Mamma, pappa, pengar : en ekonomihandbok för föräldrarMamma, pappa, pengar är en ekonomihandbok för föräldrar skriven av Jenny Rosander Ney och Johanna Ögren. Att ekonomin förändras när man skaffar barn är självklart för många. Men det är svårare att förutsäga hur den förändras och veta vad man ska tänka på för att få pengarna att räcka längre. Trygghet, både på kort och lång sikt, blir också allt viktigare när familjen växer. Det är en hel del att hålla reda på när det gäller exempelvis föräldrapenning, föräldraledighet, pensionsrätt och mycket mer. Och vad händer om man bestämmer sig för att skiljas, eller om den ena föräldern skulle gå bort?

Mamma pappa pengar är indelad i kapitel som Vi väntar barn, Vem är hemma med barnet, Du och försäkringskassan, Hur delar man på ekonomin i familjen, Måste man verkligen tänka på pensionen redan nu, Den som spar hen har, Framtiden och drömmarna, Och juridiken.

Boken är lättläst och lättillgänglig med ett personligt tilltal och många exempel från svenska småbarnsfamiljer. Boken vänder sig till alla föräldrar och blivande föräldrar, och man behöver inte alls ha någon större kunskap om ekonomi sedan tidigare för att ha stor behållning av boken. Boken kan också vara intressant för den som vill lära sig mer om privatekonomi även om man inte har barn. De flesta avsnitt, som att göra en budget, om försäkringar, pension osv är ju relevant även om man inte är förälder. Man kan ju bara hoppa över de avsnitt som handlar om just föräldrapenning och liknande. Jag tycker det här är en riktigt bra bok och trots att jag faktiskt har en civilekonomexamen i grunden så fick jag några aha-upplevelser och tankar att fundera på när jag läste boken, så jag rekommenderar den varmt.

Mamma, pappa, pengar är utgiven av Kalla Kulor förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

 

mer-klirr-i-kassan-expertraden-som-formtoppar-din-ekonomiMer klirr i kassan – Expertråden som toppar din ekonomi är skriven av de välkända profilerna från teveprogrammet Lyxfällan, nämligen Patrick Grimlund och Magnus Hedberg, tillsammans med journalisten Ulrika Ek.

Boken är uppdelad i elva olika kapitel, där de första fem kapitlen utgör Del 1 – Lyft din privatekonomi och de resterande sex kapitlen tillhör Del 2 – Pengarna och livet. Kapitlen har namn som Vässa din pengakoll, Bli ett sparproffs, När olyckan är framme och Sätt guldkant på tillvaron, vilket visar på att boken är lättillgänglig och vänder sig till allmänheten snarare än ekonomikunniga.

Bokens fokus är att pengar är möjliggörare. Med en ekonomi i balans har man råd att förverkliga sina drömmar, vad de nu kan vara, en utlandsresa, ett eget hus eller att kunna gå ner i arbetstid. För att få en ekonomi i balans så måste man ta kontroll över sina inkomster och utgifter, för om det är en själv som styr sin ekonomi och inte tvärtom, så finns det också förutsättningar för att kunna leva det liv man önskar och drömmer om.

Om man läser den här boken får man mer koll på vad privatekonomi är och hur det fungerar med inkomster och utgifter. Man ser också hur man kan skapa sin egen personliga pengaplan, vars fällorna finns, hur man undviker att hamna i dem och hur man kan spara pengar utan att för den sakens skull leva ett fattigt liv. Boken tar också upp många av livets olika situationer som kan påverka ekonomin, både planerade och roliga saker, så som att flytta ihop, gifta sig eller få barn, men också mer oväntade och tråkiga saker, så som arbetslöshet, om en partner dör eller en olycka inträffar. Att veta hur man förbereder sig för dessa händelser känns viktigt att kunna läsa om och det är bra att det finns lättillgängliga böcker som förklarar hur dessa händelser påverkar en ekonomiskt.

Sammanfattningsvis så tycker jag att detta är en riktigt bra bok. Författarna har glimten i ögat och de skriver på ett pedagogiskt, lättillgängligt och lättsamt sätt. Innehållet känns matnyttigt och intressant.

Mer klirr i kassan är utgiven av Pocketförlaget. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

fattiga-och-rika-sanningen-om-svenskarnas-privatekonomiFattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi är en intressant bok. Boken tar sin utgångspunkt i en undersökning av svenskarnas privatekonomi. Undersökningen visar bland annat att det går att bli rik på eget företagande. Hälften av de rika i Sverige har nämligen blivit rika genom eget företagande eller genom delägande i företag. I boken finns också en djupanalys av Sveriges omkring 100 miljardärer. Det visar sig att även dessa har blivit rika genom företagande och på köpet har de skapat massor av nya jobb. Vidare får vi läsa att de rika bor utspritt i hela landet, inte bara i kommuner så som Danderyd och Vellinge. Är man intresserad av ekonomi eller samhällsvetenskap har man mycket matnyttigt att läsa i denna bok. Boken innehåller ett unikt material med privatekonomiska fakta samlat på ett överskådligt sätt. Man får en helhetsbild över svenska folkets privatekonomi. Samtidigt får man gott om tips och råd för att själv kunna bli en av de rika. Boken är utgiven av Ekerlids förlag.

Du säljer är skriven av Mia Törnblom och är en väldigt bra bok om personlig marknadsföring. Hon har en bakgrund som kriminell narkoman, men har lyckats komma ur detta och började så småningom att skriva böcker om självkänsla och personlig utveckling. Dessa handböcker har sålt i över en miljon exemplar. Nu är hon alltså här med en ny bok, Du säljer.

Boken handlar om personlig marknadsföring och varumärkesbyggande, något som kanske låter luddigt till en början, men som är så oerhört viktigt i dagens samhälle om man vill komma någonstans. Det är ingen renodlad fackbok utan en i allra högsta grad konkret och inspirerande handbok.

Mia Törnbloms ambition med boken var att inspirera läsarna att skapa den arbetssituation som de vill ha. Och med hjälp av bokens peppande texter och tydliga exempel kan man också lära sig hur man övertygar, ger ett positivt intryck, marknadsför sig, tar plats, skapar förtroende och allt annat som är viktigt för att nå ut. Man får lära sig hur man gör för att uppnå sina mål, ökar sin effektivitet, minglar och knyter kontakter. man kan läsa om hur man ska förbereda sig inför till exempel ett föredrag eller använda sitt kroppsspråk för att förtydliga sitt budskap. Ett kapitel vigs också åt personlig marknadsföring i sociala medier.

Det här är en användbar bok för alla typer av människor, i alla åldrar, sociala grupper och yrkeskategorier. Den kan vara användbar för den som söker jobb, egenföretagaren, författaren, den som vill avancera på arbetsplatsen, entreprenören, försäljaren, den som vill tjäna pengar på sin hobby, artisten och många, många fler.

Boken har ett lättillgängligt och peppande språk och vem som helst kan tillgodogöra sig bokens innehåll. Boken är lättläst, men innehållet stannar kvar i medvetandet länge. Kort sagt så är Mia Törnbloms bok Du säljer en väldigt läsvärd bok. Läs den! Boken är utgiven på Mias egna förlag Fresh Eye.

Världens 99 bästa investerare är en unik bok – någonting liknande har aldrig publicerats tidigare, i Sverige eller någon annanstans.

Så står det på baksidestexten till Världens 99 bästa investerare av Magnus Angenfelt, utgiven av Roos & Tegnér. Det låter ju lovande, så förväntningarna var höga. I boken delar de mest framgångsrika investerarna i världen med sig av sina insikter till nästa generations investerare. Varje investerare presenteras med information kring hans investeringsfilosofi och stil. dessutom berättar investerarna förstås sina bästa knep och om de erfarenheter de har samlat på sig genom åren. Det finns goda råd om vad man bör tänka på vid investeringar, men också tänkvärda funderingar om livet i allmänhet.

Det här är ingen vanlig ekonomibok fylld av fakta, utan istället är det en personlig, generös och öppenhjärtlig bok som är skriven på ett inspirerande och lättillgängligt sätt. Det spelar ingen roll om man är proffs- eller amatörinvesterare, man har lika stor behållning av boken. Det är en bra presentbok till alla som är intresserade av ekonomi på ett eller annat sätt.

Skapa ordning och reda – på en timme bygger på författaren Lotta Abrahamssons tidigare bok Full koll! Konsten att bli mer effektiv och kreativ. Den här nya boken har ett förkortat och uppdaterat innehåll än den tidigare boken. Skapa ordning och reda – på en timme ingår i en serie böcker där tanken är att man snabbt och enkelt ska kunna tillgodogöra sig innehållet i en bok, på just en timme. Samtliga böcker i serien har samma format, är alltid 96 sidor långa och författarna är alltid kända experter inom sina områden.

Att Lotta Abrahamsson är expert på området effektivitet och kreativitet märks tydligt. Hon skriver peppande och engagerande, man tar lätt till sig innehållet i boken och den är lärorik och intressant. Boken innehåller övningar och konkreta tips likväl som en praktisk handlingsplan som ger läsaren full koll på sin tillvaro. Har man, som jag, läst Full koll så innehåller den här boken inte så mycket mer matnyttigt. Däremot är den en nyttig upprepning av den tidigare boken. Skapa ordning och reda – på en timme är ett bra alternativ ifall man inte orkar eller vill läsa hela Full Koll, men annars tycker jag att Full koll är mycket bättre. Dock kan den här boken vara en bra introduktion till ämnet och varför inte en bra presentbok till den som annars ”har allt” eller inte anser sig ha särskilt mycket tid att läsa på.

Den nya diskrimineringslagen ställer krav på att arbetsgivare ska arbeta aktivt mot diskriminering och för likabehandling. Och faktum är att de flesta företag och organisationer skulle kunna bli mycket bättre när det gäller mångfaldhetsarbete. Fast det är ju inte det lättaste att börja med det. Ett steg i rätt riktning är att läsa boken Regnbågschefen som är en väldigt läsvärd praktisk handbok för chefer som vill bli bättre på hbt-frågor. Boken utgår från en modell, Regnbågstrappan, som företag kan använda för att steg för steg bli bättre på dessa frågor. Dessutom innehåller boken personporträtt att inspireras av, goda exempel, praktiska verktyg, goda råd och massor av fakta och kunskap för den som vill veta mera. En väldigt användbar bok för alla som är chefer eller jobbar med personalfrågor på ett eller annat sätt. Boken är skriven av Petra Elisson och utgiven av Liber förlag.

Det är nog många som känner att pengar är kul – för dem kan vi köpa det vi vill ha. Ekonomi däremot känns trist, tråkigt, svårt och kanske också stressande och jobbigt. Men faktum är att ekonomi inte alls behöver vara särskilt svårt eller trist. Och om man dessutom har mer koll på sin ekonomi så betyder det i många fall också att man får mer pengar att röra sig med, vilket innebär att man har mer pengar att ha kul för.  När det gäller privatekonomi så finns det numera massor av saker man måste fatta beslut om. Ska jag amortera på huslånet eller inte? Vilken sparform ska jag välja? Behöver jag pensionsspara? Hur ska jag välja rätt elavtal, telefonibolag och rätt försäkringar? Ska jag binda mina lån? Och hur länge? Inte nog med det. Varje dag möts vi av nya larm i media. Att bostadsbubblan snart kommer att spricka. Att pensionen bara är en bluff. Hur ska man tro om alla dessa rubriker? Är de sanna? Och hur ska man låta dem påverka de beslut man fattar?

Pengarna är dina är en praktisk, konkret och lättläst bok om privatekonomi som guidar läsaren genom alla de beslut som man måste fatta när det gäller ekonomi och som enkelt förklarar de begrepp som man stöter på längs vägen. Boken är skriven av Ylva Yngvesson som är civilekonom och chef för Institutet för privatekonomi. Hon har lång erfarenhet av privatekonomi och av att analysera förutsättningarna för den privata ekonomin. Boken tar fasta på de områden många av oss går igenom under vår livstid, som att flytta ihop, få barn, separera, bli arbetslös/sjukskriven/pensionär, köpa bostad, ta lån, spara och så vidare. Det är en otroligt nyttig bok att läsa, inte minst för den som är ung, men alla har nytta av den. Den är inte tjock, men ger ändå många matnyttiga tips och råd. Boken är utgiven av Brombergs förlag.

Tobbe Roséns aktieböcker har jag skrivit om tidigare. Han har haft aktier som hobby i 25 år och för sju år sedan bestämde han sig för att satsa på att jobba med aktier på heltid. Sedan dess har han skrivit tre aktieböcker som beskriver aktiehandeln och aktiemarknaden på ett mycket intressant och pedagogiskt sätt. Hans tredje bok heter Bli en vinnare med Candlesticks eller slaget om kursstapeln och det är den första bok på svenska som beskriver candlesticks på ett enkelt sätt så att alla kan förstå.

Under hela sin aktiekarriär har Tobbe haft fokus på just candlesticks. Den kunskap och de erfarenheter han har samlat på sig förmedlar han nu i sin bok. Han berättar utförligt om vad candlesticks är och hur de fungerar, om formationer, gap, trender och momentum. Intressanta fakta för oss alla ekonomi- och aktieintresserade. Ett plus för att boken är så pedagogisk och dessutom innehåller mängder av bilder i färg.

Köp dig fri – Om design, överlevnad och konsumtion av Ingrid Sommar och Susanne Helgeson (Bokförlaget Arena) är en bok som handlar om konsumtion på olika sätt. Författarna diskuterar till exempel vad begreppet ”sjukt billigt” innebär. Vem är det som får betala för de sjukt låga priserna? Boken utgår från tio frågor som alla är sprungna ur Spelar det någon roll för hållbarheten… Om jag köper second hand eller nyproducerat? Om jag köper unika eller massproducerade saker? Om det jag shoppar kan återvinnas? Om jag köper billigt eller dyrt? Och så vidare. Varje fråga har sedan ett kort och ett långt svar. Bokens stora behållning är att den informerar om konsumtion och hållbarhet, men utan att komma med några pekpinnar eller skriva läsaren på näsan. Jag känner dock att jag ändå saknar de där konkreta handfasta råden kring hur man ska göra och vad man ska börja med om man blir sugen på att förändra sina konsumtionsvanor.