Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2018
M T O T F L S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

6-9 år

Mer om Tuffa Gänget

I höstas skrev jag om de två första böckerna i serien Tuffa gänget, en rolig och smått galen serie om fyra spännande karaktärer, nämligen Herr Varg, Herr Haj, Herr Orm och Herr Piraya. I våras kom ytterligare en del i serien och nu finns ännu en till bok i serien, så totalt finns det nu fyra böcker om gänget.

Tuffa gänget. En gnagares hämnd     Tuffa gänget. En zombiekatt-attack

I Tuffa gänget – En zombiekattattack är det en hel hög med zombiekattungar som går till attack mot Tuffa Gänget. Vad gör man när en sådan attack sker? Blir man rädd, får man panik, vill man fly? Nej, det är bara att luta sig tillbaka och läsa om när världens tuffaste – och schysstaste – gäng tar sig av den galna Doktor Marmelads mjauande monstermissar.

I Tuffa gänget – En gnagares hämnd har Tuffa gänget råkat mucka med fel marsvin. De råkade nämligen bryta sig in i hans hönsfarm och befria hans hönor. Och nu är den otäcke lille gnagaren ute efter hämnd…

Tuffa gänget är alltså ett gäng värstingar som har tröttnat på att alla blir rädda så fort de ser dem. De vill vara hjältar och det ska de bli genom att göra goda gärningar. Men de är inte så snabbtänkta alla gånger, det som de tycker är goda gärningar är nämligen inte det för alla. De försöker göra rätt, men det kan bli så fel, så fel. Och riktigt roligt är det när de rör till det.

Som jag skrev i min förra recension så är det inte mycket text i böckerna, utan de bärs fram av tokroliga illustrationer i serietidningsliknande stil och en rolig formgivning. Perfekta för läsovana barn i åldern 6-9 år som vill läsa något coolare än de enkla läsa själv-böckerna. Bra som övergång också till enklare kapitelböcker liksom som en ingång till läsningens underbara värld. Böckerna påminner om humorserierna Vår trädkoja och Dagbok för alla mina fans, fast de här riktar sig alltså till en yngre målgrupp.

Jag har bokpratat ganska mycket om de här böckerna på mina bibliotek och barnen älskar dem. Framsidorna lockar också till läsning även för de barn som jag inte själv har visat dem för, utan som sett dem i skyltningen. Framförallt är det flera annars läsovilliga barn som har lockats av dem. Såväl tjejer som killar har fastnat för dem och såväl barn i förskoleklass som i fyran. Böckerna har varit utlånade nästan hela tiden så det passar perfekt att nya delar i serien kommer. Man måste inte absolut läsa dem i rätt ordning heller. Jag gillar de färgsprakande, galna framsidorna och att varje bok i serien har sin egen färg på framsidan.

På Adlibris kunde jag läsa att böckerna har belönats med Australia´s children´s indie book award och den första boken i serien nominerades till Deutsche Jugendliteraturpreis.
De har översatts till 25 språk och är en stor succé både i hemlandet och internationellt. Jag förstår varför.

Böckerna är utgivna av Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris här och här och på Bokus här och här.

Spådomen om Jack

Spådomen om Jack - samlingsvolymNi har väl sett böckerna om Jack som är skrivna av Martin Olczak? Man kan säga att det är lite som Pax-serien, fast för yngre barn. Det är totalt tre serier, med fyra böcker i varje, så totalt 12 böcker. Nu har det kommit fina samlingsvolymer som innehåller en hel serie. Första samlingsvolymen kom förra sommaren och den innehöll de fyra första böckerna i den första serien som kallas Jakten på Jack. Den andra samlingsvolymen kom nu i sommar. Den heter Spådomen om Jack och innehåller således de fyra böckerna i den andra serien om Jack. Det är väl inte en alltför vild gissning att en tredje samlingsvolym är att vänta, med de resterande fyra böckerna som ingår i serien Jacks förbannelse.

Huvudpersonen Jack är föräldralös, eller åtminstone vad han själv trodde när den första boken inleddes. Under sin uppväxt har han bott hos olika släktingar och på ruskiga barnhem. När första boken inleds är han på väg till Stockholm för att bo hos ytterligare en släkting. Vem vet han inte. Fast det är mycket annat som Jack inte heller känner till. Som att det finns sagoväsen och att det faktiskt kan vara så att hans föräldrar fortfarande lever. Det dröjer inte heller länge förrän han befinner sig mitt i ett rafflande äventyr i Stockholm. Plötsligt jagas han genom stan av varulvar, bergtroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås. Boken skrevs av Malin Matsdotter, den sista häxan, innan hon brändes på bål år 1676. Nu, mer än trehundra år senare, använder Jack samma bok för att hitta sina försvunna föräldrar. I den andra serien om Jack har han faktiskt lyckats hitta sina föräldrar. Men det innebär inte att äventyren och farligheterna är över…

De tolv böckerna om Jack går i ett rasande tempo och det är spännande mest hela tiden. De vänder sig till barn på lågstadiet och passar perfekt för att läsa själva. De är lagom långa, lagom långa kapitel, stor och enkel text, mycket mellanrum mellan meningarna och så massor av bilder. Dessutom ligger det ju helt rätt i tiden med den nordiska folktron och läskiga varelser vill väl alltid barn läsa om. De passar bra som högläsningsböcker också. I skolan där jag jobbar läste läraren i tvåan alla tolv böckerna för sin klass och alla eleverna älskade dem, vilket ju inte händer allt för ofta annars när man väljer högläsningsböcker. Många av eleverna valde också att läsa böckerna själv efteråt, så det var en riktigt bra inkörsport till läsningen även för de lite mer läsovilliga/läsovana.

Spådomen om Jack är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Monstret Frank

Monstret i natten   Monstret pÃ¥ cirkusen   Monstret och människorna

Böckerna om Frank är väldigt populära bland barnen i 2-3:an på skolan där jag jobbar. Serien inleds med Monstret i natten, fortsätts med Monstret på cirkusen och avslutas med Monstret och människorna. De är skrivna av Mats Strandberg och illustrerade i en retroliknande stil av Sofia Falkenhem. Böckerna har så snygg utformning. Den första har lila framsida och där går illustrationerna i svart, vitt och lila. Andra boken har blå framsida med illustrationer i svart, vitt och blått och den tredje boken har en grön framsida och således illustrationer i svart, vitt och grönt. Jag gillar när serier håller ihop färg- och formmässigt på det viset (precis som PAX-serien). Det känns så genomtänkt.

I Monstret i natten får vi träffa Frank för första gången. Han är en lugn kille som vill alla väl, men som ändå har svårt att få vänner. Den dag då han fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Hans grannes hund råkar bita honom i fingret. Strax därefter börjar Frank drömma konstiga drömmar, drömmar där han är täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Han är ett monster, men ett snällt monster, och det enda han vill är allt bli gosad med och kliad på magen. Men varför är alla rädda för honom? Och är det verkligen en dröm?

I Monstret på cirkusen har Frank äntligen fått vänner, även om de också är monster precis som honom själv. Han har också insett att han är en hamnskiftare, en som kan förvandlas från människa till monster och tillbaka igen. Det finns vissa fördelar med det, då kan han ta del av båda världarna och leva nära både monstren och människorna. Det jobbiga är bara att han tyvärr måste hålla allting kring monstervärlden hemligt för människorna, för människornas skräck för monstren växer sig bara allt starkare. När så en cirkus kommer till stan, med elaka clownen Kryger som tämjer monster, ja då ställs allting på sin spets.

I Monstret och människorna är människorna än räddare för monstren i staden Yrred. Stadens tandläkare, Doktor Jähkel bestämmer sig för att starta en grupp som lovar ta hand om monsterproblemet en gång för alla. Nu är det viktigare än någonsin att gömma sig och inte avslöja sina hemligheter. Men det är lättare sagt än gjort.

 

Mats Strandberg känner vi förstås igen som författare till Cirkel-trilogin, men också till vuxenskräckisarna Färjan och Hemmet. Här skriver han för barn i åldern 6-9 år och det gör han lika briljant som till de tidigare målgrupperna. Monstret Frank är en charmig, rolig karaktär och det är fint att se att det går att göra serier om monster, varulvar, vampyrer, spöken och hamnskiftare på ett nytt sätt, där relationer och känslor är viktiga. Jag förstår varför dessa böcker är populära både bland tjejer och killar som knäckt läskoden. De passar också bra som högläsningsböcker och det finns en hel del teman som man gärna kan diskutera kring i en klass.

Böckerna om Monstret Frank är utgivna av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

Känn igen 250 djur och växter

Känn igen 250 djur och växterKommer ni ihåg de fina faktaböckerna i serien Känn igen 25? Det var en serie böcker som kom för några år sedan, skrivna och illustrerade av Björn Bergenholtz och utgivna av Rabén & Sjögren. Känn igen 25 fiskar, Känn igen 25 svampar, Känn igen 25 däggdjur och Känn igen 25 fjärilar var några av titlarna.

Nu är alla de tio böckerna i serien samlade i en och samma bok. Den har logiskt sett fått namnet Känn igen 250 djur och växter eftersom det ju är 25*10 djur och växter som nu presenteras i en och samma bok.

Jag brukar egentligen inte vara så mycket för sådana här samlingsböcker, jag tycker att de sällan tillför särskilt mycket, framförallt inte om man redan har tidigare titlar. Men i detta fall gillar jag det skarpt. Här är alltså en bok fylld med 250 djur och växter som presenteras i såväl text som i bild. Perfekt för naturälskaren. Istället för att ha en bok om träd, en om fjärilar, en om fåglar och en om fiskar så är alltså alla de tio böckerna samlade på ett och samma ställe och för den som är naturintresserad är detta alltså en guldgruva att bläddra i.

Jag tyckte väldigt mycket om Känn igen 25-böckerna redan när de kom och jag tycker lika mycket om denna, fast mer just eftersom allt är samlat. Här kan man verkligen frossa i fakta om djur och natur, med korta, intressanta fakta presenterat i ett lättillgängligt format. Passar lika bra för vetgiriga barn och deras föräldrar som i skola och förskola. Ett måste för såväl skol-, förskole och hemmabiblioteket. Enligt förlaget vänder den sig till 3-6 år, men den funkar lika bra för 6-9 år.

I samlingsvolymen ingår följande böcker:

Känn igen 25 fiskar
Känn igen 25 blommor
Känn igen 25 fåglar
Känn igen 25 svampar och bär
Känn igen 25 fjärilar och flygfän
Känn igen 25 sniglar, kryp och kräldjur
Känn igen 25 däggdjur
Känn igen 25 träd och buskar
Känn igen 25 myror och andra småkryp
Känn igen 25 strandfynd

Känn igen 250 djur och växter finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Häxa i hemlighet

En magisk vän     Häxdisco

Iris ser ut som en helt vanlig tjej. Hon bor med sina systrar i ett hus som ser helt vanligt ut på utsidan. Men. Huset ser allt annat än vanligt ut på insidan. Dessutom är Iris inte alls någon vanlig tjej. Hon är nämligen häxa. Men det får ingen veta, det är en hemlighet. Att vara häxa är förstås väldigt roligt, men det kan också vara tråkigt. Inte minst när hon inte får visa alla häftiga trollformler för någon annan. Dessutom är det inte så enkelt att trolla och förhäxa som man kan tro. Ibland går det väldigt fel när Iris trollar…

Häxa i hemlighet är en ganska ny serie med lättlästa böcker fyllda med magi, trolldom, förhäxningar och besvärjelser. Böckerna är också väldigt roliga och dessutom finns det flera intressanta karaktärer, så som Iris trollande kompis Boris och kompisarnas talande husdjur – katten Saba och paddan Stig.

I En magisk vän är Iris väldigt uttråkad och ensam. Hon bestämmer sig för att försöka trolla fram en kompis. Eller kanske en tvillingsyster. Någon som är lika uttråkad och busig som henne själv och som tycker om samma saker som Iris. Fast det är inte så enkelt som Iris trodde. Som tur är hittar hon en alldeles riktig vän istället, Boris. En magisk vän…

I Häxdisco ser Iris och Bruno en inbjudan till ett häxdisco på skolgården. De tror att det är de riktiga häxorna som ställt till en rejäl fest med pumpor, spindelnät och massor av häxigt godis. De kämpar sig till att få gå dit, men väl där blir de snabbt besvikna. Alla på häxdiscot är utklädda till monster, varulvar, vampyrer och häxor. Spindlarna är av plast och allt häxigt godis smakar som helt vanligt fredagsmys. Det är precis som att de andra barnen bara låtsas vara häxor. Iris vet att hon inte får trolla, men nu är det svårt, om hon bara trollar lite, lite så kanske det kan bli en roligare fest?

Jag tyckte om den här lättlästa bokserien. Häxor och magi brukar alltid gå hem bland nybörjarläsarna, så det är ett tacksamt tema. Jag gillar formgivningen med de färgglada illustrationerna och de serietidningslika detaljerna. I pratbubblorna används versaler, men resten av texten har vanliga små bokstäver. Det är dock stor stil och massor av luft på sidorna, dessutom om meningarna korta, texten enkel och kort. Perfekta böcker att sätta i händerna på nybörjarläsarna helt enkelt.

Böckerna är skrivna av Annika Meijer och illustrerade av Jennifer Nystedt. De är utgivna av Rabén & Sjögren. De finns att köpa på Adlibris här och här eller på Bokus här och här. Ytterligare en tredje bok i serien har utkommit i vår, men den har jag inte läst ännu.

Amy, Aron och anden

Amy, Aron och andenEn av Ulf Starks sista böcker är Amy, Aron och anden. En jättefin läsa själv- eller högläsningsbok för barn i åldern 6 – 9 år. Amy och Aron leker ofta på Skroten som Amys pappa äger. Där brukar de hitta alla möjliga roliga saker. En dag hittar de en liten, rostig oljekanna med pip. Där inifrån hörs ett litet gny och sedan en ilsken röst som säger: ”Aj! Trampa på mej ni bara. Bry er inte om mej!”. Det visar sig vara en ande i oljekannan. Han heter Mujo och verkar vara väldigt blyg och trulig till en början, men snart blir han Amy och Arons vän. Och hans osynlighet försvinner sakta men säkert.

Ja, vem vill inte ha en ande som vän? Det här är en mysig, varm och samtidigt humoristisk berättelse med massvis av färgbilder av Per Gustavsson att läsa själv eller tillsammans. En riktig liten pärla som jag är så glad att jag hittade och läste.

Amy, Aron och anden är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Svante – smartast i stallet

Smartast i stalletHar ni mött Svante? Den snyggaste, smartaste hästen i stallet. Ja, det är åtminstone så han skulle presentera sig själv. Hittills har det kommit tre böcker i serien om Svante, perfekta för hästälskande barn i åldern 6-9 år. De med lite mer läsvana kan läsa själva, det är stor text och mycket luft på sidorna vilket är bra för nybörjarläsarna. Men de funkar också bra som högläsningsböcker, de är så roliga att även en vuxen läsare får ut en hel del av läsningen. I höst kommer fjärde Svante-boken, missa inte den.

Smartast i stallet är den första boken om Svante. Två barn kommer till stallet för att rida på Svante. Egentligen tycker han inte illa om barn, absolut inte. Så länge de ger honom godis och säger att han är finast i världen är barn helt okej. Men däremot är det värsta han vet att anstränga sig. Därför måste han tänka ut en listig plan för att undvika att bli riden. Som tur är så har han ju sin ovanligt smarta hjärna…

Svante är en riktigt charmig och rolig ponny. Han har gott självförtroende och glimten i ögat. Extra kul är det att böckerna berättas ur Svantes, alltså hästens synvinkel, annars brukar det ju oftast vara ryttarens perspektiv vi får ta del av. Dessutom finns förebilden till Svante faktiskt i verkligheten och många av de upptåg och äventyr han är med om har därför hänt på riktigt.

Det är Pia Hagmar som skrivit böckerna om Svante och hon är ju känd för många andra böcker där hästar har en framträdande roll, så som böckerna om Klara och så förstås Dalslandsdeckarna. Böckerna om Svante är utgivna av B Wahlströms och Smartast i stallet finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Barnens stora kokbok

Barnens stora kokbok : steg för stegMinns ni den fina serien av böcker som Underbara Clara (Clara Lidström) gav ut tillsammans med Annakarin Nyberg för några år sedan. Odla, Baka, Fixa och Kalas hette de. Nu har det kommit en ny bok i serien, Barnens stora kokbok – steg för steg. Det är en tjock, innehållsrik bok som har fyra kapitel: Fixa maten, Fixa mellis, Fixa baket och Fixa festen. Det finns alltså lite av varje och något för alla tillfällen. Här finns såväl tacopaj, spaghetti och köttfärssås, köttfärslimpa och blåbärsplättar som yoghurtglass, fruktsallad, scones och smoothie, likväl som chokladbollar, hallonfluff, koppkaka och blåbärsmuffins samt glassbomb, radiokaka, hullerombullertårta och kolakakor. Men förutom alla dessa recept finns också många, många fler. Recepten går att göra glutenfria, laktosfria och vegetariska för den som vill.

Jag trodde att det skulle vara nyskrivna recept, men de flesta är publicerade redan i de tidigare böckerna. Dock är några av recepten i Mellis-kapitlet nya. Tråkigt att det inte finns mer nyheter, men har man inte de tidigare böckerna så spelar det ju ingen roll. Dessutom kan det vara smidigt att ha allt samlat i en bok.

Varje recept har flera uppslag med en färgbild, tydlig innehållsförteckning och en enkel instruktion. Det finns också många illustrationer, tips och råd. Layouten känns fräsch och modern, men färgskalan andas retro och pastell. Det är verkligen steg för steg, så det är enkelt att kunna laga maten eller baka medan föräldrarna håller sig i bakgrunden. Boken vänder sig till barn i åldern 6 – 9 år, men även äldre barn har stor nytta av den. En jättebra grundbok för barn som vill lära sig baka eller laga mat och som vill prova sig fram i köket på egen hand.

Barnens stora kokbok – steg för steg är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Frallan är bäst

Frallan är bästFrallan är bäst är en ny, väldigt rolig bok som passar jättebra som högläsningsbok. Boken handlar om Frallan, eller egentligen heter hon Fransesca Fransson, men alla kallar henne för Frallan. Hennes familj består av henne själv, hennes mamma och så mormor, men mormor bor i ett eget hus. Då och då har Frallan och hennes mamma tävlingsdag. Båda två älskar att tävla och båda älskar att vinna. Mormor brukar vara domare. De får välja tre grenar var och eftersom det roligaste Frallan vet är att vinna över mamma så brukar hon välja grenar som hon är särskilt bra på, som balansgång. Problemet är bara att mamma brukar tänka likadant. Hon väljer sådana grenar som hon är bra på, typ diska, eftersom hon gärna vill vinna över Frallan…

Boken vänder sig till åldern 6-9 år och de som börjat läsa lite tjockare kapitelböcker kan förstås läsa den själv. Men allra bäst tror jag att den passar som högläsningsbok och då fungerar den från fem år och uppåt. Boken är humoristisk och tokrolig, det blir många fniss under läsningen. Det är också många scener att känna igen sig i, författaren Sara Ohlsson har lyckats träffa riktigt rätt både när det gäller tonen och språket. Dessutom är boken illustrerad av mängder av färgglada teckningar av välkända Lisen Adbåge. Två delar till om Frallan är planerade och det ser jag fram emot. Hoppas någon av dem också är lite allvarligare, det vore roligt att se Frallan visa upp fler sidor av sig själv.

Frallan är bäst är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Läs på egen risk

Dataspelet    Bildresultat för petrus dahlin varuhuset    Bildresultat för petrus dahlin gosedjuret

En serie som många av nybörjarläsarna på mina skolor gillar är Läs på egen risk. Den består hittills av tre utgivna böcker med epitetet Lätt och Läskigt. Böckerna är skrivna av Petrus Dahlin (vilket förstås garanterar att de verkligen är läskiga, han är ju välkänd författare av mysrysare för de lite äldre barnen) och de är illustrerade av Johanna Kristiansson som verkar ha full koll på hur man ska göra för att skapa uttrycksfulla illustrationer med precis rätt stämning.

Varuhuset handlar om Ester som har förälskat sig i en röd klänning och kan inte låta bli att prova den. Hon smiter in på varuhuset strax innan stängningsdags och skyndar sig in mot provrummen. Hon hinner precis prova klänningen innan en högtalarröst meddelar att varuhuset stänger om fem minuter. Men när hon ska ta av sig klänningen sitter dragkedjan fast. När hon till slut vågar sig ut är det mörkt och tyst. Varken kunder eller personal finns kvar. En vakt kommer, men hon gömmer sig för honom. Sedan är det bara Ester kvar i varuhuset. Och skyltdockorna! Plötsligt är det skyltdockor överallt. Läskiga skyltdockor som verkar väldigt levande…

Dataspelet handlar om en kille som spelar sin storebrors dataspel i smyg, fastän han egentligen inte får, han är ju inte 15 år än. Men dataspelet är inte riktigt som när storebror spelar, det känns som att Ansiktet i dataspelet jagar honom, det kommer närmare och det skrattar ett mörkt och läskigt skratt. Som tur är så kommer pappa hem och Ville stänger av dataspelet. Dagarna efteråt känns det som att Ansiktet dyker upp överallt, både när han är vaken och i hans mardrömmar. Och det visar sig faktiskt vara mer verkligt än Ville trott till en början…

Gosedjuret är den senaste boken i serien och den har jag recenserat tidigare här. Den handlar om en ganska så läskig kanin som gör saker man inte trodde att ett gosedjur skulle klara av…

Det här är lagom läskig nivå för nybörjarläsarna, men jag kan tänka mig att det finns barn i målgruppen som tycker att de är lite för läskiga. Bäst är om en vuxen sitter med de yngre barnen vid läsningen. Det som jag som vuxen reagerar mest på är att författaren spelar på läsarens känsla av att inte riktigt veta vad som är sant och inte, vad som verkligen händer på riktigt och vad som utspelar sig i ens fantasi. Det kan vara mer läskigt än det som faktiskt sker. Jag tycker att Petrus Dahlin har lyckats hitta riktigt rätt med den här serien och när man tittar på böckernas popularitet så märker man hur bra de också går hem hos målgruppen. Det är bara att hoppas på att det kommer fler böcker i serien.