Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Pyssel & spel för barn

Sagospelet Äventyr

Sagospelet Äventyr är saga, rollspel, lek och pyssel på en gång. Tillsammans med barnen skapar man själv en berättelse i den magiska världen Masona och där får man uppleva fantastiska äventyr. Sagospelet Äventyr är en bra introduktion för den som aldrig provat på rollspel tidigare. Rollspel kanske skrämmer vissa som aldrig testat på. Men egentligen handlar det inte om så mycket mer än att berätta en saga tillsammans med sina barn och låta dem lösa problem, övervinna hinder och få belöningar i slutet av sagan. Ett roligt sätt att aktivera sig på, långt från dataspel, plattor och skärmar.

sagospeletOm man köper en box med Sagospelet Äventyr får man en regelbok på 128 sidor, ett färdigt miniäventyr med enkla kom-igång regler för yngre barn samt tärningar. Boxen innehåller alltså allt man kan behöva för att vara med om sina första äventyr. I regelboken kan man läsa om allt möjligt om hur spelet går till, allt från hur världen ser ut, vilka arter och varelser som finns där och hur man skapar sin egen spelfigur till olika specialförmågor, förtrollningar, utrustningar och vapen man kan använda sig av under spelets gång, liksom om olika vänner, fiende, monster och varelser man kan möta. Det finns också grundläggande regler liksom mer avancerade, frivilliga regler, liksom en ordlista och förklaringar till olika saker inom spelet. Men även om det finns en väldigt omfattande regelbok så poängteras också att man inte måste följa alla regler, framförallt inte om man spelar med yngre barn eller nybörjare. Man kan hålla sig till bara enkla grundregler och då funkar spelet faktiskt med barn redan från fem år. I kom-igång-guiden finns en enkel startsaga som man kan prova på med färdiggjorda spelfigurer.

Sagospelet har också barnens perspektiv i centrum och det uppmuntras att barnen själva är med och skapar äventyret. Man kan också använda sagospelet i pedagogiska syften om man vill. Det går att vidareutveckla det hur mycket som helst. Möter man ett monster kan man samtala kring det eller låta barnen rita det. Man kan låta spelfigurerna hamna i olika dilemman och diskutera kring hur man ska lösa dem. Vissa delar av sagan kan också ersättas av lek. Det står tydligt hur man kan göra det och det är ganska enkla lekar, typ Tagen. På så sätt fungerar spelet även för barn som har svårt att sitta stilla en längre stund.

Sagospelet Äventyr är utvecklat av Daniel Lehto och hans dotter Julia, och det är Eloso förlag som ger ut spelet och världsböckerna. Spelet har funnits i fem år och detta är den tredje utgåvan som är kraftigt utökad. På hemsidan finns mycket spännande extra resurser som man kan ladda ner gratis och man kan också prenumerera på deras mejllista. Om man fastnar för Äventyr kan man också köpa till olika världsböcker. Västanhavet & Sem Saros är den första världsboken och den andra heter Nordhelm & Österlanden. I den förstnämnda får man stifta bekantskap med olika önationer, resa till de magiska platserna Bortom Västan, träffa himmelsalver och göra en massa roliga aktiviteter som att laga äppelpaj från Meandros. I den sistnämnda får man stifta bekantskap med de fruktade högalverna i Daaron Djul och stordrottningen och hennes armé som kämpar mot högalverna. Där finns också isjättar, bäckahästar, grådvärgar och vittror. För att spela dessa krävs boxen med Sagospelet Äventyr. Det finns också två stycken pysselböcker med motiv från Sagospelet Äventyr. De heter kort och gott Sagopyssel respektive Sagopyssel 2. Perfekt för alla barn som fastnat för miljöerna i Masonas värld och som gillar att rita, pyssla och färglägga.

På spelboxen står det att spelet passar från 5 år. På hemsidan står det 7 år. Jag vet inte riktigt varför det står olika åldrar, men jag tror att det kan vara lite individuellt. Min sexåring hade svårt att följa med i spelet, men hon är inte heller van att spela den här typen av spel. Min fantasifulla tioåring gillade det däremot och hade många förslag på hur man skulle kunna spela och skapa äventyr utifrån spelets grundregler. Eftersom spelet är så mångsidigt så kan det dock växa med barnet och just eftersom man kan använda det på så många olika sätt så kan man hitta ett sätt som passar alla barn. Om man som vuxen själv är helt ny på det här med rollspel krävs det dock lite tid att sätta sig in i hur man spelar och hur ett rollspel fungerar. Det är dock väldigt pedagogiskt och lätt att förstå när man väl sätter sig ner och tittar på materialet som medföljer. Sagoäventyret är också lockande för barnen eftersom man har utgått från barnens perspektiv och skapat en värld som de skulle vilja utforska. Jag rekommenderar spelet till alla som vill skapa fantasifyllda och spännande äventyr med sina barn eller som vill introducera dem till rollspelsvärlden.

Pysselböcker

Jag har fått hem många fina pysselböcker på sistone.

Först ut är tre pysselböcker med Smurfarna. De är samtliga utgivna av bokförlaget Semic.

   

 • Smurfarna börjar skolan – med siffror och bokstavskul innehåller dels en smurfberättelse och dels klassiska pyssel som finn fem fel och labyrinter, men också en hel del lärorikt om siffror och bokstäver.
 • Smurfarna – pysselkul med stickers är en klassisk pysselbok som bland annat innehåller labyrinter, bildpussel, seriestrippar, finn fem fel, från prick till prick och så förstås massor av smurfar och flera ark med smurfklistermärken som en rolig bonus.
 • Smurfarna – Hitta Snickarsmurfen och hans tidsmaskin är en titta-och-hitta-bok. Det är en lärorik bok som innehåller bilder från olika tidsåldrar, till exempel forntiden, vikingatiden, piraternas tidevarv och den industriella revolutionen. På var och en av de myllrande, färgglada, smurffyllda bilderna är det tänkt att man ska leta efter olika detaljer.

Boken Djuren i skogen av Sarah Sheppard är ju väldigt populär och även här finns en hel serie pysselböcker där de charmiga och fina djuren är i fokus. De är utgivna av Rabén & Sjögren.

 • Djuren i skogen – lär mig bokstäver har förstås bokstäver i centrum och här kan man bland annat lära sig skriva de olika bokstäverna, klura på vilken bokstav djuren i skogen börjar på och färglägga bokstäver. Det finns också korsord, labyrinter, finn fem fel och många andra pyssel. Dessutom finns ett stort ark med klistermärken i mitten av boken. Vänder sig till barn mellan 4-6 år.
 • Djuren i skogen – lär mig skriva fokuserar förstås också på bokstäver, men mer på att skriva, så här kan man till exempel hitta uppgifter som att leta efter gömda ord, para ihop bild och text samt fylla i de bokstäver som saknas. Men även här finns korsord, labyrinter, finn fem fel och andra liknande klassiska pyssel och klistermärken. Denna pysselbok vänder sig till 5-8 år.
 • Djuren i skogen – lär mig naturen vänder sig till barn mellan 5-8 år som vill lära sig mer om djuren och naturen. Här finns exempelvis djurquiz, labyrinter, finn fem fel, gissa bajset, rita rätt antal ben på djuren och mycket annat skojigt.
 • Djuren i skogen – lär mig siffror vänder sig till barn mellan 4-6 år och handlar om att lära sig siffrorna på ett lekfullt sätt med pyssel som att räkna djurens ben, färglägga efter siffror, labyrinter, ringa in djur och dra streck mellan siffror.
 • Djuren i skogen – lär mig räkna handlar också om siffror, men den vänder sig till lite äldre barn, 5-8 år och fokuserar på räkning. Här är det liknande pyssel som i föregående bok, men med lite högre svårighetsgrad.
 • Djuren i skogen – lär mig engelska handlar om att lära sig engelska, världens största språk, på ett lekfullt sätt, med uppgifter som att lära sig säga hej på engelska och vad veckodagarna heter på engelska. Boken vänder sig till barn mellan 5-8 år.

Jag lär mig är en serie aktivitets- och pysselböcker där det finns fokus på allt ifrån bokstäver, siffror, skriva, räkna och engelska till kroppen, rymden och trafik. Böckerna är illustrerade av Ingela P Arrhenius och det är Rabén & Sjögren som gett ut dem. Nu har det kommit två nya böcker i serien.

   

 • Jag lär mig storstäder låter oss följa med till storstäder runt om i världen. Man kan räkna godis på en bazar i Istanbul, måla tavlor som Picasso och klistra pyramider i Egypten. Här finns många roliga och lärorika pyssel med geografi och världens storstäder i centrum. En del pyssel är lätta, andra är svårare. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år.
 • Jag lär mig Sverige är en pysselbok där man får lära sig mer om vårt avlånga land. Man får till exempel lära sig skriva med runtecken, lära sig om drottningar och kungar, måla dalahästar och träffa landskapsdjuren. Även här är pysslen av olika svårighetsgrad och det finns klistermärken. Målgruppen är även här 6-9 år.

 

Sommarklurig hjärngympa

Jag vet inte om det bara är jag som har reagerat på det, men är det inte ovanligt mycket korsordsböcker och andra böcker med kluringar och hjärngympa i årets sommarutgivning? Här har jag hittat tre sådana böcker, perfekta för sommarlovets regniga dagar, eller varför inte som tidsfördriv under resan.

Smartast i familjen är en tunn bok med hård pärm som innehåller roliga utmaningar, kluringar och tankenötter. För att lösa de kluriga uppgifterna i den här boken kan det behövas tändstickor, mynt, gafflar, sockerbitar eller annan rekvisita. Alla kluriga uppgifter finns tydligt beskrivna med ord och bild. De är i olika svårighetsgrader, från superlätt till jättesvårt. Boken vänder sig till hela familjen och tanken är att man ska kunna umgås med varandra tillsammans utan datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Boken är skriven av Fredrik Cattani som är buktalare och trollkarl. Bokförlaget Semic har utgett boken och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Korsord för alla barn 6-12 år har en så tydlig titel att boken egentligen inte behöver någon närmare presentation. Det är en tunn häftad bok som innehåller mängder med olika korsord  (strax över 30 stycken) i olika svårighetsgrader. Alla korsord har lösningar längst bak. Korsorden är färggranna och tydliga, och papperet är lätt att skriva på. Boken är utgiven av Bokförlaget Semic. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Stora roliga korsord 6 -12 år är en lite tjockare häftad bok, fylld med över 80 fina korsord i olika svårighetsgrader. För den som vill göra något annat än att lösa korsord finns det också några andra kluringar. Dessutom kan man försöka hitta de gömda orden bland de kluriga pysslen som finns emellan korsorden. Även här är det färgglatt och med charmiga illustrationer och papperet är lätt att skriva på. Denna bok är utgiven av Rabén & Sjögren och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Pysselböcker för barn

Här har jag samlat ihop ett gäng pysselböcker för barn. Perfekta julklappar, även om det än så länge är en bit kvar till jul.

Rödluvan pysselbok : Gör din egen teater Snövit pysselbok : Gör din egen teater Askungen Pysselbok : Gör din egen teater

Ovanstående böcker ingår i en serie som heter Sagoteatern. Det finns tre böcker, Snövit, Askungen och Rödluvan. Varje bok, eller häfte kanske man ska säga, innehåller en teaterscen, figurer, kläder till figurerna, rekvisita, berättarkort och biljetter. Med hjälp av böckerna kan barnen alltså skapa sin egen klippdocksteater och spela upp en alldeles egen föreställning. En jätterolig idé som kan roa barnen i många timmar. Enda nackdelen är väl att teatern och figurerna inte är så hållbara eftersom de bara är i lite styvare papper. Böckerna vänder sig till barn mellan 3-6 år. De finns att köpa bland annat på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

Jag grejar alltså finns jag : fixa, sy, baka, tova, läs, bygg, odla! Kreativt pyssel : skapa-uppträd-lek Garna med Tuva

Jag grejar, alltså finns jag är skriven av Elin Ek och utgiven av Bonnier Carlsen. Boken innehåller förslag på pyssel man kan fixa, sy, baka, läsa, tova, bygga och odla. En mängd olika skapartekniker alltså och det är en bra variation på pysslen. Det mesta kan man göra av material som redan finns hemma. Barnen kan sy sin egen kudde med lönnfack, väva en matta, armsticka en halsduk, baka en chokladbollstårta, tillverka ett dagboksskåp, trycka på sina gympadojjor, fixa grejapengar, tova en tröja, baka experimentlimpa, brodera mobilskal och mycket mer. Det som är kul med boken är att den innehåller såna pyssel som barnen faktiskt kan ha användning av, antingen själv eller för att ge bort. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Den finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Kreativt pyssel – skapa, uppträd, lek är skriven av Mona Norén Benckert och utgiven av Idus förlag. Här i finns förslag på pyssel som antingen barn kan pyssla ihop själva eller som man som vuxen kan pyssla till sina barn eller tillsammans med sina barn. Pysslen är alltså i olika svårighetsgrad. Det finns allt ifrån att vika en papperssvala, göra strumpdockor och en spökdräkt till att göra sin egen dockteater, fiskdamm, fotbollsmål, trolleristav, käpphäst och tygkoja. Det som jag gillar med den här boken är att man som vuxen får många tips på saker man kan göra åt eller med sina barn, och som barnen sedan kan leka och roa sig med under lång tid framåt. Allt presenteras i tydliga steg för steg anvisningar och lekfulla illustrationer. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Garna med Tuva är skriven av Sofi Hjort och Lisa Moroni. Den är utgiven av Rabén & Sjögren. Här presenteras Tuva och hennes marsvin Semlan och Bullen. Tuva har fått en hel korv med garner i alla möjliga färger. Som tur är så vet Tuva massor av saker man kan göra med garn. Hon visar hur man kan göra exempelvis påskkycklingar, en bläckfisk, armband och garntomtar. Dessutom får man lära sig många tekniker, så som att virka, sticka, väva, påta eller laga med barn. Det finns också en del roliga fakta om garn. Illustrationerna är fantastiska och texterna pedagogiska och lättlästa. En härlig bok som verkligen uttrycker kärleken till garn och allt det fantastiska man kan göra med garn. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mina husdjur : 10 gulliga djur att vika ihop och leka med Rita och pyssla : rita, färglägg, fantisera Klura och pyssla : färglägg, räkna, skriv

Mina husdjur är ett tjockt häfte som innehåller 10 gulliga djur med tillbehör som barnen kan vika ihop och leka med. Det är alltså ett slags klippdockor fast djur istället och här finns bland annat hund, katt, hamster, sköldpadda och diverse andra djur. Det enda man behöver är ett limstift. Boken är utgiven av Pagina förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rita & pyssla samt Klura & pyssla är målar- och pysselböcker för barn mellan 3-6 år som är fria från begränsande stereotyper. De påminner om vanliga pysselböcker för barn med bilder att färglägga, roliga pyssel och enkla skriv- och räkneuppgifter. Det som är unikt med dessa böcker är att de följer Olika förlags devis: ut med stereotyper, in med möjligheter. Här är det till exempel en tatuerad man som vattnar blommor, två killar som kramas, en tjej i slöja som sparkar boll, men också massor av figurer som varken är han eller hon. Ett plus för att det finns så många ”ofärdiga” bilder som det är tänkt att barnen själva får rita färdiga, vilket uppmuntrar deras kreativitet. Pysselböckerna finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Pelle Svanslös skola

Pelle Svanslös skola. Sifferäventyret     Pelle Svanslös skola. Bokstavsjakten

Pelle Svanslös Skola – Sifferäventyret och Bokstavsjakten är två stycken roliga pysselböcker för barn i lågstadieåldern. I dessa pysselböcker får alla barn som är nyfikna på siffror och bokstäver följa med på spännande äventyr genom Uppsala tillsammans med alla de älskade katterna Pelle, Maja, Måns, Bill och Bull. I pysselböckerna får barnen bland annat leta efter försvunna bokstäver, dra streck mellan siffror, färglägga Uppsala, hjälpa Maja att måla huset. sortera fiskar, öka på att skriva bokstäver och bokstäver, fylla i de bokstäver och siffror som saknas, designa alfabetets bokstäver, spela ABC-spel och Uppsala-spel, designa halsband, hitta på egna berättelser, lösa korsord och labyrinter och lära sig läsa hemliga meddelanden. Med varje bok medföljer också ett stort ark med klistermärken. Helt enkelt två roliga, spännande och lärorika pysselböcker för lågstadiebarnen.

Pelle Svanslös Skola är utgivna av Bonnier Carlsen. De finns bland annat att köpa på Bokus (här och här) och på Adlibris (här och här).

Smurfarna. Kul med siffror: läs, lek och lär

Smurfarna. Kul med siffror : läs, lek och lär (häftad)Smurfarna. Kul med siffror: läs, lek och lär – är en pysselbok där barnen får lära sig räkna från 1 till 10. Det är en bok full med pyssel med siffror och enkla räkneövningar med plus och minus. Bland annat får barnen hjälpa Djungelsmurfen att packa inför resan, räkna mössor, hitta roliga saker i bilderna, finna fem fel och färglägga med hjälp av siffror. Pysselboken är både rolig och pedagogisk och därför blir den ett bra hjälpmedel för att lära sig siffrorna, plus och minus. I den första halvan av boken tilldelas var och en av siffrorna upp till tio varsitt uppslag där man får lära sig siffran och pyssla lite med den aktuella siffran. I resten av boken finns siffer- och räknepyssel av olika slag. I hela boken får vi också möta Smurfarna, dessa klassiska blå figurer som vi vuxna känner igen från vår egen barndom och som en ny generation nu får möjlighet att lära känna.

Pysselboken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag skulle säga från 4 år. Min soon-to-be treåring skulle inte klara av dessa pyssel, men däremot är min dotter som snart är 4½ väldigt intresserad och nyfiken på siffror, så henne passar den perfekt för. Sammanfattningsvis så är detta en rolig och underhållande, men samtidigt pedagogisk och lärorik pysselbok för barn.

Smurfarna. Kul med siffror: Läs, lek och lär är utgiven av Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Hemliga trädgården

hemliga-tradgarden---en-skattjakt-i-malarbokenHemliga trädgården är en annorlunda målarbok där man får följa med till en förtrollad värld och gå på en underbar skattjakt. Hemliga trädgården är skapad av Johanna Basford och den är avbildad i fantastiskt detaljerade tuschteckningar som bara väntar på att få liv. Nu är det läsarens uppgift att färglägga teckningarna, hitta de varelser och småkryp som gömmer sig här och där samt hjälpa till och skapa färdigt de delar av trädgården som ännu inte är färdig. Det här är en underbar målarbok för blivande konstnärer och trädgårdsälskare i alla åldrar, full med helt magiska teckningar. Målarboken vänder sig inte bara till barn, utan även vuxna kan utveckla sin kreativitet med de härliga bilderna. Från 8 år skulle jag säga att den passar till, men uppåt finns ingen åldersgräns.

World of fashion

Min fantastiska world of fashion och Min underbara world of fashion är två härliga och unika målarböcker för modeintresserade i alla åldrar. Med undertiteln Rita och måla, skapa och dröm sätts tonen för vad vi hittar i böckerna. Det finns hundratals teckningar att slutföra och färglägga. Från klänningar till smycken och skor. Man får designa nya kläder. Skapa nya mönster. Samtidigt som man utmanar sin egen fantasi får man lära sig mer om modehistoria och mode från olika kulturer. Förlaget har angivit böckernas målgrupp från åtta år och uppåt. Man har en fördel om man har lärt sig läsa så man förstår vad man ska göra. Men uppåt tycker jag inte att det finns någon åldersangivelse, man kan ha roligt med de här böckerna även om man är tonåring eller vuxen. Att utmana och utveckla sin kreativitet är tidlöst och något som vi alla borde göra oftare. Så är man modeintresserad och vill testa något annorlunda så rekommenderar jag dessa böcker. Likså till alla barn och tonåringar som gillar kläder, accessoarer och design. Böckerna är skapade av Nina Chakrabarti och utgivna av Pagina förlag.

min-fantastiska-world-of-fashion-rita-och-mala-skapa-och-drom      min-underbara-world-of-fashion-rita-och-mala-skapa-och-drom

Emil Wern: pysselbok

emil-wern-pysselbokBöckerna om Visbys klurigaste detektiv Emil Wern tilltalar många läsare. Nu har det kommit en rolig pysselbok som komplement till böckerna. Pysselboken är full av spännande deckarpyssel. Självklart finns karaktärerna från böckerna i fokus och man känner igen bilder och miljöer också från böckerna. Pysselboken innehåller också klistermärken. Pysslen är roliga och spännande. Det är till exempel att man ska försöka hitta två fingeravtryck som är exakt likadana, para ihop rätt fotspår med rätt människa, läsa ett hemligt meddelande och räkna ut koder.

Pysselboken passar lika bra både för tjejer som för killar. Den vänder sig till barn mellan 6-9 år, men precis som i de flesta andra pysselböcker krävs det att barnet antingen kan läsa eller har med sig en vuxen som förklarar vad man ska göra på varje sida. Jag gillar den här pysselboken, framförallt gillar jag att den är så unisex till skillnad från många andra pysselböcker som handlar om prinsessor eller bilar. Ett minus kanske för att den saknar färg, hela pysselboken är i svartvitt, så när som klistermärkena. Pysselboken utges av Rabén & Sjögren och det är Anna Jansson som ligger bakom pysselboken, precis som böckerna om Emil Wern.

Twilightsagan: fyra inbundna skrivböcker

Det har även kommit en rolig serie med fyra skrivböcker för alla som gillar Twilight. Böckerna säljs i ett sett om fyra stycken och utges av B/Wahlströms förlag.  Det är en skrivbok för varje bok. Varje bok är fylld med kända citat samt bilder och citat från böckerna.  Det här är jätte fina skrivböcker som jag inte tycker att man ska missa.