Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, natur- och miljöpriset och från 2013 även barn- och ungdomslitteraturpriset. Nu är 2015 års nominerade böcker och författare presenterade. Intressant nog har jag inte läst någon av de nominerade, inte ens de svenska.

Danmark

Mette Hegnhøj: Ella er mit navn vil du købe det? Æske med løsblade og poetsne
Anteckningar, poesi och bokstavillustrationer, Forlaget Jensen & Dalgaard, 2014.

Jesper Wung-Sung: Ud med Knud
Roman, Forlaget Høst & Søn, 2014

Det samiska språkområdet

Veikko Holmberg och Sissel Horndal (ill.): Durrebjørnen og skuterløypa
Roman, Davvi Girji, 2014

Finland

Maria Turtschaninoff: Maresi. Krönikor från Röda klostret
Roman, Schildts & Söderströms, 2014

Fackbok, Teos, 2014

Färöarna

Elin á Rógvi och Marjun Reginsdóttir (ill.): Og mamma!
Roman, Bókadeildin, 2014.

Grönland

Naja Rosing-Asvid: Aqipi – til sommerfest.
Roman, Milik, 2014

Island

Þórarinn Leifsson: Maðurinn sem hataði börn (”Mannen som hatade barn) 
Roman, Mál og menning, 2014

Bergrún Íris Sævarsdóttir: Vinur minn, vindurinn (”Min vän vinden”)
Roman, Töfraland, 2014

Norge

Geir Gulliksen och Anna Fiske (Ill.): Joel og Io. En kjærlighetshistorie
Roman, Aschehoug, 2014

Simon Stranger: De som ikke finnes
Ungdomsroman, Cappelen Damm, 2014

Sverige

Frida Nilsson: Jagger, Jagger
Roman, Natur & Kultur, 2013

Jakob Wegelius: Mördarens apa
Roman, Bonnier Carlsen, 2014

Åland

Roman, Fontana Media, 2014
Vinnaren väljs av bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och offentliggörs under Nordiska rådets prisutdelning den 27 oktober i Reykjavík. Prissumman utgör 350 000 danska kronor.

tvdcexuyvrnlmaqzdzzb

PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa, är årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) 2015.

PRAESA är en organisation baserad i Kapstaden, Sydafrika, och som sedan 1992 bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar.  Organisationen har tre grundläggande mål, nämligen att erbjuda barn högkvalitativ litteratur på de olika sydafrikanska språken, att samarbeta med och skapa nätverk mellan läsfrämjande organisationer och förläggare samt att initiera och genomföra aktiviteter som verkar för en levande läs- och berättarkultur i socialt utsatta områden. Verksamheten bedrivs i kontinuerlig dialog med aktuell forskning och i samarbete med volontärer på gräsrots-nivå. Organisationen jobbar för att uppmuntra barnens egen läsning, men också för att inspirera föräldrar, lärare, far- och morföräldrar att dela läsupplevelserna med barnen.

Bland annat har PRAESA producerat en serie små böcker på olika afrikanska språk för att stimulera barns läsning på det egna språket. De har också ett projekt som kombinerar muntligt berättande med läsning, dramatisering och sånglekar. Dessutom har projektet startat ett stort antal läsklubbar, både i Kapstaden och i andra provinser.

På onsdag tillkännages vinnaren av årets ALMA-pris. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, eller ALMA som det förkortas efter det engelska namnet, Astrid Lindgren Memorial Award, är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det instiftades 2002 av den svenska regeringen. Varje år delas en prissumma på fem miljoner svenska kronor ut till en eller flera författare, illustratör, muntlig berättare eller läsfrämjande vars verk eller arbete för barn och unga är av högsta konstnärliga värde och präglas av den humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med.

I år är 197 kandidater från 61 länder nominerade till priset. Hela listan på kandidater kan man läsa här. Men bland annat hittar man Melvin Burgess, Aidan Chambers, Ursula Dubosarsky, Eva Eriksson, Neil Gaiman, Gunna Grähs, Lennart Hellsing, Eva Lindström, Jan Lööf, Ulf Stark, Monica Zak, Anna-Clara Tidholm, Thomas Tidholm och Ilon Wikland bland de nominerade. Förra årets vinnare var Barbro Lindgren.