Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

juni 2019
M T O T F L S
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

9-12 år

Katten Nils åker till månen

Katten Nils åker till månenBöckerna om Katten Nils är väldigt populära på mitt bibliotek. I vår släpptes den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, nämligen Katten Nils åker till månen. I denna bok bråkar Katten Nils och Elake Morr om vem som ska ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten nästa vecka. De försöker överträffa varandra med sina idéer och förslagen blir bara värre och värre. Tillslut säger de att de ska ge Lisa Sylt juveler, nej juveler från månen! Och precis då går Lisa förbi och hör deras planer. Sjuttsingen! Nu måste de ju till månen och hämta juveler så inte Lisa sylt blir besviken. Bara att börja bygga månraketer.

I år är det 50 år sedan månlandningen 1969 och det firar Katten Nils genom att själv åka till månen på ett halsbrytande äventyr, där samarbete och kamratskap blir räddningen. Förutom huvudserien finns flera andra kortare serier med i boken. Böckerna om Katten Nils är knasiga, spännande serier fyllda med en massa humor. Nils är en karaktär som det är lätt att tycka om. Han har ett gott hjärta, men hamnar ofta i olika situationer på grund av sin omdömeslöshet. Som tur är så får han ofta hjälp av kompisen Morris. Elake Morr är berättelsens antagonist. Bland karaktärerna hittar vi också Lisa Sylt, honkatten vars uppmärksamhet både Katten Nils och Elake Morr tävlar om att fånga.

Precis som tidigare böcker i serien är även Katten Nils åker till månen en lättläst, rolig och fartfylld berättelse. Illustrationerna är färgglada och mycket uttrycksfulla i sin enkelhet. Boken vänder sig till barn i åldern 6-9 år, men där jag jobbar läses den lika ofta av barnen på mellanstadiet, så den har en bred målgrupp. Katten Nils finns också som återkommande serie i tidningen Kamratposten, så många känner igen den därifrån. Serier fungerar ofta bra som ingång till böcker för de barn som har lite svårt för läsningen eller som har ett motstånd mot läsningen och där är Katten Nils förstås inget undantag med sin humor, charm och knasighet.

Katten Nils åker till månen är skriven och illustrerad av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Handbok för superhjältar – rollspelet

Handbok för Superhjältar : rollspeletEn av de allra mest populära böcker för lågstadiebarnen på biblioteket där jag jobbar är Handbok för superhjältar. Inte så konstigt, för det är riktigt bra böcker. Jag tipsar gärna om dem när jag bokpratar inför de klasserna.

Nu har äntligen rollspelet som är baserat på Handbok för superhjältar släppts. Rollspelet är ett berättarspel som låter dig bli superhjälte i Rosenhill. Tillsammans med dina vänner bygger ni spännande historier i Röda Maskens värld.

När du köper boken som heter Handbok för Superhjältar – Rollspelet så innehåller boken nästan allt du behöver för att spela. Där finns fakta om Rosenhill och 40 superkrafter ur Handboken kompletta med regler för att du ska kunna spela med den. Där finns även regler, en mängd äventyrsfrön och ett helt färdigt äventyr att spela. Det enda man behöver, som inte ingår, är sex stycken vanliga tärningar, papper och pennor.

Rollspelet vänder sig till barn mellan 9-12 år enligt Adlibris. Böckerna vänder sig däremot till målgruppen 6-9 år. Det kan bli lite knepigt med två olika åldersindelningar. Men jag tror att yngre barn också kan spela rollspelet så länge berättaren är äldre, för det är en hel del läsning för honom eller henne. Tvärtom så tycker jag också att böckerna i serien Handbok för superhjältar också passar för äldre barn, det är ju riktiga allåldersböcker. Så det är nog inget stort problem. Jag tror också att rollspelet fungerar utmärkt för barn och vuxna att spela tillsammans. Varför inte på skolan eller fritids? Eller biblioteket?

Rollspelet är en slags berättelselek där spelarna tillsammans skapar sin egen superhjältesaga. En av spelarna får ta rollen som berättare. Han eller hon hittar på en berättelse och kan då börja med de exempel som finns i boken eller hitta på en helt egen berättelse. De andra spelarna antar rollen som varsin superhjälte. Var och en av spelarna kan låta just sin superhjälte få egna unika krafter med hjälp av spelreglerna som finns i handboken. Tillsammans blir spelarna en del av Röda Maskens superhjältegrupp Alla för en. Sedan är det dags att fånga skurkar, lösa mysterier eller bekämpa superskurkar ihop med Lisa i Rosenhill. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra under rollspelet.

Rollspelet ligger nära böckerna. Den fina tanke som ligger bakom böckerna, att man tar avstånd från mobbing och våld, har också fått följa med till spelet, vilket jag starkt gillar. Jag tror att detta rollspel kommer att bli en succé och att intresset för rollspel kommer att öka i och med detta. Nu som är föräldrar eller har barn i er närhet, kolla upp detta rollspel, en perfekt aktivitet för barnen inför sommarlovet som alternativ istället för att sitta vid datorn/mobilen/surfplattan hela tiden. Här ställs de inför uppdrag och utmaningar, och tillsammans får de klura för att hitta lösningarna. Perfekt för att stimulera fantasin, samarbetsförmågan och att växa som personer i och med att barnen ser att de klarar uppdragen i spelet.

Handbok för superhjältar – Rollspelet är skriven av Daniel Lehto och Elias Våhlund och illustrerad av Agnes Våhlund. Den är utgiven av Eloso förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han

Nu är den fristående uppföljaren till Den förskräckliga historien om Lilla hon här. Den heter logiskt nog Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han, men den handlar inte om samma karaktärer och historien är också helt annorlunda. Det enda som egentligen är detsamma är stilen, formatet och skräcktemat. I början av boken står det:

Det här är berättelsen om Lilla Han. Det är en ganska ohygglig historia om rädslor, faror och skrämmande monster. Men den handlar också om längtan, kärlek och mod. Och om att det ibland är bra att vara lite rädd.

Den hiskeliga berättelsen om Lilla HanDet är en bra beskrivning som sammanfattar hela bokens tema i bara några rader. Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han handlar alltså om en pojke som heter Lilla Han. Pojken ska hälsa på hos sin morfar, som är världens bästa morfar. Men när han kommer fram är ingenting sig likt i morfars hus. Morfar ligger svag i sin säng. Trädgården är vildvuxen. Huset är fyllt av mörka skuggor. Och – det värsta av allt – dörren till garderoben står öppen – garderoben där alla hemska spöken finns. Morfar som var så noga med att alltid hålla den dörren stängd. Vad är det som har hänt?

Återigen har Lena Ollmark och Per Gustavsson lyckats skapa en bok som har allt. Den är läskig, men handlar också om mod, allvarlig, men med glimtar av galghumor och med många teman som gör att den passar lika bra för målgruppen (9-12 år) som för äldre barn och vuxna. Den här boken skiljer sig en hel del från boken om Lilla Hon – den här är mer tröstrik, inte lika mörk, inte lika morbid och betydligt snällare trots att den fortfarande är rätt läskig. Den handlar också mycket om känslor – kärleken till en älskad morfar, sorgen när morfadern är sjuk och står inför döden, rädslan för det farliga och okända och modet att våga möta sina rädslor. Den passar bra för högläsning och kan då fungera även för yngre barn, men funkar lika bra som egenläsning. Jag gillar att det är färgbilder, då kommer de läskiga varelserna, de mörka skuggorna och den kusliga stämningen verkligen till sin rätt. Per Gustavsson gör också ett bra jobb med att fånga huvudpersonens rädslor och känslostämningar, liksom med att skildra alla läskiga varelser som verkligen ser ut precis som man kan föreställa sig att trastrollen, fululvarna och skuggfolket ser ut. Jag fascineras också över Lena Ollmarks berättarteknik – berättelsen innehåller de välkända elementen från klassiska spökberättelser, sagans tretalsmystik och andra retoriska stilfigurer som fulländar texten. Det här är kanske inte en bok för alla, men för den som älskar skräck och läskiga varelser eller vill läsa om rädslor och döden är den perfekt.

Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Illustrerade Harry Potter

Harry Potter och hemligheternas kammareI år är det 20 år sedan Harry Potter och de vises sten gavs ut för första gången på svenska. För två år sedan var det 20 år sedan första boken gavs ut på engelska. Det går knappt att föreställa sig vilken succé böckerna och filmerna om Harry Potter har gjort under dessa år. Jag läste själv böckerna när de kom då för 20 år sedan. Nu läser min äldsta dotter dem. Helt otroligt!

I och med att dottern började läsa Harry Potter-böckerna fick vi också upp ögonen för de illustrerade böckerna. De är magiska! De innehåller förstås J.K. Rowlings numera klassiska text om Harry Potter och hans vänner på Hogwarts. Men de är också fulla av fantastiska färgillustrationer av Jim Kay, vinnare av Kate Greenaway-medaljen. Formatet är stort och generöst. Bokens sidor är dessutom gjorda i ett tjockare papper, vilket ytterligare bidrar till en lyxig känsla.

Hittills finns de tre första böckerna i detta nya, illustrerade format. Den första verkar dock vara utsåld redan. Men får ni tag på dem så slå till, det här är perfekta presenter till alla barn. Ett utmärkt sätt att låta en ny generation lära känna Harry Potters magiska värld.

Harry Potter och de vises sten är som sagt slutsåld, men finns att bevaka på Adlibris och Bokus. Harry Potter och Hemligheternas kammare finns att köpa på Adlibris och att bevaka på Bokus. Harry Potter och fången från Azkaban finns på både Adlibris och Bokus.

Noveller och berättelser

Ingrid Jönsson är författare och skrivpedagog. Hon har skrivit flertalet böcker, bland annat två novellsamlingar för barn och det är dessa jag tänkte fokusera på nu.

LäsnovorLäsnovor är Ingrid Jönssons debutbok. Den kom ut 2011 och vänder sig till barn mellan cirka 9-12 år. Den innehåller tio kortnoveller eller berättelser om livet. Berättelserna gör nerslag i tio vanliga barns vardag och innehåller därför allt mellan himmel och jord, glädje, sorg, relationer, skola, vänskap, föräldrar, kärlek och mycket annat som finns i huvudet på barn i mellanåldern. Boken kan användas på många olika sätt. Det funkar absolut att läsa alla berättelser rakt upp och ner. Det funkar lika bra att läsa en berättelse då och då. Eller använda den som högläsningsbok i skolan. Eller som diskussionsunderlag. Det finns lärarhandledning till Läsnovor att ladda ner på Beta förlags hemsida. Trots att berättelserna är så korta – hela boken är på 56 sidor – så rymmer de mycket, inte minst mellan raderna. Därför finns det stort utrymme för diskussioner eller bara att tänka och fundera själv. Eftersom det är tio sinsemellan olika berättelser så finns också möjlighet till igenkänning för många läsare, liksom en stor möjlighet för alla läsare att kunna hitta just sin favorit. Noveller är bra även för de som är lässvaga eftersom de kan avsluta en berättelse under ett lästillfälle, vilket kan öka motivationen och självkänslan.

Vilse i rymden och andra berättelserVilse i rymden och andra berättelser kom 2017 och innehåller också tio berättelser. Den här boken vänder sig till barn mellan 6-9 år. Här är berättelserna längre – boken är dubbelt så tjock som Läsnovor. Men texten är luftigare och mer lättläst. Boken handlar också om lite yngre barn än Läsnovor. Här får vi till exempel möta Adrian som älskar att lära sig om rymden, men som har en pappa som vill att han ska spela fotboll. Nellie som så gärna önskar sig ett kalas när hon fyller år att hon bjuder hela klassen utan att berätta för mamma och pappa. Beyan som blir sviken av killen hon är ihop med. Vera vars älskade hamster Happy dör. Alicia som blir kompis med killen med de snygga öronen tack vare hundtricket. Och så Molly som har en mamma som inte har råd att köpa lika fina saker som kompisarnas föräldrar, men som gör något alldeles extra för sin dotter istället. Även Vilse i rymden och andra berättelser innehåller noveller om alla möjliga ämnen och med sinsemellan helt olika karaktärer. Precis som Läsnovor kan man använda berättelserna i denna bok i undervisningen om man vill, men de funkar också minst lika bra att läsa på egen hand eller som högläsning. På biblioteket där jag jobbar lånas denna bok flitigt av barnen när jag skyltar med den.

Alla dessa noveller och berättelser är som sagt rätt så olika med tanke på karaktärer, genrer osv. Men de har ändå något gemensamt och det är språket och berättarstilen. Ingrid Jönsson är bra på att skildra barns vardag med allt vad det innebär i såväl glädje som sorg. Hon skildrar även allvarliga och tunga ämnen på ett bra och berörande sätt. Dessutom tar inte det jobbiga över, utan hela tiden finns en värme och ett hopp närvarande som gör att läsaren kan lägga ifrån sig boken med en positiv känsla i kroppen.

Läsnovor och Vilse i rymden och andra berättelser finns att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Om kroppen, känslor och sex

Världens viktigaste bok : om kroppen, känslor och sex     Viktigast av allt : om kroppen, känslor och sex

Världens viktigaste bok är en bok för mellanåldern (9-12 år) om kroppen, känslor och sex. I mellanstadiet bubblar kroppen av nya känslor och man funderar mycket kring vem man är och vem man kommer att bli. Man kanske har frågor kring mens, onani, relationer, kärlek, sex eller kroppen. Men det kan vara svårt att ställa dem. Vuxna vill oftast stötta och svara på frågor, men det kan vara svårt att ta första steget. Världens viktigaste bok besvarar många av alla de frågor man kan tänkas ha i den här åldern. Den tar också upp många andra viktiga ämnen, som normer, hur man är sjysst mot andra och hur man vågar vara sig själv. Boken kan läsas under täcket hemma på rummet, men också tillsammans med kompisarna eller varför inte i skolan. Boken är skriven av Nathalie Simonsson och utgiven av Ordfront i samarbete med RFSU som är Sveriges största aktör inom sexualupplysning.

Viktigast av allt är uppföljaren som vänder sig till de lite äldre barnen, från 12 år och uppåt. Även här handlar det om kroppen, känslor och sex. Men också hur det är att bli vuxen, gränser, jämlikhet och respekt. Hur fungerar könsorganet? Vad är egentligen bra sex? Hur används en menskopp? Vad ska man göra om man inte mår bra? Boken fokuserar också på att man ska må bra, förstå sina egna känslor, att man själv bestämmer över sin egen kropp, att det är viktigt att vara sig själv och att det allra viktigaste är att må bra. Boken skapar trygghet och stärker den ungas självkänsla. Även denna bok är skriven av Nathalie Simonson och utgiven av Ordfront och RFSU.

Det här är två oerhört viktiga böcker. Tänk om de kunde delas ut till alla barn i skolan vid en viss ålder. Här får man svar på de flesta frågor som man som ung grubblar över, men sällan vågar fråga om. Böckerna är skapade av en av Sveriges främsta sexualupplysare. Hon har träffat tusentals tonåringar i samtal om just de här frågorna och allt detta har hon tagit med sig för att kunna skapa böcker som man verkligen kan hålla i handen när man står inför puberteten och vuxenlivet. Böckerna har snygg och modern formgivning, de är lättlästa och pedagogiska med tydliga indelningar i olika kapitel. De är inkluderande och illustrationerna av Yokaj Studio är lite mangainspirerande och skildrar en mångfald av olika sorters kroppar, utseenden, familjer, relationer, hudfärger, etniciteter och så vidare. Jag gillar att det inte bara är kroppsliga frågor som diskuteras, utan lika mycket frågor kring känslor och relationer och dessutom med ett genomtänkt genusperspektiv. Jag gillar också att böckerna är så rättframma och verkligen förmedlar att ingen fråga är dum. Det här är två böcker som måste finnas i alla hem, skolor, fritids och bibliotek där målgruppen befinner sig.

Böckerna finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Slutet och Kometen kommer

Precis som så många andra bokbloggare läste jag Slutet av Mats Strandberg i höstas. Vi pratade också om boken i Barnbokcirkeln på Facebook. I höstas bestämde jag mig också för att jag ska ta tag i att läsa böckerna om Mumindalen, jag gjorde nämligen inte det som barn. Jag läste Småtrollen och den stora översvämningen i augusti. Nu kom turen till bok nummer två i serien om Mumindalen, nämligen Kometen kommer, och det var riktigt kul att se Strandbergs referenser till den.

Kometen kommerI Kometen kommer är sommaren först sådär varm och trevlig som den brukar vara i Mumindalen. Men så upptäcker familjen ett konstigt sken på himlen. Filosofen Bisamråttan säger att en komet ska träffa jorden. Alla små knytt packar ihop sina saker och flyr i panik. För var dag blir det stora, röda ögat på himlen allt större. Men Mumintrollet och Sniff packar ner plättjärnet och saft, och beger sig rakt ut i farligheten eftersom Bisamråttan tipsar om ett observatorium där man kan få veta mer om rymden och om den annalkande kometen. På sitt äventyr träffar Mumintrollet och Sniff på Snusmumriken, Hemulen, Snorken och Snorkfröken. Mumintrollet och Sniff lyckas med sin resa, de får veta exakt när kometen ska komma, men de utvecklas också som personer. Väl hemma igen är det dags att förbereda sig, för nu är det inte länge tills kometen kommer.

Böckerna är Mumindalen är ju perfekta att läsa högt för barn i olika åldrar, det är riktiga allåldersböcker. De passar också väldigt bra för vuxna. Att det finns så många olika, härliga karaktärer är så roligt, för alla kan hitta någon de känner igen sig i. Jag tror också det var en av den här bokens stora behållningar för min del, hur de olika karaktärerna förhåller sig till kometen och hur de resonerar och förbereder sig. Väldigt intressant. Eftersom flera av karaktärerna introduceras för första gången i Kometen kommer är det också en bra introduktion till Muminvärlden. Kometen kommer är en mörk och melankolisk bok, men den slutar lyckligt och det finns mycket att prata om i den. Den är förvånansvärt aktuell idag. Jag kan tänka mig att kometen skulle kunna vara metafor för lite av varje och den här boken skulle vara bra inledning på att prata om allt ifrån klimat till krig.

Slutet

Slutet är en ungdomsbok, en dystopisk, preapokalyptisk berättelse. Här är det också en komet som är på väg rakt mot jorden. Forskare har beräknat exakt när den kommer. Det är sommar just nu och allt ser ut som vanligt. Men om en månad är allt utplånat. Om en månad är alla borta. Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö?

Boken handlar om två ungdomar som står med ena benet på väg in i vuxenvärlden och som borde ha varsin ljus framtid att vänta. Det har de inte. Det skulle visserligen inte Lucinda ha haft ändå, hon har ju cancer. Obotlig cancer. Men hon kommer inte att hinna dö i cancern, för kometen kommer troligen före. Simon är tokkär i Tilda och vill helst bara vara med henne. Men hon försvinner och hittas så småningom död. Vem har mördat henne? Och är det egentligen så viktigt när alla ändå snart kommer att vara borta?

Slutet är en bok som är otroligt intressant som tankeexperiment. Vem vill jobba när man vet att man bara har en månad kvar att leva? Hur fungerar ett samhälle utan ett fungerande rättsväsende, utan någon som kör tågen, utan någon som tömmer soporna, utan någon som håller ordning på gator och i fängelser, utan någon som vårdar sjuka och gamla? Stort blandas med smått, man inser att alla de små detaljerna man knappt bryr sig om till vardags faktiskt har stor betydelse i det stora hela. Vi möter många olika karaktärer och de hanterar den annalkande katastrofen på olika sätt. En del lever i stor förnekelse, som Simons gravida syster som vägrar inse att hon aldrig kommer att få se barnet i magen. Många ungdomar i boken väljer att döva sig med fester, alkohol och droger och ett utsvävande sexliv, vilket ju också är ett slags förnekelse. En del finner tröst i kyrkan. Andra begraver sig i Skyrim.

Slutet är ångestframkallande läsning och till skillnad från Kometen kommer så finns det inget lyckligt slut i Slutet. Men den väcker mycket tankar, känslor och jag tror också en del aha-upplevelser. Det finns så många existentiella frågor och klimatfrågor som väcks. Boken har inga svar på dem, men kanske kan man själv formulera svar på en del av de frågor som uppstår. Strandberg har sagt i intervjuer att skrivandet av den här boken var ett sätt för honom att hantera sin klimatångest och jag tror att när man har läst den här boken är det svårt att blunda för klimatfrågorna. Slutet är en oerhört intressant bok att diskutera tillsammans med ungdomar. Varför inte köpa in den som klassuppsättning i skolorna. Kul idé också att läsa både Kometen kommer och Slutet och analysera böckerna tillsammans.

Kometen kommer finns att köpa på Adlibris och på Bokus. Slutet finns också att köpa på Adlibris och på Bokus.

Pärlfiskaren

PärlfiskarenJag har läst om Pärlfiskaren på olika bloggar och blivit tipsad om den, jag hade hört att den skulle vara riktigt bra, men jag trodde ändå inte att jag skulle gilla den så mycket som jag gjorde. Det kändes inte som att det skulle vara min typ av berättelse. Men jag blev fullständigt golvad. Jag älskade den! Boken handlar om Miranda, en ensam, övergiven tjej som är pärlfiskare, en av de allra bästa. Hon dyker oförskräckt ner i djupen och letar efter pärlor av olika slag som hon sedan säljer till uppköpare. Drottningen älskar pärlor och allra mest vill hon ha Ögonstenen, den mytomspunna och värdefulla pärlan som generationer har dykt efter men aldrig hittat. Det sägs att de som försöker sig på att hitta Ögonstenen blir som besatt, så besatt att de överger allt, även familj och barn, för att bara leta efter den. Många är barnen som blivit övergivna av en eller båda föräldrarna för Ögonstenens skull. Även Miranda vill leta efter den när det är dags. Men när Drottningen utlyser årets jakt efter Ögonstenen tvingas Miranda ta sig an Syrsa, ett litet barn som pladdrar och som knappt kan dyka. Hur ska Miranda nu ha en chans? Dessutom är det en kvinna som heter Iberis som förföljer Miranda och Syrsa eftersom hon tror att de kan leda henne till Ögonstenen. Och överallt i havet vakar roshajarna, de som tog Mirandas ena arm.

Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse som tog mig med storm. Det är en spännande värld Karin Erlandsson har byggt upp, på ett sätt lik vår, men ändå så oändligt annorlunda. Hon skildrar denna värld på ett vackert sätt, inte minst havets djup där pärlorna sjunger och glittrar i sina olika färger mer gromkrabbor, guldstjärtar och andra väsen. Så fint skildrar hon också relationen mellan Miranda och det lilla barnet Syrsa, först en tvungen relation där Miranda mest tycker att Syrsa är till besvär, men så småningom inser Miranda vad som verkligen är viktigt i livet och berättelsen kommer allt mer att handla om längtan och vänskap. Och titta det fina, fina omslaget! Det här är en pärla till högläsningsbok, en lågmäld men samtidigt spännande saga. Den fungerar också bra att läsa själv för äventyrsälskare i bokslukaråldern. Pärlfiskaren är den första delen (av fyra) i serien Legenden om Ögonstenen och jag är så glad att jag kommer att få fortsätta läsa om Miranda och Syrsa. Bok nummer två i serien, Fågeltämjaren, är redan här och jag står redan i kö på den.

Pärlfiskaren är utgiven av Schildts & Söderströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Alice i Underlandet

Alice i UnderlandetI november skrev jag om nyutgåvorna av Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet som B Wahlströms gav ut för ett par år sedan. Jag skrev att jag ”rekommenderar  dessa vackra utgåvor med illustrationer av Robert Ingpen som är utgivna av B Wahlströms. De har så otroligt vackra, milda, finstämda illustrationer och känns påkostade och lyxiga. Perfekta present- eller julklappsböcker”.

Bonnier Carlsen har också gett ut en nyutgåva av Alice i Underlandet med illustrationer av Tove Jansson! I tolv kapitel får vi ta del av Lewis Carrolls klassiska berättelse om när Alice ramlade ner i kaninhålet och den värld som uppenbarade sig för henne i och med detta. Att Tove Jansson kan skapa fantasieggande sagovärldar vet vi sedan länge och det visar sig att hennes illustrationer passar väldigt bra till denna berättelse. Jag gillar även denna utgåva väldigt mycket. Så mycket att jag har svårt att bestämma mig för vilken av dessa nyutgåvor jag tycker bäst om, de är båda så fina. Välj den du tycker mest om helt enkelt.

Denna utgåva av Alice i Underlandet finns här att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Den charmiga ponnyn Mulle

Mulleboken. De bästa serierna frÃ¥n Ã¥ren 2006 - 2007När jag var liten var jag en riktig hästtjej. Jag red på ridskola, läste alla hästböcker jag kom åt och prenumererade på Min Häst. För alla som läst den tidningen är Lena Furberg välkänd, inte minst serierna om ponnyn Mulle. På sistone har det kommit flera böcker om Mulle, vilket är jättekul för den nya generationen hästälskare. Mulle håller ju hur bra som helst än idag. I Mulleboken har de bästa serierna från Min Häst samlats. Det finns flera sådana samlingar, Mulleboken 2000-2001 är den första och Mulleboken 2008-2009 är den sista. Däremellan finns tre böcker, så totalt blir det fem stycken samlingar med Mulleserier. Jättekul för den som älskar hästar och serier eller som vill få en nostalgitripp.

Det finns också numera kapitelböcker om Mulle, vilket är jättekul för hästälskaren som vill läsa mer text än i serierna, eller som vill ha en högläsningsbok. Mulle och ponnyklubben är den första. Den kom 2018 och handlar om när Mulle och hans ryttare Molly ska tävla. Något som förstås inte alls går som Molly har planerat… Förutom denna bok finns det en kapitelbok till och ytterligare en kommer i vår. Dessutom finns det bilderböcker om Mulle, som Mulle på ridskolan där Mulle ska lånas ut till ridskolan eftersom en av deras hästar är sjuk. Men Mulle som ridskolehäst, hur ska det gå?

Mulle pÃ¥ ridskolan   Mulle och ponnyklubben