå på fritids fastän hon inte vill. Men hon är tuff och står upp för sin sak. Hon fajtas mycket för att slippa det hon inte gillar, som att gå på fritids, skolans äckliga potatis och att vara hemma hos kompisar som det luktar illa hos, Mest tycker hon om att ha långa fridfulla tänkarstunder där ingen stör henne. Men med fyra äldre syskon är dessa fridfulla stunder tyvärr sällsynta.

Författare Charlotta Lannebo har berättat i en intervju att Astrid bygger väldigt mycket på henne själv hur hon var som liten. Hon var också yngst av fyra syskon och var ett ganska roligt, men ibland bökigt barn som ofta tog strid för sig själv. Illustratör till boken är välkända Maria Nilsson Thore. Tillsammans har Lannebo och Nilsson Thore tidigare skapat de hyllade böckerna om Lilla E. Nu är de tillbaka med den nya serien om Astrid, en serie böcker som jag tror kommer att bli väldigt populära.

Det har varit en liten våg av sådana här böcker de senaste åren. Böcker om barn som är introverta, som har mycket tankar, känslor och inte alltid passar in i normen. Och dessa böcker behövs verkligen. Så fint att även dessa barn får chans att känna igen sig och att det blir mer mångfald så normen vidgas.

Astrid, alltid Astrid är en jättefin, rolig, men samtidigt ibland tänkvärd bok för lågstadieåldern. Perfekt att läsa tillsammans på sängkanten eller läsa högt i en klass. Jag ser verkligen fram emot kommande böcker om Astrid. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Hjälp – Det var inte mitt fel

Hjälp! Det var inte mitt fel!Jo Salmsons populära Hjälp!-serie har fått ett nytillskott, nämligen Hjälp! Det var inte mitt fel. I den boken träffar vi återigen klassen vi känner igen från de tidigare böckerna i serien. I den här boken blir det en annorlunda skoldag när fröken berättar att klassen ska få göra skulpturer istället för att ha vanliga lektioner. Men snart blir det bråk i klassen och en fin drake går sönder. Fröken säger att snart ger hon upp och går sin väg – så som hon alltid säger när klassen bråkar för mycket. Och efter lunch kommer hon inte tillbaka. Har det blivit så mycket tjafs i klassen att fröken till slut har lämnat dem?

Böckerna i Hjälp-serien bjuder på stor igenkänning och handlar alltid om vardagsdramatik i välkänd skolmiljö. Böckerna vänder sig till nybörjarläsarna och är lättlästa. Just denna bok handlar om en dag då allt blir fel. En av klasskamraterna har bråkat med sin mamma på morgonen och kommer arg till skolan. Detta leder till att det blir tjafs i klassen. Men när fröken plötsligt försvinner blir klassen till slut sams och enade. Frökens försvinnande visar sig ha en oväntad förklaring och det blir både humor och lite dramatik innan hon är tillbaka igen. Och boken slutar förstås bra till slut. Klassen skildras med ett fint mångfaldsperspektiv och illustrationerna är detaljerade och färgsprakande. Böckerna i Hjälp-serien brukar ofta vara utlånade på biblioteken där jag jobbar och jag förstår varför. Den här boken är precis lika bra som de andra böckerna i serien och jag rekommenderar den varmt till alla nybörjarläsare.

Hjälp! Det var inte mitt fel är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller hos Bokus.

Framtidsboken

Framtidsboken : robotar, virtuella världar och insekter till middagFramtidsboken är skriven av Måns Jonasson och Emily Ryan. Den handlar förstås om framtiden, precis som titeln skvallrar om. Författarna försöker sig på att gissa hur världen skulle kunna se ut år 2070. Allra först i boken får man som läsare själv möjlighet att fylla i hur gammal man skulle vara år 2070, vad man tror att man jobbar med då, hur många barn man har, vart man bor, vilken favoritmat man har och hur många robotar man tror att man har hemma. Därefter tar författarnas gissningar vid. I boken försöker de förutspå vilken teknik som kommer att utvecklas och vilka uppfinningar som blir populära. De tar avstamp i allt det som är spännande och nytt idag. Ett avsnitt handlar till exempel om transporter, hur man kommer att förflytta sig mellan platser i framtiden. Om teleportering, hyperloop, smarta bilar och rymdresor. Ett annat avsnitt handlar om det vi kommer att äta i framtiden. Att forskare menar att insekter är framtidens mat och att det troligen kommer att finnas helt nya frukter och grönsaker i affären då. Det finns också avsnitt som handlar om superkrafter, robotar, virtual reality, nanoteknik, drönare, e-böcker och mycket annat.

Boken har ett läsvänligt format där löpande faktatext varvas med små faktarutor, förtydligande och förstärkande illustrationer blandas med roliga seriestrippar och underhållande bilder. Man kan bläddra i boken, läsa ett avsnitt här och var som lockar till läsning just då, fascineras av bilderna och utifrån texten fritt börja spåna på vad man själv tror om framtiden. Jag tror att bokens snygga layout, spännande tema och lockande omslag gör att många hittar till boken och det tycker jag är bra, för det här är en bok som jag tror tilltalar många läsare i en bred målgrupp. Framtiden berör ju oss alla. Och eftersom vi ju faktiskt inte vet så mycket om framtiden utan bara kan spekulera, så är det också ett spännande ämne. Det här är en bok för läsare från 6 år att läsa själv, men boken skulle också funka att läsa tillsammans som kvällsläsning eller i en klass med tillhörande diskussioner efteråt. I undervisningen kan man dessutom jobba ännu mer med de olika temana som boken innehåller.

Framtidsboken är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.

Frallan har en hemlighet

Frallan har en hemlighetEgentligen skulle jag ha skrivit om den här boken redan före jul, för det här är en superhärlig bok att läsa högt tillsammans med sina barn precis innan jul. Den handlar ju om julfirande och julstök och sånt som det är så mysigt att läsa om i december. Men livet kom emellan där strax före jul så jag hann inte med, men boken är så bra så jag kan förstås inte låta bli att tipsa om den ändå.

Den bok jag pratar om är förstås Frallan har en hemlighet, fjärde boken om härliga Frallan. De tidigare böckerna om henne heter Frallan räddar världen, Frallan är bäst och Frallan och kärleken.

I den här boken har Frallan en hemlighet. En bra hemlighet. Hon har nämligen lärt sig att läsa. Och det ska vara en hemlighet ända fram till julafton, för då fyller mormor år och Frallan har bestämt sig för att det är världens bästa födelsedagsklapp att Frallan lärt sig läsa. Men på julafton ska Frallan också få träffa Hanna som är en bebis och typ Frallans kusin. Mormor pratar om Hanna hela tiden och det tycker Frallan är jobbigt. Tänk om hon bara kommer att bry sig om Hanna på julafton och inget alls om Frallan?

Frallan är en rolig, cool, modig och tänkande liten tjej vars tankar och funderingar man får följa i boken på ett humoristiskt och samtidigt tänkvärt sätt. Författaren tar Frallans tankar och funderingar på allvar och det är därför lätt för läsaren att känna igen sig. Samtidigt är boken otroligt rolig. Alla karaktärer är så charmiga och illustrationerna underbara. Böckerna om Frallan tipsar jag jättemycket om i skolan. De passar både att läsa själv och som högläsning. Perfekt för lågstadiebarn i åldern 6-9 år.

Frallan har en hemlighet är skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge. Den är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Att vara Kerstin

Att vara KerstinAtt vara Kerstin är den andra boken i trilogin om Kerstin, hon med guldhåret som älskar allt som är av guld. I förra boken handlade det mycket om hemligheter och den ibland hårfina gränsen mellan sanning och lögn. Det handlade också mycket om vänskap och om självvald ensamhet. I denna andra bok om Kerstin handlar det mycket om vuxenvärlden och hur vuxnas beslut påverkar barn. Kerstin tycker inte om förändringar eller när saker och ting inte känns som de brukar göra. Hennes fröken ska få barn och därför får klassen en ny lärare som heter Kenneth. Dessutom får mamma fyrtioårskris, åker till Mallorca med sin syster, klipper håret i en ny, ful frisyr och skaffar en ny tatuering. En tatuering med ett K i ett hjärta. Vad kan det betyda? Tänk om mamma är kär i deras nya lärare Kenneth! För hon kan väl inte vara kär i pappa längre, då skulle hon ju ha tatuerat in ett P som i Petter och inte ett K som i Kenneth. Tänk om mamma flyttar till Mallorca när hon inte är kär i pappa längre?

Kerstins kompis Gunnar grubblar också mycket. Hans mamma säger att de flyttar tillbaka till Stenungssund om inte vildsvinen slutar böka i deras trädgård. Precis när Kerstin vant sig vid att ha en kompis i huset bredvid. Gunnar vill inte heller flytta, så nu måste han och Kerstin komma på en plan för hur de ska få bort vildsvinen från Gunnars trädgård. På nätet står det att vargkiss är det som funkar bäst mot vildsvin. Men hur ska de få tag på vargkiss?

Det genomgående temat i boken handlar om hur svårt det kan vara för ett barn att tolka vuxnas avsikter. Som när vuxna ändrar sig, inte riktigt vet säkert, skämtar, luras eller bara inte agerar så som barnen förväntar sig. Det här citatet är så talande:

-Men tänk att ni inte ska flytta till Stenungsund ändå, säger Kerstin och försöker låta lite gladare. Det är väl bra?

-Ja, säger Gunnar. Fast man vet aldrig, imorgon kanske hon vill flytta någon annanstans. Det är det värsta med vuxna, att de aldrig kan bestämma sig!

Som vuxen tror jag att det är lätt att beröras av just detta, hur svårt det kan bli för barn när vuxna bestämmer saker över huvudet på dem, eller hur rädd ett barn kan bli av att vuxna slänger ur sig något i förbifarten eller skämtar. En mening som en vuxen slänger ur sig i förbifarten kan stanna kvar hos ett barn och orsaka mycket grubblerier och även nå oanade proportioner i värsta fall. För vuxna blir detta därmed troligen en tänkvärd bok. För en del barn kan den nog också ge välbehövlig bekräftelse och igenkänning. Som tur är så balanseras dock det här lite jobbigare temat upp med mycket humor och dråpligheter. Kerstin och Gunnar snärjer ju in sig i det ena dilemmat efter det andra på grund av hur de tolkar sin vuxenvärld och detta kan man befriat få skratta åt. Allra mest gillar jag dock hur bokens karaktärer bemöts med respekt och hur karaktärernas tankar, funderingar och känslor tas på allvar av författaren.

Jag tyckte mycket om första boken i serien, Det fina med Kerstin, och jag tycker minst lika mycket om Att vara Kerstin. Böckerna funkar bra att läsa själv för lågstadiebarn som kommit en bit med läsningen. Trots att boken är relativt tjock är texten luftig och det finns en hel del svartvita tuschillustrationer av Katarina Strömgård. Men allra bäst tycker jag nog böckerna passar som högläsningsböcker. Som högläsningsbok kommer nämligen denna pärla till sin rätt, gärna med efterföljande diskussion kring bokens teman och dilemman. Snart kommer tredje boken om Kerstin som heter Kerstin, livet och döden. Den ser jag mycket fram emot. Bokens författare, Helena Hedlund, har gjort en mycket stark debut med sin trilogi om Kerstin och det ska bli spännande att följa hennes fortsatta författarskap.

Att vara Kerstin är utgiven av Natur och Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Två inspirerande peppande böcker för och om starka tjejer

Peppbok för tjejer: En fylla-i-bok med råd och inspirationPeppbok för tjejer är en fylla-i-bok för unga tjejer, typ åldern 12-15 år. Där kan man fylla i om sig själv och därigenom lära känna sig själv bättre. Man kan analysera vem man är idag, men också skriva om sina mål och vart man vill nå i framtiden. Boken utgår från och presenterar även några av världens starka kvinnor, såväl nutida som dåtida. Många problem som dessa kvinnor har stött på är aktuella även för dagens unga tjejer, exempelvis utseende, stress, självförtroende, ojämlikhet, stereotyper, mobbing med mera. Därmed kan de peppa läsarna till hur de ska må bättre. I den här boken kan unga tjejer få tips, råd och framförallt inspiration för att våga gå sin egen väg. En peppande bok som inger styrka och som understryker att varje människa är viktig likväl som att det är viktigt att våga stå upp för sig själv och för det man vill uppnå. Boken är färgstark och fylld med illustrationer, faktarutor, frågor samt gott om plats att fylla i sina egna tankar och reflektioner. Kul grepp att kombinera en fyll-i-bok med faktatexter om bra förebilder samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

Peppbok för tjejer är skriven av Anna Brett och illustrerad av flera illustratörer, exempelvis Andrew Archer och Anna Higgie. Den är utgiven av Ordalaget förlag och i samma serie finns också en bok med titeln Starka kvinnor. Boken finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverkFenomenala kvinnor som uträttat underverk är ytterligare en bok i samma stuk som boken Godnattsagor för rebelltjejer. Boken är skriven av Kate Pankhurst som är ättling till den engelska aktivisten Emmeline Pankhurst som gjorde en avgörande insats för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Just hon presenteras inte i den här boken, men en lång rad andra kvinnor gör det. de är alla begåvade, modiga, smarta, proffsiga, driftiga och kunniga kvinnor som sysslade med allt från vetenskap till statistik, från medicin till idrott. Genom att läsa om alla dessa fenomenala kvinnor kan man själv bli inspirerad och upptäcka att ingenting är omöjligt om man bejakar sina egna talanger.

Boken är i ett bilderboksformat där varje kvinna har en sida eller ett uppslag. Formgivningen är färgsprakande och modern, men tyvärr rätt svårläst så det krävs att man har läsvana eller att boken används som högläsningsbok. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket. Annars tycker jag om denna typ av böcker som ju är väldigt peppande och inspirerande i en värld där man lätt kan känna sig vilsen. I samma serie finns flera andra liknande böcker. Boken är utgiven av MiMa förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.