Ett schlagerliv

Under julhelgerna har jag kört en hel del mil och under tiden har jag lyssnat på Kikki Danielssons Ett schlagerliv. Ljudboken kommer från Earbooks och uppläsare är Anna Maria Käll. Kanske är Kikki Danielsson ett otippat val för mig, jag tillhör inte riktigt målgruppen för hennes musik. Men även om jag inte har varit runt på dansbanorna och lyssnat till henne eller minns hennes deltagande i Melodifestivalen särskilt starkt, så tycker jag om att läsa om (eller lyssna till i det här fallet) intressanta personers livsöden. Och det har jag verkligen fått göra. Vem hade kunnat tro att Kikki Danielsson varit ett mobbat fosterbarn? Eller att hon mer än många andra svenska artister har fått tagit del av artistlivets baksidor. Men hon har också mer erfarenhet från musikbranschen än många andra och hon har hunnit vara med om många, många spännande saker som hon nu berättar om.

Jag tänker inte avslöja särskilt mycket av innehållet i boken/ljudboken, för jag tycker att den är så pass intressant att jag vill rekommendera den till alla andra. Men jag kan avslöja att jag har fått en ökad respekt och beundran för Kikki Danielsson som person och jag har också fått upp ögonen mer för medias granskning av svenska kändisar. Dessutom har jag fått fem timmars intressant och gripande underhållning. Läs eller lyssna på Ett schlagerliv, ni kommer inte att ångra er!

Postcard killers

Jag har börjat nytt jobb, vilket innebär många timmar i bil per dag. Bilkörande innebär i mitt fall möjlighet att lyssna på cd-böcker. De senaste vändorna jag kört har jag lyssnat på Postcard Killers, det romanprojekt som Liza Marklund gjort tillsammans med den amerikanske författarkollegan James Patterson. Tillsammans har de skrivit en deckare som utspelar sig i flera europeiska orter. Boken handlar om ett par som åker runt och mördar andra par, runt om i Europas huvudstäder. Efter morden tar de foton på kropparna och skickar till en journalist i respektive stad. Här i Sverige är det Dessi Larsson som får vykortet när två personer mördas i Stockholm. Detta gör att hon får kontakt med amerikanen Jacon Kanon, mordutredare från New York, och tillsammans dras de in i en tempofylld och fasansfull mordgåta. Nu har ju jag lyssnat på en cd-bok och alltså inte läst boken, men jag tror att den här boken är lika lättläst och snabbläst som Liza Marklunds övriga böcker. Den har ett enkelt språk, men också ett påtagligt driv som för handlingen framåt. Cd-boken gav mig underhållning under min pendling, men mycket mer än så är det inte. Det är ingen berättelse som stannar kvar, det är ingen story som utmärker sig på något sätt. En rätt så vanlig medelmåttig deckare alltså.

Håpas du trifs bra i fengelset

Jag har lyssnat på ljudinspelningen av Håpas du trifs bra i fengelset (Bonnier Audio). En nio timmar lång inspelning där Susanne Alakoski läser sin egen bok.

Det tog ett tag för mig innan jag kom in i sättet historien är berättad på. Hela historien är nämligen skriven som en dialog/samtal från Anni till Sami – syster och bror. Anni beskriver syskonens gemensamma uppväxt. Där fattigdom och avsaknad av pengar kantade vardagen. Inga fina kläder, inga fina saker. Men alltid alkohol. Det resulterade i  fosterhem och problemfyllda skolgångar.

Men för Anni går det ändå bra. Som vuxen har hon man, barn, hem och arbete. För Sami går livet åt helvete med missbruk, behandlingshem och dålig kontakt med sina två söner. Anni är orolig för sin bror. Ser sin far i honom. Vill inte att det ska ha gått så långt som det har. Hon följer honom från behandlingshem till behandlingshem. Har svårt att leva sitt liv i vetskapen om vad han gör mot sig själv. Periodvis försvinner Sami. Och periodvis vill hon inte ha kontakt med honom. Men ändå drömmer hon om den dagen de kan göra normala saker ihop.

Håpas du trifs bra i fengelset är en stark historia. En berättelse som skildrar missbruk från anhörigperspektivet. I boken Svinalängorna skildrar Susanna Alakoski samma problem fast ur barnens synvinkel. Här får man ta del av den vanmakt som finns. Och den starka vreden. Samt samhällets   utstötningsmekanismer och kriminalvårdens brister. Jag är inte oberörd efter att ha lyssnat klart på boken. Den känns i magen. Ljuspunkten i historien är syskonkärleken som lyser igenom hela berättelsen.

Kokain drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman

Lasse Wierup och Erik de la Regueras bok Kokain drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (Norstedts) har även kommit på ljudbok. Jag har tagit del av cd-boken där uppläsningen sker av Tomas Bolme.

Under 2000-talet skedde en förändring och kokainet nådde den stora massan. Från att ha varit en kändisdrog  nådde drogen ut till  radhusområdena. Och många Svenskar började använda kokain. För att behovet ska tillfredsställas begår människor och organisationer på andra platser grymma handlingar. Här beskriver författarna kokainets förutsättningar och dess väg till Sverige.

Det här är en viktig och intressant bok.