Konsten att skriva en bästsäljare (pocket)Konsten att skriva en bästsäljare vänder sig till den som vill skriva en vuxenroman som verkligen säljer bra. Det är en konkret skrivhandbok som fokuserar på exempelvis vilka genrer som bäst går hem i Sverige, vilka idéer som är bäst gångbara, hur man befolkar en bästsäljare, vilka miljöer som funkar bäst, vad man ska tänka på när man skriver, om själva skrivprocessen, hur man lyckas få boken att bli utgiven och till sist hur man lyckas sälja den. Fokus i boken ligger som ni ser på att verkligen lyckas som författare och hur man blir den där författaren vars böcker blir kända och lästa av massor av människor. Självklart kan man ta åt sig av råden oavsett vilka mål man har med sitt skrivande, men finns det inte ett ordspråk som säger att man ska sikta på att nå molnen för att vara säker på att åtminstone nå trädtopparna?

Det här är en lättläst, handfast och innehållsrik bok som verkligen innehåller många tips för en blivande författare. Ett stort plus också för alla de intervjuer och tips från några av Sveriges mest lästa författare. Rekommenderas varmt!

Konsten att skriva en bästsäljare är skriven av Lina Wennersten och Katarina Lagerwall. Den är utgiven av Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skriv som en Nobelpristagare : från Selma Lagerlöf till Alice MunroDet är många som drömmer om att kunna skriva. Och många som skriver kanske drömmer om att kunna skriva lika bra som de som fått Nobelpriset i litteratur. I boken Skriv som en Nobelpristagare får man chansen att inspireras och lära sig just från dessa mästare. I boken fokuseras det på tio Nobelpristagare, från Selma Lagerlöf, vidare till Ernest Hemingway, Herta Müller, Alice Munro och många fler. Boken visar att det finns lika många sätt att skriva på som det finns pristagare. Men samtidigt också på att det finns något att lära från alla skribenter.

I en kurs som jag läst betonade läraren att skrivande och läsande är intimt sammanbundet. De flesta författare är också läsande människor och många gånger hämtar man just sin inspiration från det man läst tidigare. Skriv som en Nobelpristagare är ett tydligt exempel på detta. Det här är ingen typisk skrivhandbok. Istället är det här en perfekt bok för den som älskar såväl läsande som skrivande och som gärna vill läsa mer och utvecklas inom båda områdena. För varje Nobelpristagare som tas upp i boken får man läsa om deras biografi, men också om deras stildrag och dessutom finns det kommentarer från författarkollegor och övningsuppgifter. Det finns också boktips för den som vill läsa vidare om eller av respektive Nobelpristagare.

Boken är skriven av Kristian Fredén som är författare och litteraturkritiker samt bibliotekarie på Svenska Akademiens Nobelbibliotek i Stockholm. Tidigare var han ämnesexpert i litteratur på Nobelmuseet. Man märker tydligt hur stora kunskaper han besitter om Nobelpristagarna och Skriv som en Nobelpristagare är en välskriven, intressant och lärorik bok. Den är utgiven av Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

# författarboken : från idé till releasefest

#författarboken – från idé till releasefest innehåller, precis som titeln antyder om, det mesta för den som har författardrömmar. Här kan man läsa om bokidéer, drivkrafter för skrivandet, att skriva synopsis, redigering och liknande. Men där många andra skrivhandböcker dröjer sig vid själva skrivandet, innehåller skrivövningar, tips för persongalleriet, miljöskildringar, att börja och sluta en berättelse, genrer och mycket annat, så handlar inte den här boken endast om själva skrivandet, utan också om livet som författare. Boken tar nämligen också upp teman som marknadsföring, vad lektörer och redaktörer kan bidra med, traditionell förlagsutgivning, egen bokutgivning, e-böcker, ljudböcker, lansering, sälj, mässor, agenter och mycket annat som handlar om att marknadsföra, sälja och nå ut med sin bok.

Här finns alla tipsen man kan behöva oavsett om man redan har gett ut några böcker eller drömmer om att debutera. Boken är lika relevant oavsett om man vill ge ut sin bok själv eller om man vill bli antagen av ett traditionellt förlag. Ett stort plus är att boken ger en realistisk bild över dagens föränderliga bokbransch. Boken känns väldigt aktuell och uppdaterad. Dessutom tycker jag att den fyller ett tomrum eftersom den tar över där de flesta andra skrivarböcker slutar. Förr slutade författarens arbete ofta när en bok gavs ut, men så är det inte idag och det är just detta som #författarboken skildrar. Jag rekommenderar den här boken varmt och dessutom rekommenderar jag att läsa den redan under själva skrivandet. Ju tidigare man kommer in i tänket med marknadsföring, sälj och att bygga ett varumärke, desto bättre tror jag nämligen att man lyckas sedan också när boken väl är klar och ska nå ut.

#författarboken är skriven av Kristina Svensson och utgiven av Litet förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Så skriver du för unga   Skriva barnbok

Den senaste tiden har det kommit ett par handböcker för den som vill skriva för barn och ungdomar. Två av dem är Så skriver du för unga och Skriva barnbok.

Så skriver du för unga är skriven av författaren och skrivläraren Ylva Carlsdotter Wallin. Boken vänder sig till den som vill skriva skönlitterärt för unga läsare. I boken guidar författaren läsaren in i barnlitteraturens värld. Man får veta vad som skiljer barnlitteratur från vuxenlitteratur, och vad skillnaden är mellan att skriva för barn respektive för vuxna. Författaren delar också med sig av skrivverktyg, inspiration och tips genom hela processen från idé tills det är dags att kontakta förlag. I boken finns också mängder av skrivövningar, exempel från barnböcker samt intervjuer med författare som delar med sig av sina idéer och tankar kring att skriva för unga. Boken är lättläst och väldigt inspirerande. Jag tycker hemskt mycket om den och rekommenderar den varmt.

Så skriver du för unga är utgiven av Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skriva barnbok är skriven av författaren och skrivkursledaren Annika J. Nasiell. Det är en bok som är liten till formatet och väldigt lättläst. Därför passar den också för unga som vill skriva för unga. Även denna bok guidar läsaren från idé till utgivning och även här finns det information om skillnaden mellan barn- och vuxenböcker, tips och råd, övningar och intervjuer. Innehållsmässigt så finns alltså samma delar med som i Så skriver du för unga. Men eftersom denna bok endast har ett hundratal sidor i ett litet pocketformat, medan Så skriver du för unga är nästan dubbelt så stor och har dubbelt så många sidor så går den mer in på djupet. Dock får man ändå många tips och råd och dessutom är övningarna väldigt användbara, så jag rekommenderar även Skriva barnbok för den som gärna vill skriva skönlitterärt för barn och unga. Vill man bli inspirerad eller bara nosa på ämnet fungerar Skriva barnbok bra för att sedan fördjupa sig i Så skriver du för unga.

Skriva barnbok är utgiven av Unga Lava och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

ordsprak-fran-nar-och-fjarranOrdspråk från när och fjärran är en försäljningssuccé med 25 000 sålda ex i Sverige. Nu har boken kommit i en efterlängtad nyutgåva på Alfabeta förlag. Boken är skriven och illustrerad av välkände barnboksillustratören Axel Scheffler, han som också ligger bakom bilderboksklassikern Gruffalon som har sålts i mer än fem miljoner exemplar.

Ordspråk från när och fjärran innehåller, som förstås titeln avslöjar, massor av olika ordspråk från hela världen. De är översatta av Lennart Hellsing och boken innehåller också mängder av charmiga illustrationer av Axel Scheffler.

Boken fungerar bra för såväl barn som vuxna. Jag kan tänka mig att det är en populär presentbok. Men jag tycker också att det här är en guldgruva att hämta inspiration från i olika arbeten i skolan, om kultur, seder och traditioner, om språk och ordspråk, om historia och geografi, och säkert mycket, mycket mer spännande också. Det är en jättefin, intressant, och användbar bok.

Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det här är boken för dig som älskar grammatik, eller vill lära dig att älska det. Använd den istället för en skolbok för att lära dig om konjugationer och tempus, ta fram den på en dejt när samtalsämnena sinar eller ha den som bildande toalettlektyr. En sak är säker. Det här är grammatik som du aldrig har sett den förut.

grejen-med-verb-grammatik-som-du-aldrig-har-sett-den-forutDet ovanstående är baksidestexten till Grejen med verb av Sara Lövestam. Låter det inte lockande? Ja, åtminstone om du också är en språknörd, precis som jag. Bokens undertitel är Grammatik som du aldrig har sett den förut och det är väldigt sant. Den här boken kan nog vända upp och ner på grammatiktänket hos många. Men kanske är det inte alls språknördarna som borde läsa den här boken, utan tvärtom, de som inte alls är intresserade av språk och grammatik, för författaren till den här boken lyckas med det nästintill omöjliga, nämligen att få grammatik att låta sexigt och spännande.

Boken är indelad i kapitel så som Verbformer vs tempus, Tempusharmoni, Presenssystemet och preteritumsystemet (utan Stålmannen), Particip, eller: om påven fick bestämma, Transvett, Varför tusan slutar en del verb på -s? och Verbens gamla pluralformer. Redan kapitelindelningen ger alltså ett löfte om att det här minsann inte är en vanlig grammatikbok.

Sara Lövestam berättar att hon intresserade sig för grammatik redan när hon var liten. Redan innan hon visste vad grammatik var. När hon och hennes klasskamrater skulle få lära sig grammatik tänkte hon ”Hurra, någon annan har också tänkt på det här”. Man märker tydligt att hennes intresse för språk och grammatik är genuint. Hon skriver personligt, humoristiskt och väldigt engagerat. Som läsare kan man inte låta bli att ryckas med.

Första upplagan av den här boken tog slut på bara någon vecka. Köerna för den som vill reservera ett ex på biblioteken är långa. Och det är inte svårt att förstå varför. För mig kändes den här boken klockren. Jag hade höga förväntningar. Dels för att jag är språkligt intresserad, så det här är ett hjärtämne för mig. Men dels också för att jag tyckte så mycket om en av hennes andra böcker, I havet finns så många stora fiskar, och jag gillade sättet hon skriver på. Så förväntningarna var höga, men de infriades!

Grejen med verb finns att köpa bland annat på Adlibris och Bokus.

De flesta föräldrar har väl någon gång försökt fotografera sitt barn och skakat frustrerat på huvudet åt de dåliga bilderna man tagit. Barn är snabba och oförutsägbara. Det är svårt att hinna vara med och fånga dem på bild. Barn blir också lätt uttråkade och sitter sällan still särskilt länge för porträttfotografering. Ändå så är det ju roligt att ha bilder på sina ögonstenar och att kunna skildra deras uppväxt i bild så man kan spara för framtiden. Jag har därför letat efter bra böcker som kan berätta hur man kan bli bättre på att fota sina barn och nu har jag hittat en jättebra nyutkommen bok.

konsten-att-fotografera-ditt-barn-inspirerande-ideer-for-dig-som-vill-fanga-och-bevara-de-forsta-arenKonsten att fotografera ditt barn av Eva Sjöberg är full av inspirerande idéer för alla som vill fånga och bevara de första åren. Boken innehåller dels teknisk kunskap, så som att hitta bra bakgrunder och hur ljuset påverkar bilderna. Men dels innehåller den också smarta tips för att underlätta fotograferingen, hur man håller barnet nöjt och hur man gör fotograferingen rolig även för barnet. Boken är indelad i två stora avsnitt, ett för bebisar och ett för det lite större barnet. Varje avsnitt är därefter indelat i ett antal mindre kapitel där varje kapitel dessutom avslutas med att en familjefotograf delar med sig av sina bästa yrkestips. Boken vänder sig till alla som vill fotografera sina barn, man behöver inte alls ha några förkunskaper inom fotografering. Samtidigt kan man även få många bra och praktiska tips även om man har fotograferat ett tag. Boken är lättläst, peppande, inspirerande och fylld med makalösa bilder som inspirerar än mer. En perfekt bok att ge bort i present eller julklapp till nyblivna föräldrar, eller varför inte köpa boken som en julklapp till sig själv. Konsten att fotografera ditt barn är utgiven av Pagina bokförlag.

beratta-for-mig-53-berattaruppdrag-om-dig-ditt-liv-och-dina-minnenBerätta för mig är en kortlek för skrivande människor. Kortleken är fylld av 53 berättaruppdrag där tanken är att man ska dra ett kort och skriva och berätta utifrån temat som är på kortet. Hur man vill utforma texten är upp till en själv. Det kan bli en text, en saga, en novell eller varför inte utveckla det till en självbiografi. Berättarkortleken passar alla skrivande människor, oavsett kön och ålder. Man behöver inte vara författare, skrivvan eller ha ambitionen att skriva sina memoarer. Istället så uppmuntrar kortleken till skrivande och berättande och den är bra inspiration för den som vill skriva men har svårt att komma igång. Berätta för mig ingår i serien Kreativa utmaningar i kortleksformat som inleddes med Skriv så hjärtat blöder! Det är Lo Söllgård som har skapat kortleken och det är också Lo Söllgårds förlag som ger ut den.

Tre enkla regler finns inte – en romanskola är skriven av Elisabet Norin och utgiven av Isaberg förlag. Boken är upplagd som en komplett handbok för den som har funderat och drömt om att skriva en roman, men som ännu inte tagit itu med det. Allt man kan tänkas behöva som skrivande människa finns med där, från att bestämma vad man ska skriva om och hur man skapar en plan för sitt skrivande till hur man skildrar miljö och karaktärer, hur man finner sin egen ton och hur man lyckas få skrivandet att fungera i vardagen.

Men boken vänder sig inte enbart till nybörjare, även mer erfarna skribenter har en hel del att hämta, dels när det gäller inspiration och dels när det gäller intressanta och spännande skrivövningar som utvecklar ens skrivande. Jag gillar också att boken inte tar slut när texten är slut, så att säga, utan det finns också med ett matnyttigt kapitel om att skicka texten till ett förlag, om praktiska saker som royalty, avtal och om marknadsföring av den färdiga boken. Det här är en väldigt innehållsrik, praktisk, pedagogisk och läsvärd bok för alla som är intresserad av att skriva.

Språkets värld är en liten bok som med humor och poesi ger insikt i vad språk är och hur det fungerar. Om hur orden blir till och hur vi använder dem. Boken vänder sig lika mycket till barn och ungdomar som till vuxna. En tankeväckande och inspirerande bok om språket. Kanske också en användbar bok att använda i skolundervisningen. Boken är skriven av Johan Althoff och Robert Nyberg. Den är utgiven av Alfabeta bokförlag.