Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

9-12 år

Vänta på vind

Vänta på vindVänta på vind av Oskar Kroon tilldelades 2019 års Augustpris i kategorin barn och ungdom. Boken handlar om Vinga, en ensam tjej som drömmer om havet. Hon tänker bli sjöman och segla till avlägsna hamnar. Just nu är det sommar och hon är hos morfar på ön. Han har gett henne en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig. Hemma i stan går mamma och är ledsen, medan pappa går i väntans tider med sin nya tjej Angelica som är höggravid. På ön är allt som det alltid har varit och Vinga njuter av tystnaden, ensamheten och tryggheten. Men plötsligt börjar en tjej med svart hatt dyka upp på stranden där snipan ligger. Hon heter Rut och till en början verkar Vinga och Rut inte ha särskilt mycket gemensamt förutom att de är lika gamla och befinner sig på samma ö. Men det visar sig vara mycket, mycket mer.

Vänta på vind handlar om en sommar då barndomen tar slut och något annat börjar. En förändringens tid, på många sätt. Vinga är med om många jobbiga, yttre händelser, men det som är i fokus är hur hon förändras, växer, och lär sig stå stadigt trots den storm som förändringens vindar för med sig. Boken handlar också om att vara annorlunda, att inte passa in, att känna sig utanför, men att det faktiskt är okej ändå. Alla vill inte och behöver inte heller passa in. Dessutom skildras vänskapen och sedermera kärleken mellan Vinga och Rut så fint i och med att de på flera sätt är varandras motsatser, men ändå dras till varandra. Och man måste inte vara lika varandra för att ändå passa ihop.

Det finns så många bra saker med den här boken. Det poetiska språket, författarens inlevelseförmåga, skildringen av karaktärerna, relationen mellan Vinga och hennes morfar, kärleken till havet, den första omtumlande kärleken och brytningstiden mellan barndom och tonårstid. En fin, stämningsfull bok för mellanåldern som för tankarna till författare som Tove Jansson och Ulf Stark.

Vänta på vind är utgiven av Brombergs förlag och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

Blod i gruset

Blod i grusetMats Jonsson har skrivit och tecknat flera böcker om sin uppväxt tidigare, men Blod i gruset är hans första kapitelbok. Jag blev nyfiken på den eftersom den skulle handla om skotten i Ådalen 1931. Jag är ju född och uppvuxen i Ådalen. Ändå har jag hört förvånansvärt lite om dessa händelser. Och när jag läser boken inser jag att det nog inte bara är jag som känner att dessa händelser fått väldigt lite uppmärksamhet.

Boken handlar om Mats som bor granne med ett äldre par, Lasse och Ing-Mari. Lasse börjar bli dement och en kväll när han vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke. Mats blir nyfiken. Varför drömmer Lasse mardrömmar? Och varför skriker han om ”blod i gruset”? Vad är det han har varit med om? Samtidigt ska Mats klass genomföra ett projektarbete och det ger honom möjlighet att fördjupa sig i Lasses uppväxt som verkar sammanfalla med traktens dramatiska historia. Mats och klasskompisen Arlene spårar Lasses historia ända tillbaka till en vårdag 1931. Dagen då fyratusen människor i Ådalen marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.

Blod i gruset är ett slags mysteriebok, fast med stark historisk koppling. Genom det skönlitterära anslaget och karaktärerna som hjälper Mats med hans projektarbete genom att berätta vad som hände före och under demonstrationen får vi läsare en god inblick i vad som hände i Ådalen 1931. Det är en levande och målande skildring. Det bästa är att vi genom boken får veta hur händelsen påverkade individerna och hur en historisk händelse kan påverka livet för flera generationer långt efter det att händelsen inträffat.

Boken handlar dock inte bara om mysteriet och historia. Här finns också en berättelse om vänskap och mobbing likväl som en berättelse om skam och skuld. Vi får också ta del av flera fina karaktärsskildringar från flera generationer, vilket inte alltid är så vanligt förekommande i barnböcker. En gripande berättelse som engagerar läsaren lika mycket som en pusseldeckare. Det här är en bok som jag rekommenderar för vetgiriga läsare i mellanstadieåldern som är intresserad av historia och spänning. Boken läses med fördel som högläsningsbok.

Blod i gruset är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Du & jag

Du & jag   Hon & han   Han & dom

Du & jag är första delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. I femman på Annelundsskolan är Kevin kung och Ida drottning. Andreas är den som kan alla svåra ord och har alla rätt på matteproven. Han bor nära Alicia och brukar gå med henne till skolan, men så fort de kommer i närheten av skolan förvandlas hon till skol-Alicia som vill tillhöra Idas hov. Det gäller att navigera rätt bland vänner och fiender, hot och löften. Det är tydliga strukturer i mellanstadieklassen, men så händer lite saker som får de bergfasta rollerna i skolan att rubbas. Det är ett sms som hamnar i fel händer och ett gäng som kallar sig för Deco Army som målar graffiti på en betongvägg, och plötsligt kastas självklarheterna omkull. Det är lätt att känna för Andreas, han är en lugn och smart kille som från början inte har särskilt mycket status i klassen. Den höjs senare, han blir mer populär, men han behåller ändå det som är honom. Han vågar stå för det han tycker och tänker och det är bra.

Hon & han är nästa bok i trilogin. Här är det Alicia vi får följa när hon träffar en kille på nätet, ljuger om sin ålder och ingenting blir som hon tänkt sig. Alicia är väldigt osäker, hon vacklar mellan att vara med Andreas och att undvika honom för att få behålla sin status i klassen. Här är det verkligen hög igenkänning för mig som inte heller hade hög självkänsla under skolåren, precis som Alicia. För Alicia handlar mycket om att få duga, hon ägnar mycket tid åt att tänka på hur hon ska vara, vad hon ska göra, hur hon ska se ut och vad hon ska säga för att vara rätt och få vara med. På nätet är det annorlunda, där kan man vänta och fundera ut smarta saker innan man skriver dem. Därför är det också så lätt för Alicia att acceptera vänförfrågan från en okänd, äldre och mycket snygg kille som vill börja chatta med henne. Hon tänker att han kan vara hennes biljett in till innegänget. Om hon vore ihop med honom skulle hon säkert vara en som fick vara med. De skriver till varandra, men det dröjer inte länge förrän han föreslår att de ska träffas. Och det mötet blir förstås långt ifrån hur Alicia föreställt sig deras möte. Som läsare önskar jag många gånger att jag hade kunnat berätta för Alicia att hon inte behöver göra sig till, att det är så mycket bättre att vara sig själv, att man duger som man är. Jag tror att den här boken kan vara bra att läsa för alla som är som Alicia – liksom för alla de som är som Ida och hennes hov.

Han & dom är den avslutande boken. Nu har klassen börjat i sexan och nu är det Kevin som är huvudkaraktär. Berättelsen börjar när klassen möts igen efter sommarlovet och man märker direkt att mycket har hänt. Det här har varit sommaren när alla har vuxit mer än vanligt, särskilt tjejerna. De skrattar inte längre åt Kevins fräcka skämt. Än mer irriterande är det faktum att Alicia fortfarande är ihop med Andreas och att Kevin inte kan låta bli att tänka på henne. Det måste finnas något skäl till att Alicia är ihop med en tönt som Andreas och Kevin bestämmer sig för att ta reda på vad det är. Dessutom hamnar Kevin i knipa när hans kompis kör omkull en gammal man med Kevins moped. Kevin är kanske den karaktär jag har svårast att känna sympati för, vilket kanske också handlar om igenkänning, han är väldigt olik mig och jag har svårt att leva mig in i den roll han har i klassen. Han är den som andra kallar för störig. Han som allt som oftast ställer till det för sig. Men innerst inne vill han väl och det märker man när man lär känna honom. Han menar väl, han kan bara inte hjälpa att det bara blir fel mest hela tiden.

Åh, den här trilogin innehåller så mycket igenkänning. Det händer inga stora omvälvande saker, utan här är det fokus på vardagsdramatik och livet på mellanstadiet. Att låta tre olika karaktärer stå i fokus i de olika böckerna gör att man får ett större perspektiv samtidigt som det ökar möjligheterna att så många som möjligt kan känna igen sig i någon av karaktärerna. Katarina von Bredow är också väldigt skicklig på att skildra personerna så att de verkligen är olika varandra och har sina egna karaktärsdrag och kännetecken. Såväl dialoger som tankegångar känns också klockrent för mellanstadiebarn.

Böckerna innehåller precis allt det där som är viktigt på mellanstadiet och följaktligen det som man vill läsa om när man befinner sig i målgruppen, som ju är 9-12 år. Relationer, vänskap, föräldrar, kärlek, skola, mobbing, grupptryck, gruppdynamik, utanförskap, status, utseende, fördomar, sociala roller, likheter, olikheter. En guldgruva att läsa högt i en mellanstadieklass och ha diskussioner kring olika ämnen alltså. Men böckerna fungerar lika bra att läsa själv. Varje bok är fristående, men de hänger ju ihop i och med att det handlar om tre personer som går i samma klass och vars liv flätas ihop om dagarna. De bör läsas i ordning för att få händelserna i rätt tidsföljd. Jag rekommenderar också vuxna som har barn eller jobbar med barn i åldersgruppen att läsa böckerna för att få en förståelse för de sociala strukturerna och rollerna som uppstår i en skolklass vare sig man vill eller inte.

Till Vial

Till Vial : 8400 dagar kvarTill Vial: 8400 dagar kvar är en av de böcker som blev nominerade till Barnradions bokpris och det var det som gjorde att jag ville läsa den. Boken är skriven av dramatikern och skådespelaren Henrik Ståhl och det är en framtidsskildring, ett sci-fi-äventyr för mellanstadiet. Boken är baserad på Henrik Ståhls pjäs med samma namn.

Välden är på väg att kollapsa och planeten Jorden är på väg mot sin undergång. Tanken är att de rikaste människorna ska försöka emigera med den enorma rymdarken Otösan till planeten Vial. Speedy är inte rik, men hon vill ändå försöka rädda sin familj genom att göra resan ut ur solsystemet till Vial. Familjen består av mamma Speedy, dottern Gladys och sonen Keaton som föds ombord. Resan startade för sex år sedan. Nu när vi läsare kommer in i boken finns inte mamma kvar ombord, utan kvar är bara syskonen Gladys och Keaton, helt utelämnade till varandra. Men plötsligt en dag indikerar rymdskeppet att det finns ytterligare en varelse ombord. Inte mamma utan någon annan. Nu ställs allt på sin spets – kommer varelsen att bli deras räddning eller deras undergång? En sak är dock säker: inget kommer att bli som syskonen tänkt.

Till Vial är en äventyrsberättelse att läsa tillsammans och diskutera kring. Jag tror det uppstår många spontana frågor hos barnen när man läser den. Boken värjer ju inte för jobbiga ämnen som att Jorden ska gå under och att barnens mamma försvinner. Den är full av hopplöshet, ensamhet, tröstlöshet, ödslighet och liknande. Om man läser boken tillsammans bör man vara medveten om detta så man verkligen ger tillfälle att prata om det. För vissa barn kan det vara en skrämmande bok, så de kan behöva en vuxens stöd vid läsningen. Men boken ger också stort utrymme för diskussioner för den som vill bygga vidare på exempelvis framtidsfrågor, men också existentiella frågor. Dessutom kan man koppla det som händer i boken till andra flykter. Flykt från ett krig till exempel. Det är svårt att inte dra paralleller till sådant som hänt i vår verklighet även i nutid. Det går också att koppla på klimat- och miljöfrågor om man vill. Så det är en rätt så dystopisk och svart bok. Men det är också en vacker, stämningsfull, intressant och välskriven bok, så man behöver inte alls undvika den för svärtans skull. Tvärtom. Dessutom är den rent berättartekniskt otroligt bra.

Till Vial: 8400 dagar kvar är utgiven av Bonnier Carlsen. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Framtidsboken

Framtidsboken : robotar, virtuella världar och insekter till middagFramtidsboken är skriven av Måns Jonasson och Emily Ryan. Den handlar förstås om framtiden, precis som titeln skvallrar om. Författarna försöker sig på att gissa hur världen skulle kunna se ut år 2070. Allra först i boken får man som läsare själv möjlighet att fylla i hur gammal man skulle vara år 2070, vad man tror att man jobbar med då, hur många barn man har, vart man bor, vilken favoritmat man har och hur många robotar man tror att man har hemma. Därefter tar författarnas gissningar vid. I boken försöker de förutspå vilken teknik som kommer att utvecklas och vilka uppfinningar som blir populära. De tar avstamp i allt det som är spännande och nytt idag. Ett avsnitt handlar till exempel om transporter, hur man kommer att förflytta sig mellan platser i framtiden. Om teleportering, hyperloop, smarta bilar och rymdresor. Ett annat avsnitt handlar om det vi kommer att äta i framtiden. Att forskare menar att insekter är framtidens mat och att det troligen kommer att finnas helt nya frukter och grönsaker i affären då. Det finns också avsnitt som handlar om superkrafter, robotar, virtual reality, nanoteknik, drönare, e-böcker och mycket annat.

Boken har ett läsvänligt format där löpande faktatext varvas med små faktarutor, förtydligande och förstärkande illustrationer blandas med roliga seriestrippar och underhållande bilder. Man kan bläddra i boken, läsa ett avsnitt här och var som lockar till läsning just då, fascineras av bilderna och utifrån texten fritt börja spåna på vad man själv tror om framtiden. Jag tror att bokens snygga layout, spännande tema och lockande omslag gör att många hittar till boken och det tycker jag är bra, för det här är en bok som jag tror tilltalar många läsare i en bred målgrupp. Framtiden berör ju oss alla. Och eftersom vi ju faktiskt inte vet så mycket om framtiden utan bara kan spekulera, så är det också ett spännande ämne. Det här är en bok för läsare från 6 år att läsa själv, men boken skulle också funka att läsa tillsammans som kvällsläsning eller i en klass med tillhörande diskussioner efteråt. I undervisningen kan man dessutom jobba ännu mer med de olika temana som boken innehåller.

Framtidsboken är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.

Britt-Marie lättar sitt hjärta

Britt-Marie lättar sitt hjärtaBritt-Marie lättar sitt hjärta är Astrid Lindgrens debutbok, den bok som hon vann andra pris i Rabén & Sjögrens pristävlan om bästa flickbok 1944. Boken handlar om Britt-Marie som får sin mammas gamla skrivmaskin, ett stort, åbäkigt skrälle som ställer krav på att hon faktiskt också måste skriva på den. För att ha något vettigt att skriva skaffar hon sig en brevvän, Kajsa. Och för brevvännen Kajsa berättar Britt-Marie om hela sin stora, röriga och glada familj och sitt händelserika liv i Villa Ekeliden, Småland. Det handlar om skola, vänskap, framtidsplaner och pirrande kärlek.

Britt-Marie lättar sitt hjärta är en blandning mellan brevroman och dagboksroman eftersom det endast är Britt-Maries brev vi får ta del av. Kajsa är ständigt närvarande, men endast som mottagare av det skrivna. Vi får inte ta del av Kajsas svar till Britt-Marie.

Det här är ju som sagt Astrid Lindgrens debutroman och hon hade ännu inte skrivit alla de klassiker hon idag är så berömd för. Hon hade inte heller blivit den samhällsdebattör och opinionsbildare som hon senare blev känd som. Ändå tycker jag att man redan här tydligt kan märka både Lindgrens egna språk, men också några av hennes åsikter. Som läsningens betydelse, jämlikhet mellan kvinnor och män, avskyn mot krig, tanken om den lyckliga barndomen, den omisskännliga humorn och leken med språket. Se här:

Jag hoppas för din egen skull att du tycker lika mycket om böcker som jag. Jag tycker inte bara om att läsa dom, jag tycker om att känna på dom, ta i dom, veta att jag rår om dom. Mamma och pappa anser att det finns vissa böcker som alla ungar bör ha. Jag tror det vore lyckligt om alla föräldrar hade den åsikten, för oj, så mycket roligt vi har haft tack vare det. Böcker har aldrig ansetts som någon lyx hos oss, det har alltid funnits dråsvis av dom i våra julklappskorgar och på våra födelsedagsbord. Och den karl som jag nån gång i världen ska gifta mig med måste uppfylla två villkor: han måste tycka om böcker och han måste tycka om barn. Sen kan han få se ut praktiskt taget hur som helst. Fast det är ju inget som hindrar att han har vackra tänder också, eller hur?

Och:

Jag ska anförtro dig en sak, Kajsa. Jag vill så förfärligt gärna gifta mig när jag blir ”stor”. Jag vill ha ett eget hem och en hel massa såna där små mjuka ungar som Monika. Men först vill jag lära mig något. Jag vill kunna något riktigt ordentligt, och jag vill försöka bli en riktig människa, som har lite värde i sig själv och inte bara som bihang till en karl. Jag tänker skaffa mig ett yrke, skriv opp det, så att du inte glömmer det! Ty att förtrösta enbart till ett par snygga ben, det tror jag är ett vågspel. Allra helst som det, fortfarande enligt veckotidningarna, tycks vara nästan mera slitsamt att behålla en karl än att norpa honom från början. Det kan ju hända att det dyker opp någon med ännu snyggare ben, och då står man där.

Det är alltså över 70 år sedan denna bok kom ut, men jag tycker att den håller minst lika bra idag. Visserligen finns det delar av boken som tydligt vittnar om det årtionde den skrevs, men påfallande mycket är universellt och går att känna igen sig i även som ung idag, 2020. Boken är lättläst och man kommer direkt in i den. Skildringen av Britt-Maries familj är så varm och hjärtlig att jag under läsningen kom på mig själv att önska att jag vore en del av familjen. Jag är så glad att jag läste boken, även om den inte är lika känd som hennes andra böcker så tycker jag att den är en betydande del av Lindgrens författarskap. Det var här det började. Och nu när jag läst flera biografier om Astrid Lindgren kan jag också sätta den i relation till övriga böcker hon skrivit. Kul är också att en del händelser i böckerna återkommer i hennes senare böcker, inte minst huvudpersonernas namn. Nu är jag ännu mera taggad på att fortsätta läsa mig igenom hennes författarskap. Och ni som inte ännu läst denna bok, gör det!

Britt-Marie lättar sitt hjärta är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

En Minecraft-zombies dagbok

Bildresultat för en minecraft zombies dagbokMitt liv som zombie är den första boken i serien En minecraft-zombies dagbok. Den har precis släppts. Del två kommer lite senare i vår. Boken handlar om Zombie, en ung zombie-kille i Minecraftvärlden som försöker få ihop sitt liv. Ihop med sina kompisar möter han vardagen som monster – en vardag som inte skiljer sig särskilt mycket från den i människovärlden. Det handlar om kompisar, skola och kärlek. Zombie är nämligen hemligt kär i Lilly Lik. Tyvärr lyckas fröken avslöja för hela klassen vem Zombie är kär i. Och det värsta är att skrytmånsen Jeff nu säkert kommer att försöka bli ihop med Lilly nu bara för att bräcka Zombie.

Det här är en bok som garanterat kommer att gå hem bland barnen i klass 2-4 som älskar Minecraft. Faktaböckerna om Minecraft är ständigt utlånade och nu finns äntligen en skönlitterär bok som utspelar sig i Minecraftvärlden. Boken är lättläst, den ligger på Hegas-nivå tre av fem, vilket förlaget kategoriserar som en lättläst bok där språket ligger ganska nära talspråket. Det är enkel text, korta kapitel och mycket luft på sidorna. För en zombie i Minecraftvärlden går livet mycket ut på att skrämma byborna, men det blir aldrig blodigt eller läskigt på riktigt. Dessutom är Zombie kompis med en människa och tycker att fler zombies och människor borde vara vänner, även om de ser olika ut har de väldigt mycket gemensamt tycker han. Han tycker också att andra zombier borde sluta skrämma bybor om nätterna och istället borde alla bara vara sams. Boken är väldigt humoristiskt och även jag som vuxen drar då och då på munnen, inte minst när författaren leker med konventioner, myter och föreställningar om hur människor respektive zombies borde vara. Kul också att boken handlar om så mycket vardag och relationer, fastän humoristiskt tillspetsat.

Mitt liv som zombie är skriven av pseudonymen Zack Zombie och de färgglada, Minecraft-illustrationerna som ser ut att vara hämtade direkt ur spelet är skapade av Leon Remstedt. Boken är utgiven av förlaget Hegas. Den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris och på Bokus.

Blixtar och hemligheter

Blixtar och hemligheterDet var en bokblogg som fick mig att vilja läsa Blixtar och hemligheter. Tyvärr minns jag inte längre vilken blogg. Men jag fastnade för att boken visst skulle handla om ett barn som lever på flykt från en man som troligen misshandlat hans mamma. Det är en ganska kort bok och texten är luftig, så jag läste boken under en lunchrast. Den handlar om Mika som är bästis med Katta. En dag börjar en ny kille i deras klass. Han heter Tor. Precis som åskguden. Det åskar den dagen Tor börjar i deras klass. Blixten slår till och med ner i ett träd på skolgården. Efter att Tor började i klassen är ingenting mer sig likt. Tor är speciell. Han gör bara som han själv vill. Han kan till exempel ha kjol eller slips på sig i skolan. Och han är den enda som vågar tjafsa med femmorna. Men Tor är också märklig. Han har hemligheter. Han vill inte vara med på klassfotot. Han river sönder skoltidningen. Han gömmer sig för en mystisk man som verkar leta efter honom. Och överallt där Tor drar fram händer det märkliga saker. Kan han rentav trolla?

Blixtar och hemligheter är en bra bok på så sätt att den inte skriver läsaren på näsan exakt vad som händer. Det finns ganska stort tolkningsutrymme. Vill man bara se det realistiska kan man göra det, vill man anta att det ligger magi bakom händelserna kan man göra det. En del barn kommer att känna igen sig i det där att vara på flykt och att ständigt behöva vara på sin vakt. Andra barn ser det som en del av boken som man inte behöver lägga så stor vikt vid. Därmed kan boken också passa en bred målgrupp. Man läser in det man behöver helt enkelt. Boken är humoristiskt skriven och händelseinriktad. Språket är rappt och det finns ett tydligt driv i texten.

Det jag dock kan känna när jag läser är att det kan vara svårt att sälja in den här boken. Både omslaget och titeln är ganska anspråkslösa. Det är en bok som skulle kunna passa många barn, men hittills är den inte särskilt mycket utlånad på mitt bibliotek. Bokbloggaren Carolina läser skriver att hon trodde boken skulle handla om gudar, övernaturliga ting och typ vara en svensk Percy Jackson, medan den visade sig vara något helt annat. Och lite så kände jag med under läsningen, dels att boken handlade om något annat än jag trodde från början, och dels att boken var spretig och inte riktigt hade något tydligt tema. Själv hade jag en förväntan om att boken skulle handla om just det att vara på flykt och att leva under hot, men jag känner att de delarna fick alldeles för litet utrymme för min del. Carolina skrev också såhär: ”En bok jag tror det är bra att prata om – vilka förväntningar har man som läsare och vad är det som händer egentligen?” Även det håller jag med om. Det här vore en ypperlig bok att ta med när man pratar om omslag och vad det säger om vilken typ av bok det är. Likaså vore det en ypperlig bok att bokprata om, för den är bra, det gäller bara att läsarna hittar till den.

Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Förlaget anger att detta är den första boken om Mika, så det kommer säkert fler böcker med Mika i huvudrollen längre fram. Blixtar och hemligheter är utgiven av Alfabeta bokförlag och den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus.

Skuggan

SkugganSkuggan började jag läsa inför ett bokprat om fantasy för klass fem och jag fastnade helt, så därför kan jag intyga att den passar minst lika bra för halvgamla bibliotekarier 🙂 Boken är skriven av Helen Ekeroth och det är hennes debutroman. En stark sådan dessutom. Det är första delen av en ny serie som heter Drakberidaren och tanken är att det ska bli en trilogi, så två böcker till är alltså att vänta.

Skuggan handlar om Nuwa som är 12 år. Hon bor i ett fiktivt land som är starkt asien-inspirerat. Genom att förfalska sin brors namnteckning myglar hon sig in på kejsarens drakberidarskola för att lära sig tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. På skolan går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård. Nuwa går dock också på skolan med ett annat syfte, nämligen att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. På skolan finns också en hemlig motståndsrörelse som rör till vardagslivet liksom myten om Lyhrs drakar som är försatta i dvala.

Boken är fartfylld och innehållsrik med många ingredienser och teman. Här finns gott om stoff så det är nog inga problem att fylla resten av trilogin. I och med att boken rymmer så mycket så finns det dessutom något som tilltalar många läsare, inte bara de mest fantasybitna. Livet i drakstallet påminner mycket om livet i på en ridskola med skötseln av drakarna och skötarsystem, vilket gör att jag tror även hästälskarna skulle gilla boken. Samtidigt finns intrigerna från skolans värld här med vänskapsrelationer, hemligheter, rivaliteter och hierarkier. Allt detta kryddat med magi, mytologi, spänning, äventyr och farligheter. Som ni förstår finns förstås många av ingredienserna från Harry Potter med.

Jag gillar att boken vänder på stereotyper genom att det exempelvis bara är tjejer som kan rida på drakarna och killar som är skötare. Flera av mästarna och skolledningen är kvinnor. Författaren gör inte heller någon skillnad mellan heterosexuell och homosexuell kärlek. Allt är bara helt självklart, precis som det ska vara.

Det är en medryckande bok som är svår att lägga ifrån sig. Trots att den är rätt tjock så är den ändå lättläst med luftig text och korta kapitel. Det är lätt att känna att man bara ska läsa ett kapitel till. Och så blir det ett till. Och ett till. Och ett till… Boken avslutas dessutom med en rejäl cliffhanger, vilket gör att det nästan känns omöjligt att låta bli att läsa nästa bok i serien. Det som dock är ett minus är att det är väldigt många karaktärer och släktskap att hålla reda på. Jag som ändå är vuxen och en van läsare blandar lätt ihop en del av dem, vilket drar ner lästempot likväl som läsupplevelsen. I slutet av boken finns en karta som förtydligar omgivningarna. Jag hade också önskat en förteckning över persongalleriet för att underlätta läsningen, så det är ett tips till förlaget inför nästa bok i serien. Boken vänder sig till 9-12 år, men i och med att den är rätt komplex passar den bäst för de äldsta läsarna i målgruppen och för 12-15 år. Den skulle nog kunna passa bra som högläsningsbok i en mellanstadieklass också.

Skuggan är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Två inspirerande peppande böcker för och om starka tjejer

Peppbok för tjejer: En fylla-i-bok med råd och inspirationPeppbok för tjejer är en fylla-i-bok för unga tjejer, typ åldern 12-15 år. Där kan man fylla i om sig själv och därigenom lära känna sig själv bättre. Man kan analysera vem man är idag, men också skriva om sina mål och vart man vill nå i framtiden. Boken utgår från och presenterar även några av världens starka kvinnor, såväl nutida som dåtida. Många problem som dessa kvinnor har stött på är aktuella även för dagens unga tjejer, exempelvis utseende, stress, självförtroende, ojämlikhet, stereotyper, mobbing med mera. Därmed kan de peppa läsarna till hur de ska må bättre. I den här boken kan unga tjejer få tips, råd och framförallt inspiration för att våga gå sin egen väg. En peppande bok som inger styrka och som understryker att varje människa är viktig likväl som att det är viktigt att våga stå upp för sig själv och för det man vill uppnå. Boken är färgstark och fylld med illustrationer, faktarutor, frågor samt gott om plats att fylla i sina egna tankar och reflektioner. Kul grepp att kombinera en fyll-i-bok med faktatexter om bra förebilder samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

Peppbok för tjejer är skriven av Anna Brett och illustrerad av flera illustratörer, exempelvis Andrew Archer och Anna Higgie. Den är utgiven av Ordalaget förlag och i samma serie finns också en bok med titeln Starka kvinnor. Boken finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverkFenomenala kvinnor som uträttat underverk är ytterligare en bok i samma stuk som boken Godnattsagor för rebelltjejer. Boken är skriven av Kate Pankhurst som är ättling till den engelska aktivisten Emmeline Pankhurst som gjorde en avgörande insats för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Just hon presenteras inte i den här boken, men en lång rad andra kvinnor gör det. de är alla begåvade, modiga, smarta, proffsiga, driftiga och kunniga kvinnor som sysslade med allt från vetenskap till statistik, från medicin till idrott. Genom att läsa om alla dessa fenomenala kvinnor kan man själv bli inspirerad och upptäcka att ingenting är omöjligt om man bejakar sina egna talanger.

Boken är i ett bilderboksformat där varje kvinna har en sida eller ett uppslag. Formgivningen är färgsprakande och modern, men tyvärr rätt svårläst så det krävs att man har läsvana eller att boken används som högläsningsbok. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket. Annars tycker jag om denna typ av böcker som ju är väldigt peppande och inspirerande i en värld där man lätt kan känna sig vilsen. I samma serie finns flera andra liknande böcker. Boken är utgiven av MiMa förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.