Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2019
M T O T F L S
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

9-12 år

Vittran

VittranDär två vatten möts kan vadsomhelst hända, sägs det i Vittran av Annalena Hedman som är en fristående fortsättning på Kronan som kom förra året. Och det är precis vad som händer i boken – två regnbågar visar sig samtidigt på himlen och de verkar gå rakt ner på den plats där bäcken möter älven. Det sägs vara ett tecken. Och det sägs också att det finns mystiska väsen som rör sig i trakten, vittra. Boken handlar om bröderna Hannes och Emil som i bokens början deppar över Sveriges förlust mot Tyskland i VM-finalen i fotboll. I de sista självande sekunderna gjorde superstjärnan Herman Manieri ett självmål, vilket avgjorde matchen. Efter det gick han under jorden helt och hållet. Men när bröderna beger sig för att undersöka hur det egentligen ligger till med de dubbla regnbågarna, vattnen som möts och de mystiska vittra gör de en förvånande upptäckt. Någon har bosatt sig djupt in i skogen. Någon som absolut inte vill bli upptäckt. En superstjärna som skäms otroligt mycket och som bara vill vara ifred…

Vittran påminner om Kronan genom sättet den är skriven på. Den kombinerar också humor och realistiska teman med skrönor, magi och övernaturliga händelser. Kanske får det realistiska ännu större plats dock i denna bok och fokus ligger mycket just på superstjärnan Herman och de negativa effekter som ett kändisskap medför, men som han vänder till något positivt i slutet av boken. Boken tar upp många positiva värderingar – Herman vill göra gott för byborna som hjälpt honom och han står upp för bröderna när de blir mobbade av en annan pojke. Även jobbiga teman nämns och kan skapa igenkänning hos läsarna. Bröderna har till exempel förlorat sin pappa och lever nu med en ensamstående mamma som inte har så mycket pengar. Författaren gör ingen stor sak av detta, men hon bekräftar barnens känslor och ger möjlighet till igenkänning samtidigt som hon speglar samhället så som det faktiskt ser ut. Jag gillar förstås också skarpt att boken utspelar sig på landsbygden i Norrland och att den därmed kan räknas som en av få lantordsfeelgoodböcker för barn. Allt detta, tillsammans med en rolig och spännande historia gör att boken passar perfekt som högläsningsbok. Men den fungerar också lika bra att läsa själv för bokslukarna. Boken är illustrerad med svartvita illustrationer av Sofia Falkenhem som bland annat är känd för att ha illustrerat böckerna om monstret Frank. Och kolla bara vilken snygg framsida! Den skulle definitivt locka mig som läsare när jag var yngre. Nu ska det bli spännande att se vad barnen på skolorna där jag jobbar tycker om boken. Och att lyssna på diskussionerna om den i radion senare i höst. Vittran är nämligen en av de fem nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2019.

Vittran är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Dolda tecken

Bildresultat för dolda tecken asklingDolda tecken är en spännande, lite mysryslig kapitelbok av Emma Askling. Boken handlar om Fabian som tvingas tillbringa sportlovet tillsammans med sin klasskompis Julia i ett stort hus som kallas för Villa Fridhem. Fabians pappa har nyss ärvt det gamla huset efter en avlägsen släkting och nu ska familjen renovera det. Men det dröjer inte länge förrän det börjar hända oförklarliga saker i huset. En gammal trasig radio börjar plötsligt fungera igen, det knackar på fönsterrutorna och här och var finner barnen överkryssade fredsmärken. Och vad är det med domherrarna som dyker upp överallt? Det går rykten om att det spökar i Villa Fridhem. Kan det stämma?

Dolda tecken påminner om Ingelin Angerborns och Maria Gripes böcker. Lite ryslig stämning sådär, men det blir aldrig riktigt läskigt. Det är inte heller alltid helt uppenbart vad som har naturliga orsaker och om det finns något övernaturligt bakom händelserna. Kul att det är lite historiskt tema också, vilket gör att boken får ett lite lärorikt inslag utan att det på något sätt tar över berättelsen. Karaktärerna, framförallt Fabian, är lätt att tycka om och det är roligt att boken har en kille i huvudrollen. Jag tror detta är en bok som många barn som gillar spänning, spöken och mystiska inslag skulle tycka mycket om, Nu har denna bok några år på nacken, men den finns att låna på biblioteket och att köpa som ljudbok och e-bok hos Adlibris och Bokus. Boken är utgiven av Idus förlag och den funkar från 9 år och uppåt.

Om grekisk och nordisk mytologi

Häromdagen skrev jag om praktverken Nordiska gudar och Nordiska väsen som är ett måste för den som är intresserad av nordisk mytologi. Detta tema återkommer jag till idag. Den ena boken jag tänkte tipsa om handlar om nordisk mytologi den också och den andra handlar om grekisk mytologi.

Gudar och hjältar i nordisk mytologiI Gudar och hjältar i nordisk mytologi berättas det, precis som i Nordiska gudar, om vikingarnas gudar, hjältar och jättar. Vi får läsa om hur världen skapades av den döde jätten Ymers kropp och om de första människorna Ask och Embla. Därefter får vi ta del av berättelser om de olika gudarnas äventyr, som hur åskguden Tor fick sin hammare och om nornorna, ödesgudinnorna som sitter vid Yggdrasils rötter och spinner världens öde. Men också om alla de rysliga varelserna som Fenrisulven och Midgårdsormen, och förstås den hotande katastrofen Ragnarök, världens undergång. Varje berättelse är som sitt eget kapitel och därför passar boken bra både som läsa-själv- och högläsningsbok. Längst bak finns en uppslagsdel med ”vem är vem i nordisk mytologi” samt ett register.

Boken är skriven av Brian Branston. Den italienske konstnären Giovanni Caselli har gjort de fina illustrationerna i en stil som passar utmärkt till bokens tema. Boken fungerar utmärkt som introduktion till den nordiska mytologin. Berättelserna är spännande och fascinerande. Bra blandning mellan sagor och fakta. Förlaget har angett målgruppen 12-15 år, men jag tycker den funkar redan från 9 år som högläsningsbok. Dessutom funkar den långt upp i åldrarna, en bok för hela familjen. Det ska finnas en bok till i samma serie som heter Grekisk mytologi – gudar, hjältar och monster och det är samma konstnär som gjort illustrationerna även till den boken. Gudar och hjältar i nordisk mytologi är utgiven av Ordalaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Olympen : sagor ur den grekiska mytologinOm man vill gå vidare och läsa om grekisk mytologi är Olympen – Sagor ur den grekiska mytologin ett bra tips. Det är Sofi Hjort och Karl Johnsson som har skapat en spännande bok tillsammans med sagor och berättelser om gudar, hjältar och odjur från den grekiska mytologin. Här får man till exempel läsa om Zeus – Olympens härskare, Herakles stordåd, Pandoras ask, Dödsriket, Medusa och Cyklopen. Varje berättelse är bara några sidor lång med enkel text och rikt illustrerad. Karl Johnsson är serietecknare och illustratör med fantasy som specialitet och han har verkligen fått chansen att breda ut sig i boken. Här finns såväl små illustrationer som illustrationer som breder ut sig över ett helt uppslag. Några av sagorna är också berättade i serieformat istället för i löptext, vilket kan locka även de mindre läsvilliga. Att sagorna är lättlästa och väldigt spännande underlättar förstås också.

Boken rekommenderas varmt för alla barn som är intresserad av att läsa mer om den grekiska mytologin. Boken fungerar både som läsa-själv-bok och högläsningsbok och målgruppen är 9-12 år. Men boken fungerar även längre upp i åldrarna. Det jag dock saknar är en liten introduktion till den grekiska mytologin. Det känns som att boken förutsätter att man har grundläggande kunskaper, vilket man kanske får genom skolan i den åldern? Men har man inte riktigt koll på vem som är vem och hur den grekiska mytologin ser ut kan det vara svårare att ta till sig berättelserna fullt ut. Sofi Hjort och Karl Johnsson har tydligen också tagit sig an den nordiska mytologin på samma sätt i boken Asgård – Sagor ur den nordiska mytologin. Olympen – sagor ur den grekiska mytologin är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Nordiska gudar och Nordiska väsen

Nordiska gudar Nordiska väsen

Nordiska gudar och Nordiska väsen är två välgjorda, innehållsrika och spännande böcker.

I Nordiska gudar presenteras dvärgar, jättar, gudar, valkyrior, monster och hjältar från asatron. Johan Egerkrans tar avstamp i de gamla Eddorna och fortsätter sedan att tolka de gamla fantasifulla, spännande sagorna från mtologin. Det börjar med skapelsen, där Egerkrans tolkar berättelser kring hur världen kom till med Yggdrasil och de nio världarna och fortsätter sedan till berättelser och presentationer av gudarna och gudinnorna, som till exempel Oden, Tor, Freja, Frigg, Loke, Mimer, Idun, Njord och Balder. Därefter presenteras olika jättar, väsen och vidunder ur mytologen, som diser, Angerboda, Midgårdsormen, Hel, Hrungner och Nidhögg. Till slut presenteras Ragnarök med gudarnas fall och den nya världen. I slutet finns också ordlista och litteraturlista för den som vill läsa mer. Hela boken är fylld av fantastiska fantasybilder som för tankarna till John Bauer.

I Nordiska väsen presenteras olika väsen från vår nordiska historia. Sådana som kanske är bortglömda idag, men som i allra högsta grad varit närvarande i folks medvetanden förr. De är indelade i kategorierna Oknytt, Dragväsen, Hamnskiftare, Dödsväsen och Odjur. Man kan läsa om exempelvis älvor, gruvrå, havsfru, Näcken, Bäckahästen, troll, vittror, vättar, Mjölkhare, mara, lyktgubbe, gast, myling, kyrkogrim och lindorm. Det är fascinerande att bläddra i boken och läsa om alla otäcka väsen som man knappt vet något om idag. Även här är illustrationerna så vackra, jag skulle kunna ha flera av dem inramade på väggen. Vackra, lockande, drömska, skrämmande och humoristiska – allt på samma gång.

Intresset för framförallt väsen av olika slag har fått en renässans tycker jag, inte minst genom böcker som Pax-böckerna. Det här är fina böcker att sätta i händerna på de barn som vill veta mer om väsen, eller som vill veta mer om gudarna i vår nordiska mytologi. De är så genomarbetade, vackra och välgjorda. Ett måste att ha i bokhyllan och att återkomma till gång på gång. Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år, men framförallt boken om gudar är rätt svår, både för att det är svåra ord och för att det är svårt att hålla isär alla de olika gudarna. Därför kan det vara bra att läsa boken tillsammans med sitt barn eller tänka på att det här är böcker som passar till en bred målgrupp och som växer med barnen. Tänk nio år och uppåt istället för dessa praktverk.

Nordiska gudar och Nordiska väsen är båda utgivna av B Wahlströms förlag. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Fråga Jenny

FrÃ¥ga Jenny : om kroppen, själen och allt runtomkringJenny Jägerfeld är författare till en lång rad barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Men hon är också psykolog och har en spalt i SvD Junior där hon under flera år har svarat på frågor om allt mellan himmel och jord som barn och unga har skickat in till tidningen. Spalten Fråga Jenny har nu blivit en bok med namnet Fråga Jenny om kroppen, själen och allt runtomkring. Här finns närmare 100 brännande och livsviktiga frågor och svar samlade, indelade i kategorier som kärlek, kompisar, familj och skola. Det handlar om bröst, mens, onani, funktionshinder, adhd, finnar, svett, födelsemärken, identitet, kompisar, bråk, sexualitet, olycklig kärlek, dejter, hångel, ilska, puberteten, stress, föräldrar, rädsla, prestationsångest, tvångstankar, blyghet, skola, ensamhet, betygshets, skolmat, lärare, skolkning, sociala medier, syskonrelationer, orättvisor, musiksmak, pinsamhet, lögner, familjeproblem, hemlisar, mobbing, klimatångest, veckopeng och mycket annat. Boken är humoristiskt och träffsäkert illustrerad av Johanna Arpiainen. Fråga Jenny om kroppen, själen och allt runtomkring är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rebellkatter och fantastiska flickor

Fantastiska flickorEfter att Godnattsagor för rebelltjejer kom för några år sedan har det kommit många liknande böcker fyllda av porträtt av starka, inspirerande personer, företrädesvis tjejer och kvinnor. En av de senaste i genren är en svensk bok som heter Fantastiska flickor från vikingatid till 1900-tal av Janina Kastevik, Sarah Utas och Elisabeth Östnäs. Författarna fick idén att skriva om flickor och kvinnor som genom åren varit viktiga för Sverige. De satte sig ner och gjorde en lång lista över svenska kvinnor som de ville lyfta fram. Till slut enades de om 20 kvinnor från olika områden och olika tidepoker. I boken får man därmed lära känna 20 flickor och kvinnor från vikingatiden fram till 1900-talet. Här finns exempelvis Heliga Birgitta, Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf, Drottning Kristina och Katarina Taikon, men också Elsa Laula, Cecilia Vasa, Drottning Filippa, Sigrid Hjertén och Greta Johansson som kanske är lite mindre kända. Kvinnorna har varit ifrågasatta under sin levnadstid, men arbetat hårt och offrat mycket för att kunna gå sin egen väg och följa sina drömmar. Alla har det gemensamt att de har påverkat det svenska samhället på ett eller annat vis. Nu finns de samlade i en bok för att peppa läsaren att också våga gå sin egen väg och göra det man tror på.

Fantastiska flickor från vikingatid till 1900-tal har uttrycksfulla illustrationer av Sara Teleman som berikar bokens berättelser. Mellan kvinnoporträtten finns också berättelser om de olika epokerna och därmed får läsaren lära känna Sveriges historia på ett intressant och kortfattat sätt. Dessa avsnitt bidrar också med en bakgrund som gör att man får bättre förståelse för den tid kvinnorna verkat i och hur de verkligen har påverkat det samhälle de levde i. Boken är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus.

Rebellkatter! : hjältesagor om katter med klösRebellkatter – Hjältesagor om katter med klös är ytterligare en bok i samma genre, men den är annorlunda. Här presenteras 30 sanna livshistorier där katter varit hjältar. Katter med världsrekord, modiga katter under världskriget, stallkatter, gatukatter, skeppskatter, ja till och med en rymdkatt. Berättelserna om katterna varvas med spännande kattfakta, intressant katt-kuriosa, myter om katter, skrock, listor, katthistoria, populära kattraser, kattnamn, boktips och mycket mera. Allt handlar förstås om katter, så denna bok är ett eldorado för kattälskaren. Varje uppslag är ett avsnitt, så man kan bläddra och läsa lite här och var när andan faller på, vilket kännetecknar de flesta av böckerna i den här genren. Rebellkatter har också fina, charmiga illustrationer som syns här och var i boken. Författaren heter Kimberlie Hamilton. Illustratörerna är däremot många, hela åtta stycken.

Rebellsagor – Hjältesagor om katter med klös är utgiven av Hippo bokförlag och finns bland annat på Adlibris och Bokus.

Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 anser jag i alla fall om barnen ska läsa dem själva. Men de funkar också bra som högläsning för mindre barn. Denna typ av böcker är perfekta högläsningsböcker i skolan tycker jag. Eftersom man läser ett avslutat avsnitt/porträtt/berättelse per gång så missar inte eventuellt sjuka elever särskilt mycket. Även som godnattsagor fungerar de ju mycket bra i och med att berättelserna är så avgränsade i omfång.

Knackaren och andra rysliga berättelser

Bildresultat för knackaren och andra rysligaKnackaren och andra rysliga berättelser innehåller, som titeln antyder, flera skräckberättelser. Totalt fyra stycken finns det: Knackaren, Hjälp flickan, Fotografen och Ut i natten. Gemensamt för berättelserna är att de alla har barn i huvudrollerna och att de känns inspirerade av vandringssägner. Berättelserna vänder sig till mellanstadiebarn. ”För de allra modigaste läsarna” står det på baksidan, men jag tycker nog att de är ganska lagom läskiga. Det är en krypande stämning i berättelserna. Det är inte alltid uttalat exakt vad som händer, utan en del utelämnas åt läsaren, vilket gör att de kan passa även de läsare som inte vill ha det så blodigt och groteskt, men ändå vill läsa skräck. Läskiga böcker efterfrågas ofta av läsare i fyran och femman, enligt min erfarenhet, så det här kommer att bli en bra bok att sätta i händerna på dem. De är också rätt så lättlästa. Just det att boken innehåller flera sinsemellan fristående och avslutade noveller gör det också enkelt att läsa en berättelse i taget. Man måste liksom inte läsa en hel bok för att få en avslutad berättelse och detta kan även locka de läsare som har ett motstånd mot läsning.

Knackaren och andra rysliga berättelser är skriven av Tobias Gard, utgiven av Hegas bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och Bokus.

Katten Nils åker till månen

Katten Nils åker till månenBöckerna om Katten Nils är väldigt populära på mitt bibliotek. I vår släpptes den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, nämligen Katten Nils åker till månen. I denna bok bråkar Katten Nils och Elake Morr om vem som ska ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten nästa vecka. De försöker överträffa varandra med sina idéer och förslagen blir bara värre och värre. Tillslut säger de att de ska ge Lisa Sylt juveler, nej juveler från månen! Och precis då går Lisa förbi och hör deras planer. Sjuttsingen! Nu måste de ju till månen och hämta juveler så inte Lisa sylt blir besviken. Bara att börja bygga månraketer.

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. Förutom huvudserien finns flera andra kortare serier med i boken. Böckerna om Katten Nils är knasiga, spännande serier fyllda med en massa humor. Nils är en karaktär som det är lätt att tycka om. Han har ett gott hjärta, men hamnar ofta i olika situationer på grund av sin omdömeslöshet. Som tur är så får han ofta hjälp av kompisen Morris. Elake Morr är berättelsens antagonist. Bland karaktärerna hittar vi också Lisa Sylt, honkatten vars uppmärksamhet både Katten Nils och Elake Morr tävlar om att fånga.

Precis som tidigare böcker i serien är även Katten Nils åker till månen en lättläst, rolig och fartfylld berättelse. Illustrationerna är färgglada och mycket uttrycksfulla i sin enkelhet. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år, men där jag jobbar läses den lika ofta av barnen på mellanstadiet, så den har en bred målgrupp. Katten Nils finns också som återkommande serie i tidningen Kamratposten, så många känner igen den därifrån. Serier fungerar ofta bra som ingång till böcker för de barn som har lite svårt för läsningen eller som har ett motstånd mot läsningen och där är Katten Nils förstås inget undantag med sin humor, charm och knasighet.

Katten Nils åker till månen är skriven och illustrerad av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Handbok för superhjältar – rollspelet

Handbok för Superhjältar : rollspeletEn av de allra mest populära böcker för lågstadiebarnen på biblioteket där jag jobbar är Handbok för superhjältar. Inte så konstigt, för det är riktigt bra böcker. Jag tipsar gärna om dem när jag bokpratar inför de klasserna.

Nu har äntligen rollspelet som är baserat på Handbok för superhjältar släppts. Rollspelet är ett berättarspel som låter dig bli superhjälte i Rosenhill. Tillsammans med dina vänner bygger ni spännande historier i Röda Maskens värld.

När du köper boken som heter Handbok för Superhjältar – Rollspelet så innehåller boken nästan allt du behöver för att spela. Där finns fakta om Rosenhill och 40 superkrafter ur Handboken kompletta med regler för att du ska kunna spela med den. Där finns även regler, en mängd äventyrsfrön och ett helt färdigt äventyr att spela. Det enda man behöver, som inte ingår, är sex stycken vanliga tärningar, papper och pennor.

Rollspelet vänder sig till barn mellan 9-12 år enligt Adlibris. Böckerna vänder sig däremot till målgruppen 6-9 år. Det kan bli lite knepigt med två olika åldersindelningar. Men jag tror att yngre barn också kan spela rollspelet så länge berättaren är äldre, för det är en hel del läsning för honom eller henne. Tvärtom så tycker jag också att böckerna i serien Handbok för superhjältar också passar för äldre barn, det är ju riktiga allåldersböcker. Så det är nog inget stort problem. Jag tror också att rollspelet fungerar utmärkt för barn och vuxna att spela tillsammans. Varför inte på skolan eller fritids? Eller biblioteket?

Rollspelet är en slags berättelselek där spelarna tillsammans skapar sin egen superhjältesaga. En av spelarna får ta rollen som berättare. Han eller hon hittar på en berättelse och kan då börja med de exempel som finns i boken eller hitta på en helt egen berättelse. De andra spelarna antar rollen som varsin superhjälte. Var och en av spelarna kan låta just sin superhjälte få egna unika krafter med hjälp av spelreglerna som finns i handboken. Tillsammans blir spelarna en del av Röda Maskens superhjältegrupp Alla för en. Sedan är det dags att fånga skurkar, lösa mysterier eller bekämpa superskurkar ihop med Lisa i Rosenhill. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra under rollspelet.

Rollspelet ligger nära böckerna. Den fina tanke som ligger bakom böckerna, att man tar avstånd från mobbing och våld, har också fått följa med till spelet, vilket jag starkt gillar. Jag tror att detta rollspel kommer att bli en succé och att intresset för rollspel kommer att öka i och med detta. Nu som är föräldrar eller har barn i er närhet, kolla upp detta rollspel, en perfekt aktivitet för barnen inför sommarlovet som alternativ istället för att sitta vid datorn/mobilen/surfplattan hela tiden. Här ställs de inför uppdrag och utmaningar, och tillsammans får de klura för att hitta lösningarna. Perfekt för att stimulera fantasin, samarbetsförmågan och att växa som personer i och med att barnen ser att de klarar uppdragen i spelet.

Handbok för superhjältar – Rollspelet är skriven av Daniel Lehto och Elias Våhlund och illustrerad av Agnes Våhlund. Den är utgiven av Eloso förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han

Nu är den fristående uppföljaren till Den förskräckliga historien om Lilla hon här. Den heter logiskt nog Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han, men den handlar inte om samma karaktärer och historien är också helt annorlunda. Det enda som egentligen är detsamma är stilen, formatet och skräcktemat. I början av boken står det:

Det här är berättelsen om Lilla Han. Det är en ganska ohygglig historia om rädslor, faror och skrämmande monster. Men den handlar också om längtan, kärlek och mod. Och om att det ibland är bra att vara lite rädd.

Den hiskeliga berättelsen om Lilla HanDet är en bra beskrivning som sammanfattar hela bokens tema i bara några rader. Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han handlar alltså om en pojke som heter Lilla Han. Pojken ska hälsa på hos sin morfar, som är världens bästa morfar. Men när han kommer fram är ingenting sig likt i morfars hus. Morfar ligger svag i sin säng. Trädgården är vildvuxen. Huset är fyllt av mörka skuggor. Och – det värsta av allt – dörren till garderoben står öppen – garderoben där alla hemska spöken finns. Morfar som var så noga med att alltid hålla den dörren stängd. Vad är det som har hänt?

Återigen har Lena Ollmark och Per Gustavsson lyckats skapa en bok som har allt. Den är läskig, men handlar också om mod, allvarlig, men med glimtar av galghumor och med många teman som gör att den passar lika bra för målgruppen (9-12 år) som för äldre barn och vuxna. Den här boken skiljer sig en hel del från boken om Lilla Hon – den här är mer tröstrik, inte lika mörk, inte lika morbid och betydligt snällare trots att den fortfarande är rätt läskig. Den handlar också mycket om känslor – kärleken till en älskad morfar, sorgen när morfadern är sjuk och står inför döden, rädslan för det farliga och okända och modet att våga möta sina rädslor. Den passar bra för högläsning och kan då fungera även för yngre barn, men funkar lika bra som egenläsning. Jag gillar att det är färgbilder, då kommer de läskiga varelserna, de mörka skuggorna och den kusliga stämningen verkligen till sin rätt. Per Gustavsson gör också ett bra jobb med att fånga huvudpersonens rädslor och känslostämningar, liksom med att skildra alla läskiga varelser som verkligen ser ut precis som man kan föreställa sig att trastrollen, fululvarna och skuggfolket ser ut. Jag fascineras också över Lena Ollmarks berättarteknik – berättelsen innehåller de välkända elementen från klassiska spökberättelser, sagans tretalsmystik och andra retoriska stilfigurer som fulländar texten. Det här är kanske inte en bok för alla, men för den som älskar skräck och läskiga varelser eller vill läsa om rädslor och döden är den perfekt.

Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.