Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2019
M T O T F L S
« jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Skönlitteratur vuxen

En sekund är jag evig

En sekund är jag evig (ljudbok)En sekund är jag evig handlar om två kvinnor i två epoker och med en värja som binder dem samman. I nutid reser bibliotekarien Birgitta till Lund för att ordna med sin mors begravning. Hon borde städa ur sina föräldrars lägenhet, men fastnar istället i att läsa sin fars efterlämnade dokument. Han har släktforskat och upptäckt ett märkligt sammanträffande som leder ända tillbaka till Karl XII:s tid. Parallellt med historien om Birgitta får vi läsa om Annika. Hon var piga i början av 1700-talet, men när modern oväntat dött blir hon kvar i föräldrahemmet där den våldsamme styvfadern och brodern som inte kan ta hand om sig själv finns. När styvfadern misshandlar Annika och börjar smeka henne på fel ställen bestämmer hon sig för att fly hemmet. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?

Det visar sig att de två kvinnorna har en del gemensamt trots den stora skillnaden i tid. Boken är en historieskildring där krigsåren och dåtidens vardagsliv skildras, men lika mycket handlar boken om kvinnors förhållanden såväl då som nu. Kvinnornas situation på 1700-talet var hemsk, att kvinnan behövde få tillåtelse av antingen pappan eller maken vad de än skulle göra och att de inte hade någon frihet alls. Det är andra tider nu, men Birgitta upplever ändå att hon får stå tillbaka för sin egen make, att hans drömmar och mål i livet är viktigare än hennes, och det är hon nog inte ensam om att känna. Dessutom har hon en bror som är väldigt påstridig och van att få sin vilja fram. Inte nog med det, hennes far ägnade sin tid som pensionär åt släktforskningen istället för att finnas vid sin sjuka hustrus sida. Istället var det Birgitta som mitt i sina egna småbarnsår fick lämna allt och resa ner för att finnas vid moderns sida under den tuffa cancerbehandlingen. Det är intressant att boken varvar de båda kvinnornas liv, erfarenheter och upplevelser. Man ser att vissa saker verkligen är annorlunda nu mot för då, men vissa saker är ändå sig lika trots att så många år har förflutit. Det är också intressant att ta del av en tid som jag inte tidigare läst särskilt mycket om. Porträttet av Annika och tiden hon levde i känns mycket trovärdigt, även om boken är en roman. Det finns så många detaljer som förhöjer stämningen och läsupplevelsen och som gör att man får en fin bild av 1700-talets Sverige. Jag gillar också att boken lyfter fram kvinnornas situation och att det även då fanns gott om starka kvinnor som tog initiativ trots att de levde i en tid då kvinnorna knappt hade någon makt alls. Jag lyssnade på En sekund är jag evig, i en fin inläsning av My Holmsten.

En sekund är jag evig är utgiven av Historiska Media och finns bland annat att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris och på Bokus.

Göra gott – en sjuksköterskas berättelse

Göra gott : en sjuksköterskas berättelseSjuksköterska är ett av världens äldsta yrken. Ändå finns det knappt några böcker som skildrar sjuksköterskans vardag. Göra gott – en sjuksköterskas berättelse är en av dessa få. Dessutom en bok som ger ett av världens äldsta, men också viktigaste och svåraste yrken den uppmärksamhet det förtjänar. Christie Watson har jobbat som sjuksköterska under 20 år, på flera olika avdelningar, men mestadels som barnsjuksköterska till svårt sjuka barn. I den här inifrånskildringen berättar hon personligt, medkännande och insiktsfullt om de erfarenheter hon samlat under sitt yrkesliv – från födsel till död, från akuten till långvården.

Det är en memoarbok, men också så mycket mer – ett arbetsplatsreportage med medicinhistoriska referenser till bland annat Florence Nightingale. Waters kåserar om sitt yrke, vad som krävs av en sjuksköterska, hur yrkesrollen förändras genom åren hon jobbar och hur den annars ganska tillslutna sjukhusvärlden egentligen fungerar. Ibland får vårdens sparkrav sig en känga och mellan raderna märker man en oro för yrkets framtid. Och det är väldigt intressant, framförallt om man som mig alltid har fascinerats av sjukhus och allt som händer där. Men det som verkligen griper tag i mig som läsare är förstås alla de människoöden vi får ta del av. Vi får följa med när en orolig mamma för första gången vågar hålla sin för tidigt födda son i famnen. När akutlarmet går. Under plågsamt långa och komplicerade hjärtoperationer. Och vid det svåraste av allt, när ett barn har dött och den sörjande familjen ska ta farväl.

Sorg och glädje blandas, precis som i verkliga livet. Mina ögon tåras emellanåt. Samtidigt får jag ta del av en enorm kärlek. Christie Waters har nämligen en stark kärlek till sitt yrke och till patienterna. Hon lyckas också förmedla vad sjuksköterskeyrket egentligen handlar om – bemötande, omvårdnad, respekt, vördnad, värdighet. Allt detta på ett sätt som verkligen griper tag och fängslar mig som läsare. Det här är måste-läsning för alla sjuksköterskor och blivande sjuksköterskor, för alla som gillar sjukhusmiljöer eller arbetsplatsskildringar och för alla som vill läsa om livet, verkligheten och mänskliga möten.

Göra gott – en sjuksköterskas berättelse är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns bland annat att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

När himlen håller andan

När himlen håller andanNär himlen håller andan är första boken som Annika Sjögren ger ut sedan de fyra kriminalromaner hon gav ut mellan 2007 och 2012. Även denna bok utspelar sig i Härnösand, vilket jag tycker är kul eftersom jag är född bara några mil därifrån och är välbekant med miljöerna. Boken handlar om en ung kvinna som heter Vanja. När vi kommer in i handlingen har det gått några år sedan Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka och nu har Vanja fått arbete på en skola där hon möter Selina som också är sex år och som verkar vara vanvårdad och ensam. Vanja tar beslutet att ta hem Selina för att kunna få vara förälder igen och för att ge Selina den kärlek som hon borde ha fått från sina föräldrar. Inte långt från Vanja lever Ella, en stilig 83-åring som rör sig hemtamt i Härnösands finare kretsar, men som har ett mörkt förflutet och en hemlighet som hon aldrig tidigare yppat. Frågan är om det är dags nu eller om hon ska ta med sin hemlighet i graven. Hennes förmögne sonson Philip får vi också möta. En man som tror sig vara född på fel århundrade och som tycker om dyra antikviteter och goda viner. Nu har han förälskat sig i en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände. Men det visar sig att hon är någon helt annan än den han drömde om. Dessa tre personers öden knyts allt tätare samman och de tre personerna korsar varandras vägar inte bara en utan flera gånger i takt med att höstmörkret kryper allt närmare.

Nu är det ju många år sedan jag läste kriminalromanerna, men jag vill minnas att jag tyckte om dem. Jag såg fram emot att läsa När himlen håller andan eftersom jag tänkte att den skulle vara i samma stil och jag såg fram emot att läsa om de välkända miljöerna igen. Men jag blev besviken. Jag fastnade inte för historien denna gång. Den kändes segdragen och jag har lite svårt att placera boken i en genre. Den är inte tillräckligt spännande för att hamna bland thrillers. På baksidan står det spänningsroman, men jag hade nog velat ha en mer fördjupad spänningsintrig då. Relationsroman skulle jag snarare kalla det, men det är långt ifrån den typ av bok jag förväntade mig utifrån baksidestexten. Det känns som att författaren ville väldigt mycket med boken, det finns flera parallella spår och bihistorier och det gör att det blir svårt att komma in i boken och fängslas av handlingen. Det blir för spretigt helt enkelt. Jag fastnade inte heller för karaktärerna som jag tyckte kändes alldeles för platta. Jag fick ingen känsla för någon av dem. Synd eftersom det är unika personer som jag egentligen gärna skulle vilja lära känna och veta mer om. Nej, det enda jag egentligen uppskattade med boken var miljöskildringarna och de hade jag faktiskt kunnat få på annat sätt.

När himlen håller andan är utgiven av Ordfront förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Förrädaren

FörrädarenFörrädaren är Gabriella Ullberg Westins femte bok om polisen Johan Rokka som bor och arbetar i Hudiksvall. Det här är en lite annorlunda bok i serien. Dels för att den från början tillkom i samarbete mellan författaren och en fd kriminell, Johan Viktor, dels för att den delvis är baserad på verkliga händelser och dels för att denna bok inte utspelar sig i Hudiksvall som de andra böckerna, utan i Stockholm.

Boken inleds dock med ett mord på en rastplats utanför Hudiksvall. Johan Rokka och hans kollega Janna börjar arbeta med ärendet. Snart blir dock Rokka headhuntad till ett större jobb. Han ska bistå Stockholmspolisen med en väldigt speciell insats. Och så småningom visar det sig att mordet på rastplatsen har kopplingar till Stockholms undre värld, och inte nog med det, en av de huvudmisstänkta är dessutom Johan Rokkas barndomsvän. Det här fallet kommer att bli hans svåraste och mest personliga fall hittills.

I Förrädaren får vi inte bara följa Johan Rokka och polisarbetet, utan här får vi också lära känna den huvudmisstänkte, Viktor, och hans flickvän Mira. Det gör att boken får ytterligare en dimension. Allt är inte bara svartvitt, gott och ont, rätt och fel. Det finns en rätt stor gråzon också. Viktor till exempel dras in i ett brott han från början inte vill begå. Mira hamnar i en livsfarlig situation därför att hon valt att leva tillsammans med en kriminell pojkvän. Och Johan Rokka hamnar i dilemmat att utreda ett brott som hans barndomskompis är misstänkt för. Vems sida ska han stå på egentligen? Det är inte alltid helt självklart, vilket man upptäcker medan man läser. Man får sympatier även för de personer som står på fel sida lagen och man ser tydligt att en persons val skapar vågor som gör att livet påverkas även för många andra personer i hans eller hennes närhet. Dessutom inser man hur mycket ens barndom och uppväxt påverkar en som vuxen, även om man gör allt för att glömma sin bakgrund.

Gabriella Ullberg Westin är en skicklig författare och jag gillar verkligen hennes böcker. Förrädaren är inget undantag. Den är fartfylld, spännande och välskriven. Den innehåller mer djup än många andra böcker i genren. Jag uppskattar att Johan Rokka får utvecklas och den här boken gör att jag blir än mer nyfiken på hans bakgrund och hans förflutna. Jag saknar visserligen Janna och de övriga i Hudiksvallspolisen, men här får istället Johan Rokka ta större plats, vilket också är kul. Självklart saknar jag också Hudiksvallsmiljöerna, det är ju så kul när man har möjlighet att känna igen sig och så gillar jag ju deckare som utspelar sig på andra platser än just storstäderna. Men det funkar ändå i denna bok. Och trots att det är Stockholm som skildras denna gång så är miljöskildringarna lika välskrivna som vanligt.

Jag tror att Förrädaren är den bästa boken i serien hittills och nu börjar ju den långa väntan tills det finns en ny bok i serien att läsa. Inte minst med tanke på att boken slutade med en rejäl cliffhanger, nu vill man ju bara veta hur det går för de inblandade.

Förrädaren är utgiven av Harper Collins Nordic och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta

Ett frÃ¥getecken är ett halvt hjärtaJag har varit nyfiken på Den röda adressboken och Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg ända sedan de kom ut. När jag såg att Ett frågetecken är ett halvt hjärta skulle bli nästa bokcirkelbok i Facebookgruppen Kollektivet bestämde jag mig därför snabbt för att läsa den. Det kom att bli en riktig sträckläsningsbok och nu ser jag fram emot att läsa även Den röda adressboken som står oläst i min bokhylla.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta handlar om Elin Boals. Man får följa henne både i nutid och under hennes uppväxt. I nutid bor hon i New York och är en hyllad fotograf, sedan länge gift med affärsmannen Sam och mamma till dottern Alice som är 17 år och nyligen har kommit in på en erkänd dansskola. Utåt sett är Elin alltså väldigt lyckad och framgångsrik. Men lyckad är inte detsamma som lycklig. Hon är mer gift med sitt jobb än med Sam. Hon fjärmar av sig både från maken och dottern. Undviker att känna efter. I och med att vi parallellt får ta del av Elins barndom och uppväxt ser vi att hon haft det jobbigt som liten. Pappan hamnade i fängelse, mamman var inte att lita på och Elin var den som tog huvudansvaret för syskonen Erik och Edvin. Familjen var väldigt fattig och barnen var ständigt hungriga. I byn fanns dock två kvinnor som såg barnen och tog dem till sig. Den ena var Gerd som ägde mataffären och som ofta slängde åt Elin någon limpa eller liknande. Den andra var Aina som försåg Elin med läsning och gav henne därmed nyckeln till en annan värld. När Aina dog var det Gerd och Elins mamma Marianne som ärvde hennes förmögenhet. Det förändrade allt, åtminstone för ett tag. Men så småningom inträffade en tragedi och det var den som gjorde att Elin flydde från barndomens ö Gotland för att aldrig mer återvända. Hon har aldrig berättat för någon, inte ens sin make och dotter, om sin barndom. En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som var hennes livlina under uppväxten. Nu återvänder såväl tankar som minnen och Elin inser att hennes hemligheter riskerar att föras fram i ljuset.

Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en gripande skildring över en familjs öde och hur barndomen påverkar en person mer än hen kan tro. Man kan inte fly från allt. Det går kanske till en viss gräns, men så småningom kommer det ikapp. Boken handlar mycket om skam och skuld och hur man övervinner detta. Dock är det kanske ett lite för snabbt och tillåtande slut för att det ska kännas på riktigt. Mest handlar nog boken ändå om att hitta sig själv och våga tillåta sig att vara den man egentligen är. Först då kan man nog älska på riktigt. Jag gillade den här boken, den var fängslande och berörde, även om det troligen inte är en bok som stannar kvar länge. Bra sommarläsning för hängmattan eller stranden helt enkelt.

Boken är utgiven av bokförlaget Forum och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Fröken Julie och Rakkniven

Fröken Julie är en pjäs, en tragedi, av August Strindberg, skriven 1888. Det är en av de mest spelade Strindberg-pjäserna i världen. Redan 1889 hade dramat urpremiär i Köpenhamn och sedan dess har pjäsen spelats otaliga gånger och även filmatiserats. Dramat utspelar sig under en enda natt, en midsommarnatt. Endast tre karaktärer finns på scen: Fröken Julie, Jean och Kristin. Men en fjärde är ytterst närvarande även om han aldrig syns på scen, nämligen Greven.

Under midsommarnatten har grevens dotter, fröken Julie, dansat med betjänten Jean. Nu sitter de i köket och Julie vill skåla och dricka. De pratar och skojar men stämningen är på helspänn. Kokerskan Kristin, som är förlovad med Jean, betraktar dem på avstånd. Hon tycker inte det är passande att fröken Julie och Jean sitter och dricker tillsammans, de borde inte umgås med varandra överhuvudtaget. När Kristin har somnat börjar en natt som slutar med svek, kärlek och död. Både Julie och Jean lockas av att bryta mot såväl moral som den allmänt rådande normen. Dramat belyser klassamhället och lyfter brännande frågor om klass, kön, makt, åtrå och kärlek.

Fröken Julie blev av sin mor uppfostrad till att tänka och bete sig som en man, vilket inte uppskattas av samtiden. Hon vet hur hon ska få det hon vill ha, men hon vet inte vad hon vill ha, vilket gör henne väldigt förvirrad. Jean är grevens betjänt, men han tänker inte stanna kvar på den positionen. Hans mål är att komma upp sig i samhället och han har en plan som börjar med drömmen om att starta ett eget hotell. Fröken Julie är en del av hans långsiktiga plan. Han manipulerar henne skoningslöst dit han vill. Kristin är den som står med båda fötterna stadigt på jorden. Hon är religiöst, stabil, naturlig och förlovad med Jean. Greven syns, som tidigare nämnts, aldrig till på scen, men hans handskar och stövlar skymtar på scen och visar på hans stora inflytande över såväl fröken Julie som Jean.

RakknivenI pjäsens slutscen ger Jean sin rakkniv till fröken Julie för att hon ska skära halsen av sig. Men pjäsen slutar där, vad hon verkligen gör med rakkniven är upp till läsaren att föreställa sig. Ifjol, 130 år senare, har Fröken Julie fått ett alternativt slut. Eva Ström gav då nämligen ut romanen Rakkniven som kan ses som en alternativ fortsättning på det välkända verket. I Rakkniven får Julie själv berätta fortsättningen av historien. Berättelsen inleds med att fröken Julie endast har ett ytligt sår på halsen efter det misslyckade självmordsförsöket och fullproppad med sömnmedel forslas hon först till ett privat sinnessjukhus i Danmark. Efter en tid inlåst med andra hysteriska, ätstörda och självskärande unga överklasskvinnor förs hon till ett kloster i Rom. Väl där blir hon inhyst hos vänliga nunnor. Där upptäcker hon också att hon är gravid. Att föda en oäkting var en skam i alla samhällsklasser på den tiden, men bland utdöende blåblodiga räknades det närmast som ett förräderi. Greven kommer så småningom själv till klostret tillsammans med nuckan och fastern Hélène. Han är generös och välkomnar henne gärna hem igen – men då får hon betala ett högt pris, kravet för att fröken Julie ska bli förlåten är att hon adopterar bort barnet.

Att läsa en, i detta fall alternativ, fortsättning på en så berömd berättelse innebär något speciellt. Det ger förstås ett helt nytt perspektiv, ett befriande perspektiv. Dessutom fångar Eva Ström tidsandan på ett bra sätt. Intressant nog får vi erfara hur villkorad även privilegierade kvinnors tillvaro var. Ströms roman är en utvecklingsroman, där fröken Julie utvecklas från att vara impulsdriven och naiv till att bli reflekterande och klarsynt. Berättelsens vändningar är inte oförutsägbara, men kvinnoporträttet är fördjupat. Fröken Julie överlever självmordsförsöket och får så småningom ett gott liv. Troligen långt ifrån vad Strindberg hade planerat för henne. Men jag tror ändå att han hade blivit glad att hon fått leva vidare i en såhär välskriven och mångbottnad roman som ger oss ett tydligare porträtt av fröken Julie. Att Eva Ström också är poet märks också väl i det vackra språket som gör läsningen till en fröjd. Eva Ström är också läkare, vilket märks i de intressanta journalutdrag som publiceras och som därmed också ger oss en inblick i samtidens läkekonst. Rakkniven är egentligen inte alls den typ av böcker som jag brukar läsa, men jag är väldigt glad att jag valde att läsa den.

Rakkniven är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Broder Jakob

Broder JakobBroder Jakob är den femte delen i Emelie Schepps deckarserie om Jana Berzelius. Schepp har på kort tid befäst sin position som en av Sveriges bästa deckarförfattare. Hon har tilldelats priset som Årets deckarförfattare tre år i rad, 2016, 2017 och 2018 och det är välförtjänt tycker jag.

I den här deckarserien får vi alltså följa åklagaren Jana Berzelius och det är intressant att få ta del av mordutredningar från ett annat perspektiv än polisernas. Samtidigt får vi också följa poliserna Mia och Henrik och eftersom Jana jobbar nära dem får man en bra helhetsbild. Nu tror jag dock att Jana inte riktigt är representativ som åklagare, dels känns det som att hon är ute på fältet betydligt mer än vad som är brukligt för svenska åklagare (fast där kan jag ju ha fel) men dels så har ju Jana en alldeles speciell bakgrund, en bakgrund som hon delar med Danilo Peña som i denna bok befinner sig inspärrad på rättspsyk.

Boken inleds med att en kvinna hittas brutalt mördad i Norrköping och hon är den andra kvinnan som hittas mördad på samma brutala sätt. Kvinnornas ben är ihopsydda, som att mördaren velat få dem att se ut som sjöjungfrur. Snart blir ytterligare en kvinna anmäld försvunnen och polisen står inför en seriemördare.

Det blir många förvecklingar och det är inte särdeles lätt att lista ut vem som ligger bakom morden, varken för karaktärerna i boken eller för mig som läsare. Precis som tidigare böcker är även Broder Jakob välskriven. Språket flyter på liksom tempot, så det här är riktiga bladvändare. Jag gillar att författaren inte bara levererar en mordgåta, utan också låter oss komma nära inpå karaktärerna och deras liv med såväl glädje som sorg och problem. Jana är minst sagt en annorlunda och originell karaktär, men ändå sympatisk. I denna bok visar hon mer känslor och empati än tidigare, vilket jag gillar. Dock gick hon också över gränsen, vilket jag tyckte var en onödig bihistoria. Karaktärerna Mia och Henrik växer också i den här boken. Jag gillar också att boken kretsar kring flera intressanta teman som gör att man som läsare börjar fundera. Boken handlar om identitet, syskonskap och försoning. Hur långt är man beredd att gå för att skydda sitt syskon? Kul också att boken utspelar sig i Norrköping liksom i Vadstena (som är en av mina absoluta favoritstäder). Boken avslutas med ett slut som går lite för snabbt, men som också ger en rejäl cliffhanger, så nu är det bara att vänta på nästa bok i serien. Hoppas det inte dröjer alltför länge. Gillar du deckare och har missat den här serien så är det bara att sätta tänderna i dem, för böckerna är riktigt bra. Men läs dem i rätt ordning så du får hela bakgrundshistorien.

Broder Jakob är utgiven av Harper Collins och finns att låna på biblioteket och att köpa på Adlibris eller Bokus.

Järtecken

För länge sedan ställde jag mig i bibliotekets reservationskö för att få läsa Christoffer Carlssons Järtecken. Förra veckan var det äntligen min tur och jag slukade den rätt snabbt. Såhär beskrivs boken:

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt.

JärteckenDet är en rätt talande beskrivning. Mordet som skedde 1994 har många efterverkningar. Det var Isaks morbror som blev dömd för mordet och nu undrar han om han har ärvt våldet och vad han är dömd att göra. Han var bara en liten pojke när tragedin inträffade. Nu är han en ung man som inte längre har kontakt med morbrodern, men på en liten ort känner alla alla och det innebär att han fortfarande är präglad av det som hänt. Samhället glömmer inte. Människorna i bygden vet vad som hände, trots att det nu är länge sedan. Men en av poliserna som bidrog vid utredningen då när Edward dömdes för mordet är osäker på om det verkligen var han som var den skyldige. Han kan inte heller glömma och kan inte låta bli att börja rota i fallet på nytt.

Järtecken är en välskriven bok med fina karaktärsskildringar och ett intressant utforskande av relationer, av människor boende på en liten plats och av vad ett brott gör med de närstående. Intressant är också det faktum att boken är lite svårplacerad vad gäller genre. Den är ingen renodlad deckare, inte heller en renodlad thriller. Kanske ”en roman om ett brott” ändå är den mest träffande beskrivningen. Den handlar om människor och relationer, men är ändå lika spännande som en rafflande deckare. Det känns dessutom mycket trovärdigt och allt är träffsäkert skildrat.

Christoffer Carlsson är författare och doktor i kriminologi. Han släppte sin debutbok 2010 och Järtecken är hans åttonde bok. Han har fått flera priser, exempelvis Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman och barn- och ungdomspriset Spårhunden. Järtecken är en av de nominerade till Årets bok 2019. För mig är detta den första bok jag läser av Christoffer Carlsson, men jag är imponerad av hans berättarstil, den välkomponerade handlingen och språket, så jag kommer definitivt att läsa fler böcker av honom.

Järtecken är utgiven av Albert Bonniers Förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Leon

Nu har jag lyssnat klart på andra delen i Herkulesserien av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Den heter Leon och tar vid strax efter att första boken, Zack, slutar. Vi återser de karaktärer vi lärde känna i första boken, nämligen kriminalinspektör Zack Herry och hans kollegor. Såhär står det i baksidestexten:

Filmen visar en skräckslagen pojke, fängslad i en bur i ett okänt bergrum. Som en mörk, lejonlik skugga rör sig kidnapparen i bakgrunden, under en klocka som obönhörligen räknar ner.

När kriminalinspektör Zack Herry ser den direktsända filmen förstår han vilket fruktansvärt öde som väntar pojken om de inte hittar honom i tid. Men samtidigt håller Zack på att förlora kampen mot sitt missbruk, och banden till hans vän och kollega Deniz slits sönder.

I ett mörkt och kallt Stockholm följer en skoningslös lek, en lek där Zack Herry aldrig har varit närmare döden.

LeonDet är en invecklad historia och poliserna har sällan varit så involverade i en kamp mot tiden och klockan som de är nu. Samtidigt har de sina egna problem som de måste kämpa med. Zack håller på att förlora kampen mot sitt missbruk, han försöker finnas där för grannflickan Ester men misslyckas, han försöker stötta sin vän Abdullah som alltid har befunnit sig på fel sida om lagen och han rotar i det förgångna för att försöka ta reda på mer om sin uppväxt och om sin mammas död. Allt detta gör att han håller på att tappa greppet och banden till kollegan och vännen Deniz. Det gör det inte lättare för poliserna att lösa fallet ihop. Värre blir det när det som inte får hända ändå händer. När kollegan Niklas dödas i tjänsten bestämmer sig Zack för att hitta mördaren, vad som än händer.

Det här är en deckare med högt tempo och mycket fart. Precis som första delen är den rå, hetsig, actionfylld och stundvis obehaglig. Det är så långt ifrån en feelgoodbok man kan komma. Att det är barn inblandade gör det hela ännu jobbigare. Men det går inte heller att lägga ifrån sig boken, man bara måste veta hur det går, om poliserna kommer att vinna mot klockan och om mordgåtan kommer att lösas. Även om bokserien inte är några välskrivna mästerverk är de spännande och underhållande och självklart kommer jag att läsa även nästa del i serien.

Leon är utgiven av Bookmark förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

En underbar död

Julia lever det perfekta livet tillsammans med sin man Henrik och deras tre barn. Henrik är allt hon någonsin drömt om: stilig, omtänksam och en underbar far.

Men en morgon när Julia vaknar upptäcker hon att Henrik är borta. Hon letar desperat, och vägrar ge upp trots att polisens utredning inte ger något resultat.

Under sitt sökande upptäcker Julia saker hos Henrik som hon inte kände till. Vem är det egentligen hon har varit gift med? Långsamt börjar bilden av en annan Henrik växa fram. Samtidigt som hon inser att både hon och barnen svävar i stor fara.

En underbar dödBaksidestexten till En underbar död av Emma Ångman beskriver väl vad boken handlar om. Det är en psykologisk thriller som visade sig vara betydligt mer mångfacetterad och tog många fler skruvade vändningar än jag kunde ana när jag började läsa den. Det står också på baksidan att boken får en att fundera över vad som kan dölja sig utanför fönstret i mörkret, men också om man verkligen känner sina nära och kära så bra som man tror. Jag blev inte direkt rädd av boken, men den har en krypande, växande obehagskänsla som dröjer sig kvar under läsningen. Visserligen är det många osannolika saker som händer i boken, vilket jag inte brukar tycka om, men jag köper det eftersom det är fint förpackat i en nutida svensk miljö där huvudpersonen Julia hade kunnat vara vilken stressad, heltidsarbetande, tränande, vanlig småbarnsmamma som helst.

Boken handlar om ondska och hur den kan ärvas från generation till generation. Den handlar också om hemligheter. Den bild Julia har av sin man stämmer inte alls överens med verkligheten. Hur många hemligheter kan man egentligen ha i en relation och hur mycket är det som man väljer att inte se? Det finns också en bihistoria som utspelade sig längre bak i tiden, som berättas parallellt med nutidshistorien om Julia och hennes familj. Man kan ana att de båda berättelserna kommer att vävas samman, men det tar ett tag innan jag förstår hur, och jag gillar att det inte är så väldigt förutsägbart. Hela historien är intressant och skickligt uppbyggd och man sitter ofta och funderar på vad som egentligen är sant, vilkens bild av verkligheten som är den sanna och vem man egentligen kan lita på. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken och sista halvan läste jag snabbt för att få veta hur boken skulle sluta. En riktig bladvändare alltså.

Det här är den första boken jag läser av Emma Ångman och jag inser också att thrillers är en genre jag sällan läser. Det är betydligt vanligare att jag läser deckare och mordgåtor när jag vill ha något spännande. Kanske för att det är en genre jag är mer hemtam med. Eller så är det för att det helt enkelt inte finns så många svenska thrillers? Jag uppskattade dock En underbar död mycket och ser fram emot att läsa fler böcker i denna genre. Skulle även gärna läsa mer av Emma Ångman, framförallt är jag nyfiken på Mannen mellan väggarna som hon gav ut för några år sedan.

En underbar död kan lånas på biblioteket eller köpas på Adlibris och Bokus.