Reportageböcker om konsumtion

Yes! : därför köper vi det vi inte behöver     Var är du? : människan och mobilen

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver och Var är du? Människan och mobilen är båda skrivna av Katarina Bjärvall. De är båda intressanta reportageböcker som handlar om konsumtionssamhällets påverkan på oss. Sinsemellan är det dock lite skillnad på böckerna eftersom de fokuserar på olika saker inom konsumtionsbegreppet. Författaren har tidigare också utkommit med ytterligare en bok som berör samma ämne. Den heter Vill ha mer.

Var är du? handlar om mobilen och hur stor plats den tagit i människans liv.

Mobilen är överallt och ingenstans, den är alltid med oss och den är aldrig avstängd. Vi har den i handen, i fickan eller i väskan. Vi känner dess puls mot kroppen när den ringer.

Aldrig tidigare har en sådan liten sak tagit så stor plats i människans liv. Men hur påverkar det oss? Vi tror att vi blir effektiva med hjälp av den, att det är positivt att alltid kunna vara nåbar. Men många som till exempel är utbrända vittnar om hur skönt det är att stänga av ljudet och inte behöva känna stressen som drar igång vid varje avisering, varje sms, varje gång ringsignalen börjar låta. Likaså kan det kännas splittrande att bli avbruten av ett pling när man sitter och fokuserar på annat. ”Jag ska bara” tänker man och drar till sig mobilen. Vips är tio minuter borta när man nästa gång tittar upp mot dataskärmen där man satt och jobbade. Är det verkligen att vara effektiv? Barnen önskar sig egen tid med föräldrarna och framförallt tid där föräldrarna är närvarande istället för den sorgliga syn man idag ofta möts av på idrottsträningar och lekplatser med föräldrar djupt försjunkna i sina mobiler istället för att titta på sina barn och bekräfta dem. För att inte tala om strålnings- och brandrisken som mobilen medför. Hur bra är det egentligen att alltid bära på sig och sova intill sin mobiltelefon? Vad är det för vett-och-etikett-regler som gäller för mobiltelefoner? Är det okej att ha ljudet på vid möten, vid barnens utvecklingssamtal, vid restaurangbesök? Är det okej att svara vart man än befinner sig? Är det okej att trycka bort någon när man inte har tid att prata? Hur snabbt måste man svara på sms? Har chefen rätt att ställa krav på att man alltid måste vara nåbar? Är det okej att prata högt om privata och intima saker på bussen eller tunnelbanan?

Ja, det finns massor av aspekter kring den lilla prylen mobiltelefonen. En del saker kanske får lite överdriven fokus, men för andra saker är det snarare tvärtom. Den här boken kom ut 2015 och vissa saker är därmed ännu mer aktuella och viktiga idag än när boken skrevs, medan andra kanske är lite mer inaktuella. Men överhuvudtaget är Var är du en mycket intressant bok om ett numera ständigt aktuellt ämne. Det är en bok som innehåller många aha-upplevelser och det uppstår många tankar och funderingar kring bokens innehåll. Jag hade gärna läst och diskuterat boken i någon form av bokcirkel. Boken är utgiven på Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver är minst lika aktuell som Var är du. Här handlar det om konsumtion, konsumtionshets och köpberoende. Här utgår författaren från vår hjärna och det belöningssystem som vi har som gör att vi får snabba lustkänslor av nya prylar och upplevelser. Det handlar bland annat om dopamin som är en signalsubstans som kan göra oss beroende av olika saker, inte bara droger och alkohol, utan också av nya kläder, häftiga resor och lajks på Facebook. Samtidigt finns det ju faktiskt idag en ganska stor motrörelse emot konsumtionshetsen, en rörelse som mer efterfrågar minimalism eller kanske snarare medvetet handlande och ett miljötänk. Så även här finns det gott om frågor att fundera på och som väcker tankar och idéer. Även här finns det många aspekter och inget självklart ja och nej, eller rätt och fel. Snarare att man får tänka till lite och försöka landa i vad man själv tycker och tänker kring frågorna. Att läsa en sådan här bok fungerar bra som ögonöppnare och även denna bok ger många tankeställare och aha-upplevelser som man bär med sig. Det här är ju inga ämnen som man läser kring i någon timme och sedan lämnar, utan här handlar det ju om livsstil och livsval. Även Yes! Därför köper vi det vi inte behöver är utgiven på Ordfront och den finns att köpa på bland annat Adlibris och på Bokus.

Katarina Bjärvall skriver väldigt bra, det är lättillgängligt men samtidigt intressant. Hon för bra resonemang och väljer inte sida, utan ger oss flera bilder och en möjlighet att vi själva får fundera kring olika aspekter, vända och vrida på perspektiv för att slutligen landa i något eget. Nu är jag nyfiken på att läsa hennes tidigare bok Vill ha mer.

Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi

Småbarnsförälder? Grattis! Ett bättre läge att börja bygga en familjeförmögenhet kan du inte önska dig! Jo, visst påverkas inkomsten av föräldraledighet och vab, och nog kostar det att ha barn. Men samtidigt gör den nya livssituationen att vi kanske ändrar fokus: Det känns viktigare att börja bygga en stabil och trygg ekonomisk grund än att unna sig taxi hem från krogen. Passa på att utnyttja läget! Alla som har en inkomst kan börja bygga en förmögenhet som på sikt ändrar hela livet det handlar bara om målmedvetenhet och en långsiktig plan.När Joel Bladh blev förälder hittade han drivkraften att sträva efter ekonomiskt oberoende med målet att kunna njuta av friheten att själv disponera sin och familjens tid. Läs om hur han och hans familj gick tillväga och ta del av många konkreta tips och råd om allt från budgetar, spar- och investeringsplaner och aktieköp till återbruk och långkok i Bygg en förmögenhet. Joel Bladh är en vanlig småbarnspappa som fick ett ekonomiskt uppvaknande under sin föräldraledighet.

Det låter kanske motsägelsefullt att man ska passa på att bygga en familjeförmögenhet just under föräldraledighet och småbarnsåren, den tid som man kanske har det allra sämst ekonomiskt ställt i livet. Men Joel Bladh har en hel del poänger i sin bok Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi. Inte minst så har han faktiskt själv befunnit sig i situationen alldeles nyligen och själv prövat fram de ekonomiska råd han ger i boken.

Den här boken har inte sitt huvudfokus på sparande till barnen så som förra boken jag recenserade, Gör ditt barn rikt, utan här handlar det om hela familjens ekonomi. Här kan man till exempel läsa om hur ens förhållningssätt till pengar och ekonomi har betydelse, om vikten av att ha ekonomiska mål och hur man gör en budget, hur man skapar ett familjesparande, hur man skapar en ekonomisk jämställdhet inom familjen, om bolån och boende, hur man pratar om pengar och ekonomi med barnen och om pensionssparande. Längst bak finns också en hel hög med spartips för småbarnsfamiljer.

Det finns många exempel och illustrationer som gör texten mer lättförståelig. Här och var finns tips och råd under rubriken ”Så gjorde vi” och det finns också bra med läs- och poddtips för den som vill lära sig mer. Man behöver dock inga förkunskaper för att ha nytta av boken.

Bygg en förmögenhet är utgiven av Roos & Tegner och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Gör ditt barn rikt

Gör ditt barn rikt är kort sagt en handbok för föräldrar som vill ge sina barn en god ekonomisk start i livet. Den handlar förstås mycket om sparande, om hur man kan bygga upp ett sparande till sitt barn med små medel och liten arbetsinsats. Hur man väljer mellan olika sparformer och hur man ska tänka när man till exempel har syskon i olika åldrar och hur man ska bygga upp en lönsam pengamaskin som växer från år till år. Men en betydande del av boken handlar om något annat, nämligen hur man lär barnen hantera pengar. Där handlar det förstås om veckopeng och hur man rent praktiskt gör kring det. Men det handlar också om hur man förmedlar ett sunt förhållande till pengar och värdefulla värderingar kring pengar till sina barn.

En del av innehållet i boken kan man som vuxen behöva reflektera kring själv också om man vill ge sitt barn de bästa ekonomiska förutsättningarna, för hur bra är man egentligen själv på att hantera pengar? Boken är lättläst och lättillgänglig och den kräver inga som helst förkunskaper om ekonomi. Det finns gott om tips och råd, såväl från författarna själva som från andra föräldrar och experter. Dessutom finns det konkreta exempel och illustrationer för att innehållet ska vara ännu enklare att förstå. Jag tycker att den här boken är ett måste för den som är förälder. Ekonomiintresserad eller ej, pengar är viktiga i dagens samhälle och det är väldigt viktigt att kunna förhålla sig till dem.

Gör ditt barn rikt är skriven av Jan Bolmeson och Charlie Söderberg. Den är utgiven av Forum förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mamma, pappa, pengar

Mamma, pappa, pengar : en ekonomihandbok för föräldrarMamma, pappa, pengar är en ekonomihandbok för föräldrar skriven av Jenny Rosander Ney och Johanna Ögren. Att ekonomin förändras när man skaffar barn är självklart för många. Men det är svårare att förutsäga hur den förändras och veta vad man ska tänka på för att få pengarna att räcka längre. Trygghet, både på kort och lång sikt, blir också allt viktigare när familjen växer. Det är en hel del att hålla reda på när det gäller exempelvis föräldrapenning, föräldraledighet, pensionsrätt och mycket mer. Och vad händer om man bestämmer sig för att skiljas, eller om den ena föräldern skulle gå bort?

Mamma pappa pengar är indelad i kapitel som Vi väntar barn, Vem är hemma med barnet, Du och försäkringskassan, Hur delar man på ekonomin i familjen, Måste man verkligen tänka på pensionen redan nu, Den som spar hen har, Framtiden och drömmarna, Och juridiken.

Boken är lättläst och lättillgänglig med ett personligt tilltal och många exempel från svenska småbarnsfamiljer. Boken vänder sig till alla föräldrar och blivande föräldrar, och man behöver inte alls ha någon större kunskap om ekonomi sedan tidigare för att ha stor behållning av boken. Boken kan också vara intressant för den som vill lära sig mer om privatekonomi även om man inte har barn. De flesta avsnitt, som att göra en budget, om försäkringar, pension osv är ju relevant även om man inte är förälder. Man kan ju bara hoppa över de avsnitt som handlar om just föräldrapenning och liknande. Jag tycker det här är en riktigt bra bok och trots att jag faktiskt har en civilekonomexamen i grunden så fick jag några aha-upplevelser och tankar att fundera på när jag läste boken, så jag rekommenderar den varmt.

Mamma, pappa, pengar är utgiven av Kalla Kulor förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

 

Mer klirr i kassan

mer-klirr-i-kassan-expertraden-som-formtoppar-din-ekonomiMer klirr i kassan – Expertråden som toppar din ekonomi är skriven av de välkända profilerna från teveprogrammet Lyxfällan, nämligen Patrick Grimlund och Magnus Hedberg, tillsammans med journalisten Ulrika Ek.

Boken är uppdelad i elva olika kapitel, där de första fem kapitlen utgör Del 1 – Lyft din privatekonomi och de resterande sex kapitlen tillhör Del 2 – Pengarna och livet. Kapitlen har namn som Vässa din pengakoll, Bli ett sparproffs, När olyckan är framme och Sätt guldkant på tillvaron, vilket visar på att boken är lättillgänglig och vänder sig till allmänheten snarare än ekonomikunniga.

Bokens fokus är att pengar är möjliggörare. Med en ekonomi i balans har man råd att förverkliga sina drömmar, vad de nu kan vara, en utlandsresa, ett eget hus eller att kunna gå ner i arbetstid. För att få en ekonomi i balans så måste man ta kontroll över sina inkomster och utgifter, för om det är en själv som styr sin ekonomi och inte tvärtom, så finns det också förutsättningar för att kunna leva det liv man önskar och drömmer om.

Om man läser den här boken får man mer koll på vad privatekonomi är och hur det fungerar med inkomster och utgifter. Man ser också hur man kan skapa sin egen personliga pengaplan, vars fällorna finns, hur man undviker att hamna i dem och hur man kan spara pengar utan att för den sakens skull leva ett fattigt liv. Boken tar också upp många av livets olika situationer som kan påverka ekonomin, både planerade och roliga saker, så som att flytta ihop, gifta sig eller få barn, men också mer oväntade och tråkiga saker, så som arbetslöshet, om en partner dör eller en olycka inträffar. Att veta hur man förbereder sig för dessa händelser känns viktigt att kunna läsa om och det är bra att det finns lättillgängliga böcker som förklarar hur dessa händelser påverkar en ekonomiskt.

Sammanfattningsvis så tycker jag att detta är en riktigt bra bok. Författarna har glimten i ögat och de skriver på ett pedagogiskt, lättillgängligt och lättsamt sätt. Innehållet känns matnyttigt och intressant.

Mer klirr i kassan är utgiven av Pocketförlaget. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Fattiga och rika

fattiga-och-rika-sanningen-om-svenskarnas-privatekonomiFattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi är en intressant bok. Boken tar sin utgångspunkt i en undersökning av svenskarnas privatekonomi. Undersökningen visar bland annat att det går att bli rik på eget företagande. Hälften av de rika i Sverige har nämligen blivit rika genom eget företagande eller genom delägande i företag. I boken finns också en djupanalys av Sveriges omkring 100 miljardärer. Det visar sig att även dessa har blivit rika genom företagande och på köpet har de skapat massor av nya jobb. Vidare får vi läsa att de rika bor utspritt i hela landet, inte bara i kommuner så som Danderyd och Vellinge. Är man intresserad av ekonomi eller samhällsvetenskap har man mycket matnyttigt att läsa i denna bok. Boken innehåller ett unikt material med privatekonomiska fakta samlat på ett överskådligt sätt. Man får en helhetsbild över svenska folkets privatekonomi. Samtidigt får man gott om tips och råd för att själv kunna bli en av de rika. Boken är utgiven av Ekerlids förlag.

Du säljer!

Du säljer är skriven av Mia Törnblom och är en väldigt bra bok om personlig marknadsföring. Hon har en bakgrund som kriminell narkoman, men har lyckats komma ur detta och började så småningom att skriva böcker om självkänsla och personlig utveckling. Dessa handböcker har sålt i över en miljon exemplar. Nu är hon alltså här med en ny bok, Du säljer.

Boken handlar om personlig marknadsföring och varumärkesbyggande, något som kanske låter luddigt till en början, men som är så oerhört viktigt i dagens samhälle om man vill komma någonstans. Det är ingen renodlad fackbok utan en i allra högsta grad konkret och inspirerande handbok.

Mia Törnbloms ambition med boken var att inspirera läsarna att skapa den arbetssituation som de vill ha. Och med hjälp av bokens peppande texter och tydliga exempel kan man också lära sig hur man övertygar, ger ett positivt intryck, marknadsför sig, tar plats, skapar förtroende och allt annat som är viktigt för att nå ut. Man får lära sig hur man gör för att uppnå sina mål, ökar sin effektivitet, minglar och knyter kontakter. man kan läsa om hur man ska förbereda sig inför till exempel ett föredrag eller använda sitt kroppsspråk för att förtydliga sitt budskap. Ett kapitel vigs också åt personlig marknadsföring i sociala medier.

Det här är en användbar bok för alla typer av människor, i alla åldrar, sociala grupper och yrkeskategorier. Den kan vara användbar för den som söker jobb, egenföretagaren, författaren, den som vill avancera på arbetsplatsen, entreprenören, försäljaren, den som vill tjäna pengar på sin hobby, artisten och många, många fler.

Boken har ett lättillgängligt och peppande språk och vem som helst kan tillgodogöra sig bokens innehåll. Boken är lättläst, men innehållet stannar kvar i medvetandet länge. Kort sagt så är Mia Törnbloms bok Du säljer en väldigt läsvärd bok. Läs den! Boken är utgiven på Mias egna förlag Fresh Eye.

Världens 99 bästa investerare

Världens 99 bästa investerare är en unik bok – någonting liknande har aldrig publicerats tidigare, i Sverige eller någon annanstans.

Så står det på baksidestexten till Världens 99 bästa investerare av Magnus Angenfelt, utgiven av Roos & Tegnér. Det låter ju lovande, så förväntningarna var höga. I boken delar de mest framgångsrika investerarna i världen med sig av sina insikter till nästa generations investerare. Varje investerare presenteras med information kring hans investeringsfilosofi och stil. dessutom berättar investerarna förstås sina bästa knep och om de erfarenheter de har samlat på sig genom åren. Det finns goda råd om vad man bör tänka på vid investeringar, men också tänkvärda funderingar om livet i allmänhet.

Det här är ingen vanlig ekonomibok fylld av fakta, utan istället är det en personlig, generös och öppenhjärtlig bok som är skriven på ett inspirerande och lättillgängligt sätt. Det spelar ingen roll om man är proffs- eller amatörinvesterare, man har lika stor behållning av boken. Det är en bra presentbok till alla som är intresserade av ekonomi på ett eller annat sätt.

Skapa ordning och reda – på en timme

Skapa ordning och reda – på en timme bygger på författaren Lotta Abrahamssons tidigare bok Full koll! Konsten att bli mer effektiv och kreativ. Den här nya boken har ett förkortat och uppdaterat innehåll än den tidigare boken. Skapa ordning och reda – på en timme ingår i en serie böcker där tanken är att man snabbt och enkelt ska kunna tillgodogöra sig innehållet i en bok, på just en timme. Samtliga böcker i serien har samma format, är alltid 96 sidor långa och författarna är alltid kända experter inom sina områden.

Att Lotta Abrahamsson är expert på området effektivitet och kreativitet märks tydligt. Hon skriver peppande och engagerande, man tar lätt till sig innehållet i boken och den är lärorik och intressant. Boken innehåller övningar och konkreta tips likväl som en praktisk handlingsplan som ger läsaren full koll på sin tillvaro. Har man, som jag, läst Full koll så innehåller den här boken inte så mycket mer matnyttigt. Däremot är den en nyttig upprepning av den tidigare boken. Skapa ordning och reda – på en timme är ett bra alternativ ifall man inte orkar eller vill läsa hela Full Koll, men annars tycker jag att Full koll är mycket bättre. Dock kan den här boken vara en bra introduktion till ämnet och varför inte en bra presentbok till den som annars ”har allt” eller inte anser sig ha särskilt mycket tid att läsa på.

Regnbågschefen

Den nya diskrimineringslagen ställer krav på att arbetsgivare ska arbeta aktivt mot diskriminering och för likabehandling. Och faktum är att de flesta företag och organisationer skulle kunna bli mycket bättre när det gäller mångfaldhetsarbete. Fast det är ju inte det lättaste att börja med det. Ett steg i rätt riktning är att läsa boken Regnbågschefen som är en väldigt läsvärd praktisk handbok för chefer som vill bli bättre på hbt-frågor. Boken utgår från en modell, Regnbågstrappan, som företag kan använda för att steg för steg bli bättre på dessa frågor. Dessutom innehåller boken personporträtt att inspireras av, goda exempel, praktiska verktyg, goda råd och massor av fakta och kunskap för den som vill veta mera. En väldigt användbar bok för alla som är chefer eller jobbar med personalfrågor på ett eller annat sätt. Boken är skriven av Petra Elisson och utgiven av Liber förlag.