Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

december 2019
M T O T F L S
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Faktaböcker vuxen

Så jävla trött

Så jävla tröttSå jävla trött – Om kvinnors känslomässiga arbete och vägen till förändring är skriven av Gemma Hartley. Det var från början en tidningsartikel som hon arbetade om och fördjupade för att ge ut i bokform. Artikeln Women arent nags, were just fed up publicerades i Harpers Bazaar 2017 och fick över en miljon delningar. I boken diskuterar Gemma det som hon kallar för känslomässigt arbete, det vill säga de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givna. Det som är en självklar, men ofta osynlig del av många kvinnors vardag. Ni vet: tänka ut presenter till svärföräldrarna, ha koll på allt som händer i barnens skola, veta när det är dags att handla mjölk – det vill säga att organisera uppgifterna i hemmet och göra det känslomässiga jobbet. Trots att det är en sådan självklar del av hur våra relationer upprätthålls i hemmet, på arbetsplatsen, i samhället i stort är känslomässigt arbete ett relativt outforskat område. Gemma Hartley sätter ord på denna tunga börda och kallar det feminismens nya frontlinje.

Allting började med att Gemmas man lät en förvaringslåda ligga kvar på golvet i klädkammaren. ”Jag ska inte städa upp efter honom den här gången”, tänker Gemma. Ett dygn går, inget händer. Nästa dygn hämtar Gemma en pall och knölar tillbaka lådan, och när hennes man säger ”du hade bara behövt be mig så hade jag gjort det” så känner hon en gränslös vrede. Den där vreden handlar om känslomässig arbete.

Känslomässigt arbete är enligt Gemmas definition en blandning av att hantera känslor och att hantera ett helt liv. Det är det obetalda, osynliga arbetet som vi utför för att hålla våra nära och kära bekväma. Man kan också kalla det för mentalt arbete, mental börda, osynligt arbete eller kontorsarbete i hemmet. Det är ett arbete som kräver både tid och kraft och som vi aldrig helt kan stänga av i våra hjärnor. Enligt Gemma Hartley förbrukar det stora reserver av mental kapacitet som vi skulle kunna använda på annat: på våra karriärer, våra liv och vår lycka.

Men känslomässigt arbete handlar inte om kontroll, ordning eller renhet egentligen. Det handlar om att bry sig. ”Det handlar inte bara om hur ofta jag vill att golvet blir dammsuget; det handlar om huruvida arbetet jag lägger på vårt liv är värdefullt”, skriver Gemma Hartley.

Gemma vänder sig från ”att hjälpa till” respektive ”be om hjälp”:

”Vi vill inte tjata. Vi vill bara att allt blir gjort, och det är svårt att göra allting själv. Att vi upplevs som tjatiga är ett av skälen till att vi ödslar så mycket mental energi på att välja ifall vi ska delegera uppgifter, även känt som att ”be om hjälp” – vilket de flesta kvinnor helst vill slippa.”

”Sanningen är att jag inte behöver ”hjälp” – jag behöver en fullvärdig partner. Det är två olika saker. Att hjälpa till betyder ”det är inte mitt jobb”. Att hjälpa till betyder ”det är ditt ansvar”. Att hjälpa till innebär att den som hjälper till gör lite extra när den som är ansvarig har halkat efter. Varför är bara en av oss ansvarig för vårt gemensamma liv? Att ha ett fullvärdigt partnerskap däremot innebär att ingen behöver delegera eller detaljstyra. Det är att tänka annorlunda kring vem som förväntas göra vad – och vem som ska vara ansvarig. Det är att överge idén om hjälp helt och hållet och dela lika på ansvaret.”

Gemma skriver att det inte handlar om att kvinnor ska lämpa över bördan på någon annan och att hon inte tror att hon känner en enda kvinna som på riktigt vill lämna ifrån sig allt sitt känslomässiga arbete:

”Det känslomässiga arbetet är för viktigt för att vi bara ska släppa taget om det. Det vi behöver är fler människor som förstår och skördar frukterna av det känslomässiga arbetet. Det vi behöver är partners som verkligen förstår oss, som visar solidaritet och engagerar sig för att bygga ett liv tillsammans med oss.”

”Jag vill inte sluta bry mig. Jag vill bara att andra också ska bry sig.”

Men Gemma är också tydlig med att det inte bara är män som behöver ändra sig, utan att även kvinnorna behöver ändra sina synsätt. Även hos kvinnorna finns det beteenden och tankemönster som behöver förändras. För kvinnorna kanske det framförallt handlar om att vi måste sluta tänka att vårt sätt är bäst och att vi av naturen är bättre på känslomässigt arbete. Gemma skriver en hel del om könsrollerna och hur de är socialt betingade:

”Idealet för hur den perfekta husfrun och modern ska vara må ha förändrats under åren, men rollerna har inte försvunnit eller blivit förlegade. Istället har de staplats ovanpå de nya roller som kvinnor har intagit i världen och arbetslivet.”

”Idag måste kvinnor brottas med den manliga standarden på arbetet men fortfarande fylla rollen som hängiven husfru och mor på en bråkdel av tiden. Vi måste utföra allt känslomässigt arbete, en stor del av det fysiska hushållsarbetet samt alla åtaganden vi har utanför hemmet. Och istället för att erkänna att vi är överbelastade och trycka på för en förändring har vi köpt in oss i den nya feminina mystiken som hävdar att kvinnor kan och borde vilja ”ha allt”. Vi kan ha både familj och karriär. Vi kan vara både den perfekta mamman och den perfekta karriärkvinnan. I teorin låter det som det bästa av två världar, men i praktiken betyder det att vi får alldeles för mycket på vårt bord.

”Män socialiseras till att associera manlighet med aggression, undertryckande av känslor, beskydd och försörjning. Kvinnor socialiseras till att associera kvinnlighet med känsloarbete, omvårdnad, omsorg, barnuppfostran och omtanke. Det är alltså uppenbart varför det är lättare för kvinnor att väva in känslomässigt arbete i sina liv och identiteter, även om män i teorin är lika kapabla till det. Det är miljö, inte arv. Vi föds med samma fallenhet för känslomässigt arbete, men bara hälften av oss har fått träning i det. Därför verkar det på ytan som om kvinnor av naturen är bättre på känslomässigt arbete än män. Men man kan lära sig färdigheterna och slipa på dem. Så länge vi är beredda att göra plats för varandras framsteg, finns det ingen anledning till att män inte skulle kunna bli bättre på känslomässigt arbete. De kan, med tid och övning, finna värdet i det och upptäcka en ny mänsklig fullkomlighet som kan få dem att känna sig mer närvarande i sina liv.”

Gemma poängterar också att allt med känslomässigt arbete inte alls är dåligt. Hon menar att de män som tar över och gör en del av det känslomässiga arbetet får ett rikare liv och blir mer närvarande i sina egna liv. Det är inte en börda utan en tillgång.

I slutet påpekar hon också att vi kvinnor måste bli bättre på att själva också värdesätta det känslomässiga arbetet. Att erkänna att det är värdefullt. Att uppskatta det. Och att kunna sätta gränser för det känslomässiga arbetet.

”Att sätta gränser handlar inte om att skada dem som inte gör sin andel. Att sätta gränser handlar överhuvudtaget inte om andra. Det handlar om dig. Det handlar om att se till att din tid, ditt mentala utrymme och din känslomässiga energi utnyttjas på ett sätt som stämmer överens med dina värden och prioriteringar. Känslomässigt arbete tjänar alltid ett syfte, men det tjänar inte alltid dig”.

Det är en intressant bok med många poänger. En av få som tar upp just denna bit av jämställdheten, något som de flesta kvinnor förstår precis vad det handlar om, men som troligen inte särskilt många män förstår sig på. Gemma Hartley börjar med att zooma in just där hon står, i sitt eget privatliv och i sin egen relation. Under boken zoomar hon allt eftersom ut och börjar fundera på skillnaden rent generellt mellan män och kvinnor och deras respektive könsroller, hur det ser ut på arbetsplatser, i offentligheten och i politiken. På så sätt får vi väldigt många olika perspektiv, vilket jag tycker om. Samtidigt blir det lätt lite tjatigt. Som jag nämnde i början så utgår boken från en tidningsartikel och emellanåt känns det som att Hartley redan har sagt allt hon tycker om frågan och att resterande bara blir samma sak fast med andra ord. Det blir många upprepningar. För oss i Sverige märks det också rätt så tydligt att vi har kommit längre än man har gjort i USA. Boken är väldigt amerikaniserad och det är ibland svårt för mig som svensk att relatera till vissa saker helt enkelt för att det är så främmande här. Men är man intresserad av jämlikhet, feminism och relationer bör man absolut läsa boken.

Så jävla trött är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Flickan och skammen

Flickan och skammenFör många år sedan läste jag Flickan och skulden, en reportagebok om samhällets syn på våldtäkt och de kvinnor som blir offer för våldtäkter, hur de ifrågasätts och hur våldet normaliseras. Länge har jag tänkt läsa även uppföljaren, Flickan och skammen, som mer fokuserar på hur samhället ser på kvinnors sexualitet. Det handlar om ryktesspridning, smutskastning och skam, framförallt det som kallas för slutshaming på engelska.

Wennstam skriver att kvinnor i alla tider har smutskastats för sin sexualitet. Den kvinnliga lusten har alltid varit ifrågasatt, omgiven av förmaningar och kontroll. Den kvinna som inte har följt den snäva mallen har stämplats, degraderats, blivit paria. Ord som hora, luder, vandringspokal, madrass och fladderfitta förföljer kvinnor som inte beter sig så som samhället menar att kvinnor borde bete sig med sin sexualitet. Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats och smutskastats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, kvinnor kan lika gärna kallas slampa för sin klädsel eller sätt att prata. En kvinna som tar plats, i offentligheten eller i klassrummet, kan snabbt degraderas genom att stämplas som hora. Inget är mer effektivt för att oskadliggöra en kvinna, för att få hennes person och hennes ord att bedömas annorlunda. För det en ”hora” säger eller gör bedöms utifrån en helt annan skala. Det är inte lika mycket värt, inte lika viktigt eller sant. Ordet färgar av sig på allt.

Idag lever vi dessutom i en digital värld där orden som skrivs om en flicka inte går att sudda bort. De sprids med otrolig hastighet, hur långt som helst. En kommentar eller en bild finns kvar för oöverskådlig framtid. För den som utsätts för ryktesspridning innebär det att övergreppet aldrig tar slut. Risken att vara näst på tur att bli kallad hora får dessutom majoriteten av tjejer att begränsa sig och anpassa sitt beteende när det kommer till sex, romantik och relationer. Rädslan för horryktet påverkar därför alla kvinnor, menar Wennstam.

Det är viktiga och brännande ämnen som Katarina Wennstam – som vanligt – tar sig an i sin reportage- och debattbok. Det är jobbig läsning. Säkert också provocerande för vissa. Men desto viktigare att dessa saker belyses. Boken varvar faktaavsnitt med berättelser från kvinnor om hur deras erfarenheter ser ut. Katarina Wennstam står alltid på de utsatta flickornas och kvinnornas sida och det är deras röster som får komma till tals. Boken är ingen ögonöppnare för mig, men jag hoppas att den är det för många andra. Och jag hoppas att den används och diskuteras i skolor och i rättssalar. Bara så kan en riktig förändring ske.

Boken har fått viss kritik för att den är spretig, rörig och för att den behandlar så stort material och så stora tidsperioder att Wennstam mer skummar på ytan än fördjupar och analyserar. Jag kan hålla med, den tillför som sagt inte så mycket nytt för min del och upplägget gör den aningen tungläst. Boken hade nog behövt ett snävare fokus för att kunna gå djupare och därmed beröra än mer. Inte desto mindre är den viktig, aktuell och välbehövlig i samhällsdebatten.

Flickan och skammen finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Lev mer, tänk mindre

Lev mer, tänk mindre : bli fri frÃ¥n nedstämdhet och depression med metakognitiv terapiLev mer, tänk mindre – Bli fri från nedstämdhet och depression med kognitiv terapi är skriven av Pia Callesen. Hon är specialist i psykoterapi och vidareutbildad i kognitiv och metakognitiv terapi. Boken har blivit en bästsäljare i Danmark och är såld till flera andra länder som Tyskland, Norge och Storbritannien. Nu i höst kom den på svenska. Boken handlar om MCT som står för Metakognitiv terapi. Det är en terapiform som just nu slår igenom på bred front. Fokus ligger på hur metoden kan användas mot depression. Studier har visat att ända upp till 80 procent av de behandlade kommer ur sin depression med hjälp av metoden, dessutom på rekordtid.

Pia Callesen förklarar hur vi kan ta kontroll över våra grubblerier och tankar. Hon menar att det inte är sorg, olycksfall, nedstämdhet eller negativa tankar som gör oss deprimerade, utan hur vi hanterar våra tankar och hur mycket tid och uppmärksamhet vi ägnar åt att älta och grubbla. Om man grubblar och ältar kan det leda till en nedåtgående spiral som vidmakthåller depressionssymptom.

Boken förklarar tankesättet, varför det är bra att tänka mindre och undvika att fastna i de negativa tankarna, grubblandet och ältandet. Det är lätt att förstå mekanismerna bakom och hur modellen fungerar. Man får tips om hur man gör för att bli medveten om när man har fastnat grubblerierna och vilka tankar som fungerar som triggertankar. Och kanske viktigast – boken ger också förslag på hur man kan göra för att ta kontroll över sina grubblerier.

Lev mer, tänk mindre vänder sig både till den som lider av depression och till den som vill slippa hamna där. Strategierna och modellen är enkel att använda sig av även om man inte (ännu) lider av någon depression. Jag får flera aha-upplevelser och känner att det är kloka tankar för alla som vill ha mer livsglädje och energi.

Boken är utgiven av Norstedts förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Läs mig – en kreativ PR-handbok

Läs mig! : en kreativ PR-handbokI och med att bokbranschen har växt, utgivningsmöjligheterna ökat explosionsartat och allt fler ger ut sina böcker själv utan att ha ett stort förlag i ryggen så har det också kommit fler frågor som har med PR, marknadsföring och försäljning att göra. Marthina Elmqvist har under många år jobbat med dessa frågor och har nu gett ut en bok där hon samlat sin kunskap. Läs mig! En kreativ PR-handbok är precis vad titeln antyder, nämligen en bok som vänder sig till författare eller små förlag. Den innehåller massor med råd och tips för den som behöver marknadsföra sina böcker eller sitt författarskap med en liten budget.

Boken handlar till exempel om hur man kan kontakta pressen, hur man skriver ett bra pressmeddelande, hur man skaffar sig många följare i sociala medier, skillnaden mellan bra och dåliga recensioner, att skapa releasefester, hur man gör lyckade författarframträdanden, bokprisernas betydelse, hur man säljer in sig till bokhandlar i Sverige, vart på nätet man måste synas, hur man skaffar sig en litterär agent och mycket mer.

Jag som själv gett ut två böcker och dessutom jobbat som frilansjournalist och drivit denna bokblogg i 11 år har erfarenhet från båda sidorna, alltså både att man som författare vill nå ut och att man som journalist/bokbloggare ibland blir översköljd av förfrågningar från författare som vill att man ska läsa och skriva om deras böcker. Jag tycker att den här boken är jättebra. Så många gånger jag har sett mindre bra pressmeddelanden eller reklammejl och tänkt att det borde finnas en bok som ger tips och råd för författare som vill nå ut. Och nu finns den boken! Här kan man verkligen läsa allt man behöver. Lära sig bokbranschen utifrån och in. Ta reda på hur man gör rätt. Men också få stöd om man ändå gjort misstag. Det finns massvis med konkreta tips och råd, dessutom helt anpassade till den svenska bokbranschen. Förtydligande exempel och checklistor gör också innehållet mer lättillgängligt. Jag gillar de avsnitt där Elmqvist skriver om vad som är rimliga förväntningar. Vad är egentligen rimligt att hoppas på när det gäller antal bokrecensioner/antal sålda ex och liknande? Om man har rimliga förväntningar och kunskaper kring bokbranschen är det lättare att lyckas och man minskar riskerna för att bli besviken. Med rätt kunskap är det också lättare att fokusera sin energi och budget till det som har störst chans att ge rätt resultat. Det här är en måste-bok att ha i bokhyllan för alla aspirerande författare och en självklar present till alla som har blivit eller drömmer om att bli utgiven.

Läs mig! En kreativ PR-handbok är utgiven av förlaget Calidris och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Själen är ett verb

Själen är ett verb : konsten att ha en god relation till dig självVad vill du med ditt liv? Vad är verkligen meningsfullt? Hur kan du utforma ditt liv så att du ångrar så lite som möjligt? Dessa existentiella frågor och många fler ställs i boken Själen är ett verb – Konsten att ha en god relation till dig själv. Boken är skriven av Philip Bäckmo som är beteendevetare, legitimerad psykoterapeut och diplomerad psykosyntesterapeut. Han använder ett berättargrepp där han växlar mellan å ena sidan fakta och visdom från stora tänkare som Nietzsche och Camus och å andra sidan erfarenheter och exempel från sin egen vardag där han möter klienter i psykoterapi.

Boken handlar om hur man kan förbättra och fördjupa relationen till sig själv. Innehållet är indelat i fyra olika delar: Lär känna dig själv, Ta hand om dig själv, Var lojal mot dig själv samt Lev i kontakt med ditt inre djup. Var och en av dessa delar har dessutom ett antal kapitel som handlar exempelvis om att upptäcka vad som ger en energi, hitta sin livsfilosofi, söka balansen mellan mening och njutning, förstå sina inre behov, reflektera över vilken attityd till känslor som fanns i ens uppväxt, lära sig hantera besvikelser, undvika att fångas av statusstress och skaffa en fuck off-knapp. Det är mycket som ska rymmas på bokens knappt 300 sidor och ibland känns det också som att författaren endast skummar på ytan på ett intressant och viktigt avsnitt. Har man som jag läst ett antal böcker inom personlig utveckling kanske man emellanåt hade önskat sig lite mer fördjupning. Jag skulle också önska lite mer övningar/reflekterande frågor där jag uppmanas att skriva ner svar á la självhjälpsbok. Men författaren skriver lite mer om tanken bakom boken på sin hemsida och när jag läste det förstod jag varför upplägget är som det är och uppskattar det mer.

Boken är inte tänkt som en källa till svar, utan snarare som en källa till bra frågor. Kapitlen är korta och ska fungera som tankestartare, få dig på ett spår som du kan gå vidare i med egna tankar och reflektioner.

Dessutom har Själen är ett verb något som de flesta självhjälpsböcker brukar sakna, nämligen teorierna bakom. Jag har som sagt läst många böcker inom området tidigare, men aldrig någon som så tydligt gått tillbaka till de gamla tänkarna och satt deras tankar och idéer i en modern kontext. Jag gillar också att de existentiella frågorna får ta så stort utrymme, vilket känns helt rätt i en tid då vi annars så sällan har kontakt med oss själva. Trots att boken har närmare 300 sidor är den snabbläst och lättillgänglig. Innehållet är dock inget som snabbt försvinner, det stannar kvar och ger upphov till många nya tankar och funderingar, precis som författaren var ute efter. Vill du komma i kontakt med ditt inre, lära känna dig själv och komma in på ett nytt spår i livet ska du absolut titta närmare på Philip Bäckmos bok.

Själen är ett verb är utgiven av Roos & Tegnér och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Skriva poesi – om diktandets hantverk

Skriva poesi : om diktandets hantverkDet är väl inte särskilt förvånande att jag gillar att skriva – jag har haft den här bloggen i 11 år nu och nästan lika länge jobbade jag som journalist innan jag skolade om mig till bibliotekarie. Numera är skrivandet ett fritidsintresse snarare än min heltidssysselsättning, men det är ändå roligt att läsa facklitteratur om skrivande av olika slag. Nu har jag till exempel läst om att skriva poesi i Mats Söderlunds Skriva poesi – om diktandets hantverk. Söderlund har själv publicerat flera diktsamlingar och han har varit ordförande för Sveriges författarförbund. Han ansvarar också för avdelningen Poesiskolan i tidningen Skriva som är Sveriges ledande magasin för skrivande människor. Denna bok är också publicerad av Offside Press/Tidningen Skriva.

I denna bok får man lära sig hur man skriver en dikt, från första tanken till fullvärdig dikt. Men också hur man hittar tonen, använder rätt rytm och hur man arbetar med teman. I varje kapitel finns exempel på olika dikter som analyseras för att ta reda på hur poeterna gör för att trollbinda sin publik. Här finns exempel från såväl antiken som samtiden och det ges exempel på olika typer av poesi för att visa på hur bred genren faktiskt är. Boken vänder sig också till en bred målgrupp – metoderna funkar lika bra för den som vill använda klassiska versmått till den som vill ställa sig på en poetry slam-scen. Här finns massor av konkreta tips och råd om hur man skapar stämning med ljud, fyller sina poetiska bilder med kontraster, skapar lyrisk komplikation, hittar diktens smärtpunkt och mycket mer. Alla tips och metoder leder framåt tills man i slutet av boken skriver färdigt sin dikt. Slutligen får man tips om hur man skriver en hel diktsamling och skickar in till förlag eller publicerar själv. Tycker man om att skriva poesi – eller aldrig har gjort det och vill testa – så är Skriva poesi – om diktandets hantverk alltså en innehållsrik, läsvärd bok med massor av råd. I alla fall kring själva hantverket, resten måste finnas inne i en själv, precis som Mats Söderlund skriver:

Att skriva en handbok i att skriva poesi är en paradox. Som att skriva en handbok i magi. När du avslöjar tricket upphävs samtidigt magin.

Det är därför en handbok i poesi aldrig i sig kan vara tillräcklig.

Du kan lära dig hantverket.

Men magin måste du tillhandahålla själv.

Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Må bra som förälder

MÃ¥ bra som förälder : psykologernas strategier för smÃ¥barnsÃ¥renHur tar man hand om sig själv efter månader med otillräcklig sömn? Hur orkar man vara en bra förälder till ett barn som trotsar? Och vad är egentligen en bra förälder?

Jag ser en trend bland föräldraböckerna, där fokus mestadels tidigare har legat på barnets skötsel och hur man på bästa sätt tar hand om sin telning, men nu har vidgats till att också uppmärksamma föräldern själv. Jag läste till exempel nyss en bok om hur man överlever sömnbristen under småbarnsåren och nu har jag läst Må bra som förälder – psykologernas strategier för småbarnsåren. Boken är skriven av Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth som båda är leg psykologer men också småbarnsföräldrar. Tillsammans har de skrivit en bok som fokuserar på föräldern – förälderns mående, känslor och reaktioner. Boken är fylld av både personliga berättelser att känna igen sig i men också konkreta tips, råd, strategier och metoder för hur man hanterar vanliga utmaningar som stress, nedstämdhet, sömnbrist och oro. Allt för att man som förälder själv ska må bättre under småbarnsåren eftersom det gör en till en mer kärleksfull förälder.

Boken fokuserar alltså på småbarnstiden, vilket enligt föräldrarna handlar om 0-6 år. Det finns sju kapitel i boken. Det första handlar om föräldrarollen, att det både är underbart och svårt att vara förälder. Därefter kommer kapitel som handlar om krav, förväntningar och stress, om nedstämdhet och ensamhet, om ilska och irritation, om den ständiga jakten på sömn, om oro och ångest samt om kärleksrelationen under småbarnsåren. Boken inleds med ett förord, avslutas med efterord samt lästips och referenser. Man kan välja ut de kapitel som är viktiga just nu eller läsa boken från pärm till pärm. Den vänder sig såväl till förstagångsföräldrar som till flerbarnsföräldrar. Trots att jag har fyra barn så finns det tips och råd som jag kan ta till mig. Boken fokuserar på vardagliga utmaningar snarare än stora problem, vilket gör att den tilltalar en bred målgrupp och att igenkänningsfaktorn är stor. Eftersom författarna jobbar mycket med KBT i sin yrkesroll finns också många tips och strategier som utgår från detta. Det finns många intressanta övningar där man själv får reflektera, antingen i sitt inre eller genom att skriva ner sina tankar.

Må bra som förälder är en bok som borde delas ut till alla nyblivna föräldrar redan på första BVC-besöket. Här tar författarna upp många av de tankar och känslor som jag tror alla föräldrar har någon gång. Känslan av stress, oro, otillräcklighet, trötthet. Man får en bekräftelse på att fler har samma känslor och tankar och att det är helt okej att känna som man gör. Genom bokens berättelser och exempel märker man att fler delar samma erfarenheter. Men bäst av allt är att man också får tips och råd för att må bättre. Hur man kan minska dessa känslor eller känna annorlunda. Konkreta tips för hur man kan minska stressen eller få sova bättre. Jag gillar att boken är skriven i en svensk kontext, vilket gör det extra lätt att relatera. Jag gillar också att boken känns så inkluderande. Den förutsätter exempelvis inte att alla föräldrar lever i heterosexuell tvåsamhet. Boken känns också uppdaterad och aktuell.

Må bra som förälder – psykologernas strategier för småbarnsåren är utgiven av Norstedts förlag och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa hos Adlibris och Bokus.

Förvara smart och Organisera och förvara hemma

Förvara smart - organisera ditt hem Under många år har jag följt Förvaringsdrottningens blogg på nätet. Egentligen heter hon Paulina Draganja och hon är proffs på allt som har med förvaring och organisering i hemmet att göra. Hon har också gett ut två böcker: Förvara smart – organisera ditt hem och Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan.

Förvara smart – organisera ditt hem är till för den som vill lära sig mer om smart förvaring och hur man organiserar sitt hem på bästa sätt. Boken är fylld av tips, råd och inspiration. I början av boken får man lära sig lite grundläggande fakta och tips, till exempel förvaringens ABC och hur viktigt det är att kontinuerligt rensa hemma. Därefter följer olika kapitel som vart och ett fokuserar på de olika rummen i hemmet: köket, hallen, sovrummet, badrummet, barnrummet, vardagsrummet, arbetsrummet, städ och tvätt och förrådet. I slutet av boken finns ett kapitel om småförvaring och det slutliga kapitlet fokuserar på hur man behåller ordningen när man en gång för alla har fått ordning hemma. Boken är verkligen fylld med tips på smarta förvaringslösningar, smidiga prylar man kan använda när man strukturerar hemmet, hur man ska tänka när man organiserar och strukturerar för att få till det så bra som möjligt. Det finns gott om checklistor, steg-för-steg-listor och punktlistor som gör texten tydligare och mer överskådlig. Dessutom är boken berikad med mängder av färgfoton och illustrationer som förtydligar och inspirerar. Kapitlen som handlar om specifika rum är väldigt bra eftersom de visar vilka speciella utmaningar och förutsättningar som finns med just det rummet och tips på hur man ska kunna lösa dem. Boken är helt enkelt en guldgruva för alla som gillar att fixa hemma och vill få ordning i sitt hem.

Organisera och förvara hemma - ett projekt i veckanOrganisera och förvara hemma – ett projekt i veckan kom till efter att Förvaringsdrottningen skapade en utmaning på sin blogg. Varje vecka skrev hon ett nytt inlägg med ett uppdrag som man själv kunde göra där hemma. Genom att göra ett uppdrag i veckan har man till slut gått igenom i stort sett hela hemmet. På så sätt har man fått en konkret handlingsplan för att bocka av ett område i taget. Projekten varierar i omfattning, vissa veckor är det mer omfattande, andra veckor mindre omfattande. Vissa av uppdragen är inte relevanta för alla – alla har kanske inte en balkong eller en tvättstuga hemma exempelvis. Men då kan man istället göra något annat uppdrag just den veckan eller hoppa till en annan vecka. I och med att uppdragen är olika omfattande så kan man också byta ifall ett veckouppdrag är alldeles för omfattande en speciell vecka då man kanske har massor av annat att göra. På bloggen följde Paulina upp hur det gick för de som valde att följa hennes projekt. Man kunde dela med sig av uppdragen, hur man löste dem och vilka svårigheter man ställdes inför. På så sätt fick man ännu fler tips och råd än de som redan finns i boken. De gamla blogginläggen finns kvar för de som väljer att hoppa på projektet nu i efterhand. Men det går utmärkt att också bara läsa boken och inte följa bloggen alls. Paulina skriver tydligt intill varje uppdrag vad som är tänkt att man ska göra just den veckan och sedan ger hon massor av tips, råd och inspiration. En vecka handlar det om att rensa och organisera i kylskåpet, en annan vecka om att skapa bra förvaring i hallen. Ytterligare uppdrag är att organisera posten, rensa anslagstavlan eller kylskåpsdörren, organisera städskåpet, vårstäda, säsongsanpassa garderoben, bli av med pappers- och tidningshögarna, vårstäda uterummet, rensa och organisera bokhyllan, rensa i garaget/verktygslådan och att göra sig av med utrensade saker. I boken finns checklistor så man kan kryssa för när man gjort ett uppdrag. På så sätt blir det tydligt även om man hoppar mellan uppdragen istället för att ta dem i kronologisk ordning. Paulina är också noga med att man ska belöna sig efter varje genomfört uppdrag för att bibehålla motivationen att fortsätta rensa och organisera hemma.

Både Förvara smart – organisera ditt hem och Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan är utgivna av Bokförlaget Semic. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här). Paulina Draganja är i höst också aktuell med sin tredje bok: Flytta smart – planera, rensa och organisera. Den skulle jag ha behövt redan nu i sommar när jag själv flyttat. Men jag ser fram emot att läsa den ändå när den kommer.

Göra gott – en sjuksköterskas berättelse

Göra gott : en sjuksköterskas berättelseSjuksköterska är ett av världens äldsta yrken. Ändå finns det knappt några böcker som skildrar sjuksköterskans vardag. Göra gott – en sjuksköterskas berättelse är en av dessa få. Dessutom en bok som ger ett av världens äldsta, men också viktigaste och svåraste yrken den uppmärksamhet det förtjänar. Christie Watson har jobbat som sjuksköterska under 20 år, på flera olika avdelningar, men mestadels som barnsjuksköterska till svårt sjuka barn. I den här inifrånskildringen berättar hon personligt, medkännande och insiktsfullt om de erfarenheter hon samlat under sitt yrkesliv – från födsel till död, från akuten till långvården.

Det är en memoarbok, men också så mycket mer – ett arbetsplatsreportage med medicinhistoriska referenser till bland annat Florence Nightingale. Waters kåserar om sitt yrke, vad som krävs av en sjuksköterska, hur yrkesrollen förändras genom åren hon jobbar och hur den annars ganska tillslutna sjukhusvärlden egentligen fungerar. Ibland får vårdens sparkrav sig en känga och mellan raderna märker man en oro för yrkets framtid. Och det är väldigt intressant, framförallt om man som mig alltid har fascinerats av sjukhus och allt som händer där. Men det som verkligen griper tag i mig som läsare är förstås alla de människoöden vi får ta del av. Vi får följa med när en orolig mamma för första gången vågar hålla sin för tidigt födda son i famnen. När akutlarmet går. Under plågsamt långa och komplicerade hjärtoperationer. Och vid det svåraste av allt, när ett barn har dött och den sörjande familjen ska ta farväl.

Sorg och glädje blandas, precis som i verkliga livet. Mina ögon tåras emellanåt. Samtidigt får jag ta del av en enorm kärlek. Christie Waters har nämligen en stark kärlek till sitt yrke och till patienterna. Hon lyckas också förmedla vad sjuksköterskeyrket egentligen handlar om – bemötande, omvårdnad, respekt, vördnad, värdighet. Allt detta på ett sätt som verkligen griper tag och fängslar mig som läsare. Det här är måste-läsning för alla sjuksköterskor och blivande sjuksköterskor, för alla som gillar sjukhusmiljöer eller arbetsplatsskildringar och för alla som vill läsa om livet, verkligheten och mänskliga möten.

Göra gott – en sjuksköterskas berättelse är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tänk som en trädgårdsmästare

Genvägar till vacker trädgÃ¥rd : tänk som en trädgÃ¥rdsmästare  Genvägar till köksträdgÃ¥rden

I böckerna Genvägar till köksträdgården och Genvägar till vacker trädgård får man lära sig att tänka som en trädgårdsmästare. Böckerna är skrivna av Linda Schilén som själv är trädgårdsmästare, men också konstnär och författare. Hon framträder ofta som trädgårdsprofil i radio, teve och på mässor.

I boken Genvägar till köksträdgården får man ta del av Lindas genvägar och smarta metoder för att bygga upp sin egen köksträdgård. Allt från hur man förbereder odlingsplatsen och väljer rätt läge till att välja rätt jord och rätt grönsaker, men också vidare till konsten att gallra och hur man maxar skörden genom att gödsla och vattna på rätt och så förstås hur man skyddar mot skadedjur och svampsjukdomar. I boken finns också husmorsknep och listor för att underlätta inför odlingen och skötseln av köksträdgården. Några steg-för-steg-projekt presenteras också, till exempel hur man bygger sin egen odlingsbädd eller fixar ett bevattningssystem. Boken är fylld av inspirerande färgfoton, förtydligande checklistor och register som gör det enkelt att hitta det man söker. Överallt finns också massor av små knep, tips och råd, man verkligen känner att Linda Schilén vill dela med sig av sin kunskap.

Genvägar till vacker trädgård var Lindas första bok och den har i princip samma upplägg, fast här är fokus på resten av trädgården. Det handlar alltså om rabatter, fruktträd, perenner, buskar och så vidare. Hur man planerar sin trädgård, hur man skapar harmoni i rabatterna genom växtval och färgkombinationer, hur man beskär fruktträd och buskar, hur man blir av med ogräs och mossa och hur man skyddar sig mot trädgårdssnyltare som till exempel rådjur, sniglar och harar. Även här finns massor av listor och checklistor, steg-för-steg-projekt, husmorstips och mängder av fina färgfoton.

Båda dessa böcker är perfekta för nybörjaren. Vill man ha trädgårdsböcker som förmedlar grunderna i odling och hjälper en att komma igång och skapa sin drömträdgård och samtidigt ha en massa inspiration så bör man ta en titt i dessa böcker. Båda är utgivna av Ordalaget och de kan lånas på biblioteket eller köpas hos Adlibris (här och här) eller hos Bokus (här och här).