Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

april 2020
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Författarporträtt

Vem var Roald Dahl?

picture13-e1449360679498Ja, denna söndag ägnar jag alltså åt Roald Dahl och hans författarskap. Men vem var egentligen Roald Dahl? Han föddes den 13 september 1916 och i år är det alltså 100 år sedan han föddes. Han dog 1990 och var en brittisk författare med norsk familjebakgrund. Han var en av 1900-talets mest framstående engelskspråkiga författare, inte minst när det gällde barnböcker. Många av hans böcker har också filmatiserats.

Roald Dahl föddes i Wales, men båda hans föräldrar, Harald och Sofie, var från Norge. De döpte Roald efter den norske nationalhjälten Roald Amundsen. Han hade en syster som dog sju år gammal i blindtarmsinflammation. Bara en månad senare dog även fadern i lunginflammation.

Något annat som präglade Roalds barndom var hans skolgång. Han började först i skolan Llandaff Cathedral School, men redan som åttaåring bytte han skola. DEtta för att han och några vänner gjort ett busstreck – de hade lagt en död mus i godisbutiken och ertappades. Som straff fick de stryk och det straffet höll inte hans mor med om, vilket gjorde att hon tog honom från skolan. Istället hamnade Roald i en internatskola i Derbyshire där han vantrivdes. Han hade stor hemlängtan och skrev nästan varje dag brev hem till sin mamma. Hon sparade dem allesammans i buntar sammanhållna med gröna band. Alla sommarlov tillbringade de i Norge. När Roald var 18 år hoppade han av skolan.

Han tjänstgjorde som pilot under andra världskriget, men efter en skada placerades han vid ambassaden i Washington D.C. som biträdande flygattaché. Det var då han skrev sina första noveller. 1954 flyttade han till ett litet samhälle vid namn Great Missenden i Buckinghamshire strax väster om London och där kom han att bo resten av sitt liv. Hans böcker skrevs i ett litet stenskjul i trädgården. Han fick fem barn i sitt första äktenskap.

Roald Dahl har skrivit såväl vuxenböcker som barnböcker i en rad olika genrer. Även en hel del noveller har kommit till under årens lopp. Han är känd för sina samtidigt humoristiska och makabra berättelser. Han tar ofta barnens parti i sina barnböcker och han kan beskriva de vuxna karaktärerna tämligen elakt. Hans böcker har gjort stor succé och det sägs att ingen har fått så mycket royalty i England som just Roald Dahl. Men hans författarskap har också blivit ifrågasatt och kritiserat, bland annat har han anklagats för sexism, rasism och sadism.

Idag finns ett Roald Dahl-museum i Buckinghamshire.