Tänk (tvärt)om är en gammal bok idag, den utgavs redan 2007. Men frågorna som den här boken tar upp är minst lika viktiga idag, så den är fortfarande läsvärd. Boken börjar med att tala om feminismens historia och vad som hänt genom åren, och visst har det ju hänt mycket med jämställdheten i Sverige det senaste århundradet. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, och det är just det som den här boken vill visa på.

Vad är tjejigt, vad är killigt, varför är det skillnad på ”tjejkläder” respektive ”killkläder”, får tjejer och killar lika mycket utrymme i skolan, varför ser reklam, musikvideos och modereportage ut som de gör, varför säljer sex, varför domineras nyhetssändningarna på teve av män, vad innebär härskartekniker, är skolböckerna jämställda och varför tjänar kvinnor generellt sett mindre än män? Det är exempel på frågor som diskuteras i den här boken. Ibland finns det inga svar. Ibland leder frågorna bara till nya frågor. Men det är så det ser ut i verkligheten. Som tur är så finns det faktiskt många möjligheter till att förändra. Även för den som är ung. Kanske framförallt för den som är ung.

Boken är skriven av Anna Norlin och utgiven av Rabén & Sjögren. Kanske är den svår att köpa idag, men den finns på de flesta bibliotek och jag kan rekommendera den! Den vänder sig till 12-15 år, men också äldre kan läsa den med stor behållning.

Det finns ju ett antal bakböcker som riktar sig till barn med enkla recept så att de själva kan baka muffins, sockerkaka och liknande. Men de allra flesta är ju skrivna av vuxna. Därför tycker jag att det är så kul med boken Smilla bakar glutenfritt. Inte nog med att den handlar om just glutenfria bakverk, något som inte är helt tvärlätt att hitta bra recept till, utan boken är också skriven av en ung tjej, nämligen Smilla Luuk. Hon är född 1997 och redan 2010 startade hon bloggen glutenfrittliv.se där hon snabbt fick många följare. Hennes första, men knappast sista, bakbok heter alltså Smilla bakar glutenfritt och där delar hon med sig av sina favoritrecept för den som vill njuta av goda bakverk trots att man är glutenintolerant. När boken kom ut var hon bara 15 år.

Boken innehåller recept på exempelvis kladdkaka, kärleksmums, kanelbullar, semlor, princesstårta, pavlova, chokladbollar, macarons, pizza, pizzabullar, amerikanska pancakes, scones och hemgjord pasta. Det mesta som man längtar till i brödväg alltså. I boken bjuder hon också på många tips och råd, liksom personliga texter om livet som glutenintolerant. En perfekt bok att ge bort till den som har en glutenintolerant bok i sin närhet. Jag såg att hon för nåt år sedan också kommit ut med en uppföljare – Smilla lagar glutenfritt. Böckerna vänder sig till tonåringar som vill kunna fixa själva i köket, men recepten funkar förstås lika bra för vuxna. Ett plus för den snygga, lite retroinspirerade formgivningen.

Smilla bakar glutenfritt är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

9789189610842_200x_coolt-med-adhdCoolt med ADHD av Malin Roca Ahlgren, Susanne Israelsson Stenberg, Carl-Marcus Ramstedt (Kikkuli förlag). Boken handlar om Alice, 11 år, som precis går igenom en utredning och får diagnosen ADHD. Det skildras på ett väldigt bra sätt hur hennes vardag och skoldagar ser ut, vilka svårigheter hon möter, men också vilka styrkor hon har lyfts fram på ett bra sätt. Det är ju faktiskt coolt att ha ADHD! Vänder sig till barn 9-12 år. Boken har många fina bilder och är lättläst med mycket luft på sidorna.

sannaSanna har en väldigt busig storebror av Cecilia Ingard (Infoteket om funktionshinder) handlar om Sanna som har en bror med ADHD. Väldigt lättläst med många bilder. Kan läsas av barnet självt eller användas som högläsningsbok. Det nämns inte i texten att brodern har ADHD eller vad det innebär, utan boken är skriven ur barnets perspektiv, hur Sanna uppfattar sin bror. Boken kan med fördel användas som en inledning inför att prata om hur det är att ha en närstående med ADHD. Jag tror att poängen med boken riskerar att gå lite förlorad om man inte diskuterar kring boken. Men det är en av få böcker som tar upp just detta perspektiv. Dessutom vänder den sig till en väldigt bred målgrupp, jag tycker att den kan läsas för barn från 3 år och uppåt.

9789175673400_200x_alla-hundar-har-adhdAlla hundar har ADHD av Kathy Hoopmann (Nypon förlag) är en jättefin bilderbok fylld av charmiga bilder på hundar. Hundarna personifierar olika egenskaper som kan vara kännetecknande för den som har ADHD. Bilderna bidrar till att både avdramatisera och förtydliga karaktärsdragen. Det har länge varit ett beprövat sätt att använda sig av djur i barnböcker för att skapa en distans till läsaren och därigenom bidra till ökad igenkänning. Den här boken bygger på samma princip och det ger en bra utgångspunkt för att börja diskutera vad ADHD är och för den som har ADHD bidrar boken inte bara till ökad förståelse, utan säkert också lite tröst och en känsla av att inte vara ensam. Boken vänder sig också till en mycket bred målgrupp, de yngsta kan fascineras av bilderna och de äldre barnen, ja, ända upp till tonåringar och vuxna kan använda den som en faktabok och diskussionsunderlag.

sofia-med-knuffSofia med knuff – inte ett dugg annorlunda av Annelie Strömberg är en lättläst kapitelbok som handlar om Sofia som har ADHD. Hon är 8½ år och går i lågstadiet tillsammans med sin bästis Molly. Ibland händer det tokiga saker kring Sofia och här får man en förståelse för varför det blir som det blir och hur hon känner. Jag tycker att boken ger en väldigt bra bild över hur det kan vara att ha ADHD och också en bra förståelse för hur det kan vara för den som står vid sidan om. I mitten av boken ungefär får Sofia sin diagnos och man får även en skildring hur det kan vara för såväl barnet som föräldrarna när man får en diagnos. Jag gillar att i hela boken förmedlas en positiv känsla – även om Sofia har ADHD så är hon ändå samma vanliga Sofia och hon är inte ett dugg annorlunda. Jag gillar också sättet Molly reagerar på när hon får höra om Sofias diagnos: ”Jag tycker om dig Sofia! Med eller utan adhd. Annars vore du inte Sofia”. Boken passar bra för lågstadiebarn att läsa själva, men den funkar också bra som högläsning. Dessutom fungerar den bra som ett diskussionsunderlag, både hemma och i skolan.

Jippie! Jag har ADHD är en bilderbok som handlar om Victor som är vild, glad, nyfiken och aldrig kan sitta still. Det handlar om hur hans vardag ser ut och hur han får sin diagnos. Dagen efter han fått sin diagnos springer han till skolan och spricker nästan av stolthet när han springer runt och ropar – Jag har ADHD! Jag har ADHD. Boken vänder sig till barn 6-9 år. Den har färgstarka bilder och enkel text. Fungerar bra som läsa-själv-bok, men också som högläsningsbok, då även för lite yngre barn. Boken avslutas med ett faktaavsnitt och den kan användas som diskussionsunderlag. Den förmedlar en mycket positiv känsla kring ADHD (och andra diagnoser/funktionsnedsättningar) och kan med fördel läsas av anhöriga, närstående, klasskompisar osv också. Boken är skriven av Jessica Stigsdotter Axberg och den bygger på en sann historia.

men-aronMen Aron! är skriven av Marie Rydell och Monica Ingemarsson. Den handlar om Aron som går på förskolan Laxen. Han råkar ofta i trubbel, har svårt att se sammanhang och mening i olika göromål, han är snabb och impulsiv, men också väldigt kreativ, duktig på att rida och en mästare på att klättra i träd. Ibland blir det bråk när Aron inte riktigt förstår vad som förväntas av honom. Det som lyfts fram i den här bilderboken är att Aron blir sedd av en nyanställd förskollärare som ser hans svårigheter och som anpassar vardagen efter Aron. På så sätt kan Arons styrkor komma fram istället för att det är svårigheterna som hamnar i fokus. Det är ofta enkla saker man kan göra för att vardagarna ska bli betydligt enklare för en person med ADHD och detta visar man på i denna bok. På så sätt blir det också enklare för alla runt omkring. Men Aron vänder sig till barn mellan 3-6 år.

9789127139619_200x_adhd-guiden-for-foraldrar_haftadADHD-guiden för föräldrar av Russell A. Barkley är en omfattande och innehållsrik handbok för föräldrar till barn med ADHD. Boken är tänkt att hjälpa föräldern att förstå sitt barn och att få tillvaron att fungera. Man kan läsa om allt från vad som orsakar svårigheterna, om barnets utveckling och om medicinering, till hur en utredning går till och hur man hanterar beskedet om diagnosen. Två stora avsnitt i boken behandlar också föräldraskapet och vardagen med ADHD, hur man kan vägleda barnet, minska konflikterna och få ett mer harmoniskt familjeliv. Många konkreta tips och råd, flera steg-för-steg-program och strategier. Något svårläst ibland och fokus ligger på amerikanska förhållanden (även om en viss anpassning till svenska förhållanden har skett), men ändå en väldigt matnyttig bok.

Föräldraboken om ADHD av Lena Westholm är däremot just det – en bok om adhd för föräldrar där man utgår från svenska förhållanden. Det är en ganska tunn och snabbläst, men otroligt innehållsrik bok. Den vänder sig till dig som är förälder till ett barn eller tonåring med adhd och jag gillar att boken tar upp olika åldrar eftersom svårigheterna ju kan yttra sig olika beroende på barnets ålder. Boken ger ökad kunskap om vad adhd är och innebär och den tar upp områden som skolgång, medicinering, fritid, mat- och sovvanor, känslor, relationer och mycket mer. En väldigt, väldigt bra bok tycker jag.

9789127137011_200x_adhd-hjalpen-for-ett-liv-i-balansADHD-hjälpen för ett liv i balans av Katarina A. Sörngård (Natur & Kultur) är en bok som vänder sig till vuxna med ADHD. Egentligen kanske den inte platsar in här på listan eftersom den inte vänder sig till barn eller till föräldrar till barn med ADHD. Men jag tycker att det är en jättebra bok, så jag kan inte låta bli att ta med den ändå. Dessutom finns det ju många föräldrar som kanske har ADHD själva och som behöver få lite tips och råd. Många av tipsen kan man också ha nytta av ifall man har ett barn, kanske framförallt äldre barn, med ADHD. Den här boken är skriven av en svensk författare och den innehåller dels en kortare beskrivning av vad ADHD är, vilka kärnproblemen är och vilken behandling som finns, men dels också ett omfattande avsnitt med konkreta och handfasta strategier för att lära sig hantera sin ADHD. Här får man lära sig planera, organisera, prioritera, hantera sin ekonomi, tidsplanera, ha koll på viktiga papper, lära sig bromsa, kartlägga, förebygga och förändra sina problembeteenden, reglera känslor, koppla av, varva ner, förbättra sin uppmärksamhet, minska konflikter, lära sig säga nej, välja sina strider och mycket, mycket mer. Det finns också ett avsnitt till den som är anhörig. Boken är lättläst, lättillgänglig och har en positiv känsla.

teckna-vilda-djurTeckna vilda djur är en faktabok för barn om hur man lär sig rita just vilda djur. Omslaget är lite missvisande, för det är inte bara exotiska djur som tiger, giraff, elefant och zebra man lär sig rita, utan också djur från den svenska naturen som älg, varg, rådjur och vildsvin. Dessutom hittar vi exempelvis havssköldpadda, rovfågel, kobra, dinosaurer och cartoondjur. Boken har massor av pedagogiska steg för steginstruktioner med bilder samt tecknade exempel som fungerar som inspiration. Tycker man om att rita och vill lära sig mer, framförallt om hur man tecknar djur, så är det här en perfekt bok. Boken vänder sig till barn mellan 12-15 år, men jag tror till och med att vuxna har nytta av den. Kan dock vara för stor svårighetsgrad för yngre barn.

Teckna vilda djur ingår i en serie teckningsböcker av den populäre författaren Esbjörn Jorsäter. Även Jonas Jansson har samverkat med författaren i denna bok. Övriga titlar i serien är: Nya teckna djur, Nya teckna ansikten, Teckna det du ser, Teckna film, Teckna fantasy, Teckna manga, Teckna hästar, Teckna mera manga, Teckna människor och Teckna drakar. Extra roligt med boken är att alla övningar är utprovade av elever på Esbjörns teckningskurser och av medlemmar på böckernas webbplats teckna.ning.com. Många exempel på hur elever har löst uppgifterna är med i boken, och på webbplatsen kan man få kontakt med Esbjörn och andra teckningsintresserade. Boken är alltså en del av ett koncept som är väl beprövat och omtyckt av teckningsintresserade.

Teckna vilda djur är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

feminism-pagarÖver hela världen talas det om jämställdhet och feminism, men jämställdheten har kommit olika långt på olika håll i världen. I en del av världen höjer kvinnor sina röster för kvinnors rätt att köra bil. I andra delar av världen är det lika lön för lika arbete som det debatteras om. Sverige har länge ansetts vara världens mest jämställda land. Ändå har det aldrig funnits någon kvinnlig statsminister. Ändå har män oftast mest att säga till om, får oftast högre lön och är oftare chefer än kvinnor.

Ja, jämställdhet och feminism är stora och viktiga frågor. Svåra frågor också. Men ju tidigare man får insikt i vad feminism är och kan sätta ord på orättvisorna så man kan synliggöra och ifrågasätta, desto större chans är det att det blir en förändring. Boken Feminism pågår vänder sig till barn mellan 9-12 år och jag tror att det är jättebra att man börjar föra in tankarna redan till barn i den åldern, eller ännu tidigare, just för att det ska kunna ske förändringar framöver.

Feminism pågår är en snyggt formgiven, lättläst bok med massor av illustrationer, exempel och intervjuer. Den innehåller fakta om feminism och jämställdhet, vad det egentligen är, vart idéerna kommer ifrån, om historia och hur det ser ut idag, om attityder, språket, kroppen, våld, orättvisa och mäktiga kvinnor. Det finns också tips och förslag på vad man själv kan göra. Det här är en peppande, inspirerande, innehållsrik, faktaspäckad och oerhört viktig bok som man inte glömmer i första taget. Tvärtom, den väcker frågor, aha-upplevelser och insikter. Perfekt att jobba med i skolan och ett måste att läsa för såväl killar som tjejer och såväl barn som vuxna.

Boken är skriven av Sassa Buregren och Elin Lindell. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa hos Adlibris och Bokus. Lärarhandledning finns att ladda ner hos förlaget.

stader-upptack-varlden-med-30-illustrerade-stadskartorIgår skrev jag om Barnens aktivitetsatlas som är ett roligt och interaktivt sätt att lära sig om världen på. Städer – upptäck världen med 30 illustrerade stadskartor är en annan liknande bok. Den innehåller inte världskartor, utan här har man nischat in sig på städer runt om i världen. 30 stycken städer från jordens alla hörn presenteras och här får man lära sig om berömda byggnadsverk, kändisar, kulturella kännemärken och barnvänliga destinationer i de städer som presenteras. Bland städerna hittar vi till exempel Stockholm, Buenos Aires, Paris, Rom, London, Mumbai, Kapstaden och Oslo. Företrädesvis huvudstäder alltså.

Boken innehåller inte renodlade stadskartor som titeln antyder till, utan grunden är stadskartorna, men de är illustrerade och innehåller fakta om respektive stad. Uppslagen är detaljrika och myllrande. Boken har ett stort, generöst format och det är roligt att bläddra i den för att lära och upptäcka saker om några av världens storstäder. Inte minst tror jag att den är rolig att titta i inför kommande semestrar.

Städer är skriven av Georgia Cherry, illustrerad av Martin Haake, utgiven av Kängru förlag och den finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.

barnens-aktivitetsatlasBarnens aktivitetsatlas är ett roligt och interaktivt sätt att utforska världen på. Boken innehåller massor av illustrerade kartor som också är fyllda med spännande fakta. Kartorna kan dekoreras med de 250 klistermärken som medföljer. Faktum är att de inte blir klara förrän man sätter dit klistermärkena där de ska vara. Boken innehåller också vykort från alla världsdelar och ett eget pass på 14 sidor som inkluderar en frågesport. Alla världsdelarna presenteras i boken med städer, floder, berg, sjöar och djurliv. Längst fram finns en världskarta med information om hur man använder atlasen.

Boken vänder sig till barn mellan 6-12 år, men jag tycker att hela familjen kan ha nytta och glädje av den. Att lära sig använda en atlas och att ha kunskap om hur världen ser ut är viktig kunskap som man behöver för skola och allmänbildning, så det är kul att det kommer böcker som denna som väcker intresse och förmedlar kunskap på ett pedagogiskt och roligt sätt. Boken uppmanar också till interaktivitet, vilket gör det både roligare och lättare att lära.

Barnens aktivitetsatlas är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

magiska-faglar-malarbokIngen har väl missat den stora trenden med målarböcker för vuxna som kommit de senaste åren? Många är det som har försjunkit i att färglägga som avkoppling och för att använda sin kreativitet. Det har getts ut massvis med målarböcker inom olika teman och svårighetsgrader. Här presenterar jag några av de som hittat hem till min bokhylla den senaste tiden.

Magiska fåglar är illustrerad av Pippa Rossi och utgiven av Rabén & Sjögren. Precis som titeln antyder så är det fåglar som är temat för denna målarbok. Det finns en hel uppsjö av illustrationer att färglägga och samtidigt drömma sig bort i. Illustrationerna är väldigt detaljerade och många gånger far tankarna till en magisk skog när man tittar på alla vackra fåglar.

massvis-med-hundar   massvis-med-katter

Massvis med katter och Massvis med hundar är illustrerade av Lulu Mayo och utgivna av Stickers & Stuff. Varje uppslag har en speciell katt respektive hund i huvudrollen och det är detaljrika, fantasifyllda, myllrande och innovativa bilder vi hittar i dessa böcker. Passar både vuxna och barn som är kattälskare och hundälskare.

zodiaken-mala-ditt-stjarntecken-narvaro-fokus-balansZodiaken – Måla ditt stjärntecken handlar om stjärntecknens uråldriga magi. Varje stjärntecken presenteras med en sida text och några bilder att färglägga. Längst bak i boken finns ytterligare bilder att färglägga. Passar vuxna som är intresserad av astrologi, magi, mystik. Boken är illustrerad av Stella Björn och utgiven av Lava förlag. Det finns också en vykortsbok i samma tema.

blomstermandala-malarbok-med-20-illustrationer-att-farglagga-rama-in-och Blomstermandala finns dels som en stor målarbok i A4-storlek med 20 illustrationer att färglägga, rama in och hänga upp och dels som en vykortsbok med 20 vykort att färglägga och skicka iväg. Varje bok innehåller olika blomstermotiv, en mix av fotade blombladskollage och illustrerade, svartvita bilder. Passar för blomsterintresserade tonåringar och vuxna. Böckerna är illustrerade av Maria Trolle och utgivna av Pagina förlag.

fabelskogen-ett-aventyr-over-hav-och-land-en-tavelbok-20-ark-att-rama-inÄven Fabelskogen – ett äventyr över hav och land finns både som tavelbok i A4-storlek och som vykortsbok. Båda innehåller 20 ark vardera att färglägga. Man får följa med Grävling, Räv, Uggla och deras vänner i den magiska skogen när de går på upptäcksfärd, när de fiskar, plockar smultron och åker luftballong. På baksidan av varje bild finns en liten fabel om den magiska skogens djur och deras liv. Passar djurintresserade, både stora och små. Illustrerad av Ida Ahlgren och utgiven av Pagina förlag.

29698572_o_3För en månad sedan skrev jag om Clara Lidströms och Annakarin Nybergs härliga serie med gör-det-själv-böcker för barn. Här finns den recensionen. Då hade den senaste boken i serien, Laga – steg för steg, nyss kommit ut och jag hade ännu inte fått chansen att bläddra i den. Nu har jag dock fått hem ett ex från förlaget och kan konstatera att boken håller lika hög kvalitet som de andra i serien.

I Laga – steg för steg ligger alltså fokus på matlagning. Det här är en bok för alla barn som gillar att vara i köket och greja och som gärna vill prova på att laga några rätter på egen hand. Boken innehåller tio recept på god och lättlagad mat. Bland rätterna finns exempelvis köttfärslimpa, vegetarisk lasagne, tacopaj, blåbärsplättar, korvstroganoff och pastagratäng. Rätter som de flesta barn gillar alltså. Alla rätterna presenteras med tydliga steg för steg-anvisningar. Förutom recepten får man också lära sig hur man gör maten glutenfri, laktosfri och vegetarisk.

Laga steg för steg är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

69302q90w179a0l0e0bgffffffr0Lär dig spela schack – 35 lätta och roliga övningar – är en bra introduktion till det klassiska brädspelet. Boken börjar med en introduktion och en ordlista. Därefter följer fyra kapitel: Flytta pjäserna, Svåra regler och coola ord, Taktik och strategi och Planering och schack matt. Längst bak finns lösningar och förslag för den som vill lära sig mer.

Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Den är en bra introduktion till den som vill lära sig grunderna i schack, men också till den som redan kan grunderna och nu vill lära sig lite tips och tricks, eller som vill lära sig roliga övningar och spel som man kan göra med ett schackbräde. Jag tänker att det här kan vara en bra julklapp, varför inte ge bort boken tillsammans med ett schackbräde? Schack är ett roligt spel som man med fördel kan göra tillsammans med barnen och det är ett bra sätt för barnen (och för oss vuxna) att lära sig logik på.

Boken är skriven av Jessica Era Prescott som nyligen rankats bland topp 100 av USA:s kvinnliga schackspelare.

Lär dig spela schack är utgiven av Ordalaget bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.