Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2019
M T O T F L S
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

6-9 år

Fantastiska fakta om djurungar

Fantastiska fakta om djurungarFantastiska fakta om djurungar är uppföljaren till Fantastiska fakta om djur som jag skrivit om tidigare (här). Precis som i föregångaren presenteras olika djur, men här är det fakta på djurens ungar. Och precis som i föregångaren är det inte fokus på att man ska lära sig så mycket som möjligt om varje djur, det är inga långa faktaspäckade texter om djuren, utan fokus ligger mer på att presentera vad som gör varje djur unikt och vad det är som är så fantastiskt med just det djuret. Visste du till exempel att vissa maneter åldras baklänges? Eller att honorna hos fiskarten Banggaikardinal lägger sina ägg i den blivande pappans mun? Att fladdermöss föder sina ungar upp och ner? Och att Sandtigerhajen tar det där med syskonbråk till en högre nivå – syskonen äter nämligen upp varandra i magen ända tills bara den starkaste är kvar.

På baksidan av boken har författaren Maja Säfström skrivit:

Jag hoppas att du kommer att tycka om boken, lära dig något nytt och bli påmind om hur vacker, spännande och förunderlig djurens värld är.

Och det är just det som är i fokus – väcka ett intresse för djurens värld och få barnen som läser boken att vilja ta reda på mer om dessa fantastiska djur. Och jag är säker på att bokens syfte infrias, jag blir i alla fall både fascinerad och nyfiken på att lära mig ännu mer. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men den fungerar minst lika bra för åldern 6-9 år, och för 9-12 år och även för vuxna. En riktig allåldersbok.

Men vi får inte heller glömma de fantastiska illustrationerna som författaren själv gjort. De är tecknade i stilrent svartvitt. Vackra, förunderliga, detaljerade, fyndiga, fascinerande och alldeles underbara!

Nu är jag nyfiken på att läsa den tredje boken i samma serie, Fantastiska fakta om djur från förr, som jag helt har missat.

Fantastiska fakta om djurungar är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Piraterna

Piraterna och regnbågsskatten  Piraterna och vinterjakten

Piraterna och regnbågsskatten och uppföljaren Piraten och vinterjakten är två härliga piratböcker med ett  spännande nytänk. Här är det nämligen ett gäng kvinnliga pirater som ger sig ut på havet för att hitta skatter. Det är ett härligt gäng – Ragnhild Rysare, Marulks-Mia, Tilde Träben, Samira Svärdslukare och Helle Hajtand är bara några av alla häftiga karaktärer. I den första boken, Piraterna och regnbågsskatten, har piraterna fått reda på att det finns en skatt vid regnbågens slut och de bestämmer sig för att försöka leta rätt på den. Men det är ingen lätt strapats, längs vägen finns hajar och andra läskigheter. Men det är också mysigt ibland på piratskutan:

Dripp-dropp, faller regnet ner

Piraterna dansar mer och mer

Över havet sveper en iskall bris

Alla pirater badar nakenfis

Som ni ser är boken skriven på härligt fartfyllt rim. Texten är rolig och finurlig och illustrationerna fyllda av kluriga detaljer som man kan titta länge på. Piraterna är ett brokigt gäng vilket visar att man kan se ut på olika sätt, men att alla är lika mycket värda ändå. Boken vänder och vrider på alla konventioner, föreställningar och invanda mönster, vilket känns nytt och fräscht.

Piraterna och vinterjakten har liknande uppbyggnad. Här får vi återigen träffa den brokiga kvinnoskaran som utgör piratgänget på skutan. De färgstarka karaktärerna är tillbaka för ett nytt äventyr. Denna gång utspelar sig boken till att börja med på vintern när piraterna bestämmer sig för att ta reda på vad det är som gör att istapparna smälter fastän det är december. Något är på tok, men vad?

Istapparna smälter i Samiras hand.
Det blåser solvarma vindar ut från land.
Vädret har fått fnatt, säger Olga Os,
och pressar mera frukt till en tropisk juice.
Hej och hå! Vilken kalabalik,
all snön förstörs av en stor fabrik!

Det visar sig alltså att det finns en fabrik som orsakar utsläpp, varma hav och sjuka fiskar. Affärskvinnorna bryr sig inte utan festar bara på som om det inte finns någon morgondag. Tur att piraterna är kloka och lyckas få affärskvinnorna att tänka om.

Det som är roligt med dessa böcker är att de är fyllda med kvinnor som är kloka, smarta, modiga, tuffa och starka, liksom att kvinnorna ser olika ut. Här finns allt från tatueringar och håriga ben till alla möjliga kroppsformer och hudfärger. Det är också fint att man lyfter fram samarbetet, hjälpsamheten och omtanken om varandra som piraterna har. Det är tack vare sitt samarbete och att de månar om varandra som de klarar sina äventyr, Rimmen för tankarna till Lennart Hellsing, fast här som sagt med ett nytänk. Kul att få ett normkritiskt alternativ till piratböckerna. Här finns också mycket att prata om och diskutera. Allt från detaljerna i bilderna till kroppsformer, klimatpåverkan, miljöförstöring och jämlikhet. Dessa bilderböcker vänder sig främst till barn mellan 3-6 år, men kan med fördel även läsas för äldre barn.

Böckerna är skrivna av Karin Frimodig och Sara Berg och de är illustrerade av Maria Poll. De är utgivna av Olika förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Böckerna om Hilda

Hilda och årets kalas    Hilda och hamsterstölden

Christina Lindström har skrivit en serie böcker för barn i lågstadieåldern som handlar om en tjej som heter Hilda och hennes kompisar Bella och Henning. Än så länge finns det två böcker i serien, Hilda och årets kalas samt Hilda och hamsterstölden. Men jag tror och hoppas att det ska komma ännu fler titlar. Hilda och hamsterstölden är en av de tre böcker som är nominerade till bokpriset Spårhunden 2019, ett bokpris som delas ut av Svenska Deckarakademin för årets bästa barn- och ungdomsdeckare och det är en välförtjänt nominering tycker jag, för jag gillar verkligen de här böckerna.

Hilda är en tjej som har ett ganska bekymmersfritt liv i början av första boken, Hilda och årets kalas. Hon gillar hårdrock, hästar och rockringar. Och såklart sina bästisar Bella och Henning. Men så en lunchrast vänds hela hennes liv upp och ner. Deras klasskompis Wilma ska ha kalas i bowlinghallen. Både Bella och Henning är bjudna. Ja, faktiskt verkar det som att hela klassen är bjudna. Alla utom Hilda. Plötsligt känns det som om Hilda inte har några kompisar längre. Vad har hon gjort för fel? Den här boken handlar om vänskap och utanförskap. Att vilja vara med och att inte få vara med. Att vilja passa in och att jämföra sig med andra. Dessutom handlar det om att ha ont om pengar, vilket är en annan slags utanförskap och som också Hilda tvingas uppleva i boken eftersom hennes mamma är ensamstående och nu har bilen gått sönder, vilket gör att mamman är hemskt orolig för hur mycket det kommer att kosta att laga den.

I Hilda och hamsterstölden ska Bella få en efterlängtad hamster. Både Hilda och Henning är avundsjuka, Hilda bor för trångt för att de ska kunna ha husdjur och Henning är allergisk. Men Hilda kan i alla fall leka med Bellas hamster. Det kan ju inte Henning, så han blir utanför. Så utanför att han gör något oförlåtligt. En dag är nämligen hamstern stulen. Och de tre forna bästisarna är inte längre bästisar. Det här är en bok som fortsätter på temat vänskap och önskan om att få vara med. Det handlar om att göra någon ledsen, säga förlåt, men ändå inte få vara med. Det handlar om tillit, inkludering och att stå upp för den man bryr sig om.

Båda böckerna är utmärkta högläsningsböcker för lågstadiet, men funkar också att läsa själv för den som kommit en bit med läsningen. De har hög igenkänningsfaktor och träffsäkerhet, samtidigt som de har humor och har ständigt aktuella och viktiga teman. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Bråkiga bokstäver

Bråkiga bokstäverHelena Bross har skrivit många, många böcker för barn, framförallt lättlästa böcker för nybörjarläsarna. Hennes senaste bok är dock lite speciell. Den handlar nämligen om en liten kille som heter Sigge och som har svårt för det där med bokstäver. I baksidestexten till Bråkiga bokstäver kan man läsa att de som gjort boken om Sigge, författaren Helena Bross och illustratören Mati Lepp, också hade svårt att lära sig läsa och skriva. Det som de skriver om i den här boken är alltså självupplevt. Det inger inte bara trovärdighet utan också hopp och styrka eftersom Helena idag både är lärare och författare och Mati är illustratör och författare. De båda ger läsare som också har svårt med läsning och stavning rådet att inte ge upp.

Huvudpersonen Sigge ska börja ettan. Han tycker att det är roligt med både gympa och matte. Men när han tänker på bokstäverna får han ont i magen. Han undrar om det är något fel på hans huvud. Och varför bråkar bokstäverna med just honom? Sigge är också nyinflyttad och har inga kompisar på nya orten ännu. Han känner ingen som ska börja i hans klass. Inte så konstigt att Sigge är pirrig. När det är dags för skolstart känner Sigge i alla fall igen en kille från gården, Aron. Klassrummet är fint och fröken verkar snäll. De första dagarna går snabbt. Rasterna, gympan och matten är så roliga. Men så är det dags att börja med bokstäverna. Han vill verkligen komma ihåg alla de små krumelurerna. Men han kan inte hålla fast dem i huvudet. Bokstäverna bara bråkar med Sigge. När klassen ska jobba med bokstäverna går Sigge på toan, vässar pennan och en massa annat för att slippa jobba. Dagarna går och det blir jobbigare och jobbigare för Sigge. Han hör hur klasskompisarna läser och läser och han vet att så borde han också göra. En dag när klassen är i simhallen berättar Aron att han inte kan simma. Hans mamma har försökt lära honom, men det går inte, säger han. Då berättar Sigge att han inte kan läsa. Det går inte heller. Och så skrattar de tillsammans. De är lika, fast de har svårt för olika saker. Men, så en dag händer det något hemskt. Sigge ritar bussen de åkte med till simhallen och fröken ber honom skriva ”En buss” på teckningen. Sigge skriver ”En puss” istället eftersom han inte kan skilja på B och P. Klasskompisarna skrattar och skrattar. Sigge blir jättearg och puttar till Joel som skrattade värst. Sen springer Sigge därifrån. Dumma, dumma skola! Men det leder till något gott och det löser sig bra för Sigge ändå till slut.

Bråkiga bokstäver är en bok om hur det kan vara att ha svårt med bokstäverna och så småningom få diagnosen dyslexi. Precis som de andra böckerna Helena Bross skrivit så är även denna bok rolig, spännande och med hög igenkänning. Det finns, mig veterligen, inte särskilt många böcker där dyslexi skildras, så igenkänningsfaktorn som finns i den här boken är förstås jätteviktig. Det är också viktigt att uppmärksamma dyslexi. Sigge säger i boken att i varje klass finns det en eller två som har dyslexi. Tänk vad många det är i hela Sverige! Man får också veta att man kan lyssna till böcker och läromedel och att man kan få hjälp av logoped och att det finns dataprogram som kan vara till hjälp. På så sätt avdramatiseras även detta och man får som läsare ytterligare förståelse för att man kan läsa och ta till sig information på olika sätt, inte bara med ögonen. Sigge är också en sympatisk kille som är lätt att tycka om och säkert också lätt att relatera till för många. Hans tankar, känslor och funderingar kring de bråkiga bokstäverna skildras så fint och realistiskt. Boken ingår i serien ”Lite mer att läsa”, vilket innebär att den inte vänder sig till de absoluta nybörjarläsarna utan till de som knäckt läskoden redan. Men den fungerar också fint som högläsningsbok. Varför inte läsa boken högt i alla lågstadieklasser? Jag ska i alla fall rekommendera den till lärarna på skolorna där jag jobbar.

Bråkiga bokstäver är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Matmysteriet

Mat-mysterietMatmysteriet är en bok i den lättlästa serien Skoldeckarna skriven av Lena Lilleste och illustrerad av Lena Forsman. Skoldeckarna består av kompisarna Max och Penny som är jättebra på att lösa mysterier. Och tur är väl det, för det händer massor av mystiska saker på deras skola. I denna bok är det dags för lunch på skolan. Barnen är glada, mat-tanten lagar alltid så god mat. Men Penny hinner bara äta lite mos innan det känns som att det brinner i munnen. Vad har hänt? Har någon förgiftat maten? Istället för korv och mos får barnen äta korv och knäckebröd. Dagen därpå är det ris och kycklinggryta som serveras. Samma sak händer igen. Det bränner på tungan. Mat-tanten gråter – vad är det som händer? Det här är ett fall för skoldeckarna!

Matmysteriet är en spännande, humoristisk bok för nybörjarläsarna. Texten är kort och enkel. Berättelsen är skriven med små bokstäver. Men i de färgstarka, roliga, charmiga och uttrycksfulla bilderna finns pratbubblor där texten är skriven med stora bokstäver, vilket gör att man kan lästräna på två nivåer. Självklart fungerar boken också bra som högläsningsbok.

I serien Skoldeckarna finns också tre andra tidigare utgivna böcker: Diamant-tjuven, Brandlarmet och Den stulna plånboken. Rekommenderas varmt till nybörjarläsarna som vill ha spänning, klurigheter och humor. Matmysteriet är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Sagasagor – Sova över

Sova överSagasagor är mysiga kapitelböcker fyllda med berättelser som handlar om vardagsnära händelser som barn kan känna igen sig i. Perfekta för de äldsta förskolebarnen och barnen i förskoleklass. Kapitelböckerna med Sagasagor fungerar ypperligt som övergång mellan bilderböcker och kapitelböcker. Men nu finns faktiskt Sagasagor även som bilderbok. I Sagasagor – Sova över har man valt ut en av berättelserna ur Sagasagor – Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass.

Det är dags för Saga att sova över hos morfar på landet. Hon brukar ofta vara hos morfar och tycker det är roligt. Men det här är första gången hon ska sova borta utan mamma och pappa. Det känns pirrigt och nervöst. När mamma och pappa har åkt kan Saga och morfar göra vad de vill. De dricker kaffe tillsammans, letar kantareller i skogen och ser på naturfilmer. Men när morfar bäddar till Saga i extrasoffan säger hon ifrån. Hon vill inte sova i någon soffa. Hon vill sova hos morfar.

Boken skildrar hur det kan vara att sova borta för första gången. Det handlar om längtan, att vara nervös men också om att våga. Berättelsen är också en fin skildring av relationen mellan Saga och morfar och om att umgås över generationsgränserna.

Den som redan har läst berättelsen i kapitelboken känner förstås igen sig. Det är samma text och de varma inkännande illustrationerna är även här skapade av Emma Göthner. Jag vet dock inte ifall det är fler illustrationer än i originalboken. Har man redan läst berättelsen i kapitelboken är bilderboken överflödig. Men har man inte redan kommit i kontakt med Sagasagor är denna bilderbok en bra introduktion.

Sagasagor – Sova över är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

De fula fem

De fula femDe fula fem är en berättelse om djuren på savannen. På första uppslaget möter vi den mäktiga lejonhannen, den fina antilopen, den coola noshörningen, de lysande flamingona, den snygga leoparden och den glada zebran. En bild av skönheten själv, eller vad? Men på nästa uppslag kommer en fuling. Det är gnun som sjunger en sång om hur ful, skranglig och grå han är. Sedan presenteras fyra andra ”fula” djur, nämligen hyenan, gamen, vårtsvinet och Maraboustorken. Tillsammans bildar de ett fult gäng – de fula fem – och de sjunger sin sång där de går längs savannen.

Vi är de fula fem,

vi är de fula fem.

Ingen vill ha oss i sina hem.

Andra är vackra, vi vill vara som dem.

Vi är de fula fem,

vi är de fula fem.

Men så kommer alla deras ungar fram och hyllar sina föräldrar.

Men vi är era ungar! Ni ger oss vår mat,

och tröstar oss smådjur med kramar och prat.

Ni tvättar oss rena, plockar lössen ni ser.

Kan ni inte fatta hur mycket vi älskar er,

era vårtor och fläckar, vart strävt litet strå.

Era visslingar, grymtningar, vi älskar dem så

att vi nästan går sönder. Ja, ni är kort sagt,

de snyggaste djuren som finns i vår trakt.

I slutet av De fula fem konstaterar djurens ungar och djuren själva att de är de fina fem istället för de fina fem. Längst bak i boken finns dessutom många safariedjur avbildade och indelade i olika grupper: de fem stora, de fem små, de fem skygga och så de fem fula. Och så står det ”En del menar att de är de fulaste djuren i Afrika. Andra tycker att de är underbara. Vad tycker du?” Och visst är det så, skönheten ligger i betraktarens öga. Vem är det som bestämmer vad som är fult och vad som är fint? Och kan ett djur – eller en människa – ens vara ful? Boken ger upphov till diskussioner kring skönhet, värde och att få vara älskad för den man är. Men kan också användas som introduktion till att prata om savannen och djurlivet där. Jag tycker dock att detta är en bok som snarare vänder sig till barn i förskoleklass och klass ett, eller de allra äldsta förskolebarnen som ska börja skolan snart, snarare än 3-6 år som de flesta bilderböcker annars vänder sig till.

De fula fem är skapad av Julia Donaldson och Axel Scheffler som har samarbetat kring många roliga bilderböcker och vunnit många priser för sina böcker. Boken har en rimmad, rolig, rytmisk text och illustrationerna är som alltid, när det gäller bilder av Axel Scheffler, charmiga, humoristiska och underbara. Den fyndiga översättningen till svenska har gjorts av Ulf Stark och detta kom att bli den sista bilderbok han översatte för Alfabeta förlag. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Djurgänget – Hilmas hamstrar

Hilmas hamstrarDjurgänget är en ny serie för nybörjarläsarna av Bonnier Carlsen. Första boken i serien heter Hilmas hamstrar. Den handlar om Hilma. Hennes föräldrar är skilda och hon bor varannan vecka hos mamma, varannan hos pappa. När hon är hos pappa är hon ensam hemma på onsdagarna när han jobbar sent. Det känns ensamt. Tur att Hilma har sina djur som sällskap. Det är katten Kurre och dvärghamstern Rufus. Hon har en dvärghamster som heter Rafs också, men den bor hemma hos mamma. När mamma och pappa skilde sig förra året skilde sig nämligen Hilmas hamstrar också. Just den här dagen kommer katten Kurre hem med en mus som han fångat. Hilma fångar musen med en håv. Hon har nämligen fått en idé. Hon släpper in musen i hamstern Rufus bur. Äntligen får han sällskap igen. Men hur ska Hilma och hennes kompisar kunna hålla musen hemlig för pappa som inte gillar möss?

Hilmas hamstrar är en mysig och rolig bok om husdjur och relationer. Såväl föräldrarelationer som kompisrelationer står i fokus. Boken tar också upp ett viktigt ämne, nämligen skilsmässa och att leva varannan-veckas-liv. Den har kort, lättläst text och fina, färgstarka illustrationer. Boken är skriven av Jenny Alm Dahlgren och illustrerad av Ingrid Flygare. Den är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus. Fler delar i serien är på väg, vilket jag ser fram emot. Lättlästa böcker om djur och relationer går alltid hem hos nybörjarläsarna.

Viggo och mammalivet

Viggo och mammalivetViggo och mammalivet är den andra boken om Viggo. Den första boken, Viggo och rädslolistan, skrev jag om igår. Denna bok kan läsas fristående, men böckerna är så himla bra så jag rekommenderar ändå att läsa båda.

Viggo är en underbart charmig karaktär med så många tankar och funderingar. Nu ska mamma flytta hem från Danmark. Hon ska bo i samma stad som Viggo och hans bror Nils och de ska få bo hos mamma varannan vecka istället för att bara träffa henne varannan helg. Viggo fantiserar om hur det kommer att bli. Mamma kommer att ha världens lyxigaste lägenhet med spabad och guld på väggarna. De kommer att få sova när de vill och äta godis jätteofta. Dessutom ska de få en hund, en alldeles levande hund. Det berättar Viggo också för kompisen Malte som blir jätteglad eftersom han själv aldrig kommer att få en egen hund. Tillsammans bildar de en hundklubb och räknar ner tills mammaflyttdagen. Men det blir förstås inte alls som Viggo har tänkt sig och föreställt sig. Lägenheten ser ut som vilken lägenhet som helst. Dessutom är den tom. Viggo har inte ens en säng i sitt rum. Inget spabad och inget guld på väggarna. Och den där hunden, hade verkligen mamma lovat att skaffa en hund eller var det bara i Viggos fantasi? Viggo blir osäker. Och han vågar inte prata med Malte om det, för han vill inte göra Malte besviken. Och när Viggo och Nils ska sova hemma hos mamma blir det inte alls som de är vana vid.

Viggo och mammalivet handlar om förväntningar och förändringar. Att det inte alltid blir som man tänkt sig. Och att förändringar kan vara jobbiga. Men att det faktiskt kan bli bra ändå, även om det är annorlunda. Det handlar också om vänskap och syskonskap. Och massor om föräldrarelationer och att leva med skilda föräldrar. Suverän högläsningsbok. En bok att känna igen sig i, men också att skratta åt och mysa till. Språket är helt underbart, precis som i de flesta andra böcker av Lisa Bjärbo.

Viggo och mammalivet är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Viggo och rädslolistan

Viggo och rädslolistanViggo är sju år och två månader och har lugg ända ner i ögonen. Han har en pappa och en lillebror och en mamma, men hon bor i Danmark, så henne träffar de bara när det är mammahelg. Viggo har en hemlig lista också. En rädslolista. En lista där han skriver upp alla de saker han är rädd för. Mörker, monster med huvuden, monster utan huvuden, eld, att gå bus eller godis med Malte…

Viggo och rädslolistan är en superfin, rolig och charmig berättelse om Viggo som har så mycket tankar och rädslor. Lisa Bjärbo är ju en av mina favoritförfattare och här kommer hon verkligen till sin rätt. Skildringen av Viggo och hans vardag är trovärdig, humoristisk, varm och allvarlig på en och samma gång. Det är lätt att känna igen sig i lågstadiebarnets alla kluriga funderingar och oron kring det som är nytt eller okänt. Att ha föräldrar som inte är kära i varandra längre, att vara mörkrädd eller att inte våga berätta för sina kompisar vad man är rädd för, det är sånt som många kan relatera till och det är lätt att leva sig in i Viggos värld. Kul att Viggo är en tänkande, känslig pojke som ändå har alla de intressen som killar i hans ålder brukar ha – Minecraft, Playstation, film, klättra och mycket annat. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag gillar också att Viggo lever i en normbrytande familj där det är pappa som har huvudansvaret för pojkarna medan mamma satsar på karriären, till och med i ett annat land. Pappan uppmuntrar också Viggo att visa känslor och gråta när han behöver. Viggo har det också lite trixigt med läsningen och även detta kan vara skönt för många barn att få känna igen sig i. Boken är illustrerad med så fina bilder av Johanna Magoria.

Viggo och rädslolistan är en suverän högläsningsbok att läsa för barn i lågstadieåldern. Det finns också lärarhandledning till boken på förlaget Rabén & Sjögrens hemsida. Det verkar bli en hel serie böcker om härlige Viggo, vilket jag ser fram emot. Bok nummer två, Viggo och mammalivet, har precis kommit ut.

Viggo och rädslolistan finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.