Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

januari 2020
M T O T F L S
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

9-12 år

Skuggan

SkugganSkuggan började jag läsa inför ett bokprat om fantasy för klass fem och jag fastnade helt, så därför kan jag intyga att den passar minst lika bra för halvgamla bibliotekarier 🙂 Boken är skriven av Helen Ekeroth och det är hennes debutroman. En stark sådan dessutom. Det är första delen av en ny serie som heter Drakberidaren och tanken är att det ska bli en trilogi, så två böcker till är alltså att vänta.

Skuggan handlar om Nuwa som är 12 år. Hon bor i ett fiktivt land som är starkt asien-inspirerat. Genom att förfalska sin brors namnteckning myglar hon sig in på kejsarens drakberidarskola för att lära sig tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. På skolan går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård. Nuwa går dock också på skolan med ett annat syfte, nämligen att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. På skolan finns också en hemlig motståndsrörelse som rör till vardagslivet liksom myten om Lyhrs drakar som är försatta i dvala.

Boken är fartfylld och innehållsrik med många ingredienser och teman. Här finns gott om stoff så det är nog inga problem att fylla resten av trilogin. I och med att boken rymmer så mycket så finns det dessutom något som tilltalar många läsare, inte bara de mest fantasybitna. Livet i drakstallet påminner mycket om livet i på en ridskola med skötseln av drakarna och skötarsystem, vilket gör att jag tror även hästälskarna skulle gilla boken. Samtidigt finns intrigerna från skolans värld här med vänskapsrelationer, hemligheter, rivaliteter och hierarkier. Allt detta kryddat med magi, mytologi, spänning, äventyr och farligheter. Som ni förstår finns förstås många av ingredienserna från Harry Potter med.

Jag gillar att boken vänder på stereotyper genom att det exempelvis bara är tjejer som kan rida på drakarna och killar som är skötare. Flera av mästarna och skolledningen är kvinnor. Författaren gör inte heller någon skillnad mellan heterosexuell och homosexuell kärlek. Allt är bara helt självklart, precis som det ska vara.

Det är en medryckande bok som är svår att lägga ifrån sig. Trots att den är rätt tjock så är den ändå lättläst med luftig text och korta kapitel. Det är lätt att känna att man bara ska läsa ett kapitel till. Och så blir det ett till. Och ett till. Och ett till… Boken avslutas dessutom med en rejäl cliffhanger, vilket gör att det nästan känns omöjligt att låta bli att läsa nästa bok i serien. Det som dock är ett minus är att det är väldigt många karaktärer och släktskap att hålla reda på. Jag som ändå är vuxen och en van läsare blandar lätt ihop en del av dem, vilket drar ner lästempot likväl som läsupplevelsen. I slutet av boken finns en karta som förtydligar omgivningarna. Jag hade också önskat en förteckning över persongalleriet för att underlätta läsningen, så det är ett tips till förlaget inför nästa bok i serien. Boken vänder sig till 9-12 år, men i och med att den är rätt komplex passar den bäst för de äldsta läsarna i målgruppen och för 12-15 år. Den skulle nog kunna passa bra som högläsningsbok i en mellanstadieklass också.

Skuggan är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Två inspirerande peppande böcker för och om starka tjejer

Peppbok för tjejer: En fylla-i-bok med råd och inspirationPeppbok för tjejer är en fylla-i-bok för unga tjejer, typ åldern 12-15 år. Där kan man fylla i om sig själv och därigenom lära känna sig själv bättre. Man kan analysera vem man är idag, men också skriva om sina mål och vart man vill nå i framtiden. Boken utgår från och presenterar även några av världens starka kvinnor, såväl nutida som dåtida. Många problem som dessa kvinnor har stött på är aktuella även för dagens unga tjejer, exempelvis utseende, stress, självförtroende, ojämlikhet, stereotyper, mobbing med mera. Därmed kan de peppa läsarna till hur de ska må bättre. I den här boken kan unga tjejer få tips, råd och framförallt inspiration för att våga gå sin egen väg. En peppande bok som inger styrka och som understryker att varje människa är viktig likväl som att det är viktigt att våga stå upp för sig själv och för det man vill uppnå. Boken är färgstark och fylld med illustrationer, faktarutor, frågor samt gott om plats att fylla i sina egna tankar och reflektioner. Kul grepp att kombinera en fyll-i-bok med faktatexter om bra förebilder samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

Peppbok för tjejer är skriven av Anna Brett och illustrerad av flera illustratörer, exempelvis Andrew Archer och Anna Higgie. Den är utgiven av Ordalaget förlag och i samma serie finns också en bok med titeln Starka kvinnor. Boken finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverkFenomenala kvinnor som uträttat underverk är ytterligare en bok i samma stuk som boken Godnattsagor för rebelltjejer. Boken är skriven av Kate Pankhurst som är ättling till den engelska aktivisten Emmeline Pankhurst som gjorde en avgörande insats för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Just hon presenteras inte i den här boken, men en lång rad andra kvinnor gör det. de är alla begåvade, modiga, smarta, proffsiga, driftiga och kunniga kvinnor som sysslade med allt från vetenskap till statistik, från medicin till idrott. Genom att läsa om alla dessa fenomenala kvinnor kan man själv bli inspirerad och upptäcka att ingenting är omöjligt om man bejakar sina egna talanger.

Boken är i ett bilderboksformat där varje kvinna har en sida eller ett uppslag. Formgivningen är färgsprakande och modern, men tyvärr rätt svårläst så det krävs att man har läsvana eller att boken används som högläsningsbok. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket. Annars tycker jag om denna typ av böcker som ju är väldigt peppande och inspirerande i en värld där man lätt kan känna sig vilsen. I samma serie finns flera andra liknande böcker. Boken är utgiven av MiMa förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Handbok för superhjältar – Rollspelet

I våras skrev jag om Handbok för superhjältar – Rollspelet som baseras på den populära kapitelboken Handbok för superhjältar som i skrivande stund finns i fyra delar. Boken är ständigt utlånad på biblioteket där jag jobbar och jag tror att rollspelet också är väldigt populärt.

Nu har det kommit ett spelhjälpmedel i form av en kortlek med kraftkort. Det är en låda med 40 kort som innehåller regler för superkrafterna samt 15 kort med vänner som kan dyka upp i era äventyr, bland annat Röda Masken själv. Lådan innehåller också sex tärningar. Korten med vänner kan användas medan man spelar rollspelet och spelas ut till exempel när spelarna kört fast eller behöver hjälp med något i spelet. De fungerar som en livlina som man kan ta till hjälp när man försökt allt annat. Bland vännerna hittar vi exempelvis ett vittne som sett eller hört något eller har kunskap om något annat viktigt, en utredare i form av polis eller privatdetektiv som kan hjälpa spelarna med ledtrådar och spår samt förstås mitt favoritkort bibliotekarien som kan hjälpa spelarna leta information på internet eller bland böckerna på biblioteket. Med hjälp av kraftkorten kan spelarna hålla reda på sina superkrafter och hur de fungerar. Man kan ha kraftkorten intill sig så man enkelt kan se vad man kan göra i spelet. Det står till exempel vad hur superkrafterna puff & iväg, kontrollera el, superkram, superskrik och alla världens språk kan vara till hjälp för spelarna, hur de fungerar, vilken svårighetsgrad kraften har, hur lång räckvidd den har, hur stor skada den gör och mycket annat. Kraftkorten fungerar också som fakta för den som snöat in på Handbok för superhjältar och gärna vill veta mer om superkrafterna i Röda Maskens värld. Lådan med kraftkort kan köpas direkt hos Eloso förlag här.

Ett annat värdefullt spelhjälpmedel är Berättarens skärm. Det är helt enkelt en dubbelsidig skärm i hårdpapp som berättaren kan ha framför sig under spelets gång. På den ena sidan finns en fin bild från spelets värld, men på den andra sidan finns de viktigaste reglerna från spelet samlade. På så sätt har berättaren enkel och snabb tillgång till dessa – och spelhemligheterna är samtidigt skyddade bakom skärmen. Dessutom får de andra spelarna en fin stämningsbild från spelet att titta på. Berättarens skärm finns att köpa direkt från Eloso förlags webbutik här.

Mitt storslagna liv

Jenny Jägerfeld är inte bara författare, utan också psykolog. Hon svarar också på barns frågor i SvD och SvD Junior. Troligen är det därför hon är så inkännande och skriver så träffsäkert för barn och unga. Hon är en av mina absoluta favoriter bland författare som skriver för barn och ungdomar idag och hennes böcker lånas också ut frekvent på mina bibliotek. Hennes senaste är Mitt storslagna liv som kom i år och som också blev nominerad till Augustpriset 2019.

Mitt storslagna liv handlar om Sigge:

Mamma har alltid sagt att jag är ”en unik människa”, att jag är ”annorlunda” och ”speciell”. Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga ”konstig” på. Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Mitt storslagna livSigge, hans mamma och hans två småsyskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka. Nu bor de hemma hos mormor, i hennes pensionat. Sigge tycker att flytten var en jättebra idé. Han var mobbad och ensam tidigare. Nu har han chansen att reboota sig själv och bli en ny människa. Hans plan är att bli omåttligt populär. Eller att i alla fall kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han vore ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framförallt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Boken är upplagd som en omvänd dagbok som räknar ner från flytten till skolstarten. I takt med att datumet för skolstarten sakta närmar sig blir Sigge allt mer desperat. I sitt sökande efter att komma på hur man gör för att bli populär råkar han ut för den ena dråpligheten efter den andra. Det är roligt, igenkännande, hjärtknipande, knasigt och blodigt allvar. Allt på samma gång. Karaktärerna är underbara, inte bara de mänskliga utan också familjens många husdjur. De har sina egna personligheter och skildras på ett mycket trovärdigt och underbart sätt. Jag fastnade till exempel helt för Majken som alltid pratar i VERSALER! Extra kul är det att det är en empatisk, inkännande kille som är huvudpersonen. Jag gillar också det omvända Stockholm-småstads-perspektivet. I så många böcker längtar unga från landet att få flytta till en större stad/Stockholm där de vill börja ett nytt liv, men här är det alltså tvärtom.

Mitt storslagna liv är en berättelse om ensamhet och vänskap, om utanförskap och tillhörighet, om att hitta sig själv och att våga vara den man är. Jenny Jägerfeld skildrar såväl humor som allvar med en stark fingertoppskänsla. Som vuxen tycker jag inte att det här är Jenny Jägerfelds allra bästa bok – hon har skrivit så många bra att jag har höööga förväntningar. Men jag vet att såna här böcker verkligen behövs för mellanåldern. Helt enkelt är detta en perfekt bok för alla de som vill läsa om vardagsdramatik och relationer. Som vill beröras, känna igen och känna igen sig i. Jag skulle gärna se den som högläsningsbok i klass tre och fyra på skolorna runt om i landet, det är en bok som många barn kan behöva höra.

Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Troll och andra väsen, Väsenologi och Julens monster

Nu i höst har det kommit flera fina böcker som handlar om väsen av olika slag för läsare i alla åldrar, från förskoleåldern och uppåt.

Väsenologi   Troll och andra väsen (inbunden)   Julens monster

Väsenologi är skriven av den välkända PAX-författaren Ingela Korsell. I boken presenteras tolv väsen ur den nordiska folktron. Här kan man läsa fakta om vart och ett av dessa väsen, men också förklaringar om vad de kan ha betytt för människor som levde förr. Dessutom får vi också ta del av sägner, ofta personligt hållna,  som har berättats om dessa väsen. Vi får till exempel lära känna mylingar, lindormar, kyrkogrimmar, maror och vättar. Här finns också fakta om magiska växter och magiska föremål som sägs ha kunnat hjälpa mot faror och sjukdomar. Det finns också tydliga förklaringar av vad en sägen är, om olika kategorier av väsen, ordlistor och mycket annat intressant för sammanhanget. Boken är otroligt faktaspäckad och väldigt intressant. Det är också läskigt, sorgligt, roligt och till och med lite snuskigt! Det här är en riktig guldgruva för de som läst PAX-serien och bara vill ha mer. Eller de som bara är intresserade av nordisk mytologi. Boken kan dessutom läsas på flera nivåer. Antingen läser man bara de kortare presentationstexterna eller så kan man gå vidare och även läsa de lite mer fördjupande texterna. Därmed fungerar också boken bra för en bred målgrupp (från 9-99 år står det på försättsbladet) och den fungerar lika bra både som läsa själv- och som högläsningsbok. Ingela Korsell är lärare i grunden och det märks på hennes sätt att fånga läsarna med sitt tilltal. Jag gillar att texterna är skrivna med humor samtidigt som boken är så faktaspäckad och informativ. Jag gillar också att det är samma upplägg genom hela boken, så det är tryggt och förutsägbart även för de svagare läsarna. En bok som är ett måste för alla skolbibliotek. Boken är faktagranskad av etnologiprofessor Ulf Palmenfelt och den är berikad med maffiga, fascinerande och lite skrämmande färgillustrationer av Reine Rosenberg. Väsenologi är utgiven av Natur & Kultur. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Troll och andra väsen är skriven av Charlotta Björnulfsson och illustrerad av den populära illustratören Catarina Kruusval. Boken är i bilderboksformat och vänder sig till yngre barn, 3-6 år. Kul idé med en faktabok om väsen som vänder sig till de vetgiriga förskolebarnen! Här möter vi elva olika varelser och väsen, så som älvor, varulvar, troll, spöken, tomtar, Näcken, jättar och häxor. Vart och ett presenteras på varsitt uppslag med korta, men samtidigt innehållsrika texter. Man får bland annat läsa om hur dessa sagoväsen såg ut, hur de levde, hur de förhöll sig till människor och hur man kunde skydda sig mot dem. Denna spännande, intressanta fakta presenteras tillsammans med charmiga illustrationer som förmedlar en trollsk, magisk stämning samtidigt som de har glimten i ögat. En perfekt bok att ha i förskolebiblioteket. Troll och andra väsen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Julens monster är en faktabok skriven av Andreas Palmaer som är känd för en lång rad barnböcker, både faktaböcker och läskiga böcker. Här har han kombinerat detta. I den här boken presenteras nämligen 15 blodisande historier om julmonster som människor trodde på förr i tiden. Här finns till exempel julmonstret Krampus som sträcker fram sina vassa klor och frågar efter elaka barn, den Blodiga Lucian, julhäxor och juldemoner och så troll som rövar bort barn varje jul. Den här boken har ett lite annorlunda upplägg. Här är det berättelserna, skrönorna, som är det viktiga och i slutet av varje kapitel finns ett kort faktaavsnitt om det väsen eller monster som just har presenterats i berättelsen. Här är det inte bara väsen och monster från den Norden utan från hela världen. Extra kul är det också att boken är så pass nischad, att monstren som presenteras i boken är just julmonster. Kul idé att få ta del av även den mörka sidan av vintern och julen. Boken har mäktiga illustrationer av Peter Bergting. Julens monster är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Nu är det Julia

Nu är det JuliaNär 11-åriga Julia får veta att hon måste tillbringa hela december på sin morfars gård på landet är hon nära att explodera av ilska. Det är så orättvist! Så fort hon kommer fram bestämmer hon sig för att försöka ta sig hem till stan igen. Men rymningen går inte riktigt som planerat. I skogen står Julia plötsligt öga mot öga med ett gäng sagofigurer som ser ut att ha stigit direkt ur en sagobok. Och de behöver hennes hjälp! Snart är Julia intrasslad i ett äventyr långt bortom hennes vildaste fantasi…

Nu är det Julia är en adventskalenderbok i 24 kapitel som passar perfekt att läsa under december månad, ett kapitel per dag. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år och är en av få adventskalenderböcker som faktiskt gör det, vilket är kul bara det. Boken är dessutom riktigt bra. Den skulle funka ypperligt att läsa högt i en klass, för här finns något som alla kan tilltalas och fängslas av. Dels har vi Julia som är lätt att falla för, en tjej som har svårt för skolan, svårt att hitta kompisar, som ständigt känner sig ensam och som dessutom har föräldrar som bråkar hela tiden, som är egotrippade och lätt glömmer bort Julia. Jag tror säkert en och annan elev känner igen sig i Julia. Dels så har vi det magiska, övernaturliga temat där väsen och oknytt från den gamla folktron väcks till liv, vilket fångar in alla de som tycker om att läsa läskiga böcker eller har fastnat för PAX-serien. Dessutom innehåller boken en stor del spänning likväl som mysig julstämning. Allt i en och samma bok. Jag läste hela boken i ett svep istället för att läsa ett kapitel om dagen och det funkade lika bra det. Jag kunde bara inte hålla mig. Jag kunde inte sluta läsa. Och det är ju ett bra betyg! Jag kommer att rekommendera denna för såväl barnen själva som för deras lärare och föräldrar. En riktigt fin adventskalenderbok för mellanstadiet!

Nu är det Julia är skriven av Johanna Wilson, illustrerad av Filippo Vanzo och utgiven av B Wahlströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

 

Jakten på julen

Jakten på julen - En julberättelse i 24 kapitel (e-bok)Jakten på julen är en i raden av adventsböcker som getts ut de senaste åren. Det som skiljer denna från de andra är dels att boken är utgiven på ett mindre bokförlag, Prinsen och Prinsessan Bokförlag och dels att boken vänder sig till en äldre målgrupp än de flesta andra adventskalenderböcker. Den här vänder sig nämligen till åldern 9-12 år och är därmed en av få som gör det. Berättelsen är indelad i 24 kapitel och det fungerar därmed ypperligt att läsa ett kapitel om dagen mellan 1-24 december.

Boken handlar om fyra barn, Jossan, Sofia, Donya och Priya som går i årskurs sex på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma.

De fyra huvudpersonerna är sinsemellan olika även fast de är bästa kompisar. De bor alla i Sverige, men har bakgrund i olika kulturer, vilket berikar skildringen av dem. Boken skildrar högaktuella teman som tiggare, ensamkommande flyktingbarn och hemlöshet. Den utspelar sig dels i en förort och dels i en storstad, vilket gör att igenkänningsfaktorn är stor hos många läsare. Annars är det ju vanligt att böcker om julen utspelar sig ute på landet bland skog, snö och väsen, vilket är mysigt för julstämningens skull men kanske inte så många barn känner igen sig i. Religion är ett annat tema som får ta plats i boken och extra kul är det att flera religioner får synas utan att problematiseras. Överhuvudtaget skildrar boken stor mångfald, en av karaktärerna har exempelvis en hörselnedsättning och en annan en synnedsättning. Även vuxna skildras med stor sympati. Flickornas föräldrar är stolta, kärleksfulla och bryr sig mycket om sina barn. En bibliotekarie och en lärare får också viktiga roller när det gäller att hjälpa flickorna med sitt uppdrag. Och de fyra flickorna är förstås riktiga hjältar. De visar stort mod när de bestämmer sig för att åka till Stockholm för att leta efter ett gömställe åt flyktingpojken.

Det här är en perfekt bok att läsa som högläsningsbok på mellanstadiet under december månad. Den känns lite för tillrättalagd för att jag skulle läsa den för mina egna barn kvällstid, men i skolan passar den bättre. Här varvas frågor om julens ursprung och varför vi egentligen firar jul med viktiga frågor om mångfald, utsatthet, godhet, kärlek, människors värde, samarbete och hur vi ska jobba för en bättre värld. Boken avslutas på ett fint sätt med att flickornas familjer tillsammans arrangerar en julfest med knytkalas där mat från Mellanöstern och Medelhavet blandas med smaker från Sverige och Indien och där de blandar juldekorationer och traditioner från alla kulturer.

Jakten på julen är skriven av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides samt illustrerad av Jonas Anderson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Utan djur så dör jag

Utan djur så dör jag är första delen i en serie för mellanstadiet som handlar om Tilda. Tilda är 11 år, bor på landet och har en massa djur. Det är en träffsäker, rolig, snabbläst sträckläsarbok om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat. Tilda är mitt i den där perioden på mellanstadiet då det fortfarande är kul att flamsa och leka, men hon börjar snegla lite på killarna i klassen. Några av klasskamraterna är dock lite mer ”mogna” och har lämnat leken och flamsandet bakom sig och Tildas bästis Thea vill vara som dem. Det gör att deras vänskap får en törn. En törn som gör att Thea börjar vara med coola men elaka Elin och Tilda söker sig istället till Stella. Men kan man vara med andra utan att ens bästis blir svartsjuk?

Boken handlar också om det hemska när ett djur blir sjukt och kanske ska dö. Något som sker strax efter att Tilda har hävt ur sig att ”Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället.” Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det. Tilda våndas otroligt mycket för det hon sagt om Rocky och inte många förstår henne. Något annat som är lite komplicerat är Tilda och Theas kaninfarm. Tilda har en kaninhane och Thea en hona. Av ren tristess parar de kaninerna med varann lite nu och då. Men nu har alla i byn redan en massa kaniner så de vet inte vad de ska göra av den nya kullen. Ändå börjar Tilda och Thea bråka om vem som egentligen har störst rätt till den söta lilla svarta kaninungen…

Utan djur så dör jag är en härlig mellanåldersbok som passar perfekt att sätta i händerna på de barn som inte vill läsa om spänning eller fantasy och de som ännu inte kommit dithän att de vill läsa om killar och kärlek. Här är det dels djuren som står i centrum, men också vänskapen och vikten att våga vara sig själv, även om det kan göra att saker och ting inte längre är som de brukar vara. Boken är skriven med glimten i ögat, men huvudpersonens känslor tas på stort allvar. Här och var finns charmiga, pricksäkra illustrationer av Jonna Björnstjerna. Det finns fler böcker i serien, totalt fem stycken. Tyvärr har böckerna några år på nacken, så de kanske inte finns i bokhandeln, men biblioteken har dem och de är lika läsvärda nu som när de kom ut. Nu i år har Siri Spont dessutom kommit ut med en helt ny bok, Är det nu allt börjar, som också handlar om Tilda, men nu är hon äldre och boken vänder sig också till en äldre målgrupp. Kul! Den ligger här hemma och väntar på att bli läst så recension kommer strax.

Ett annat jag – Projekt Gemini

Ett annat jagCarin Gerhardsen och Petter Lidbeck har var för sig skrivit en lång rad böcker för både barn och vuxna. Nu har de skrivit sin första gemensamma bok: Ett annat jag – Projekt Gemini. Den vänder sig till barn mellan 9-12 år, men jag tycker att den snarare vänder sig till de äldre barnen i målgruppen och att den passar minst lika bra för barn på högstadiet. Det är nämligen en del våld i boken som gör att man nog inte bör sätta den i händerna på en nio- tioåring.

Boken börjar med att en explosion sker mitt i centrala Stockholm. En trettonårig flicka omkommer. Hennes vänner Amanda och Rasmus klarar sig av en ren slump. Men det visar sig att faran för dem är långt ifrån över. Det man först trodde var ett terrorattentat visar sig nämligen vara betydligt större, nämligen en del av en djävulsk plan. Amanda, Rasmus och Amandas moster Bim ger sig ut på en resa genom Europa. Dels för att fly, men också för att få svar. Men de har gärningsmannen hack i häl och det blir en kamp mot klockan genom Europas länder.

Ett annat jag – Projekt Gemini är en actionfylld thriller som går i ett snabbt tempo med en seriemördare, en galen vetenskapskvinna, en dataexpert till moster och två streetsmarta trettonåringar. Boken handlar om genmanipulation, tvillingar, adoption och jakten på den perfekta människan. Men teman som vänskap, föräldrarelationer och sorg finns också med. Jag gillar boken, det händer mycket, den är spännande, välskriven och den behandlar teman som inte lämnar någon oberörd. Den ger upphov till tankar och funderingar om teknik vs känslor och vad som är rätt och vad som är fel. Omslaget är snyggt och lockar till läsning. Boken är relativt kort och både lätt- och snabbläst. Jag kan tänka mig att barn i femman och sexan som inte är så läsintresserade skulle kunna tycka om denna. Det här verkar vara första delen av en serie och slutet öppnar också för en fortsättning. Jag blir definitivt sugen på att läsa mer om Amanda, Rasmus, Bim och projekt Gemini.

Ett annat jag – Projekt Gemini är en av de fem nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2019. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fjädrar

Fjädrar”Hopp är det där med fjädrar”, så börjar dikten som Frannie läser i skolan. Hon har inte tänkt så mycket på hopp, det finns så mycket annat att tänka på. Till exempel att hennes vän Samantha blivit troende. Och att det börjat en ny kille i klassen. Han är blek, har långt hår, kan teckenspråk, gråter på lektionerna och rör upp en massa känslor i klassen. Vintern som följer är full av överraskningar, såväl bra som dåliga. De leder till att Frannie börjar se saker på ett nytt sätt – hennes brors dövhet, hennes mammas rädslor, skolmobbarens ilska och sin egen längtan efter ”det där med fjädrar”.

Fjädrar av ALMA-pristagaren Jaqueline Woodson är en vacker liten pärla för alla från slukaråldern och uppåt, även vuxna. Den handlar om en flicka som heter Frannie som växer upp i en segregerad stad i USA under 1970-talet. De vita bor på den ena sidan av motorvägen och de bruna på andra sidan. Men så kommer en ny pojke till Frannies skola, en pojke som uppenbarligen hör hemma på andra sidan motorvägen. Det är en fin skildring, inte bara av segregering och rasism, utan också av dövhet och att väcka upp med ett extra språk hemma, teckenspråk. Det finns ingen uppsjö av böcker som skildrar döva personer eller böcker där teckenspråk har en betydelsefull roll, så bara det är fint. Dessutom är boken så vacker, den har ett poetiskt språk och så fina karaktärer. Något annat som har en viktig roll i boken är hopp, både när det gäller att förändra fördomar och människors åsikter, men också något så konkret som hoppet att ett nytt litet syskon får överleva.

Boken har bara omkring 150 sidor, men ändå ryms så mycket. Många olika teman och många funderingar och tankar som i sin tur ger upphov till ännu fler tankar och funderingar under och efter läsningen. Boken kan dock vara lite svårläst ifall man inte är en van läsare. Den är inte actionstyrd eller ens handlingsstyrd, utan här händer det mesta inuti karaktärerna. Boken passar dock därför bättre för läsare från femman, sexan och uppåt. Eller som högläsningsbok så man kan diskutera det som händer och allt runtomkring handlingen. Den är väldigt läsvärd, inte minst genom sin uppbyggnad och all symbolik som finns i texten. Fjädrar är en varm, hoppfull, fin berättelse som jag hoppas många fler ska upptäcka. Tyvärr är det ju som så ofta svårt för böcker som denna att verkligen hitta fram till läsarna. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.