Sveriges sista spetälskesjukhus fanns i Järvsö, som ligger bara kanske 7 mil från där jag bor, mitt i vackra Hälsingland. Självklart ville jag därför läsa Spetälskesjukhuset av Camilla Lagerqvist eftersom boken utspelar sig just där i Järvsö. Boken passar dessutom perfekt in i månadens bloggtema som är glesbygd, landsbygd, hembygd.

Såhär skriver författaren själv om idén bakom boken:

Idén till den här boken fick jag när min pappa berättade att Sveriges sista spetälskesjukhus fanns i Järvsö. Jag blev väldigt nyfiken och en varm sommardag åkte vi upp till huset som fortfarande finns kvar. När jag gick omkring där utanför och såg de vackra byggnaderna och älven som rann nedanför tyckte jag att det såg lika idylliskt ut som på ett vykort, men det fanns också något mystiskt och vemodigt med huset. Jag tänkte på alla som bott på den här vackra platsen och samtidigt varit så sjuka och utstötta och då föddes berättelsen om Elly och Saga.

Boken handlar om Elly som är på besök hos sin farmor i Järvsö under ett sommarlov. Hon kan inte låta bli att fascineras av det gamla spetälskesjukhuset som ligger i närheten av farmors stuga, både platsen och dess historia gör att hon lockas dit. Hon blir faktiskt så nyfiken att hon känner på dörren och när den står öppen så går hon in. Där inne är en flicka, Saga, som ser sjuk ut och som själv också säger ”Gå inte så nära, jag kanske smittar”. Saga berättar att alla som bor i huset har spetälska, precis som hon själv, men att de andra nu har försvunnit och bara hon är kvar. Saga hävdar att det är år 1932, fastän Elly vet att det är 2017 och sjukhuset sedan länge stängt. Elly fortsätter att besöka spetälskesjukhuset och möter Saga nästan varje gång. Det verkar som att hon kan resa i tiden. Tänk om hon då kunde få med sig medicin och faktiskt bli botad. För idag är spetälskan utrotad i Sverige och idag finns det faktiskt penicillin som kan bota eller lindra. Elly bestämmer sig för att försöka komma åt medicin för att hjälpa Saga, men det är inte det lättaste. Tur att de nyfunna kompisarna Sam och Marcus kan hjälpa till.

Spetälskesjukhuset är en lite speciell bok som innehåller många ingredienser. Dels lite skräck och övernaturligt. Dels lite historia. Dels lite kärlek och vänskap. Dels sorgen efter en oerhört saknad mamma. Dels en skildring över ett vackert glesbygdslandskap som sällan skildras i barn- och ungdomsböcker. Och dels ett härligt sommarlov där vad som helst kan hända. Jag gillar boken jättemycket, kanske just för att den har så många härliga ingredienser att det finns något för alla. Författarens språk gillar jag också, det flyter på väldigt bra och känns målande och levande. Även karaktärerna känns levande. Det är väl möjligen Marcus som man inte får lära känna särskilt väl, men Elly är lätt att känna med, Sam verkar vara en mysig kille och jag gillar också Ellys farmor som verkar vara en härlig kvinna.

Läs den här boken, det är en perfekt sommarlovsbok!

Spetälskesjukhuset är utgiven av B Wahlströms förlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Billie är 12 år och skulle bo med sin mamma om det inte vore för att hon är sjuk. Hon orkar inte längre ta hand om Billie. Därför får Billie komma till en ny familj där hon ska vara fosterbarn ett tag. Den nya familjen bor i Bokarp och om ankomsten till familjen kan man läsa i Billie – avgång 9:42 till nya livet. Och det är verkligen ett nytt liv hon hamnar i. Billie är nyfiken och spontan och hon lär sig snabbt att om man bor i Bokarp så spelar man pingis, man hänger vid bänkarna på rasten om man är tjej och spelar fotboll om man är kille, man myser hemma varje fredagskväll, man går inte till husen på Solkullen, och man pratar inte om Casper. Det dröjer inte länge förrän Billie inser att familjen hon hamnat hos har en hemlighet. Det visar sig att ett av deras barn har dött, men de pratar inte om det. Inte ens fastän fostermamman är präst. Alla mår dåligt över det som hände med Casper, men det pratas inte om det. Men Billies ankomst förändrar saker och ting, för Billie är inte den som har svårt att prata, oavsett vad det handlar om, tvärtom, hon ställer frågor och lirkar fram svaren. Och det blir ju till det bästa till slut.

Fortsättningen på Billies liv i den nya familjen kan man läsa om i Billie – du är bäst. Där blir Billie vald till kamratstödjare i skolan, men det är en roll hon har lite svårt för, för hur ska man kunna finnas till hands för precis alla? Samtidigt får vi också se hur familjen fortsätter ta sig av sin stora hemlighet och försöker läka efter det som hände med Casper.

Böckerna om Billie har blivit väldigt hyllade och jag förstår varför. Det är böcker som sticker ut. Billie är en härlig karaktär, lite lik Pippi Långstrump med sitt rättframma sätt. Men samtidigt förstår man att hon inte har haft det så lätt i livet med en frånvarande pappa, en sjuk mamma och avsaknad av regler och sådant som verkar finnas i ”normala familjer”. Billie försöker finna sig till rätta och hon lyckas utomordentligt bra, kanske lite för bra för att det ska kännas trovärdigt ibland. Men det kan man blunda för, för jag tycker att bokens tema med fosterfamiljer, dysfunktionella familjer vs normala familjer, sorg och att komma som ny är sådana viktiga ämnen att läsa om och diskutera kring.

Sara Kadefors är den som har skrivit boken och hon ligger ju bakom flera andra böcker som jag gillar, där Sandor slash Ida kanske är den mest kända (den blev utsedd till Sveriges bästa ungdomsbok 2001). Jag har alltid gillat hennes språk och det gör jag också i böckerna om Billie. Jag gillar också att det är så mycket humor i böckerna. Det är tråkigt bara att den första boken om Billie har så pass stark rosa färg, vilket signalerar ”tjejbok”, för jag tror definitivt att det här är böcker som passar en bred målgrupp oavsett kön och favoritgenre. Därför hoppas jag att den här läses högt för många femmor och sexor, så att så många som möjligt får lära känna streetsmarta Billie. Apropå omslaget förresten, det togs faktiskt fram utifrån en tävling för mellanstadieelever.

I min utmaning Temaläsning 2017 passar de här böckerna väldigt bra in denna månad då temat är landsbygd, glesbygd, hembygd. Billie kommer från Stockholm och hamnar i lilla Bokarp. Det är många exempel på kulturkrockar mellan storstad och landsbygd/småstad i boken likväl som många exempel på hur det är att lämna sitt trygga hem och bege sig ut i det okända.

Böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Sam och Lukas är två storstadskillar, den ena från Stockholm, den andra från Göteborg. För ett år sedan träffades de och blev tokkära. Sedan dess har de haft ett distansförhållande. Men nu ska de tillbringa en hel lång sommar tillsammans. Sam har nämligen hyrt en stuga mitt ute i ingenstans, i de dalsländska skogarna intill Vänern. Sam har fått sommarjobb där och är väldigt peppad. Lukas är väl lite mer motvillig, men vill träffa Sam så mycket han kan och därför följer han med.

Men det dröjer inte länge förrän Lukas inser att den lilla sommarstugan ruvar på en mörk hemlighet. Samtidigt förvärras vädret sakta men säkert och allt detta gör att killarnas dröm om den perfekta sommaren förvandlas till en mardröm.

Väntar tills natten kommer är Christoffer Holsts första ungdomsbok och första rysare. Dessutom läste jag att detta tydligen ska vara den första delen i en serie fristående sommarskräckisar för unga vuxna, vilket jag ser fram emot. Men även om den här boken verkar marknadsföras som skräckbok och rysare så tycker jag inte att den fullt ut hör till den kategorin. Det finns nämligen en hel del kärlek och relationer i boken också och det är nästan så att jag dessutom tycker att de delarna är bokens starkaste delar.

Så vad tycker jag om boken då? Ja, jag gillar verkligen författarens språk. Och som jag skrev så gillar jag också verkligen de delarna som handlar om Sam och Lukas förhållande. Det beskrivs så varmt och levande, så innerligt att man nästan blir avundsjuk på deras känslor för varandra. Karaktärerna skildras också på ett varmt sätt, de känns komplexa och nästan verkliga. Och jag gillar förstås extra mycket att det är just två killars relation som beskrivs, det känns nytt, spännande. Delen med skräckhistorien tyckte jag däremot inte riktigt lika mycket om. Jag läser i och för sig inte mycket deckare, det är ingen genre jag har så bra koll på. Men jag tycker själva skräckberättelsen känns lite tunn och jag blir inte det minsta skrämd. Men trots detta tycker jag definitivt att boken är läsvärd, och jag är säker på att den kommer att bli väl mottagen bland unga läsare.

Väntar tills natten kommer är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Här kommer  sammanfattningen av de böcker vi läst under maj månad på temat mamma, pappa, barn i #temaläsning2017

Barnboksbloggen har läst:

Sofies bokblogg har läst:

För några år sedan kom en bilderbok som hette Är det du, mämmä. Den handlade om Lilla Lammet som efter en lång vinter äntligen fick komma ut och äta färskt gräs och röra sig fritt. Men tyvärr kommer Lilla lammet bort från sin mamma. Vi får följa lammet när det letar efter sin mamma. Det blir en upptäcktsfärd på bondgården där Lilla lammet träffar på en humla, en tupp, ko och flera andra djur. Det blir roligt för den lilla läsaren när lammet gång på gång hör fel. En ko blir en sko, en mus blir ett hus, en katt blir en hatt. Till slut får Lilla lammet såklart ett ja på sin fråga Är det du, mämma?.

Jag tyckte mycket om den bilderboken och har läst den många gånger för mina barn. Nu är uppföljaren äntligen här. Kan inte sova, mämmä heter den och den handlar också om Lilla Lammet och dess äventyr på bondgården. I den här boken har Lilla lammet svårt att sova. Mämmä föreslår att hon ska räkna får, det har man gjort i alla tider. Plötsligt börjar stjärnorna tändas på himlen. De bildar vackra figurer. Lilla lammet är törstig. Hon vågar egentligen inte gå till bäcken men gör det ändå, trots att hon är rädd för vargen! Det blir ett litet äventyr där hon tror att hon träffar vargen, men det lilla barnet som tittar i boken kan se att det är räven, ugglan och haren.

Båda böckerna är jättefina. De handlar om spännande äventyr, men det är lagom spännande för den lilla läsaren. Det är också mycket humor i böckerna, lite tokroligt sådär som så ofta uppskattas av barnen. Jag tror att jag gillar dem mycket eftersom det leks med språket och att det är där en hel del av humorn ligger. Man får lära sig en del om livet på en bondgård och det finns mycket att prata om. Kärleken mellan lammet och hennes mamma är så vackert skildrad. Dessutom är illustrationerna av Mia Maria Güettler oerhört fina. Böckerna om Lilla Lammet och Mämmä är skrivna av Stefan Casta och de är utgivna av Opal. Den senaste boken, Kan inte sova, mämmä finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det finns en bilderbok som heter Gissa hur mycket jag tycker om dig av Sam McBratney som är väldigt känd och uppskattad runt om i världen. Boken om Lilla Jag är en fylla-i-bok som är skapad utifrån denna bilderbok och med illustrationer av Anita Jeram. Här kan man fylla i om graviditeten och småbarnstiden, ända upp tills barnet fyller två år. Man kan berätta om första födelsedagen och första julafton, om varför man valt bebisens namn och klistra in foton på barnets släktingar. Man kan berätta om barnets favoritlekar och leksaker, skriva upp när barnet lärde sig gå, krypa och fick sin första tand. Ja, det finns hur mycket som helst att fylla i eller klistra in och tillsammans blir detta en jättefin bok att bläddra i för att minnas bebistiden och även en jättefin present att ge bort till barnet när hen har blivit äldre. Gissa om ni kommer ha roligt tillsammans längre fram i livet när ni tittar på allt ni upplevde tillsammans.

Boken om Lilla Jag är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris.

När Teresa Tingbrands son kom till världen tog hon fram sina penslar och skapade mitt i chocken som nybliven förälder alter egot ”Ett päron till morsa”. Bilderna lades ut på en blogg och på Instagram och de blev snabbt oerhört populära. DEt visade sig att hon inte var ensam i känslokaoset, så många hörde av sig och vad härligt att kunna skratta åt det. Idag har hon över 27 000 följare och 300 000 visningar i veckan på Instagram och nyligen har hennes debutbok släppts.

Boken Ett päron till morsa samlar många av de roliga seriestripparna från bloggen och Instagram. Det handlar alltså om humoristiska iaktagelser som Teresa gjort som småbarnsmamma, och som hon skildrar i träffande seriestrippar. Det handlar om allt från BB och första tiden med nyfödd bebis till förskolelämningar och hämtningar, vabbande, ensamtid, relationer, sömn, och så alla de där faserna man går igenom under småbarnsåren. Allt känslokaos, alla känslostormar, all kärlek man har till sitt barn. Allt detta lyckas hon fånga i träffande, tröstande, inspirerande, humoristiska serier med hög igenkänningsfaktor. En jättekul bok att bläddra i när man hinner, och en superbra present till småbarnsföräldrar.

Ett päron till morsa är utgiven av Ordalaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Maj månads tema var ju Mamma, pappa, barn. När man pratar om detta tema, eller om familjer, så utgår man nästan alltid från en kärnfamilj bestående av just mamma, pappa och barn. Jag var inte ens själv särskilt normkritisk när jag bestämde just det temat till Temaläsning 2017. Jag borde ha tänkt ytterligare ett steg innan jag skrev ner just de orden.

Som tur är så finns det ju faktiskt några som gör just det, tänker ett extra varv. Och jag uppmärksammar gärna de som gör det inom barnlitteraturens värld. Olika förlag är ju ett paradexempel eftersom de är så duktiga på att skapa och ge ut inkluderande böcker där såväl olika familjeformer får synas likväl som olika hudfärger, sexualiteter, etniciteter, religioner, funktionsvariationer och så vidare.

En av Olikas senaste titlar är Vi tvättar bilen. Det är en enkel småbarnsbok som handlar om ett så vardagsnära tema som att tvätta en bil. Ofta är det kanske pappan i en familj som tvättar bilen. Här är det mammorna. Men det är inte bara mammor som kan tvätta bilar, även barn kan, om de bara får vara med. Här sätter man nämligen också fokus på barns delaktighet i vardagen, vilket gör att en vardagssyssla kan förvandlas till ett lekfullt äventyr istället för att vara ett tråkigt måste. Tänk om man gjorde så med fler sysslor. Här är det också alltså en familj med två mammor och ett barn som får synliggöras, vilket ger ytterligare ett plus. Jag gillar också det faktum att den ena mamman är korthårig och att mammorna har håriga ben, vilket dessutom förmedlar att kroppar kan se ut hur som helst.

Vi tvättar bilen är helt enkelt en fin småbarnsbok! Boken är skriven av Sarah Vegna och illustrerad av Astrid Tolke. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

 

Småbarnsförälder? Grattis! Ett bättre läge att börja bygga en familjeförmögenhet kan du inte önska dig! Jo, visst påverkas inkomsten av föräldraledighet och vab, och nog kostar det att ha barn. Men samtidigt gör den nya livssituationen att vi kanske ändrar fokus: Det känns viktigare att börja bygga en stabil och trygg ekonomisk grund än att unna sig taxi hem från krogen. Passa på att utnyttja läget! Alla som har en inkomst kan börja bygga en förmögenhet som på sikt ändrar hela livet det handlar bara om målmedvetenhet och en långsiktig plan.När Joel Bladh blev förälder hittade han drivkraften att sträva efter ekonomiskt oberoende med målet att kunna njuta av friheten att själv disponera sin och familjens tid. Läs om hur han och hans familj gick tillväga och ta del av många konkreta tips och råd om allt från budgetar, spar- och investeringsplaner och aktieköp till återbruk och långkok i Bygg en förmögenhet. Joel Bladh är en vanlig småbarnspappa som fick ett ekonomiskt uppvaknande under sin föräldraledighet.

Det låter kanske motsägelsefullt att man ska passa på att bygga en familjeförmögenhet just under föräldraledighet och småbarnsåren, den tid som man kanske har det allra sämst ekonomiskt ställt i livet. Men Joel Bladh har en hel del poänger i sin bok Bygg en förmögenhet – fixa familjens ekonomi. Inte minst så har han faktiskt själv befunnit sig i situationen alldeles nyligen och själv prövat fram de ekonomiska råd han ger i boken.

Den här boken har inte sitt huvudfokus på sparande till barnen så som förra boken jag recenserade, Gör ditt barn rikt, utan här handlar det om hela familjens ekonomi. Här kan man till exempel läsa om hur ens förhållningssätt till pengar och ekonomi har betydelse, om vikten av att ha ekonomiska mål och hur man gör en budget, hur man skapar ett familjesparande, hur man skapar en ekonomisk jämställdhet inom familjen, om bolån och boende, hur man pratar om pengar och ekonomi med barnen och om pensionssparande. Längst bak finns också en hel hög med spartips för småbarnsfamiljer.

Det finns många exempel och illustrationer som gör texten mer lättförståelig. Här och var finns tips och råd under rubriken ”Så gjorde vi” och det finns också bra med läs- och poddtips för den som vill lära sig mer. Man behöver dock inga förkunskaper för att ha nytta av boken.

Bygg en förmögenhet är utgiven av Roos & Tegner och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Gör ditt barn rikt är kort sagt en handbok för föräldrar som vill ge sina barn en god ekonomisk start i livet. Den handlar förstås mycket om sparande, om hur man kan bygga upp ett sparande till sitt barn med små medel och liten arbetsinsats. Hur man väljer mellan olika sparformer och hur man ska tänka när man till exempel har syskon i olika åldrar och hur man ska bygga upp en lönsam pengamaskin som växer från år till år. Men en betydande del av boken handlar om något annat, nämligen hur man lär barnen hantera pengar. Där handlar det förstås om veckopeng och hur man rent praktiskt gör kring det. Men det handlar också om hur man förmedlar ett sunt förhållande till pengar och värdefulla värderingar kring pengar till sina barn.

En del av innehållet i boken kan man som vuxen behöva reflektera kring själv också om man vill ge sitt barn de bästa ekonomiska förutsättningarna, för hur bra är man egentligen själv på att hantera pengar? Boken är lättläst och lättillgänglig och den kräver inga som helst förkunskaper om ekonomi. Det finns gott om tips och råd, såväl från författarna själva som från andra föräldrar och experter. Dessutom finns det konkreta exempel och illustrationer för att innehållet ska vara ännu enklare att förstå. Jag tycker att den här boken är ett måste för den som är förälder. Ekonomiintresserad eller ej, pengar är viktiga i dagens samhälle och det är väldigt viktigt att kunna förhålla sig till dem.

Gör ditt barn rikt är skriven av Jan Bolmeson och Charlie Söderberg. Den är utgiven av Forum förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.