Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

februari 2019
M T O T F L S
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Skönlitteratur vuxen

Mitt hjärtas oro

Mitt hjärtas oroMalou von Sivers första roman, Mitt hjärtas oro, har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Sommarpratet inleds med att hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa. Kärleksromanen, Mitt hjärtas oro, är första delen i en trilogi, en berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag.

Boken handlar om Axel, en man som utåt sett har lyckats bra. Han är en gift, välbärgad man som har två söner och är direktör i familjeföretaget. Men han har ett mörkt förflutet där han blev slagen och försummad som barn. Det finns ett sår och en saknad i honom som han inte kan glömma, men ständigt döljer. En dag i 1900-talets början möter han Sara på en middag. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av Axels mörker och sårbarhet. Det blir de två till slut, men vägen dit är fylld av missförstånd, svek och längtan. Deras lycka är total och de ser fram emot ett långt liv tillsammans. Efter att ha fått kärleksbarnet Matilda är Sara återigen gravid när det visar sig att deras gemensamma lycka kommer att bli kortvarig.

Malou von Sievers är en mästerlig berättare. Värt att understryka är att detta är just en roman, ingen biografi eller självbiografi. Hon tar avstamp i sina förfäder, men det är mestadels fiktion. Det är svårt att avgöra exakt vad som är sant och vad som är fiktion, men det är inget som stör berättelsen. Malou kryddar med många tidsmarkörer och miljöskildringar, vilket gör det extra spännande att läsa romanen. Karaktärerna är intressanta, framförallt Sara med sitt starka litteraturintresse och jag gillar förstås alla litterära referenser och diskussioner i boken. Axel har jag svårare att komma nära och det är förstås meningen.

Jag lyssnade på Malous sommarprat innan jag läste boken och greps av hennes berättelse om sin uppväxt och sin familjehistoria. Jag såg fram emot att läsa boken, men hade ändå svårt att komma in i den från början. Men när jag väl gjorde det, efter kanske första fjärdedelen, kunde jag inte sluta läsa. Jag blev väldigt berörd och framförallt sista fjärdedelen av boken sträckläste jag utan att kunna släppa boken ifrån mig. Nu kan jag knappt vänta tills jag kan läsa nästa del i trilogin. Mitt hjärtas oro är en lättläst bok och det dramatiska slutet skapar en cliffhanger som gör att man inte kan motstå att gå vidare med nästa del i serien.

Mitt hjärtas oro finns bland annat hos Adlibris och hos Bokus.

Budbärarinnan

BudbärarinnanSå var den här, den sista boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Eller åtminstone troligen den sista, för man vet aldrig vad författare hittar på, som Katarina Janouch själv skriver i sitt efterord. När boken skrevs hade nyligen Stockholm skakats av ett terrordåd. Samma händelse har också skett i Budbärarinnan. Terrordådet har berört Cecilia på djupet. Nio personer dog i attentatet och flera av terroristerna befinner sig fortfarande på fri fot. Cecilia skriver en ilsken krönika om politikers ansvarslöshet, vilket leder till att hon kommer på kant med både etablissemanget och sin egen familj. Hur mycket får man egentligen säga högt – och är det alltid bra att hålla tyst för att vårda sitt varumärke och inte mista sin sociala ställning? Vi får också följa den 16-åriga invandrarkvinnan Leyla som är hårt påpassad av sina bröder och den övriga släkten. Hennes heder måste bevaras till varje pris. Leyla är bortlovad till en äldre släkting och ska giftas bort till sommaren. Men Leyla vägrar acceptera den tvingande normen. Hon har blivit förälskad i en svensk pojke och bryter i smyg mot alla regler familjer tvingar henne att leva efter. I och med detta utsätter hon sig för stora risker, så pass allvarliga att hennes liv är i fara. Oväntat korsas Cecilias och Leylas vägar samtidigt som ett nytt vansinnesdåd planeras i Stockholm.

Efter denna elfte bok om Cecilia Lund börjar jag känna mig mättad. Jag gillade verkligen böckerna till en början. Det har varit så spännande att följa Cecilias vardag som fembarnsmamma och barnmorska. Att hon hamnat i märkliga och stundvis farliga situationer och även klarat upp en hel del brott har varit en extra krydda som egentligen inte alltid har behövts. Ju fler böcker som skrivits om Cecilia Lund, desto mer osannolikt känns det att just hon hamnar i alla dessa situationer och den realistiska kärna som jag tyckt så mycket om med boken har samtidigt skalats bort till förmån mot något annat som jag inte gillar lika mycket. I just denna bok känns det dessutom som att författaren vill tillskriva Cecilia Lund sina egna åsikter om samhället och använder huvudpersonen för att föra fram åsikterna. Det känns inte bra. Det är något som skaver när jag läser den här boken och jag känner att nu räcker det, så jag tycker faktiskt att det är bra att Cecilia Lund och jag går skilda vägar nu. Det är kul att aktuella samhällsfrågor belyses i böckerna, men här blir det för mycket. Och det blir på bekostnad av allt som varit så bra med böckerna – skildringen av Cecilia Lunds liv och relationer. Jag hade önskat ett värdigare slut på denna långa och härliga serie.

Budbärarinnan finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Scener ur hjärtat

Scener ur hjärtatIdag har jag sträckläst Malena Ernmans Scener ur hjärtat som hon skrivit tillsammans med maken Svante Thunberg. Tillsammans berättar de om sitt familjeliv som är präglat av döttrarna Gretas och Beatas diagnoser. De skriver öppenhjärtigt om kampen för hjälp och upprättelse. Det är en gripande berättelse där man tydligt känner deras desperation och frustration över döttrarnas mående innan de fått diagnoser och så småningom hjälp. Familjen gick bokstavligen på knäna och det är inte svårt att föreställa sig varför Malena drabbades av utmattningsdepression. Men detta är inte bara en självbiografi där en enskild familj står i fokus. I boken framträder också en större bild. En bild av en planet som även den går på knäna på grund av vår ohållbara livsstil. Paret Ernman & Thunberg skriver lika gripande om sin klimatångest och om allt det som faktiskt sker runtomkring oss utan att vi vaknar upp.

Även ämnet psykisk ohälsa berörs förstås – visste ni att den psykiska ohälsan hos barn 10-17 år har ökat med över 100 procent på tio år och enligt Socialstyrelsens rapport från december 2017 så lider nära 190 000 barn och unga vuxna i Sverige av någon form av psykisk ohälsa. Värst mår flickor och unga kvinnor. Ingenstans syns heller några tecken på att trenden minskar eller planar ut. Den accelererar. Sedan 2010 har också antalet sjukskrivna med utmattningssyndrom dubblerats sex gånger och över 80 procent är kvinnor. Det är ett systemfel. Det är fel i strukturerna som styr världen. Vi befinner oss i en hållberhetskris skriver Ernman och Thunberg. Vi befinner oss också i en klimatkris. En akut klimatkris. Och det är inte många som förstår det. Såhär skriver Ernman och Thunberg:

Vi befinner oss som sagt i en hållbarhetskris. Men vi befinner oss också i en akut klimatkris. Det finns nästan ingen som förnekar den krisen längre, och det är ju bra. Problemet är bara att från den punkt du erkänner krisens existens till den punkt då du förstår dess innebörd är steget långt. Oerhört långt.

Vi människor vistas idag mitt i det steget – ett tomrum där allting kan fortsätta som vanligt.

Vi tror att vi vet vad krisen innebär.

Alla utgår från att alla vet.

Men faktum är att det är betydligt värre än vi tror. I Sverige släpper vi ut elva ton koldioxid per person och år. Vårt ekologiska fotavtryck är bland de tio största i världen och om alla skulle leva som vi svenskar skulle det krävas 4,2 jordklot.

Vi inbillar oss att vi fortfarande har möjligheten att välja, att vi kan ställa olika utsläpp mot varandra. Som att bli vegan för att kunna fortsätta flyga. Som att köpa en elbil för att kunna fortsätta shoppa och äta kött. Eller som att klimatkompensera för saker som vi ska göra när vi ur ett hållbarhetsperspektiv redan är belånade bortom våra sinnens förstånd.

Sanningen är att vår ekologiska kredit tog slut när vi passerade 350 miljondelar koldioxid i atmosfären. Närmare bestämt år 1987.

De fortsätter med alarmerade fakta:

Sommaren 2017 skrev sex stycken ledande forskare och beslutsfattare inom miljöfrågor i tidskriften Nature om att mänskligheten nu hade år på sig att få utsläppskurvan att vända riktning, brant neråt. Three years to safeguard the planet och klarar vi inte av det så är risken väldigt stor att vi missar Parisavtalets tvågradersmål och därmed sätter igång en negativ spiral av klimatkatastrofer långt bortom vår egen kontroll.

Mycket av det som Ernman och Thunberg skriver om är sådant som vi redan vet, det är inga nya, revolutionerande fakta. Men det som känns unikt är sättet de skriver på. Det går rakt in i mig, det är inga försköningar, inga omskrivningar, utan bara krass verklighet.

Planeten lider av en allvarlig sjukdom och vi behöver omedelbart sätta igång med omfattande läkarinsatser. Vi behöver akut vård.

Men istället har vi – i bästa fall – valt healing som behandlingsmetod.

Av sjukdomsinsikt finns ingenting. Inte ett spår.

Det är ungefär som att avstå från en brådskande operation för att invänta ett eventuellt framtida botemedel.

Paret har skrivit en snabbläst och lättläst bok. Den har 92 korta kapitel, kallade scener. Många av dessa är inte längre än en eller ett par sidor. Men innehållet är inget som snabbt glöms bort. Ernman och Thunberg sätter fingret på så många saker som inte fungerar i Sverige och världen idag. Det är stort och smått som presenteras och eftersom paret använder sig själva som exempel på ett så utelämnande sätt blir allting så mycket mer konkret än om bara fakta hade radats upp. Det här är en bok jag kommer att bära med mig.

Scener ur hjärtat är utgiven av Polaris och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Kostym

KostymKostym är en novell i Ninni Holmqvists novellsamling med samma namn, Kostym, som utgavs 1995. I novellsamlingen finns 14 noveller. Enligt förlaget berättar novellerna om kvinnor i olika skepnader, roller, kostymer. Var de än dyker upp, under en resa på Nilen eller i Stockholms tunnelbana, verkar de på en gång hemlösa och hemtama. I just denna novell vet man under läsningen inte säkert om huvudpersonen är en kvinna eller man. Hen anländer med ett mycket lätt bagage till Singapore. Vi förstår att personen varken har särskilt mycket pengar eller några klädombyten med sig. Hen möter en amerikansk affärsman och följer med honom på hotellrummet. Där använder huvudpersonen såväl manliga som kvinnliga produkter från mannens badrum och när affärsmannen morgonen därpå beger sig ut på en joggingtur ikläder sig huvudpersonen mannens kostym och lämnar hotellet med affärsmannens pengar och resväska.

Det här är en novell som känns mycket symbolisk. Huvudpersonen ikläder sig någon annan persons kläder, vilket också på ett sätt innebär att ta över hans identitet. Det handlar också om att leka med könsrollerna och de traditionella attribut som förknippas med man respektive kvinna. Eftersom förlaget menar att alla noveller berättar om kvinnor så är huvudpersonen troligen en kvinna. Men det finns inget som tyder på det i själva novellen, det skulle lika gärna kunna vara en man. Jag märker att jag gärna vill könsbestämma huvudpersonen under läsningen och en av författarens intentioner är säkert att synliggöra detta beteende och jag blir irriterad på mig själv för att jag faller i fällan. Därför är novellen också en intressant läsning. Den är kort och det händer inga världsomvälvande händelser, men den är ändå tankeväckande.

Kostym finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

De blå silkesstrumporna

elin wägner de blå silkesstrumporna novellDe blå silkesstrumporna är en novell av Elin Wägner, författare, journalist och en av den svenska kvinnorörelsens viktigaste föregångare. Jag har inte läst något av henne sedan tidigare, men hon är känd bland annat för Norrtullsligan och Pennskaftet. På insidan av pärmen till denna novell som är utgiven av Novellix står det att Wägners verk genomsyras av hennes politiska idéer inom feminism, fredsarbete och miljöfrågor. Parallellt med sin författarkarriär var hon med och grundade Rädda barnen och hon var även en centralfigur i arbetet för kvinnlig rösträtt.

I De blå silkesstrumporna möter vi en ung kvinna som bestämmer sig för att köpa ett par blå strumpor istället för strumpor i någon diskretare färg som grått eller brunt. Detta köp kommer att få ödesdigra konsekvenser för henne. Hon bär nämligen dessa strumpor en dag då hon tillsammans med sin väninna åker spårvagn. På vagnen för de ett samtal kring väninnans arbete på Verket, dit också huvudpersonen precis är på väg att söka sig en tjänst. Väninnan avslöjar under denna spårvagnsfärd hur det egentligen är att som kvinna vara anställd på Verket och hur det egentligen ligger till med Verkets kvinnosyn. Det visar sig att de båda väninnorna har någon som lyssnar till deras konversation…

Det här är en kort novell och det är svårt att berätta så mycket om den utan att avslöja för mycket. Kanske är inte min beskrivning därför särskilt intresseväckande, men jag kan lova att berättelsen är läsvärd. Wägners samhällssyn skiner verkligen igenom när hon visar på hur skevt samhället var på den tiden när det gällde villkoren mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. Det är feministiskt, bitskt, humoristiskt och tankeväckande på samma gång. Dessutom väcker novellen ett intresse för att läsa mer av Elin Wägner. De blå silkesstrumporna är ursprungligen utgiven i novellsamlingen Spinnerskan som publicerades för första gången 1948.

De blå silkesstrumporna kan bland annat köpas hos Adlibris och hos Bokus.

Den lilla bokhandeln runt hörnet

Den lilla bokhandeln runt hörnetDen lilla bokhandeln runt hörnet är en feelgoodroman av Jenny Colgan. Hon har skrivit en annan bokserie tidigare, om ett bageri i Cornwall, men de böckerna har jag inte läst utan detta är första boken jag läser av henne. Den handlar om en bibliotekarie som heter Nina som tyvärr kommer att bli arbetslös eftersom biblioteket där hon jobbar ska bli någon slags mediacenter. Nina är en introvert person som älskar att para ihop rätt bok till rätt läsare, men i en tid av rationaliseringar och nedskärningar och en inte särskilt angenäm förvandling av biblioteksbranschen vet hon inte riktigt vad hon ska göra längre. När biblioteket vill bli av med de flesta böcker bär Nina hem kartong efter kartong. Hon bara måste rädda dem, hon står inte ut med att de slängs. Så hittar hon en annons om en skåpbil som är till salu och plötsligt får hon användning för alla de böcker hon räddat. Hon bestämmer sig nämligen för att köpa bilen och göra om den till en bokhandel på hjul!

För bokälskaren är ju det här förstås mumma. Ja, inte att läsa om biblioteksnedskärningarna förstås, men Ninas passion för böcker och alla litterära referenser. Annars är det här en ganska medelmåttig feelgood tycker jag. Väldigt förutsägbar. Men mysig, lättläst, snabbläst och underhållande. Intressant tanke med den mobila bokhandeln. Och kul med en bok som utspelar sig i Skottland. Jag läser egentligen väldigt sällan feelgood, men när jag läser recensioner av Den lilla bokhandeln runt hörnet verkar det som att många tycker bättre om Colgans andra serie, den om bageriet, så kanske läser jag någon av de böckerna vid tillfälle.

Den lilla bokhandeln runt hörnet är utgiven av Massolit förlag och den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

En helt vanlig familj

I fredags tipsade jag om En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson i vår lokala tidning (Hudiksvalls Tidning). Det var en bok som jag gillade väldigt mycket när jag läste. Den handlar om en familj bestående av tre personer, pappan och prästen Adam, mamman och advokaten Ulrika samt den 19-åriga dottern Stella. De är en helt vanlig familj, de bor i en fin villa, föräldrarna har fina jobb och gott ställt, dottern har nyss gått ut skolan och jobbar nu på H&M för att spara ihop till drömresan. De verkar vara en så tajt familj, en familj där alla känner varandra och där pappan är väldigt jämställd och faktiskt är också Stella en riktig pappas jänta.

En helt vanlig familj

Men så inträffar en sån där katastrof som slår undan benen på dem allihopa. Dottern Stella häktas, misstänkt för mord. I första tredjedelen av boken berättar Adam om hur fruktansvärt hårt detta tar på familjen. Han är övertygad om att dottern är oskyldig. Faktiskt så övertygad att han ger henne alibi. Det är inte lätt, han brottas med skuldkänslor både mot sig själv och mot Gud. Men vad gör man inte för sin familj. Och Stella skulle ju aldrig.

Men en tredjedel in i boken byter boken plötsligt perspektiv. Nu är det Stella vi får följa. Dels får vi en skildring av hur det faktiskt kan vara att befinna sig i häkte och att vara misstänkt för ett grovt brott. Men dels får vi också veta mer om vad Stella gjorde den aktuella kvällen, och om händelse som lett fram till den kvällen. Och om sådant i hennes liv som inte föräldrarna haft en aning om. Vi får ta del av Stellas grubblerier och tankar i hennes instängda situation där den enda hon får prata med är advokaten och förhörsledarna. Vi får också ta del av Stellas uppväxt ur hennes synvinkel och man anar snabbt att den perfekta familjen inte varit så perfekt trots allt. Vi får också en underbar skildring av Stellas vänskap med bästisen Amina, en vänskap som har en viss betydelse för själva fallet också. Det mest intressanta är att de tankar och förutfattade meningar man fick när man läste Adams berättelse omkullkastas när situationen nu får nytt ljus genom Stellas perspektiv.

Efter ytterligare en tredjedel byts perspektivet återigen och nu är det mamma Ulrikas tur att berätta. Hon som alltid jobbat medan Adam tagit hand om Stella. Har det alltid varit självvalt? Hur känns det för en mor när dottern tyr sig mest till sin pappa? Och vad gör man som mamma när den man burit närmast intill sitt hjärta och som har hela livet framför sig nu befinner sig i en situation som kan ödelägga resten av hennes liv? Vad gör man som advokat och vad gör man som mamma? Ulrika är den som har kunskap om själva rättsprocessen och därmed kan tänka rationellt kring bevisföring och försvar. Hon hjälper Stella hitta en bra advokat som kan försvara henne. Men varför valde hon just honom? Vad vet Ulrika som inte Adam och vi som läsare vet? De tankar, känslor och förutfattade meningar man fick efter att ha läst Stellas del av berättelsen omkullkastas nu en andra gång när vi tar del av hela historien ur Ulrikas vinkel.

Man kan tycka att det låter tråkigt att läsa om samma händelse tre gånger, om än ur tre olika perspektiv, men det blir aldrig långtråkigt eller ens särskilt upprepande. De tre personerna har så olika bild av händelseförloppet. Dessutom förs ju berättelsen i nutid hela tiden framåt, med nya förhör, bevis, insikter, händelser.

Det här är en roman om ett brott, men likväl en berättelse om moraliska dilemman. Hur långt kan man gå för att skydda sitt barn? Hur viktig är ens egen, inre, moraliska kompass? Kan man bryta ett förbund till Gud eller den ed man svor för att bli advokat? Hur mycket vet man egentligen om sin egen familj? Det är en skildring av föräldraskap och eviga frågor som de flesta kan känna igen sig i, likväl som en skildring av vänskap och av en kärleksrelation. Och allt detta är mästerligt skildrat. Som läsare har jag aldrig någon aning om hur det ska sluta. Eller, jag tror ju att jag har det, men allt det jag tror omkullkastas ju gång på gång. Trots att det inte finns några actionscener i boken är det nagelbitande spännande och jag kan inte sluta läsa. När jag läst ut den kändes tomhet, men som tur är så är En helt vanlig familj den första bok jag läst av Mattias Edvardsson, men definitivt inte den sista.

En helt vanlig familj är utgiven av Forum och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Francesca

FrancescaMed debuten Annabelle gav sig Lina Bengtsdotter in i deckargenren och gav oss då en spännande bok med en intressant karaktär i huvudrollen och där berättelsen dessutom utspelas i en mindre svensk stad, Gullspång. Huvudpersonen Charlie bor egentligen i Stockholm numera, men hon är född och uppvuxen i Gullspång och när hennes chef skickar henne och hennes kollega dit för att lösa ett komplicerat fall blir det första gången på mycket länge som hon återvänder. Det blir en jobbig tid då hon tvingas konfrontera människor och minnen som hon hoppades ha förträngt.

I Bengtsdotters andra bok, Francesca, är fallet Annabelle löst och Charlie är tillbaka i Stockholm på sitt vanliga jobb. Men hon har problem med alkoholen och hennes chef tycker att hon behöver lite paus. I samma veva ringer hennes barndomskompis Susanne från Gullspång. Hennes man har lämnat henne och barnen och hon mår inte bra. Charlie bestämmer sig för att åka dit för att finnas där för Susanne och barnen. Väl där kan hon dock inte sluta tänka på och gräva i Cold case-fallet med den försvunna flickan Francesca. Hon gick på en internatskola i närheten av Gullspång, men var en främmande fågel där. Något med Francescas öde påverkar Charlie och hon plågas av märkliga drömmar om sin mamma och diffusa minnen från uppväxten där det känns som att Francesca och hennes familj är inblandade. Men alla i bygden uppskattar inte att hon börjar gräva i det gamla fallet.

Återigen en spännande bok och jag gillar både karaktärs- och miljöskildringen. För mig som också vuxit upp på en liten ort blir igenkänningen stor. Charlie är en komplex person som känns levande, hon har både bra och dåliga sidor. Att väva ihop hennes liv i nutid med Francescas öde och tillbakablickar från innan Francesca försvann gör att man får ta del av två karaktärer i två olika tider och på två helt olika plan. Trots att de utåt sett har milsvida skillnader så är de ganska lika Charlie och Francesca. Och trots att detta är en kriminalroman så handlar det i mångt och mycket om utsatthet, mörker, ångest och att känna att man inte passar in. Att lyckas fläta ihop allt detta till en välskriven bladvändare är skickligt! Jag läser gärna mer av Lina Bengtsdotter och gärna mer om Charlie också. Men frågan är hur Bengtsdotter kommer att jobba vidare med Charlie som karaktär. Hur länge kan hennes döda mamma och minnena från uppväxten fortsätta påverka henne och hur ska Bengtsdotter fortsätta väva in Charlies uppväxt och familjebakgrund i mordgåtorna. Det blir spännande att se. Dessutom längtar jag att se hur det går för Johan!

Jag rekommenderar varmt både Annabelle och Francesca, två deckare med djup och tänkvärdhet, av Lina Bengtsdotter. Men läs dem i ordning, för de bygger på varandra. Böckerna är utgivna av bokförlaget Forum och finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Farlig sanning

Farlig sanningFarlig sanning är en novell av Anna Jansson. Den handlar om Anneli som jobbar som undersköterska på kirurgen och hon jobbar ofta natt. Vid ett av hennes arbetspass kommer det in en äldre kvinna som blivit påkörd av en smitare. Hon avlider förmiddagen därpå.

Anneli reflekterar mycket över livet de här få dagarna vi får följa henne. Hon funderar kring sin och makens relation, hur hon älskade honom så mycket förut och hur de tog sig tid för varandra trots att de var småbarnsföräldrar. Nu har de inte lika mycket tid för varandra trots att sönerna är utflugna. Hon funderar kring det som hon älskade så mycket hos honom, att han värnade om de svaga och utsatta, men så var det inte längre. Fokus har med tiden sakta men säkert förskjutits till att istället handla om hans egen karriär. Och kärleken dem emellan har försvunnit. När hände det egentligen?

På radion säger de att de söker efter en blå BMW. Det är en sådan bil som man tror har kört på den nu avlidna kvinnan. På makens jobb kör de flesta BMW. Många av dem är mörkblå. Som Annelis make Urbans bil. Och just den här dagen har han inte kört bil utan åkt buss. Det gör han aldrig.

Sedan sker vändningar som man inte kunnat ana som läsare. Novellen slutar på ett helt annat sätt än jag trott. Det här är en spännande, klurig liten deckarhistoria med ett levande persongalleri fyllt med vardagliga människor. Anna Jansson använder här sina egna sjukvårdskunskaper för att teckna sjukhusmiljön på ett ytterst trovärdigt sätt. Jag gillar hennes böcker om Maria Wern. Här får vi möta henne i en helt annan historia och i ett nytt format och jag gillar det!

I utmaningen Läs en novell IV kryssar jag nr 29 – Läs en novell där någon dör/har dött.

Farlig sanning är utgiven av Novellix och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det osynliga barnet och Granen

Det osynliga barnet och GranenFörra året gav Förlaget ut en specialutgåva av Tove Janssons klassiska noveller Det osynliga barnet och Granen. Detta gjorde de i samarbete med Oxfam, Moomin Characters, WSOY och Sort of Books. För varje såld bok skänks 40 kronor till Oxfams arbete för flickor och kvinnor som lever i fattigdom runt om i världen. Förlaget skriver att Tove Janssons berättelser idag är mer aktuella än någonsin. Fortfarande är majoriteten av de som lever i fattigdom kvinnor. Fortfarande nekas kvinnor ofta grundläggande rättigheter som utbildning och rättvis lön. Att vara rädd, ensam och osynliggjord är inte bara det osynliga barnets historia, utan också verkligheten för miljoner kvinnor och flickor världen över. Genom att köpa boken och stödja organisationer som Oxfam får man chansen att ge nya möjligheter och en starkare röst till dem som är mest utsatta.

Det osynliga barnet handlar om lilla Ninni som har behandlats illa och därför blivit osynlig. Men hon kommer till muminfamiljen och med Muminmammans kärlek och bekräftelse blir Ninni mer och mer synlig ju mer tiden går och snart kan man se hela henne. En väldigt symbolisk och fin berättelse som ger upphov till en och annan tanke.

I Granen kan vi läsa om när julen kommer till Mumindalen. Mumintrollets familj brukar ju vanligen sova från oktober fram tills på våren, men just detta år väcker Hemulen dem. När de får höra att Julen är på väg blir familjen rädda och förskräckta. De tror att det är något läskigt. Alla runtomkring förbereder sig, fixar med gran, klappar, mat och andra förberedelser. Stress, stress, stress. Ingen har tid att förklara traditionerna för Muminfamiljen som därför får tolka dem på sitt eget sätt. Och det blir på ett bra sätt till slut. Också detta är en fin berättelser som ger eftertanke. Måste man verkligen stressa inför julen? Vad är egentligen viktigast?

Det här är alltså en specialutgåva, en liten tunn bok som dels innehåller de två novellerna och dels också en beskrivning av persongalleriet och karaktärerna i Mumindalen som ger en bra introduktion till den som inte har läst om Mumin tidigare. Bokens omslag är härligt retroinspirerat och inuti finns det illustrationer som jag tror är Tove Janssons originalillustrationer. Det här skulle vara en perfekt julklapp, dels för att nya läsare ska få upp ögonen för Tove Janssons muminvärld och dels för att stötta en organisation som gör gott. Det är enormt svårt att säga vilken målgrupp dessa noveller passar för. Granen skulle nog fungera redan i förskoleåldern, även om den inte är i bilderboksformat, och Det osynliga barnet passar nog från lågstadiet. Men jag tror att de ursprungligen gavs ut för vuxna (rätta mig om jag har fel). Oavsett vilket så vet jag att Tove Jansson är en författare som kan skriva för både barn och vuxna, och hennes Muminvärld tilltalar både stora och små.

Det osynliga barnet och Granen finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.