Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

december 2018
M T O T F L S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Trädgård

Odla din egen miniatyrträdgård

Odla din egen miniatyrträdgård : terrarier och andra små trädgårdar att lyckas med inomhus och utomhusJag föll pladask för en nyutgiven bok som heter Odla din egen miniatyrträdgård. En väldigt inspirerande bok som visar hur man kan skapa små trädgårdar med stort innehåll. Det kan vara i en liten kruka, ett terrarium eller varför inte i en skål av något slag. Det finns oändliga projekt man kan inspireras av eller varför inte göra sitt egna projekt. Boken är indelad i fem olika avsnitt: Miniatyrlandskap (med exempelvis minidjungel, lövskog eller suckulentlandskap), Terrarier (med bland annat kaktusterrarium, vårlöksterrarium eller terrarium med köttätande växter), Vertikala trädgårdar (som hängande trädgårdar, väggträdgårdar och kransträdgårdar), Trädgårdar med vatten och djur (innehållande projekt som miniatyrdammar, trädgård i en låda eller trädgård för småkryp) och till sist Köksträdgårdar (där till exempel teodling, kryddträdgård och ananaslund presenteras). Det finns också ett kapitel med tips för hur man ska lyckas med odlingen som handlar om plantering, skötsel, vattning, gödsling samt skadedjur och sjukdomar.

Boken innehåller steg-för-steg-anvisningar, jättefina pedagogiska illustrationer, inspirerande färgfoton och här och var finns små faktarutor insprängda. En del projekt är enkla, andra har en högre eller betydligt högre svårighetsgrad. En del kan odlas inomhus, andra är tänkta att odlas utomhus. Men det bästa med sådana här böcker är ju att man faktiskt inte måste följa anvisningarna in i minsta detalj utan det går utmärkt att skapa den trädgård man själv vill utifrån alla de inspirerande projekt, tips och råd som presenteras här. Boken rekommenderas varmt till alla odlingssugna, nybörjare som erfarna.

Odla din egen miniatyrträdgård är skriven av Holly Farrell, utgiven av Lind & Co och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Snart dags att odla

Här i Hälsingland känns det som långt till våren och sommaren nu, med meterhöga snödrivor och en termometer som bara för 10 dagar sedan visade -29.8 grader. Men det hindrar en ju ändå inte från att tänka på våren och de kommande odlingarna. Jag har förberett mig lite genom att titta i några böcker som handlar om odling på olika sätt.

Odlarens handbokOdlarens handbok är en tjock, tung bok som gör skäl för sitt namn. Det här är alltså en grundbok i trädgårdsodling. Boken är fullspäckad med kunskap och tips om hur man odlar. Fokus ligger på hur man odlar på ett ekologiskt sätt, vilket gör att det känns som att boken ligger helt rätt i tiden.  Boken är skriven av trädgårdsmästaren André Strömqvist som är en av Sveriges största trädgårdsprofiler. Den gavs ut första gången 2012 och utsågs då till Årets Trädgårdsbok. Nu är den utgiven i en ny utgåva, men det står inte om den har omarbetats på något sätt. Boken är indelad i kapitlen Kompost och gödsel, Jord, Platsen, Föröka, Plantera, Köksträdgården, Beskära, Problem, Året runt och Redskap. I slutet av boken finns värdefulla internetlänkar och register. Jag vågar nog säga att allt man kan behöva veta om odling finns i den här boken. I alla fall om man är nybörjare och/eller hobbyodlare. Det är ingen inspirationsbok fylld med bilder på blommor att drömma sig bort i, utan här är det mer praktisk odling, betoning på fakta och fokus på grönsaker, fruktträd och köksträdgården. Men boken är pedagogiskt skriven och fylld med fina bilder ändå. Kanske inte en bok man läser igenom från pärm till pärm, men däremot en väldigt bra uppslagsbok. Den är utgiven av Norstedts förlag.

Genvägar till köksträdgårdenGenvägar till köksträdgården har också, precis som titeln antyder, fokus på köksträdgården. Den är skriven av Linda Schilén som är trädgårdsmästare och föreläsare. Hon skriver bland annat om hur man förbereder odlingsplatsen, väljer rätt läge, väljer rätt jord, väljer rätt grönsaker, hur man lär sig behärska konsten att gallra, om växelbruk, gödsling, vattning och hur man skyddar mot skadedjur och sjukdomar. Kort sagt så finns även här det mesta man kan behöva veta som odlare. Dessutom finns det husmorsknep, listor och steg-för-steg-projekt. Medan Odlarens handbok har mer fokus på fakta och att man ska kunna använda boken som uppslagsverk så är Genvägar till köksträdgården lite mer lättillgänglig och inspirerande med ett mer personligt tilltal. Istället går den inte på djupet på samma sätt som den föregående boken. Den har inte heller lika många sidor, utan ett lite mer lätthanterligt format. Kanske passar den därför bättre till nybörjarodlaren. Boken är utgiven på Ordalaget förlag.

Vi planterar : kärnor, lökar, sticklingar och frönVi planterar är en bok om odling för barn. Den vänder sig till målgruppen 6-9 år och är en gammal omtyckt klassiker från Semic förlag som nu utgivits i en nyutgåva. Boken är skriven av Pia Beckman och Ralf Efraimsson och här kan man på ett pedagogiskt sätt lära sig odla allt från morötter och potatis till apelsin, kiwi och mango via exempelvis prydnadsgräs, smörgåskrasse och solros. Det är alltså enkla växter, sådana som går snabbt och enkelt att odla, vilket ju är perfekt för barn. Boken är lättläst och det är lätt att följa med i text och bild. Det finns dock en hel del svåra ord, som torvbriketter, lecakulor, sticklingar osv. En del, men inte alla, förklaras i en ordlista längst bak i boken. Bäst fungerar denna bok om man som vuxen kan hjälpa sitt odlingsintresserade barn.

Castor. Odla, snickra och laga punka med Castor och FrippeBöckerna om Castor handlar ju också om att barn ska bli inspirerade att pyssla med praktiska saker. Förra året gavs det ut en fin samlingsvolym med tre av de mest älskade böckerna om Castor. Den heter Odla, snickra och laga punka med Castor och innehåller förstås Castor odlar, Castor snickrar samt Castor lagar punka. Som läsare får vi vara med när Castor och Frippe planterar bönor, bygger en verktygslåda och lagar en punktering. Det är både en bilderboksberättelse och en pedagogiskt äventyr på en och samma gång. Det finns också tips och beskrivningar så att vi som läsare kan prova samma saker som vännerna i boken. Eller varför inte använda det som utgångspunkt för att skapa något eget. Ett stort plus är att man genom böckerna får lära sig namn och benämningar på såväl verktyg som växter. Man lär sig också mycket om hur världen fungerar i dessa böcker. Det är inte konstigt att de har blivit så otroligt populära. Böckerna om Castor är skrivna och illustrerade av Lars Klinting och utges av Alfabeta bokförlag.

Handbok för köksträdgården

Handbok för köksträdgården har varit en stor succé för alla fritidsodlare sedan den för första gången utkom år 2000. Sedan dess har flera nya utgåvor tryckts upp. Nyligen har den utkommit på nytt, i en uppdaterad version med ännu fler köksväxter och odlingstips. Handbok för köksträdgården är en komplett bok för alla som vill odla grönsaker, kryddor och bär. Boken innehåller allt man behöver veta, oavsett om man odlar i kruka på balkongen eller om man har en villaträdgård. I boken kan man läsa avsnitt som Komponera en köksträdgård, Odlingsmetoder, Grönsaker, Kryddor, Bär och Sommarblommor. Varje avsnitt innehåller ett flertal kapitel för att det ska vara enkelt att hitta i boken. På så sätt fungerar den som en mycket bra uppslagsbok. Det är också en bra inspirationskälla för alla med ambition att få gröna fingrar. Det som inte finns med i den här boken är knappast värt att veta.

Den giftfria trädgården

Den giftfria trädgården är en mycket innehållsrik och inspirerande bok för alla som är intresserade att börja odla giftfritt. Det är en grundläggande bok, passande den som vill ta de första stegen mot en giftfri, hållbar och vacker trädgård. Man får lära sig om planering av trädgården, hur man väljer jord och gödsel, bygger miljövänligt, blir av med oönskade gäster och hur man bevarar det man skördat. Att odla giftfritt ligger verkligen i tiden. Med kunskap om giftfri odling får man större skördar som smakar bättre, man får tåliga växter som växer sig starka med en minskad risk för att drabbas av sjukdomar och skadedjur och dessutom får man bidra till att skapa en attraktiv och giftfri omgivning som stimulerar till en bättre hälsa och ett friskare liv. Boken är skriven av Niklas Kämpargård och utgiven av Ica bokförlag.

Vår Trädgårdsbok

Vår trädgårdsbok

 Vår Trädgårdsbok (Norstedts) i ny reviderad, utökad upplaga. Den heltäckande trädgårdsguiden för svenska förhållanden innehållande alla klassiker men också de senaste trädgårdstrenderna. Denna upplaga har utökats med 96 sidor och en mängd fotografier. Här finns 260 träd och buskar, 50 klätterväxter, 80 lökväxter, 120 sommarblommor, 300 perenner, 30 prydnadsgräs, 70 rosor och 20 Medelhavsväxter. Alla med råd för plantering, förökning, skötsel och skydd. Boken inrymmer även inspiration och råd för trädgårdsrummet, nyttoträdgården och växthus med teckningar och planritningar. Med denna trädgårdsguide kan man drömma sig bort från vintern som vi är på väg in i och börja planera för sommarens grönskande oas.

Stärkande och läkande trädgårdar

Trädgårdsterapi är ett ord som hörs allt oftare nu för tiden. Alnarps rehabiliteringsträdgård var väl en av de första som skapade en behandling som bygger på trädgårdsterapi och är till för att få personer som drabbats av stress och utmattning att återigen erövra sina liv. Slow gardening är ett annat begrepp som syftar till att man tar sig tid att njuta av att arbeta i trädgården och njuta av det som växer i trädgården. Oavsett om man har fått diagnosen utbrändhet eller om man bara vill slappna av efter en stressig dag på jobbet är trädgårdsarbete något som kan göra oss gladare, piggare, friskare, mer harmoniska och kreativa. För dig som vill veta mer om trädgårdsterapi och trädgårdens läkande och stärkande kraft har det nyligen kommit tre intressanta böcker.

Trädgårdsterapi av Patrik Grahn och Åsa Ottosson (Bonnier Existens, 2010) beskriver just Alnarpsmetoden. Med hjälp av trädgårdsterapibehandlingen på Alnarpsgården har stressade och utbrända människor lyckats erövra sina liv igen och på bara 12 veckor kommit tillbaka till studier, arbete eller arbetsträning. I snitt har då dessa människor tidigare varit sjukskrivna i fyra år. Boken berättar om hur metoden fungerar och vad det hela går ut på. Man få ta del av historik och hur det kom sig att Alnarp började med detta, men också förstås läsa om varför Alnarpsmetoden fungerar. Det är otroligt intressant läsning och jag hoppas att trädgårdsterapi kommer att växa sig så stort att alla som behöver får ta del av terapin.

Slow Gardening av Alys Fowler (Norstedts, 2009). Precis som slow food handlar slow gardening om att ta sig tid att njuta. Den här boken riktar sig till den som vill börja odla, eller som redan idag odlar men som vill lära sig skapa en prunkande balkong eller trädgård till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. Det handlar om att jobba med naturen istället för mot naturen. Det här är en grundbok i odling och trädgårdsskötsel. Den tar upp allt om frön, jord, växtval, skadedjur, förökning, övervintring och skörd. Oavsett om man har en liten kryddträdgård, om man vill odla i krukor på balkongen eller har en stor trädgård med grönsaksland så finns det mycket matnyttig information. Boken innehåller också lustfyllda projekt man kan ta tag i om man vill, till exempel bygga en kompost eller fixa en balkonglåda.

En lisa för själen av Eva Robild och Annika Christensen (Ica bokförlag, 2010) handlar också om trädgård som terapi och friskvård. Den berättar om trädgårdens stärkande och läkande kraft och framförallt om hur man kan använda sig av denna kunskap hemma i sin egen trädgård för att bli avstressad och må bättre. En kvart om dagen året om ger tillräckligt för att finna ny kraft i vardagen.

De tre böckerna har lite olika inriktning och fokus, men är man intresserad av trädgårdsarbete och personlig utveckling kommer alla tre att vara inspirerande och intressanta. Dessutom är alla tre fyllda med vackra bilder att drömma sig bort i. Jag rekommenderar att ni läser samtliga tre böcker.

Kolonikärlek

När jag var liten hade min farmor en kolonilott. Jag fick ofta följa med henne dit och det var så mysigt att springa runt bland alla växter, trädgårdsland och små stugor. När min farfar blev dålig sålde de tomten och stugan som stod där togs hem till mina föräldrar för att jag skulle få ha som lekstuga. Som vuxen har jag bott på gångavstånd från en koloniträdgård i en helt annan stad, men lika mysigt var det att strosa runt där emellanåt när jag var ute på kvällspromenad. Koloniträdgårdar ligger mig varmt om hjärtat och jag har faktiskt blivit sugen på att ha en kolonilott själv. Egentligen är vi sugna på hus, men just nu skulle det funka bra med en liten odlingslott som komplement till lägenheten där vi bor. Att läsa boken Kolonikärlek – rapport från en dröm som lever har väckt mitt intresse ytterligare. I boken får vi följa med till kolonilotternas land. Journalisten Ingrid Sommar och fotografen Miriam Preis har under ett år rest runt till olika koloniträdgårdar och träffat människorna bakom odlingslotterna. Det finns allt från konstnärssjälar till ekologiskt medvetna odlare. Allt från prunkande oaser med gulliga lusthus till stugor som delas av punkrockare. Gemensamt är dock att såväl visioner och gemenskap som odlingar frodas. Det här är en bok som jag rekommenderar till alla som drömmer om att odla eller som bara vill drömma sig bort bland vackra bilder och inspirerande texter. Kolonikärlek är utgiven av Roos & Tégner.

Vad jag finner i trädgården

Vad jag finner i trädgården (Norstedts) av skriven av Peter Larsson. Peter är både konstnär och författare. Hans huvudintresse är djur och natur. Peter står även bakom de fina illustrationer. Boken är det senaste tillskottet i fälthandboksserien Vår natur.

Boken presenterar 11 arter, däggdjur, fåglar, reptiler, groddjur, insekter och fjärilar som man kan finna i våra trädgårdar. Man får läsa om deras kännetecken, levnadssätt, fortplantning och utbredning.

Boken är lätt att använda och förstå. Jag tycker att den är jätte bra för nyfikna barn. Det är spännande att krypa på knän i gräset och se vad man kan finna ute i trädgården. Det finns även förslag på hur man kan skapa en biologiskt rik trädgård genom att bygga bon för fåglar och igelkottar. Plantera nektarrika växter som lockar fjärilar och andra insekter. För att locka till sig vilda djur är en trädgårdsdam en jätte bra idé.

Kryddväxter – Odling, användning, lexikon

Kryddväxter är lätt att odla. De kan odlas i trädgård, på balkong eller på fönsterbrädan. Det är härligt att ha tillgång till egenodlade kryddor. Idag använder vi oss av kryddor från världens alla hörn. Allt går inte att odla i Sverige men mycket mer än vad man kan tro är möjligt  att odla i Sverige klimat.

Boken Kryddväxter – Odling, användning, lexikon är skriven av Björn Hansson och Marie Hansson (Norstedts). Den  är en guide för dig som vill odla dina egna kryddor. Här kan man läsa om hur man skördar, förvarar, bevarar och planterar sina kryddor. Dessutom finns det fakta om skadedjur som kan angripa kryddorna. Och det finns ett lexikon över massvis av olika kryddor.

Det här är en jätte fin bok. Här står allt man behöver veta för att lyckas med sina kryddor. Dessutom är den en fröjd för ögat med underbara bilder.

Förökning och beskäring av trädgårdens alla växter

Förökning & beskärning av trädgårdens alla växter (Norstedts) är boken där du får svar på när, var och hur en växt ska förökas, ympas och beskäras. Steg för steg beskrivningar, tips, checklistor och illustrationer finns till hjälp i denna omfattande och prisvärda bok.

Man får lära sig allt om hur man förökar sina favorit växter. Och hur man beskär buskar och träd. Man beskriver vilka växter som lämpar sig bäst för olika metoder. Våra vanligaste växter finns med.

Den här boken är en komplett guide. Alla frågor man har blir tydligare. En helt ny värld öppnas därmed och man får möjlighet att uppnå en egen grön oas i sin trädgård.