Hemliga trean

     

Hemliga trean är en serie barndeckare som vänder sig till barn mellan 6-9 år. De påminner mycket om LasseMaja-böckerna, så har ni barn som har slukat den serien får de något nytt att bita i här. Upplägget är lite samma, med två barn som löser de vuxnas fall utan polisens inblandning och där det på slutet sker en konfrontation med de misstänkta, där barnen berättar hur de löst fallet och hur de har tänkt. Pedagogiskt och enkelt uppbyggt så de minsta barnen i målgruppen också hänger med. En tjej och en kille i huvudrollen så att såväl killar som tjejer lockas att läsa. Väldigt traditionellt när det gäller barndeckare alltså. Ett kul inslag är dock barnens farbror som hjälper dem att lösa fallen. Han är detektivexpert, detektivtokig, gillar att klä ut sig och gillar dessutom att sy allehanda utstyrslar. Dessutom har han den lata hunden Taggen som barnen får turas om att gå ut med. Roliga och spännande deckare som passar såväl för högläsning som för att läsa själv.

Hemliga trean och blåbärsmysteriet och Hemliga trean och maskeradmysteriet är utgivna av Ordalaget och de finns att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här).

Morrison och hamsterjakten

Morrison är en lat katt i sina bästa år, inte helt olik katten Gustaf. Han älskar att bli kliad på magen och njuter av grädde och en god ost. Han är helt enkelt kung i huset där han bor och han behandlas därefter. Men så en dag kommer familjen hem med ett nytt husdjur. En hamster som till och med får namnet Kungen. Hmpf. Hur kunde det här ens hända? Nu litar ingen på Morrison längre, och när så en dag hamstern spårlöst försvinner så är det förstås Morrison som blir misstänkt.

Den här bilderboken gillade mina barn väldigt mycket. Äldsta dottern som älskar katter blev förtjust i den charmiga, men lätt bortskämda och självcentrerande kattkaraktären. De yngre barnen tyckte att själva jakten efter hamstern var rolig och spännande. Jag fastade också för boken, det är en spännande berättelse med mycket humor, mycket charm och dessutom uttrycksfulla och detaljrika bilder att förlora sig i. Titta bara på framsidan där illustratören verkligen lyckats fånga karaktären klockrent!

Morrison och hamsterjakten är skriven av Sanna Juhlin, illustrerad av Mimmi Tollerup och utgiven av Ordalaget bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skräckberättelser

Sista dagen i november och sista dagen med mitt månadstema som denna månad har varit läskigt. Därför tänkte jag passa på att tipsa om två relativt nyutgivna böcker fyllda med olika rysare/skräckberättelser.

Höstväsen : skräckberättelserHöstväsen – Skräckberättelser vänder sig till åldern 12-15 år och innehåller sju rysliga, spännande, skrämmande berättelser skrivna av några av våra mest kända författare. Bokens namn, Höstväsen, är ingen slump. I baksidestexten kan man läsa följande:

Hösten är skymningens tid. Skuggorna breder ut sig över stad och land. Är du ensam där i mörkret – eller finns det något som rör sig vid din sida? Något som vakar och följer dig på avstånd? Som känner till alla dina små lögner och svek, som färdas med dig i drömmen, som bara väntar? Det är nu de vågar sig fram. Väsen som vill ha upprättelse, ta plats eller bara mätta sin hunger. I sju skrämmande berättelser möter vi höstens varelser och nattmaror, i gränslandet mellan vår verklighet och en dunklare värld.

Bland berättelserna hittar vi Det som existerar av Kerstin Lundberg Hahn, Nattsköterskan av Magnus Nordin, Saknad av Lena Ollmark och Stilla ligger Kyrksjön av Niklas Krog. Såvitt jag förstår är berättelserna nyskrivna. Det märks i alla fall tydligt att de är moderna och uppdaterade, mobiler, chattar, sms, Pokémon, Facebook och YouTube förekommer lika frekvent här som i verkliga ungdomars vardag. Jag gillar upplägget med skräck, noveller och den målgrupp berättelserna är riktade till. Jag gillar också att berättelserna är så välskrivna och att det finns någon slags röd tråd även fast de sinsemellan är ganska olika och skrivna av olika författare. Jag hoppas och tror verkligen att den här boken kan tilltala många i mellanstadiet och högstadiet.

Höstväsen – Skräckberättelser är utgiven av B Wahlströms och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Skräck : elva rysare för mellanstadietSkräck – elva rysare för mellanstadiet vänder sig, precis som titeln antyder, till barn på mellanstadiet (9-12år). Målgruppen är alltså yngre för denna bok, men upplägget är detsamma med elva författare som skrivit varsin text. Här kan man hitta skräckberättelser från exempelvis Ingelin Angerborn, Petrus Dahlin, Petter Lidbeck, Kerstin Lundberg Hahn och Siri Spont. Även här namnkunniga och välkända författare alltså. Att boken känns välskriven är därför inte konstigt. Även här är det moderna berättelser, även om ett par av dem faktiskt är utgivna tidigare. Jag gillar det här omslaget betydligt mer, det känns mer tilltalade än Höstväsens omslag. Här är texterna möjligen lite kortare än i Höstväsen och det man snabbt lägger märke till är att det är betydligt mer luft på sidorna – väl anpassat till målgruppen alltså. Men även här är det är väldigt spännande, skrämmande, rysliga och läskiga berättelser som passar perfekt att läsa nu under den mörkare delen på året i soffan under en gosig filt.

Skräck – elva rysare för mellanstadiet är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Färjan

FärjanFärjan är Mats Strandbergs första skräckroman för vuxna. Den utspelar sig på en Finlandsfärja och kortfattat kan man säga om handlingen att det börjar med två passagerare som inte riktigt tillhör denna världen. Det är en mor och hennes son och de är vampyrer. De har inte samma agenda, mor och son. Mamman vill anlända till Finland och börja ett nytt liv där. De kan ju inte stanna för länge på varje plats för då väcks misstankar, till exempel om varför pojken aldrig växer upp. Sonen däremot vill inte längre leva i skymundan, han är maktgalen och vill typ ta över mänskligheten. Hans mål är att så många som möjligt av färjans passagerare och anställda har blivit bitna innan de är framme i Åbo. Han vill att de nybitna, nyfödda vampyrerna ska invadera Finland, sprida sig över Europa.

Bokens första del är väldigt realistisk. Ett stort antal karaktärer introduceras, de är precis som vilka anställda eller passagerare som helst med goda sidor, dåliga sidor och allt däremellan. Helt vanliga människor av kött och blod. Den andra delen av boken urartar sig däremot, det blir fyllt med blod och splatter. Inte läskigt alls, mest bara grisigt. Jag har lite svårt för splatter-scenerna. Och jag blir absolut inte skrämd. Däremot blir det lite obehaglig läsning ibland när man inte vet vem som är biten, vem man kan lita på. Den plats där händelserna sker på, en Finlandsfärja, är en perfekt vald plats, precis som demensboendet var i Hemmet. Det ligger något speciellt i det faktum att folket ombord på färjan inte kan komma därifrån. Inte kan kontakta land. Inte kan få hjälp. En klaustrofobisk känsla som ger en obehagskänsla.

Precis som i Hemmet så fokuserar Färjan också på relationer och personbeskrivningar. Karaktärerna är väldigt bra skildrade. Det är många karaktärer och det finns en del stereotyper, men det är vanliga människor, sådana som man skulle kunna träffa på när som helst, vart som helst. Även de bitna människorna, de nyfödda, skildras ofta som personer, inte bara som monster. Jag ser lite likheter med Fredrik Backmans romaner om Björnstad, där också vanliga karaktärer skildras på ett utomordentligt sätt. För mig blir dock det blodiga skräckelementet någon hit, och jag är glad att jag läste Hemmet innan Färjan, för annars hade jag kanske inte vågat ta mig an den. Jag hoppas att författaren fortsätter skriva böcker som snarare liknar Hemmet  än Färjan, och framförallt att han behåller allt det psykologiska, relationerna och personskildringarna, för där ligger verkligen hans styrka, liksom det geniala berättargreppet där man som läsare ständigt överraskas och där det tar vändningar man inte räknar med. Jag blev less någon gång i sista tredjedelen av boken, där det var lite för mycket splatter för min smak, men boken är ändå en bladvändare som det inte går att sluta läsa.

Hemmet

HemmetBloggens tema för november är läskigt och läskigt kan man säga att det är i Hemmet, Mats Strandbergs senaste skräckroman. Den utspelar sig på ett demensboende. Huvudpersonen heter Joel. Han har återvänt till småstaden där han växte upp. Han bor egentligen i Stockholm där han drömmer om att försörja sig på musik, men nu har han återvänt till den plats han lämnade i tonåren. Detta eftersom han har tvingats bli förälder till sin mamma, Monika, som blivit allt mer dement och nu ska få flytta in på demensboendet Tallskuggan. På hemmet jobbar Joels barndomskompis Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonåren, då de skildes åt på ett dramatiskt sätt som ovänner. De har inte lätt att hitta tillbaka till varandra nu heller, tvärtom försöker de helst undvika varandra. Men det visar sig att Monika snabbt blir sämre sedan hon har flyttat in på Tallskuggan. Hon får våldsamma utbrott. Och det värsta av allt är att hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Faktum är att det nästan är som om något okänt har tagit över henne. Det blir det som slutligen för samman Joel och Nina igen, de tvingas prata med varandra och samarbeta för att försöka rädda Monika och slutligen även sig själva.

Hemmet är krypande läskig. Sådär så man sitter på helspänn och undrar vad det egentligen är som händer. Att boken utspelar sig på ett demensboende skapar den allra bästa fonden för händelseutvecklingen. Det visar sig bli en slags exorcismhistoria, men det är ju så svårt att veta vad de gamla upplever, vad som är verkligt och inte. Det är lätt att avfärda det mesta till en början, just eftersom man vet att de inte är riktigt klara i huvudet. Men frågan är vem som har detta tolkningsföreträde, kanske är det egentligen så att de gamla har mer koll än man kan tro. Kanske har de rätt när de anar att inget står rätt till. Mats Strandberg vänder gärna på detta och försöker få oss att tänka efter. Man blir inte riktigt rädd och skrämd medan man läser/lyssnar, men det är en obehagskänsla som ger kalla kårar längs ryggen. Väldigt bra skräckkänsla enligt mig. Just det att boken utspelar sig mitt i vardagen, på en plats som de flesta känner igen och allt är så realistiskt så blir det extra obehagligt när de läskiga partierna vävs in mitt i vardagsrealismen. Jag gillar definitivt Hemmet bättre än Färjan av samma författare, den var mest blod och splatter, inte läskig alls. Tydligen ska Färjan filmatiseras och jag tror även Hemmet skulle bli bra som film, Strandberg skriver väldigt actionfyllt och filmiskt. Ett stort plus för mig som har jobbat inom äldreomsorgen är de fina skildringarna av äldreomsorgen och rutinerna på ett demensboende, de känns väldigt trovärdiga. Karaktärerna känns dock aningen stereotypa och platta, men relationerna beskrivs på ett bra sätt istället.

Hemmet finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Gosedjuret

GosedjuretGosedjuret är den senaste i raden av lättlästa och läskiga böcker som är utgivna av Bonnier Carlsen under devisen Läs på egen risk. Boken är skriven av Petrus Dahlin som ju är känd för att skriva rysare för barn och den här är inget undantag. Gosedjuret handlar om Gabriel som får höra av en jämnårig kille att det är fånigt och barnsligt att leka med gosedjur. Han gör sönder sina gosedjur och slänger ner dem i sopnedkastet. Endast coola kaninen får vara kvar. Men sedan börjar läskiga saker hända honom. Han tror att han bara har otur, men faktum är att gosedjuren nog har ett finger med i spelet. Det blir läskigare och läskigare och det till och med slutar läskigt, med en kvardröjande kall kår på ryggen. Författaren spelar lite på känslan att man inte riktigt vet vad som är på riktigt och inte. Riktigt bra skrivet, även för mig som är vuxen. Jag förstår varför det står Läs på egen risk, man bör nog inte vara alltför räddhågad för att klara av dessa böcker. I serien finns också två tidigare utgivna, nämligen Dataspelet och Varuhuset, också de skrivna av Petrus Dahlin, och de håller lika hög kvalitet och läskiga nivå även de. Rekommenderas varmt till nybörjarläsare som verkligen vill bli skrämda. Eller som högläsningsbok. Det kan finnas behov av förklaring, det är inte helt säkert att de yngre barnen i målgruppen drar rätt slutsatser om vad som händer, så det skadar inte med en vuxen i närheten under läsningen.

Gosedjuret finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Spökoperationen

SpökoperationenSpöket Henri har verkligen otur. Först får han mässlingen, sen gulsot, därefter trillar han ner från ett träd och bryter armen. Och så en dag blir han så sjuk att han måste till sjukhuset. Tur att doktor Bobo finns där, som vet precis hur man opererar spöken.

Spökoperationen är en läskig, men samtidigt rolig bilderbok av Jacques Duquennoy. Jag har lite svårt för den. Jag gillar de rysroliga illustrationerna, men har lite svårare för berättelsen som helhet. Men boken har sålt slut på flera utgåvor och barn brukar ju gilla spöken, så den går säkert hem hos målgruppen. Ett plus för den humoristiska knorren på slutet.

Spökoperationen är utgiven av En bok för alla och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Vandraren utan ansikte

Vandraren utan ansikte : skräckhistorier för oräddaVandraren utan ansikte – skräckhistorier för orädda är skriven av Andreas Palmaer och innehåller 12 korta skräcknoveller om allt ifrån spöklika barn och monster i garderoben till tevespel som spårar ur, dockor som blir levande och mystiska Skype-samtal. Till skillnad från många andra skräcksamlingar för målgruppen så är det här berättelser som utspelar sig i nutid, i en vardag som barn känner igen och kan relatera till, vilket kanske gör berättelserna extra läskiga. Jag har läst flera av berättelserna för en grupp barn på Halloween och de höll med om att de var kusliga och rysliga. Jag gillar dem också, framförallt förankringen i nutiden, men också att de är välavvägda – lagom långa, lagom läskiga, och väldigt spännande.

Vandraren utan ansikte är utgiven av Alfabeta och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.

Yoga – passion och närvaro i livet

Bildresultat för yoga passion och närvaro i livet adlibrisMånadens tema här på bloggen är liv och död. Återigen ett stort tema som går att tolka det lite som man vill, men just nu har jag mest fastnat för att skriva om böcker där titeln innehåller orden liv eller död.

Yoga – passion & närvaro i livet är skriven av Malin Berghagen. Hon har själv hittat ett nytt sätt att leva sitt liv tack vare yogan som ledstjärna. Hon har bytt ut gamla mönster och dåliga vanor och istället införlivat en sundare livsstil med hälsosam mat, yogaövningar och ett månande om sig själv och andra. I den här boken delar hon med sig av sina yogaverktyg, recept, träningstips och mycket annat smått och gott. Tanken är att boken ska vara en sann inspirationskälla. Hon har också intervjuat olika personer, främst olika yogalärare, för att låta dem berätta om sina möten med yogan. Boken har fyra kapitel: Närvaro, Passion, Leva yogiskt och Yogamat. Dessutom finns inledning och ett avslutande kapitel.

Yoga – passion & närvaro i livet är helt enkelt en inspirationsbok. Den passar bra att bläddra i då och då, läsa ett stycke här och var eller drömma sig bort bland bilderna. Den innehåller inga djuplodande texter, snarare tvärtom. Däremot innehåller den en hel del visdom. Personliga betraktelser varvas med korta, läsvänliga texter om livet och om att leva ett sant, sunt, hälsosamt liv så som man vill leva, så som man är tänkt att leva. Något vi alla kan behöva påminnas om emellanåt. En bra bok också för den som är nyfiken på yoga och vill introduceras skonsamt till ämnet. ’

Boken är utgiven av Semic bokförlag och finns bland annat att köpa på Bokus.

Fordon i farten

Fordon i fartenFordon i farten är en annan lärorik bok i serien Små utforskarna, precis som boken om kroppen som jag tipsade om i förra inlägget. Här handlar det om fordon av olika slag och även här finns det massor med luckor där man till exempel kan se vad de olika fordonen har i sin last, se in i flygplanets cockpit, båtens hytter och tågets kupéer och mycket annat. Det är mycket färg, form och framförallt fakta om de olika fordonen. Här kan verkligen den fordonsintresserade få sitt intresse tillgodosett. Även denna bok är skapad av Ruth Martin och Allan Sanders och den är utgiven av Bonnier Carlsen.