Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Trots det letar många förgäves efter just sina historier på våra museer. Museernas ansvar för att synliggöra mångfald och olika identiteter har visat sig svårt att axla. De ska vara drivande i frågor om allas lika värde och bör omsorgsfullt inkludera alla möjliga grupper i den kollektiva berättelsen. Men mångfaldsarbete kring genus och HBTQ-frågor möts ibland av motstånd och det finns brister i olika system och funktioner i museernas vardag.

Boken Genusförbart diskuterar kring hur museer kan använda mångfalds- och genusarbete i verksamhetens olika delar. Författarna är övertygade om att ett mångfalds-, genus- och HBTQ-perspektiv måste integreras i alla delar av museernas verksamheter. Om en utställning ska vara genusmedveten måste även exempelvis marknadsföringen vara det. Därför måste all personal vara medvetna och såväl ledning som personal måste jobba åt samma håll. Vidare är det viktigt att museernas samlingar får ett genuslyft.

Genusförbart innehåller många konkreta tips och råd, liksom idéer för arbete med genus och mångfald både för att producera en utställning och för att utveckla samlingar, presentationer och möten med besökare. Dessutom delar författarna med sig av inspirerande erfarenheter och intervjuer från andra som trampat samma väg tidigare. Bokens fokus ligger helt klart på museer, men jag tror faktiskt att andra verksamheter kan få en hel del goda råd härifrån. Den är lättläst, omfångsrik och framförallt inspirerande.

Bokens redaktörer är Katherine Hauptman och Kerstin Näversköld, men bokens kapitel är skriven av en lång rad olika kunniga och engagerade personer. Förlaget Nordic Academic Press har gett ut boken och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

I mitt förra inlägg skrev jag om en bilderbok som heter Stjärnfamiljer. Här handlar det också om stjärnfamiljer, fast den här boken riktar sig till de vuxna. Stjärnfamiljejuridik – svensk familjelagstiftning ur ett normkritiskt perspektiv vänder sig till de som är studenter eller yrkesverksamma inom familjerätt, men också till privatpersoner som vill lära sig mer. Idag är det inte konstigt att familjer ser ut på många olika sätt i samhället. Men familjelagstiftningen har inte riktigt hängt med på samma sätt. Även om vi på många sätt värderar olika familjer lika i samhället annars, så är inte familjejuridiken lika för alla. Det finns nämligen människor som har svårare att bilda familj på ett rättsligt säkert sätt.

Boken innehåller sex delar där de fyra första behandlar centrala familjejuridiska teman, nämligen ekonomi, bostad och arv, att få barn och bli erkänd som förälder/förhållanden mellan barn och förälder samt namn. Den femte delen består av en normkritisk diskussion och den sista presenterar juridiska strategier för olika familjekonstellationer. Tanken är att man dels ska kunna lära sig om hur den svenska familjelagstiftningen fungerar, men dels också att det ska skapas en utgångspunkt för förändring av lagstiftningen genom att synliggöra de normer som hittills har styrt lagstiftningen. Dessutom vill författarna visa hur man utifrån dagens förutsättningar trots allt kan skapa rättsligt skydd för olika former av familjer.

Stjärnfamiljejuridik behandlar ett ganska tungt och stundvis komplicerat ämne och det är inte heller en bok som är tänkt att läsas från pärm till pärm. Därför kan man inte säga att den är lättläst. Men den är långt ifrån så svårläst som man kanske kan tro. Tvärtom så förklarar den allt på ett pedagogiskt sätt och med många exempel och även illustrationer, så det är faktiskt lätt att förstå även om man är en vanlig privatperson utan större juridisk kunskap. Boken känns omfattande och innehållsrik, jag tror den innehåller i stort sett allt man behöver veta. Jag gillar också själva idén bakom boken, den är väldigt inkluderande och skänker erkännande, glädje och hopp till alla som lever i stjärnfamiljer. Jag hoppas innerligt att det här kommer att bli ett standardverk hos alla som jobbar med sådana här frågor och som studerar juridik och familjerätt.

Boken är skriven av Erik Mägi och Lina-lea Zimmerman och det är Gleerups som har gett ut den. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Något som vi ser ofta numera i det samtida samhället är bonusfamiljer. Idag är det inte längre naturligt att man lever tillsammans resten av livet så som man gjorde förr när man ingick äktenskap. Tvärtom, idag består många familjer av bonusmammor, bonuspappor och bonusbarn. Men att bilda dessa familjer är inte alltid så enkelt. Många frågor och många problem kan uppstå och sådana gånger kan det kännas skönt att ha en bok att titta i, få tips och råd av och kanske också känna igen sig i.

Redan 2009 recenserade jag boken Bli en lycklig styvmamma av Victoria Edler. Den recensionen kan ni läsa här. 2011 kom också Jesper Juul med en bok som heter Bonusföräldrar: möjligheter och fallgropar. Men sedan dess har det inte direkt getts ut någon uppsjö av böcker som vänder sig till just bonusföräldrar och bonusfamiljer. I alla fall inte förrän 2016, då det faktiskt kom två sådana böcker!

Fältguide för bonusfamiljen är skriven av Moa Herngren. Hon lever själv i en bonusfamilj och skriver personligt om sina erfarenheter. Men hon har också intervjuat massor av människor för att få deras råd och tips, både ”vanliga människor” och olika experter, familjeterapeuter och psykologer. Här kan man läsa om allt från relationer till praktiska saker kring ekonomi, boende och juridik. Hon tar bland annat upp hur man får till det där med födelsedagar, semestrar och högtider, olika familjekulturer, svartsjuka, att hantera exen, vilken roll man ska ha till sina bonusbarn, vad man gör om bonusfamiljen krisar, vem som ska betala vad och många andra frågor/problem som kan uppstå. Men det är inte fokus på att det kommer att uppstå problem, tvärtom är Moa duktig på att framhäva att det också finns fördelar med att leva i bonusfamilj. Det finns jättemånga praktiska råd i boken och jag gillar också att läsa om andra familjers erfarenheter och hur de löst olika situationer, för det är ju faktiskt så att alla familjer är unika och de lösningar som passar en familj kanske inte alls passar en annan. Jag gillar också att boken är modernt, grafiskt och snyggt formgiven och att den är lättläst och lättillgänglig. Jag skulle dock önska att den var i inbundet format istället för storpocket, då den är rätt så tjock och man kanske vill ha den som uppslagsbok att gå tillbaka till fler gånger. Fältguide för bonusfamiljen är utgiven av Bonnier Fakta och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Stora bonusfamiljsboken är skriven av Helene Arkhem. Den innehåller i stort sett samma bitar som Fältguide för bonusfamiljen. Många kända experter bidrar med tips, råd och konkreta verktyg, men också många föräldrar som själva har erfarenheter i att leva i bonusfamilj. Här kan man också läsa om hur det är att dejta som singelförälder, en historisk bakgrund till familjebildning, hur det ser ut i Sverige idag, hur man bäst gör för att första träffen med barnet ska fungera bra, hur man smidigast flyttar ihop och hur man får barnen att känna sig välkomna i det nya hemmet, vilken roll man ska ha som bonusförälder, kända bonusfamiljer, att ha barn varannan vecka, att få en gemensam bebis, svartsjuka, hur man upprätthåller passionen och tvåsamheten i ett hus fullt av ungar, konflikter, kriser, hur man får det att fungera med nya släktingar (låtsasmormor och plastfarfar exempelvis), hur man får en rättvis ekonomi i bonusfamiljen och hur man löser det med semestrar och högtider. Formgivningen i den här boken ser lite annorlunda ut. Den påminner om att läsa en tjejtidning, typ Veckorevyn eller Amelia, vilket gör den här boken lite mer svårläst än den andra (enligt mig i alla fall). Men det finns massor av goda råd att ta till sig av i denna bok. Jag gillar verkligen att man får ta del av så många olika familjers lösningar och erfarenheter. Möjligen går Fältguide för bonusfamiljen lite mer på djupet, medan Stora bonusfamiljsboken tar upp fler olika dilemman och situationer. Jag kan dock inte välja någon favorit, utan jag föreslår att ni läser båda, för de kompletterar varandra väldigt bra. Stora bonusfamiljsboken är utgiven av Harper Collins Nordic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mitt tema denna månad är ju Hjärta och smärta. Det kan man tolka precis hur man vill, men för mig handlar hjärta och smärta rätt mycket om kärlek. Att förlora någon älskad, oavsett om det handlar om döden eller en skilsmässa, det kan vara riktig smärta. Separationer och skilsmässor kan vara riktigt jobbiga att gå igenom, oavsett om man är den som lämnar eller den som blir lämnad. Även om båda två är överens så kan det vara en jobbig process. En skilsmässa handlar ju inte bara om att kärleken tagit slut, det innebär ju en livsförändring på många sätt, man kanske inte längre får bo med sina barn på heltid, man kanske måste flytta, man kanske får sämre ekonomi, man kanske tappar umgänge till följd av separationen och så vidare. I detta inlägg tänkte jag tipsa om några nya böcker som kommit och som handlar just om skilsmässor och som ger många värdefulla tips om man befinner sig i den situationen.

Skilj dig ordentligt – Separationshandboken är skriven av Pia Sehm och utgiven av Printz Publishing. Som undertiteln antyder så är denna bok tänkt att vara en handbok, en hjälpreda att ha nära till hands under hela processen. Boken är indelad i fyra stora kapitel: Juridiken, Barnen, Ekonomin och Känslorna och där vart och ett av kapitlen tar upp såväl fakta som goda råd om varje tema. Här kan man läsa om hur det går till att skiljas, vart man vänder sig för att ansöka om äktenskapsskillnad, vilka blanketter man måste fylla i, reglerna kring betänketid, bodelning och äktenskapsförord, hur man kommer överens om vart barnen ska bo, om vårdnadstvister, om underhåll, om hur ekonomin förändras vid en separation, vad man gör med den gemensamma bostaden, om pension och försäkringar, om konflikter, medling, sorg, bitterhet, reaktionen från släkt och vänner och mycket mycket mera.

Ett avsnitt handlar också om separation för den som är sambo. Ett samboförhållande ser ju inte riktigt lika ut juridiskt sett som ett äktenskap och därmed går det till på olika sätt om man flyttar från varandra som sambos eller om man skiljer sig. I slutet av boken finns också tips som man kan tänka på ifall man väljer att inte skilja sig, hur man kan skydda sig för en eventuellt kommande separation. Det finns också gott om tips på vart man kan vända sig om man behöver någon att prata med eller om man behöver konkret hjälp med något. Det här är en innehållsrik bok, fylld med allt man kan tänkas behöva veta om skilsmässor och separationer. Perfekt uppslagsverk att återkomma till om och om igen. Den är lättläst, peppande och känns uppdaterad. Ett plus är också att det finns flera berättelser från personer som har separerat här och var i boken, det skapar igenkänning och samtidigt får man konkreta och handfasta råd från personer som själv varit där. Författaren har också själv gått igenom en skilsmässa efter ett 19 år långt förhållande och tre barn, så hon vet vad hon skriver om.

 

Vägen genom skilsmässan – Att hantera en förlorad kärleksrelation är skriven av Anna Bennich Karlstedt och den har ett annat angreppssätt. Boken ser på separationer och skilsmässor som kriser och författaren använder sig därför av de kunskaper som idag finns om kriser, krishantering, stress och konflikter för att närma sig ämnet. Hon har själv också genomgått en separation. Dessutom jobbar hon som psykolog och psykoterapeut varigenom hon möter klienter som genomgått samma sak. Boken går igenom många olika delar av en separation, dels det praktiska kring barnen och ekonomin, men kanske framförallt det som handlar om det känslomässiga, om att hantera förlusten som det kan innebära att separera från sin livspartner och om den omställning som separationen faktiskt innebär. Där den förstnämnda boken främst kan fungera som uppslagsbok så är den här boken mer som en självhjälpsbok att hålla i handen under tiden man går igenom krisen. Det finns fakta, tips, råd, intervjuer och övningar blandat i boken. En perfekt blandning. Dessutom är den lättläst och lättillgänglig.

 

Skiljas utan att förlora sig själv är skriven av relationscoachen Michael Larsen. Han gick själv igenom en smärtsam skilsmässa efter tolv års äktenskap och det drog helt undan mattan under fötterna för honom. Trots att han jobbat tio år som relationscoach var han inte förberedd på hur jobbig skilsmässan skulle vara. Den här boken har han därför skrivit med sina erfarenheter i åtanke. Jag gillar att den är skriven av en man och det känns som att boken vänder sig främst till män (men självklart kan kvinnor också läsa den med stor behållning). Man kan säga att boken innehåller en samling kortare texter om separationer, vad en separation egentligen innebär, hur man överlever en skilsmässa, hur man går vidare, hur man hanterar smärtan och så vidare. En läsvärd bok för den som behöver något mer handfast och inte vill känna sig ensam med det man går igenom.

Bake my day är skriven av Mattias Kristiansson som driver bloggen med samma namn, Bakemyday.se. I denna bok har han samlat sina favoritrecept. Värt att nämna är att Mattias inte bakar några små fblyga bondkakor eller försiktiga drömmar. Tvärtom, här är det kreativitet på hög nivå med överdåd, extravagans, barnasinne, utmanande design, kristyr, floder av smält choklad och karamellfärg i regnbågens alla färger. Det är inte för intet som han kallas för bakvärldens Lady Gaga…

I boken finns 53 recept . Vid en första anblick ser de helt osorterade ut, men snabbt ser man att det finns en tanke bakom. Recepten följer nämligen årstidsordningen, med början i januari och sedan presenteras bakverk som passar för de olika tidpunkterna, högtiderna och årstiderna som följer under årets gång. Här finns till exempel en tårta som gjord för Modeveckan i Stockholm, tårtan med det fantasifulla namnet Det som göms i snö…, en Alla hjärtans dagsefterrätt, en godiskaka att njuta av vid Melodifestivalen, kakorna Sommartid och Valborg, Påskdessert, Istället för blommor och Mors dag, studentens lyckokakor, Nationaldagskakor, glassen Happy Pride, chips till kräftskivan eller höstkvällarnas tevetittande, en megastor kanelbulle till Kanelbullens dag, radiokaka till fars dag samt minipepparkakshus och skumgranar till julmånaden. Här och var finns också bakverk som såklart passar in när som helst under året.

Det här är absolut ingen klassisk bakbok av typen Sju sorters kakor utan här är en bok för dig som vill ha inspiration till att skapa något nytt, annorlunda, bakverk som är värda att minnas och prata om. Det finns många inspirationsbilder, mallar och tips för dig som vill utmana din egen kreativitet när du bakar. Bake my day är utgiven av Ica bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Kakor – små och mjuka är skriven av Monika Ahlberg. Hon driver caféet i Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm och har gett ut en rad bak- och kokböcker. Hennes farfar var bagare och hemma hos hennes farföräldrar serverades aldrig något annat än 7 sorters kakor till kaffet. Inte är det undra på att hon har bakningen i blodet.

I denna bok bjuder Monika på ett femtiotal recept med fokus på just kakor. Det finns såväl små som stora kakor, såväl mjuka som torra kakor, såväl enkla och lättbakade som mer avancerade kakor. Det finns recept på glutenfria, äggfria och laktosfria kakor, liksom Monikas bästa baktips och tips på fyllningar och glasyrer. Kort sagt så finns det verkligen något för alla bakintresserade i den här boken. Trots att boken heter just kakor så finns det även recept på bullar. Recepten är indelade i fyra avsnitt: Torra kakor, Mjuka kakor, Bullar och längder samt Glasyrer, fyllningar och mousser. Själv blir jag nyfiken på Mördegsrullar med vanilj, apelsin och choklad, Dubbla knäckflarn med chokladsmörkräm de luxe, Morotsmuffins, Vaniljrulltårta med hjortronfyllning, Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm, Drömtårta, Drottningkaka samt Chokladmuffins med vit choklad och färskost.

Kakor – små och mjuka ges ut av Lind & co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Att baka i långpanna är ju väldigt smidigt eftersom det blir mycket på en gång, perfekt om man ska baka till många. Baka i långpanna – från kärleksmums till chokladpavlova innehåller massor av recept som är anpassade just till långpannan.

Här hittar man klassiker som kärleksmums, morotskaka och Silviakaka, men också nya spännande bakverk som Långpannebullar, Nutellarutor, Rabarber- och jordgubbskaka med marshmallowtäcke, Piffade nynäskakor, Blondie med röda vinbär, Vit kladdkaka med Philadelphiafrosting och hallon samt Chokladtårta med smörkräm och chokladkrisp. Här finns alltså såväl mjuka kakor som tårtor att välja mellan och de flesta bakverk ser ut att vara enkla att baka.

Det finns tydliga och pedagogiska anvisningar för hur man bakar bakverken och samtliga presenteras med tilltalande bilder, så det här är verkligen en bok att rekommendera. Boken är skriven av Kristina Eriksson, utgiven av Semic och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mia Öhrn har tidigare gett ut flera böcker om kladdkakor som jag haft här hemma och bakat ur många gånger. För ett par år sedan kom hon ut med en bok som heter Bästa kladdkakorna, där hon samlat alla sina bästa recept på just kladdkakor. Kladdkakor är ju ett otroligt bakverk, så enkelt och snabbt fixat, perfekt att sätta igång med oavsett när man blir sugen på något sött, men samtidigt ett bakverk som går att förändra och variera i det oändliga.

I den här boken hittar man alltså några av Mias absoluta favoritrecept på allt från klassiska kladdkakor till kladdkakor med jordnötter, lakrits, daimgrädde, mint, krisp, vitchoklad och jordgubbar. Det finns också recept på andra kladdiga bakverk som brownies, chokladpaj, chokladterrin, chokladfondanter och flapjacks, samt lite kladdkakekunskap och tips och råd för den som vill lyckas ännu bättre med bakningen.

Jag som har hennes tidigare böcker tycker att jag känner igen de flesta recept, men för dem som inte har de gamla böckerna är detta en guldgruva. Bästa kladdkakorna är utgiven av Massolit förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det finns ju ett antal bakböcker som riktar sig till barn med enkla recept så att de själva kan baka muffins, sockerkaka och liknande. Men de allra flesta är ju skrivna av vuxna. Därför tycker jag att det är så kul med boken Smilla bakar glutenfritt. Inte nog med att den handlar om just glutenfria bakverk, något som inte är helt tvärlätt att hitta bra recept till, utan boken är också skriven av en ung tjej, nämligen Smilla Luuk. Hon är född 1997 och redan 2010 startade hon bloggen glutenfrittliv.se där hon snabbt fick många följare. Hennes första, men knappast sista, bakbok heter alltså Smilla bakar glutenfritt och där delar hon med sig av sina favoritrecept för den som vill njuta av goda bakverk trots att man är glutenintolerant. När boken kom ut var hon bara 15 år.

Boken innehåller recept på exempelvis kladdkaka, kärleksmums, kanelbullar, semlor, princesstårta, pavlova, chokladbollar, macarons, pizza, pizzabullar, amerikanska pancakes, scones och hemgjord pasta. Det mesta som man längtar till i brödväg alltså. I boken bjuder hon också på många tips och råd, liksom personliga texter om livet som glutenintolerant. En perfekt bok att ge bort till den som har en glutenintolerant bok i sin närhet. Jag såg att hon för nåt år sedan också kommit ut med en uppföljare – Smilla lagar glutenfritt. Böckerna vänder sig till tonåringar som vill kunna fixa själva i köket, men recepten funkar förstås lika bra för vuxna. Ett plus för den snygga, lite retroinspirerade formgivningen.

Smilla bakar glutenfritt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Ett tillfälle man ofta bakar till är ju barnkalaset. För ett par månader sedan hade jag kalastema här på bloggen och då tipsade jag om massor av böcker som var tänkta som inspiration inför barnkalaset. Sedan dess har jag upptäckt ytterligare en bok på detta tema, nämligen Barnkalas – 50 bakverk & 10 kalasteman av Sandra Boart.

Precis som titeln antyder så finns det alltså tio kalasteman som också utgör bokens olika kapitel. Det är Babyshower, Dop & Namngivning, Ettårskalaset, Godisfest, Prinsar & Prinsessor, In i skogen, Cirkuskalas, Superhjälte, Halloween och Piratparty. I början av boken finns också ett inledande kapitel om olika verktyg som kan vara bra att ha. Boken avslutas också med ett kapitel med steg för steg beskrivningar på hur man till exempel fyller och täcker en tårta.

För vart och ett av de kalasteman som presenteras i boken finns ett antal recept på bakverk av olika slag som då passar in på respektive tema. De har olika svårighetsgrad, men jag tycker att det verkar som att de håller något högre svårighetsgrad rent generellt än för den absoluta nybörjarbakaren. För varje kalastema finns också massor av inspirerande bilder så man får lite inspiration för dukning och dekor också. Jag hade dock gärna sett ännu mer sådana inslag i boken, som det är nu så är det främsta fokuset just på bakverken, men jag hade velat ha ännu mer tips på hur man gör för att hålla ihop temat även när det gäller exempelvis inbjudningskort, dekor, dukning, lekar osv. Men oavsett så får man mycket inspiration inför framtida barnkalas av denna bok.

Barnkalas – 50 bakverk & 10 kalasteman är utgiven av Lava förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.