Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2019
M T O T F L S
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

9-12 år

Fantastiska fakta om djurungar

Fantastiska fakta om djurungarFantastiska fakta om djurungar är uppföljaren till Fantastiska fakta om djur som jag skrivit om tidigare (här). Precis som i föregångaren presenteras olika djur, men här är det fakta på djurens ungar. Och precis som i föregångaren är det inte fokus på att man ska lära sig så mycket som möjligt om varje djur, det är inga långa faktaspäckade texter om djuren, utan fokus ligger mer på att presentera vad som gör varje djur unikt och vad det är som är så fantastiskt med just det djuret. Visste du till exempel att vissa maneter åldras baklänges? Eller att honorna hos fiskarten Banggaikardinal lägger sina ägg i den blivande pappans mun? Att fladdermöss föder sina ungar upp och ner? Och att Sandtigerhajen tar det där med syskonbråk till en högre nivå – syskonen äter nämligen upp varandra i magen ända tills bara den starkaste är kvar.

På baksidan av boken har författaren Maja Säfström skrivit:

Jag hoppas att du kommer att tycka om boken, lära dig något nytt och bli påmind om hur vacker, spännande och förunderlig djurens värld är.

Och det är just det som är i fokus – väcka ett intresse för djurens värld och få barnen som läser boken att vilja ta reda på mer om dessa fantastiska djur. Och jag är säker på att bokens syfte infrias, jag blir i alla fall både fascinerad och nyfiken på att lära mig ännu mer. Boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men den fungerar minst lika bra för åldern 6-9 år, och för 9-12 år och även för vuxna. En riktig allåldersbok.

Men vi får inte heller glömma de fantastiska illustrationerna som författaren själv gjort. De är tecknade i stilrent svartvitt. Vackra, förunderliga, detaljerade, fyndiga, fascinerande och alldeles underbara!

Nu är jag nyfiken på att läsa den tredje boken i samma serie, Fantastiska fakta om djur från förr, som jag helt har missat.

Fantastiska fakta om djurungar är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Gastens öde

Gastens ödeNär jag var på Bokmässan såg jag utdelningen av Svenska Deckarakademins utmärkelse Spårhunden som tilldelas 2019 års bästa barn- och ungdomsdeckare. Tre böcker var nominerade: Hilda och hamsterstölden av Christina Lindström, Ingen kommer undan av Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson och Lars Winnerbäck samt Gastens öde av Kjell Thorsson. Det blev Gastens öde som tog hem priset och självklart blev jag nyfiken att läsa den.

Gastens öde är en deckare för mellanåldern med tre barn i huvudrollen: Shirin, Gabriel och Leo. De är sinsemellan ganska olika, Shirin är datorexperten som aldrig slutar prata, Leo är tystlåten och ofta inne i sin egen värld. Gabriel älskar utmaningar och lösa problem. De tre har varit bästa vänner ända sedan lågstadiet. Och varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och förbi Sjömansgården.

Men så en dag hittas ett lik nere vid dammen. De tre vännerna bestämmer sig för att gå dit och spana, men de hittar inga spår och blir snart bortjagade av polisen som inte vill bli störda. Snart börjar dock folk i deras omgivning att bete sig märkligt. Trion bestämmer sig därför att starta en egen utredning, oavsett vad polisen säger, och snart är de insnärjda i en klurig mordgåta.

Gastens öde är en snabbläst och inte alltför lång bok för barn i åldern 9-12 år. Den är lagom läskig. Visst handlar den om en mordgåta, men med betoning på den kluriga deckargåtan och spaningen. Det är inget frossande i äckliga eller blodiga detaljer. Tempot är högt och det finns ett driv som gör att man vill läsa vidare. Detta i kombination med spänningen och att boken bara har 124 sidor tror jag gör att den kan locka läsare som annars inte är storläsare. Det är dessutom mycket dialoger, flera överraskningar och oväntade vändningar och ett relativt oväntat slut. Jag tror att det här är en bok som kan locka många läsare. Frågan är bara om omslaget gör dem lockade till läsning eller om det krävs att man säljer in boken via bokprat? Jag har köpt in den till mitt ena bibliotek så vi får väl se. Boken skulle även kunna funka som högläsningsbok.

Gastens öde är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller köpa hos Adlibris och Bokus.

Spökjägare

SpökjägareSpökjägare är en spännande, lagom läskig och samtidigt rolig kapitelbok för mellanåldern om spöken och relationer. Boken handlar om Holly som är 12 år och hennes lillebror Elvir. De måste bo ett tag hos sin faster Ingrid i Vilaholm, en liten stad där de aldrig tidigare varit eftersom deras pappa vägrar åka dit efter en händelse som inträffade för många år sedan. Nu är deras pappa dock på sjukhus och det finns ingen annan än Ingrid som kan ta sig an barnen. Så fort Holly och Elvir anländer till tågstationen ser de ett foto av en försvunnen flicka. Flora. Snart dyker också två killar upp och berättar att det är spöken som har tagit henne och att de har en spökklubb. Holly suckar. Hon har aldrig hört något töntigare. Det är ju bara weirdos som tror på spöken…  Rätt snart inser dock Holly att saker och ting inte är som de borde vara i Vilaholm. Och det där med att spöken inte skulle finnas, det tror hon inte längre på när hon ser dem med egna ögon.

Martin Jern har producerat och skrivit manus till filmen Rum 213 som är filmatiseringen av Ingelin Angerborns otroligt populära mysrysare för mellanåldern. Nu har han själv skrivit en bok delvis i samma anda med spöken, läskigheter och övernaturliga fenomen. Men boken är inte bara spännande och skrämmande, den har också ett stort mått av humor och är stundvis ganska skruvad. Ett kul grepp att kombinera läskigheterna med humor, vilket kan locka även de som annars kanske inte väljer de läskiga böckerna. Det finns också andra teman i boken, som ensamhet, utanförskap, psykisk ohälsa, att ha en förälder som inte orkar ta hand om barnen och så en enorm syskonkärlek mellan Holly och Elvir. Jag gillar att det finns allvar inblandat i humorn och läskigheterna, det gör att boken får flera bottnar. Jag gillar också skildringen av karaktärerna. Varken Holly, Elvir eller Alva känns stereotypa utan tvärtom intressanta och mångfacetterade. Boken ser tjock ut, den har strax över 250 sidor, men den är väldigt lättläst och snabbläst med mycket luft kring texten och korta kapitel. Språket är rappt och actionstyrt, vilket drar upp tempot ytterligare och bidrar till att man läser snabbt för att få veta vad som händer. Dialogerna är kryddat med mycket tonårsspråk, vilket en del kanske uppskattar för igenkänningens skull men det kan också vara till nackdel då slang är så beroende av tid och plats, så det är lätt att språket känns inaktuellt. Jag som jobbar i skola och har fyra barn känner inte igen alla uttryck, troligen för att de inte används just här. Det kan som sagt vara lite känsligt att krydda språket alltför mycket. Men bortsett från detta är dialogerna trovärdiga och rikliga, vilket också bidrar till att boken är en riktig bladvändare. Jag hade gärna velat veta mer om platsen Vilaholm och de händelser som inträffat där tidigare, nu nämns de mer i förbifarten i slutet. Men jag antar att det är för att detta är första delen i en ny serie och att detta kommer att utvecklas i kommande delar. Jag skulle gärna läsa fler böcker om Holly, Elvir och de andra spökjägarna. Ett plus för det snygga omslaget med den självlysande titeln.

Spökjägare är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

En egen häst

En egen hästNu finns en ny serie böcker för hästälskarna skriven av välkända Pia Hagmar. Serien heter Två världar och första boken i serien heter En egen häst. Boken handlar om Juli som precis har börjat sexan. Hon har gått på ridskola i fem år och är duktig, men har börjat tröttna. Det känns omöjligt att utvecklas och tävla utan en egen häst och Juli vet att hon aldrig kommer att få någon. Men det visar sig att saker också ting inte är som de alltid har varit. En kväll när Juli kommer hem från stallet står hennes föräldrar ute på gården och bråkar och skriker åt varandra. Mamma sätter sig i en bil och sticker därifrån, utan att ens se åt Juli. Det är så katastrofen börjar, och sedan fortsätter den. Men det Juli och vi som läsare kommer att se är att en katastrof också kan vara början på någonting nytt. Juli går igenom en jobbig tid medan hennes föräldrar bråkar och funderar på hur de ska fortsätta med sina liv. Till slut bestämmer de sig för att skiljas. Och det är också det som leder till att Juli faktiskt får en egen häst till slut. Dessutom väntar en resa till Irland tillsammans med mamma!

En egen häst är en bok som kommer att vara ständigt utlånad av hästälskarna, precis som Pia Hagmars övriga böcker och andra böcker i genren. Men boken handlar inte bara om hästar och livet i stallet. Relationer får också stort fokus. Både relationen mellan Juli och hennes vänner, mellan Juli och stallets hästskötare Signe, och så förstås mellan Juli och hennes föräldrar. Julis föräldrar sätter sig själva främst och glömmer helt bort Juli under sin egen tragik. Det är nästan outhärdligt för mig som vuxen och mamma att läsa om. Ogreppbart. Men samtidigt vet jag ju att detta tyvärr är vardagen för många och det är viktigt att kunna spegla sig i litteraturen. Därför passar den här boken också mycket bra för den som vill läsa om skilsmässor och familjerelationer överhuvudtaget, men som kanske inte är hästintresserad. Hästfokuset tar inte över, utan är mer som en krydda till handlingen.

Jag gillar handlingen i den här boken och jag tror att den är väldigt viktig. Jag reagerade dock lite på sättet boken är skriven på. Dels för att det känns som att Juli är äldre än sina 11 år. Hon får ta ett väldigt stort ansvar, hon blir bortglömd av omgivningen trots hennes relativt låga ålder och hon pratar på ett sätt jag inte riktigt förknippar med målgruppen. Dels så reagerar jag också på att det så tydligt känns att det här är en del av en serie. Boken presenterar, men fördjupar sig inte i persongalleriet och det finns många lösa trådar i slutet av boken. Det är inte alltid ett lyckat grepp i barnböcker. Jag tror dock inte att detta kommer att vara något som läsarna i målgruppen lär fastna vid, utan jag tror att hästälskare i åldern 9-12 år kommer att sluka En egen häst och kommande böcker om Juli. Boken är utgiven av B Wahlströms och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Allt som händer inuti

Allt som händer inuti : om tankar och känslor frÃ¥n A till ÖAllt som händer inuti – Om tankar och känslor från A till Ö är skriven av Reyhaneh Ahangaran som är barnpsykolog. Hon har jobbat länge inom barn- och ungdomspsykiatrin och som skolpsykolog. Där har hon mött många familjer med barn som mått dåligt. Då har hon saknat en bok som handlar om hur man mår, med ett direkt tilltal till barnet. Nu har hon själv skrivit den bok hon saknat.

Reyhaneh har uppmärksammat att allt fler och allt yngre barn än någonsin söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Både barn och föräldrar vågar be om hjälp. Hon vill att boken ska vara en hjälp till dessa föräldrar som vill prata om känslor och psykisk hälsa med sitt barn. Ett stöd i vardagen. Hon tänker att om barn och föräldrar lär sig mer om vad som är rimliga upp- och nedgångar i måendet så förstår man också när det är dags att söka hjälp. Genom att läsa boken kan man bli peppad och känna stöd, men också få tips om vad man kan göra själv eller vart man kan vända sig när det är dags att våga be om hjälp.

Boken är uppbyggd i kapitel från A till Ö och lyfter många av de frågor, teman och ämnen som Reyhaneh stött på genom sitt jobb. Det handlar om stress, ensamhet, tvångshandlingar, föräldrar, diagnoser, hemligheter, ångest, webben, kompisrelationer, rastlöshet, utseende, ilska, mobbning och mycket annat. Varje tema som presenteras består dels av en kortare faktatext och dels tips och tricks på hur man kan hantera eller bemöta ämnet. Boken har illustrationer i blått och rött samt många faktarutor, checklistor och liknande som gör innehållet mer lättillgängligt. I slutet av boken finns länktips och boktips för den som vill läsa mer. Jag gillar att boken känns så samtida, normkritisk och att den har ett fint barnperspektiv. Det är ett bra urval av ämnen som jag tror de flesta i målgruppen tänker på och kanske oroar sig över. En bok som borde finnas på alla skolbibliotek och platser där barn och unga rör sig, så att de kan få känna igen sig, få pepp och stöttning.

Allt som händer inuti finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tusen stjärnors ö

Tusen stjärnors öFörra veckan skrev jag om inledningen till Tusen stjärnors ö i En smakebit på søndag. Ni som läste den kände säkert hur stark inledningen är. Ni som missat, kolla gärna på det här inlägget och läs inledningen. Den är så himla bra! Och språket är underbart. Det är poetiskt, starkt, alldeles magiskt.

Berättelsen handlar om flickan Tigris som förlorade sin mamma i en bilolycka när hon bara var ett år gammal. Ända sedan dess har hon känt en stor sorg och saknad. Men det är ingenting mot vad pappa Milo känner. Han saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera utan henne. Han är ofta deprimerad, kan inte längre jobba. Tigris är oftast ensam, hon vill inte att de andra barnen ska få veta hur det är med hennes pappa och hon vill inte att de ska tycka synd om henne. Så flyttar de till en ny lägenhet, de har inte råd att bo kvar i gamla huset längre. Där hittar Tigris en låda med sin mammas namn på. Hon kliver ner i lådan och vips hamnar hon i en helt annan värld – Tusen stjärnors ö. Där finns hennes mamma. Där finns också Leo, Ariann och alla stjärnstenar. Men det är inte så muntert. Skuggan drar över ön och släcker ner alla de stjärnor som ger ön liv, en efter en, och Tigris mamma är försvunnen i den Förstenade skogen. Tigris måste försöka oskadliggöra Skuggan, allt för att få träffa sin mamma en endaste gång.

Det här är en modern Mio min Mio-historia . En hjärtskärande berättelse om sorg, saknad, men också om hopp och förtröstan. En bok att gråta till, men också att bli varm och glad av. En saga där fantasi och verklighet, magi och realism finns sida vid sida. En perfekt högläsningsbok för hela familjen. Tusen stjärnors ö är nominerad till Barnradions bokpris 2019 och jag skulle bli förvånad om den inte också nomineras till Augustpriset. Det är Emma Karinsdotter som tidigare skrivit Lisbet och Sambakungen som skrivit denna bok och den har illustrationer av Katarina Strömgård. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Den som hackar

Den som hackarDe senaste dagarna har jag skrivit om mysrysare i bilderboksformat för de yngre barnen. Nu hoppar vi till målgruppen 9-12 år som Den som hackar av Thomas Halling vänder sig till. Boken handlar om Albin som tillsammans med sin mamma flyttar till en ny lägenhet alldeles intill en kyrkogård efter föräldrarnas skilsmässa. Men de hinner knappt flytta in förrän det börjar hända kusliga saker. På kvällarna fylls kyrkogården av hundratals fåglar, vissa av dem har barnansikten. De verkar söka kontakt med Albin. Vad vill de honom? Och vem är den mystiska grannen som berättar myten om Nattramnen? Kan det han säga verkligen vara sant? Att Albin är utvald att kämpa mot Nattramnen för att alla de mördade barnen ska få frid?

Den som hackar är en lättläst, snabbläst mysrysare för slukaråldern. Det är den första boken i en serie om tre böcker och jag är spänd att se om serien kommer att fortsätta med Albin som huvudperson och om de kommande böckerna spinner vidare på legenden om Nattramnen eller om de handlar om något helt annat. Jag blev inte superimponerad av Den som hackar, jag vet att Thomas Halling har skrivit betydligt bättre. Jag tycker att den var lite rörig och själva handlingen var inte särskilt engagerande. Men jag vet att sådana här böcker är populära bland barnen. Rysare går alltid hem, så boken kommer säkert att hitta sina läsare. Ett plus för det häftiga omslaget som säkert bidrar det också till att hitta läsare.

Den som hackar är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Glitterflickan

GlitterflickanGlitterflickan handlar om Eva-Lottie vars mamma är författare och har fått ett vistelsestipendium för att skriva klart sin bok. Därför har Eva-Lottie och mamma åkt till ett ensligt hus långt ute på landet. Mamma skriver hela dagarna och Eva-Lottie har ganska tråkigt. För att fördriva tiden bestämmer hon sig för att skriva en berättelse hon också. Och vad kan vara mer intressant att skriva om än det gamla hus där de bor, det verkar ha hänt många spännande saker där. När Eva-Lottie dessutom träffar gamla Gloria som bor i husets vindsvåning inser hon att huset har en gammal historia. Gloria var filmstjärna i USA för mycket länge sedan och hon har en hemlighet som hon inte har berättat för någon tidigare.

Glitterflickan är både en spökberättelse i Angerborn-stil, men också en intressant berättelse om identitet och att våga vara den man är. Eva-Lottie reflekterar över många saker, som vänskap, kroppsnormer, fördomar och sexualitet. Därmed finns också mycket att diskutera kring ifall man läser boken högt. Boken har dock en viss startsträcka och den som är van att läsa spökberättelser kanske tycker att Glitterflickan är tråkig, för det händer inte en massa övernaturliga saker hela tiden. Däremot passar den utmärkt för de barn som ”vuxit ur” de rena spökberättelserna och också vill läsa om identitet och andra teman tillsammans med det övernaturliga. Det här är också en bok för barn som har egna författardrömmar eftersom både mammans och Eva-Lotties skrivprocesser vävs in i berättelsen. Jag tycker att boken är väldigt välskriven och läsvärd.

Glitterflickan är skriven av Moa Eriksson Sandberg och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Vänner för alltid

Vänner för alltid?Vänner för alltid är den tredje boken om Luna, Melvin, Cleo, Zorona och de andra barnen i klassen som Emma Askling skriver om. Första boken heter Kompisar online och den andra boken heter En bästis, tack. I den första boken var Luna huvudperson och i den andra låg fokus på Melvin. I denna tredje bok har turen kommit till Zorona. Skolan ska precis dra igång igen efter sommarlovet och många är osäkra inför det. Zorona har varit fyra veckor i Bosnien med sin familj och har inte träffat Luna på länge. Hon ser fram emot en ny rolig termin med bästisen Luna och tidningen de gör tillsammans på sin fritid. Och så ser hon fram emot att se gulliga Melvin igen. Men det visar sig att Lunas gamla bästis Hanna har flyttat tillbaka och i och med det blir ingenting som Zorona tänkt sig. Det utvecklas ett triangeldrama mellan de tre tjejerna. Zorona och Hanna vill båda vara med Luna, och Luna har den obekväma platsen mittemellan dem. När det sedan dessutom dyker upp kärleksproblem ökar konflikterna, men också frågorna. Kan man vara tre? Kan man bli ihop med någon som ens bästis varit kär i? Vad är okej att lägga ut på sociala medier?

Vänner för alltid handlar om relationer och intriger, vänskap och svek. En perfekt bok för mellanstadiet eftersom den fångar så många av de situationer som barnen på väg in i tonåren möter. Boken känns också mycket aktuell i och med kopplingen till sociala medier och frågorna kring hur vad man får och inte får lägga ut på sociala medier som Snap. Den känns också inkluderande eftersom Zoronas mamma blivit kär i och flyttat ihop med en tjej och Zoronas mamma kommer från Bosnien. Eftersom böckerna i serien har olika huvudkaraktärer får man inblick i flera olika personers liv, vardag och tankar, vilket är berikande. Då böckerna handlar om en mellanstadieklass tilltalar de också såväl killar som tjejer. Det bästa med dessa böcker är möjligheten till igenkänning. Emma Askling är suverän på att fånga mellanstadiebarnens tankar, funderingar, konflikter och dilemman. Språket flyter lätt och fint och karaktärerna känns så levande. Jag tänker att den här boken skulle passa bra som högläsningsbok också, gärna med utrymme för att diskutera kring vänskap och/eller sociala medier. Böckerna fungerar att läsa fristående och man måste inte alls läsa dem i rätt ordning.

Vänner för alltid är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Prästgårdens hemlighet

PrästgÃ¥rdens hemlighet12-åriga Vanessa tror inte på spöken. Ändå är det något med den ensliga prästgården i Borgvattnet som lockar. Dessutom vill hon filma något riktigt läskigt till sin Youtube-kanal, och vad kan vara bättre än ett hemsökt hus?

Jag har varit sugen på att läsa Prästgårdens hemlighet ända sedan jag först läste om att Tobias Söderlund höll på att skriva den. Jag har nämligen varit i Borgvattnets prästgård där boken utspelar sig. Jag har sovit där en natt och tagit del av alla de skrönor och berättelser som finns kring det hemsökta huset. Det sägs ju vara ett av världens mest hemsökta hus och det finns gott om berättelser om vad folk upplevt i huset. Att inte någon skrivit en barnbok om prästgården tidigare, det är ju en så perfekt miljö. Jag har längtat efter att få läsa boken så länge. Jag fick hem den i fredags och sträckläste den i helgen. Och ja, den är lika bra som jag trodde att den skulle vara. Det här är en bok som jag kommer att bokprata och boktipsa om mycket på jobbet.

Vanessa och kompisarna Martin och Abbe ger sig iväg till prästgården utan att någon vet om det. De bryter sig in där och tanken är att de ska sova där en natt för att filma. Men besöket blir läskigare än de förväntat sig. De flyr därifrån. Men väl hemma upptäcker de inte bara att de lyckats fånga ett spöke på film, utan också att märkliga saker börjar hända hemma hos Vanessa. Kameran slås på av sig själv. Någon gräver en grop på gården och lägger ner Vanessas gamla docka däri. Och Vanessas pappa börjar bete sig konstigt. Det kan väl inte vara så att de har lyckats få med sig ett spöke hem?

Prästgårdens hemlighet är den första delen i en serie om tre böcker, Spökkameran. Boken avslutas med en rejäl cliffhanger och jag ser fram emot att läsa de kommande delarna. Det här är dessutom inte bara en bra spökberättelse. Den är skriven i modern, samtida miljö och rymmer även teman som skilda föräldrar, spirande kärlek, mobbing, utsatthet, vänskap, sociala medier, näthat och trassliga föräldra-barn-relationer. Här finns alltså många ingredienser som gör att boken kan tilltala många. Själv fastnade jag som sagt direkt. Och jag tror det här är en bladvändare som många läsare i slukaråldern kommer att få svårt att lägga ifrån sig. Boken har ett bra driv, det märks att Tobias Söderlund är journalist och van att skriva rappa texter.

Prästgårdens hemlighet är skriven av Tobias Söderlund och den är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris eller på Bokus.