Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

december 2019
M T O T F L S
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

9-12 år

Troll och andra väsen, Väsenologi och Julens monster

Nu i höst har det kommit flera fina böcker som handlar om väsen av olika slag för läsare i alla åldrar, från förskoleåldern och uppåt.

Väsenologi   Troll och andra väsen (inbunden)   Julens monster

Väsenologi är skriven av den välkända PAX-författaren Ingela Korsell. I boken presenteras tolv väsen ur den nordiska folktron. Här kan man läsa fakta om vart och ett av dessa väsen, men också förklaringar om vad de kan ha betytt för människor som levde förr. Dessutom får vi också ta del av sägner, ofta personligt hållna,  som har berättats om dessa väsen. Vi får till exempel lära känna mylingar, lindormar, kyrkogrimmar, maror och vättar. Här finns också fakta om magiska växter och magiska föremål som sägs ha kunnat hjälpa mot faror och sjukdomar. Det finns också tydliga förklaringar av vad en sägen är, om olika kategorier av väsen, ordlistor och mycket annat intressant för sammanhanget. Boken är otroligt faktaspäckad och väldigt intressant. Det är också läskigt, sorgligt, roligt och till och med lite snuskigt! Det här är en riktig guldgruva för de som läst PAX-serien och bara vill ha mer. Eller de som bara är intresserade av nordisk mytologi. Boken kan dessutom läsas på flera nivåer. Antingen läser man bara de kortare presentationstexterna eller så kan man gå vidare och även läsa de lite mer fördjupande texterna. Därmed fungerar också boken bra för en bred målgrupp (från 9-99 år står det på försättsbladet) och den fungerar lika bra både som läsa själv- och som högläsningsbok. Ingela Korsell är lärare i grunden och det märks på hennes sätt att fånga läsarna med sitt tilltal. Jag gillar att texterna är skrivna med humor samtidigt som boken är så faktaspäckad och informativ. Jag gillar också att det är samma upplägg genom hela boken, så det är tryggt och förutsägbart även för de svagare läsarna. En bok som är ett måste för alla skolbibliotek. Boken är faktagranskad av etnologiprofessor Ulf Palmenfelt och den är berikad med maffiga, fascinerande och lite skrämmande färgillustrationer av Reine Rosenberg. Väsenologi är utgiven av Natur & Kultur. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Troll och andra väsen är skriven av Charlotta Björnulfsson och illustrerad av den populära illustratören Catarina Kruusval. Boken är i bilderboksformat och vänder sig till yngre barn, 3-6 år. Kul idé med en faktabok om väsen som vänder sig till de vetgiriga förskolebarnen! Här möter vi elva olika varelser och väsen, så som älvor, varulvar, troll, spöken, tomtar, Näcken, jättar och häxor. Vart och ett presenteras på varsitt uppslag med korta, men samtidigt innehållsrika texter. Man får bland annat läsa om hur dessa sagoväsen såg ut, hur de levde, hur de förhöll sig till människor och hur man kunde skydda sig mot dem. Denna spännande, intressanta fakta presenteras tillsammans med charmiga illustrationer som förmedlar en trollsk, magisk stämning samtidigt som de har glimten i ögat. En perfekt bok att ha i förskolebiblioteket. Troll och andra väsen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Julens monster är en faktabok skriven av Andreas Palmaer som är känd för en lång rad barnböcker, både faktaböcker och läskiga böcker. Här har han kombinerat detta. I den här boken presenteras nämligen 15 blodisande historier om julmonster som människor trodde på förr i tiden. Här finns till exempel julmonstret Krampus som sträcker fram sina vassa klor och frågar efter elaka barn, den Blodiga Lucian, julhäxor och juldemoner och så troll som rövar bort barn varje jul. Den här boken har ett lite annorlunda upplägg. Här är det berättelserna, skrönorna, som är det viktiga och i slutet av varje kapitel finns ett kort faktaavsnitt om det väsen eller monster som just har presenterats i berättelsen. Här är det inte bara väsen och monster från den Norden utan från hela världen. Extra kul är det också att boken är så pass nischad, att monstren som presenteras i boken är just julmonster. Kul idé att få ta del av även den mörka sidan av vintern och julen. Boken har mäktiga illustrationer av Peter Bergting. Julens monster är utgiven av Alfabeta förlag. Den finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Nu är det Julia

Nu är det JuliaNär 11-åriga Julia får veta att hon måste tillbringa hela december på sin morfars gård på landet är hon nära att explodera av ilska. Det är så orättvist! Så fort hon kommer fram bestämmer hon sig för att försöka ta sig hem till stan igen. Men rymningen går inte riktigt som planerat. I skogen står Julia plötsligt öga mot öga med ett gäng sagofigurer som ser ut att ha stigit direkt ur en sagobok. Och de behöver hennes hjälp! Snart är Julia intrasslad i ett äventyr långt bortom hennes vildaste fantasi…

Nu är det Julia är en adventskalenderbok i 24 kapitel som passar perfekt att läsa under december månad, ett kapitel per dag. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år och är en av få adventskalenderböcker som faktiskt gör det, vilket är kul bara det. Boken är dessutom riktigt bra. Den skulle funka ypperligt att läsa högt i en klass, för här finns något som alla kan tilltalas och fängslas av. Dels har vi Julia som är lätt att falla för, en tjej som har svårt för skolan, svårt att hitta kompisar, som ständigt känner sig ensam och som dessutom har föräldrar som bråkar hela tiden, som är egotrippade och lätt glömmer bort Julia. Jag tror säkert en och annan elev känner igen sig i Julia. Dels så har vi det magiska, övernaturliga temat där väsen och oknytt från den gamla folktron väcks till liv, vilket fångar in alla de som tycker om att läsa läskiga böcker eller har fastnat för PAX-serien. Dessutom innehåller boken en stor del spänning likväl som mysig julstämning. Allt i en och samma bok. Jag läste hela boken i ett svep istället för att läsa ett kapitel om dagen och det funkade lika bra det. Jag kunde bara inte hålla mig. Jag kunde inte sluta läsa. Och det är ju ett bra betyg! Jag kommer att rekommendera denna för såväl barnen själva som för deras lärare och föräldrar. En riktigt fin adventskalenderbok för mellanstadiet!

Nu är det Julia är skriven av Johanna Wilson, illustrerad av Filippo Vanzo och utgiven av B Wahlströms. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

 

Jakten på julen

Jakten på julen - En julberättelse i 24 kapitel (e-bok)Jakten på julen är en i raden av adventsböcker som getts ut de senaste åren. Det som skiljer denna från de andra är dels att boken är utgiven på ett mindre bokförlag, Prinsen och Prinsessan Bokförlag och dels att boken vänder sig till en äldre målgrupp än de flesta andra adventskalenderböcker. Den här vänder sig nämligen till åldern 9-12 år och är därmed en av få som gör det. Berättelsen är indelad i 24 kapitel och det fungerar därmed ypperligt att läsa ett kapitel om dagen mellan 1-24 december.

Boken handlar om fyra barn, Jossan, Sofia, Donya och Priya som går i årskurs sex på Vårbyskolan i Huddinge. Under ett temaarbete i skolan bestämmer de sig för att på egen hand ta reda på julens ursprung. Flickorna ger sig av för att söka svar, men när de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke hamnar de i ett äventyr som de sent kommer att glömma.

De fyra huvudpersonerna är sinsemellan olika även fast de är bästa kompisar. De bor alla i Sverige, men har bakgrund i olika kulturer, vilket berikar skildringen av dem. Boken skildrar högaktuella teman som tiggare, ensamkommande flyktingbarn och hemlöshet. Den utspelar sig dels i en förort och dels i en storstad, vilket gör att igenkänningsfaktorn är stor hos många läsare. Annars är det ju vanligt att böcker om julen utspelar sig ute på landet bland skog, snö och väsen, vilket är mysigt för julstämningens skull men kanske inte så många barn känner igen sig i. Religion är ett annat tema som får ta plats i boken och extra kul är det att flera religioner får synas utan att problematiseras. Överhuvudtaget skildrar boken stor mångfald, en av karaktärerna har exempelvis en hörselnedsättning och en annan en synnedsättning. Även vuxna skildras med stor sympati. Flickornas föräldrar är stolta, kärleksfulla och bryr sig mycket om sina barn. En bibliotekarie och en lärare får också viktiga roller när det gäller att hjälpa flickorna med sitt uppdrag. Och de fyra flickorna är förstås riktiga hjältar. De visar stort mod när de bestämmer sig för att åka till Stockholm för att leta efter ett gömställe åt flyktingpojken.

Det här är en perfekt bok att läsa som högläsningsbok på mellanstadiet under december månad. Den känns lite för tillrättalagd för att jag skulle läsa den för mina egna barn kvällstid, men i skolan passar den bättre. Här varvas frågor om julens ursprung och varför vi egentligen firar jul med viktiga frågor om mångfald, utsatthet, godhet, kärlek, människors värde, samarbete och hur vi ska jobba för en bättre värld. Boken avslutas på ett fint sätt med att flickornas familjer tillsammans arrangerar en julfest med knytkalas där mat från Mellanöstern och Medelhavet blandas med smaker från Sverige och Indien och där de blandar juldekorationer och traditioner från alla kulturer.

Jakten på julen är skriven av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides samt illustrerad av Jonas Anderson. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Utan djur så dör jag

Utan djur så dör jag är första delen i en serie för mellanstadiet som handlar om Tilda. Tilda är 11 år, bor på landet och har en massa djur. Det är en träffsäker, rolig, snabbläst sträckläsarbok om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat. Tilda är mitt i den där perioden på mellanstadiet då det fortfarande är kul att flamsa och leka, men hon börjar snegla lite på killarna i klassen. Några av klasskamraterna är dock lite mer ”mogna” och har lämnat leken och flamsandet bakom sig och Tildas bästis Thea vill vara som dem. Det gör att deras vänskap får en törn. En törn som gör att Thea börjar vara med coola men elaka Elin och Tilda söker sig istället till Stella. Men kan man vara med andra utan att ens bästis blir svartsjuk?

Boken handlar också om det hemska när ett djur blir sjukt och kanske ska dö. Något som sker strax efter att Tilda har hävt ur sig att ”Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället.” Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det. Tilda våndas otroligt mycket för det hon sagt om Rocky och inte många förstår henne. Något annat som är lite komplicerat är Tilda och Theas kaninfarm. Tilda har en kaninhane och Thea en hona. Av ren tristess parar de kaninerna med varann lite nu och då. Men nu har alla i byn redan en massa kaniner så de vet inte vad de ska göra av den nya kullen. Ändå börjar Tilda och Thea bråka om vem som egentligen har störst rätt till den söta lilla svarta kaninungen…

Utan djur så dör jag är en härlig mellanåldersbok som passar perfekt att sätta i händerna på de barn som inte vill läsa om spänning eller fantasy och de som ännu inte kommit dithän att de vill läsa om killar och kärlek. Här är det dels djuren som står i centrum, men också vänskapen och vikten att våga vara sig själv, även om det kan göra att saker och ting inte längre är som de brukar vara. Boken är skriven med glimten i ögat, men huvudpersonens känslor tas på stort allvar. Här och var finns charmiga, pricksäkra illustrationer av Jonna Björnstjerna. Det finns fler böcker i serien, totalt fem stycken. Tyvärr har böckerna några år på nacken, så de kanske inte finns i bokhandeln, men biblioteken har dem och de är lika läsvärda nu som när de kom ut. Nu i år har Siri Spont dessutom kommit ut med en helt ny bok, Är det nu allt börjar, som också handlar om Tilda, men nu är hon äldre och boken vänder sig också till en äldre målgrupp. Kul! Den ligger här hemma och väntar på att bli läst så recension kommer strax.

Ett annat jag – Projekt Gemini

Ett annat jagCarin Gerhardsen och Petter Lidbeck har var för sig skrivit en lång rad böcker för både barn och vuxna. Nu har de skrivit sin första gemensamma bok: Ett annat jag – Projekt Gemini. Den vänder sig till barn mellan 9-12 år, men jag tycker att den snarare vänder sig till de äldre barnen i målgruppen och att den passar minst lika bra för barn på högstadiet. Det är nämligen en del våld i boken som gör att man nog inte bör sätta den i händerna på en nio- tioåring.

Boken börjar med att en explosion sker mitt i centrala Stockholm. En trettonårig flicka omkommer. Hennes vänner Amanda och Rasmus klarar sig av en ren slump. Men det visar sig att faran för dem är långt ifrån över. Det man först trodde var ett terrorattentat visar sig nämligen vara betydligt större, nämligen en del av en djävulsk plan. Amanda, Rasmus och Amandas moster Bim ger sig ut på en resa genom Europa. Dels för att fly, men också för att få svar. Men de har gärningsmannen hack i häl och det blir en kamp mot klockan genom Europas länder.

Ett annat jag – Projekt Gemini är en actionfylld thriller som går i ett snabbt tempo med en seriemördare, en galen vetenskapskvinna, en dataexpert till moster och två streetsmarta trettonåringar. Boken handlar om genmanipulation, tvillingar, adoption och jakten på den perfekta människan. Men teman som vänskap, föräldrarelationer och sorg finns också med. Jag gillar boken, det händer mycket, den är spännande, välskriven och den behandlar teman som inte lämnar någon oberörd. Den ger upphov till tankar och funderingar om teknik vs känslor och vad som är rätt och vad som är fel. Omslaget är snyggt och lockar till läsning. Boken är relativt kort och både lätt- och snabbläst. Jag kan tänka mig att barn i femman och sexan som inte är så läsintresserade skulle kunna tycka om denna. Det här verkar vara första delen av en serie och slutet öppnar också för en fortsättning. Jag blir definitivt sugen på att läsa mer om Amanda, Rasmus, Bim och projekt Gemini.

Ett annat jag – Projekt Gemini är en av de fem nominerade böckerna till Barnradions bokpris 2019. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fjädrar

Fjädrar”Hopp är det där med fjädrar”, så börjar dikten som Frannie läser i skolan. Hon har inte tänkt så mycket på hopp, det finns så mycket annat att tänka på. Till exempel att hennes vän Samantha blivit troende. Och att det börjat en ny kille i klassen. Han är blek, har långt hår, kan teckenspråk, gråter på lektionerna och rör upp en massa känslor i klassen. Vintern som följer är full av överraskningar, såväl bra som dåliga. De leder till att Frannie börjar se saker på ett nytt sätt – hennes brors dövhet, hennes mammas rädslor, skolmobbarens ilska och sin egen längtan efter ”det där med fjädrar”.

Fjädrar av ALMA-pristagaren Jaqueline Woodson är en vacker liten pärla för alla från slukaråldern och uppåt, även vuxna. Den handlar om en flicka som heter Frannie som växer upp i en segregerad stad i USA under 1970-talet. De vita bor på den ena sidan av motorvägen och de bruna på andra sidan. Men så kommer en ny pojke till Frannies skola, en pojke som uppenbarligen hör hemma på andra sidan motorvägen. Det är en fin skildring, inte bara av segregering och rasism, utan också av dövhet och att väcka upp med ett extra språk hemma, teckenspråk. Det finns ingen uppsjö av böcker som skildrar döva personer eller böcker där teckenspråk har en betydelsefull roll, så bara det är fint. Dessutom är boken så vacker, den har ett poetiskt språk och så fina karaktärer. Något annat som har en viktig roll i boken är hopp, både när det gäller att förändra fördomar och människors åsikter, men också något så konkret som hoppet att ett nytt litet syskon får överleva.

Boken har bara omkring 150 sidor, men ändå ryms så mycket. Många olika teman och många funderingar och tankar som i sin tur ger upphov till ännu fler tankar och funderingar under och efter läsningen. Boken kan dock vara lite svårläst ifall man inte är en van läsare. Den är inte actionstyrd eller ens handlingsstyrd, utan här händer det mesta inuti karaktärerna. Boken passar dock därför bättre för läsare från femman, sexan och uppåt. Eller som högläsningsbok så man kan diskutera det som händer och allt runtomkring handlingen. Den är väldigt läsvärd, inte minst genom sin uppbyggnad och all symbolik som finns i texten. Fjädrar är en varm, hoppfull, fin berättelse som jag hoppas många fler ska upptäcka. Tyvärr är det ju som så ofta svårt för böcker som denna att verkligen hitta fram till läsarna. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Pojken i graven

Pojken i gravenPojken i graven är en nyutkommen bok av Camilla Lagerqvist som skrivit många barn- och ungdomsböcker, ofta med ett historisk och/eller övernaturligt tema. När jag började läsa denna nya bok trodde jag att det skulle vara en mysrysare som typ Ingelin Angerborns böcker. Det kändes så med tanke på omslaget och titeln. Men det visade sig att jag hade fel, och det var inte något negativt. Visserligen förekommer en kyrkogård i början av boken. Syskonen Malin och Bosse upptäcker att deras mormor smyger sig ut på nätterna och kommer tillbaka med jordiga stövlar. En gång följer de efter henne. De hittar henne på kyrkogården där hon står framför en grav. På gravstenen står det:

Lukas f. 1923, d. 1936

Mormodern är hysterisk och tjatar på barnen att de ska hjälpa henne gräva fram och öppna kistan. Den är fylld med tegelstenar. Vem var Lukas och varför låg inte hans skelett i graven? Malin och Bosse bestämmer sig för att ta reda på vad som egentligen hände med Lukas. Längs vägen gör de fasansfulla upptäckter.

Pojken i graven ger läsaren insyn i en mörk tid i Sveriges historia, nämligen den då man spärrade in personer med psykiska funktionshinder på mentalsjukhusen runt om i landet. Boken utspelar sig på 1960-talet och som läsare får man många tidstypiska detaljer och även en inblick i hur det var att växa upp på det årtiondet. Barnen tar hjälp av en kringresande cirkus för att komma till mentalsjukhuset där deras morbror växte upp, vilket ger extra krydda till berättelsen. Som vuxen tycker jag att det var väldigt intressant att ta del av den svenska mentalsjukvårdens historia. Frågan är om boken är lika lockande för barnen i målgruppen (9-12 år). Men jag tror att den passar de som både vill ha spänning, lite mystik, familjehemligheter och historia. Jag tror den skulle passa mycket bra som högläsningsbok i en klass. Dels för att den aldrig blir riktigt läskig, utan bara spännande, och dels för att det finns så mycket att prata om, diskutera kring och knyta an till undervisningen om man vill.

Pojken i graven är utgiven av B Wahlströms och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rädda revet

Expedition rädda revetJag har läst många böcker för mellanåldern på sistone eftersom jag förberett bokprat inför läslovet. En av de böcker jag ska prata om är Expedition Rädda revet av Christina Wahldén.

Har ni sett filmen Hitta Nemo? Clownfiskar, som Nemo i filmen, sveps ut i havet och sedan använder de sitt luktsinne för att hitta hem igen. Men som ni vet råder en klimatkris. Jorden har feber, temperaturen är för hög och havet har blivit varmare och surare. Det drabbar inte minst Stora Barriärrevet och djuren som bor där väldigt hårt. Clownfiskarna får svårare att hitta hem eftersom havet blivit surare. Sköldpaddornas ägg dränks innan de ens får chans att kläckas. Fiskarna simmar djupare ner i havet för att det är svalare där, och då kommer inte fåglarna åt att äta fiskarna som de brukar. Därför blir det också färre fåglar. Allt påverkar, allt hänger ihop.

Att allt detta hänger ihop får Alice i den här boken lära sig. Hon följer nämligen med sin mamma som är marinbiolog och sköldpaddsforskare till en ö i Stora Barriärrevet. Alice solar, badar, dyker, går på upptäcksfärd och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där på andra sidan jorden. Men ju mer hon får veta om klimatförändringarna som sker, desto fler frågor uppstår. Och vem är den mystiska spökflickan som bara Alice kan se?

Expedition Rädda revet är en bok som kombinerar ett viktigt, aktuellt ämne med mystik och en övernaturlig historia. Man får lära sig väldigt mycket om Stora Barriärrevet och klimatkrisen, vilket är roligt och intressant, men kanske blir det lite för mycket. Det märks att författaren brinner för sitt ämne och har gjort en gedigen research vars resultat hon gärna vill dela med sig av. Men det gör också tyvärr att boken får en lite väl faktatyngd känsla. Särskilt andra delen av boken. Jag gillar däremot Alices egna klimatfunderingar. Det är ju inte helt lätta frågor. Hennes mammas jobb till exempel. Forskningen mamman bedriver är viktig, men enda sättet hon kan ta sig till ön är via flyg. Alice funderar mycket kring detta och även vad hon själv och hennes klasskompisar kan göra för miljön.

Boken ligger förstås helt rätt i tiden och jag vet att många barn i målgruppen är intresserade av klimatet och att läsa om hur de själva kan påverka. Den skulle funka ypperligt som högläsningsbok, inte minst med tanke på att den ger upphov till många frågor, funderingar och diskussioner som man kan utgå ifrån sedan i undervisningen. Men självklart passar den också bra som läsa själv-bok. Jag kommer att tipsa om den tillsammans med de lättlästa faktaböckerna Fakta om plast i havet och Fakta om klimatförändringar som båda kan vara intressanta att läsa om man vill lära sig ännu mer. Till sist måste jag bara ge ett stort plus för omslaget som jag tycker är jättefint.

Expedition Rädda Revet är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Husets hjärta

Husets hjärtaHusets hjärta är en skräckroman för slukaråldern skriven av Mårten Melin. Den handlar om Ninni och Signe som tar sig in i ett till synes öde hus för att rädda sig undan en storm som plötsligt börjar när de är på promenad. Det har alltid gått rykten om det där huset, att folk har gått in i huset och aldrig kommit ut igen. Och det dröjer inte länge förrän de inser att saker och ting inte står rätt till i huset. Det är som om huset lever. Att huset har en puls, en egen vilja och ett hjärta. Och huset vill att tjejerna ska stanna kvar. För alltid…

Det här är en liten, kort, snabbläst skräckberättelse som verkligen är hårresande läskig. Boken har ett snyggt, trevligt format där omslaget går i svart, vitt och rött och även de många illustrationerna går i samma färger. Den har betydligt fler bilder än böcker för den här målgruppen vanligtvis brukar ha och det kan locka även de som annars inte gillar att läsa tjocka bildlösa kapitelböcker. Illustrationerna av Mattias Olsson samspelar väl med texten och ibland får man detaljer i bilderna som texten inte berättar, så de gör mycket för berättelsen. Boken går i ett rasande tempo och texten är avskalad från alla onödiga miljö- och karaktärsbeskrivningar, vilket bidrar till att den blir snabb- och lättläst. Jag tror detta därför är en bra bok för den ovane läsaren. Kanske någon som gillar att se på skräckfilmer, men sällan läser. Detta är dock inte enbart en bok för dem, den är så välskriven att den passar alla läsare som vill bli skrämda, såväl den inbitne skräckfantasten som de som är nyfikna på skräckgenren. Stämningen byggs upp allt mer ju mer man läser. Från början är det en snäll berättelse om en nyinflyttad tjej som gärna vill ha fler vänner på den nya orten. Men snart eskalerar det, stämningen blir allt kusligare och berättelsen allt mer läskig. Till slut är det en riktigt obehaglig stämning, men boken har som väl är ett lyckligt slut.

Som jag konstaterat många gånger tidigare är det svårt att skriva recensioner om böcker som är riktigt bra. Så är det också med Husets hjärta. Jag har svårt att formulera varför den här boken är en riktig pärla, jag kan bara konstatera att den är det och hoppas att så många som möjligt från nio år och uppåt läser den. Det finns ingen övre åldersgräns tycker jag. Själv ska jag bokprata om den nästa vecka och jag tror att den kommer att bli utlånad direkt!

Husets hjärta är utgiven av Lilla Piratförlaget och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Hjärta av sten

Hjärta av stenIngelin Angerborn är äntligen här med en ny mysrysare för mellanåldern. För några år sedan kom Hjärta av damm och nu är uppföljaren Hjärta av sten här. Hjärta av damm handlade om Bella som går en teaterkurs på Gamla Ekmanska Teatern under höstlovet. Där lär hon känna Hilding och Nelli och dessutom upptäcker de nyfunna kompisarna att det spökar på teatern. I den här nya boken, Hjärta av sten, är det Nelli som är huvudperson. Hon har precis flyttat med sin mamma till ett gammalt hotell som de håller på att renovera. Nelli har alltid kunnat se andar, ända sedan hon var liten. Det som utspelade sig på Gamla Ekmanska Teatern var därför inget som gjorde henne särskilt förvånad eller oroade henne. Men när hon kommer till det gamla hotellet som nu ska bli hennes hem möter hon något nytt. Närvaron i det gamla huset är annorlunda. Mörk, stark och olycksbådande. Vem är det som söker kontakt och varför.

Nellis vänner Bella, Hilding och Mårten ska tillbringa påsklovet hos Nelli i det gamla hotellet och de får ett påsklov de sent ska glömma. Nellis bonussyster börjar prata om en flicka som finns i huset. Mamma försöker förklara det med att Alva har fått en låtsaskompis, men Nelli är inte särskilt övertygad. Hon tror att Alva kan se något annat. Eller rättare sagt någon annan…

När man läser en Angerborn-rysare vet man vad man får. Hjärta av sten är precis som hennes övriga böcker välskriven och riktigt mysryslig. Det är en kuslig stämning genom hela boken och miljön är förstås precis perfekt för den här typen av böcker. Det är precis lagom spännande och lagom läskigt för målgruppen. I en intervju med Ingelin Angerborn fick hon frågan om det blir fler böcker om Nelli, Bella och de andra, och det verkar som att det finns möjlighet. Jag skulle gärna vilja läsa en bok ur Hildings eller Mårtens perspektiv. Det vore roligt att få ta del av karaktärernas fortsatta liv. Kommer hotellet att kunna öppna igen? Kommer Bella och Hilding att fortsätta vara ihop? Och hur kommer det egentligen att gå med den nya spirande kärlekshistorien i kompisgänget? För att inte tala om vilka spöken de kommer att möta härnäst. Jag hoppas verkligen det kommer fler böcker i Hjärt-serien. I och med att böckerna är fristående behöver man dock inte läsa dem i rätt ordning, utan det går utmärkt att läsa denna nya bok även om man inte läst föregångaren.

Hjärta av sten är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.