Bildresultat för gnisselzonenHar du också varit med om att känna dig sjuk, men sjukvården inte hittar något fel på dig. Du har värk, magen gör uppror, du har svårt att sova och du känner dig allmänt trött och slut. Vad är det för fel? Enligt hälsocoachen och kostrådgivaren Anna Hallén är dessa symptom kroppens sätt att säga ”Stopp, du utsätter mig för påfrestningar som jag inte klarar av i längden”. Hon kallar det för gnisselzonen, en zon man befinner sig i när man inte mår riktigt bra, men när man inte heller är riktigt sjuk. Detta har hon skrivit om i en bok med samma namn, Gnisselzonen.

Jag tror vi alla känner igen oss, mer eller mindre, i de här känslorna. Man känner sig inte på topp, men enligt sjukvården är man inte heller sjuk. Man lever någonstans mittemellan god hälsa och sjukdom, och det kan man ha gjort så länge att det faktiskt blir ett tillstånd som man tror är normalt. Men det finns faktiskt lösningar, det finns faktiskt knep som gör att man kan må bättre. I den här boken får man lära sig mycket om hälsa och hur man kan påverka den genom exempelvis kosten och sömnen. För det krävs faktiskt att man tar tag i det, man kan inte nå god hälsa så länge man fortfarande ligger kvar i tevesoffan kväll efter kväll. Mestadels handlar det om att återgå till det som kroppen faktiskt är designad för, på alla områden, både inom kost, sömn, aktivitet och vila. Man får mycket kunskap genom boken, om näring, om stress, om hormoner, om kosttillskott och mycket annat. Man får en hel del aha-upplevelser. Och det bästa av allt är att man får massor av konkreta tips och råd som man kan tillämpa på en gång. Det är inga svårigheter, det är inga konstigheter, det handlar egentligen om väldigt enkla knep för att ta sig ur gnisselzonen och få ett gladare, roligare, piggare liv. Kanske är det så att de flesta av råden inte tillför något nytt, men vi är trots allt många som kan behöva påminnas om dem och få dem presenterade på detta personliga, tydliga och snyggt förpackade sätt som man får av Anna Hallén.

Gnisselzonen är utgiven av Tukan förlag.

Rutiga kokboken har ni säkert sett eller hört talas om, det är ju en klassiker som fyllde 35 år 2015 och som har sålts i ofattbara 1,3 miljoner exemplar. Förra året kom en nyskriven bok av samma förlag, nämligen Rutiga familjekokboken. Den påminner om Rutiga kokboken men riktar sig till barnfamiljer och fokuserar på lättlagade och barnvänliga recept.

Rutiga familjekokboken innehåller allt – frukostar, luncher, middagar, mellanmål, festrätter, bröd, bakverk och efterrätter. Här finns såväl klassiker som nya blivande favoriter. Tanken är att det ska vara främst fokus på snabblagade vardagsrätter som kan lagas på omkring en halvtimme, perfekt för stressade föräldrar som ändå vill erbjuda barnen hemlagad mat. Men det finns också mycket mer i boken, till exempel förslag på veckomenyer, tips på hur man kan ta tillvara på rester, tips på hur man får barn att äta bättre och så vidare. Författare till boken är båda legitimerade dietister och de har också egna barn i olika åldrar.

Rutiga familjekokboken är tänkt att vara en grundkokbok som man kan återkomma till om och om igen. Recepten är indelade i kapitel som Ägg, Kyckling och kalkon, Kött och chark, Såser och röror, Bröd, Fisk och skaldjur, Fest och högtider samt Sött och gott. Upplägget liknar därmed Rutiga kokboken. Recepten är pedagogiska och tydliga, jag tror säkert att många lite äldre barn kan använda den för att laga sina egna mellanmål eller när de ansvarar för middagen i hemmet. Det finns massor med inspirerande bilder också. Det här kommer att vara en kokbok som finns kvar i mitt hem länge.

Rutiga familjekokboken är utgiven av Massolit förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

I mitt köksskåp har jag en lergryta som jag brukar använda när jag till exempel gör lasagne eller nån älgstek. Det är ju så smidigt att kunna ställa in den i en kall ugn och sedan får den sköta sig själv tills maten är klar. Men tack vare boken Laga mat i lergryta har jag nu insett att det finns oändligt många fler användningsområden för lergrytan än jag själv kommit på. Man kan även laga fisk, korv och kyckling i lergryta, liksom soppor och till och med baka kan man göra i lergrytan. Grytor och liknande är otroligt smidigt att göra i lergryta eftersom man lägger ner alla ingredienser i grytan och man kan tillbringa minimalt med tid i köket och ändå få en supergod måltid.

Laga mat i lergryta innehåller ett hundratal recept på alla möjliga måltider man kan laga just i lergryta. De är indelade efter kategorierna kött & färs, kyckling & fågel, fisk, grönt och bröd. Det är såväl klassiska rätter som älggryta, ärtsoppa, kalops, sjömansbiff och lammstek som nya rätter som mexikansk stek, risfylld paprika, spetsad älgfärsrulle, lergrytebakad sötpotatis, limesoppa, currygryta och kinesisk kycklinggryta. Dessutom finns det alltså också recept på matbröd som exempelvis morotslimpa och valnötsbröd som man kan baka i lergryta. Jag blir inspirerad av den här boken och vill verkligen testa att använda lergrytan mer än jag gör idag. Recepten är pedagogiska och tydliga. Ett minus dock att det inte finns bilder till samtliga recept. Laga mat i lergryta är utgiven av Ica bokförlag

Mormors mat – hundra år av husmanskost – är en personlig kokbok där författaren Maria Holm har samlat recept från tre generationer av mormödrar, mamma Kerstin, mormor Sonja och gammelmormor Cecilia. I boken finns recept på traditionella maträtter, hembakat och desserter. Allt är anpassat efter dagens förhållanden och passar därför alla som vill lära sig laga klassisk svensk husmanskost, oavsett om man är ung och nyfiken på vad som åts förr eller om man är äldre och vill återuppleva barndomens favoriter.

I boken hittar vi till exempel kalops, stekt strömming, ärtsoppa, köttbullar, dillkött, sjömansbiff, raggmunk, blodpudding, paltbröd, tjälknöl, kokt gädda, surströmming, Janssons frestelse, Kolbullar, Klappgröt, Marängsviss, Toscapäron, Änglamat, Schackrutor, Drömmar, Kanelbullar, Mandelformar, Radiokaka, Julskinka, Ris a la Malta, Lutfisk och mycket mera. Totalt finns över hundra recept och de har en tydlig indelning i till exempel kapitlen Kött, Fisk, Potatis & Grönt, Efterrätter, Bröd & bakverk och Högtider.

Men det är inte bara recept i den här fullmatade kokboken. Här finns också fakta om våra mattraditioner och historien om de tre generationer kvinnor som boken utgår ifrån. Det finns också tips och råd om matförvaring, dukning, servettbrytning och mycket annan kunskap som kvinnorna i generationerna före oss härmed kan förmedla vidare till nya generationer. Boken är snyggt formgiven med retrokänsla och det finns gott om illustrationer. Tyvärr saknas foton på maträtterna, vilket jag tycker hade lyft boken ännu ett snäpp. Men trots avsaknaden av foton kommer den här boken att ha en given plats på min kokbokshylla!

Mormors Mat är utgiven av Lava förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

     

Allt fler börjar snegla mot grönsakshyllorna i affären, med all rätt förstås med tanke på att rapporterna om sambandet mellan världens köttproduktion och det växande klimathotet har duggat tätt de senaste åren. Men för många så blir det inte mer än just en snegling. Att börja laga mer vegetariskt kan vara en utmaning, framförallt när man har familj. För hur gör man egentligen med de där grönsakerna och köttsubstituten? Och kommer verkligen barnen att gilla förändringen? Med en bra vegetarisk kokbok kan man bli inspirerad till nya rätter och få mer självförtroende även när det gäller att laga recept utan kött som huvudråvara.

Mera vego är Sara Ask och Lisa Bjärbos första bok tillsammans och här fokuserar de på massor av god vegetarisk mat för hela familjen. Totalt finns ett 60-tal recept, dels snabba vardagsrecept och dels lite mer tidskrävande och/eller avancerade rätter för helgmåltiderna. Här finns också tips på vegetarisk plockmat, efterrätter och mellanmål samt massor av tips för den som vill börja laga mer vegetariskt till familjen.

Ännu mera vego är uppföljaren och där finns också massor av vegetariska recept för hela familjen, totalt omkring 70 stycken. Här finns också tips på hur man lagar ett vegetariskt julbord och hur man gör grillkvällen, picknicken och mellanmålen grönare. Dessutom finns tips på hur man ska tänka för att laga vegetarisk mat som gör ett komplett näringsintag till samtliga i familjen, hur man familjeoptimerar en middag samt hur man får sina kräsna familjemedlemmar att våga smaka på de nya rätterna.

Recepten i båda böckerna är kategoriserade utifrån hur lång tid de tar att laga. Båda böckerna har också en modernt, snygg och läcker formgivning tillsammans med ett peppande och inspirerande tilltal. De är utgivna av Ordfront och finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Det är ju roligt att drömma sig bort i kokböcker som innehåller lyxiga, avancerade festrecept, snygga dukningar och magnifika efterrätter, men handen på hjärtat – den mat vi oftast lagar är ju trots allt vardagsmaten. Därför tycker jag att det är bra att få inspiration även för de rätter vi lagar i vardagen. Det blir ju ofta så att man varierar mellan ett antal paradrätter som man vet funkar för alla i familjen. Det ska gå snabbt, vara enkelt och smidigt och mätta alla på minimal tid när man lagar vardagsmaten. Att då hitta en kokbok som handlar just om vardagsmat kan göra det lite roligare.

Ny vardagsmat – godare och enklare rätter för hela veckan handlar just om det, vardagsmat. Den är skriven av Maria Zihammou och den innehåller inspirerande recept på enkla, snabba och hälsosamma vardagsfavoriter. Men här finns också tips på mellis, långkok till helgen, rätter som sköter sig själva på spisen, läckert vardagsmys, smarrigt fredagsmys och söta goda desserter som gör även en vardag lite festligare. För faktum är ju att vi ibland behöver unna oss och njuta av något extra även under vardagarna.

Bland bokens recept hittar man bland annat olika sorters pannkakor, rotfruktspytt, spaghetti med snabbfrästa grönsaker och örtig kyckling, raggmunk med varmrökt fläsk och äpple, köttbullar vietnam-nam, medelhavsströmming, tortilla campera, kålpudding i panna, enchiladas, marockansk kefta med morotssallad, fantastiska fiskbiffar, lammgryta med saffran, aprikoser och honung, mormor Gudruns kalvgryta med citronsås, jerkkyckling, solskensjuice och knäckig smulpaj med äpplen.

Ny vardagsmat är utgiven av Semic och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Många har med sig matlåda på jobbet, antingen av ekonomiska eller av praktiska skäl. Eller för att helt enkelt veta exakt vad man äter, vilket ju underlättar om man går på diet eller har någon allergi. Matlåda kan ju också vara smidigt att värma även om man inte jobbar. Är man t ex föräldraledig kan det vara skönt att ha något att värma till lunch istället för att behöva laga varm mat två gånger om dagen. Men matlådor kan också vara lite trixiga, all mat passar inte för att värma upp och faktum är ju också att variation förnöjer. Därför kan det vara kul att få inspiration från en receptbok som fokuserar just på matlådan.

Matlådan är skriven av Annika Mogensen och recepten är skapade av Henrik Lyberg. Boken och likaså recepten är indelade under kategorierna Grönt, Klassiker, Långkok, Lyx, Kallt och Sött. Här finns alltså exempelvis goda vegetariska recept på grönsakslasagne, broccolipaj och quorngryta, liksom klassiska rätter som pytt i panna, färsbiffar, fiskgryta och fläskfilé, långkok som köttfärssås, chili con carne på svenskt vis och pulled pork och kalla rätter som spansk tortilla, gazpacho, kycklingssallad och potatissallad. I lyxavsnittet hittar vi bland annat crepes med kantarellfyllning och vitvinskokt lax. Det kan ju vara gott och lyxigt även med något sött efter maten, så som kakaobollar med dadlar och kokos eller vita müslitoppar med nötter.

Det som recepten i boken har gemensamt är att de är enkla att följa, men ger goda smakupplevelser. Trots att det många gånger är klassiska rätter i grunden så har de ofta en modern, ny twist som gör att rätterna känns nya och inspirerande. Det finns gott om bilder och formgivningen är snygg och fräsch. I början av boken finns också ett kapitel som handlar just om matlådor och som innehåller gott om smarta tips för just matlådan.

Matlådan är utgiven av Ordalaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Indiska smårätter är en bok som handlar om precis det som bokens titel antyder, nämligen små rätter med inspiration från det indiska köket. Här finns fler recept på Naanbröd än man skulle kunna tänka sig, inklusive ett recept på Naanbröd med råsocker som jag tycker verkar jättegott och ett recept på Naansandwich. Det finns ett litet avsnitt med förrätter med bland annat recept på Raita och indiska piroger med köttfärs. Ett avsnitt fokuserar på traditionella huvudrätter och där hittar vi såväl Dahl, Tandoorikyckling, Tandoorilax, Kycklingcurry och Masalakyckling som Auberginekaviar, Gräddig spenatcurry, Fiskcurry och Kryddigt basmatiris.

Bokens avslutande kapitel har fokus på desserter och drycker, dels förstås olika receppt på lassi, men också Indiska kokosbollar, Chailatte, Pan Masala och Dessert med Tapiokapärlor. Det finns bilder till så gott som samtliga recept och själva recepten är tydliga och enkla att följa. Det finns även en hel del tips och råd, förslag på vart man kan hitta kryddor m.m, vilket gör att man absolut inte behöver ha några förkunskaper om det indiska köket. Boken är skriven av Krishane Renghem och utgiven av Pagina. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Bake my day är skriven av Mattias Kristiansson som driver bloggen med samma namn, Bakemyday.se. I denna bok har han samlat sina favoritrecept. Värt att nämna är att Mattias inte bakar några små fblyga bondkakor eller försiktiga drömmar. Tvärtom, här är det kreativitet på hög nivå med överdåd, extravagans, barnasinne, utmanande design, kristyr, floder av smält choklad och karamellfärg i regnbågens alla färger. Det är inte för intet som han kallas för bakvärldens Lady Gaga…

I boken finns 53 recept . Vid en första anblick ser de helt osorterade ut, men snabbt ser man att det finns en tanke bakom. Recepten följer nämligen årstidsordningen, med början i januari och sedan presenteras bakverk som passar för de olika tidpunkterna, högtiderna och årstiderna som följer under årets gång. Här finns till exempel en tårta som gjord för Modeveckan i Stockholm, tårtan med det fantasifulla namnet Det som göms i snö…, en Alla hjärtans dagsefterrätt, en godiskaka att njuta av vid Melodifestivalen, kakorna Sommartid och Valborg, Påskdessert, Istället för blommor och Mors dag, studentens lyckokakor, Nationaldagskakor, glassen Happy Pride, chips till kräftskivan eller höstkvällarnas tevetittande, en megastor kanelbulle till Kanelbullens dag, radiokaka till fars dag samt minipepparkakshus och skumgranar till julmånaden. Här och var finns också bakverk som såklart passar in när som helst under året.

Det här är absolut ingen klassisk bakbok av typen Sju sorters kakor utan här är en bok för dig som vill ha inspiration till att skapa något nytt, annorlunda, bakverk som är värda att minnas och prata om. Det finns många inspirationsbilder, mallar och tips för dig som vill utmana din egen kreativitet när du bakar. Bake my day är utgiven av Ica bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Kakor – små och mjuka är skriven av Monika Ahlberg. Hon driver caféet i Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm och har gett ut en rad bak- och kokböcker. Hennes farfar var bagare och hemma hos hennes farföräldrar serverades aldrig något annat än 7 sorters kakor till kaffet. Inte är det undra på att hon har bakningen i blodet.

I denna bok bjuder Monika på ett femtiotal recept med fokus på just kakor. Det finns såväl små som stora kakor, såväl mjuka som torra kakor, såväl enkla och lättbakade som mer avancerade kakor. Det finns recept på glutenfria, äggfria och laktosfria kakor, liksom Monikas bästa baktips och tips på fyllningar och glasyrer. Kort sagt så finns det verkligen något för alla bakintresserade i den här boken. Trots att boken heter just kakor så finns det även recept på bullar. Recepten är indelade i fyra avsnitt: Torra kakor, Mjuka kakor, Bullar och längder samt Glasyrer, fyllningar och mousser. Själv blir jag nyfiken på Mördegsrullar med vanilj, apelsin och choklad, Dubbla knäckflarn med chokladsmörkräm de luxe, Morotsmuffins, Vaniljrulltårta med hjortronfyllning, Pepparkaksrulltårta med lingonsmörkräm, Drömtårta, Drottningkaka samt Chokladmuffins med vit choklad och färskost.

Kakor – små och mjuka ges ut av Lind & co och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.