Denna veckas tematrio handlar om tid. Såhär skriver LyranTiden går, men allt består eller hur är det man brukar säga? Många romaner handlar om tid på olika sätt och många har dessutom någon form av tidsangivelse i titeln. Berätta om tre romaner vars titel innehåller något som anspelar på tid!

       

Förr i tiden i skogen av Thomas och Anna-Clara Tidholm är en bilderbok som handlar om hur det var förr i tiden när folkskolan infördes i Sverige. Boken ges ut för att fira att folkskolan fyller 175 år i år.

Tidenboken är skriven av Pernilla Stalfeldt och den är en lärorik och rolig faktabok om tid för barn. Den handlar om allt som har med tid att göra och allt presenteras på ett pedagogiskt, men samtidigt humoristiskt sätt med massor av färgglada, uttrycksfulla illustrationer.

Skärmtid – Familjens guide till den digitala vardagen är ingen skönlitterär bok, men ack så viktig i dagens uppkopplade samhälle. Det är en bok för föräldrar och andra vuxna och det handlar om vad barn gör på nätet. Det finns gott om tips på hur man ska förhålla sig till barnens dataanvändning och nätanvändning, både när det gäller hur mycket tid som spenderas framför skärmen, men också till exempel på hur man kan hjälpa dem att skydda sig på nätet.

Den här veckans tematrio handlar om kvinnor. Lyran skriver såhär: Den här veckan är kvinnodagsveckan här på bloggen, jag ska bjuda på både lite gammalt och nytt med kvinnotema. Temat för trion den här veckan blir därför väldigt lätt, berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v välj själv! Eller blanda hejvilt.

1. Jag börjar med Kristina Sandberg. Triologin om Maj är det nu ett bra tag sedan jag lyssnade på, men jag tänker fortfarande ofta på den. Hon har skrivit en triologi om en hemmafrus liv och det är inte bara en hyllning åt hemmafrun, utan också en upprättelse. Dessutom påminner böckerna så mycket om min farmors liv, som levde och fick barn i samma stad, samma tid som triologin utspelar sig.

2. Sedan är det nästan omöjligt att skriva en sådan här tematrio utan att nämna Astrid Lindgren. Jag har en dotter som just nu håller på att upptäcka hennes författarskap. Eller ja, alla barnen har förstås sedan länge blivit introducerad för filmerna och bilderböckerna om exempelvis Emil, Pippi och Madicken. Men nu jobbar äldsta dottern med Bröderna Lejonhjärta i skolan, hon har lyssnat på Ronja Rövardotter som ljudbok om kvällarna och vi kan diskutera alla de världar som Astrid har skapat. Det är magiskt att uppleva dem igen tillsammans med henne och också kunna diskutera det vi läser på ett lite djupare sätt.

3. När jag har surfat runt på andra bokbloggar denna vecka har jag sett att det skrivits mycket om antologier som Brev till min dotter, Saker jag hade velat veta när jag var 15 och En annan historia. Nu har jag inte läst någon av dem, men jag gillar själva idén. Kvinnor som gjort saker som betytt mycket behöver (tyvärr) uppmärksammas, och det kan vara en bra idé att samla texter av kvinnor, porträtt av kvinnor osv i sådana här antologier för att man ska komma ihåg att ta med dem när det ska göras utställningar, temadagar och liknande. Därför nämner jag här en bok som visserligen har några år på nacken nu, men som är minst lika aktuell ändå. 52 kvinnliga författare – från 1700-tal till 2000-tal där Lena Kjersén Edman presenterar ett gäng kvinnliga författare, såväl klassiska som nutida. Och ”att-läsa-listan” blev genast längre.

Denna veckas tematrio går förstås i kärlekens tecken eftersom det ju varit alla hjärtans dag. Lyran vill att vi ska Berätta om texter som flödar över av kärlek!

Jag börjar med I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som handlar om Tom vars gravida fru Karin drabbas av akut leukemi. Det blir ett tidigt kejsarsnitt och barnet överlever, men inte Karin. Det är en självbiografisk bok och Tom är inte bara författare utan också poet, så den här berättelsen skildras oerhört naket och innerligt. Man riktigt känner hans ångest sippra ut genom boksidorna emellanåt, men man känner också  lika väl hans djupa kärlek till Karin liksom kärleken till dottern.

För att gå till något lite mer banalt så vill jag också nämna serien Twilight av Stephanie Meyer. Säga vad man vill om vampyrtemat, språket och annat som böckerna fått kritik för så gillar jag ändå grundtemat. Lite Romeo och Julia-inspirerat med två huvudpersoner som blir kära, men som egentligen inte kan få varandra. Om inte Bella fattar ett minst sagt livsavgörande beslut. Att göra något för kärleks skull, finns det egentligen något finare?

Egentligen är jag inte alls mycket för kärleksberättelser, i alla fall inte de för vuxna. Visst kan det vara kul att försvinna bort i en romantisk kärlekssaga för en stund, men för mig pockar tyvärr verkligheten på alltför ofta vilket gör att jag inte tycker att det känns trovärdigt. Efter att ha levt i ett misshandelsförhållande, därefter som ensamstående förälder till tre barn och slutligen efter det hittat kärleken, gift mig och fått ytterligare ett barn med honom har jag ett ganska nyktert och realistiskt förhållande till kärlek. Att tex träffa en ny man när man är ensamstående med tre små barn och noll avlastning innebär inte direkt möjligheten till romantiska dejter på tu man hand 🙂

Däremot gillar jag temat kärlek i ungdomsböcker och där finns det ju hur många som helst att tipsa om. Men den jag väljer blir När hundarna kommer av Jessica Schiefauer. Den skildrar Isak och Esters tonårskärlekssaga. Men deras kärlek kompliceras av något, nämligen ett brott som Isaks lillebror begår och som påverkar dem båda likväl som hela samhället runt omkring dem. Boken handlar mer om att vara anhörig till någon som begår ett brott, men Isaks och Esters kärlekshistoria finns liksom ändå där i grunden.

tematrioÄntligen dags för en ny tematrio efter sommaruppehållet. Lyran startar med en namnutmaning: Adela, Heidi, Lilian, Lilly, Kevin, Roy, Alma, Hulda, Anita, Annette, Tord, Turid, Dagny och Helny har namnsdagar de kommande 7 dagarna. Den här veckans tema är att berätta om romaner, filmer eller TV-serier som handlar om eller är skrivna av författare med någon av dessa namn.

 1. När jag hör namnet Heidi så tänker jag först och främst på armbryterskan Heidi Andersson. Hon har blivit världsmästare 11 gånger, Europamästare 2 gånger, varit sommarvärd i radion och programledare i TV för barnprogrammet Miljöhjältarna. Dessutom är hon känd genom dokumentärfilmen Armbryterskan från Ensamheten.
 2. Anita Eklund Lykull var en av mina absoluta favoritförfattare när jag var yngre. Hennes ungdomsböcker berörde mig lika mycket som böcker från till exempel Johanna Nilsson, Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo och Jessica Schieffauer gör idag. Fast jag upplever inte att Anita Eklund Lykull var lika känd som dagens ungdomsbokförfattare. Å andra sidan fanns inga bokbloggar på den tiden. Hon gav ut sin senaste bok 2007, men jag hade gärna läst mer av henne.
 3. Anette Rosvall och Emma Hamberg har skapat många receptböcker ihop. En av mina favoriter är Din matkasse, men jag gillar också deras nylansering av den klassiska köksalmanackan, Husmorsorna – the ultimate Köksalmanacka.

tematrio

Oj, vad länge sedan jag var med i någon tematrio nu. Men jag blev inspirerad då jag såg vad Lyrans tematrio skulle handla om denna vecka, nämligen parrelationer:

Berätta om tre ”starka” romaner som handlar om parrelationer.

 1. Jag har just läst ut Tom Malmqvists självbiografi I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Jag har lite svårt för sättet som boken är skriven på. Men själva berättelsen! När Toms flickvän Karin är i åttonde månaden med deras första barn så drabbas hon av akut leukemi och hon dör bara några dagar efter att läkarna tvingats plocka ut dottern Livia med kejsarsnitt. Boken handlar om dessa dagar och allt som skedde då, men också om parets kärleksrelation, från hur de träffades och alla år de trots allt fick ihop. Väldigt gripande bok!
 2. Martina Haags bok Det är något som inte stämmer sägs vara baserad på hennes egen skilsmässa, men boken är fiktiv. Jag har inte läst den själv ännu, men av alla de recensioner jag läst om boken verkar den vara väldigt stark och gripande!
 3. Jag ville också ha med en ungdomsbok i listan, för är det något som kännetecknar tonåren så är det väl just det här med kärlek och relationer. Valet föll på Ekon av Camilla Jönsson. Det är en väldigt stark bok och en fin skildring av kärleken mellan två tjejer, där den homosexuella kärleken ses som helt självklar, men där det istället finns ett annat hinder för deras kärlekshistoria, nämligen psykisk ohälsa. Jag har recenserat boken här och jag rekommenderar den varmt.

 

 

tematrioVeckans tema i Lyrans tematrio är filmatiseringar.

Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

 1. Bokserien Hunger Games läste jag innan de blev film. Jag har i och för sig inte sett alla filmerna ännu, men de jag har sett har jag tyckt om. Bra filmatiseringar tycker jag.
 2. Jag var en av de som älskade Dan Browns böcker, ni vet Änglar och demoner, Da Vinci-koden osv. Jag tyckte att de skulle passa riktigt bra som film, så jag såg fram emot när de skulle filmatiseras. Men det floppade rejält. Jag vet inte hur många gånger jag började att se filmerna, men somnade efter en kort stund. Det tog många år innan jag lyckades se klart dem och jag blev inte imponerad.
 3. Harry Potter måste förstås också vara med på min lista. Jag har läst alla böckerna och sett alla filmerna och jag tycker att de har lyckats riktigt bra. Visst är böckerna något alldeles extra, men jag tycker att filmerna har fångat atmosfären från böckerna och jag gillar dem riktigt mycket.

 

tematrioNu har det precis slagit om till ett helt nytt år. Ett nytt, oskrivet blad. Därför undrar Lyran i sin tematrio om vi har några bokliga planer för nästa år:

Berätta om tre böcker du vill läsa nästa år eller om tre andra ”löften” eller föresatser!

 1. Ge mig själv mer lästid och mer bloggtid. Jag behöver ägna mig mer åt mig själv och sådant som gör mig glad och ger mig energi under 2016 och dit hör verkligen läsningen. Men jag har också många planer för bloggen, inte minst min utmaning Temaläsning 2016.
 2. Jag måste göra ett krafttag när det gäller hyllorna med olästa böcker och recensionsexemplar som jag inte hunnit blogga om ännu. Men jag ska också rensa ut bättre här hemma, skänka bort eller sälja sådana böcker som jag vet att jag inte kommer att läsa igen.
 3. Jag ska försöka vara med i många olika bokliga utmaningar och arrangemang. Jag kommer att fortsätta delta i bland annat Top Ten Tuesday, Tematrio, Kvinnoalfabetet och En smakebit. Jag kommer också att fortsätta köra Veckans Bokbloggsfråga som jag startade här i slutet av året. Dessutom har jag planer på att starta upp en bokcirkel på Facebook. Jag hoppas också på att få komma iväg på några kulturarrangemang, men det brukar vara ganska magert utbud här i Hälsingeskogarna. Drömmen vore att få komma iväg på Bokmässan, men det lär knappast bli av i år heller tyvärr.

tematrio

Lyrans tematrio handlar denna vecka om litterära fantasier:

Berätta om tre saker du skulle vilja göra/platser du skulle vilja åka till/karaktärer du skulle vilja möta från litteraturen.

Jag vet att flera andra redan har svarat Hogwarts, men jag kan inte låta bli att svara det jag också, åh vad jag skulle vilja åka dit och uppleva den miljön och atmosfären.

Jag har alltid velat åka till Gotland. Det finns flera deckarserier som utspelar sig på Gotland, bland annat Mari Jungstedts böcker, Anna Janssons böcker och Håkan Östberghs böcker. Alla har jag slukat och fascinerats av miljöbeskrivningarna.

Bohuslän är en annan plats jag skulle vilja besöka, bland annat för öarna, fästingarna, klipplandskapen, solen och fiskelägena. Ann Rosmans historiska deckarromaner, som jag tycker är jättebra, utspelar sig ju i Marstrand och de har definitivt bidragit till att jag vill åka dit. Camilla Läckbergs böcker har jag däremot inte läst så många av, men de utspelar sig ju i Fjällbacka.

tematrio

Veckans fråga i Lyrans tematrio är egocentrisk skriver hon. Hon har nämligen haft namnsdag och ska dessutom ha namnsdag snart igen. Eftersom hon heter Karin, Anna och Elisabeth så handlar veckans tema följaktligen också om dessa namn. Grattis Lyran på dina namnsdagar!

Berätta om tre böcker/texter vars huvudpersoner eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth!

Jag fokuserar på huvudpersoner denna vecka:

 1. Karin Adler vid Göteborgspolisen som är huvudperson i Ann Rosmans historiska deckare (Fyrmästarens dotter, Själakistan, Porto Francos väktare, Mercurium).
 2. Anna heter huvudpersonen i Magnus Utviks bok, Anna, min älskade. Jag har inte läst den, men har hört mycket om den och med denna beskrivning är boken självklar på min (tyvärr alltför långa) att läsa-lista:

  I Midsommarkransen sitter Marcus och Anna i sin lägenhet med persiennerna neddragna. De har just fått veta att Anna har cancer. Livmoderhalscancer. En cancerform där dödligheten är en på tre. Kommer Anna att dö, tjugonio år gammal?

 3. Eftersom min mamma heter Lisbeth så väljer jag detta namn istället för Elisabeth. Här vill jag lyfta fram Lisbet Salander som är hacker och utredare, och även en av huvudpersonerna i den så kända och Populära Millenniumserien av Stieg Larsson.

tematrio

Förra veckans tema i Lyrans tematrio var syskon. Jag läste också När hundarna kommer förra veckan och var väldigt uppfylld av den läsupplevelsen, så jag kände att syskontemat fick vänta några dagar. Men nu har jag faktiskt tre böcker att skriva om på temat syskon och alla dessa läste jag när jag själv var barn/tonåring:

 1. Bröderna Lejonhjärta. Denna klassiker som handlar om Jonathan och Karl Lejon som efter sin död kommer till det fiktiva landet Nangijala, landet bortom stjärnorna, där de får efternamnet Lejonhjärta och där de kämpar mot den onde envåldshärskaren Tengil och den eldsprutande draken Katla. Jag har länge velat läsa om Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och Mio min Mio som vuxen, men inte tagit mig för det ännu tyvärr.
 2. Vindsträdgården. Den läste jag när jag var tonåring. Boken handlar om de fyra syskonen Chris, Cathy, Carrie och Cory, vars pappa omkommit i en bilolycka och eftersom mamman inte kan försörja dem på egen hand måste de flytta in hos mormor och morfar. Där blir barnen inlåsta på vinden och dess vindsträdgård blir deras enda ljuspunkt i livet. Egentligen en väldigt märklig bok. Jag undrar vad jag skulle tycka om den nu när jag är äldre?
 3. Tvillingarna på Sweet Valley High. Minns ni dem? Åh, vad jag slukade dem när jag var yngre! De handlade om tvillingsystrarna Elisabeth och Jessica Wakefield. Elizabeth var den där kloka, präktiga och smarta bokmalen som jag så starkt identifierade mig (jag ville också skriva i skoltidning precis som hon!) medan Jessica var den lite mer ytligt lagda tvillingsyrran som tillsammans med sina vänner skapade Enhörningsklubben. Trots olikheterna och många syskonbråk, var tvillingarna väldigt tajta och hade ett enormt starkt band. Tydligen har det för några år sedan kommit ut en slags fortsättning på serien, där tvillingarna ska vara vuxna. Någon som läst den?