Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2018
M T O T F L S
« Jul    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

9-12 år

Sjörök

SjörökNu har jag läst den andra boken i Viveca och Camilla Stens trilogi om havsdottern Tuva, nämligen Sjörök. Den första boken i serien heter Djupgraven och den har jag skrivit om här. Tuva är en tjej som alltid varit utanför, hon har känt sig fel, utstött, annorlunda, haft en känsla av att inte passa in. Kanske är det inte heller så konstigt med tanke på att hon tillhör havsfolket, i själva verket är hon den sista havsdottern. Det innebär att hon har lite magiska krafter och att hon också ser lite annorlunda ut eftersom hon har gälar och därmed kan klara sig lika bra i havet som på land. Tur är det, för onda krafter har vaknat. Pakten mellan havsfolket och människorna finns inte mer och Tuva inser att det är hon som måste rädda människorna.

Det här är en spännande, skrämmande, läskig, men samtidigt på ett sätt också väldigt realistisk och minst sagt aktuell med sitt klimat- och rädda-havet-tema. Sjörået förebrår människorna som förstört haven med sin nedskräpning, vilket också lett till ett helt annorlunda klimat. Ett klimat som inte alls är bra för människor, djur, växter och hus. Precis som den förra boken håller även denna ett högt tempo och det är spännande nästan hela tiden. Det finns många ingredienser i boken, som övernaturliga väsen, skräck, folktro, fantasy men också mycket realism. Tuva lever ju ändå i människornas värld med mobbing, relationer, vänskap, kärlek, skola och andra saker som är viktiga när man är barn likväl som vuxen och det gör att man kan känna igen sig i många delar. Man kan också dra paralleller till verkligheten även där det är som mest övernaturligt, magiskt och fantasyaktigt, vilket gör boken ännu bättre enligt mig som annars inte är såld på ren fantasy. Sjörök är också mycket välskriven, vilket förstås inte är särskilt konstigt när man tänker på vilka författarna är. Nu finns tredje och avslutande delen i serien, Mareld, ute vilken dag som helst och jag kan knappt vänta tills jag får hem den. Jag sträckläste Sjörök hela helgen och har svårt att sluta tänka på Tuva, hon är en fascinerande karaktär som man bara vill ha mer av. Ett grymt snyggt omslag är det också. Den här serien kommer jag att bokprata mycket om i höst!

Sjörök är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor

18 mystiska gåtor

21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor är två av de senaste böckerna i en serie med liknande böcker som Bengt Fredriksson och Andreas Palmaer har skrivit.

I 18 mystiska gåtor finns arton stycken korta, lättlästa berättelser från verkligheten upplagda som gåtor och det är tänkt att läsaren ska lösa dem. Det finns ledtrådar i texten eller i de bilder som finns intill varje berättelse. Bland historierna finns exempelvis Frihetsgudinnan försvinner, Djävulens motorväg, Hitlers förfalskade bok, Monstret i sjön, Spöket och Mörkret och Trollkarlen som lurade nazisterna. Allt har alltså hänt på riktigt, det är själva formatet på berättelserna som är nytt, att de presenteras som gåtor och med rubriker som brukar kunna locka läsare i slukaråldern. Svårighetsgraden är ganska blandad, en del är riktigt svåra. Efter varje gåta finns ett utförligt svar där man också lär sig en hel del.

21 sanna deckargÃ¥tor21 sanna deckarhistorier är upplagd på samma sätt. Här är dock fokus på brott, polis- och deckararbete, tjuvar och mördare. Några exempel är Lasse-Maja och silverstölden, Eiffeltorn till salu, Rånarnas misstag, Giftig drottning, Kungen måste dö och Förfalskarens misstag. Även här kan läsarna vara med och lösa kriminalhistorierna, men går man bet så finns svaren också med.

Jag kan tänka mig att dessa böcker lockar de läsare som inte annars så ofta lockas av skönlitterära böcker. Här finns både spänning, mysterier, historia och dessutom får man lära sig en hel del om olika saker från verkligheten. Det är också en bra blandning av nya och äldre gåtor. Böckerna är rikligt illustrerade i svartvitt av Elin Jonsson. De är lättlästa och utifrån upplägget så kan man enkelt läsa, klura och lösa en gåta på ganska kort tid, och eftersom alla gåtor är fristående kan man enkelt lägga ifrån sig boken till nästa gång man är sugen på att läsa utan att behöva komma ihåg vad som hände förra gången. På så sätt passar böckerna också bra för de läsovilliga eller läsovana.

Det jag tycker kan vara lite svårt med sådana här böcker dock är hur man ska sälja in dem till läsarna på ett bibliotek. Det verkar som att olika bibliotek klassificerar dem på olika hyllor och det är ofta på hyllor som läsarna kanske inte alltid har så lätt att hitta till. Jag tror det krävs att man skyltar eller bokpratar om dem för att de ska hitta sina läsare. Eller vad tror ni?

18 mystiska gåtor och 21 sanna deckargåtor är utgivna av Alfabeta och finns att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Glömskan

glomskanÄnda sedan jag hörde att en Hälsingefödd tjej vid namn Johanna Olsson, som dessutom är verksam som manusförfattare, skulle släppa sin debutbok så ville jag läsa den. Boken heter Glömskan och utspelar sig i ett litet samhälle djupt dolt i Norrlands skogar. Boken handlar om Hedda, vars bonuspappa varit våldsam, igen, och slagit mamman så pass mycket att hon bestämmer sig för att flytta ifrån honom. För att familjen ska samla kraft och bonuspappan Thomas ska hinna lugna ner sig beger de sig till mormor som bor just i Glömskan. De brukar annars inte ha kontakt så mycket, mormor och mamma, de har lite svårt för varandra och det kan finnas en anledning till det. Glömskan är nämligen en väldigt speciell plats, fylld av övernaturliga väsen och det gäller att kunna förhålla sig till dem.

Och Hedda tvingas verkligen förhålla sig till alla de varelser och väsen hon stöter på i skogen. Heddas älskade lillebror Teo försvinner spårlöst, och när varken grannarna eller polisens skallgångskedja kan hitta honom tvingas Hedda inse att det kanske är något som tagit honom. Hon och hennes nya vän Simon börjar leta efter kidnapparen och hamnar snart i en dramatisk strid på liv och död mitt bland de mytomspunna varelserna.

Det här är magisk realism när det är som bäst. Det är den typ av fantasy som jag gillar, när gamla välkända väsen från folktron åter ges liv, men man samtidigt hela tiden har minst ena benet kvar i verkligheten. I just den här boken är verkligheten dessutom ständigt närvarande. De övernaturliga lever nämligen sida vid sida med människorna, vilket de gjort i urminnes tider. Jag gillar också att det är en bok som utspelar sig i Norrland och jag gillar karaktären Hedda som är stark och modig. Jag gillar förresten alla karaktärer (utom möjligen Heddas mamma som jag inte upplever särskilt sympatisk). Jag hade gärna velat läsa mer om Heddas mormor exempelvis. Boken känns avslutad, men ändå finns det trådar som går att plocka upp, jag skulle inte bli särskilt förvånad om det kommer fler delar. Boken fungerar för en bred målgrupp, jag tänker att såväl barn ur målgruppen 9-12 år som 12-15 år skulle kunna gilla den.

Glömskan är utgiven av Berghs förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

I rosens mitt

I rosens mittMartin Widmark är kanske mest känd för serien LasseMajas detektivbyrå, men han skriver mycket annat också. Som I rosens mitt, en spännande, historisk detektivgåta för mellanåldern. Boken utspelar sig 1918 i Stockholm. Huvudpersonen Stefans mamma har ganska nyligen dött och han är deppig. Det är numera väldigt tyst i våningen, han och hans pappa vågar inte prata med varandra om sorgen utan lever sina parallella liv bredvid varandra i tystnad. Inte minst nu när det lackar mot jul, första julen sedan mamma dog.

Men det är något konstigt med dödsfallet. Mamma hängde sig, men Stefan kan inte förstå varför. Mamma och pappa som verkade så lyckliga ihop. Mamma som älskade honom så mycket. Och hon älskade också sitt jobb som ingenjör. Dessutom planerade hon och pappa en resa till London. Hon var aldrig sjuk eller deprimerad. Varför skulle hon plötsligt ha tagit livet av sig? Stefan söker efter svar och hittar, kanske inte svar, men åtminstone en ledtråd i ett brev som hon skickat till pappan några veckor innan hon dog. Brevet leder vidare till nya ledtrådar, spridda över Stockholm, avsedda bara för någon som kände mamma mycket väl, som Stefan. Han lyckas lösa ledtrådarna och förstår att dödsfallet inte var något som mamman själv valt. Dessutom är det en mystisk man som följer efter Stefan på jakten efter gåtans lösning, en man som visar sig vara farlig.

I rosens mitt är en intressant bok. Det är en slags blandning mellan vanlig roman och grafisk roman, med illustrationer som för tankarna till en seriebok. Texten är kort, men innehållsrik. Ledtrådarna skapar cliffhangers och tempot är högt, så detta kan mycket väl vara en bok för den läsovillige. Det historiska temat, deckargåtan och berättarstilen kan också locka många läsare. Själv gillar jag också den juliga inramningen och den lite vemodiga stämningen. En nackdel dock är mammans efterlämnade brev som är skrivna med en svårläst stil, vilket kan bli motigt för den läsovane. Boken var först som jullovsföljetong i Sveriges Radio 2015 och finns numera som bok och e-bok. Fungerar också mycket bra som högläsningsbok. Boken vänder sig till 9-12 år, men jag kan tänka mig att den fungerar bra för 12-15 år också.

I rosens mitt är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mordön

MordönElin ska tillbringa sitt sommarlov hos mormor och morfar i deras nya hus. Det är första gången hon är där och hälsar på och hon har längtat. Man förstår att hennes egna föräldrar satsar mycket på sin karriär och inte riktigt har tid med henne. Hon har inga syskon och några kompisar på hemmaplan nämns inte. Däremot får hon snabbt en ny vän hos mormor och morfar, Karzan som är jämnårig med henne (12 år). Det är också Karzan som berättar om ön som ligger en bit ut i havet, väl synligt från mormor och morfar. Det är en liten ö med bara ett enda hus, ett stort gammalt kråkslott. Karzan berättar att ön brukar kallas för Mordön eftersom en ung kvinna mördades där. Hennes man och lilla dotter försvann spårlöst i samband med mordet för 70 år sedan och huset har stått tomt sedan dess. Det sägs att blodfläcken efter den mördade kvinnan fortfarande finns kvar, den har inte gått att tvätta bort. Elin blir nyfiken på att se den och hon och Karzan bestämmer sig för att åka ut till ön på midsommaraftons natt. Väl i land på Mordön ser de att det trots allt finns någon annan där, någon som känner sig hotad och är mycket farlig…

Mordön är skriven av Camilla Lagerqvist som bland annat har skrivit Den vita döden och Spetälskesjukhuset. Jag trodde därför att Mordön också skulle ha ett övernaturligt tema och det har den till viss del, men mestadels är boken en fartfylld spänningsberättelse om barnens äventyr ute på ön som slutar i en rasande jakt på liv och död. Det är riktigt, riktigt spännande och stundvis också lite läskigt eftersom man ibland tvivlar på om barnen kommer att komma levande ifrån ön. Men det är inte sådär krypande läskigt som i mysrysarna, så man ska inte läsa boken med förväntningen om att det ska vara en spökberättelse, trots att förlaget faktiskt marknadsför den som rysare i baksidestexten.

Det som är lite speciellt med denna bok är att den ursprungligen skrevs för Storytel, alltså som en ljudbok, och därför är boken indelad i korta avsnitt, ungefär som en tv-serie. Jag tror att många barn gärna läser den typen av böcker eftersom de är van vid det formatet från andra medier. Det gör också boken snabbläst och dessutom finns det gott om cliffhangers. Det finns dock en hel del som tyder på att det gick snabbt att publicera Mordön som fysisk bok, den hade vunnit på att bearbetas ett varv till för att få bort lite upprepningar och andra språkliga missar.

Jag gissar att det kommer att bli rusning efter Mordön på skolbibblan till hösten. Det här är en genre som verkligen går hem hos slukaråldern och dessutom känner de ju igen författarnamnet från andra populära böcker. Omslaget är också lockande.

Mordön är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Flicka utan minne och Kvinna utan minne

Kvinna utan minne    Bildresultat för flicka utan minne lidbeck

I vintras utkom vuxenromanen Kvinna utan minne av Petter Lidbeck. Boken handlar om Mia som drabbas av plötslig och oförklarlig minnesförlust. Hon minns varken familj eller vänner, har ingen aning om vem hon är. Hon genomgår omfattande undersökningar utan att läkarna hittar någon förklaring. Undan för undan tvingas hon återskapa sig själv utifrån andras förväntningar. Problemet är att hon inte gillar resultatet. Alla strävar efter att hon ska bli som förr igen, bli som vanligt. Men Mia är inte säker på att hon vill det. Det finns ingenting hon tycker om med det liv som hon nu återintroduceras till.

Kvinna utan minne är precis som titeln antyder en roman som utforskar vad som händer med en människa när alla minnen försvinner. Det är ett väldigt intressant tema och man inser att det inte är helt enkelt, varken för Mia eller för hennes familj. Boken är lättläst och snabbläst, den är inte alls särskilt lång, men innehållet är stort, den hinner skapa många tankar, känslor och funderingar.

En sak som är väldigt intressant är att Petter Lidbeck skrivit en barnbok tidigare, som heter Flickan utan minne, och Kvinna utan minne är alltså en slags vidareutveckling av denna, eller omarbetning till vuxenbok om man så vill. Dock är såväl historien som huvudpersonen inte alls samma, egentligen är det bara temat som är lika. Men känslan är också densamma, det är läskigt hur mycket våra minnen egentligen påverkar och betyder för oss.

Flickan utan minne handlar om en flicka som vaknar upp och har tappat minnet. Hon vet inte vad hon heter, vem hon är, var hon bor eller vad hennes föräldrar heter. Hon förs till sjukhus och där försöker de kartlägga vem hon är. En reporter skriver om henne i tidningen och snart kommer en kvinna som påstår sig vara flickans mamma. Men kvinnan uppför sig inte som en mamma och flickan inser att hon inte är riktigt frisk. Nu börjar kampen för att flickan ska kunna ta sig därifrån.

Flickan utan minne är alltså en barnbok (ålder 9-12 år) och till skillnad från Kvinna utan minne är detta en riktig rysare, en slags deckarhistoria med mycket spänning. En riktig bladvändare enligt många av barnen som brukar besöka mitt skolbibliotek. Jag tror den skulle passa riktigt bra som högläsningsbok på mellanstadiet också.

Barnens stora kokbok

Barnens stora kokbok : steg för stegMinns ni den fina serien av böcker som Underbara Clara (Clara Lidström) gav ut tillsammans med Annakarin Nyberg för några år sedan. Odla, Baka, Fixa och Kalas hette de. Nu har det kommit en ny bok i serien, Barnens stora kokbok – steg för steg. Det är en tjock, innehållsrik bok som har fyra kapitel: Fixa maten, Fixa mellis, Fixa baket och Fixa festen. Det finns alltså lite av varje och något för alla tillfällen. Här finns såväl tacopaj, spaghetti och köttfärssås, köttfärslimpa och blåbärsplättar som yoghurtglass, fruktsallad, scones och smoothie, likväl som chokladbollar, hallonfluff, koppkaka och blåbärsmuffins samt glassbomb, radiokaka, hullerombullertårta och kolakakor. Men förutom alla dessa recept finns också många, många fler. Recepten går att göra glutenfria, laktosfria och vegetariska för den som vill.

Jag trodde att det skulle vara nyskrivna recept, men de flesta är publicerade redan i de tidigare böckerna. Dock är några av recepten i Mellis-kapitlet nya. Tråkigt att det inte finns mer nyheter, men har man inte de tidigare böckerna så spelar det ju ingen roll. Dessutom kan det vara smidigt att ha allt samlat i en bok.

Varje recept har flera uppslag med en färgbild, tydlig innehållsförteckning och en enkel instruktion. Det finns också många illustrationer, tips och råd. Layouten känns fräsch och modern, men färgskalan andas retro och pastell. Det är verkligen steg för steg, så det är enkelt att kunna laga maten eller baka medan föräldrarna håller sig i bakgrunden. Boken vänder sig till barn i åldern 6 – 9 år, men även äldre barn har stor nytta av den. En jättebra grundbok för barn som vill lära sig baka eller laga mat och som vill prova sig fram i köket på egen hand.

Barnens stora kokbok – steg för steg är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Mebeltrilogin – Rum 213, Sal 305 och Fyr 137

Rum 213   Sal 305   Fyr 137

Har man jobbat på barn- eller skolbibliotek de senaste åren vet man garanterat vad Rum 213 är. Åtminstone så är den boken och de två efterföljande delarna i serien väldigt populära på biblioteken där jag jobbar. Det är en trilogi skriven av Ingelin Angerborn och den första boken är alltså Rum 213. Den inleds med att Elvira ska åka på kollo och där lär hon känna Meja och Bea som blir hennes kompisar. Det hade kunnat vara en toppensommar, om det inte hände så många konstigheter på kollot. Redan när Elvira och hennes mamma åkte dit såg hon ”RUM 213” på en nummerplåt på en bil. Sedan får tjejerna såklart just rum 213 på kollot. Det försvinner saker ur deras rum om nätterna. Bea ser en vitklädd flicka som ingen annan kan se. Många andra, lite oförklarliga saker händer, samtidigt som de ändå lever vardagsliv på kollot och Elvira möter till och med kärleken Melker. Boken ger en härlig känsla, en typisk mysrysare som inte är jätteläskig men som innehåller lite magiska saker som man funderar kring och det är en hel del spänning.

I Sal 305 träffar vi återigen tjejerna, fast nu är Elvira än mer i fokus. Återigen ser hon en konstig nummerplåt. Strax därefter cyklar hon omkull och blir liggande på sjukhuset med en hjärnskakning. Från sitt rum på sjukhuset kan hon genom fönstret se det gamla mentalsjukhuset, det som i folkmun kallas för Dåris, och som nu håller på att renoveras. Egentligen ska det inte vara någon där efter att byggjobbarna gått hem för dagen, men även nu händer saker som hon inte kan förklara. Det finns sägner om det gamla hospitalet och frågan är om det finns någon sanning i dessa. Den här boken tycker jag var den svagaste av de tre i serien. Den gav inte riktigt samma mysrysliga känsla som Rum 213.

Fyr 137 är också en fristående uppföljare. Nu är det återigen sommar och denna gång ska Elvira och Bea få följa med Meja och hennes föräldrar på campingsemester. Man kan ju tänka sig att det inte borde kunna hända något övernaturligt på en camping, men när Elvira och hennes kompisar befinner sig där så visar det sig att det händer konstiga saker även där. I närheten av campingen ligger en gammal fyr. Återigen är en nummerplåt inblandad, återigen sker märkliga saker. Det börjar med att tjejerna hittar en gammal dagbok i närheten av fyren. Sedan är det någon som smyger förbi utanför tjejernas tält om natten. Spänningen är stor!

Jag förstår att de här böckerna är populära. De är spännande och de har något som gör att man dras in i dem utan att kunna släppa läsningen. Det finns övernaturliga händelser, där man inte alltid är säker på vad som är verkligt eller inte. På så sätt påminner de om Maria Gripes böcker. Alla de karaktäristiska ingredienserna för genren finns i böckerna. De är också välskrivna. Persongalleriet är kanske lite platt med vuxna läsares mått, men fokus ligger på vänskapsrelationer och den första pirrande kärleken och därmed är det väldigt träffsäkert för målgruppen, vilket ju förstås är det viktigaste. Ett plus också för de välgjorda omslagen som förmedlar exakt samma känsla som böckerna. Det är Rabén & Sjögren som gett ut böckerna och de finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).

Drömmen om Chamir

Drömmen om ChamirMånga hästtjejer skulle bli överlyckliga om de fick ett ridläger i födelsedagspresent. Men inte Julia. Hon har nämligen drömt om något helt annat, så besvikelsen blir stor på födelsedagen. Julia älskar hästar. Hela sin fritid tillbringar hon i stallet och på ridskolan där hennes favorithäst Chamir finns. Men nu är det så att Chamir måste säljas. Hon passar inte som ridskolehäst. Julias stora dröm är förstås att Chamir ska bli hennes häst och det är också det enda hon önskar sig när hon fyller år. Men någon häst får hon såklart inte och snart är det ett faktum att Chamir ska säljas. Hur ska Julia klara av att aldrig mer få träffa sin favorithäst? Eller skulle hon kunna köpa Chamir för sina egna pengar?

Drömmen om Chamir är en riktig hästbok som handlar om kärleken till hästar och om att ha en alldeles speciell dröm som man bara inte kan släppa. Jag tror att de flesta hästtjejer kan känna igen sig i Julia och hennes längtan efter Chamir. För det är nog bara hästtjejer som kan förstå det där med att ha en favorithäst och att längta just efter den hästen och ingen annan. För om man har en favorithäst går det faktiskt inte att bara ersätta den hur som helst. Jag gillar att det här är en riktig hästbok, precis som hästböckerna var förr när jag slukade dem under de stunder jag inte var i stallet, en hästbok som skildrar livet som hästtjej och kärleken till hästar utan att problematisera en himla massa. Det känns äkta, autentiskt, och jag tror att många barn kommer att sluka Drömmen om Chamir när de kommer tillbaka till biblioteket igen efter sommarlovet.

Drömmen om Chamir är skriven av Angelica Öhrn som förra året debuterade med häst- och relationsboken Anton och Teitur. Jag gillade även den boken väldigt mycket, och jag gillar också att dessa båda är så olika varandra. Drömmen om Chamir vänder sig till 9-12 år medan Anton och Teitur vänder sig till 12-15 år. Den sistnämnda handlar om betydligt mer än bara hästar och kan därmed tilltala en bredare målgrupp, medan den förstnämnda är mer en klassisk hästbok. Båda sorterna behövs och jag gillar båda väldigt mycket.

Drömmen om Chamir är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Barnen på Svartbäckens sanatorium

Barnen på Svartbäckens sanatoriumSaga måste tillbringa sommarlovet hos sin farfar som hon knappt träffat. Mamma måste jobba i Norge i flera veckor för att få ordning på ekonomin. Sagas farfar är en butter, originell författare som inte alls verkar tycka om barn, åtminstone inte henne. Dessutom bor han i Svartbäcken, ett utdöende samhälle där ingen frivilligt stannar. Inte nog med det, det visar sig också att i Svartbäcken finns det en kuslig hemlighet gömd, det är nämligen en död pojke som går igen, och så finns ju det gamla sanatoriet i Svartbäcken, en plats som Sagas farfar säger åt henne att hålla sig långt ifrån… Självklart vill Saga försöka lösa gåtan och tillsammans med sin nya kompis Teo ger de sig in i det öde sanatoriet.

Barnen på Svartbäckens sanatorium är en mysrysare i samma anda som Ingelin Angerborn och Katarina Genars böcker. Jag blev dock inte lika indragen i denna berättelse som jag brukar bli i deras böcker. Jag vet inte riktigt vad jag fastnade på, om det var det faktum att själva ramberättelsen med Sagas farfar kändes för osannolik. Vem lämnar sitt barn i flera veckor hos en man som man knappt träffat? Kanske handlar det också om att jag har svårt att få grepp om karaktärerna, framförallt Teo, men också Saga. Samtidigt gillar jag verkligen platsen där boken utspelar sig, den historiska kopplingen och de realistiska inslagen. Omslaget är också jättefint och förmedlar precis rätt stämning. Boken är lagom läskig och jag tror att många bokslukare i mellanåldern skulle kasta sig över den. Det här är ju precis vad många barn efterfrågar, mysrysare, och alla de rätta elementen finns med. Bra sommarläsning!

Barnen på Svartbäckens sanatorium är skriven av Janina Kastevik och utgiven av Hippo bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.