Bokfemman vecka 8

Veckans tema i Bokfemman är sorg. Det kan man ju tolka på många sätt. Det första man tänker på är kanske död, men det behöver inte vara så. Ett lätt tema denna gång. Skönt eftersom pjäser verkligen inte är min grej 🙂 Däremot är det ett väldigt personligt ämne och det är svårt att motivera böckerna kortfattat.

Veckans tema är sorg. Nämn din topp 5 som du tycker berör begreppet sorg.

Det gick en propp – Anita Jekander
För tio år sedan drabbades min pappa av en stroke. Jag var bara 17 år då och hade inte så stor kunskap om det hela. Det gick förhållandevis bra, men min gamla pappa är inte riktigt kvar. För några år sedan hittade jag den här boken. På bokrean tror jag, om jag inte minns fel. Författaren själv har drabbats av stroke och saknade en bok att läsa då. Hon har sammanställt sin egen berättelse och andras berättelser, samt fakta och expertintervjuer. Förra året var det min mammas tur. Det gick också bra, till och med bättre än för min pappa. Nu visste jag vad jag hade att vänta mig. Jag var äldre denna gång, men jag hade också mer kunskap och framförallt förståelse, vilket jag har den här boken att tacka för. För mig innebar stroken en sorg, men boken gav tröst.

Vem tar hand om mamma – Anna Bäsén
Jag har jobbat flera år inom vården och framförallt demensvården. Därför insåg jag tidigt vad som höll på att hända med min farmor när hon gradvid började tappa minnet. Min farmor betydde (och betyder) väldigt mycket för mig. Hon var min dagmamma när jag var liten. Hon var som en extra förälder för mig. Hon har lärt mig mycket och utvecklat mig som person. För mig var det en stor sorg när hon insjuknade i Alzheimers. Hennes jag, allt det som gjorde henne till den person som jag kallade för farmor, utslocknade gradvis. Hon levde i flera år på ett demensboende och levde i sin egen lilla värld. Hon kände inte ens igen mig de sista åren hon levde. Hon dog förra året (för övrigt samma vecka som mamma fick sin stroke) men jag hade redan sörjt henne, när sjukdomen tog över. En tröst för mig var att farmor fick leva sina sista år på ett jättebra demensboende med engagerad personal som alltid hade tid över. Vem tar hand om mamma är ett inifrån-reportage från äldreomsorgen. En bok som visar hur äldreomsorg fungerar i Sverige, svart på vitt. Alla har inte fått lika bra omvårdnad som min farmor, vilket även jag har sett med egna ögon när jag har jobbat. Den här boken får mig att känna sorg över att alla äldre inte har fått uppleva lika bra vård som min farmor.

Bröderna Lejonhjärta – Astrid Lindgren
Den här boken har väl alla läst som unga. En av de få barnböcker som faktiskt lyfter fram död och sorg och visar att det är en naturlig del av livet.

I taket lyser stjärnorna – Johanna Tydell
Jennas mamma har cancer och är döende. Samtidigt ska Jenna försöka ha ett fungerande liv med skola och annat som tillhör vardagen för en tonåring. Boken är fullkomligt underbar. Den skildrar så svåra ämnen på ett så enkelt och gripande sätt. Språket är fantastiskt. En bok som borde vara obligatorisk att läsa i högstadiet.

Ro utan åror – Ulla-Carin Lindqust
Boken handlar om nyhetsankaret och journalisten Ulla-Carin Lindquists tröstlösa kamp mot sjukdomen ALS. En otroligt stark och gripande bok.

Medan jag skriver så inser jag att det finns massor med bra böcker på temat sorg. Tisdagarna med Morrie är jättebra och har ett unikt tema. Ronja Rövardotters klassiska avsnitt där Mattis säger ”Du fattas mig” är oförglömligt.

Bokfemman vecka 7

Veckans bokfemma handlar om pjäser. Jag tänkte inte alls vara med först. Jag brukar aldrig läsa pjäser, än mindre se dem. Men när jag kollat igenom övriga bidrag till bokfemman så kunde jag inte låta bli att skriva en egen. Vi läste ju faktiskt en del i litteraturvetenskapen. Jag skippar motiveringen dock.

Veckans tema är pjäser. Nämn din topp 5 inom ämnet.

* Romeo och Julia -Shakespeare
* Lysistrate – Aristofanes
* Medea – Euripides
* Tartuffe – Moliére
* Antigone – Sofokles

När jag läst andras bidrag så blir jag sugen på att läsa Ett dockhem, Macbeth och Vem är rädd för Virginia Woolf. Kanske blir det mer pjäser framöver trots allt.

Bokfemman vecka 6

Idag är jag snabb med Bokfemman. Ett lätt ämne denna vecka. Jag läser faktiskt ganska mycket serier.

Veckans tema för Bokfemman är serier. Nämn din topp 5 av serier.

* Skuggserien av Maria Gripe. Jag läste serien om och om igen när jag var yngre. Även andra böcker av Gripe lästes flitigt, som Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Jag levde mig verkligen in i böckerna. Jag har inte läst om dem som vuxen, men jag har haft planer på det, jag skulle vilja veta vad jag tycker om dem idag, om de fortfarande håller, eller om jag kanske till och med tycker att de är bättre idag för att jag kan uppskatta språket osv mer som vuxen.

* Serien om Harry Potter av J K Rowling. Dessa har jag förstås läst som vuxen, men jag uppskattar ändå böckerna. Miljöerna och språket tilltalar mig mest. Dessa skulle jag vilja läsa på engelska, för jag tror att de är ännu bättre då.

* Stad-serien av Per Anders Fogelström. Jag började läsa Mina drömmars stad för att jag tyckte att det var en sådan där bok som man borde ha läst. Jag var mycket inne på klassiker just då och läste en massa sådana för att låtsas vara bildad 🙂 Men den här serien tog jag till mitt hjärta, jag läste allihopa i rask takt och fängslades av miljö- och personskildringarna.

* Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt. Dessa läste jag alldeles nyss. Jag tycker om mytologi, särskilt nordisk och tyckte att de här böckerna hade ett intressant tema. Jag blev inte besviken. Hon har blandat myter och fiktion och vävt ihop det på ett lockande sätt.

* Sagan om klanen Otori av Lian Hearn. Jag brukar inte läsa fantasy, men jag läste en kurs i barn- och ungdomslitteratur en sommar för några år sedan. Läraren lovordade verkligen de här böckerna och den första ingick som kurslitteratur. Jag läste den och blev fast, så jag läste de tre första böckerna i snabb takt. Nu har det kommit ut några fler delar, men de har jag inte hunnit läsa ännu.

Några serier jag har i bokhyllan och skulle vilja läsa snart:
* Historien om Sverige av Herman Lindquist (har hela serien, vill läsa dem, men har inte kommit mig för ännu)
* Böckerna om Grottbjörnens folk av Jean M Auel
* Serien om Arn av Jan Guillou
* Outlanders-serien av Diana Gabaldon (har alla utom den sista, men längtar efter att börja läsa serien, den verkar bra)
* Böckerna om Kay Scarpetta av Patricia Cornwell (har nästan alla böcker som kommit ut hittills på svenska, har läst de flesta förut, men inte i ordning, vill läsa om dem)
* Vindträdgården och följande titlar av Virginia Andrews (dessa böcker fick mig att gå från ungdomsböcker till vuxenböcker när jag var yngre, men något säger mig att jag kanske inte skulle uppskatta dem lika mycket om jag läser om dem idag, vill dock gärna göra det för att jämföra)

Bokfemman vecka 5

Veckans tema i Bokfemman är filmatiseringar. Nämn dina fem favoriter av filmatiseringar av böcker.

* Harry Potter – filmskaparna hade en utmaning när de skulle filmatisera dessa härliga böcker och dess underbara miljö, men de lyckades, jag blev helt fascinerad.

* Sagan om ringen – jag ville läsa böckerna långt innan filmerna kom, har fortfarande inte gjort det, men blev ännu mer sugen när jag såg filmerna, de har lyckats fånga den känsla som jag tror att jag själv hade skapat om jag läste böckerna.

* Bridget Jones dagbok – jag läste boken först och när filmen kom så hade de fångat karaktären precis som jag tänkt mig, med rätt dialekt och allt.

* Ronja Rövardotter – även här måste det ju att ha varit en utmaning att skapa dessa fantastifulla figurer och miljön. Rumpnissar, vildvittror och helvetesgapet. Men utmaningen lyckades, jag älskar filmen lika mycket som boken.

* Kalle och chokladfabriken – jag älskar verkligen Roald Dahls böcker och var orolig över att se filmatiseringen av min favoritbok, men jag blev inte besviken.

Det är intressant att jag har med flera barnböcker och böcker som kan räknas in till fantasyområdet. Jag tycker helt enkelt att det är i dessa böcker som man allra mest skapar sina egna miljöer till när man läser. Därför gör sig dessa böcker bäst på film. I och för sig finns det många böcker som bara genom sin story gör sig lika bra på film också.

Efter att ha funderat på detta tema så börjar jag redan tänka på motsatsen – fem filmatiseringar man blivit besviken på. Ett lika intressant tema det. Martina skrev i en kommentar till Malin att ett intressant tema också vore fem böcker som man skulle vilja se filmatiserade. Och det håller jag med om, det är också ett roligt ämne. Film och böcker hör onekligen ihop och kompletterar varandra.

Bokfemman vecka 4

Temat för veckans Bokfemma är språk. Nämn 5 böcker med ledordet språk.

Jag blev direkt förtjust över veckans tema, jag älskar ju språk i alla former. Men när jag väl skulle göra min lista så upptäckte jag att det faktiskt inte var så lätt som jag trott. Hur som helst, här är min lista. Det är lite blandat idag, både böcker jag har läst och böcker jag vill läsa.

  • Ett öga rött – Jonas Hassen Khamari. Den här boken gillar jag inte för storyn, utan för att den är så nytänkande när det gäller språket. Som Bokidioten skrev så tänjer han verkligen på det svenska språket till det yttersta.
  • Böckerna om Harry Potter – J K Rowling. Böckerna är suveräna på svenska, men jag vill läsa dem på originalspråket också – tror att det kommer att bli en underbar upplevelse.
  • Sylvia Plath. Min B-uppsats i litteraturvetenskap skrev jag just om Sylvia Plaths författarskap. Hon är min absoluta favoritpoet och det är förstås det vackra, träffsäkra språket jag har fastnat för. Jag kan inte välja ut någon speciell dikt eller diktsamling. Jag gillar allt av henne, har läst hennes noveller, barnböcker, dikter, roman och dagböcker.
  • Språkbladet – Christina Grünbaum. Hon är/var Dagens Nyheters språkvårdare och en av landets språkexperter. I den här boken har hon samlat tips och råd för hur man skriver på svenska. Den var ursprungligen tänkt till journalister, men passar lika bra för alla att läsa. Hon berättar ifall det heter ”mail” eller ”e-post” och om språkliga klichéer, engelska låneord och annat smått och gott. Intressant och tänkvärt.
  • I döda språks sällskap – Ola Wikander. Den här boken ska tydligen vara en kärleksförklaring till gamla, utdöda språk och det låter ju lovande. Har inte läst den, men skulle vilja.

Som bubblare på listan väljer jag två andra böcker om språk som jag inte läst ännu, men som står i min bokhylla. Latin – Kulturen, historien, språket samt Språken och historien, båda av Tore Janson. Jag tror att båda böckerna kan vara intressanta och läsvärda.

Bokfemman vecka 3

Äntligen är Bokfemman tillbaka. Veckans tema är ”senaste”. Malin berättar såhär om veckans tema:

Temat för veckans Bokfemma är senaste. Det kan vara senaste böckerna ni har läst (eller lyssnat på), senaste böckerna ni har fått eller gett bort, eller senaste böckerna ni har påbörjat. Eller senaste böckerna som ni lagt beställning på, lagt till i att-läsa-listan osv. Ni väljer själva hur ni lägger upp det.

Jag väljer att skriva de senaste fem böckerna som jag lagt till på min ”att läsa”-lista – med viss inspiration från Ett hem utan böcker.

Veckans tema för Bokfemman är ”senaste”. Nämn din topp 5 som baseras på ordet senaste.

  • Den 777:e mannen – polisens jakt på Hagamannen av Camilla Andersson. Har beställt ett recensionsexemplar. Jag läser just nu Hagamannen – så våldtogs en stad av Terese Christiansson. Tänkte jämföra båda böckerna i ett blogginlägg senare.
  • Glömda – reportage från en svensk flyktingförläggning av Hanna Sofia Öberg. Författaren bodde ett år på en svensk flyktingförläggning och skrev där den här skildringen över hur vardagen ser ut för de asylsökande. Jag gillar reportageböcker och den här verkar lovande.
  • Kulturarbetarboken av Björn Lundén. En bok för frilansskribenter, den behandlar sådant som F-skattsedel, deklaration och liknande.
  • Livstid av Liza Marklund. Ska bli spännande att läsa senaste delen i serien om Annika Bengtsson.
  • Illusionen om Gud av Richard Dawkins. Har fått denna som recensionsex och har hört mycket bra om den, så jag ser fram emot att läsa den snart.

Det kommer recensioner om dessa böcker inom en överskådlig framtid.

Bokfemman vecka 51

Vilken är din topp fem av årets bästa läsupplevelser?

Jag valde att bara ta med faktaböcker i min lista. Jag kommer inte på fem skönlitterära böcker på rak arm, som jag tycker är extrembra. Men jag kommer på fem faktaböcker och då blir det så istället.

1. Den hemlige kocken, av Mats-Eric Nilsson.
Jag fick massor av aha-upplevelser, och boken kom precis i rätt tid kändes det som. Jag var mottaglig för att läsa om det han skrivit, och för att förändra mina matvanor.

2. Pauluns stenålderskost, av Fredrik Paulun
Jag var lite nyfiken på stenålderskost innan jag läste boken. Boken gjorde mig ännu mer intresserad att lägga om min kost.

3. Klimatsmart – din guide till en bättre miljö
av Mikael Persson, Bodil Sjöström & Per Johnsson.
En viktig bok att läsa, och så inspirerande och peppande. Jag har följt många av bokens råd redan, och känner att jag bidrar på ett bra sätt, men självklart ska jag bli ännu bättre.

4. Mamma, pappa, barn av Lisa Fabre
En graviditets- och föräldrabok som jag läst helt nyligen. Den fokuserar på en naturlig graviditet och förlossning med naturlig smärtlindring. Men boken tar också upp amning, sovrutiner och relationen mellan föräldrarna. En komplett och ärlig bok om att bli förälder.

5. Nära föräldrar, av Jorun Modén
Ytterligare en föräldrabok. Den fokuserar på attatchment parenting, eller nära föräldraskap som det heter på svenska. Grundstenar i föräldraskapet är bland annat att leva nära sitt barn, lyssna på det, samsova, amma länge och att bära sitt barn. Saker som både jag och min sambo tycker är väldigt viktiga. Det kändes som att hitta hem när jag läste den här boken.

Det är ingen rangordning på böckerna. Många av böckerna har mer utförliga recensioner ifall ni vill läsa. Klicka er vidare från Bokmammans lästa böcker.

Bokfemman vecka 50

Jag har ju varit bortrest, så jag är lite sen med bokfemman den här veckan, men nu kommer den. Den var svår den här veckan. Jag har ofta svårt att komma ihåg titlar och de få titlar jag faktiskt kommer ihåg är de bra böckerna. De dåliga förtränger jag oftast direkt, men jag fick anstränga mig lite och lyckades komma ihåg hela fyra stycken!

Temat för den här veckan är att sammanfatta årets bokskörd. Nämn de 5 sämsta böckerna du har läst i år.

1. Lord Nevermore av Agneta Pleijel. Har inte lyckats komma igenom den ännu. Har läst så mycket bra om den boken och har haft den på min ”att läsa-lista” länge, men när jag väl började så kom jag kanske 50 sidor, sedan var det stopp.

2. Eragon av Christopher Paolini. En bok som det pratats mycket om, men som inte var i min smak.

3. Självkänsla nu av Mia Törnblom. Lite för hurtig för min smak och utan något riktigt budskap. Det känns som att jag redan visste allt, det kom inget nytt.

4. Barnaboken av Anna Wahlgren. Den här borde egentligen vara på första plats för jag avskydde den verkligen. Den utgåva som jag läste utgavs 1998 så kanske finns det en uppdaterad version att läsa. Men det tänker jag inte göra. Boken innehåller konstiga råd, typ ta med en korsett till förlossningen så du får tillbaka din gamla figur efter att du fött. Nej, den följer verkligen inte min syn på föräldraskap. Blev så upprörd att jag inte ens läste ut den.

Bokfemman vecka 49

Dagens bokfemma blir lite blandad:

Temat för veckans Bokfemma är ”mamma”. Välj fem böcker som du associerar med ordet.

Min mamma läste nästan aldrig. Jag är den enda i familjen som är intresserad av böcker och att läsa, därför har jag valt ut böcker som jag associerar med ordet mamma på lite olika sätt:

* Ro utan åror av Ulla-Carin Lindquist
Mamma hade sett en dokumentär om Ulla-Carin på tv och där hade de även rekommenderat den här boken. Mamma berättade så engagerat om dokumentären och författarens öde att jag köte boken och läste den… och greps själv av Ulla-Carins öde.

* Det gick en propp av Anita Jekander
Den här boken är den enda bok som jag har köpt till min mamma. Jag köpte den när min pappa drabbades av stroke. Men jag gav den faktiskt aldrig till mamma, utan behöll den själv. Fråga mig inte varför.

* Vem tar hand om mamma av Anna Bäsén
Författaren har skrivit ett inifrån-reportage från äldreomsorgen. Hon är journalist och ville skildra hur det egentligen står till med vården av de äldre. Därför tog hon jobb som vårdbiträde inom hemtjänsten och på äldreboenden. Boken är hennes dagbok därifrån. Jag har själv jobbat inom vården och känner igen mig i hennes skildringar. Jag har även själv blivit inspirerad av boken, jag skulle själv vilja göra något liknande, för att uppmärksamma.

* Edsele socken av Bengt Tillberg
Edsele är en liten fjällby i Ångermanland. Min mamma kommer därifrån och jag känner själv att jag har en stor del av mina rötter där. Den här boken visar socknens historia och innehåller uppgifter om de flesta människor som bott i socknen från 1535 till våra dagar. Jag håller på lite med släktforskning på min mammas sida och då är den här boken ovärdelig.

* På smällen – från A till Bebis av Ann Söderlund och Hannah Rosander
Det här var den första boken jag köpte när jag fick veta att jag var gravid och själv skulle bli mamma.

Bokfemman vecka 48

Den här gången handlar det om fantasy. Också det är en genre som jag inte läser alltför mycket av. Men lite har jag läst, och jag tror att min lista är ganska lik flera andras.

Veckans tema för Bokfemman är fantasy. Nämn dina 5 favoriter.

* Harry Potter – J.K Rowling (serie)
Jag gillar att serien är så fängslande och att hon har en berättarteknik som kan få tonårskillar som aldrig öppnat en bok förut läsa dem, till och med på engelska.

* Skivvärlden – Terry Pratchett (serie)
Jag har bara läst några av de här böckerna, och det var många år sedan. Jag minns inte varför jag inte fortsatte, men jag ska läsa fler, för de är bra!

* Mio min Mio – Astrid Lindgren
Behöver väl knappast någon kommentar… Boken är underbar, helt enkelt.

* Sagan om klanen Otori – Lian Hearn (serie)
Den här serien blev jag introducerad för på en kurs i barn- och ungdomslitteratur och jag blev riktigt fängslad. Jag läste de tre första böckerna under kursen, men nu har det kommit ut fler delar, så jag måste läsa dem också.

* Tordyveln flyger i skymningen – Maria Gripe
Vet inte om den räknas till fantasy, men jag tar med den ändå. Jag älskade den när jag var yngre och läste om den flera gånger, men jag ska läsa om den igen nu när jag är äldre och se om den håller ännu. Det ska bli spännande!

Bubblare: Den mörka materien (serie) av Philip Pullman och Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.

Böcker jag borde läsa i genren: (mest en notering för mig själv) Sagan om ringen… Jag har haft dem i bokhyllan i flera år nu och inte tagit mig för det. Neverwhere av Neil Gaiman. Jag har läst om den i andras bokfemmor nu och den verkar intressant. Ska skriva upp den på min ”att-läsa-lista”. Svart eld av Christina Brönnestam. Ska bli intressant att läsa fantasy från en svensk kvinna! Eragon av Christopher Paolino har jag också oläst. Har hört mycket bra om den.

Jag ska skriva mer under de närmaste dagarna, har läst en hel del böcker som jag ska skriva om. Den sista veckan har jag bara tagit hand om bebis och skrivit på uppsatsen känns det som. Men på fredag är det inlämning och efter det kan jag slappna av lite. Äntligen.