Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Allmänt

Handbok för superhjältar – Rollspelet

I våras skrev jag om Handbok för superhjältar – Rollspelet som baseras på den populära kapitelboken Handbok för superhjältar som i skrivande stund finns i fyra delar. Boken är ständigt utlånad på biblioteket där jag jobbar och jag tror att rollspelet också är väldigt populärt.

Nu har det kommit ett spelhjälpmedel i form av en kortlek med kraftkort. Det är en låda med 40 kort som innehåller regler för superkrafterna samt 15 kort med vänner som kan dyka upp i era äventyr, bland annat Röda Masken själv. Lådan innehåller också sex tärningar. Korten med vänner kan användas medan man spelar rollspelet och spelas ut till exempel när spelarna kört fast eller behöver hjälp med något i spelet. De fungerar som en livlina som man kan ta till hjälp när man försökt allt annat. Bland vännerna hittar vi exempelvis ett vittne som sett eller hört något eller har kunskap om något annat viktigt, en utredare i form av polis eller privatdetektiv som kan hjälpa spelarna med ledtrådar och spår samt förstås mitt favoritkort bibliotekarien som kan hjälpa spelarna leta information på internet eller bland böckerna på biblioteket. Med hjälp av kraftkorten kan spelarna hålla reda på sina superkrafter och hur de fungerar. Man kan ha kraftkorten intill sig så man enkelt kan se vad man kan göra i spelet. Det står till exempel vad hur superkrafterna puff & iväg, kontrollera el, superkram, superskrik och alla världens språk kan vara till hjälp för spelarna, hur de fungerar, vilken svårighetsgrad kraften har, hur lång räckvidd den har, hur stor skada den gör och mycket annat. Kraftkorten fungerar också som fakta för den som snöat in på Handbok för superhjältar och gärna vill veta mer om superkrafterna i Röda Maskens värld. Lådan med kraftkort kan köpas direkt hos Eloso förlag här.

Ett annat värdefullt spelhjälpmedel är Berättarens skärm. Det är helt enkelt en dubbelsidig skärm i hårdpapp som berättaren kan ha framför sig under spelets gång. På den ena sidan finns en fin bild från spelets värld, men på den andra sidan finns de viktigaste reglerna från spelet samlade. På så sätt har berättaren enkel och snabb tillgång till dessa – och spelhemligheterna är samtidigt skyddade bakom skärmen. Dessutom får de andra spelarna en fin stämningsbild från spelet att titta på. Berättarens skärm finns att köpa direkt från Eloso förlags webbutik här.

Bonniers stora julkalender lucka 19-24

Bonniers stora adventskalender

Så var det dags att presentera de sista luckorna i Bonniers stora julkalender. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg, luckorna 7-12 i detta inlägg och igår skrev jag om innehållet i lucka 13-18 här.

 • Julens matkultur av Richard Tellström är det första kapitlet i boken Hunger och törst – svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör. Jag har ju läst etnologi en gång i tiden och tyckte det var otroligt intressant så det här var ett smakprov som jag fastnade för och som gav mersmak. Jag kommer nog att läsa resten av boken.
 • Nationalsången är en berättelse skriven av Eija Hetekivi Olsson, en författare jag inte tror att jag har läst något av tidigare. Berättelsen ska handla om det största som finns, kärleken till våra barn, och om det Sverige vi sett växa fram under de senaste årtiondena. Ska bli spännande att läsa.
 • Småfåglar är ett utdrag ur barnboken Se fåglar. Här presenteras några av våra vanliga småfåglar. En bok jag pinsamt nog borde plugga in från början till slut, för jag är så dålig på fåglar.
 • Om fest är en seriepixibok av Nina Hemmingsson. Om fester av olika slag skrivet med humor och igenkänning.
 • Sömn, sömn, sömn är en bok om vad som händer i kroppen när vi sover – eller inte sover – skriven av Christian Benedict och Minna Tunberger. Sömnen påverkar såväl ens vikt som ens mentala hälsa. Den stärker immunförsvaret och gör en både mer smart, mer kreativ och mer empatisk. Ett intressant utdrag och jag kommer definitivt att läsa hela boken.
 • Ett gott nytt år är en minideckare från boken Iskalla ögonblick av Viveca Sten. Iskalla ögonblick är en novellsamling som innehåller tio skärgårdsberättelser och Ett gott nytt år är alltså en av dem. Jag har läst mycket av det Viveca Sten skrivit, men inte just dessa noveller, så jag ser fram emot att läsa den här novellen nu på nyårsafton.

I dessa luckor var det betydligt fler böcker i min smak än i de luckor jag skrev om igår. Kul!

Det jag hela tiden har slagits av när jag öppnat luckorna är hur väl förlaget har lyckats med att skapa en bred variation. Här finns verkligen en bra blandning mellan skönlitteratur och facklitteratur liksom en blandning mellan olika författare, genrer och teman. Jag har fått smakprov av flera författare som är nya för mig och i några fall har intresset väckts att läsa mer av dessa författare.

På adventskalendern står det att kalendern innehåller noveller, kåserier, serier, faktaböcker, kokböcker och facktexter i en härlig blandning och att kalendern är ”som ett smörgåsbord av litteratur från Bonniers alla förlag”. Det jag kan tycka är dock att Bonnier Carlsen inte är representerat riktigt lika mycket som de andra förlagen. Jag som brinner för barn- och ungdomslitteratur hade gärna sett att förlaget tog chansen att visa att vuxna faktiskt kan läsa och tycka om många barn- och ungdomsböcker trots att man inte tillhör den egentliga målgruppen.

Överlag är jag alltså positivt överraskad av utbudet i Bonniers stora adventskalender. Jag vet dock inte om jag kommer att köpa just denna adventskalender igen ifall Bonnier fortsätter göra sådana här julkalendrar. Nästa år är jag sugen på en Novellix adventskalender. Jag tilltalas av att få läsa en novell om dagen fram till julafton. Kanske dessutom kombinerad med en tekalender.

Bonniers stora julkalender lucka 13-18

Bonniers stora adventskalender

Jag fortsatte förstås att öppna luckorna i Bonniers stora julkalender även fast jag glömde skriva om dem. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg och luckorna 7-12 i detta inlägg. Här presenterar jag innehållet i lucka 13-18:

 • Missförståndets magiska möjligheter är Emil Jensens hyllade vinterprat i textform. Han är musiker, poet och artist och har medverkat i Sveriges Radios sommarprat och vinterprat. Den här texten sändes som vinterprat 27 december 2016 och handlar om missförståndets möjligheter, mänskliga rättigheter, omänskliga svårigheter och kärlekens svårmodigheter. Jag har inte mycket koll på Emil Jensen och har inte lyssnat på varken hans sommar- eller vinterprat, så det blir intressant att ta del av.
 • Bortbytingen av Selma Lagerlöf. En av Selmas mest kända noveller. Den finns med i antologin Svenska noveller från Almqvist till Stoor. Selma Lagerlöf är annars just nu mest aktuell eftersom Anna-Karin Palm nyligen kommit ut med en gedigen biografi över henne. Novellen har jag läst tidigare och tyckt om. Biografin är jag väldigt sugen på att läsa nästa år.
 • Den här tidens lidanden väger lätt i jämförelse med den härlighet som kommer att uppenbaras och bli vår av Matilda Gustavsson. Troligen den längsta titeln i årets adventskalender. En text skriven av journalisten Matilda Gustavsson som just nu är aktuell med boken Klubben som är en fördjupning av det reportage som publicerades i DN 2017 och handlar om den så kallade kulturprofilen.
 • Även bland dessa luckor finns en pixibok med serier, närmare bestämt Martin Kellemans serie Rocky. Jag är ju inget serie-fan tyvärr, så den här lär nog förbli oläst.
 • Här finns också ett utdrag ur boken Zeinas kök. Zeina Mourtadas bok är fylld av spännande, exotiska maträtter. Jag har länge följt Zeinas matblogg och tycker mycket om både hennes recept och den entusiasm hon förmedlar.
 • Till sist finns en pytteliten bok, Tankar om saker, av Axel Brechensbauer. En grafisk, tänkvärd liten bok om idéer och saker och behov.

Fortfarande en bra variation av genrer och innehåll. Dock mindre intressant innehåll för mig just i dessa luckor, inte minst eftersom jag redan läst åtminstone två av dem. Men kul ändå att öppna en lucka varje dag och få bli överraskad.

Happy family

Happy family - kidsHappy family är en ”samtalslek” från Amicita. Det är en ask med samtalskort som kan användas för lek, samtal och närvaro i familjen, skolan, på fritids eller bland kompisar. På varje kort står tre frågor. Det kan vara ”Berätta om en bok som du tycker om”, ”Berätta om något snällt du sagt eller gjort idag”, ”Hur är stämningen i klassen på rasterna och lektionerna”, ”Berätta om en gång då du såg någon peta sig i näsan”, ”Vad får dig att bli ledsen”, ”Om du fick önska dig vad som helst – vad skulle du då önska”. Som ni ser är det alla möjliga frågor, både roliga och mer allvarliga, lite mer ytliga och mer djupa. En bra variation helt enkelt. En möjlighet att inleda diskussioner kring alla möjliga ämnen, en möjlighet att lära känna sitt barn eller sina klasskompisar bättre. En förälder kan spela tillsammans med sina barn, äldre barn kan spela själva tillsammans eller så kan man som pedagog använda samtalskorten i undervisningen. Det finns alla möjliga möjligheter.

Jag spelade tillsammans med min äldsta dotter och hon fastnade direkt och ville att vi skulle ta med samtalskorten till hennes skola eller fritids så hon fick höra vad hennes kompisar svarar på samma frågor. Jag tycker också att det här var en jättebra idé och kan se många användningsområden för frågekorten, både hemma och i skolan. Kanske dra ett kort och ställa en fråga varje morgon i skolan, under samlingen, eller ställa en fråga varje kväll under middagen hemma. När man har ställt en fråga kan man också ställa följdfrågor och diskutera vidare kring ämnet om man tycker att man inte pratat klart om det. Jag tror även att man skulle ha nytta av en sådan här kortlek även hos till exempel elevhälsa, kuratorer, socialtjänst och andra verksamheter som träffar barn. Det kan vara ett lättsamt sätt att komma in på mer allvarliga ämnen eller att lära känna varandra innan man börjar prata om mer jobbiga teman. Kanske skulle samtalskorten även kunna finnas på exempelvis biblioteket. Som sagt, jag ser många möjliga användningsområden för dessa samtalskort.

Totalt finns det 105 frågor. Samtalskorten vänder sig till barn mellan cirka 6-12 år. Happy family kan exempelvis köpas hos Adlibris och Bokus.

Bonniers stora julkalender lucka 7-12

Bonniers stora adventskalender

Jag fortsätter öppna luckorna i Bonniers stora julkalender. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg och nu fortsätter jag med luckorna 7-12. Här hittar vi också varierad läsning:

 • Lottas jul. Lotta Kühlhorn är lite av en favorit hos mig. Hon är en av Sveriges mest kända formgivare. Men hon är också en mästare på att fira jul. Hon börjar med minusadvent i november, vilket är en traditionell nedräkning till advent i det Kühlhornska hemmet, och sedan ökar aktiviteterna och julmyset från början av december fram till höjdpunkten – julafton – för att sedan börja nedtrappningen runt nyår. 2014 kom hennes bok Lottas jul fylld med tips på julpyssel, gör-det-själv och recept. Det som finns i julkalendern är ett utdrag av den boken.
 • Kalla bad är en annorlunda hälsobok som kom förra året. Den handlar om kalla bad utomhus, vad det är så bra med att bada kallt och hur man gör för att komma igång. Man behöver varken vara naturmänniska, hälsofreak eller träningsfantast för att börja bada kallt. Allt man behöver är en gnutta nyfikenhet och en vilja att uppleva något annorlunda och starkt. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind vill inspirera till att våga möta kylan i Sveriges vackra vatten året om. Detta är ett utdrag ur deras bok.
 • Medelålders Plus – Julen står för dörren av Sven-Bertil Bärnarp är en liten seriebok i Pixi-format. Det finns många seriealbum om detta populära pensionerade par som lever i godan ro. Serier om paret finns även i flera stora dagstidningar. Mycket av storheten ligger förstås i igenkänningen. Själv tillhör jag inte direkt målgruppen och har därför svårare just att känna igen mig, men här och var är det riktigt kul ändå. Just dessa seriestrippar handlar om jul och nyår, vilket förstås är passande i en julkalender och jag tror att detta utdrag kommer att väcka lust att läsa mer hos många.
 • Alkoholfritt till julmaten är en liten bok fylld med recept på goda alkoholfria drycker som passar till julbordet och annat man äter i juletid. De alkoholfria recepten är hämtade ur Rickard Mans bok Alkoholfritt till maten.
 • Små pikanta dråp är en fristående berättelse/novell skriven av Jussi Adler-Olsen som är författare till de populära böckerna om Avdelning Q. De lånas flitigt på mitt bibliotek men jag tror aldrig jag läst någon av hans böcker, så det kommer att bli spännande att stifta bekantskap med Adler-Olsen. Blir bra läsning under julhelgerna.
 • Baka med godis är en receptbok av Jenny Warsén som kom för något år sedan. Jag läste den då när den kom ut och tyckte att den innehöll många intressanta recept som såg väldigt goda ut. Här i julkalendern är det ett utdrag ur boken och framförallt är detta recept som passar i juletid, som Skumtomtefudge, Chokladbräck med polkakross och Chokladtårta med malteserkulor. Några av recepten kommer jag nog att prova på.

Nu har jag ju öppnat hälften av luckorna i julkalendern och hittills är jag nöjd. Det är verkligen bra variation på innehållet, både faktaböcker och skönlitterärt i många olika genrer. Jag gillar att får  smakprov av författare som är nya för mig. En möjlighet att läsa något av dem utan att behöva låna eller köpa en hel bok. Ser fram emot kommande lucköppningar.

 

Bonniers stora adventskalender lucka 1-6

Bonniers stora adventskalender Eftersom barnen har adventskalendrar och vi läser adventskalenderböcker både hemma och i skolan så blev jag sugen att ha en egen adventskalender också. Valet föll på Bonniers stora adventskalender som jag hittade på Ica här i stan. Såhär skriver förlaget själva om kalendern:

En adventskalender för litteraturälskande vuxna. En boköverraskning om dagen från första advent till julafton. Den här kalendern är ett smörgåsbord av litteratur från Bonnierförlagens alla förlag. Den innehåller noveller, kåserier, serier, faktaböcker, kokböcker och facktexter i en härlig blandning. Författarna skriver i alla genrer. Medverkande är bland annat Viveca Sten och Jonas Karlsson, Nina Hemmingsson, Martin Kellerman, Zeina Mourtada, Emil Jensen m fl. Alla som tidigare köpt Pixiadventskalendern till sina barn för att de egentligen själva velat ha en bokkalender som vuxna kan nu få sitt lystmäte tillgodosett. Med härlig julig omslagsformgivning av Lotta Kühlhorn.

Hittills har jag hunnit öppna de första sex luckorna och det har varit en salig blandning av noveller och smakprov från förlagets stora utgivning.

 • Skummisar och Vecka 42 är två noveller av Jonas Karlsson ur hans novellsamling Det andra målet. I baksidestexten står det att novellerna ger oss underfundiga betraktelser av några människor som lever sina liv i staden, människor som vid närmare granskning ter sig allt mer underliga och hamnar i allt märkligare situationer – men som på samma gång är helt normala. Det är en bra beskrivning. Skildringen av karaktärerna är ypperlig. Jag gillade den första novellen bättre än den andra. Intressant tanke det där, vem passar egentligen in i normen och vem gör inte det, och vad gör detta med människor? Tyvärr känns båda novellerna lite avhuggna, vilket i och för sig satte igång tänkandet hos mig.
 • Två vantar är utdrag ur stickboken Trettiofem vantar av stickdesignern Maja Karlsson. I den här lilla boken får vi två stycken stickbeskrivningar: vanten Flinga och vanten Granskott. Maja hämtar ofta inspiration från naturen och dessa två vantar har inte bara ett naturtema utan också ett vintertema, vilket förstås passar extra bra. Jag tycker att vantarna är otroligt fina och hade gärna velat ha båda varianterna. Det verkar som att Maja har en stil som påminner om min egen och jag blir nyfiken på annat hon skapat. Tyvärr kan jag inte sticka själv, så jag kommer inte att använda mig av beskrivningarna, men jag kommer att tipsa om hennes bok för mina låntagare på bibblan som tycker om att sticka.
 • Sömn av Louise Winblad är en pixi-bok för vuxna med hög igenkänning för alla som är eller har varit småbarnsföräldrar. Fokus ligger på illustrationer med korta, humoristiska texter till. Temat är relationer och föräldraskap, och i synnerhet sömnen under småbarnsåren. Boken ingår i en liten ask som innehåller totalt sex pixiböcker. Jag gillar Louise Winblad och tycker att det här var en rolig idé och en bra möjlighet att få ta del av hennes roliga bilder.
 • TV av Jan Stenmark är också en pixibok för vuxna. Här finns ett helt gäng gamla bilder på tv-apparater (många verkar vara gamla reklambilder) blandade med illustrationer som ser ut att vara betydligt nyare. Till dessa illustrationer finns humoristiska bildtexter och pratbubblor. Tyvärr är humorn och bildvalet inte alls i min smak så detta var ingen bok jag tyckte om.
 • En pixibok innehåller Dikter i urval av Karin Boye tolkade i bild av Stina Wirsén. Jag läser sällan dikter, och har inte alls läst mycket av Boye tyvärr, så det här känns som lagom nivå för att bekanta mig med hennes lyrik och kanske ger det mersmak.
 • I en av luckorna var det en helt nyskriven novell, Flints berättelse, som är skriven av Elly Griffiths som är författare till den populära deckarserien om Ruth Galloway. De lånas flitigt på mina bibliotek, men jag har själv inte läst något av henne vad jag minns, så det här ska bli en ny bekantskap.

Bokmässan dag 2

Min andra dag på bokmässan inleddes även den med ett varv på mässgolvet. Jag köpte lite presenter till barnen. Sedan stannade jag vid scenen Pomona där Bonnier Carlsen arrangerade ett intressant författarsamtal. Vad vi talar om när vi talar om skrivande hette det. Det var författarna Martin Widmark och Emma Karinsdotter som samtalade kring sitt skrivande och vikten av att ha en skrivarkompis. De berättade om sina skrivprocesser och om skrivandet som hantverk. Otroligt intressant att lyssna på för mig som själv drömmer om att skriva barnböcker någon gång i livet. Jag fick även chansen att berätta för Emma Karinsdotter hur mycket jag älskar hennes Tusen stjärnors ö.

Ett annat intressant seminarium på scenen Pomona var Att skriva lättläst där författarna Helena Bross och Jo Salmson pratade kring sitt skrivande, sina böcker och utmaningen att skriva lättlästa barnböcker.

Jag lyssnade också på ett seminarium där prinsessan Madeleine (i vit blus, mitt i bilden) samtalade om sin barnbok Stella och hemligheten som hon skrivit tillsammans med författarna Karini Gustafson-Teiexeira och Marie Oskarsson. Det var intressant att höra dels hur det rent praktiskt går till att skriva en barnbok när man är tre författare som bor på två olika kontinenter i tre olika städer och där man varvar engelska och svenska. Men dels var det också intressant att höra om bakgrunden till boken. Stella och hemligheten handlar nämligen om övergrepp och barns rätt till integritet, ett viktigt ämne och som prinsessan har insett betydelsen av att uppmärksamma genom sitt arbete med World Childhood Foundation. Vi fick även veta att så många som en femtedel av alla barn någon gång under sin barndom utsätts för övergrepp, allt från verbala och fysiska kränkningar till grova våldtäkter. Två tredjedelar av barnen berättar om vad de utsatts för, men få berättar för en vuxen. Hela 80 procent av de som berättar gör det till en kompis. Därför ville prinsessan rusta barnen inför att få ett sådant förtroende. I Stella och hemligheten är det nämligen så att Stellas kompis Elena berättar för henne att hon utsätts för ett övergrepp. Den här boken är till alla Stellorna, de som får dessa förtroenden. Men boken är också tänkt att öppna upp för samtal kring kroppslig integritet och andra svåra ämnen. Prinsessan uppmanar att vuxna läser boken tillsammans med barn så man kan samtala om den, ställa frågor och på så sätt komma in på svåra ämnen på ett okonstlat sätt. Det var även lite spännande med detta seminarium med tanke på all uppståndelse kring Prinsessan Madeleine. Hon är den första kunglighet som varit på Bokmässan och säkerhetspådraget var stort. Säkerhetspolisen fanns på plats inne i seminariesalen och de eskorterade sedan prinsessan bakvägen till Bonniers monter för vidare samtal.

Sista seminariet för dagen blev Biblioteket som nav för digital kompetens som handlade om hur biblioteken kan stärka sin roll som nav för digital kompetens ute i samhällena. Det handlar mycket om fortbildning för bibliotekarierna för att vi ska bli säkrare på dessa frågor och ha en bra bas att stå på för att vi i vår tur ska kunna hjälpa användarna. Men vi på biblioteken måste också diskutera olika frågor, som vilken folkbildning man egentligen ska jobba med och hur man ska jobba med integritet. Just integritet är en viktig fråga som minst sagt är aktuell för oss bibliotekarier och på seminariet fick vi en del praktiska tips för hur man kan börja jobba med dessa frågor.

Denna dag var det betydligt mer folk och mycket hände på mässgolvet. Många författare som pratade i montrarna om sina böcker, många signeringar och många jippon. Jag fick chansen att prata med såväl författare som förlagsfolk, jag träffade andra bibliotekarier, bokbloggare och vänner från förr. Det var mingel och prisutdelningar. Årets bok korades, vilket blev Silvervägen av Stina Jackson. Tvåa respektive trea blev Det som göms i snö av Carin Gerhardsen och Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell. Kvällen avslutades med mat på en god indisk restaurang och en spontan trubadurkväll på uteserveringen vid Trädgårdsföreningen innan jag slocknade på hotellrummet fullmatad med möten och intryck.

Bokmässan dag 1

Så är den första dagen av Bokmässan 2019 till ända. En dag som har inneburit mängder av intryck, mycket lärdom och många positiva möten.

Dagen började med ett snabbt varv på mässgolvet. Därefter var det dags för första seminariet: Hur inkluderar vi barn och unga med Sofia Lindström, Amira Sofie Sandin, Jenny Hellström, Li Malm och Jenny Lindberg. De diskuterade begreppet delaktighet och satte det i motsats till utanförskap. De diskuterade också att delaktighet egentligen inte är något nytt, men det är ständigt aktuellt och det nya just nu är att man numera lyfter in delaktighet i verksamhets- och biblioteksplaner. Amira Sofie Sandin betonade delAKTighet och menar att det handlar om ett aktörskap, medbestämmande och inflytande. Något som bör finnas med i allt från biblioteksrummet till programverksamheten.

Nästa seminarium arrangerades av MTM och hette Allmän och lika läsrätt. Det var ett samtal mellan Maria Samuelsson, Cilla Dalén, Jenny Edvardsson och Malin Elgborn. Här handlade det om olika barn kan ha olika sätt att läsa på. Att det är viktigt att så tidigt som möjligt bygga upp att det är okej att läsa på olika sätt. Att man har rätt att bli respekterad oavsett vilket sätt man läser på. Att det är viktigt för (läs)självförtroendet. Det handlade om vikten att hitta rätt bok till rätt elev, vikten av att hitta rätt ingångstext till litteraturen och vikten av att få eleverna att hitta till biblioteket. Skolbibliotekarien Cilla Dalén poängterade att det bör finnas litteratur på olika språk och på alla nivåer i skolbiblioteket.

Därefter gick jag på ett kortare seminarium på Bok- och berättarscenen som handlade om barnbibliotekariers kompetens, något som Jenny Lindberg från Högskolan i Borås har forskat om och nu redovisade resultaten ifrån. Hon berättade att den historiska synen på barnbibliotekarien är att det var ett kall, ett självuppoffrande, ideellt arbete ofta förbehållet kvinnorna. Efter att hon forskat om ämnet insåg hon att barnbibliotekarien har en komplex kompetensrepertoar. Man behöver litteraturkännedom likväl som ett barnperspektiv. Barnbibliotekarierna som hon intervjuat poängterade den ständiga kompetensutvecklingen, behovet av avsatt lästid och en läsning utan slut. När barnbibliotekarier ska rekryteras framhålls initiativtagande, självständighet, vilja, engagemang och hängivenhet. Personliga kvaliteter och erfarenheter värderas högt. Lindberg fann under sin forskning att den ideella ”kall-logiken” finns kvar, att gränsen mellan det privata och det professionella är uppluckrat när det gäller barnbibliotekarier och att de får kämpa för den egna läsningen och kompetensutvecklingen. I slutändan menar hon att professionell kompetens inte enbart kan byggas på idealitet och glädje.

Efter detta seminarium satt jag kvar vid Bok- och berättarscenen för att lyssna på Joacim Hansson som har forskat på folkbibliotek i glesbygd och dess förutsättningar och möjligheter. Hansson har i sina studier kommit fram till att resurserna inte räcker till. Att det är knappa resurser och mycket ska göras. Och mycket görs redan runtom på glesbygdsbiblioteken. Hansson pratade också en del om den sociala funktion som biblioteken får när offentliga verksamheter ett efter ett stänger och när biblioteken blir ”samhällets sista utpost” vilket leder till att bibliotekarier försätts i situationer och med arbetsuppgifter som de inte ska ägna sig år.’

Efter att ha gått ytterligare några varv på mässgolvet och insupit atmosfären bland alla montrar, och fått lite mat i mig, var det dags för dagens näst sista seminarium. Det handlade om mäns dödliga våld mot kvinnor och i panelen fanns Kerstin Weigl, Kristina Edblom och Katarina Wennstam. Jag som har personliga erfarenheter av våld i nära relation tyckte att detta seminarium var väldigt intressant. Det var välbesökt också, närapå fullsatt, vilket jag tyckte om för det visar att många faktiskt tycker att denna fråga är väldigt viktigt. Det var dock väldigt nedslående att höra att 22 kvinnor dödades av sina män/ex-män förra året, att det är låg status att jobba med dessa frågor inom till exempel polis och socialtjänst, och att det finns alldeles för knappa resurser för att ta sig an detta samhällsproblem. Wennstam sa att för många kvinnor lämnar för många farliga män, det finns inte resurser att skydda dem.

Dagens avslutande seminarium handlade däremot om något desto roligare, nämligen Läslust! Det var Rabén & Sjögren och B Wahlström som anordnade ett inspirationsevent där lärare och bibliotekarier fick lyssna till barn- och ungdomsboksförfattare som samtalade kring sina böcker, barns läsning och om att väcka läslust. Vi fick lyssna till Ingelin Angerborn, Sara Bergmark Elfgren, Emil Maxén, Lena Ollmark och Christina Wahldén. Namnkunniga författare inom barn och ung alltså, och det var otroligt inspirerande att höra hur de hade fått idéerna till sina böcker och hur deras skrivprocesser kan se ut.

Precis innan jag gick tillbaka till hotellet såg jag när Kjell Thorsson erhöll priset Spårhunden 2019 för sin bok Gastens öde som därmed blev årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Grattis! Den ligger hemma och väntar på att bli läst, liksom även de två andra nominerade böckerna: Hilda och hamsterstölden av Christina Lindström och Ingen kommer undan av Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson och Lars Winnerbäck.

Dags att sova, för imorgon är det en ny bokmässedag! Ses vi på Bokmässan imorgon?

Några frågor om boktips och boktipsare

Enligt O skrev igår om vikten av att boktips och boktipsare får mer utrymme i tv, inte mindre och funderade kring hur vi skulle kunna fylla alla möjliga tv-program med boktips. Idag vill hon veta vad vi andra bokbloggare tycker om boktips och boktipsare och söker därför svar på följande frågor:

 • I vilket program skulle du vilja att det fanns en boktipsarpanel?
 • Vilka ingår i din perfekta boktipsarpanel?
 • Vilken klassiker skulle du tipsa om om du själv fick chansen att vara med i tv?
 • Vilka aktuella böcker skulle du lyfta fram?
 • Vilken oväntade boktipsare vill du se i tv?

Jag håller helt med om att boktips borde få ta utrymme i alla slags medier och även på många andra platser. Jag jobbar ju som bibliotekarie och läsfrämjande/sprida läslust är en viktig del av mitt arbete. Just ikväll ska jag faktiskt på föräldramöte på barnens skola och då har jag blivit inbjuden för att prata om hur viktig läsningen är. Där ska jag också passa på att tipsa om några bra högläsningsböcker. Men tyvärr finns det väldigt få plattformar för att sprida boktips och läslust på i dagens samhälle. Drömmen vore ju, precis som Enligt O skriver, att boktips skulle få mer utrymme i exempelvis TV. När jag pratar på föräldramöten brukar jag säga att jag vill att samtalen om läsning ska vara lika vardagliga och självklara som att fråga barnen vad de har ätit på skolan, vad de har lekt på rasten eller hur det gått på läxförhöret.

Jag skulle vilja att det pratades om boktips i alla tv-program egentligen, men det är förstås inte realistiskt. Men det vore kul om böcker uppmärksammas i underhållningsprogram som familjer ser tillsammans, för att uppmärksamma vikten av läsning. Men också för att barnen ska få läsande förebilder. Jag tror att den bästa läsfrämjande effekten fås genom att barnen ser att personer de ser upp till också läser. Att det är coolt att läsa.

Min perfekta boktipsarpanel skulle nog därför också bestå av just sådana personer som främst barn och unga ser upp till. Gärna en blandad skara människor med olika bakgrund, kön, ålder, intressen osv. Allt från artister, youtubers och sportstjärnor till poliser, äventyrare och kockar. För att visa att det inte är en viss typ av människor som läser utan att alla kan göra det. Mångfald även när det gäller etnicitet, funktionsvariationer osv också förstås. Allt för att så många som möjligt ska kunna känna igen sig och inse att läsning inte är förbehållet en viss grupp.

Om jag skulle tipsa om klassiker skulle jag välja exempelvis Mina drömmars stad. Den läste jag själv i tonåren och jag tror det är en serie som även skulle beröra dagens unga. De kan relatera till bokens huvudpersoner och jämföra likheter och olikheter med sin egen vardag.

Bra aktuella böcker finns det ju en uppsjö av. Det beror på vilken målgrupp man ska vända sig till och om det finns några teman eller liknande att fokusera på. Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter är en suverän högläsningsbok för mellanåldern. Böckerna om Viggo av Lisa Bjärbo är charmiga böcker med stor igenkänning för lågstadiebarnen. Allt som händer inuti – tankar och känslor från A till Ö av Reyhaneh Ahangaran är en fakta- och peppbok om psykisk ohälsa. Allt jag fått lära mig av Tara Westover är en oförglömlig självbiografi om en ung kvinna som växt upp avskärmad från samhället i en familj som är mormoner och survivalister och som aldrig har gått i skolan eller fått sjukhusvård. Ja, det finns hur många bra böcker som helst-

Vilken oväntad boktipsare jag vill se i tv – det tycker jag knyter an till frågan om min perfekta boktipsarpanel.

Mitt fokus ligger mycket på barn och unga som ni ser. Det är av den enkla anledningen att det är den målgruppen mitt läsfrämjande arbete mest vänder sig till och därmed har erfarenhet av. Jag tar gärna emot tips på läsfrämjande för vuxna, speciellt icke-läsare, eftersom det är en målgrupp som tyvärr ofta kommer i andra hand.

Veckans bokälskare hos Sofies bokblogg!

Sofies bokblogg har börjat med ett återkommande inslag som hon kallar för Veckans bokälskare. Förra veckan var Agnes bokblogg först ut med att bli uppmärksammad.

Denna vecka var det min tur. Kolla in här så får ni läsa mer om mig, vad jag gillar att läsa och några av mina bästa boktips just nu.