Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

6-9 år

Fakirflickan

Vem bryr sig om Julia egentligen? Ingen, känns det som. Inte mamma, inte pappa, inte någon av hennes fyra syskon. Vad ska hon göra för att någon över huvud taget ska lägga märke till henne?

En kväll ser Julia en fakir på tv. Han kan sluka eld och stoppa ner långa svärd i halsen. Och trots att han är så mager att revbenen sticker ut kan han ligga på en matta av vassa spikspetsar. Det är då Julia bestämmer sig. Hon ska bli fakir!

Fakirflickan är Pia Hagmars första lättlästa serie. De fyra böckerna i serien utkom för första gången i början av 2000-talet, men 2016 utkom de två första delarna Flickan som ville bli fakir och Liten hemsk syster försvunnen ut på nytt. Böckerna har fått nya illustrationer av Christina Alvner och manusen är reviderade varsamt.

Flickan som ville bli fakir     Liten hemsk syster försvunnen

Böckerna om flickan som ville bli fakir är väldigt roliga, men det finns också fler bottnar i dem. Barn som växer upp med många syskon kan säkert känna igen sig i Julia – alltid finns det någon annan som behöver uppmärksamhet just när man själv vill ha det. Och när man ständigt måste passa sina busiga småsyskon är det lätt att tänka att man inte vill ha några småsyskon längre… Jag gillar också skildringen av Julias föräldrar. De känns väldigt levande med både goda sidor och sina fel och brister. Och sån tur att Julias morbror Gusten fick en bra idé för att Julia ska synas och sticka ut hon med, så hon slapp bli fakir. För äta spik, det är nog inte bra i längden.

Böckerna är lättlästa, men vänder sig inte till de absoluta nybörjarläsarna utan till de som redan knäckt läskoden. De fungerar också bra som högläsningsböcker för lågstadieåldern. De finns bland annat att köpa på Adlibris här och här samt på Bokus här och här.

Grattis Svea Fors

Grattis, Svea Fors!Snart är det Sveas födelsedag. Hon planerar inför sitt kalas, vilka barn hon ska bjuda, om kalaset ska ha något tema och hur tårtan ska se ut. Förut kallades Svea för Simon, men nu säger alla Svea. Ingen säger hellre ”han” när de pratar om Svea. Och det är precis så som Svea vill ha det. Pappa säger att Svea får bjuda sju personer. Men Svea tycker att de ska bjuda många. Det är roligare att leka då. Och hur skulle det kännas för de som inte blir bjudna. Svea ger alla i klassen inbjudningskort i alla fall… Sen blir det dagen för kalaset och då börjar Svea få ont i magen. Hur ska stolarna räcka? Och tårtan? Och de har ju alldeles för få godispåsar! Men det ordnar sig nog, för Svea tycker att det ska vara alla eller ingen, inte bara några.

Grattis, Svea Fors är en intressant bok ur flera aspekter. Dels handlar den om kalas vilket är kul bara det. Jag hade faktiskt ett barn som letade efter en bok om kalas på biblioteket för några veckor sedan och hon gick nöjd hem med den här boken. Dels så tar boken också upp det där temat med att bjuda till kalas, att det inte är så lätt som man kan tro att bjuda, oavsett om man bjuder alla eller ska välja ut några. Och dels så är boken intressant förstås ur den aspekten att huvudrollsinnehavaren själv har valt att byta identitet från Simon till Svea, men precis som vanligt när det gäller böcker från Olika förlag så är det inte det som står i fokus utan det nämns mer i förbigående. Dessutom är boken förstås som alla andra böcker från Olika inkluderande när det gäller hudfärg, funktionsvariationer och så vidare, vilket i denna bok främst syns i illustrationerna.

Grattis, Svea Fors ingår i serien Barnen i Lyckeskolan och i läsnivån Silverdelfinen 2, vilka fortfarande vänder sig till nybörjarläsarna men med lite mer text på varje sida och lite längre meningar än de allra mest lättlästa böckerna. Boken är skriven av Ebba Berg och illustrerad av Carl Flint. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

I sagans land

I sagans land : älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter MadsenI sagans land är en bok fylld med älskade klassiska folksagor och äventyr tecknade och berättade av Peter Madsen. Här möter vi exempelvis Törnrosa, Mästerkatten och Rödluvan, men också Rangel-Erik med fiolen, Lyckobarnet och Prinsessan på glasberget. Detta är den andra delen av hans sagosamling, den första kom 2015 och innehöll exempelvis Snövit, Askungen, De tre bockarna Bruse och Hans och Greta.

Peter Madsen som är en dansk tecknare och berättare har gått igenom olika versioner som funnits bevarade av de kända folksagorna och därefter har han tolkat dem i text och bild på egen hand. Textmässigt tycker jag att han hållit sig nära sagorna så som vi känner dem, även om det är vissa detaljer som kanske är annorlunda. Bildmässigt är det däremot Peter Madsens eget uttryck fullt ut. Många känner nog igen hans stil från den tecknade serien Valhall eller från bilderböckerna om Truls och Trulsa i Trollskogen. Han tecknar detaljrikt, uttrycksfullt och dramatiskt i en stil som passar klockrent i en sådan här sagosamling.

Sammanfattningsvis är detta en fin sagobok att ha hemma i bokhyllan eller ge bort i present. Den är utgiven av Bokförlaget Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Bruno 3000

Bruno 3000. Klubben  Bruno 3000. Rymden  Bruno 3000. Tvillingarna

Jag heter Bruno och är åtta år. Jag har levt i tretusen dagar nånting. Det här är första boken om mitt liv.

Så börjar böckerna om Bruno 3000. Han går på lågstadiet, gillar att spela Minecraft, bygga Lego, träna judo, samla på saker och leka tillsammans med sina bästa kompisar tvillingarna Tom och Ture. Precis som vilket barn som helst på lågstadiet alltså.

I den första boken om Bruno händer dock det som inte alls får hända- tvillingarna ska flytta till USA. Hur ska det då bli för Bruno? Vem ska han leka med då? I den andra boken om Bruno har han lyckats hitta hela fyra kompisar: Ville som också älskar Minecraft, Aline på judon, Yango och Lukas som är coolast i klassen. Men Ville säger inte ett ord i skolan och Yango och Likas har en hemlig klubb som Bruno inte får vara med i. Vad ska han göra då? I den tredje boken ska Bruno sova över hos sina kusiner alldeles själv. Men det går bara inte, det kommer en massa konstiga tankar på rymden istället fastän han vill våga sova över hos kusinerna. Hur ska Bruno göra nu?

Bruno 3000 är en jättehärlig serie böcker om en helt vanlig lågstadiekilles små och stora tankar om livet och vardagen. En bok att känna igen sig i, känna med och skratta åt. Bruno är finurlig med massor av humor och en enorm fantasi. Det är hög igenkänningsfaktor, träffsäkert och väldigt roligt. Det handlar om känslor, vänskap, saknad, längtan, mod och mycket annat. Allt förpackat med pricksäker text av Åsa Anderberg Strollo och roliga serieliknande bilder av Julia Thorell. Jag har bokpratat mycket om dessa böcker i tvåan och trean och de är väldigt populära. De fungerar bra både att läsa själv och som högläsningsböcker. Hoppas det kommer många fler böcker om Bruno.

Böckerna är utgivna av Alfabeta förlag och de finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

Stjärnor – familjens guide till stjärnhimlen

Stjärnor : familjens guide till stjärnhimlenRymden och stjärnorna är ett tema som ständigt fascinerar barn i alla åldrar. Med jämna mellanrum kommer det också en hel del böcker på detta tema, redo att lära barnen det som är värt att veta om detta fascinerande ämne.

Stjärnor – familjens guide till stjärnhimlen är en av dessa böcker. Den berättar om Big Bang, hur liv kan uppstå, om solsystemet, om stjärnorna, gravitationen, planeterna och mycket annat. Tanken är att läsarna ska kunna stjärnskåda efter att ha läst boken och därför ligger fokus mycket på stjärnkartor och hur man själv ska kunna utforska stjärnhimlen. Det finns också memoryspel, klistermärken och annat pyssel.

En rolig idé att kombinera pyssel och fakta för att skapa en interaktiv bok om stjärnor. Jag tror säkert att den lär fängsla många läsare. Det är kanske ingen bok att läsa rakt igenom, men läsa lite här och lite där och använda den som guide vid stjärnskådning fungerar ju bra. Boken är utgiven av Pagina förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

En smakebit på søndag

På söndagarna kan man som bokbloggare dela med sig av ett smakprov från boken man läser i just nu i utmaningen En smakebit på søndag. Varannan vecka är det Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna, och varannan vecka är det Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Just nu läser jag i barnboken Djurfiket av Camilla Ceder och smakprovet kommer från sidan 87-88.

Tio minuter senare har vi letat i vartenda skrymsle i huset efter Sixten. Ingenstans fanns han. Sara börjar bli riktigt ängslig. Har han kanske sprungit ut när allt var som hemskast? Hon undrar om hon genast borde ringa till vår mamma.

-Var sjutton är ungen? säger hon. I värsta fall får jag ta bilen och leta.

Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna känna mig så orolig för Sixten. Han är ju bara min lillebror. Men tanken på att han är fullproppad med skuld över att ha dödat ett djur som han bara velat älska är för hemsk. Kanske har han sprungit så snabbt hans små tjocka ben har kunnat bära honom? Långt bort, till världens ände, förblindad av sorg.

Då slår det mig att det möjligen är mer med Sixten än man först kan tro, mer än pannkakor och kalops. Att Sixten och jag är lika på ett sätt som jag aldrig förut har tänkt på: Vi älskar djur mer än alla andra. På det sättet märks det att vi är syster och bror.

Djurfiket är en lättläst bok för alla djurtokiga eftersom den handlar om en tjej som gör allt för att få ett eget djur, eller åtminstone få vara nära någon annans djur. Men den handlar också om vänskap och syskonskap. Alla känslor från sorg till glädje och från rädsla till längtan ryms i boken. Jättefina retroinspirerade illustrationer. En bra högläsningsbok för barn i åldern 6-9 år.

Katt-tjuven

KattjuvenSerien om detektiven Emil Wern har inte blivit lika populär som böckerna om LasseMajas detektivbyrå och det är konstigt tycker jag. Visserligen har de lite mer text och är därmed inte lika lättlästa som böckerna om Lasse och Maja, även om de vänder sig till samma målgrupp. Men jag tycker att de är mycket bättre och mer läsvärda, inte minst för att detektivgåtorna är så mycket mer realistiska.

Det finns en lång rad böcker om detektiven Emil Wern. Katt-tjuven är en av de senaste, nummer 15 i serien och den kom 2017. Böckerna är skrivna av Anna Jansson som också skriver vuxendeckare om polisen Maria Wern. Emil är alltså den fiktiva Marias son, vilket innebär att äpplet inte fallit särskilt långt från trädet. En jättekul idé tycker jag att skriva en barnserie och en vuxenserie om samma familj.

Emil har i alla fall en detektivbyrå tillsammans med lillasyster Linda och några kompisar. De håller till i en gammal kiosk på familjen Werns tomt. Varje bok handlar om ett fall och det löses i slutet av boken, så man kan läsa böckerna fristående. De är lättlästa med korta kapitel, många illustrationer och mycket luft på sidorna. Fungerar bra både att läsa själv och som högläsningsböcker. Att det finns så många böcker i serien innebär också att det lätt blir ett driv att läsa fler böcker, vilket förstås är bra för den som behöver träna att läsa.

Katt-tjuven inleds med att Linda önskar sig en katt. Hon tjatar och tjatar, men mamma Maria tycker att det räcker med hunden Molly. Så hittar de en övergiven kattunge när de plockar bär och sedan dröjer det inte länge förrän det börjar hända mystiska saker. Fler och fler katter försvinner i Visby. Emil tror att katterna inte har sprungit bort av sig själva utan att det finns en tjuv som tar katterna. Men varför? Han samlar detektivbyrån och bestämmer sig för att katt-tjuven måste fångas. Boken finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Nalle Puh

Bildresultat för nalle puh bonnierFör två år sedan firade Nalle Puh 90-årsjubileum. Den första boken publicerades nämligen 1926. 90 år senare gav Bonnier Carlsen ut denna fina klassiker i nyutgåva, självklart illustrerad med E.H. Shepards sagolika bilder. Perfekt för en ny generation barn som kan få komma in i Nalle Puhs underbara värld och få höra berättelserna om Nalle Puh, Christoffer Robin, Kanin, Tiger, Kängu, Ru, I-or, Ugglan och Nasse. Om livet i Sjumilaskogen och förstås om alla Nalle Puhs kloka och finurliga tankar om livet. En jättefin present och ett måste i bokhyllan! Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Familjen Knyckertz

Familjen Knyckertz och födelsedagskuppenFamiljen Knyckertz är en rolig bekantskap som man kan läsa om i ett par kapitelböcker skrivna av Anders Sparring och Per Gustavsson. Första boken heter Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen.

I familjen Knyckertz kan de bara inte låta bli att ta saker som inte är deras. Åtminstone gör alla utom storebror Ture det. Ture vill nämligen bli polis när han blir stor. Mamma Fia och pappa Bove är oroliga och hoppas att han hinner komma på bättre tankar innan den dagen. Men nu är det dags för Tures födelsedag. Det enda han önskar sig är en enorm klubba som finns i godisaffärens skyltfönster, men familjen har det svårt för godisaffären är hårt bevakad och dessutom är grannen, Paul Isman, hela tiden ute och snokar eftersom han misstänker att något är i görningen.

Det här är en riktigt rolig bok fylld med ordvitsar, fiffiga lösningar, ljud, ruffel och båg. Det är kul såväl för barn som för vuxna och därför passar boken bra som högläsningsbok. Dessutom är det spännande och det finns många ingredienser som lockar barn, så som tjuvar, bovar, skattjakt, zoo, godisaffär, födelsedag och så förstås planeringen av det ”perfekta” brottet. Har man läst ut alla LasseMajas detektivbyråböcker är denna bok perfekt att fortsätta med. Fortfarande klurigt och spännande, men lite mer utmaning och dessutom med en helt ny twist tack vare den tjuvaktiga familjen. Extra kul är det förstås med Ture som är det svarta fåret i sin familj. Jag som vuxen älskar alla ordvitsar, som Paul Isman (=polisman), lillasyster Kriminellen som kallas för Ellen och så förstås att familjen döpt sin hund till Snuten så de kan säga Truten Snuten när han skäller! Rekommenderas varmt som högläsningsbok för åldern 6-9 år, men funkar också bra att läsa själv. Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Häxa i läxa

Hokus Pokus är en serie lättlästa böcker för nybörjarläsarna utgiven av Olika förlag. De handlar om Noomi, en stark och modig tjej som vågar gå sin egen väg. I första boken, Häxa i läxa, har hon fått i läxa i skolan att berätta för klassen vad hon vill arbeta med när hon blir stor. Och Noomi vet precis, hon vill bli häxa. Men hon har ingen aning om hur man gör för att bli häxa. Dags att ta reda på det. Och det visar sig att det finns en häxa närmare än hon kunde ana…

I den andra boken i serien, Far och flyg, vill Noomi lära sig flyga. Gärna på en kvast. Det vore praktiskt att kunna. Inte minst nu när basketbollen har hamnat uppe på skolans tak. Men vem ska lära henne att flyga?

Precis som andra böcker från Olika förlag kan vi även i dessa böcker möta karaktärer som är inkluderade. Exempelvis har huvudpersonen mörk hud och hon verkar bo med bara sin pappa. Dessutom är hon en tjej som vågar ta plats.

Böckerna ingår i Silverdelfinen 1, vilka passar barnen som precis börjat läsa. Det är korta meningar, lite text per sida, många bilder, korta meningar och mycket dialog som skapar ett driv att vilja läsa vidare. Dessutom är det många barn som gillar magi och gärna vill drömma sig in i en vardag där övernaturliga saker är möjliga, så jag tror att det finns många små läsare som uppskattar dessa böcker. De är skrivna av Karin Frimodig och Sara Berg, samt illustrerade av Hanna Böhm. Böckerna kan köpas på Adlibris här och här eller på Bokus här och här.