Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Pyssel och inredning

Två böcker om tyger från förr

Retro - Tyger vi minns : Grafiska och stiliserade mönsterFör ett par år sedan skrev jag om boken Tyger vi minns från 1960- och 70-talen av Sara Axtelius. Där presenterade hon många av dåtidens stora textilformgivare och några av deras alster. En riktig nostalgitripp för alla vi som älskar retrodesign och retrotyger. Förra året kom Axtelius med uppföljaren: Retrotyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster. Även här ligger fokus på 60- och 70-talen. Vi får se ungefär 200 retrotyger från den tiden och läsa om 23 formgivare som designat dem. Tyngdpunkten i denna nya bok ligger på grafiska och stiliserade mönster, som ränder, rutor, moln, prickar, stjärnor och hjärtan. Några av de mest kända formgivarna vi möter är Sven Fristedt, Viloa Gråsten, Gunila Axén och Göta Trägårdh.

Sara Axtelius har under flera år samlat på tyger från 1960- och 1970-talen. Hon brinner för att uppmärksamma textilkonstnärerna och förvalta Sveriges textilskatt samt föra arvet vidare till kommande generationer. Och hennes intresse, engagemang och kunskap märks väl av i denna bok. Den är lärorik och inspirerande på samma gång. Fylld av nostalgi, men också med en uppmaning att bevara kunskapen och textilskatten som finns där ute. De formgivare som presenteras i boken möblerade de svenska hemmen under decennier, men många av dem blir nog bortglömda om inte entusiaster som Axtelius uppmärksammar dem. Det är en kulturgärning hon gör och jag är glad över att boken nu finns i min bokhylla. Det är en bok jag kommer att återkomma till många gånger framöver, precis som föregångaren.

Retrotyger vi minns – grafiska och stiliserade mönster är utgiven av Ordalaget förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tryckta tyger för alla tillfällenTryckta tyger för alla tillfällen är skriven av Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Som titeln skvallrar om ligger fokus här på just tryckta textilier och då främst från decennierna 1940-1960. Det är en fristående uppföljare till författarnas förra bok, Tryckt till jul. Nu vidgas perspektiven och de tryckta tygerna för hemmet, modet och den offentliga miljön lyfts fram liksom mönstervärldens koppling till årets olika högtider och säsonger. Boken bygger på ett enormt arbete av arkivstudier och intervjuer med såväl formgivare som deras släktingar. Bland annat har författarna fått möjlighet att göra en djupdykning i textilföretaget Ljungbergs unika arkiv med bevarade skisser och tygprover.

Boken är ett gediget arbete där formgivare, mönster och berättelser från textilformgivningens glansdagar presenteras i såväl text som bild. Det är mycket mer text i den här boken än i Axtelius bok så här är en guldgruva för den som är historiskt intresserad och verkligen vill fördjupa sig i den här delen av kulturhistorien. Författarna är kulturhistoriker och erfarna museikvinnor, Anna Lindqvist vid Ystads museum efter många år på Länsmuseet i Linköping. Marie Odenbring Widmark är anställd vid Västarvet i Västra Götaland.

Tryckta tyger för alla tillfällen är utgiven av Carlssons förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Förvara smart och Organisera och förvara hemma

Förvara smart - organisera ditt hem Under många år har jag följt Förvaringsdrottningens blogg på nätet. Egentligen heter hon Paulina Draganja och hon är proffs på allt som har med förvaring och organisering i hemmet att göra. Hon har också gett ut två böcker: Förvara smart – organisera ditt hem och Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan.

Förvara smart – organisera ditt hem är till för den som vill lära sig mer om smart förvaring och hur man organiserar sitt hem på bästa sätt. Boken är fylld av tips, råd och inspiration. I början av boken får man lära sig lite grundläggande fakta och tips, till exempel förvaringens ABC och hur viktigt det är att kontinuerligt rensa hemma. Därefter följer olika kapitel som vart och ett fokuserar på de olika rummen i hemmet: köket, hallen, sovrummet, badrummet, barnrummet, vardagsrummet, arbetsrummet, städ och tvätt och förrådet. I slutet av boken finns ett kapitel om småförvaring och det slutliga kapitlet fokuserar på hur man behåller ordningen när man en gång för alla har fått ordning hemma. Boken är verkligen fylld med tips på smarta förvaringslösningar, smidiga prylar man kan använda när man strukturerar hemmet, hur man ska tänka när man organiserar och strukturerar för att få till det så bra som möjligt. Det finns gott om checklistor, steg-för-steg-listor och punktlistor som gör texten tydligare och mer överskådlig. Dessutom är boken berikad med mängder av färgfoton och illustrationer som förtydligar och inspirerar. Kapitlen som handlar om specifika rum är väldigt bra eftersom de visar vilka speciella utmaningar och förutsättningar som finns med just det rummet och tips på hur man ska kunna lösa dem. Boken är helt enkelt en guldgruva för alla som gillar att fixa hemma och vill få ordning i sitt hem.

Organisera och förvara hemma - ett projekt i veckanOrganisera och förvara hemma – ett projekt i veckan kom till efter att Förvaringsdrottningen skapade en utmaning på sin blogg. Varje vecka skrev hon ett nytt inlägg med ett uppdrag som man själv kunde göra där hemma. Genom att göra ett uppdrag i veckan har man till slut gått igenom i stort sett hela hemmet. På så sätt har man fått en konkret handlingsplan för att bocka av ett område i taget. Projekten varierar i omfattning, vissa veckor är det mer omfattande, andra veckor mindre omfattande. Vissa av uppdragen är inte relevanta för alla – alla har kanske inte en balkong eller en tvättstuga hemma exempelvis. Men då kan man istället göra något annat uppdrag just den veckan eller hoppa till en annan vecka. I och med att uppdragen är olika omfattande så kan man också byta ifall ett veckouppdrag är alldeles för omfattande en speciell vecka då man kanske har massor av annat att göra. På bloggen följde Paulina upp hur det gick för de som valde att följa hennes projekt. Man kunde dela med sig av uppdragen, hur man löste dem och vilka svårigheter man ställdes inför. På så sätt fick man ännu fler tips och råd än de som redan finns i boken. De gamla blogginläggen finns kvar för de som väljer att hoppa på projektet nu i efterhand. Men det går utmärkt att också bara läsa boken och inte följa bloggen alls. Paulina skriver tydligt intill varje uppdrag vad som är tänkt att man ska göra just den veckan och sedan ger hon massor av tips, råd och inspiration. En vecka handlar det om att rensa och organisera i kylskåpet, en annan vecka om att skapa bra förvaring i hallen. Ytterligare uppdrag är att organisera posten, rensa anslagstavlan eller kylskåpsdörren, organisera städskåpet, vårstäda, säsongsanpassa garderoben, bli av med pappers- och tidningshögarna, vårstäda uterummet, rensa och organisera bokhyllan, rensa i garaget/verktygslådan och att göra sig av med utrensade saker. I boken finns checklistor så man kan kryssa för när man gjort ett uppdrag. På så sätt blir det tydligt även om man hoppar mellan uppdragen istället för att ta dem i kronologisk ordning. Paulina är också noga med att man ska belöna sig efter varje genomfört uppdrag för att bibehålla motivationen att fortsätta rensa och organisera hemma.

Både Förvara smart – organisera ditt hem och Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan är utgivna av Bokförlaget Semic. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här). Paulina Draganja är i höst också aktuell med sin tredje bok: Flytta smart – planera, rensa och organisera. Den skulle jag ha behövt redan nu i sommar när jag själv flyttat. Men jag ser fram emot att läsa den ändå när den kommer.

Rum för kidsen

Bildresultat för rum för kidsenIsabelle McAllister är en av de stora profilerna inom inredning för barn. Hon är känd från många olika tv-produktioner, så som Äntligen Hemma och Fixa rummet, men också från flertalet tidningar som Family Living och Sköna hem. Hon har också drivit bloggen Dosfamily tillsammans med fotografen Jenny Brandt. Isabelle och Jenny har också tillsammans skapat boken Rum för kidsen där såväl barn som föräldrar kan hitta massor av inspiration till färgglada, originella, trivsamma, roliga, coola, oväntade och snygga barnrum.

I boken finns rum för barn i alla åldrar, från spädbarn till tonåringar. Här finns också bra tips när det gäller till exempel förvaring, syskon som delar rum eller trångbodda familjer där barnet inte har eget rum utan till exempel en vrå i vardagsrummet. Här finns också tips och råd för do it yourself-projekt och fakta om färglära, tapeter, belysning och annat. Hela tiden finns barnets perspektiv närvarande. Författarna betonar att det är viktigt att lyssna på barnen och att gärna låta inredningen av barnrummet bli ett projekt som man gör tillsammans med barnen snarare än åt barnen.

Troligen är Rum för kidsen den enda, eller åtminstone en av väldigt få, inredningsböcker på marknaden som helt och hållet har fokus på barnrum. Därför är boken ett välkommet tillskott. Jag tycker att det är jättekul att bläddra och inspireras, vilket även min blivande tolvåring tycker. Det finns också många smarta tips som jag tar till mig. Som att rita upp rum och möbler skalenligt på post it-lappar för att kunna flytta runt och hitta olika inredningslösningar istället för att behöva flytta om alla möbler på riktigt. Det finns också smarta tips för hur man kan låta barnrummet växa med barnet så man slipper köpa helt ny inredning vartefter barnet växer. Överhuvudtaget handlar det mycket om återbruk och att göra saker själv, vilket gör att boken passar familjer med olika plånböcker. Inredning till barn brukar ju annars kunna vara rätt dyrt, men här får man smarta tips som inte kostar så mycket pengar. Sist men inte minst så innehåller boken också intervjuer med ett gäng kids som dessutom låter oss få titta in i deras egna rum. Vill man ha inspiration har man alltså hittat helt rätt bok!

Rum för kidsen är utgiven av Bonnier Fakta och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Bokus.

Skapa tillsammans med barnen

Skapa tillsammans med barnenSkapa tillsammans med barnen är en pysselbok där tanken är att man som vuxen ska inspireras till att skapa tillsammans med barn i olika åldrar. Det kan vara att måla med iskritor, göra självlysande nattbilder, spela skuggteater, skapa egna kartor, skulptera gnuggbilder, göra lavaexperiment, måla saltmålningar, göra egen leklera och mycket annat. Boken är pedagogisk, det är lätt att följa instruktionerna. Men mest är den inspirerande och det är tydligt att det är kreativiteten, lekfullheten och experimenterandet som står i fokus. Att göra är huvudsaken, inte resultatet. Boken är indelad i sju kapitel utifrån material, vilket gör att det är enkelt att hitta bland pysslen. Längst bak finns även ett användbart register. I boken finns också tips och råd om olika material, konstnärer att inspireras av osv, vilket gör att även vuxna som är nybörjare inom skapande kan känna att boken är matnyttig och inte svår att ta del av. En del av pysslen skulle barn kunna göra på egen hand, men de flesta kräver nog ändå att en vuxen finns i närheten. Jag tycker att boken är väldigt inspirerande och hittade direkt flera saker jag vill göra tillsammans med mina egna barn. Dessutom är boken användbar på exempelvis förskola, fritids och skola.

Boken är skriven av Ylva Hillström som är intendent på Moderna museet i Stockholm där hon bland annat jobbar med att skriva lärarhandledningar, föreläsa, göra konstäventyr för barn och planera workshops för ungdomar. Det märks att hon har lång och gedigen erfarenhet och att hon har en pedagogisk bakgrund. Skapa tillsammans med barnen är utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.

Odla din egen miniatyrträdgård

Odla din egen miniatyrträdgård : terrarier och andra små trädgårdar att lyckas med inomhus och utomhusJag föll pladask för en nyutgiven bok som heter Odla din egen miniatyrträdgård. En väldigt inspirerande bok som visar hur man kan skapa små trädgårdar med stort innehåll. Det kan vara i en liten kruka, ett terrarium eller varför inte i en skål av något slag. Det finns oändliga projekt man kan inspireras av eller varför inte göra sitt egna projekt. Boken är indelad i fem olika avsnitt: Miniatyrlandskap (med exempelvis minidjungel, lövskog eller suckulentlandskap), Terrarier (med bland annat kaktusterrarium, vårlöksterrarium eller terrarium med köttätande växter), Vertikala trädgårdar (som hängande trädgårdar, väggträdgårdar och kransträdgårdar), Trädgårdar med vatten och djur (innehållande projekt som miniatyrdammar, trädgård i en låda eller trädgård för småkryp) och till sist Köksträdgårdar (där till exempel teodling, kryddträdgård och ananaslund presenteras). Det finns också ett kapitel med tips för hur man ska lyckas med odlingen som handlar om plantering, skötsel, vattning, gödsling samt skadedjur och sjukdomar.

Boken innehåller steg-för-steg-anvisningar, jättefina pedagogiska illustrationer, inspirerande färgfoton och här och var finns små faktarutor insprängda. En del projekt är enkla, andra har en högre eller betydligt högre svårighetsgrad. En del kan odlas inomhus, andra är tänkta att odlas utomhus. Men det bästa med sådana här böcker är ju att man faktiskt inte måste följa anvisningarna in i minsta detalj utan det går utmärkt att skapa den trädgård man själv vill utifrån alla de inspirerande projekt, tips och råd som presenteras här. Boken rekommenderas varmt till alla odlingssugna, nybörjare som erfarna.

Odla din egen miniatyrträdgård är skriven av Holly Farrell, utgiven av Lind & Co och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Tyger vi minns

Tyger vi minns från 1960- och 70-talen (inbunden)Jag gillar verkligen retrostilen med möbler, tyger, porslin och annat från 50-, 60- och 70-talen och har mycket sådan inredning hemma. Jag är också med i flera facebookgrupper som fokuserar på detta med retroprylar och därifrån har Sara Axtelius blivit ett känt namn för mig. Hon har en av Sveriges största samlingar av tyger från 1960- och 1970-talen och är väldigt kunnig inom området. När jag fick veta att hon skulle skriva en bok där hon presenterar tyger från några av Sveriges främsta textilformgivare på den tiden var det förstås ett måste att läsa den. Tyger vi minns från 1960- och 70-talen heter den och den är verkligen en guldgruva för alla oss som älskar att frossa i retrotextil. Här presenteras många av dåtidens stora textilformgivare och några av deras alster. Wanja Djanaieff, Anna-Lena Emdén, Suzanne Engel, Ulla Eson Bodin, Sven Fristedt, Gunnel Ginsburg, Viola Gråsten, Chiqui Mattson och Ann-Marie Netterdag är exempel på några av de produktiva textilkonstnärer som återfinns i boken. Var och en av formgivarna presenteras med en kort intressant biografi men det är de underbara foton på deras verk som verkligen är den stora behållningen med boken. Den här boken rekommenderas varmt till alla som har minsta intresse av retro design och framförallt retro textil. En riktig nostalgitripp garanteras!

Tyger vi minns från 1960- och 70-talen är alltså skriven av Sara Axtelius. Den är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Stora antikboken

Stora antikboken : Fakta Tumregler SkötselStora antikboken är ett måste för alla som är intresserad av att gå på loppisar och auktioner. I dagens slit-och-släng-samhälle ökar efterfrågan på begagnade prylar och man värdesätter faktorer som kvalitet, hållbarhet, personlig inredningsstil och historia. Men det gäller att ha lite koll om man ska kunna göra bra fynd på begagnatmarknaden och det är förstås också viktigt att ha koll på hur man tar hand om prylarna på bästa sätt så att de håller i många fler år.

Stora antikboken innehåller allt detta: fakta om olika tidsperioder, hur man kan veta om möbeln är äkta, vad stämplar betyder, värdet på olika prylar, ålder, hur man sköter om och gör rent sina fynd, vad som är värt att fynda respektive vilka fallgropar som finns. Boken är tjock och innehållsrik, här finns det mesta man kan behöva veta, oavsett om man vill fynda på Myrorna, Bukowskis, online eller bondauktion. Författaren Jane Fredlund är antikvitetsexpert, journalist och författare till ett trettiotal olika böcker, även flera andra böcker inom ämnet. Det känns att hon vet vad hon skriver om, att hon har koll samt att hon är journalist, för hon är riktigt bra på att berätta sin kunskap på ett intressant och underhållande sätt. Boken är också rikt illustrerad i färg, vilket förstås är ett stort plus.

Stora antikboken rekommenderas varmt! Den är utgiven av Ordalaget förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Målarböcker

magiska-faglar-malarbokIngen har väl missat den stora trenden med målarböcker för vuxna som kommit de senaste åren? Många är det som har försjunkit i att färglägga som avkoppling och för att använda sin kreativitet. Det har getts ut massvis med målarböcker inom olika teman och svårighetsgrader. Här presenterar jag några av de som hittat hem till min bokhylla den senaste tiden.

Magiska fåglar är illustrerad av Pippa Rossi och utgiven av Rabén & Sjögren. Precis som titeln antyder så är det fåglar som är temat för denna målarbok. Det finns en hel uppsjö av illustrationer att färglägga och samtidigt drömma sig bort i. Illustrationerna är väldigt detaljerade och många gånger far tankarna till en magisk skog när man tittar på alla vackra fåglar.

massvis-med-hundar   massvis-med-katter

Massvis med katter och Massvis med hundar är illustrerade av Lulu Mayo och utgivna av Stickers & Stuff. Varje uppslag har en speciell katt respektive hund i huvudrollen och det är detaljrika, fantasifyllda, myllrande och innovativa bilder vi hittar i dessa böcker. Passar både vuxna och barn som är kattälskare och hundälskare.

zodiaken-mala-ditt-stjarntecken-narvaro-fokus-balansZodiaken – Måla ditt stjärntecken handlar om stjärntecknens uråldriga magi. Varje stjärntecken presenteras med en sida text och några bilder att färglägga. Längst bak i boken finns ytterligare bilder att färglägga. Passar vuxna som är intresserad av astrologi, magi, mystik. Boken är illustrerad av Stella Björn och utgiven av Lava förlag. Det finns också en vykortsbok i samma tema.

blomstermandala-malarbok-med-20-illustrationer-att-farglagga-rama-in-och Blomstermandala finns dels som en stor målarbok i A4-storlek med 20 illustrationer att färglägga, rama in och hänga upp och dels som en vykortsbok med 20 vykort att färglägga och skicka iväg. Varje bok innehåller olika blomstermotiv, en mix av fotade blombladskollage och illustrerade, svartvita bilder. Passar för blomsterintresserade tonåringar och vuxna. Böckerna är illustrerade av Maria Trolle och utgivna av Pagina förlag.

fabelskogen-ett-aventyr-over-hav-och-land-en-tavelbok-20-ark-att-rama-inÄven Fabelskogen – ett äventyr över hav och land finns både som tavelbok i A4-storlek och som vykortsbok. Båda innehåller 20 ark vardera att färglägga. Man får följa med Grävling, Räv, Uggla och deras vänner i den magiska skogen när de går på upptäcksfärd, när de fiskar, plockar smultron och åker luftballong. På baksidan av varje bild finns en liten fabel om den magiska skogens djur och deras liv. Passar djurintresserade, både stora och små. Illustrerad av Ida Ahlgren och utgiven av Pagina förlag.

Sticka, sy och virka i sommar

DSC_0418

Jag har kollat igenom lite pyssel- och hantverksböcker nu inför sommarens alla projekt, så här kommer lite tips.

Mysigt i soffan – Stickade kuddar & andra mjuka projekt

Jag är egentligen inte alls duktig på att sticka, det är mer virkning och att sy som är min grej. Men stickade kuddar tycker jag är så mysigt och snyggt, så jag blev ändå nyfiken på den här boken. Och faktum är att projekten i den här boken inte alls verkar så svåra. Så här blir det nog några försök för min del. Framsidan luras lite grann i att man kan tro att det endast är stilrena projekt som finns med i boken, men så är inte fallet, utan här finns det också mycket fantasifulla och lekfulla projekt att välja bland. Det finns något för alla och det finns också projekt i olika svårighetsgrader, även om de allra flesta verkar mer enkla än svåra. I boken finns framförallt kuddar av olika slag, men också exempelvis filtar, sittpuffar, golvkuddar, ljuslyktor och gosedjur. Det allra mesta är stickat, men det finns också projekt man kan sy, trycka på tyg osv. Boken är skriven av Else Österberg och Camilla Arvidsson och utgiven av Ica Bokförlag.

Syjunta – 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv

Den här boken är indelad i fyra olika kapitel: Praktiska prylar, Hem ljuva hem, Stök i köket och Barnens bästa. Boken innehåller framförallt projekt som är användbara, t ex glasögonfodral, laptopfodral, necessär, vetekudde, grytlappar, förkläde, napphållare och mycket mera. Längst bak i boken finns också lite sömnadsråd och förslag på saker som är bra att ha hemma inför sömnadsprojekten. Författarna gillar att köpa fina retrotyger och sy praktiska saker av dem, och jag tycker också mycket om retrotyger, så det finns otroligt mycket inspiration för mig i den här boken. Jag gillar också det faktum att boken innehåller just praktiska saker, jag vill inte sy bara för att det är kul, utan jag vill att mina alster faktiskt ska vara användbara också. Jag gillar också verkligen de otroligt fina retroinspirerande bilderna. Projekten verkar rätt enkla och det är tydliga steg-för-steg-anvisningar och illustrationer. Boken är skriven av Kicki Persson, Annika Messing och Sari Bohlin och den är utgiven av Ordalaget förlag.

Lätt att virka – Handgjorda projekt med vintagekänsla

Boken är indelad i kapitel som Till köket, Till vardagsrummet, Till Sovrummet, Till badrummet, Till barnrummet och Till utelivet. Boken inleds dock med ett kapitel som handlar om virkningens grunder. Fokus i boken ligger på praktiska och användbara alster, så som grytlappar, dukar, fodral till surfplatta, kuddar, tofflor, förvaringskorgar, filtar och väskor. Det jag gillar med dessa mönster är att många av dem har en vintagekänsla, men det är samtidigt en modern touch på dem. Jag hittar flera projekt som jag inte sett i andra virkböcker. Annars blir det lätt lite lika projekt när man tittar runt i många böcker. Alla projekt beskrivs informativt i både text och bild. Boken är skriven av Sara Sinaguglia och utgiven av Norstedts.

Snabbvirkat – Enkelt & kreativt till hemmet

Den här boken har betoning på projekt som är snabba att virka och projekt som är lätta att göra. Boken är indelad i tre kapitel: Inredning & Idéer, Accessoarer & Kläder och Saker & Prylar. Bland projekten som finns i boken hittar man exempelvis flaggspel, snören till gummistövlarna, väskor, ugglemobil, gosedjursgris, handledsvärmare, stolsitsar, pläd till katten, sänggavel, girlang, diadem och mycket annat. Boken fungerar bra både för nybörjare och mer erfarna virkare. En rolig sak med den här boken är att den är så färgglad. Även denna bok är lite retroinspirerad och det finns otroligt mycket inspiration att hämta. Boken är skriven av Susanna Zacke och Sania Hedengren och den är utgiven av Semic.

Virka mera – maskor, mönster och modeller för både nybörjare och virkentusiaster

Den här boken är betydligt mer omfattande än de tidigare böckerna. Den inleder med virkningens grunder. Därefter följer kapitlen Tolka ett mönster, Material, utrustning & förberedelser, Utveckla din virkning, Göra egna mönster, Om något blir fel, Avslutningar & dekorationer och Montering & Skötsel. Först därefter kommer virkbeskrivningarna, så det är alltså en gedigen faktadel i boken. Bland virkbeskrivningarna finns bland annat barnhattar, filtar, barnvagnstäcke, nalle, topp, jacka, tofflor, slips, väskor, brödkorg, kuddar och virkade burkar. Beskrivningarna är i sin tur indelade i fyra kapitel: Till barnen, Vuxenplagg, Accessoarer samt Köks- & inredningsdetaljer. Boken vänder sig både till nybörjare och mer erfarna och det finns jättemycket bilder både som inspiration och som för att tydliggöra beskrivningarna. Boken är skriven av Eva Wincent och Paula Hammerskog och den är utgiven på Ica Bokförlag.

Love at first stitch – Sy själv med retrokänsla

Det här är en annorlunda bok, fylld med mönster och beskrivningar, men också med sömnadsteknik och tips av olika slag. I början av boken förklaras grunderna i sömnad, där man får lära sig att trä symaskinen och sy en snygg söm. Man får också lära sig sy en scarf. Därefter ökas svårighetsgraden på, man får lära sig att använda mönster, välja tyger, nåla, kanta, stryka, pressa och att sy en pyjamas. I nästa kapitel handlar det mer om mönster, hur man tar sina egna mått, anpassar mönster, använder mellanlägg, syr i dragkedjor och syr en kjol. På så sätt fortsätter boken. Varje kapitel lär ut massor av fakta och för att man enkelt ska förstå denna fakta så får man också prova ett sömnadsprojekt. Det här är alltså mer en bok som handlar om sömnadens grunder och hur man blir bättre på att sy, snarare än en bok fylld med mönster och beskrivningar. Totalt finns det 7 retroinspirerade plagg att sy i boken, resten är mer fakta, tips och råd. Med hjälp av boken kan man så småningom också lära sig att skapa egna plagg och att anpassa mönster så att de får en personlig touch och passar en själv. Det finns många bilder och instruktionerna är väldigt tydliga steg för steg. Boken är skriven av Tilly Walnes och utgiven av Massolit förlag.

Julens söta saker

Julens söta saker (inbunden)Julens söta saker kom egentligen förra året, men av någon anledning så recenserade jag den inte då. När jag hade tema jul förra veckan dök den upp och eftersom jag inte hittat något inlägg om boken från förra året så skriver jag om den nu istället. I Julens söta saker har Therésia Erneborg samlat sina allra bästa julrecept. Boken innehåller allt ifrån svenska välkända klassiker till utländska julfavoriter och som pricken över i helt nya, läckra blivande favoriter. Boken innehåller kakor, bullar, efterrätter, julgodis och dessutom tips på allt möjligt, som hur man gör sin egen adventskalender, hur man väljer rätt julgran, hur man gör ett pepparkakshus och hur man serverar en riktigt bra adventsbrunch.

Boken är indelad i kapitlen Mjuka kakor och muffins, Bullar och söta bröd, Småkakor, Efterrätter, och Julgodis. Längst bak i boken finns också ett receptregister. Vad sägs om recept som Julmustkaka, Glöggmuffins, Julkryddad pumpapaj, White Christmas Cake, Julpavlova, Polkagriscookies, Pepparkakspannacotta, Saffranssemifreddo och Vit ischoklad. Dessa och många fler recept finns i boken varvat med mer klassiska recept på lussekatter, knäck och pepparkakor.

Julens söta saker är en jättefin bok för den som vill ha en bra samling julrecept med såväl traditionella som nyskapande recept. Bara genom att bläddra i boken får man en härlig julstämningskänsla i kroppen. Boken är också fylld av fina färgfoton som bidrar ytterligare till julstämningen. Boken är skriven av Therésia Erneborg, med foton av Josefin Casteryd och den är utgiven av bokförlaget Votum. Boken finns bland annat att köpa på Bokus och på Adlibris.