Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2019
M T O T F L S
« sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Skönlitteratur vuxen

Sommaren med Ava

Sommaren med AvaAva hinner inte mer än landa i Stockholm efter en lång tids utlandsjobb när hennes mamma ringer och ber henne direkt åka upp till de djupa skogarna i norr där hennes mormors hus finns. Mormor dog för några år sedan och Ava har inte varit i Sunnanby sedan dess, men nu regnar det in i mormoderns hus och Ava är tydligen den som måste åka upp för att öppna upp för hantverkaren.

Så inleds Sommaren med Ava, en mysig och romantisk feelgood som utspelar sig i det fiktiva Sunnanby som ligger några mil utanför Umeå. En härlig Västerbottensskildring med andra ord, vilket gör att mitt hjärta klappar extra mycket när jag läser om alla de välbekanta platserna.

Ava är en karriärsinriktad Stockholmstjej som inte alls är sugen på att åka till byn där mormor bodde och drev café, Dessutom är hon nydumpad och vill egentligen bara gömma sig och slicka sina sår. Men livet vill sig annorlunda. Det är den snygge hantverkaren Axel som kommer för att laga taket. Axel som efter separationen från Hedda bara har gått upp i papparollen och inte alls har några planer på att någonsin bli kär igen.

Ja, som ni förstår handlar detta om kärlek med förhinder. Två personer som inte kan hålla sig ifrån varandra och dessutom verkar vara perfekta för varandra, men där olika saker kommer i deras väg och ställer till det. Inte minst ställer de själva till det för sig. Boken har också andra intressanta ingredienser som tillför ytterligare dimensioner, som det där med att komma till en sömnig by där alla känner alla, komplicerade föräldrarelationer, att förlora ett barn och att våga ta steget att förändra sitt liv. Dessutom bestämmer sig Ava och hennes nya vän Cornelia att de vill väcka liv i gamla Café Sunnanby som mormor Signe en gång drev. Jag som alltid haft en egen hemlig dröm om att driva café frossar i detaljerna kring deras planering och inredning av caféet.

Boken är lättläst och snabbläst. Visst är den lite förutsägbar, något som ofta böckerna i feelgoodgenren är. Men det är inget negativt och även om man gissar hur slutet kommer att bli så har man ingen aning om allt som händer på vägen dit. Boken växlar fint mellan de olika karaktärerna och deras perspektiv så det hinner aldrig bli långtråkigt. Ava och Axel är mångbottnade karaktärer som jag gärna läser mer om. Och om jag har förstått saken rätt så är Sommaren med Ava första boken i en serie, så jag kan se fram emot att få läsa mer om Sunnanby och dess karaktärer. Jag läser gärna mer om Cornelia framöver. Är det inte dags för henne också att få njuta av kärleken i nästa bok? Ska man nämna något minus med boken så är det väl just kanske slutet som kommer väldigt abrupt och nästan radar händelserna på varandra istället för att gestalta dem. Men det beror troligen på att författaren ville skapa en cliffhanger inför nästa bok. Och i övrigt är detta en mycket välskriven bok med en perfekt blandning mellan sött och salt, romantik och svärta.

Sommaren med Ava är skriven av Anna Lönnqvist och utgiven av Louise Bäckelin förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Avlägset mål

Ett mål kan synas så tydligt framför en. Ligga så nära, men ändå vara omöjligt att nå. Och precis lika svårt som att bestiga en alptopp, kan ett äktenskap vara – att bli likvärdig, jämbördig, kräver samma energi, samma viljestyrka och samma beslutsamhet. Och precis som en alptopp, kan drömmen om det jämställda förhållandet se ut att försvinna längre och längre bort ju mer man rör sig mot det.

Avlägset målAvlägset mål är en novell som visserligen utspelar sig under en fjällvandring i Alperna, men som mestadels pågår i huvudkaraktärens inre. Huvudpersonen och hennes syster är på fjällvandring. I början lät hon systern bestämma det mesta, men under resans gång blir hon allt mer självständig. Och det är just det som är resans mål. Hon flyttade från sina föräldrar rakt in till sin mans hushåll och därefter har hon låtit honom bestämma, ja nästan föra hennes talan. Nu har hon rest iväg för att få perspektiv på sitt äktenskap. Det verkar som att det är den andra systern som har dragit iväg henne på alpvandringen. För att låta henne få perspektiv. För att väcka henne. Men maken har också bidragit till att ge henne möjligheten att åka. Huvudpersonen drömmer om att bli mer självständig och att hon och maken därigenom så småningom kan bli mer jämlika. Men hon verkar väldigt rädd för att nå det målet. Kanske är det inte hennes egna dröm trots allt? Kanske är det bara något hon tror att det förväntas av henne? Därför blir den avlägsna alptoppen en metafor för det än mer avlägsna jämlikhetsmålet. Och sensmoralen är kanske denna att det inte alltid är målet som är det viktiga, utan resan, vägen dit och ibland kanske det allra viktigaste faktiskt är att ens våga försöka.

Avlägset mål är skriven av Per Anders Fogelström som kanske mest är känd för Stadsserien som inleddes med Mina drömmars stad (1960). Jag älskade Stadsserien, men fastnade inte riktigt för denna novell. Tydligen så finns det också en roman om samma karaktärer. Jag har inte läst den och kanske är det därför jag inte fastnar för novellen? Kanske passar berättelsen helt enkelt bäst i det längre formatet? Novellen är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Testamente

TestamenteÄnda sedan Testamente av Nina Wähä kom ut har det varit lång kö till den på bibblan där jag jobbar. I skrivande stund är det bara ett åttiotal som står i kö, men när jag bestämde att jag ville läsa den var det närmare 200 stycken i kö. Den är alltså otroligt populär och det ser man också utifrån hur ofta boken syns i alla bokflöden på nätet och i sociala medier. Jag bävade lite inför att läsa den. Dels för att sådana här superpopulära böcker ofta tenderar att vara överhypade, så de sällan lyckas nå förväntningarna, och dels för att det är en ganska tjock bok, 438 sidor, som jag skulle försöka hinna läsa på den korta lånetiden som är två veckor. Men så kom en Bokmässa och därtill ett par långa tågresor. På vägen hem började jag läsa boken nästan direkt tåget rullade ut från Göteborgs centralstation. Redan inledningen gjorde mig fast. Ni som läste min En smakebit på søndag har redan fått läsa den, har du missat så klicka gärna på länken och läs inledningen för den är speciell. Sedan sträckläste jag boken tills jag kom fram till Hudiksvalls station. Då hade jag 20 sidor kvar och de läste jag klart innan jag somnade samma kväll. Det är länge sedan jag var så uppslukad av en bok.

Testamente handlar om familjen Toimi. Till den familjen hör pappa Pentti och mamma Siri, och hela 14 barn. Två av barnen dör i tidig ålder, men de är icke desto mindre en del av familjen. Och den här boken handlar ju just om familjen. Den börjar med att äldsta levande dottern Annie ska åka från sitt hem i Stockholm och upp till sitt barndomshem i Tornedalen. Hon åker motvilligt norrut. Hemåt. Bondgården hon växte upp i ligger alltså i Tornedalen där man talar sitt eget språk, meänkieli. Inte finska, inte svenska, utan något tredje, något alldeles eget. Ingen där hemma blir särskilt glad över att se henne. Hon kommer från en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över familjemedlemmarna. Och där alla är rädda för familjefadern Pentti som tillfredsställer sina lustar ute i lagårn. Det är en dysfunktionell familj. Alla syskon är präglad av sin uppväxt, fast på olika sätt. Och det visar sig att var och en av familjemedlemmarna också bär på sitt alldeles egna mörker.

Testamente är en familjeroman, ett familjeepos. Det är en välskriven bok som är en ren fröjd att läsa. Det är en lågmäld bok, men innehållet är stort och det pockar på. Det finns många frågor i boken. Alla får inte svar, en del lämnas åt läsaren att fundera över. Hur är det egentligen det här med arvet, familjearvet? Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man förändra eller skriva om historien? Mest handlar det alltså om det sociala arvet. Det handlar också om skuld. Och om inbördes syskonrelationer. Syskondynamiken. Spänningen mellan de som flyttat och de som stannat kvar. Hur mycket man kan eller inte kan älska sina syskon och hur mycket man kan förenas i ett gemensamt hat. Berättargreppet är genialiskt. Boken inleds med att vi får följa Annie, men sedan får i stort sett var och en av alla syskon sin stund i rampljuset där vi får lära känna honom eller henne och få hens syn på uppväxten och historien. Den man fått som favorit bleknar och nya favoriter ersätter denne. Kan man ens ha favoriter i en syskonskara? Kan föräldrar älska något eller några av sina barn mer än de andra? Det är andra frågor författaren ställer sig. Författaren blandar sig ofta i historien och ställer retoriska frågor eller berättar i förväg vad som komma skall, vilket också är ett spännande berättargrepp. Vi får lära oss om Karelen och om Tornedalens historia. Vi får utforska familjen med allt vad det innebär. Och mitt ibland detta mästerverk finns alltså även en mordgåta. Och ett testamente.

Boken är utgiven av Norstedts förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

 

 

Krysantemum

KrysantemumI läsutmaningen Läs en novell IV är punkt nummer två att läsa en novell med en krydda eller ört i titeln. Där passar Krysantemum väl in. Krysantemum är en ört som numera främst odlas som krukväxt, men som också är en populär flerårig trädgårdsväxt. Krysantemum är också namnet på en novell av John Steinbeck (1902-1968) som annars kanske är mest känd för romanen Möss och människor. Denna novell handlar om Elisa, en ung bondhustru på 1930-talet, och den utspelar sig i den dalgång längs floden Salinas där John Steinbeck föddes och växte upp. Elisa vårdar med bestämda händer sina krysantemum på gården i dalen. Vi får bilden av en stark, bestämd bondmor. Men växternas lena, livskrfatiga beröring är inte ofarlig – Elisa förmår bara inte uttrycka den besvärliga längtan de väckt.

Novellen handlar också om mötet med en resande man som kommer förbi gården i hopp om att få slipa knivar eller bulta ut bucklor i grytor. Och här är det viktiga inte vad som sägs mellan den kringresande mannen och Elisa utan vad som inte sägs. Likaså ska man nog utgå från en symbolisk tolkning när det handlar om de blommor hon planterar för att han ska ta med sig, och vad han sedan gör med blommorna. Den lilla mörka fläck blommorna blir till efter mötet. Jag blir inte berörd av Elisa eller av novellen i stort. Men visst är det intressant vad som kan ske i mötet mellan människor och vad ett enkelt möte kan påverka en människas liv i ett större perspektiv. Novellen är dessutom välskriven och samtidigt lättläst.

Krysantemum är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Och bergen skall rämna

Och bergen skall rämnaOch bergen skall rämna är den vackra titeln på Erika Olofsson Liljedahls andra roman. Jag har inte läst hennes debutroman, Någonstans brister himlen, men jag har förstått att den fått många hyllningar. Detsamma gäller denna andra bok som utspelar sig i Tornehamn, långt uppe i norr. Året är 1901. I det lilla karga norrländska samhället Tornehamn bor prästfrun Hedvig och hennes make Georg. Mellan fjällen, där samerna lever och renarna betar, ska järnvägen ta plats. Rallarna sliter med bygget av järnvägen och Georg sliter med att kristna samerna. För Hedvig blir livet i norr däremot inte alls som hon tänkt sig. Hon har inte mycket att göra. Hon känner sig ofta ensam. Hon saknar bröderna och fadern som bor kvar söderöver. Och hon sörjer barnet som aldrig kom. När hon och Georg lyckas ordna arbete vid järnvägen åt brodern David tror hon att hon ska få tillbaka en del av sitt gamla liv och med det också återigen en livsglädje. Men det blir inte som hon hoppats. Hon har inte sett David på sex år och dessa år har gjort honom som en främling för henne. Först när Hedvig åtar sig att undervisa en grupp samiska barn känner hon att livet återfår sin mening.

Det här är något så ovanligt som en bok som skildrar rallarlivet och livet i norra Sverige kring sekelskiftet. En tid och plats jag aldrig läst om tidigare. Och författaren lyckas väl med att skildra just hur det kan ha varit på den tiden. Dofter, miljöerna, naturen, ljuset, kåtorna, kylan, de smutsiga rallarstugorna, mansrollerna, synen på såväl kvinnor som samer, mygginvasionen, allt skildras så levande så att det känns att jag nästan har varit där. Språket är sparsmakat, men vackert och poetiskt. Boken är lågmäld, men lämnar ingen oberörd. Jag gillar att huvudpersonen Hedvig inte är lätt att förstå sig på eller ens tycka särskilt mycket om. Hon är ganska kantig, svär, osympatisk, men ändå är porträttet av henne så fint och välgjort. Jag blir självklart nyfiken på att även läsa författarens debutroman och ser fram emot fler böcker av Erika Olofsson Liljedahl.

Och bergen skall rämna är utgiven av Historiska Media. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tatueraren i Auschwitz

Tatueraren i AuschwitzTatueraren i Auschwitz är en roman som bygger på en verklig historia. Den berättar berättelsen om när Lale Sokolov kom till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få leva – eller rättare sagt arbeta sig till döds istället för att direkt gasas ihjäl. Lale inser att han måste stålsätta sig och utföra sin uppgift utan att tänka eller känna efter. Han tatuerar med mekanisk effektivitet ända tills den dag då en ung kvinna står framför honom. Det är Gita Furman. Lale blir blixtförälskad och bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att inte bara själv överleva koncentrationslägret, utan också se till att Gita överlever. Tack vare just att Lale blir tatuerare lyckas han göra tillvaron lite lättare för sig själv, Gita och några av de andra fångarna. Han smugglar undan mat, byter åt sig mediciner, mutar kapos. De lever en dag i taget och får utstå saker som är oerhört svårt att föreställa sig. Men en dag är det över och kärleksparet får äntligen älska varandra i friheten.

På omslaget till Tatueraren i Auschwitz står det att detta är en makalös, sann berättelse om kärlek och överlevnad, vilket stämmer mycket bra. Här kan man verkligen prata om kärlek med förhinder. Eller kärlek mot alla odds. Det är fasansfullt att läsa om det som hände i koncentrationslägren. Hur SS-männen slumpvis väljer ut vilka som ska få leva och vilka som ska få dö. Hur askan från ugnarna yrde ner på fångarna som arbetade. Samtidigt finns det ett hopp i den här boken. En kärlekshistoria som överlevde trots värsta tänkbara förutsättningar. Om Förintelsen har vi läst många gånger tidigare, men här är det ur en helt ny synvinkel. Ur tatuerarens perspektiv.

Det här är en oerhört gripande bok. En magisk kärlekshistoria som samtidigt skildrar den största grymheten mänsklighetens historia upplevt. Att dessutom veta att det är en sann berättelse gör att texten går rakt in i hjärtat. Författaren Heather Morris blev kontaktad av Lale när Gita dog. Då var han redo att berätta sin historia. Han ville att historien skulle skrivas ner för att det aldrig skulle hända igen. Det tog tre år med möten flera gånger i veckan innan Heather hade skrivit klart Lales historia. Från början var det tänkt att det skulle bli ett filmmanus och manuset fick höga placeringar i internationella tävlingar. Senare omarbetade hon manuset till romanform, vilket kom att bli Heather Morris debutroman. Jag har lite svårt för språket i boken, vissa partier känns lite väl tillrättalagd. Och Lale är inte helt igenom en sympatisk person. Samtidigt gör det romanen mer trovärdig. Alla människor är inte genomgoda och framförallt inte hela tiden. Och Lale kom också under resten av sitt liv att brottas med skuldkänslor. Jag kan tänka mig att han och Gita och alla andra överlevare knappast hade något lätt liv. Att ens kunna gå vidare med alla dessa upplevelser och erfarenheter inom sig. Oavsett vad man tycker om språket tycker jag att det här är en bok som alla bör läsa, inte minst för att få mer kunskap och förståelse för alla Förintelsens offer.

Jag tatuerade ett nummer på hennes arm.

Hon tatuerade sitt namn i mitt hjärta.

Lale Sokolov 

 

 

Till varje pris

Till varje prisTill varje pris är en novell skriven av Sara Kadefors. Den handlar om en person som precis fått kontrakt på sin första egna lägenhet och därför behöver pengar till hyran. Hen söker därför jobb i en butik. Och där är också det enda kruxet, nämligen att huvudpersonen därmed tvingades tillbringa en stor del av dygnets timmar på en begränsad yta tätt intill en person hen inte valt att vara nära. Det handlar om att vara ung. Det handlar om fördomar. Om att konfronteras med verkligheten i sitt första jobb och möta såväl människor som sanningar som man inte trodde fanns.

Jag hade aldrig träffat någon som Jenny förut. En som hade skor med snirkliga spännen. Som fastnat för saker i tidningen som jag hoppat över. Som sa ”en annan” om sig själv. Och så det där spionerandet. Jag visste inte att man kunde ta sitt arbete på så stort allvar.

Huvudpersonen jobbar på alltså en liten butik tillsammans med butiksföreståndaren. Eftersom de är de enda som jobbar där tvingas de jobba närmare varandra än de egentligen skulle vilja. Och föreståndaren är en paragrafryttare av högsta rang. Det hela ställs lite på sin spets när butikskedjan utlyser en tävling om den bästa butiken i kedjan. En tävling som butiksföreståndaren vill vinna till varje pris.

Till varje pris är en intressant novell. Ett intressant scenario. Extra intressant eftersom man inte riktigt kan lita på huvudpersonen och inte vet vad som är sant eller inte. Mycket händer mellan raderna. Det är en krypande känsla, som i en psykologisk thriller. Och i slutet finns en rejäl twist. Otroligt skickligt att fånga detta med en såhär kort text! Med denna novell kan jag också kryssa ”Läs en novell där någon vinner något” i läsutmaningen Läs en novell IV. Novellen är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

En sån som du

En sån som duEn sån som du är en mörk novell om ett hemsökt hus och en familj med hemligheter. Den är skriven av Gillian Flynn och publicerades första gången i George R.R. Martins antologi Rogues. År 2015 tilldelades den årets Edgar Award för bästa spänningsnovell. Den handlar om en kvinna som jobbar som spådam och avrunkare på den tvivelaktiga tarotstudion Anden i handen. En dag kommer det in en olycklig förortsfru vid namn Susan. Spådamen har en fallenhet för bedrägeri och identifierar Susan som ett lätt byte. Men när hon besöker den läskiga viktorianska villa som Susan vill ha hjälp med inser hon att saker och ting inte kommer att gå så lätt som hon föreställt sig. Hon har stigit rakt in i en riktig skräckhistoria…

En sån som du är en lite läskig, psykologisk skräcknovell med många bottnar. Allt är inte som man tror, vilket man definitivt blir varse i den här novellen. Precis när man tror man har grepp om handlingen så skruvas allt åt och det blir något helt annat än man kunde gissa. Berättelsen har en ganska osympatisk huvudperson dessutom och det är ju lite speciellt att läsa en bok där man inte riktigt fastnar för huvudpersonen. Miljön är suggestiv. Stämningen obehagligt krypande. Storyn är rätt creepy och man känner ett visst obehag medan man läser. Den är dock lite för orealistisk för att jag ska bli rädd på riktigt. En sån som du är utgiven av Albert Bonniers förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus. I novellutmaningen Läs en novell IV kryssar jag punkt 14: Läs en novell där en katt finns med.

 

 

 

Skuggorna

SkuggornaIgår skrev jag om Katarina Wennstams reportagebok Flickan och skammen. Jag har också läst en av hennes deckare här på sistone. Eller rättare sagt lyssnat på den i bilen. Skuggorna heter boken som är den tredje boken i serien om polisen Charlotta Lugn och försvarsadvokaten Shirin Sundin. Här handlar det om en grupp kvinnor som söker upp och misshandlar män som tidigare blivit dömda för att ha misshandlat kvinnor. De slår tillbaka, ger igen, på männen som hatar kvinnor. Männen som rättsväsendet inte kunnat stoppa. Kvinnorna dyker upp från ingenstans, slår till och försvinner igen. Öga för öga, tand för tand.

Charlotta Lugn och hennes kollegor står inför uppgiften att spåra och gripa dem. Samtidigt blir det Shirin Sundin som ska försvara en av de gripna kvinnorna och då ställs hon inför ett både moraliskt och juridiskt dilemma. Vem är offer och vem är förövare? Och vad händer med ett samhälle när rättssystemet sätts ur spel och medborgarna tar saken i egna händer?

Det är många intressanta frågor som tas upp i denna bok, om än i skönlitterär form. Intressanta frågor som sällan har något självklart svar. Jag som läst de tidigare delarna, Svikaren och Stenhjärtat, tyckte dock inte att detta var den bästa boken hittills i serien, stundvis var den ganska seg. Samtidigt så läser man den kanske inte i första hand för deckarintrigen, utan för samhällsskildringen och det viktiga ämnet. Uppläsningen av Alexandra Rapaport var suverän. Och Katarina Wennstam skriver som vanligt välformulerat, engagerande och med aktuella, brännande ämnen i fokus. Nu efteråt har jag också förstått att de fall som ligger till grund för historien är verkliga fall, och då förstår jag varför de känns så trovärdigt skildrade. Extra intressant är det att läsa den här boken efter att ha läst Wennstams faktaböcker om mäns våld mot kvinnor eftersom jag nu har mer kött på benen och reagerar på ett annat sätt än jag kanske annars hade gjort. Som i de flesta andra svenska deckare får vi ju också följa Charlotta Lugns och Shirin Sundins privatliv vid sidan om de jobbrelaterade frågorna och det är ju alltid kul att få lära känna och följa karaktärerna och deras relationer. Skuggorna nominerades till Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska kriminalroman det är den kom ut, 2014. Nästa bok i serien är Skymningsflickan och den ska jag också ta tag i framöver.

Skuggorna är utgiven av Albert Bonniers förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Skamvrån

SkamvrÃ¥nSkamvrån är den sjunde boken om kriminalinspektör Emma Sköld. I den föregående boken, Syndabocken, låg hennes fokus på att komma in i mammarollen igen efter sitt fejkade dödsfall i ännu förra boken. Numera är ju Emma tvåbarnsmamma, men trots att minsta dottern Elli bara är sex månader är Emma redan tillbaka på jobbet. Nu har hon en ny partner, Krille, som hon har svårt att hålla fingrarna ifrån. Den gamla parhästen och tillika pappan till Elli, Nyllet, är pappaledig.

Det visar sig vara ett komplicerat fall som Emma och Krille ska jobba med och dessutom har fallet förgreningar ända till Dalarna. En flicka lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och sluter ögonen. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv att gå att rädda? De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Det är upp till Emma och Krille att försöka hitta detta samband. Men klockan tickar och fler offer dyker upp.

Boken är spännande och går i ett rasande tempo, som bäddat för sträckläsning. Sofie Sarenbrant brukar ju ofta skildra aktuella samtidsfrågor och det gör hon även i denna bok. Nu är det psykisk ohälsa och självmord som kommer i fokus. Den traditionella mammarollen belyses också i och med att Emma återgår till jobbet snabbare än genomsnittsmamman i Sverige och att därmed pappan tar över föräldraledigheten. Jag stör mig på varför anhöriga till huvudkaraktärer i deckare alltid drabbas av brott som karaktärerna måste lösa. Jag förstår att det är ett berättargrepp som gör att man blir mer berörd, men det minskar ju samtidigt trovärdigheten. Jag tycker också fortfarande att Emma och Nyllet skulle passa så bra ihop, så jag tycker det är så synd att de inte får chansen att lappa sin relation i den här boken. Men fler böcker kommer i serien och den här avslutas med en rejäl cliffhanger, så nu kan man ju bara inte låna bli att läsa även den kommande boken. I maj 2020 kommer den åttonde delen om Emma Sköld och titeln presenteras nu på Bokmässan.

Skamvrån är utgiven av Bookmark förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.