Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

6-9 år

Frallan har en hemlighet

Frallan har en hemlighetEgentligen skulle jag ha skrivit om den här boken redan före jul, för det här är en superhärlig bok att läsa högt tillsammans med sina barn precis innan jul. Den handlar ju om julfirande och julstök och sånt som det är så mysigt att läsa om i december. Men livet kom emellan där strax före jul så jag hann inte med, men boken är så bra så jag kan förstås inte låta bli att tipsa om den ändå.

Den bok jag pratar om är förstås Frallan har en hemlighet, fjärde boken om härliga Frallan. De tidigare böckerna om henne heter Frallan räddar världen, Frallan är bäst och Frallan och kärleken.

I den här boken har Frallan en hemlighet. En bra hemlighet. Hon har nämligen lärt sig att läsa. Och det ska vara en hemlighet ända fram till julafton, för då fyller mormor år och Frallan har bestämt sig för att det är världens bästa födelsedagsklapp att Frallan lärt sig läsa. Men på julafton ska Frallan också få träffa Hanna som är en bebis och typ Frallans kusin. Mormor pratar om Hanna hela tiden och det tycker Frallan är jobbigt. Tänk om hon bara kommer att bry sig om Hanna på julafton och inget alls om Frallan?

Frallan är en rolig, cool, modig och tänkande liten tjej vars tankar och funderingar man får följa i boken på ett humoristiskt och samtidigt tänkvärt sätt. Författaren tar Frallans tankar och funderingar på allvar och det är därför lätt för läsaren att känna igen sig. Samtidigt är boken otroligt rolig. Alla karaktärer är så charmiga och illustrationerna underbara. Böckerna om Frallan tipsar jag jättemycket om i skolan. De passar både att läsa själv och som högläsning. Perfekt för lågstadiebarn i åldern 6-9 år.

Frallan har en hemlighet är skriven av Sara Ohlsson och illustrerad av Lisen Adbåge. Den är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Att vara Kerstin

Att vara KerstinAtt vara Kerstin är den andra boken i trilogin om Kerstin, hon med guldhåret som älskar allt som är av guld. I förra boken handlade det mycket om hemligheter och den ibland hårfina gränsen mellan sanning och lögn. Det handlade också mycket om vänskap och om självvald ensamhet. I denna andra bok om Kerstin handlar det mycket om vuxenvärlden och hur vuxnas beslut påverkar barn. Kerstin tycker inte om förändringar eller när saker och ting inte känns som de brukar göra. Hennes fröken ska få barn och därför får klassen en ny lärare som heter Kenneth. Dessutom får mamma fyrtioårskris, åker till Mallorca med sin syster, klipper håret i en ny, ful frisyr och skaffar en ny tatuering. En tatuering med ett K i ett hjärta. Vad kan det betyda? Tänk om mamma är kär i deras nya lärare Kenneth! För hon kan väl inte vara kär i pappa längre, då skulle hon ju ha tatuerat in ett P som i Petter och inte ett K som i Kenneth. Tänk om mamma flyttar till Mallorca när hon inte är kär i pappa längre?

Kerstins kompis Gunnar grubblar också mycket. Hans mamma säger att de flyttar tillbaka till Stenungssund om inte vildsvinen slutar böka i deras trädgård. Precis när Kerstin vant sig vid att ha en kompis i huset bredvid. Gunnar vill inte heller flytta, så nu måste han och Kerstin komma på en plan för hur de ska få bort vildsvinen från Gunnars trädgård. På nätet står det att vargkiss är det som funkar bäst mot vildsvin. Men hur ska de få tag på vargkiss?

Det genomgående temat i boken handlar om hur svårt det kan vara för ett barn att tolka vuxnas avsikter. Som när vuxna ändrar sig, inte riktigt vet säkert, skämtar, luras eller bara inte agerar så som barnen förväntar sig. Det här citatet är så talande:

-Men tänk att ni inte ska flytta till Stenungsund ändå, säger Kerstin och försöker låta lite gladare. Det är väl bra?

-Ja, säger Gunnar. Fast man vet aldrig, imorgon kanske hon vill flytta någon annanstans. Det är det värsta med vuxna, att de aldrig kan bestämma sig!

Som vuxen tror jag att det är lätt att beröras av just detta, hur svårt det kan bli för barn när vuxna bestämmer saker över huvudet på dem, eller hur rädd ett barn kan bli av att vuxna slänger ur sig något i förbifarten eller skämtar. En mening som en vuxen slänger ur sig i förbifarten kan stanna kvar hos ett barn och orsaka mycket grubblerier och även nå oanade proportioner i värsta fall. För vuxna blir detta därmed troligen en tänkvärd bok. För en del barn kan den nog också ge välbehövlig bekräftelse och igenkänning. Som tur är så balanseras dock det här lite jobbigare temat upp med mycket humor och dråpligheter. Kerstin och Gunnar snärjer ju in sig i det ena dilemmat efter det andra på grund av hur de tolkar sin vuxenvärld och detta kan man befriat få skratta åt. Allra mest gillar jag dock hur bokens karaktärer bemöts med respekt och hur karaktärernas tankar, funderingar och känslor tas på allvar av författaren.

Jag tyckte mycket om första boken i serien, Det fina med Kerstin, och jag tycker minst lika mycket om Att vara Kerstin. Böckerna funkar bra att läsa själv för lågstadiebarn som kommit en bit med läsningen. Trots att boken är relativt tjock är texten luftig och det finns en hel del svartvita tuschillustrationer av Katarina Strömgård. Men allra bäst tycker jag nog böckerna passar som högläsningsböcker. Som högläsningsbok kommer nämligen denna pärla till sin rätt, gärna med efterföljande diskussion kring bokens teman och dilemman. Snart kommer tredje boken om Kerstin som heter Kerstin, livet och döden. Den ser jag mycket fram emot. Bokens författare, Helena Hedlund, har gjort en mycket stark debut med sin trilogi om Kerstin och det ska bli spännande att följa hennes fortsatta författarskap.

Att vara Kerstin är utgiven av Natur och Kultur. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Två inspirerande peppande böcker för och om starka tjejer

Peppbok för tjejer: En fylla-i-bok med råd och inspirationPeppbok för tjejer är en fylla-i-bok för unga tjejer, typ åldern 12-15 år. Där kan man fylla i om sig själv och därigenom lära känna sig själv bättre. Man kan analysera vem man är idag, men också skriva om sina mål och vart man vill nå i framtiden. Boken utgår från och presenterar även några av världens starka kvinnor, såväl nutida som dåtida. Många problem som dessa kvinnor har stött på är aktuella även för dagens unga tjejer, exempelvis utseende, stress, självförtroende, ojämlikhet, stereotyper, mobbing med mera. Därmed kan de peppa läsarna till hur de ska må bättre. I den här boken kan unga tjejer få tips, råd och framförallt inspiration för att våga gå sin egen väg. En peppande bok som inger styrka och som understryker att varje människa är viktig likväl som att det är viktigt att våga stå upp för sig själv och för det man vill uppnå. Boken är färgstark och fylld med illustrationer, faktarutor, frågor samt gott om plats att fylla i sina egna tankar och reflektioner. Kul grepp att kombinera en fyll-i-bok med faktatexter om bra förebilder samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

Peppbok för tjejer är skriven av Anna Brett och illustrerad av flera illustratörer, exempelvis Andrew Archer och Anna Higgie. Den är utgiven av Ordalaget förlag och i samma serie finns också en bok med titeln Starka kvinnor. Boken finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverkFenomenala kvinnor som uträttat underverk är ytterligare en bok i samma stuk som boken Godnattsagor för rebelltjejer. Boken är skriven av Kate Pankhurst som är ättling till den engelska aktivisten Emmeline Pankhurst som gjorde en avgörande insats för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Just hon presenteras inte i den här boken, men en lång rad andra kvinnor gör det. de är alla begåvade, modiga, smarta, proffsiga, driftiga och kunniga kvinnor som sysslade med allt från vetenskap till statistik, från medicin till idrott. Genom att läsa om alla dessa fenomenala kvinnor kan man själv bli inspirerad och upptäcka att ingenting är omöjligt om man bejakar sina egna talanger.

Boken är i ett bilderboksformat där varje kvinna har en sida eller ett uppslag. Formgivningen är färgsprakande och modern, men tyvärr rätt svårläst så det krävs att man har läsvana eller att boken används som högläsningsbok. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket. Annars tycker jag om denna typ av böcker som ju är väldigt peppande och inspirerande i en värld där man lätt kan känna sig vilsen. I samma serie finns flera andra liknande böcker. Boken är utgiven av MiMa förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Snack Parrow 2 och 3

 

Snack Parrows intergalaktiska rymdbyr. Nödrop från yttre rymden    Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå. Jakten på Spökskeppet

Första delen i kapitelboksserien Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå skrev jag om här för några år sedan:

Boken handlar om rymdpiraten Snack Parrow, som har fått ge upp sitt piratande och som istället har startat en rymdbyrå för att lösa mysterier. Av en slemmig humfurk köper han sig ett rymdskepp med kristallkrona för att åka emellan galaxerna. Som kapten anställer han ett skeppsspöke, Kapten Hammock, eftersom han själv inte kan köra skeppet. Tillsammans med kompanjonen Flax drar de så iväg ut på äventyr. Men det dröjer inte länge förrän deras skepp går sönder och då måste de till Skrotplaneten för att skaffa reservdelar. Olyckligtvis vaktas Skrotplaneten av universums farligaste varelser, nämligen robotkaninerna.

Nu har även del 2 och del 3 i serien kommit ut. Bok nummer två heter Nödrop från yttre rymden. I den beger sig Snack Parrow återigen ut på äventyr i sitt risiga rymdskepp. Det har nämligen kommit ett nödrop från yttre rymden. Snack och hans besättning vill förstås rädda den som är i nöd. Eller allra helst vill de kanske åt den utlovade belöningen. Men det är inte så lätt att ta sig ända bort till Sombrerogalaxen och det finns många faror, hinder och utmaningar längs vägen. Och vem är egentligen Mack Arrow?

Bok nummer tre heter Jakten på spökskeppet. I den får man följa med på svindlande strapatser bland babblande pratkvarnar, rymdskeppsätande planeter och giriga guldvättar. Om man törs alltså… I den här boken är Snack Parrow desperat. Om han ska kunna ha kvar sin intergalaktiska rymdbyrå krävs ett nytt uppdrag. Han beger sig till Skuggplaneten där han får höra legenden om Spökskeppet. Enligt ryktet ska det finnas en skatt ombord. En skatt som vaktas av spöken. Vågar Snack och hans besättning verkligen åka dit? Och vad väntar dem på spökskeppet?

Bok nummer två inleds med en sammanfattning av vad som hänt i första boken så även nytillkomna läsare kan enkelt hänga med. Tredje boken har en betydligt kortare sammanfattning, men istället finns tecknade porträtt och presentationer av karaktärerna på ett uppslag, vilket också gör det lätt att snabbt komma in i boken. Båda böckerna är också mycket lättlästa med korta kapitel, stor text och svartvita illustrationer här och var. Perfekt för barn i lågstadieåldern att läsa själv. Men de fungerar också bra som högläsningsböcker. Böckerna passar de som tycker om äventyr, rymden och massor av humor för här är det tokroligt hela tiden.

Böckerna om Snack Parrow är skrivna av Camilla Linde, illustrerade av David Téczely och utgivna av Whip Media. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här). I vår kommer del fyra i serien om Snack Parrow.

Handbok för superhjältar – Rollspelet

I våras skrev jag om Handbok för superhjältar – Rollspelet som baseras på den populära kapitelboken Handbok för superhjältar som i skrivande stund finns i fyra delar. Boken är ständigt utlånad på biblioteket där jag jobbar och jag tror att rollspelet också är väldigt populärt.

Nu har det kommit ett spelhjälpmedel i form av en kortlek med kraftkort. Det är en låda med 40 kort som innehåller regler för superkrafterna samt 15 kort med vänner som kan dyka upp i era äventyr, bland annat Röda Masken själv. Lådan innehåller också sex tärningar. Korten med vänner kan användas medan man spelar rollspelet och spelas ut till exempel när spelarna kört fast eller behöver hjälp med något i spelet. De fungerar som en livlina som man kan ta till hjälp när man försökt allt annat. Bland vännerna hittar vi exempelvis ett vittne som sett eller hört något eller har kunskap om något annat viktigt, en utredare i form av polis eller privatdetektiv som kan hjälpa spelarna med ledtrådar och spår samt förstås mitt favoritkort bibliotekarien som kan hjälpa spelarna leta information på internet eller bland böckerna på biblioteket. Med hjälp av kraftkorten kan spelarna hålla reda på sina superkrafter och hur de fungerar. Man kan ha kraftkorten intill sig så man enkelt kan se vad man kan göra i spelet. Det står till exempel vad hur superkrafterna puff & iväg, kontrollera el, superkram, superskrik och alla världens språk kan vara till hjälp för spelarna, hur de fungerar, vilken svårighetsgrad kraften har, hur lång räckvidd den har, hur stor skada den gör och mycket annat. Kraftkorten fungerar också som fakta för den som snöat in på Handbok för superhjältar och gärna vill veta mer om superkrafterna i Röda Maskens värld. Lådan med kraftkort kan köpas direkt hos Eloso förlag här.

Ett annat värdefullt spelhjälpmedel är Berättarens skärm. Det är helt enkelt en dubbelsidig skärm i hårdpapp som berättaren kan ha framför sig under spelets gång. På den ena sidan finns en fin bild från spelets värld, men på den andra sidan finns de viktigaste reglerna från spelet samlade. På så sätt har berättaren enkel och snabb tillgång till dessa – och spelhemligheterna är samtidigt skyddade bakom skärmen. Dessutom får de andra spelarna en fin stämningsbild från spelet att titta på. Berättarens skärm finns att köpa direkt från Eloso förlags webbutik här.

Det som känns

Det som känns : mindfulness för barnDet som känns är en bilderbok inspirerad av mindfulness och yoga. Boken gör det möjligt för barn att upptäcka känslorna som rör sig runt i kroppen och reflektera över hur det känns när det exempelvis bultar, pirrar och kittlar. Eller när känslorna behöver pysa ut som tårar, gäspar, skratt eller sång. Om man läser boken för en barngrupp kan man tillsammans känna det som känns, vilket kan vara väldigt spännande. Men man kan också läsa boken tillsammans med bara ett eller ett par barn och då få möjlighet att diskutera olika känslor.

Bokens text uppmanar barnet att svara på olika frågor, som vad det finns för slags jobbiga känslor och vad man kan göra när det känns jobbigt, hur kärlek känns och om det går att se vad någon annan känner. Texten uppmanar också till interaktivitet, som att knacka för att få fram ett leende, titta in i någon annans ögon medan man räknar till tio, låtsas att ens kropp är en form som ska fyllas med magisk smet och slappna av som en trasdocka. Illustrationerna är färgsprakande (fast i milda, inte skrikiga färger) och fyllda med fantasi, magi och detaljer. Kul att boken är inkluderande och exempelvis skildrar karaktärer med olika hudfärger.

Jag tror att en sådan här bok kan kräva lite övning. Det kanske inte funkar för en barngrupp att lyssna på hela och utföra samtliga övningar första gången de får höra boken, men efter att ha hört den några gånger tror jag att de kan ta till sig innehållet och få möjlighet att upptäcka känslor och komma i närmare kontakt med sig själva. Och jag tror att det är viktigt att det finns sådana här böcker. Tänkvärda böcker som hjälper barnen att komma i balans och harmoni. Det finns fler böcker i samma serie också ifall man vill variera läsningen lite. Det står att boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag tycker att den funkar bättre för de allra äldsta förskolebarnen samt lågstadiebarnen.

Det som känns är skriven av Anna Bjärkvik, illustrerad av Caroline Midbeck och utgiven av Ehrin Publishing. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris eller Bokus.

Sen kom vintern

Sen kom vinternSen kom vintern är en av de böcker som blev nominerad till Augustpriset i kategorin Bästa svenska barn- och ungdomsbok 2019. Den är både skriven och illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Lilla Piratförlaget. Boken handlar om Haren. Haren tycker om rutiner och avskyr förändringar. Varje dag går han till trädgårdslandet och ser till sina morötter. Det enda som stör tillvaron är den lömska räven som dyker upp ibland när man minst anar det. Men som tur är så kan Haren den snabbaste vägen hem. Och förutom Räven är varje dag den andra lik, precis som Haren vill ha det.  Men så en dag får Haren syn på något mycket märkligt – ett vitt hårstrå i pälsen. Och ett till. Vad är det som är på gång? När Haren går ut nästa morgon är hela världen vit. Det är inte bara han som har förändrats utan hela världen!

Haren får en livskris när vintern kommer och allt blir vitt. Inget är längre som det brukar vara och hans rutiner har helt blivit störda. Men inget ont som inte har något gott med sig. Det visar sig att en vit päls har sina fördelar också, inte minst när den lömska räven är på jakt. Haren tvingas anpassa sig till den nya situationen och när han gjort det inser han att det inte var så farligt trots allt. Förstås.

Sen kom vintern är en bilderbok om livets föränderlighet, tolkad av Per Gustavsson, och med hans omisskännliga humor som syns såväl i text som i bild. Den har ett snyggt upplägg där det går från mörkt till ljust och från allvar till humor, fram och tillbaka med en trevlig lekfullhet. Boken behandlar ett tema som både är väldigt konkret (förändringen mellan höst och vinter) och som också kan tolkas mer abstrakt (övergången från att tycka att förändringar är läskiga och farliga till att inse att de är ganska roliga trots allt). Boken öppnar också upp för samtal, såväl kring förändringar rent generellt till att prata om vad som händer i naturen och djurlivet under de olika årstiderna. Det är helt enkelt en mångbottnad bilderbok, som gjord för högläsning med efterföljande diskussion. Trots att detta är en bilderbok passar den dock kanske allra bäst för de äldsta förskolebarnen och lågstadiebarnen. Det här är en bok som man med fördel även kan läsa och diskutera i lågstadieklasserna. Och för dig som vill jobba med boken i skolan rekommenderar jag varmt Jenny på Wendes tips här. Till sist: Kul att Per Gustafsson blev Augustnominerad för en bok där han står både för bild och text.

Sen kom vintern finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Dyksommar

En dag är Zoes pappa bara borta. Zoe får veta att han har blivit sjuk och att han måste vara kvar på det stora sjukhuset länge. När hon hälsar på tillsammans med sin mamma, säger han att han inte orkar med fler besök. Men Zoe fortsätter åka dit ändå. Och i väntan på att pappan ska orka möter hon simmerskan Sabina som blir Zoes nya vän.

Dyksommar är en bilderbok skriven av Sara Stridsberg. Ni vuxna som har läst författarens vuxenroman kanske känner igen karaktärer och miljöer. Man kan nämligen säga att denna bilderbok är en lillasyster till författarens roman Beckomberga – ode till min familj som kom 2014 och som handlar om psykisk ohälsa. Den här bilderboken handlar nämligen om en pappa som är så deprimerad att han inte vill leva längre. Men boken är skriven ur ett barns perspektiv. Och ur ett barns perspektiv är det inte ett särskilt lätt ämne att greppa:

Varför vill man inte leva när hundar

och fjärilar och himlar finns?

Hur kan man inte vilja leva när jag finns?

Det kan ingen svara på, det bara är så.

DyksommarMen även fast det är ett jättesvårt ämne så är det en verklighet för många barn att en förälder mår dåligt. Därför är det också viktigt att det finns sådana här barnböcker som kan förklara, skapa igenkänning, sätta ord på och kanske skapa en ingång till vidare diskussioner. Dessutom gör böcker som Dyksommar att ett relativt tabubelagt ämne ges utrymme att få synas, vilket också är viktigt.

Boken har ett intressant berättargrepp. Den är nämligen skriven som en återblick. En vuxen som berättar om hur det var när hon var barn. Hur det var den där sommaren när pappa inte ville leva. Hur det var när simmerskan Sabina blev flickans vän och stöd när hennes pappa inte förmådde. Det berättargreppet gör att det skapas en distans till berättelsen som är bra just eftersom det är ett så starkt ämne. Berättaren kan nämligen i slutet säga att det gick ganska bra trots allt. Pappan blev aldrig riktigt glad, och ibland var han så ledsen att han fick bo på sjukhus tills det gick över, men det gick bra ändå och det är inte farligt.

Texten är poetisk, inte särskilt lång. Jag vet att boken har fått viss kritik för att den är lite för abstrakt, men jag tycker det är lagom. Nu finns möjlighet för fler barn att kunna känna igen sig och dessutom kan man välja på vilken nivå man vill läsa och diskutera kring berättelsen. Boken är i ett stort bilderboksformat med fina, varma, känslofyllda, stämningsfulla och samtidigt färgstarka illustrationer av Sara Lundberg som rymmer en hel värld och därmed inte bara kompletterar utan berikar berättelsen på ett fint sätt. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag tycker att den passar lika bra för barn på lågstadiet. Dock är detta inte en bok för alla barn. Det handlar som sagt om ett allvarligt och starkt ämne. Visserligen ett tema som behöver synliggöras och föras fram i ljuset, men man bör göra det med försiktighet och vara beredd på frågor och diskussion. Det är alltså ingen bok man läser oförberedd för en barngrupp. Men för rätt barn och tillsammans med en vuxen är detta en jättefin och viktig bok som kan vara till stor tröst. Inte är det konstigt att Dyksommar nominerades till Augustpriset 2019 i kategorin Bästa svenska barn- och ungdomsbok.

Boken är utgiven av förlaget Mirando. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Lisen lussar loss

Lisen lussar loss är den tredje boken om Lisen och den passar ju perfekt att läsa idag eftersom det ju är Luciadagen idag!

Det är tidigt på morgonen och Lisen ska lussa för mamma. Men allt går fel. Precis allt. Lisen rusar iväg till skolan. Där är det mörkt och helt öde. Plötsligt hör hon rasslande ljud och hasande steg. Och de kommer allt närmare. Tänk om det är… Spökfrun!

Lisen lussar lossI Lisen lussar loss får vi alltså möta Lisen igen. Lisen som vi lärt känna i de tidigare böckerna Lisen och tjuven och Lisen åker vilse. Böckerna är skrivna av Cecilia Sundh och illustrerade av Anna Nilsson. Som vanligt är det mycket humor, men också mycket känslor och igenkänning. Lisen förbereder allt för att lussa för mamma dagen efter Lucia eftersom hon inte kunde vara med på luciafirandet på skolan kvällen innan. Det ska bli en överraskning och Lisen fixar fikabricka och allt. Men fastän hon sjunger luciasångerna med sin allra starkaste röst så vaknar inte mamma. Lisen blir arg och stampar iväg ut i köket igen. Men där tappar hon brickan. Favoritmuggen går i bitar och kaffet flyger över hela rummet. Men inte ens det väcker mamma. Nu sticker Lisen iväg. Hon tänker inte vara kvar hemma en enda minut till. Men när Lisen kommer fram till skolan är det alltså mörkt, tyst och öde. Dörren är öppen. Men barnen är lediga. När Lisen hör läskiga ljud blir hon rädd och gömmer sig. Men det visar sig att det inte alls är någon spökfru utan skolans städerska! Och hon kan dessutom hjälpa Lisen att göra ett riktigt lyckat luciafirande för mamma.

När man läser Lisen lussar loss får vi en fin inblick i Lisens liv och under den här morgonen upplever hon massor av känslor som skildras på ett mycket bra sätt i boken. Från förväntansfull, glad och nervös till arg, rädd och så småningom lättad och lycklig. Här finns mycket att prata kring om man vill. Texten är enkel och lättläst Boken har 40 sidor indelat i 12 korta kapitel. Det finns mycket luft kring texten och många bilder i boken. Illustrationerna berikar verkligen boken. De är färgglada, detaljrika och realistiska men samtidigt humoristiska. Tillsammans blir text och bild till en perfekt enhet och det här är en bok som jag varmt rekommenderar till alla lågstadiebarn, antingen som läsa-själv-bok eller högläsningsbok. Boken är utgiven av Hegas förlag och finns på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Lisen och tjuven

Lisen och tjuvenLisen och tjuven är den andra boken om Lisen. Den första heter Lisen åker vilse. I denna bok har Lisens mamma träffat en man som hon bjuder hem trots att Lisen inte vill. Lisen kan inte sova när mamma har Sven på besök. Hon blir törstig och måste be mamma om vatten. Sedan blir hon förstås kissnödig. När hon smyger ut från sitt rum för att gå på toa ser hon att mamma och Sven pussas! Som tur är försvinner Sven snart och mamma slutar prata om honom. Nu är det bara mamma och Lisen igen. Precis som det ska vara. Åtminstone ända tills mamma åker på kurs med jobbet. Efter det sitter hon bara vid köksbordet och ler fånigt. Kväll efter kväll. En dag säger mamma till Lisen att hon träffat någon som hon tycker om. Hon ska bjuda hem honom. Samtidigt som han ska komma dyker det upp en mystisk person i kvarteret. Han har kikare och spanar. Kan det vara en tjuv? En tjuv som står och spanar på vart han ska göra inbrott? Lisen skyndar sig hem för att berätta för mamma vad hon sett. Men i köket sitter redan den mystiske mannen tillsammans med mamma. Vad gör han där?

Lisen och tjuven är en vardagsskildring som jag tror många barn kan känna igen sig i. Den handlar om att leva med en ensamstående förälder som plötsligt träffar någon. Den skildrar rädslan för att förlora sin förälder och barnets känsla av att vilja ha mamma för sig själv. Men man behöver inte alls leva i någon slags bonusfamilj för att uppskatta boken. Den är skriven med hög igenkänningsfaktor, mycket charm, spänning och humor och passar därför ypperligt för alla barn på lågstadiet. Antingen att läsa själv eller som högläsningsbok. Jag kommer att ge den till min åttaåring idag. Jag är säker på att hon kommer att tycka lika mycket om boken som mig. Texten är enkel, luftig och lagom lång. Illustrationerna är härligt charmiga och färgglada, vilket samspelar fint med texten. Boken är skriven av Cecilia Sundh, illustrerad av Anna Nilsson och utgiven av Hegas förlag. Den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus. Den tredje boken om Lisen finns också redan, Lisen lussar loss. Den kommer jag att skriva om på självaste Luciadagen.