Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Litteraturpriser

Augustpriset

Igår släpptes listan över vilka böcker som blivit nominerade till Augustpriset. I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok blev följande titlar nominerade:

Om dagen tar slut – Lisa Hyder och Per Gustavsson

Fågeln i mig flyger vart den vill – Sara Lundberg

Anrop från inre rymden – Elin Nilsson

För att väcka hon som drömmer – Johanna Nilsson

Den förskräckliga historien om Lilla Hon – Lena Ollmark och Per Gustavsson

Dumma teckning! – Johanna Thydell och Emma Adbåge

Vinnarna presenteras den 27 november.

Som vanligt är det ju aldrig exakt de titlar som man själv tror, men jag tror ändå att de gjort bra val. Jag har hört mycket gott om titlarna och 5 av 6 har jag på min att-läsa-lista, så det bådar ju gott. Tre av dem har jag till och med hemma som väntar i att-läsa-högen. Nu kommer nog de att prioriteras.

Mest glad är jag förstås över att Johanna Nilsson blivit nominerad. Hon har varit en av mina absoluta favoritförfattare sedan hon släppte sina första böcker i mitten av nittiotalet, då jag själv var i samma ålder som huvudpersonerna i hennes ungdomsböcker och kände igen mig så mycket. Sedan dess har hon breddat sig och visat att hon behärskar olika genrer och målgrupper och jag gillar även exempelvis hennes lättlästa böcker. Hon har ett språk som jag älskar och jag håller verkligen tummarna för henne. Jag har dock inte läst just den bok hon är nominerad med ännu, och inte heller de andra titlarna på listan, så det är svårt att säga ifall just hennes bok är min favorit på listan detta år, det får jag återkomma till när jag hunnit läsa alla titlar 🙂

Vilka böcker på listan har ni läst och vilka är era favoriter?

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2015

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, natur- och miljöpriset och från 2013 även barn- och ungdomslitteraturpriset. Nu är 2015 års nominerade böcker och författare presenterade. Intressant nog har jag inte läst någon av de nominerade, inte ens de svenska.

Danmark

Mette Hegnhøj: Ella er mit navn vil du købe det? Æske med løsblade og poetsne
Anteckningar, poesi och bokstavillustrationer, Forlaget Jensen & Dalgaard, 2014.

Jesper Wung-Sung: Ud med Knud
Roman, Forlaget Høst & Søn, 2014

Det samiska språkområdet

Veikko Holmberg och Sissel Horndal (ill.): Durrebjørnen og skuterløypa
Roman, Davvi Girji, 2014

Finland

Maria Turtschaninoff: Maresi. Krönikor från Röda klostret
Roman, Schildts & Söderströms, 2014

Fackbok, Teos, 2014

Färöarna

Elin á Rógvi och Marjun Reginsdóttir (ill.): Og mamma!
Roman, Bókadeildin, 2014.

Grönland

Naja Rosing-Asvid: Aqipi – til sommerfest.
Roman, Milik, 2014

Island

Þórarinn Leifsson: Maðurinn sem hataði börn (”Mannen som hatade barn) 
Roman, Mál og menning, 2014

Bergrún Íris Sævarsdóttir: Vinur minn, vindurinn (”Min vän vinden”)
Roman, Töfraland, 2014

Norge

Geir Gulliksen och Anna Fiske (Ill.): Joel og Io. En kjærlighetshistorie
Roman, Aschehoug, 2014

Simon Stranger: De som ikke finnes
Ungdomsroman, Cappelen Damm, 2014

Sverige

Frida Nilsson: Jagger, Jagger
Roman, Natur & Kultur, 2013

Jakob Wegelius: Mördarens apa
Roman, Bonnier Carlsen, 2014

Åland

Roman, Fontana Media, 2014
Vinnaren väljs av bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och offentliggörs under Nordiska rådets prisutdelning den 27 oktober i Reykjavík. Prissumman utgör 350 000 danska kronor.

PRAESA är årets ALMA-pristagare

tvdcexuyvrnlmaqzdzzb

PRAESA, Project for the Study of Alternative Education in South Africa, är årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) 2015.

PRAESA är en organisation baserad i Kapstaden, Sydafrika, och som sedan 1992 bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar.  Organisationen har tre grundläggande mål, nämligen att erbjuda barn högkvalitativ litteratur på de olika sydafrikanska språken, att samarbeta med och skapa nätverk mellan läsfrämjande organisationer och förläggare samt att initiera och genomföra aktiviteter som verkar för en levande läs- och berättarkultur i socialt utsatta områden. Verksamheten bedrivs i kontinuerlig dialog med aktuell forskning och i samarbete med volontärer på gräsrots-nivå. Organisationen jobbar för att uppmuntra barnens egen läsning, men också för att inspirera föräldrar, lärare, far- och morföräldrar att dela läsupplevelserna med barnen.

Bland annat har PRAESA producerat en serie små böcker på olika afrikanska språk för att stimulera barns läsning på det egna språket. De har också ett projekt som kombinerar muntligt berättande med läsning, dramatisering och sånglekar. Dessutom har projektet startat ett stort antal läsklubbar, både i Kapstaden och i andra provinser.

ALMA-priset

På onsdag tillkännages vinnaren av årets ALMA-pris. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, eller ALMA som det förkortas efter det engelska namnet, Astrid Lindgren Memorial Award, är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det instiftades 2002 av den svenska regeringen. Varje år delas en prissumma på fem miljoner svenska kronor ut till en eller flera författare, illustratör, muntlig berättare eller läsfrämjande vars verk eller arbete för barn och unga är av högsta konstnärliga värde och präglas av den humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med.

I år är 197 kandidater från 61 länder nominerade till priset. Hela listan på kandidater kan man läsa här. Men bland annat hittar man Melvin Burgess, Aidan Chambers, Ursula Dubosarsky, Eva Eriksson, Neil Gaiman, Gunna Grähs, Lennart Hellsing, Eva Lindström, Jan Lööf, Ulf Stark, Monica Zak, Anna-Clara Tidholm, Thomas Tidholm och Ilon Wikland bland de nominerade. Förra årets vinnare var Barbro Lindgren.