Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2018
M T O T F L S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

9-12 år

Det övergivna barnhemmet och Det sjunde rummet

Det övergivna barnhemmet   Det sjunde rummet

Det övergivna barnhemmet börjar med att Alvin, hans mamma, hans storasyster Alice och hans lillasyster Alva ska hyra ett gammalt barnhem som semesterboende i två veckor medan mamman och pappan har en paus på grund av något som hänt. Direkt de kommer fram till det övergivna barnhemmet tycker Alvin att det är något konstigt med huset. Det dröjer inte heller länge förrän lillasyster Alva berättar att hon lekt med en liten flicka trots att familjen är ensamma i huset. Dessutom går det rykten om att det spökar i det gamla barnhemmet och att det hänt mystiska saker där. Inte nog med det – polisen letar efter en patient som rymt från ett närbeläget mentalsjukhus och som man tror har kidnappat en liten femårig flicka. Kort sagt kan man säga att det blir en semester som familjen sent kommer att glömma och att ingenting är som man tror att det är…

Det övergivna barnhemmet är både en spännande och fartfylld bok, men också en mysrysare, en lite läskig berättelse om spöken och en gammal historia som än idag är fasansfullt aktuell. Händelserna sker i ett rasande tempo. Det är lite av en transportsträcka från början, men efter halva boken ungefär är det nästan omöjligt att lägga ifrån sig den. Alltid kul att läsa böcker där dåtid vävs ihop med nutid och ett gammalt, övergivet barnhem är ju precis rätt miljö för en bok med övernaturligt tema. Handlingen är kanske lite väl komplex för en del barn i målgruppen, medan andra säkert gillar blandningen av deckargåta och spökhistoria. Jag har svårt för språket eftersom berättarrösten och tempus ändras från kapitel till kapitel samt att ord många gånger skrivs såhär: i-n-t-e. Jag vet inte vad syftet är, om det är att göra berättelsen mer varierande, lättläst eller för att understryka vissa ord, men jag finner det irriterande. Dock tror jag målgruppen lättare bortser från sådana detaljer.

I Det sjunde rummet är Alvin och hans familj i Lysekil för att hälsa på sin mormor och morfar som bor i ett gammalt hus. Barnen upptäcker ett gammalt signalsystem som finns bakom en tavla i köket. Dit kan man ringa från alla rum i hela huset, alla de sex olika rummen. Men plötsligt ringer det från rum nummer sju… Dessutom visar det sig att både morfar och hunden Iggy blivit förgiftade. Allt verkar hänga ihop med en gammal släkthistoria som nu uppdagas.

Återigen en mysryslig bok fylld av oförklarliga händelser, mystiska detaljer och skrämmande, spännande saker som händer i ett snabbt tempo som gör boken till en sträckläsningsbok. Kvalitetsmässigt tycker jag att Det sjunde rummet känns bättre än sin föregångare. Det finns en hel del märkliga avstavningar och stavfel att irritera sig på, för att inte tala om några ordentliga korrfel, men kan man bortse från dem så är det en spännande bok. Historien är mer trovärdig och mindre komplex än i föregångaren och det finns många intressanta ingredienser som fördjupar berättelsen. Dessutom gillar jag verkligen karaktärerna och det fina sätt som syskonrelationen skildras på. Jag tror att barn i lässlukaråldern som gillar övernaturliga berättelser lätt kommer att tycka om båda dessa böcker.

Både Det övergivna barnhemmet och Det sjunde rummet är skrivna av Erika Svernström och utgivna av Idus förlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris här och här och på Bokus här och här.

Danny bäst i världen

Danny bäst i världenFör två år sedan hade jag ett Roald Dahl-tema här på bloggen i samband med att Rabén & Sjögren började med sin återutgivning av hans barnböcker. Sedan dess har fler titlar kommit och nu är det dags för Danny bäst i världen.

Dannys bästa vän i hela världen är hans pappa, som är fenomenal på att berätta galna historier och hitta på festliga saker. De bor i en gammal husvagn bredvid den lilla bensinstationen de driver. En natt upptäcker Danny att pappa har smitit ut. När han kommer tillbaka avslöjar han att han i hela sitt liv haft en hemlighet för Danny. En helt fantastisk hemlighet som inte bara rör pappa, utan även byns respektabla läkare och till och med kyrkoherden! Allra mest rör den dock den oerhört otrevlige, och oerhört rike, markägaren Viktor Hassel …

Jag gillade verkligen Roald Dahls böcker när jag befann mig i slukaråldern och det roliga är att många barn nu har återupptäckt dem. De är ganska populära både hos min egen dotter och på biblioteket där jag jobbar, vilket jag kan förstå, för de flesta är väldigt roliga. Dessutom är de roliga att högläsa.

Danny bäst i världen finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Stjärnor – familjens guide till stjärnhimlen

Stjärnor : familjens guide till stjärnhimlenRymden och stjärnorna är ett tema som ständigt fascinerar barn i alla åldrar. Med jämna mellanrum kommer det också en hel del böcker på detta tema, redo att lära barnen det som är värt att veta om detta fascinerande ämne.

Stjärnor – familjens guide till stjärnhimlen är en av dessa böcker. Den berättar om Big Bang, hur liv kan uppstå, om solsystemet, om stjärnorna, gravitationen, planeterna och mycket annat. Tanken är att läsarna ska kunna stjärnskåda efter att ha läst boken och därför ligger fokus mycket på stjärnkartor och hur man själv ska kunna utforska stjärnhimlen. Det finns också memoryspel, klistermärken och annat pyssel.

En rolig idé att kombinera pyssel och fakta för att skapa en interaktiv bok om stjärnor. Jag tror säkert att den lär fängsla många läsare. Det är kanske ingen bok att läsa rakt igenom, men läsa lite här och lite där och använda den som guide vid stjärnskådning fungerar ju bra. Boken är utgiven av Pagina förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Gruvan

GruvanGruvan handlar om Ellen, elva år, som tillbringar sommaren på Utö med sin pappa, hans nya flickvän och Ellens stora syskon Adrian och Jossi. Ellen är ganska ensam, hon har svårt att acceptera den nya familjemedlemmen och storasyskonen retar henne ofta. Dessutom måste hon läsa minst en kvart varje dag i sin sommarlovsbok. Men så hittar hon en helt annan bok, nämligen en gömd dagbok, i ett skjut ute på sommarstugans tomt. Det visar sig vara en dagbok skriven av ett annat barn, Anton, men den är skriven redan 1948, på en tid då barnen tvingades arbeta i järngruvan som låg på ön. Ellen dras snabbt in i dagboken och händelserna i Antons liv. Dessutom upptäcker hon ett olöst mysterium bland dagbokssidorna, ett mysterium som visar sig ha med spöket Utöskräcken att göra. Kan Ellen bli den som löser allt över 170 år senare?

Gruvan är skriven av Sara Lövestam som har skrivit exempelvis mellanåldersboken Skarven för några år sedan, men också ungdomsboken Som eld. Dessutom  har hon skrivit flertalet vuxenromaner och så är hon förstås känd för sina innovativa grammatikböcker för vuxna. Jag har läst båda hennes tidigare böcker för barn och unga, och gillat dem mycket, men jag tycker nästan att Gruvan är snäppet bättre. Det är en riktigt spännande story där nutid och dåtid blandas genom att man får lära känna två barn från olika tider med olika villkor och olika förutsättningar, men som visar sig ha en hel del gemensamt och vars båda liv dessutom sammanflätas. Boken är skickligt skriven och jag sträckläste den på bara någon timme, det fanns hela tiden ett driv som gjorde att jag inte kunde lägga ifrån mig den, och då är jag ändå inte ens i bokens målgrupp. Jag hade kanske velat lära känna karaktärerna lite mer, framförallt Ellens familjemedlemmar som bara figurerar i utkanterna. Bokens stora behållning är skildringen av Antons uppväxt och hur livet på Utö och i Sverige såg ut på den tiden han växte upp. Det finns mycket att diskutera i boken och många viktiga teman, så boken skulle passa perfekt som högläsning i mellanstadiet.

Gruvan är utgiven av Lilla Piratförlaget och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skuggornas hus

Skuggornas husÄntligen är Ingelin Angerborn här med en ny bok. Skuggornas hus heter den och den lär bli minst lika populär som hennes andra mysrysare. Den vänder sig till mellanåldern, 9 till 12 år och den har en pojke i huvudrollen, Sakarias. Hans pappa hade lovat att ta med honom och fiska på lovet, men pappa måste jobba, som alltid, och mamma har inte heller tid. Därför åker han på eget bevåg till farmor och farfar. De har nyligen flyttat och Sakarias har inte besökt dem så mycket den senaste tiden. Huset de bor i är ett riktigt gammalt hus som påminner om ett spökhus. Och mycket riktigt, det dröjer inte länge förrän märkliga saker händer, saker som inte kan ha någon naturlig förklaring. Sakarias är med på en teckningskurs på museet där farmor jobbar och när han ska rita är det som om någon annan styr pennan åt honom. Han ritar hela tiden en flicka och hennes häst. Men vem är det och hur kan han rita henne. Sakarias och hans nyfunna kompis Salma bestämmer sig för att ta reda på vem flickan med hästen är och vad hon vill just Sakarias.

Precis som vanligt blir det aldrig riktigt läskigt i boken. Istället bygger Angerborn upp en stämning som är småryslig och kuslig, lite krypande sådär. Den mysrysliga stämningen gör att man hela tiden vill läsa mer för att ta reda på vad det är som händer och vem flickan egentligen är. Ingerlin Angerborn är ju Ingerlin Angerborn. Att läsa en bok av henne garanterar så gott som alltid en välskriven bok som man vet att väldigt många barn i mellanåldern så gärna slukar. Skuggornas hus är en riktig bladvändare även om jag personligen inte tycker att den riktigt når upp till Rum 213-serien, men som sagt, jag skulle tro att boken kommer att bli rikligt utlånad i biblioteken. Främst gillar jag karaktärsskildringarna, jag gillar Sakarias väldigt mycket, men också Salma, och Sakarias farmor och farfar verkar vara härliga personer. Jag gillar också miljöskildringarna, både av museet men framförallt förstås av huset där farmor och farfar bor. Dessutom gillar jag att läsa om teckningskursen, så kul med kreativiteten som flödar.

Skuggornas hus är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Sjörök

SjörökNu har jag läst den andra boken i Viveca och Camilla Stens trilogi om havsdottern Tuva, nämligen Sjörök. Den första boken i serien heter Djupgraven och den har jag skrivit om här. Tuva är en tjej som alltid varit utanför, hon har känt sig fel, utstött, annorlunda, haft en känsla av att inte passa in. Kanske är det inte heller så konstigt med tanke på att hon tillhör havsfolket, i själva verket är hon den sista havsdottern. Det innebär att hon har lite magiska krafter och att hon också ser lite annorlunda ut eftersom hon har gälar och därmed kan klara sig lika bra i havet som på land. Tur är det, för onda krafter har vaknat. Pakten mellan havsfolket och människorna finns inte mer och Tuva inser att det är hon som måste rädda människorna.

Det här är en spännande, skrämmande, läskig, men samtidigt på ett sätt också väldigt realistisk och minst sagt aktuell med sitt klimat- och rädda-havet-tema. Sjörået förebrår människorna som förstört haven med sin nedskräpning, vilket också lett till ett helt annorlunda klimat. Ett klimat som inte alls är bra för människor, djur, växter och hus. Precis som den förra boken håller även denna ett högt tempo och det är spännande nästan hela tiden. Det finns många ingredienser i boken, som övernaturliga väsen, skräck, folktro, fantasy men också mycket realism. Tuva lever ju ändå i människornas värld med mobbing, relationer, vänskap, kärlek, skola och andra saker som är viktiga när man är barn likväl som vuxen och det gör att man kan känna igen sig i många delar. Man kan också dra paralleller till verkligheten även där det är som mest övernaturligt, magiskt och fantasyaktigt, vilket gör boken ännu bättre enligt mig som annars inte är såld på ren fantasy. Sjörök är också mycket välskriven, vilket förstås inte är särskilt konstigt när man tänker på vilka författarna är. Nu finns tredje och avslutande delen i serien, Mareld, ute vilken dag som helst och jag kan knappt vänta tills jag får hem den. Jag sträckläste Sjörök hela helgen och har svårt att sluta tänka på Tuva, hon är en fascinerande karaktär som man bara vill ha mer av. Ett grymt snyggt omslag är det också. Den här serien kommer jag att bokprata mycket om i höst!

Sjörök är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor

18 mystiska gåtor

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor är två av de senaste böckerna i en serie med liknande böcker som Bengt Fredriksson och Andreas Palmaer har skrivit.

I 18 mystiska gåtor finns arton stycken korta, lättlästa berättelser från verkligheten upplagda som gåtor och det är tänkt att läsaren ska lösa dem. Det finns ledtrådar i texten eller i de bilder som finns intill varje berättelse. Bland historierna finns exempelvis Frihetsgudinnan försvinner, Djävulens motorväg, Hitlers förfalskade bok, Monstret i sjön, Spöket och Mörkret och Trollkarlen som lurade nazisterna. Allt har alltså hänt på riktigt, det är själva formatet på berättelserna som är nytt, att de presenteras som gåtor och med rubriker som brukar kunna locka läsare i slukaråldern. Svårighetsgraden är ganska blandad, en del är riktigt svåra. Efter varje gåta finns ett utförligt svar där man också lär sig en hel del.

21 sanna deckargÃ¥tor21 sanna deckarhistorier är upplagd på samma sätt. Här är dock fokus på brott, polis- och deckararbete, tjuvar och mördare. Några exempel är Lasse-Maja och silverstölden, Eiffeltorn till salu, Rånarnas misstag, Giftig drottning, Kungen måste dö och Förfalskarens misstag. Även här kan läsarna vara med och lösa kriminalhistorierna, men går man bet så finns svaren också med.

Jag kan tänka mig att dessa böcker lockar de läsare som inte annars så ofta lockas av skönlitterära böcker. Här finns både spänning, mysterier, historia och dessutom får man lära sig en hel del om olika saker från verkligheten. Det är också en bra blandning av nya och äldre gåtor. Böckerna är rikligt illustrerade i svartvitt av Elin Jonsson. De är lättlästa och utifrån upplägget så kan man enkelt läsa, klura och lösa en gåta på ganska kort tid, och eftersom alla gåtor är fristående kan man enkelt lägga ifrån sig boken till nästa gång man är sugen på att läsa utan att behöva komma ihåg vad som hände förra gången. På så sätt passar böckerna också bra för de läsovilliga eller läsovana.

Det jag tycker kan vara lite svårt med sådana här böcker dock är hur man ska sälja in dem till läsarna på ett bibliotek. Det verkar som att olika bibliotek klassificerar dem på olika hyllor och det är ofta på hyllor som läsarna kanske inte alltid har så lätt att hitta till. Jag tror det krävs att man skyltar eller bokpratar om dem för att de ska hitta sina läsare. Eller vad tror ni?

18 mystiska gåtor och 21 sanna deckargåtor är utgivna av Alfabeta och finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Glömskan

glomskanÄnda sedan jag hörde att en Hälsingefödd tjej vid namn Johanna Olsson, som dessutom är verksam som manusförfattare, skulle släppa sin debutbok så ville jag läsa den. Boken heter Glömskan och utspelar sig i ett litet samhälle djupt dolt i Norrlands skogar. Boken handlar om Hedda, vars bonuspappa varit våldsam, igen, och slagit mamman så pass mycket att hon bestämmer sig för att flytta ifrån honom. För att familjen ska samla kraft och bonuspappan Thomas ska hinna lugna ner sig beger de sig till mormor som bor just i Glömskan. De brukar annars inte ha kontakt så mycket, mormor och mamma, de har lite svårt för varandra och det kan finnas en anledning till det. Glömskan är nämligen en väldigt speciell plats, fylld av övernaturliga väsen och det gäller att kunna förhålla sig till dem.

Och Hedda tvingas verkligen förhålla sig till alla de varelser och väsen hon stöter på i skogen. Heddas älskade lillebror Teo försvinner spårlöst, och när varken grannarna eller polisens skallgångskedja kan hitta honom tvingas Hedda inse att det kanske är något som tagit honom. Hon och hennes nya vän Simon börjar leta efter kidnapparen och hamnar snart i en dramatisk strid på liv och död mitt bland de mytomspunna varelserna.

Det här är magisk realism när det är som bäst. Det är den typ av fantasy som jag gillar, när gamla välkända väsen från folktron åter ges liv, men man samtidigt hela tiden har minst ena benet kvar i verkligheten. I just den här boken är verkligheten dessutom ständigt närvarande. De övernaturliga lever nämligen sida vid sida med människorna, vilket de gjort i urminnes tider. Jag gillar också att det är en bok som utspelar sig i Norrland och jag gillar karaktären Hedda som är stark och modig. Jag gillar förresten alla karaktärer (utom möjligen Heddas mamma som jag inte upplever särskilt sympatisk). Jag hade gärna velat läsa mer om Heddas mormor exempelvis. Boken känns avslutad, men ändå finns det trådar som går att plocka upp, jag skulle inte bli särskilt förvånad om det kommer fler delar. Boken fungerar för en bred målgrupp, jag tänker att såväl barn ur målgruppen 9-12 år som 12-15 år skulle kunna gilla den.

Glömskan är utgiven av Berghs förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

I rosens mitt

I rosens mittMartin Widmark är kanske mest känd för serien LasseMajas detektivbyrå, men han skriver mycket annat också. Som I rosens mitt, en spännande, historisk detektivgåta för mellanåldern. Boken utspelar sig 1918 i Stockholm. Huvudpersonen Stefans mamma har ganska nyligen dött och han är deppig. Det är numera väldigt tyst i våningen, han och hans pappa vågar inte prata med varandra om sorgen utan lever sina parallella liv bredvid varandra i tystnad. Inte minst nu när det lackar mot jul, första julen sedan mamma dog.

Men det är något konstigt med dödsfallet. Mamma hängde sig, men Stefan kan inte förstå varför. Mamma och pappa som verkade så lyckliga ihop. Mamma som älskade honom så mycket. Och hon älskade också sitt jobb som ingenjör. Dessutom planerade hon och pappa en resa till London. Hon var aldrig sjuk eller deprimerad. Varför skulle hon plötsligt ha tagit livet av sig? Stefan söker efter svar och hittar, kanske inte svar, men åtminstone en ledtråd i ett brev som hon skickat till pappan några veckor innan hon dog. Brevet leder vidare till nya ledtrådar, spridda över Stockholm, avsedda bara för någon som kände mamma mycket väl, som Stefan. Han lyckas lösa ledtrådarna och förstår att dödsfallet inte var något som mamman själv valt. Dessutom är det en mystisk man som följer efter Stefan på jakten efter gåtans lösning, en man som visar sig vara farlig.

I rosens mitt är en intressant bok. Det är en slags blandning mellan vanlig roman och grafisk roman, med illustrationer som för tankarna till en seriebok. Texten är kort, men innehållsrik. Ledtrådarna skapar cliffhangers och tempot är högt, så detta kan mycket väl vara en bok för den läsovillige. Det historiska temat, deckargåtan och berättarstilen kan också locka många läsare. Själv gillar jag också den juliga inramningen och den lite vemodiga stämningen. En nackdel dock är mammans efterlämnade brev som är skrivna med en svårläst stil, vilket kan bli motigt för den läsovane. Boken var först som jullovsföljetong i Sveriges Radio 2015 och finns numera som bok och e-bok. Fungerar också mycket bra som högläsningsbok. Boken vänder sig till 9-12 år, men jag kan tänka mig att den fungerar bra för 12-15 år också.

I rosens mitt är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mordön

MordönElin ska tillbringa sitt sommarlov hos mormor och morfar i deras nya hus. Det är första gången hon är där och hälsar på och hon har längtat. Man förstår att hennes egna föräldrar satsar mycket på sin karriär och inte riktigt har tid med henne. Hon har inga syskon och några kompisar på hemmaplan nämns inte. Däremot får hon snabbt en ny vän hos mormor och morfar, Karzan som är jämnårig med henne (12 år). Det är också Karzan som berättar om ön som ligger en bit ut i havet, väl synligt från mormor och morfar. Det är en liten ö med bara ett enda hus, ett stort gammalt kråkslott. Karzan berättar att ön brukar kallas för Mordön eftersom en ung kvinna mördades där. Hennes man och lilla dotter försvann spårlöst i samband med mordet för 70 år sedan och huset har stått tomt sedan dess. Det sägs att blodfläcken efter den mördade kvinnan fortfarande finns kvar, den har inte gått att tvätta bort. Elin blir nyfiken på att se den och hon och Karzan bestämmer sig för att åka ut till ön på midsommaraftons natt. Väl i land på Mordön ser de att det trots allt finns någon annan där, någon som känner sig hotad och är mycket farlig…

Mordön är skriven av Camilla Lagerqvist som bland annat har skrivit Den vita döden och Spetälskesjukhuset. Jag trodde därför att Mordön också skulle ha ett övernaturligt tema och det har den till viss del, men mestadels är boken en fartfylld spänningsberättelse om barnens äventyr ute på ön som slutar i en rasande jakt på liv och död. Det är riktigt, riktigt spännande och stundvis också lite läskigt eftersom man ibland tvivlar på om barnen kommer att komma levande ifrån ön. Men det är inte sådär krypande läskigt som i mysrysarna, så man ska inte läsa boken med förväntningen om att det ska vara en spökberättelse, trots att förlaget faktiskt marknadsför den som rysare i baksidestexten.

Det som är lite speciellt med denna bok är att den ursprungligen skrevs för Storytel, alltså som en ljudbok, och därför är boken indelad i korta avsnitt, ungefär som en tv-serie. Jag tror att många barn gärna läser den typen av böcker eftersom de är van vid det formatet från andra medier. Det gör också boken snabbläst och dessutom finns det gott om cliffhangers. Det finns dock en hel del som tyder på att det gick snabbt att publicera Mordön som fysisk bok, den hade vunnit på att bearbetas ett varv till för att få bort lite upprepningar och andra språkliga missar.

Jag gissar att det kommer att bli rusning efter Mordön på skolbibblan till hösten. Det här är en genre som verkligen går hem hos slukaråldern och dessutom känner de ju igen författarnamnet från andra populära böcker. Omslaget är också lockande.

Mordön är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.