Abow

AbowHäromdagen lyssnade jag på Nora Khalils starka sommarprat, om kärleken till skrivandet, om arbetet med hennes böcker och om representation i ungdomsböcker. Hon poängterade att litteratur kan fungera antingen som spegel eller som fönster, genom att antingen spegla läsarens egen verklighet eller genom att öppna ett fönster mot en annan värld än sin egna. De unga som liksom Nora Khalil växt upp i orten har fått nöja sig med det sistnämnda och därför vill hon genom sitt skrivande erbjuda dem det förstnämnda, alltså något de kan känna igen sig i. Hennes debutbok, Yani, har blivit både prisbelönt och hyllad av kritikerna och nu är uppföljaren Abow här. När jag lyssnade på sommarpratet blev jag så sugen att läsa den och återse karaktärerna Rayan, Caspian och Amir igen. Det slutade med att jag sträckläste Abow efter att jag lyssnat klart på sommarpratet.

Första boken utspelar sig under sista terminen i nian och brytpunkten mellan grundskolan och gymnasiet. Andra boken utspelar sig istället under första terminen i gymnasiet. Rayan börjar på en ny skola där han direkt känner sig utanför. Medan han försöker hantera sin nya klass och sitt gymnasieliv drar Caspian åt ett helt annat håll. En dag hittar Rayan en skottsäker väst i Caspians garderob och hans tillvaro börjar kretsa kring hur han ska få Caspian att vända från den farliga väg han börjat vandra. Men hur ska han kunna förklara vad som händer för flickvännen Wahida som beter sig alltmer avvisande ju mer Rayan försöker hjälpa Caspian?

Abow är alltså en fristående uppföljare till Yani. Man behöver inte ha läst Yani för att förstå vad som händer, men jag rekommenderar att man läser båda, för de är så läsvärda. Det handlar om livet i orten, och om skillnaderna mellan att växa upp på olika platser i Sverige. Det handlar också om kulturkrockar och krocken mellan gamla och nya världar. Vänskap, kärlek, identitet och uppväxt är andra teman. Men allra mest handlar det om att vara ung i Sverige idag.

Det är lätt att leva sig in i Abow och karaktärerna känns så väldigt levande, som kompisar. Kompisar man bryr sig om och vill väl. Boken lämnar mig med en känsla av att vi kommer att få återse dem ytterligare en gång, för det finns en hel del lösa trådar som jag vill få svar på. Och jag hoppas verkligen det kommer en tredje del om Rayan och hans vänner. Dessa böcker borde vara obligatorisk läsning för så många, allt från högstadieelever till föräldrar och från lärare till politiker.

Doften av drömmar

Din hand i min Nästan ihop

Doften av drömmar är en ny lättläst serie ungdomsböcker från Hegas förlag. Den handlar om Ella och Oliver som träffas när de sommarjobbar tillsammans på ett café. Oliver älskar att baka och blir så glad när han får sommarjobbet. Att han lär känna kaxiga, söta Ella är en bonus. Men Ellas expojkvän Kevin dyker upp titt som tätt. Han verkar inte ha kommit över henne. Frågan är vad Ella känner.

I första boken, Din hand i min, handlar det om bakning och epa-race, där Kevin utmanar Oliver av ren svartsjuka. I andra boken, Nästan ihop, är det inte bara vaniljdoftande drömmar utan också en glödhet deckargåta som måste lösas. Stugan som Oliver bor i börjar brinna och Kevins snusdosa hittas utanför. Han har ju aldrig gillat Oliver. Men kan det verkligen vara han som har anlagt branden?

Böckerna kan räknas som mysig feelgood. Det är bakning, drömmar, sommar och pirrande, spirande kärlek. Men det är också lite spänning, epa-motorer, svartsjuka och allvar mellan raderna. Det finns ett tydligt driv, det är svårt att lägga ifrån sig böckerna när man börjat läsa. Härligt lättsam och underhållande läsning för tonåringar som garanterat har en varm känsla i bröstet efter läsningen. Böckerna är skrivna av Therese Henriksson.

Yani

YaniYani är Nora Khalins debutbok, en ungdomsroman som handlar om några klasskompisar i en förort. Den utspelar sig under sista tiden i nian, där gymnasieval, balen och klassens splittring borde stå i fokus, men det överskuggas av kompisen Amirs utvisningsbesked. Kompisarna drar igång en kampanj för att stoppa utvisningen, men det blir lite halvhjärtat och den misslyckas. Ett betydande syfte med boken är att visa hur livet i orten är där skjutningar är vardag och ibland går det lite väl långt i beskrivningarna av skillnaderna mellan ”importer och suedis”. Men det är rappt och roligt och samhällskritiken är vass.

Yani har nominerats till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok 2022 och jag förstår varför. Den är nytänkande med hög igenkänning för en stor målgrupp, samtidigt som den är lika läsvärd för ungdomar som inte växer upp i orten för att skapa eftertanke och förståelse. Och mycket är ju dessutom universellt, som vänskap, kärlek, identitet, föräldrarelationer, allt det som hör ett tonårsliv till, oavsett var man växer upp. Dessutom är den samtidigt underhållande. Den har korta kapitel vilket gör den lättläst och när man väl vänjer sig vid slangorden går den snabbt att läsa. Det finns också en lärarhandledning till boken. Jag ser fram emot en uppföljare så jag får möta alla dessa härliga karaktärer igen på gymnasiet och jag ser fram emot att läsa mer av Nora Khalil.

Dikter för unga

Dikter för unga : Älskad poesi - från Predikaren till Johannes AnyuruDikter för unga – älskad poesi – från Predikaren till Johannes Anyuru är en bok från Ordalaget förlag som innehåller över 80 dikter. Den äldsta är från Bibeln och den yngsta från 2019. Gamla poeter, nya poeter, kända poeter, mindre kända poeter. Både gammalt och nytt. Och som det står i baksidestexten – allt gammalt är inte gammalt – döda poeter har också varit unga. Dikterna handlar om kärlek, om vänskap, om drömmar, om lycka och sorg, om små beslut och stora, om naturens skönhet, om modet att kämpa, om att ta ansvar för sig själv och för andra. Kort sagt om livet, om allt det som livet innehåller, stort som smått.

Urvalet har gjorts av Hanna Gerhardsson, Margot Henriksson, Mattias Henriksson och Sandra Fröjd. Dikterna har delats in i ett antal kapitel: Vardagstankar, Jag drabbades av kärlek igår, Ibland gör det ont, Elda under din vrede, I rörelse, Du går inte ensam samt Det är skimmer i molnen och glitter i skön. Bland poeterna hittar vi exempelvis Karin Boye, Jila Mossoaed, Edith Södergran, Barbro Lindgren, Athena Farrokhzad, Thomas Tidholm, Tomas Tranströmer, Kristina Lugn, Evert Taube, Sonja Åkesson och Daniel Boyacioglu. Längst bak finns register och litteraturhänvisningar.

En spännande bok med en blandning som är oerhört bred och som ger en bra introduktion till poesi och dess olika stilar, epoker och poeter, även för den som aldrig tidigare har läst dikter eller överhuvudtaget är en ovan läsare. Man kan bläddra i den och läsa en dikt här och var eller fördjupa sig i något tema. Formgivningen är också snygg, med små illustrationer här och där, och dikternas blandning poängteras än mer av att de har olika typsnitt och stilar även rent typografiskt.

Bara vi kvar

Bara vi kvarBara vi kvar är den första delen i en ny lättläst serie från Hegas förlag som heter Den sista skolresan. Den är skriven av skräckförfattaren Jenny Milewski och vänder sig till tonåringar. Boken handlar om klass 9C på Järnhögsskolan. De åker till grannkommunen på skolresa och studiebesök på ett kraftverk. Men väl där händer något. Något som gör att alla försvinner. Nästan alla i alla fall. Kvar finns åtta klasskompisar. Där finns också ett gäng livsfarliga varelser. Zombies, demoner… Den tråkiga skolresan har plötsligt förvandlats till en skräckfilm. Eller rättare sagt flera skräckfilmer. Faktum är att det verkar som att klasskompisarna hamnat i alla skräckfilmer samtidigt!

Det här är riktig skräck, en riktigt blodig historia, som passar den som gillar splattrig skräck och som inte är rädd för läskiga varelser och blod, och som inte är äckelmagad… Perfekt för den som älskar skräckfilmer och vill läsa en lättläst, inte alltför tjock bok med mycket action.

Fyra spännande lättlästa böcker

 

Idag ska jag tipsa om fyra spännande lättlästa böcker från Nypon förlag.

En av oss

På midsommar för 50 år sedan försvann alla barn på ett läger. Ingen har sett dem sedan dess. Malin är på sommarläger på Mörtan. Det är hennes sista sommar på lägret, nästa år är hon för gammal. Hon vill inte åka hem, hon vill inte att det ska ta slut. Men så börjar kompisen Tom prata om barnen som försvann för 50 år sedan. Vad hände egentligen med dem? Kanske finns det ett sätt för Malin att stanna ändå?

En av oss är en sommarberättelse som övergår i en suggestiv skräckhistoria. Extra kuslig blir berättelsen också med sommaridyllen som fond. Den är ganska öppen och gör att man får fundera själv på vad som egentligen händer.  Den är skriven av Elisabeth Östnäs, vänder sig till åldern 12-15 år och är på lättlästnivå tre av sex.

Hotet från källaren

Hotet från källaren handlar om Valter. Hans mamma är sjuk och ska opereras. För att familjen ska tänka på något annat köper föräldrarna en sommarstuga. Valter och pappa åker i förväg till det gamla huset. Pappa är glad och vill börja fixa med huset direkt, men Valter är inte lika glad. I hans rum finns något som sprider sig och gör det svårt att andas. Kan det vara mögel? Eller hussvamp? Eller något ännu värre?

Berättelsen har ett starkt driv och man känner med Valter och hans pappa som så gärna vill få något roligt att tänka på och istället hamnar mitt i något läskigt. Boken är skriven av Mia Öström. Den vänder sig till åldern 9-12 och är på lättlästnivå fyra av sex.

Vitormen jagar

Vitormen jagar handlar om Annie. Hon och hennes kompisar ska tälta vid sjön i skogen. Men hennes bästa kompis Love är tveksam, snarast rädd. Han säger att han blivit jagad av något stort djur och att det är farligt där. Har han inbillat sig eller kan det verkligen finnas något otäckt i skogen?

Boken är skriven av Christina Ljungqvist och det är första delen i en serie om nordiska väsen. Den är spännande, skrämmande och handlar också om andra teman som vänskap och tillit. Den vänder sig till åldern 12-15 år och är på lättlästnivå tre av sex.

Flickan på bryggan

Flickan på bryggan handlar om Sara som ofta är ute och går med sin hund Jacko. En dag ser hon en flicka sitta på den gamla bryggan vid sjön. Varje tisdag sitter hon där. Flickan är blek och hennes röst är tunn som en viskning. Varför sitter hon bara där på tisdagar? Och varför sitter hon just där en flicka drunknade i vintras?

Det är är en kuslig spökhistoria skriven av Mårten Melin. Den är inte så läskig, utan har en suggestiv stämning som sakta byggs upp och på slutet finns en rolig tvist. Boken vänder sig till åldern 9-12 år och har lättlästnivå tre av sex.

Böghög

BöghögBöghög är en lättläst bok som handlar om Frej. Frej går på sitt livs första dejt, med Teo, och han faller handlöst för honom. Teo är allt som Frej inte är: cool, han vet vad han vill och han är helt öppen med att han är bög. Frej har kommit ut inför sina föräldrar, men kompisarna vet inget. Efter några dejter blir Teo konstig och börjar dra sig undan. Nu behöver Frej någon att prata med, men bästa vännen Amir vet ju inget och föräldrarna tycker att Frej ska vänta med att komma ut, särskilt i skolan där de retas och gör böghögar. Men Frej vill inte vara tyst längre…

Åh, vad jag gillade den här boken. Det är en ganska klassisk komma-ut-berättelse, fast det handlar om kompisgänget istället för föräldrarna. Det handlar också väldigt mycket om känslor, om kärlek, att vara kär och inte veta vad den andre känner, svartsjuka, vänskap, identitet och mycket mer. Boken är välskriven och har ett starkt driv, det är svårt att sluta läsa eftersom man vill veta vad som händer. Trots att detta är en lättläst bok så är inte själva berättelsen enkel, utan vi får en hel komplett berättelse där inget saknas. Boken väcker tankar kring kärlek, vänskap och relationer och den skulle passa bra som ingång till samtal kring dessa ämnen. Böghög vänder sig till unga i åldern ca 12-15 år och passar för alla läsare, men lite extra för de som har svårt med läsning av olika anledningar och vill ha en bok som inte är så tjock, som har ett lite enklare språk, korta kapitel, korta meningar och mer luft på sidorna.

Adios hockeyhora

Adios hockeyhoraAdios hockeyhora handlar om Elsa som precis är på väg att börja ett nytt liv. Efter att ha hängts ut som hockeyhora i sociala medier och inte varit i skolan på hela hösten flyttar hon från mamma i Sundsvall till pappa i Örnsköldsvik. Samtidigt byter hon namn från Silje till Elsa.

Tågresan tar två timmar. Elsa har konstant ont i magen. På andra sidan rutan susar träden förbi. Täta skogar. Grå himmel. Medan tåget kränger raderar hon flera appar från telefonen. Instagram, Facebook, Youtube … Farväl Silje Sjölund, tänker hon.

Hon mår fortfarande inte bra. Hon jagas av det som hänt och blir ständigt påmind. Filmen på henne verkar aldrig sluta spridas. Nya konton dyker ständigt upp. Men nu är det dags att lägga det bakom sig och börja det nya livet. Ingen i nya skolan ska få veta vad som hänt. I sin nya klass träffar hon Leo, fotbollskillen som postar handskrivna brev till någon. Och som också har en mörk hemlighet, eller kanske flera. Elsa och Leo blir förälskade, men deras kärlek är långt ifrån enkel och båda bär på ett stort bagage.

Adios hockeyhora är en riktig bladvändare. Den är ganska tjock, men gick snabbt att läsa eftersom den har så starkt driv. Man hamnar verkligen i de ungas vardag på gymnasiet. Det är trovärdigt och autentiskt. Boken tar upp ämnen som unga lätt kan relatera till och känna igen sig i: vänskap, kärlek, familj, syskon, framtid, fester, sociala medier, identitet. Den är sorglig, hjärteknipande, engagerande och hoppfull på samma gång och man relaterar lätt till karaktärernas känslor. Den har en häftig titel men ett omslag som kanske inte riktigt gör boken rättvisa. Hoppas ändå att många hittar till boken, för det här är en av de bästa ungdomsböcker jag läst på länge. Ser fram emot att få läsa mer av Kristina Falk.

Höra pulsen slå

Höra pulsen slåHöra pulsen slå är en samling noveller för tonåringar och unga om kärlek, sex och relationer utgiven av En bok för alla. Här finns berättelser om allt från den första elektriska blicken till världens största explosion. Om de där gångerna då det blir svårt och om hur man ska säga nej. Men mest om de gånger när de enda man vill göra är att ropa ja, ja, ja!

Totalt finns 13 noveller i varierande längd. De är skrivna av välkända författare: Lova Lakso, Sara Ohlsson, Mattias Edvardsson, Hans Olsson, Anna Ahlund, Cilla Naumann, Christina Lindström, Jessica Schiefauer, Sofia Wågmark, Johanna Schreiber, Annika Norlin och Sara Lövestam. De allra flesta har publicerats i olika sammanhang tidigare, en del är utdrag ur böcker, andra är noveller skrivna för andra antologier. Alla berättelser håller en hög kvalitet även om de varierar lite i berättarstil beroende på författare. Omslaget är färgsprakande och coolt, dock kanske den starka rosalila färgen lockar fler tjejer än killar till boken, vilket vore tråkigt om så är fallet.

Syster

SysterMagda, hennes lillasyster Alva och deras mamma flyr från deras våldsamma pappa. De hamnar på Jordasång, ett skyddat boende för kvinnor och barn. Alla som bor där har lämnat någon som är som deras pappa, någon som är så svår att lämna så man måste gömma sig långt ute på landet för att slippa undan. På Jordasång är det Syster som bestämmer, en karismatisk ledargestalt som ger intrycket av att verkligen se kvinnorna och barnen som bor på gården. Där finns också Attila, en snäll, klok och snygg kille som inte liknar någon annan som Magda har träffat. Magda blir snabbt uppslukad av sitt nya liv och av arbetet på gården. Men det visar sig svårare än hon kunnat ana att lämna sitt förflutna bakom sig. Kanske kan hon ringa pappa en sista gång?

Syster är en annorlunda bok som jag fastnade starkt för. Jag som själv flytt med mina barn och levt gömd känner igen mig till vissa delar, men till vissa delar inte. Vi bodde såklart inte på en sådan gård som Jordasång, den liknar mest en slags sekt i mina ögon. Men känslorna och framförallt ambivalensen känner jag igen mig i. Helt trovärdigt är det dock inte, så enkelt som det framställs i boken att fly och börja ett nytt liv är det verkligen inte, men detta är en barnbok och ingen skildring ur verkligheten. Trovärdigt är däremot de känslor Magda börjar utveckla för Attila. Det här är en bok om förälskelse, men kanske allra mest om att växa upp, att utvecklas, och om att lämna det gamla och att börja om på nytt. Men också om ett annat sätt att se på kärlek och på världen i stort. Det handlar om makt, medberoende, självbestämmande, identitet, kärlek och relationer. En bok som kanske inte passar vem som helst, men som skulle vara otroligt rolig att diskutera eftersom det finns så många olika teman och trådar att ta tag i och prata om. Kanske lite för många teman för en bok med detta omfång, men ändå är det spännande och intressanta teman författaren tar upp. Boken har också ett fint språk och är välskriven av Sofia Nordin.