Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

mars 2020
M T O T F L S
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

12-15

Kerstin och jag

Kerstin och jag är en av Astrid Lindgrens lite mindre kända böcker. Det är en ungdomsbok som handlar om två tvillingsystrar, Kerstin och Barbro. I baksidestexten på den första utgåvan som havs ut 1945 står det såhär om boken:

Kerstin och Barbro är ett par tvillingar i tonåren som genom en ödets eller rättare sagt en faders nyck råkat hamna på en mindre herrgård på landet.

Hur den förfallna gården sätts i stånd trots brist på kontanter, om tvillingarnas del i denna återuppbyggnad och hur de skaffar sig var sin manliga beundrare, därom handlar denna glada och skojfriska bok.

Kerstin och jag

Astrid Lindgren älskade lantlivet och naturen. Hon växte upp på landet och visste en hel del om lantlivet. Därför sägs denna, hennes andra, flickbok, vara en hyllning till lantlivet och till naturens skönhet. Dessutom är den en rolig skildring av ännu en ung hjältinna med skinn på näsan.

Kerstin och jag är alltså en flickbok/ungdomsbok om ett par tvillingsystrars upptåg på en mindre gård ute på landet. Framförallt får vi följa den ena systern, Barbro. Vi får följa flickorna när de flyttar till gården Lillhamra, hur de lär känna gårdsfolket och gårdens omgivningar, hur de får nya vänner, blir förälskade, drabbas av kärlekssorg, utför hårt arbete och njuter av nöjen som promenera, cykla, arrangera kräftskiva och åka sportbil. Det är alltid roligt att läsa Astrids härliga språk och denna skildring innehåller massor av värme och humor. Det är en mysig och trevlig bok som jag är glad att ha läst, men jag tycker inte att den tillhör Astrid Lindgrens bästa böcker.

Kerstin och jag finns att låna på biblioteket samt att köpa på Adlibris och på Bokus.

Bröderna Tjej

Bröderna Tjej är en lättläst och snabbläst spänningsberättelse om en helt vanlig kille som på ett bananskal halkar rakt in i en av Sveriges farligaste förbrytarligor.

Jag delade ut post under jullovet i nian och stannade och fnittrade framför en dörr där det stod I Tjej på namnskylten. Det kunde slutat mycket illa, men istället tjänade jag under det kommande halvåret mer pengar än jag någonsin kunnat drömma om, jag deltog i den största kuppen dittills i Sverige, såg två människor bli skjutna, blev en bättre pianist, lärde mig bokföring, och att älska.

Bröderna TjejBröderna Tjej är en skruvad berättelse med oväntade vändningar, såväl spänning som humor och med den första stora kärleken som en ljuv krydda. En bok för unga läsare från 12 år som känns självupplevt eftersom Per Nilsson till viss del skriver om sin egen uppväxt i sjuttiotalets Malmö. Huvudpersonen heter också Per. Men boken som kan sägas vara en utvecklingsroman med maffiainslag känns alldeles för skruvad och osannolik för att allt ska vara sant. Kanske tar den avstamp i Pers vardagliga uppväxt för att sedan utvecklas till en makalös berättelse. Ja, det är svårt att veta vad som är sant och inte, men en spännande berättelse är det och den som gillar Per Nilsson kommer förstås att känna igen sig.

Bröderna Tjej är utgiven av Alfabeta och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Ett fall för stall Blomgren

Ett fall för Stall Blomberg - Inbrott i stallet   Ett fall för Stall Blomberg : Den försvunna silverkalken

Ett fall för stall Blomgren är en ny serie av Jan Fröman. De första böckerna i serien heter Inbrott i stallet och Den försvunna silverkalken. Böckerna vänder sig till barn mellan 10-15 år som tycker om hästar och/eller mysterier och spänning.

Inbrott i stallet är den första boken i serien. Den handlar om Josefin som inte har några vänner och mest av allt drömmer om en egen hund. När en ny familj flyttar in i grannhuset börjar det hända saker. De har en dotter i Josefins ålder, en stor hund och dessutom ska de starta ridskola. Josefin och Malin blir snabbt vänner, men det dröjer inte länge förrän de upptäcker att det finns personer som försöker sätta käppar i hjulet för den nya ridskolan. Tillsammans kommer tjejerna skumma affärer på spåren och till sin hjälp har de Josefins storasyster Madeleine som nyss gått ut polishögskolan.

I Den försvunna silverkalken ska tjejerna tillsammans på konfirmationsläger. De är rejält förväntansfulla, det ska bli så spännande. Men faktum är att det kanske blir lite väl spännande. Kyrkans dyrgrip, en silverkalk från 1400-talet, blir nämligen stulen i samband med konfirmationslägret. Så småningom kommer kalken tillrätta, men den hittas på ett oväntat ställe, nämligen i deras eget stall… Återigen hamnar alltså Josefin och Malin i hetluften och det blir en spännande tjuvjakt tillsammans med Madeleine.

Böckerna kombinerar alltså hästar, ridning och stalliv med detektivarbete, mysterier och spänning. En väl beprövad blandning som gör att en bred målgrupp kan lockas att läsa böckerna. De vänder sig till barn mellan 9-12 år, men sättet böckerna är skrivna på och huvudpersonernas ålder (14-15 år) gör att jag tycker att de passar bättre för målgruppen 12-15 år. Författaren Jan Fröman är journalist och har gett ut barn- och ungdomsböcker tidigare, men jag har inte läst något av honom innan. Hans språk är också lite journalistiskt, mer berättande och beskrivande än gestaltande. Det är ett ganska högt tempo, fartfyllt, underhållande och framförallt spännande. Ett stort plus för de snygga omslagen!

Böckerna är utgivna av förlaget Lind & Co. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller Bokus (här och här).

Britt-Marie lättar sitt hjärta

Britt-Marie lättar sitt hjärtaBritt-Marie lättar sitt hjärta är Astrid Lindgrens debutbok, den bok som hon vann andra pris i Rabén & Sjögrens pristävlan om bästa flickbok 1944. Boken handlar om Britt-Marie som får sin mammas gamla skrivmaskin, ett stort, åbäkigt skrälle som ställer krav på att hon faktiskt också måste skriva på den. För att ha något vettigt att skriva skaffar hon sig en brevvän, Kajsa. Och för brevvännen Kajsa berättar Britt-Marie om hela sin stora, röriga och glada familj och sitt händelserika liv i Villa Ekeliden, Småland. Det handlar om skola, vänskap, framtidsplaner och pirrande kärlek.

Britt-Marie lättar sitt hjärta är en blandning mellan brevroman och dagboksroman eftersom det endast är Britt-Maries brev vi får ta del av. Kajsa är ständigt närvarande, men endast som mottagare av det skrivna. Vi får inte ta del av Kajsas svar till Britt-Marie.

Det här är ju som sagt Astrid Lindgrens debutroman och hon hade ännu inte skrivit alla de klassiker hon idag är så berömd för. Hon hade inte heller blivit den samhällsdebattör och opinionsbildare som hon senare blev känd som. Ändå tycker jag att man redan här tydligt kan märka både Lindgrens egna språk, men också några av hennes åsikter. Som läsningens betydelse, jämlikhet mellan kvinnor och män, avskyn mot krig, tanken om den lyckliga barndomen, den omisskännliga humorn och leken med språket. Se här:

Jag hoppas för din egen skull att du tycker lika mycket om böcker som jag. Jag tycker inte bara om att läsa dom, jag tycker om att känna på dom, ta i dom, veta att jag rår om dom. Mamma och pappa anser att det finns vissa böcker som alla ungar bör ha. Jag tror det vore lyckligt om alla föräldrar hade den åsikten, för oj, så mycket roligt vi har haft tack vare det. Böcker har aldrig ansetts som någon lyx hos oss, det har alltid funnits dråsvis av dom i våra julklappskorgar och på våra födelsedagsbord. Och den karl som jag nån gång i världen ska gifta mig med måste uppfylla två villkor: han måste tycka om böcker och han måste tycka om barn. Sen kan han få se ut praktiskt taget hur som helst. Fast det är ju inget som hindrar att han har vackra tänder också, eller hur?

Och:

Jag ska anförtro dig en sak, Kajsa. Jag vill så förfärligt gärna gifta mig när jag blir ”stor”. Jag vill ha ett eget hem och en hel massa såna där små mjuka ungar som Monika. Men först vill jag lära mig något. Jag vill kunna något riktigt ordentligt, och jag vill försöka bli en riktig människa, som har lite värde i sig själv och inte bara som bihang till en karl. Jag tänker skaffa mig ett yrke, skriv opp det, så att du inte glömmer det! Ty att förtrösta enbart till ett par snygga ben, det tror jag är ett vågspel. Allra helst som det, fortfarande enligt veckotidningarna, tycks vara nästan mera slitsamt att behålla en karl än att norpa honom från början. Det kan ju hända att det dyker opp någon med ännu snyggare ben, och då står man där.

Det är alltså över 70 år sedan denna bok kom ut, men jag tycker att den håller minst lika bra idag. Visserligen finns det delar av boken som tydligt vittnar om det årtionde den skrevs, men påfallande mycket är universellt och går att känna igen sig i även som ung idag, 2020. Boken är lättläst och man kommer direkt in i den. Skildringen av Britt-Maries familj är så varm och hjärtlig att jag under läsningen kom på mig själv att önska att jag vore en del av familjen. Jag är så glad att jag läste boken, även om den inte är lika känd som hennes andra böcker så tycker jag att den är en betydande del av Lindgrens författarskap. Det var här det började. Och nu när jag läst flera biografier om Astrid Lindgren kan jag också sätta den i relation till övriga böcker hon skrivit. Kul är också att en del händelser i böckerna återkommer i hennes senare böcker, inte minst huvudpersonernas namn. Nu är jag ännu mera taggad på att fortsätta läsa mig igenom hennes författarskap. Och ni som inte ännu läst denna bok, gör det!

Britt-Marie lättar sitt hjärta är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Alla är ledsna nuförtiden (Litteraturpristolvan)

Bildresultat för alma priset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, eller ALMA-priset som det brukar förkortas efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award, instiftades 2002 av den svenska regeringen efter att Astrid Lindgren dött. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och litteraturpriset utdelas i maj. ALMA-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare vars verk eller arbete för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och som präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med. Såväl enskilda författare och illustratörer som organisationer kan erhålla priset och det kan både vara en eller flera pristagare som utses. Ett helt konstnärskap kan belönas med priset, men endast nu levande personer kan motta priset.

2019 års mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne heter Bart Moeyaert. Han är en belgisk barn- och ungdomsboksförfattare som skrivit ett femtiotal romaner, bilderböcker och poesisamlingar, men också tv-manus och pjäser. Hans böcker är översatta till flertalet språk och finns utgivna i mer än 20 länder. Han växte upp som yngst av sju bröder och som yngst fick han ofta lyssna till sina äldre bröder, vilket han uppger har betydelse för hans berättarförmåga. Som barn läste han det mesta som Astrid Lindgren skrivit. Han hade en lycklig barndom, men en tuffare tonårstid och då säger han att skrivandet blev ett sätt för Moeyaert att förstå sig själv. Han debuterade som 19-åring 1983 med romanen Duet met valse noten som han börjat skriva som 14-åring. Som poet debuterade han med Verzamel de liefde år 2003. Sedan 1995 är Bart Moeyaert verksam som författare på heltid.

Moeyaert säger att han vill vidga gränserna för vad som är barnlitteratur. Precis som Astrid Lindgren skriver Moeyaert om existentiella ämnen på ett realistiskt, poetiskt och tankeväckande sätt. Att  gestalta idyller, eller en ren och oskuldsfull barndom, är inget som intresserar honom. Moeyaert gestaltar istället livets alla sidor och det finns inga uppdelningar mellan gott och ont eller mellan hjältar och skurkar. På svenska finns hittills tre av Moeyaerts böcker utgivna: bilderboken Afrika bakom staketet, ungdomsboken Kärleken vi inte förstår och så hans senaste bok som också är en ungdomsbok: Alla är ledsna nuförtiden.

Alla är ledsna nuförtidenAlla är ledsna nuförtiden handlar om Bianca. Hon har en hjärtsjuk lillebror som har opererats tre gånger och som ofta behöver en andningsmaskin som står i vardagsrummet. Den är ständigt närvarande och i blickfånget trots att mamma täckt den med en duk. Bianca anses vara ett besvärligt barn. Hennes pappa och hans nya tjej Cruz tycker att hon inte behöver vara hos dem varje helg längre. Varannan skulle vara bättre. Eller kanske ännu hellre var tredje. En dag hittar Bianca skådespelaren Billie King i vardagsrummet. Kings son leker med Biancas lillebror. Bianca beundrar verkligen Billie King och att hon befinner sig i deras hem är en otrolig händelse som innebär en vändningspunkt för Bianca.

Bianca är en trulig tonåring som innerst inne inte alls mår särskilt bra. Hon känner sig ofta bortvald och tagen för given. Föräldrarna är skilda och pappan har hittat en ny tjej, vilket är hans nya stora fokus. I familjen är det också lillebror Alan som har fått och fortfarande får den mesta uppmärksamheten på grund av hans hjärtsjukdom. Bianca säger inte så mycket om allt detta utan håller det mesta inom sig. För hon tänker och känner förstås väldigt mycket. Ändå kallar mamma henne för viltsint och pappa säger att hon är ohanterlig. Som vuxen är det jobbigt att läsa om hur vuxenvärlden ständigt sviker och bortprioriterar Bianca. Men att Billie King besöker Biancas hem innebär inte bara den stora upplevelsen att hon får träffa sin idol, utan hon får också möjligheten att bli sedd och att börja hitta strategier för hur hon ska kunna uttrycka sina känslor till de vuxna.

Boken är bara på 150 sidor och har dessutom korta kapitel och luftig text. Men den innebär ändå en stor läsupplevelse i och med att Bianca genomgår en så stor utveckling och att språket är så poetiskt och gestaltar det som händer i Biancas inre med en så stor närvaro att det känns som att man är inne i Bianca själv. Det är en lågmäld bok, långsam om man så vill, men eftertänksam och tankeväckande. Dessutom är det mycket som händer mellan raderna, så man kan inte läsa alltför snabbt, utan man behöver då och då stanna upp och känna efter, fundera, tänka efter. Så trots att boken är kort och lättläst på ett sätt så kräver den sin läsare på ett annat, djupare plan, för att man verkligen ska förstå den och få ut något av den. En bok för tonåringar, ungdomar och vuxna, gärna med tillhörande diskussion kring boken efteråt.

Alla är ledsna nuförtiden är utgiven av gilla böcker och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Jag läste Alla är ledsna nuförtiden tack vare läsutmaningen Litteraturpristolvan som skapades av bokbloggaren Ugglan och boken och som går ut på att under 2020 läsa en ny eller gammal vinnare utav tolv litteraturpriser, däribland ALMA-priset.

Två inspirerande peppande böcker för och om starka tjejer

Peppbok för tjejer: En fylla-i-bok med råd och inspirationPeppbok för tjejer är en fylla-i-bok för unga tjejer, typ åldern 12-15 år. Där kan man fylla i om sig själv och därigenom lära känna sig själv bättre. Man kan analysera vem man är idag, men också skriva om sina mål och vart man vill nå i framtiden. Boken utgår från och presenterar även några av världens starka kvinnor, såväl nutida som dåtida. Många problem som dessa kvinnor har stött på är aktuella även för dagens unga tjejer, exempelvis utseende, stress, självförtroende, ojämlikhet, stereotyper, mobbing med mera. Därmed kan de peppa läsarna till hur de ska må bättre. I den här boken kan unga tjejer få tips, råd och framförallt inspiration för att våga gå sin egen väg. En peppande bok som inger styrka och som understryker att varje människa är viktig likväl som att det är viktigt att våga stå upp för sig själv och för det man vill uppnå. Boken är färgstark och fylld med illustrationer, faktarutor, frågor samt gott om plats att fylla i sina egna tankar och reflektioner. Kul grepp att kombinera en fyll-i-bok med faktatexter om bra förebilder samt tips och råd kring hur man kan stärka sig själv, våga tro på sig själv, stå upp för sig själv och vara stolt över sig själv.

Peppbok för tjejer är skriven av Anna Brett och illustrerad av flera illustratörer, exempelvis Andrew Archer och Anna Higgie. Den är utgiven av Ordalaget förlag och i samma serie finns också en bok med titeln Starka kvinnor. Boken finns att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Fantastiskt fenomenala kvinnor som uträttat underverkFenomenala kvinnor som uträttat underverk är ytterligare en bok i samma stuk som boken Godnattsagor för rebelltjejer. Boken är skriven av Kate Pankhurst som är ättling till den engelska aktivisten Emmeline Pankhurst som gjorde en avgörande insats för kvinnors rösträtt i Storbritannien. Just hon presenteras inte i den här boken, men en lång rad andra kvinnor gör det. de är alla begåvade, modiga, smarta, proffsiga, driftiga och kunniga kvinnor som sysslade med allt från vetenskap till statistik, från medicin till idrott. Genom att läsa om alla dessa fenomenala kvinnor kan man själv bli inspirerad och upptäcka att ingenting är omöjligt om man bejakar sina egna talanger.

Boken är i ett bilderboksformat där varje kvinna har en sida eller ett uppslag. Formgivningen är färgsprakande och modern, men tyvärr rätt svårläst så det krävs att man har läsvana eller att boken används som högläsningsbok. Det drar tyvärr ner helhetsintrycket. Annars tycker jag om denna typ av böcker som ju är väldigt peppande och inspirerande i en värld där man lätt kan känna sig vilsen. I samma serie finns flera andra liknande böcker. Boken är utgiven av MiMa förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.

Beröringen

För några dagar sedan fyllde jag 40 år och hade öppet hus. Dagen efter var det som att luften for ur mig och jag var jättetrött. Jag frös och det kändes som att jag höll på att bli sjuk. Perfekt dag att hänga i soffan med en bok. Valet föll på Beröringen, en bok som min äldsta dotter nyss läst och tyckte mycket om. Jag köpte in den till biblioteket tidigare i höst eftersom jag föll för beskrivningen av boken och baksidestexten:

Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.

Elin har levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Allt hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa.

BeröringenDenna baksidestext tillsammans med det väldigt lockande omslaget tror jag kommer att göra att den här boken blir flitigt utlånad av barnen i femman och sexan på mina skolor. Inledningen är också otroligt effektfull och griper tag i läsaren direkt.

Boken handlar alltså om Elin, en sextonårig tjej som levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Hon har aldrig gått i skolan. Aldrig lekt med jämnåriga. Allt på grund av förbannelsen som pappa kallar för Beröringen. Men så sker det som inte får hända. Pappa dör och Elin hamnar i fosterfamilj och börjar skolan. Hur ska hon kunna skydda alla sina klasskompisar så ingen råkar röra vid henne av misstag?

Det intressanta med den här boken är att den har många bottnar och att ingenting är helt självklart i handlingen. Finns ens Beröringen? Eller är det något som pappan bara har hjärntvättat Elin med? Man kan inte vara helt säker när man läser, hela tiden sker oväntade vändningar och det finns ofta flera sidor av samma händelse, vilket gör att läsaren utmanas under läsningen. Därmed vänder sig också boken kanske främst till lite mer vana läsare. Den har 400 sidor så även tjockleken på boken kan avskräcka en del läsare, vilket är tråkigt för de som missar den. Jag tror att boken hade kunnat redigeras lite till och därmed minskat lite av sidantalet och därmed locka ännu fler. Samtidigt så flyter läsningen på med ett behagligt språk och ett lagom tempo. Jag sträckläste den under en enda dag, det var omöjligt att lägga ifrån sig boken. Den passar en bred målgrupp, alla från 12 år och uppåt tycker jag. Jag har haft både 12-åringar och vuxna som lånat boken och tyckt lika mycket om den.

Jag gillade skarpt Elin som karaktär, hon är vad jag skulle kalla för street smart, trots hennes långa isolering. Självklart föll jag också för alla Umeåhänvisningar, som miljöskildringarna och den för Umeå karaktäristiska rullpizzan. Jag har ju bott i Umeå i 13 år och kände väl igen mig. Det enda jag inte riktigt gillade med boken var det snabba slutet som lämnade lite för många lösa trådar. Men kanske innebär det att en uppföljare är planerad?

Beröringen är Gustav Tegbys debut som romanförfattare, men han har en bakgrund som pjäsförfattare och det märks att han skrivit mycket tidigare. Det är en mycket stark debut och jag är nyfiken på hans framtida författarskap. Jag läser gärna mer av honom.

Beröringen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Är det nu allt börjar

Är det nu allt börjar?Igår skrev jag om mellanåldersboken Utan djur så dör jag. Det är den första boken i en serie om Tilda som är 11 år, bor på landet och har en massa djur. En rolig sträckläsarbok om djur och vänskap. Böckerna i serien om Tilda är skriven av Siri Spont som är en pseudonym. Egentligen heter författaren Titti Persson. Siri Spont är aktuell med en bok för målgruppen 12-15 år som kom i somras. Är det nu allt börjar heter den. Det roliga med den boken är att den också handlar om Tilda. Men nu är Tilda äldre och målgruppen för denna nya bok är också äldre än målgruppen för de andra böckerna om Tilda.

I Är det nu allt börjar går Tilda i åttan med samma klasskamrater som hon haft sedan lågstadiet. Hon befinner sig ganska långt ner i den sociala hierarkin och är less på tillvaron. Varje dag chattar hon med Emmy som hon aldrig träffat och Emmy är hennes räddning. Det känns som att de verkligen förstår varandra och är så lika varandra. Med Emmy kan Tilda prata om allt – tristessen, kärleken och andra jobbiga saker. Tillsammans drömmer de om att resa till England och en dag hittar Emmy en språkresa till Brighton. Det känns som en dröm, att de tillsammans ska få åka iväg till ett annat land. Ett land där Tilda kan börja om och bli någon annan. Där ingen vet vem hon egentligen är. Men är det verkligen möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll i den sociala hierarkin? Eller är positionerna orubbliga?

Det här är en stark tonårsskildring som handlar mycket om utanförskap, vänskap, kärlek, identitet. Men också om försöken att behaga men inte räcka till. Om att aldrig vara förstahandsvalet. Om sociala roller, hierarki, samhällsklasser, sociala relationer, maktförhållanden och längtan efter något annat. Som tjej är det lätt att kastas tillbaka till sin egen högstadietid och minnas allt det där jobbiga och tyvärr är det nog så att även för dagens tonåringar är det just den pricksäkra igenkänningen som är bokens stora behållning. Ett måste att läsa för alla som går på högstadiet, har gått på högstadiet eller jobbar på högstadiet. Är det nu allt börjar är utgiven av Rabén & Sjögren och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

 

Fjädrar

Fjädrar”Hopp är det där med fjädrar”, så börjar dikten som Frannie läser i skolan. Hon har inte tänkt så mycket på hopp, det finns så mycket annat att tänka på. Till exempel att hennes vän Samantha blivit troende. Och att det börjat en ny kille i klassen. Han är blek, har långt hår, kan teckenspråk, gråter på lektionerna och rör upp en massa känslor i klassen. Vintern som följer är full av överraskningar, såväl bra som dåliga. De leder till att Frannie börjar se saker på ett nytt sätt – hennes brors dövhet, hennes mammas rädslor, skolmobbarens ilska och sin egen längtan efter ”det där med fjädrar”.

Fjädrar av ALMA-pristagaren Jaqueline Woodson är en vacker liten pärla för alla från slukaråldern och uppåt, även vuxna. Den handlar om en flicka som heter Frannie som växer upp i en segregerad stad i USA under 1970-talet. De vita bor på den ena sidan av motorvägen och de bruna på andra sidan. Men så kommer en ny pojke till Frannies skola, en pojke som uppenbarligen hör hemma på andra sidan motorvägen. Det är en fin skildring, inte bara av segregering och rasism, utan också av dövhet och att väcka upp med ett extra språk hemma, teckenspråk. Det finns ingen uppsjö av böcker som skildrar döva personer eller böcker där teckenspråk har en betydelsefull roll, så bara det är fint. Dessutom är boken så vacker, den har ett poetiskt språk och så fina karaktärer. Något annat som har en viktig roll i boken är hopp, både när det gäller att förändra fördomar och människors åsikter, men också något så konkret som hoppet att ett nytt litet syskon får överleva.

Boken har bara omkring 150 sidor, men ändå ryms så mycket. Många olika teman och många funderingar och tankar som i sin tur ger upphov till ännu fler tankar och funderingar under och efter läsningen. Boken kan dock vara lite svårläst ifall man inte är en van läsare. Den är inte actionstyrd eller ens handlingsstyrd, utan här händer det mesta inuti karaktärerna. Boken passar dock därför bättre för läsare från femman, sexan och uppåt. Eller som högläsningsbok så man kan diskutera det som händer och allt runtomkring handlingen. Den är väldigt läsvärd, inte minst genom sin uppbyggnad och all symbolik som finns i texten. Fjädrar är en varm, hoppfull, fin berättelse som jag hoppas många fler ska upptäcka. Tyvärr är det ju som så ofta svårt för böcker som denna att verkligen hitta fram till läsarna. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

Detta är mitt liv

Detta är mitt livDetta är mitt liv är en speciell bok om en speciell flicka. Boken handlar om Sophia som är fjorton år och annorlunda. Hon känner sig aldrig som de andra, ”de vanliga”. Hon försöker passa in, men står ändå alltid på sidan. Hon får aldrig vara med de andra barnen, de vanliga, trots att det är det hon drömmer allra mest om. Hon är alltid ensam. Alltid utanför. Varje år åker Sophia på kollo. Och varje år längtar hon dit. Hennes högsta dröm är som sagt att få vara med de andra kollobarnen. Men det är inte så lätt när man inte är som de andra. Sophia är nämligen autistisk. På sin födelsedag bestämmer hon sig för att bryta ut ur utanförskapet genom att hålla ett tal för de andra om sitt liv. Det blir inte som hon tänkt sig, men kanske blir det ganska bra ändå… 

Detta är mitt liv handlar inte bara om en alldeles speciell flicka. Boken har också en speciell utformning, som en blandning mellan kapitelbok, serie- och grafisk roman. Och illustrationerna gör mycket för texten. De gestaltar känslouttryck, sinnesstämningar, kroppsspråk och det händer mycket i bilderna som inte nödvändigtvis sägs i texten – samspel mellan text och bild när det är som bäst helt enkelt. Boken ger igenkänning för alla de som också känner sig annorlunda. Men den är också en ögonöppnare. Inte minst för de som säger att de vill inkludera, men som ändå inte gör det. Det är svårt att undgå att bli berörd av boken. Den är viktig läsning för alla från tonåren och uppåt, även vuxna, framförallt de som jobbar med eller träffar människor med särskilda behov. Den borde vara obligatorisk läsning för alla högstadie- och gymnasieelever samt pedagoger!

Boken är skriven av barnboksveteranen Rose Lagercrantz och illustrationerna står Anneli Furmark för. Detta är mitt liv är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus