Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

februari 2018
M T O T F L S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Trädgård

Handbok för köksträdgården

Handbok för köksträdgården har varit en stor succé för alla fritidsodlare sedan den för första gången utkom år 2000. Sedan dess har flera nya utgåvor tryckts upp. Nyligen har den utkommit på nytt, i en uppdaterad version med ännu fler köksväxter och odlingstips. Handbok för köksträdgården är en komplett bok för alla som vill odla grönsaker, kryddor och bär. Boken innehåller allt man behöver veta, oavsett om man odlar i kruka på balkongen eller om man har en villaträdgård. I boken kan man läsa avsnitt som Komponera en köksträdgård, Odlingsmetoder, Grönsaker, Kryddor, Bär och Sommarblommor. Varje avsnitt innehåller ett flertal kapitel för att det ska vara enkelt att hitta i boken. På så sätt fungerar den som en mycket bra uppslagsbok. Det är också en bra inspirationskälla för alla med ambition att få gröna fingrar. Det som inte finns med i den här boken är knappast värt att veta.

Den giftfria trädgården

Den giftfria trädgården är en mycket innehållsrik och inspirerande bok för alla som är intresserade att börja odla giftfritt. Det är en grundläggande bok, passande den som vill ta de första stegen mot en giftfri, hållbar och vacker trädgård. Man får lära sig om planering av trädgården, hur man väljer jord och gödsel, bygger miljövänligt, blir av med oönskade gäster och hur man bevarar det man skördat. Att odla giftfritt ligger verkligen i tiden. Med kunskap om giftfri odling får man större skördar som smakar bättre, man får tåliga växter som växer sig starka med en minskad risk för att drabbas av sjukdomar och skadedjur och dessutom får man bidra till att skapa en attraktiv och giftfri omgivning som stimulerar till en bättre hälsa och ett friskare liv. Boken är skriven av Niklas Kämpargård och utgiven av Ica bokförlag.

Vår Trädgårdsbok

Vår trädgårdsbok

 Vår Trädgårdsbok (Norstedts) i ny reviderad, utökad upplaga. Den heltäckande trädgårdsguiden för svenska förhållanden innehållande alla klassiker men också de senaste trädgårdstrenderna. Denna upplaga har utökats med 96 sidor och en mängd fotografier. Här finns 260 träd och buskar, 50 klätterväxter, 80 lökväxter, 120 sommarblommor, 300 perenner, 30 prydnadsgräs, 70 rosor och 20 Medelhavsväxter. Alla med råd för plantering, förökning, skötsel och skydd. Boken inrymmer även inspiration och råd för trädgårdsrummet, nyttoträdgården och växthus med teckningar och planritningar. Med denna trädgårdsguide kan man drömma sig bort från vintern som vi är på väg in i och börja planera för sommarens grönskande oas.

Stärkande och läkande trädgårdar

Trädgårdsterapi är ett ord som hörs allt oftare nu för tiden. Alnarps rehabiliteringsträdgård var väl en av de första som skapade en behandling som bygger på trädgårdsterapi och är till för att få personer som drabbats av stress och utmattning att återigen erövra sina liv. Slow gardening är ett annat begrepp som syftar till att man tar sig tid att njuta av att arbeta i trädgården och njuta av det som växer i trädgården. Oavsett om man har fått diagnosen utbrändhet eller om man bara vill slappna av efter en stressig dag på jobbet är trädgårdsarbete något som kan göra oss gladare, piggare, friskare, mer harmoniska och kreativa. För dig som vill veta mer om trädgårdsterapi och trädgårdens läkande och stärkande kraft har det nyligen kommit tre intressanta böcker.

Trädgårdsterapi av Patrik Grahn och Åsa Ottosson (Bonnier Existens, 2010) beskriver just Alnarpsmetoden. Med hjälp av trädgårdsterapibehandlingen på Alnarpsgården har stressade och utbrända människor lyckats erövra sina liv igen och på bara 12 veckor kommit tillbaka till studier, arbete eller arbetsträning. I snitt har då dessa människor tidigare varit sjukskrivna i fyra år. Boken berättar om hur metoden fungerar och vad det hela går ut på. Man få ta del av historik och hur det kom sig att Alnarp började med detta, men också förstås läsa om varför Alnarpsmetoden fungerar. Det är otroligt intressant läsning och jag hoppas att trädgårdsterapi kommer att växa sig så stort att alla som behöver får ta del av terapin.

Slow Gardening av Alys Fowler (Norstedts, 2009). Precis som slow food handlar slow gardening om att ta sig tid att njuta. Den här boken riktar sig till den som vill börja odla, eller som redan idag odlar men som vill lära sig skapa en prunkande balkong eller trädgård till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. Det handlar om att jobba med naturen istället för mot naturen. Det här är en grundbok i odling och trädgårdsskötsel. Den tar upp allt om frön, jord, växtval, skadedjur, förökning, övervintring och skörd. Oavsett om man har en liten kryddträdgård, om man vill odla i krukor på balkongen eller har en stor trädgård med grönsaksland så finns det mycket matnyttig information. Boken innehåller också lustfyllda projekt man kan ta tag i om man vill, till exempel bygga en kompost eller fixa en balkonglåda.

En lisa för själen av Eva Robild och Annika Christensen (Ica bokförlag, 2010) handlar också om trädgård som terapi och friskvård. Den berättar om trädgårdens stärkande och läkande kraft och framförallt om hur man kan använda sig av denna kunskap hemma i sin egen trädgård för att bli avstressad och må bättre. En kvart om dagen året om ger tillräckligt för att finna ny kraft i vardagen.

De tre böckerna har lite olika inriktning och fokus, men är man intresserad av trädgårdsarbete och personlig utveckling kommer alla tre att vara inspirerande och intressanta. Dessutom är alla tre fyllda med vackra bilder att drömma sig bort i. Jag rekommenderar att ni läser samtliga tre böcker.

Kolonikärlek

När jag var liten hade min farmor en kolonilott. Jag fick ofta följa med henne dit och det var så mysigt att springa runt bland alla växter, trädgårdsland och små stugor. När min farfar blev dålig sålde de tomten och stugan som stod där togs hem till mina föräldrar för att jag skulle få ha som lekstuga. Som vuxen har jag bott på gångavstånd från en koloniträdgård i en helt annan stad, men lika mysigt var det att strosa runt där emellanåt när jag var ute på kvällspromenad. Koloniträdgårdar ligger mig varmt om hjärtat och jag har faktiskt blivit sugen på att ha en kolonilott själv. Egentligen är vi sugna på hus, men just nu skulle det funka bra med en liten odlingslott som komplement till lägenheten där vi bor. Att läsa boken Kolonikärlek – rapport från en dröm som lever har väckt mitt intresse ytterligare. I boken får vi följa med till kolonilotternas land. Journalisten Ingrid Sommar och fotografen Miriam Preis har under ett år rest runt till olika koloniträdgårdar och träffat människorna bakom odlingslotterna. Det finns allt från konstnärssjälar till ekologiskt medvetna odlare. Allt från prunkande oaser med gulliga lusthus till stugor som delas av punkrockare. Gemensamt är dock att såväl visioner och gemenskap som odlingar frodas. Det här är en bok som jag rekommenderar till alla som drömmer om att odla eller som bara vill drömma sig bort bland vackra bilder och inspirerande texter. Kolonikärlek är utgiven av Roos & Tégner.

Vad jag finner i trädgården

Vad jag finner i trädgården (Norstedts) av skriven av Peter Larsson. Peter är både konstnär och författare. Hans huvudintresse är djur och natur. Peter står även bakom de fina illustrationer. Boken är det senaste tillskottet i fälthandboksserien Vår natur.

Boken presenterar 11 arter, däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur, insekter och fjärilar som man kan finna i våra trädgårdar. Man får läsa om deras kännetecken, levnadssätt, fortplantning och utbredning.

Boken är lätt att använda och förstå. Jag tycker att den är jätte bra för nyfikna barn. Det är spännande att krypa på knän i gräset och se vad man kan finna ute i trädgården. Det finns även förslag på hur man kan skapa en biologiskt rik trädgård genom att bygga bon för fåglar och igelkottar. Plantera nektarrika växter som lockar fjärilar och andra insekter. För att locka till sig vilda djur är en trädgårdsdam en jätte bra idé.

Kryddväxter – Odling, användning, lexikon

Kryddväxter är lätt att odla. De kan odlas i trädgård, på balkong eller på fönsterbrädan. Det är härligt att ha tillgång till egenodlade kryddor. Idag använder vi oss av kryddor från världens alla hörn. Allt går inte att odla i Sverige men mycket mer än vad man kan tro är möjligt  att odla i Sverige klimat.

Boken Kryddväxter – Odling, användning, lexikon är skriven av Björn Hansson och Marie Hansson (Norstedts). Den  är en guide för dig som vill odla dina egna kryddor. Här kan man läsa om hur man skördar, förvarar, bevarar och planterar sina kryddor. Dessutom finns det fakta om skadedjur som kan angripa kryddorna. Och det finns ett lexikon över massvis av olika kryddor.

Det här är en jätte fin bok. Här står allt man behöver veta för att lyckas med sina kryddor. Dessutom är den en fröjd för ögat med underbara bilder.

Förökning och beskäring av trädgårdens alla växter

Förökning & beskärning av trädgårdens alla växter (Norstedts) är boken där du får svar på när, var och hur en växt ska förökas, ympas och beskäras. Steg för steg beskrivningar, tips, checklistor och illustrationer finns till hjälp i denna omfattande och prisvärda bok.

Man får lära sig allt om hur man förökar sina favorit växter. Och hur man beskär buskar och träd. Man beskriver vilka växter som lämpar sig bäst för olika metoder. Våra vanligaste växter finns med.

Den här boken är en komplett guide. Alla frågor man har blir tydligare. En helt ny värld öppnas därmed och man får möjlighet att uppnå en egen grön oas i sin trädgård.

Utomhusprojekt husägarens stora handbok

Norstedts förlag har släppt en bok för hus- och stugägare. En bok som är fylld med över 100 projekt, för utemiljön,  att skapa själv.  Allt gjort i trä, sten eller betong.

Boken är indelad i kapitel efter typ av projekt. Vilket gör det lätt att hitta vad man letar efter. Vackra bilder och tydliga skisser illustruerar projekten. Till varje projekt finns även material beskrivningar och steg för steg anvisningar. Allt känns inspirerande och lätt att förstå. Det finns något för alla. Och projekten är i alla svårighetsklasser. Från garage, växthus, jordkällare, bodar, lusthus och verandor till bänkar, bord, bryggor, utegrillar, spaljéer och drivbänkar. Ett kapitel är riktat till barn med plankbilar, lekstugor, gungor och sandlåda. Det finns även något för båtägare. Och naturligtvis får man också lära sig bygga bryggor. Småfåglarna är inte heller bortglömda.

Den här boken känns väldigt komplett och inspirerande. Jag kan inte komma på någonting som jag saknar. Den känns även väldigt genomtänkt och lätt att förstå. Leif Qvist är arkitekt, författare och konstnär, det här är bara en av många av hans böcker.

Hjälp, jag är med trädgård!

Kabusa böcker har utkommit med en mycket smart guide till alla de som blivit med trädgård men inte har så stora kunskaper. Boken heter Hjälp, jag är med trädgård! och det är Anette Blåberg, Helena Helsing Mork, Kristina Kruhsberg och Malin Köhlmark som skrivit boken. Det är en guide genom årets alla månader. Författarna har helt enkelt samlat alla sina bästa tips om trädgårdsskötsel och sorterat dem månad för månad. Det finns också kapitel om praktiska redskap, ordlista och gott om plats för anteckningar. En mycket inspirerande och läsvärd bok!