Två böcker för ett hållbart liv efter utmattning

På sistone har jag läst två böcker som handlar om att drabbas av utmattningssyndrom:

Meningen med hela skitenEn fredag i november, några månader före sin 25-årsdag, vaknar copywritern Nina med två guldstatyetter hemma i sovrummet. Reklambyrån hon sitter i ledningsgruppen för har på en stor gala kvällen före sopat banan med konkurrenterna och Nina har i högsta grad bidragit till succén. Ett år senare står hon framför ett apoteksfönster med mascara rinnande nerför kinderna och vill inte gå in. På receptet hon håller i handen står det ”2 tabl dagl mot utmattningsdepression”. Hur kunde det gå så här? Och vad händer nu?

Meningen med hela skiten handlar om en person och en generation som inte riktigt får ihop sina arbetsliv. En generation som hastar fram utan att ha en chans att hinna tänka på de viktiga frågorna: Är det här vad jag borde göra? Vad har jag valt och valt bort? Vad är framgång egentligen, och vad ska det vara bra för? Och en person som fattat alla dåliga beslut man kan fatta, men som blev helt okej ändå: Flytten till New York, prestigefulla uppdrag och nyfunna vänner som när allting brister kommer över med kexchoklad mitt i natten. Det är en berättelse för dig som känner att livet bara spinner på utan att du hinner med. Som ibland undrar varför du går upp på morgonen. Och som vill komma lite närmare själva poängen att hitta meningen med hela skiten.

Boken är personligt skriven, lättsam men ändå tänkvärd. Nina drabbas av sin utbrändhet på grund av att hon jobbar för mycket, men det finns även andra bidragande faktorer. Att hon inte haft tid, ork eller förståelse för sig själv, att hon är en person som har svårt att tacka nej och att hon varit dåligt rustad för den typ av arbetsliv som hon ställts inför. Jag har själv varit drabbad av utbrändhet och känner väl igen mig i en del saker, även om det för min del mestadels handlade om privata faktorer och inte jobbet som gjorde att jag hamnade där. Nina Åkestam ger många tips och råd för den som vill hitta en lösning och skapa ett mer hållbart liv.

Meningen med hela skiten finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Lycka till med resten av livet - varför helt okej är bra nogLyckan är inte att uppnå högt uppsatta mål eller nyårslöften, det är att befria sig själv från kravet att ständigt förbättra sin person. I dagens samhälle är framgång lika med prestation vill du komma någon vart i livet måste du jobba hårt. Det är lätt att tappa bort sig själv i en vardag så fullspäckad att man inte hinner reflektera över vad man faktiskt gör, och allt fler kvinnor bryts ner av samhällets skyhöga förväntningar. Men vi behöver inte ha det så här. Det går faktiskt att skapa lugn i vardagen trots att världen går på högvarv. Det går att minska stressen och ändå leva ett spännande liv. Och det går att vara produktiv utan att bränna ut sig.

I Lycka till med resten av livet ger Isabel Boltenstern dig de verktyg du behöver för att leva hållbart. I 10 träffsäkra kapitel ringar hon in de utmaningar vi möter dagligen i form av maktstrukturer och orimliga krav och lär oss hur vi kan hantera stress, prestationsångest och dåligt samvete på ett mer konstruktivt sätt.

Den här boken påminner en del om Nina Åkestams bok, fast den är blandad med Isabel Boltensterns egna tankar och reflektioner. Även här finns många goda råd och tips för ett hållbart liv. Det är lätt att känna igen sig, men också lätt att känna sig peppad att förändra sin situation. Boken vänder sig dock kanske mest till unga kvinnor i 20-30-års åldern, vilket gör att jag inte kan relatera fullt ut. Jag tror dock att det är väldigt viktigt att det finns böcker som vänder sig till den målgruppen, en målgrupp som allt mer drabbas av psykisk ohälsa.

Lycka till med resten av livet finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Båda dessa böcker rekommenderas varmt till dig som drabbats av utbrändhet/utmattningsdepression och som både vill få tröst och igenkänning och som vill få tips och råd för att skapa ett hållbart liv efter tillfrisknandet. Fokus ligger mycket på allt det som unga idag upplever kring stress, prestationshets, duktiga flickor, samhällets krav, genusskillnader, sociala medier, ja alla dessa måsten och ständiga krav som vi och andra ställer på oss. Vi behöver bli peppade att sänka kraven och bli snällare mot oss själva och det blir vi verkligen genom båda dessa böcker. Böckerna handlar mycket om att jobba för mycket och att ha arbetsplatser där det ställs orimliga krav, vilket många men kanske inte alla känner igen sig i som en anledning till varför man bränt ut sig. Oavsett vilken anledning man själv har hamnat där med så tror jag dock att alla tips och råd är till stor hjälp för att fixa resten av livet. Dessutom är det bra böcker att läsa redan innan man bränt ut sig – och varför inte ge bort dem i present till arbetsgivare som tenderar att ha orimliga krav på sina medarbetare.

Lev mer, tänk mindre

Lev mer, tänk mindre : bli fri frÃ¥n nedstämdhet och depression med metakognitiv terapiLev mer, tänk mindre – Bli fri från nedstämdhet och depression med kognitiv terapi är skriven av Pia Callesen. Hon är specialist i psykoterapi och vidareutbildad i kognitiv och metakognitiv terapi. Boken har blivit en bästsäljare i Danmark och är såld till flera andra länder som Tyskland, Norge och Storbritannien. Nu i höst kom den på svenska. Boken handlar om MCT som står för Metakognitiv terapi. Det är en terapiform som just nu slår igenom på bred front. Fokus ligger på hur metoden kan användas mot depression. Studier har visat att ända upp till 80 procent av de behandlade kommer ur sin depression med hjälp av metoden, dessutom på rekordtid.

Pia Callesen förklarar hur vi kan ta kontroll över våra grubblerier och tankar. Hon menar att det inte är sorg, olycksfall, nedstämdhet eller negativa tankar som gör oss deprimerade, utan hur vi hanterar våra tankar och hur mycket tid och uppmärksamhet vi ägnar åt att älta och grubbla. Om man grubblar och ältar kan det leda till en nedåtgående spiral som vidmakthåller depressionssymptom.

Boken förklarar tankesättet, varför det är bra att tänka mindre och undvika att fastna i de negativa tankarna, grubblandet och ältandet. Det är lätt att förstå mekanismerna bakom och hur modellen fungerar. Man får tips om hur man gör för att bli medveten om när man har fastnat grubblerierna och vilka tankar som fungerar som triggertankar. Och kanske viktigast – boken ger också förslag på hur man kan göra för att ta kontroll över sina grubblerier.

Lev mer, tänk mindre vänder sig både till den som lider av depression och till den som vill slippa hamna där. Strategierna och modellen är enkel att använda sig av även om man inte (ännu) lider av någon depression. Jag får flera aha-upplevelser och känner att det är kloka tankar för alla som vill ha mer livsglädje och energi.

Boken är utgiven av Norstedts förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Själen är ett verb

Själen är ett verb : konsten att ha en god relation till dig självVad vill du med ditt liv? Vad är verkligen meningsfullt? Hur kan du utforma ditt liv så att du ångrar så lite som möjligt? Dessa existentiella frågor och många fler ställs i boken Själen är ett verb – Konsten att ha en god relation till dig själv. Boken är skriven av Philip Bäckmo som är beteendevetare, legitimerad psykoterapeut och diplomerad psykosyntesterapeut. Han använder ett berättargrepp där han växlar mellan å ena sidan fakta och visdom från stora tänkare som Nietzsche och Camus och å andra sidan erfarenheter och exempel från sin egen vardag där han möter klienter i psykoterapi.

Boken handlar om hur man kan förbättra och fördjupa relationen till sig själv. Innehållet är indelat i fyra olika delar: Lär känna dig själv, Ta hand om dig själv, Var lojal mot dig själv samt Lev i kontakt med ditt inre djup. Var och en av dessa delar har dessutom ett antal kapitel som handlar exempelvis om att upptäcka vad som ger en energi, hitta sin livsfilosofi, söka balansen mellan mening och njutning, förstå sina inre behov, reflektera över vilken attityd till känslor som fanns i ens uppväxt, lära sig hantera besvikelser, undvika att fångas av statusstress och skaffa en fuck off-knapp. Det är mycket som ska rymmas på bokens knappt 300 sidor och ibland känns det också som att författaren endast skummar på ytan på ett intressant och viktigt avsnitt. Har man som jag läst ett antal böcker inom personlig utveckling kanske man emellanåt hade önskat sig lite mer fördjupning. Jag skulle också önska lite mer övningar/reflekterande frågor där jag uppmanas att skriva ner svar á la självhjälpsbok. Men författaren skriver lite mer om tanken bakom boken på sin hemsida och när jag läste det förstod jag varför upplägget är som det är och uppskattar det mer.

Boken är inte tänkt som en källa till svar, utan snarare som en källa till bra frågor. Kapitlen är korta och ska fungera som tankestartare, få dig på ett spår som du kan gå vidare i med egna tankar och reflektioner.

Dessutom har Själen är ett verb något som de flesta självhjälpsböcker brukar sakna, nämligen teorierna bakom. Jag har som sagt läst många böcker inom området tidigare, men aldrig någon som så tydligt gått tillbaka till de gamla tänkarna och satt deras tankar och idéer i en modern kontext. Jag gillar också att de existentiella frågorna får ta så stort utrymme, vilket känns helt rätt i en tid då vi annars så sällan har kontakt med oss själva. Trots att boken har närmare 300 sidor är den snabbläst och lättillgänglig. Innehållet är dock inget som snabbt försvinner, det stannar kvar och ger upphov till många nya tankar och funderingar, precis som författaren var ute efter. Vill du komma i kontakt med ditt inre, lära känna dig själv och komma in på ett nytt spår i livet ska du absolut titta närmare på Philip Bäckmos bok.

Själen är ett verb är utgiven av Roos & Tegnér och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Om utmattning

På sistone har det kommit två böcker om utmattning som jag tycker är bra.

Vägen frÃ¥n Väggen. Förebygg en krasch. Återhämta en utmattning.Vägen från väggen – Förebygg en krasch, återhämta en utmattning är skriven av Malin Roca Ahlgren och Jessica Stigsdotter Axberg. På framsidan står det att det är den ultimata handboken om stress och det kan ligga något i detta, för den är väldigt omfattande. Boken är uppdelad i olika delar så man kan bläddra till den del som man behöver läsa om just då och på så sätt fungerar boken som en uppslagsbok under en lång tid. Först och främst är det en bok för den som är drabbad, men den vänder sig också till den som vill jobba förebyggande och fungerar även ett stöd till den som är anhörig. Författarna har gjort ett gediget arbete att intervjua dels personer som själva har drabbats och dels olika professioner och myndigheter som arbetar med stress och utmattning, allt från Försäkringskassan till stressforskare och psykoterapeuter. Här finns massvis med fakta och statistik om vad stress och utmattning är, vilka rättigheter man har, hur man återhämtar sig, och om olika behandlingar och terapier. Man kan alltså både lära sig vad utmattning egentligen är och varför man har hamnat där, men också få massor med tips och råd om behandlingar man kan prova och olika sätt att ta sig ur utmattningen. Just detta avsnitt med genomgång av olika behandlingar och terapiformer tycker jag personligen var väldigt användbart, det har jag saknat på andra ställen. Boken är på 436 sidor i pocketformat och det är väl just detta som kan vara dess nackdel. Det är ett gediget verk, mycket innehållsrikt och det är bra information som förmedlas. Men det innebär också att formatet blir väldigt kompakt och mastigt, vilket kan tyckas oöverstigligt för den som är sjukskriven för utbrändhet. Men boken har i alla fall en bra indelning i kapitel och avsnitt, och man behöver absolut inte läsa den från pärm till pärm. Den bör finnas hemma i bokhyllan hos alla drabbade och alla som kommer i kontakt med utmattade personer, en bok man kan återkomma till vid behov. Vägen från väggen är utgiven av förlaget Mrs Hyper och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Hjälp jag är utmattadHjälp, jag är utmattad är skriven av Clara Lidström (bloggerskan Underbara Clara) och Erica Dahlgren. Båda två har själva varit utmattade. Clara blev utmattad under sin småbarnstid och Ericas utmattning kan tydligt kopplas till jobbet. De delar med sig av sina egna erfarenheter och vad de lärt sig om livet i en utmattad kropp och själ. Trots att de båda har drabbats av utmattning så ser deras berättelser lite olika ut, vilket gör att man får en ökad förståelse och chansen att själv känna igen sig är större. Jag gillar framförallt att det lyfts fram att alla som drabbas inte drabbas på grund av en tuff arbetssituation. Förutom egna, utelämnande berättelser att känna igen sig i finns det också fakta. Det finns listor med tecken på ohälsosam stress och tecken på utmattning, en illustration över förloppet vid utmattningssyndrom, fakta om stress och hur man gör för att söka läkarvård och få en diagnos. Här finns också många goda råd, som tips för den första tiden som drabbad, överlevnadskit för utmattade, tips på träning vid utmattning och hur man övar på att vara här och nu. Det finns även ett kapitel för den som är anhörig, med information, tips och råd för hur man kan stötta den drabbade. Hjälp, jag är utmattad är en lättläst, luftig och lättillgänglig bok. Den är utgiven av Norstedts och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla

Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla, andra utgåvan

Det råder lite delade meningar om Mia Törnblom. En del tycker att hon är alldeles för klämkäck och att hennes tips är för självklara. Men faktum är att hon har sålt över en miljon böcker och hon är en väldigt uppskattad och ständigt bokad föreläsare, så det finns väldigt många som tycker om det hon säger och skriver också. Mia har en bakgrund med kriminalitet och drogmissbruk. Hon har själv varit längst ner på

botten och när hon befann sig där insåg hon att hon var tvungen mellan att dö eller överleva. Där och då började hon en kamp och den kampen hon gått igenom visar att förändring är möjlig och att vem som helst kan lära sig älska sig själv och att vända mörker till ljus. Sedan dess arbetar hon som författare, föreläsare och coach inom ämnen som självkänsla och förändring.

Hennes första bok var Självkänsla nu (2005) och året därpå kom Mera självkänsla. Därefter har hon skrivit fler böcker och 2011 kom Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla.  Många av texterna är desamma som i hennes två första böcker, men en hel del är omskrivet, reviderat och det är tillagt lite nytt material. Mia skriver väldigt enkelt, rättframt och tydligt. Det är lätt att ta till sig av hennes texter och det går rakt in i hjärtat på läsaren. Dessutom finns det många talande och målande exempel. Mia har ett sätt att skriva som gör att det känns väldigt personligt. Dessutom är hon sprudlande och humoristisk och därför är hennes texter fyllda med humor och värme. Jag tror att alla har nytta av att lära sig mer om självkänsla och ta del av Mias kloka tankar, så det här är en bok som vem som helst kan läsa med behållning.

Fokus på jobbet

Fokus pÃ¥ jobbet : träna din hjärna med mindfulness för mer fokus, effektivitet och glädjeFokus på jobbet är en bok som utgår från ny forskning som visar att vi med hjälp av mindfulness kan träna våra hjärnor så vi förblir fokuserade och lugna när vi står mitt i den mitt i den storm som är vår arbetsdag.

Det handlar alltså om mindfulness och hur man ska kunna bli mer fokuserad och uppmärksam under den tid man är på jobbet, så man blir mer effektiv och mindre stressad. För individen innebär det förstås många vinster, men också för företaget eftersom det ger mer engagerade och närvarande medarbetare, vilket sägs generera färre konflikter, mindre personalomsättning och högre nivåer av kreativitet och innovation.

Boken innehåller många målande och talande exempel ur vardagen och jag tror säkert många kan känna igen sig i dem. Dessa varvas med fakta och forskning för att ge förståelse, men också tydliga och konkreta tips, råd och verktyg för hur man ska kunna få mer fokus och mindre stress på jobbet.

Fokus på jobbet är en intressant, lättläst och läsvärd bok med ett tema som man annars sällan hittar i litteraturen och som verkligen ligger i tiden. Jag tror säkert att många kan ha nytta av att läsa den. Boken är skriven av Sara Hultman och Martin Ström. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Reportageböcker om konsumtion

Yes! : därför köper vi det vi inte behöver     Var är du? : människan och mobilen

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver och Var är du? Människan och mobilen är båda skrivna av Katarina Bjärvall. De är båda intressanta reportageböcker som handlar om konsumtionssamhällets påverkan på oss. Sinsemellan är det dock lite skillnad på böckerna eftersom de fokuserar på olika saker inom konsumtionsbegreppet. Författaren har tidigare också utkommit med ytterligare en bok som berör samma ämne. Den heter Vill ha mer.

Var är du? handlar om mobilen och hur stor plats den tagit i människans liv.

Mobilen är överallt och ingenstans, den är alltid med oss och den är aldrig avstängd. Vi har den i handen, i fickan eller i väskan. Vi känner dess puls mot kroppen när den ringer.

Aldrig tidigare har en sådan liten sak tagit så stor plats i människans liv. Men hur påverkar det oss? Vi tror att vi blir effektiva med hjälp av den, att det är positivt att alltid kunna vara nåbar. Men många som till exempel är utbrända vittnar om hur skönt det är att stänga av ljudet och inte behöva känna stressen som drar igång vid varje avisering, varje sms, varje gång ringsignalen börjar låta. Likaså kan det kännas splittrande att bli avbruten av ett pling när man sitter och fokuserar på annat. ”Jag ska bara” tänker man och drar till sig mobilen. Vips är tio minuter borta när man nästa gång tittar upp mot dataskärmen där man satt och jobbade. Är det verkligen att vara effektiv? Barnen önskar sig egen tid med föräldrarna och framförallt tid där föräldrarna är närvarande istället för den sorgliga syn man idag ofta möts av på idrottsträningar och lekplatser med föräldrar djupt försjunkna i sina mobiler istället för att titta på sina barn och bekräfta dem. För att inte tala om strålnings- och brandrisken som mobilen medför. Hur bra är det egentligen att alltid bära på sig och sova intill sin mobiltelefon? Vad är det för vett-och-etikett-regler som gäller för mobiltelefoner? Är det okej att ha ljudet på vid möten, vid barnens utvecklingssamtal, vid restaurangbesök? Är det okej att svara vart man än befinner sig? Är det okej att trycka bort någon när man inte har tid att prata? Hur snabbt måste man svara på sms? Har chefen rätt att ställa krav på att man alltid måste vara nåbar? Är det okej att prata högt om privata och intima saker på bussen eller tunnelbanan?

Ja, det finns massor av aspekter kring den lilla prylen mobiltelefonen. En del saker kanske får lite överdriven fokus, men för andra saker är det snarare tvärtom. Den här boken kom ut 2015 och vissa saker är därmed ännu mer aktuella och viktiga idag än när boken skrevs, medan andra kanske är lite mer inaktuella. Men överhuvudtaget är Var är du en mycket intressant bok om ett numera ständigt aktuellt ämne. Det är en bok som innehåller många aha-upplevelser och det uppstår många tankar och funderingar kring bokens innehåll. Jag hade gärna läst och diskuterat boken i någon form av bokcirkel. Boken är utgiven på Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver är minst lika aktuell som Var är du. Här handlar det om konsumtion, konsumtionshets och köpberoende. Här utgår författaren från vår hjärna och det belöningssystem som vi har som gör att vi får snabba lustkänslor av nya prylar och upplevelser. Det handlar bland annat om dopamin som är en signalsubstans som kan göra oss beroende av olika saker, inte bara droger och alkohol, utan också av nya kläder, häftiga resor och lajks på Facebook. Samtidigt finns det ju faktiskt idag en ganska stor motrörelse emot konsumtionshetsen, en rörelse som mer efterfrågar minimalism eller kanske snarare medvetet handlande och ett miljötänk. Så även här finns det gott om frågor att fundera på och som väcker tankar och idéer. Även här finns det många aspekter och inget självklart ja och nej, eller rätt och fel. Snarare att man får tänka till lite och försöka landa i vad man själv tycker och tänker kring frågorna. Att läsa en sådan här bok fungerar bra som ögonöppnare och även denna bok ger många tankeställare och aha-upplevelser som man bär med sig. Det här är ju inga ämnen som man läser kring i någon timme och sedan lämnar, utan här handlar det ju om livsstil och livsval. Även Yes! Därför köper vi det vi inte behöver är utgiven på Ordfront och den finns att köpa på bland annat Adlibris och på Bokus.

Katarina Bjärvall skriver väldigt bra, det är lättillgängligt men samtidigt intressant. Hon för bra resonemang och väljer inte sida, utan ger oss flera bilder och en möjlighet att vi själva får fundera kring olika aspekter, vända och vrida på perspektiv för att slutligen landa i något eget. Nu är jag nyfiken på att läsa hennes tidigare bok Vill ha mer.

Vem bestämmer över din tid?

Vem bestämmer över din tid? : konsten att frigöra tid och energi (inbunden)Vem bestämmer över din tid? Konsten att frigöra tid och energi handlar om precis det som titeln antyder. På baksidan står det

Försöker du lösa ditt livspussel, men har för många bitar? Vad skulle det ge dig att använda tiden mer som du önskar – eller har du inte ens hunnit tänka efter vad du skulle vilja göra då?

Författaren till boken, Petra Brask, har över 20 års erfarenhet av att lära människor handskas med tiden och livet. I boken delar hon med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi. Boken har tio kapitel: Tid och energi – allt kostar, Vår stenåldershjärna har svårt att beräkna tid, Säg nej – rensa och välj bort, Planera för att fokusera, #digitalflexibilitet, Tid att reflektera, utvecklas och blomstra, Möte för mötets skull i jakten på konsensus, @vbrott på vägen till sammanbrott, Skapa smidiga system och en hjälpsam struktur samt Resten av livet då. Tillsammans täcker de väldigt mycket inom området tid, produktivitet, planering, effektivitet, personlig utveckling, livspussel, stress, tidstjuvar och balans i livet. Det väcks intressanta tankar, frågor och funderingar hela tiden medan man läser, men det finns också konkreta exempel och bra övningar. Allt för att man på bästa sätt ska kunna tillämpa författarens råd i sitt eget liv. Bokens stora behållning är just också alla de tips, råd och verktyg man får.

Jag har läst ganska mycket inom detta område tidigare och jag blir glad när jag ser att författaren har med många av mina favoritböcker i sin referenslista längst bak i boken. Just det är också en av bokens stora behållningar, att författaren inte är låst till en speciell metod, utan hon har plockat godbitarna ur många olika metoder och satt ihop dem med egenutvecklade verktyg så det är en alldeles egen, unik blandning hon presenterar. Jag gillar också att hon ser till hela livet, inte bara jobbet, inte bara fritiden, utan hon förespråkar en balans mellan alla delar av livet. Allt presenteras på ett lättläst och lättsamt sätt, så det är lätt att ta till sig bokens innehåll.

Vem bestämmer över din tid är utgiven av förlaget Lava och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det kommer att gå över

Det kommer att gå över : en överlevnadsguide och tröstebok för dig som är deprimerad, nedstämd eller bara har tappat kontakten med din livsglädjeDet kommer att gå över beskrivs som en överlevnadsguide och tröstebok för dig som är deprimerad, nedstämd eller bara har tappat kontakten med din livsglädje. Jag gillar sådana här böcker, det finns ett stort behov av dem, det vet jag. Och när man är drabbad och mår dåligt så känner man sig ofta väldigt ensam. Att få läsa andras berättelser, kunna känna igen sig, känna att man inte är ensam, samt att få stöd, tips och råd från en sådan här bok kan vara guld värt. Det är inte en bok man läser rakt igenom, det orkar man ju inte alltid när man mår dåligt. Istället är detta en bok att bläddra i när man känner för det. Det finns citat, bilder, korta texter, längre texter, listor och så Maggans egen berättelse om sina erfarenheter. Det är lättläst, inspirerande och trösterikt. En perfekt bok för alla som mår dåligt och behöver kloka råd eller bilder att drömma sig bort i. Fin bok att ge bort också för att visa att man tänker på någon som man vet inte mår så bra.

Det kommer att gå över är skriven av Maggan Hägglund. Den är utgiven av Libris bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Yoga – passion och närvaro i livet

Bildresultat för yoga passion och närvaro i livet adlibrisMånadens tema här på bloggen är liv och död. Återigen ett stort tema som går att tolka det lite som man vill, men just nu har jag mest fastnat för att skriva om böcker där titeln innehåller orden liv eller död.

Yoga – passion & närvaro i livet är skriven av Malin Berghagen. Hon har själv hittat ett nytt sätt att leva sitt liv tack vare yogan som ledstjärna. Hon har bytt ut gamla mönster och dåliga vanor och istället införlivat en sundare livsstil med hälsosam mat, yogaövningar och ett månande om sig själv och andra. I den här boken delar hon med sig av sina yogaverktyg, recept, träningstips och mycket annat smått och gott. Tanken är att boken ska vara en sann inspirationskälla. Hon har också intervjuat olika personer, främst olika yogalärare, för att låta dem berätta om sina möten med yogan. Boken har fyra kapitel: Närvaro, Passion, Leva yogiskt och Yogamat. Dessutom finns inledning och ett avslutande kapitel.

Yoga – passion & närvaro i livet är helt enkelt en inspirationsbok. Den passar bra att bläddra i då och då, läsa ett stycke här och var eller drömma sig bort bland bilderna. Den innehåller inga djuplodande texter, snarare tvärtom. Däremot innehåller den en hel del visdom. Personliga betraktelser varvas med korta, läsvänliga texter om livet och om att leva ett sant, sunt, hälsosamt liv så som man vill leva, så som man är tänkt att leva. Något vi alla kan behöva påminnas om emellanåt. En bra bok också för den som är nyfiken på yoga och vill introduceras skonsamt till ämnet. ’

Boken är utgiven av Semic bokförlag och finns bland annat att köpa på Bokus.