Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

november 2018
M T O T F L S
« Okt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Helgfrågan

Helgfrågan Vecka 42

Denna vecka undrar Mias bokhörna hur man ska kunna spara tid till läsning. Ja, tyvärr är det ju så att det finns alldeles för mycket böcker man vill läsa och alldeles för lite lästid. Jag som jobbar heltid, pluggar halvtid och har fyra barn vet alltför väl hur det är att vilja ha mer lästid än det ryms i ens vardag. Jag försöker helt enkelt stuva in lästid där det går. Har flera böcker på gång samtidigt, vilket innebär att jag kan läsa nästan oavsett vart jag är. Jag lyssnar på en bok i bilen och pendlar med bil till och från skola, förskola och jobb. Jag har läsplatta och Storytel på mobilen, så jag läser till exempel i väntrum. Jag hann faktiskt läsa 200 sidor häromkvällen när jag åkt ambulans in till sjukhuset och så småningom väntade på att få bli utskriven. Jag läser nästan alltid på lunchrasten på jobbet, dock oftast kurslitteratur just nu. Det händer att jag läser på toa. Sen är det ju kvällarna som så ofta tillbringas framför teven. Jag slötittar sällan på teve, jag läser hellre. Däremot tittar jag på en del tv-serier som jag aktivt väljer att titta på, för att jag ser dem med maken och det är ett sätt för oss att umgås när barnen somnat. Ja, det blev kanske inte mycket till tips där, det är ju svårt att trolla fram lästid. Men att alltid ha en bok med sig är väl mitt bästa tips, då kan man läsa så fort möjlighet ges. Och idag är det ju så enkelt att ha en bok med sig eftersom vi ju faktiskt inte längre behöver släpa på fysiska böcker om vi inte vill.

Bonusfrågan är kort och gott: Vad ska du hitta på i helgen. Det blir en lugn helg här, jag har nyligen opererat mig och orkar inte så mycket. Umgås med barnen och maken, läsa, städa lite och baka är väl de planer jag har. Inte så mycket mer avancerat än så 🙂

Helgfrågan – vecka 39

Ja, nu är det ju Bokmässan och det märks kan man lugnt säga. Senaste veckan har jag fått massor av mejl kring olika aktiviteter som ska genomföras där och nu fylls sociala medier av bilder från mässan.

Även helgfrågan handlar om bokmässan. Såhär skriver Mia:

Jag kan känna att bevakning av bokmässan från oss bokbloggare har minskat, det är faktiskt så att alla kan inte besöka mässan men kanske ändå vill hålla sig ajour. 
Vad tycker du? Vad tycker du Bokmässan ska göra för att öka intresset för oss bokbloggare?
Jag tycker nog att det verkar som att bokmässan fortfarande är stort i bokbloggsvärlden, men främst kanske intresset syns av på Instagram. Det tas mycket, mycket bilder. Bloggare som träffar författare och blir starstrucked ser jag lite överallt. Det jag saknar är texterna från mässan. Visst förstår jag att det är hektiskt när man är där, och att en bild går snabbt både att ta och att dela, men vi som inte är där vill ha mer. Analyser kring programpunkter, sammandrag från föreläsningar och seminarier, berättelser om hur det egentligen var att träffa sin favoritförfattare, iakttagelser, trendspaningar, ja det finns hur mycket som helst.
Själv har jag aldrig varit på Bokmässan. Jag har däremot drömt om det i flera år. Framförallt det året då min andra bok kom ut lagom till Bokmässan. Då hade jag gärna varit där och presenterat den i förlagets monter. Men jag fick barn samma vecka som boken kom ut, så det var inte rätt tid. Tyvärr är det väl svårt också när man som jag bor 80 mil därifrån, har fyra barn, heltidsjobb, heltidsstudier och mässan dessutom sammanfaller med terminsstart då det är extra svårt att komma ifrån. Men jag håller hoppet uppe, en dag kommer jag att åka dit!

Helgfrågan – vecka 38

 

Nu är det ju fullt fokus på Bokmässan i bokbloggsvärlden, ja i hela bokvärlden överhuvudtaget förstås. Även Mia fokuserar på Bokmässan i sin helgfråga.

Vilken författare skulle ni vilja träffa på bokmässan och varför?

Åh, det finns så många. Anna Ahlund skulle vara kul att prata med och få höra hur hennes böcker kommit till. Jag älskade ju framförallt debutboken, Du bara. Jag drömmer själv om att en dag skriva barnböcker och hade därför gärna träffat och fått tips av till exempel Ingelin Angerborn, Gunilla Bergström, Lisa Bjärbo, Jonna Björnstjerna, Katarina von Bredow, Helena Bross, Annelie Drewsen, Kajsa Gordon, Kitty Crowther, Lin Hallberg, Johanna Lindbäck, Ingela Korsell, Åsa Larsson, Lotta Olsson, Anna Hansson, Elin Säfström och många, många fler. Gabriella Ullberg Westin skriver deckare som utspelar sig här i Hudiksvall och hon kommer dessutom härifrån, så därför hade det varit kul att prata med henne om hennes böcker. Charlotte Cederlunds böcker älskar jag och jag hade gärna pratat med henne för att få veta mer om den samiska kulturen och hur hennes skrivarprocess sett ut. Likaså Ann-Helen Laestadius. Caroline Engwall imponeras jag också av, det hade varit roligt att prata med henne, liksom Malin Persson Giolito som jag också imponeras starkt av. Tyvärr ska inte Johanna Nilsson dit verkar det som, hon har varit min favoritförfattare ända sedan hennes debutbok kom ut och jag har påverkats starkt av hennes böcker så det vore fascinerande att få träffa henne. Kristina Sandberg och Katarina Wennstam är andra författare vars böcker verkligen betyder något för mig och därför vore det roligt att träffa dem.

 

Bonusfrågan lyder såhär:

Vilken bok längtar ni efter i höst som inte ännu kommit ut?

Jag har en lång lista hemma på böcker i höstens utgivning som jag är nyfiken på, bland annat Johanna Nilssons För att väcka hon som drömmer, Fredrik Backmans Vi mot er, Elin Helanders Hjärnkoll på pengarna, Doris Dahlin och Maggan Hägglunds Hitta din känslostyrka, Linn Gottfridssons Myran och gåtorna, Elin Säfströms Visheten vaknar, Emma Granholms På andra sidan reglerna, och Elin Olfssons Krokas. De flesta av dem har nog redan kommit ut. Men jag är också nyfiken på samlingen Höstväsen – Skräckberättelser, Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin, Pax – Maran och Döstädning av Margareta Magnusson och de tror jag inte har kommit ut ännu.  Självklart finns det många många fler jag är intresserad av att läsa än de jag kommer på just nu, men som vanligt lär det bli alldeles för lite lästid för att hinna läsa allt jag skulle vilja.

 

 

Helgfrågan – vecka 37

Nu är det visst bara två veckor kvar till Bokmässan och jag kan tyvärr inte åka i år heller. Men veckans helgfråga hos Mia handlar om just Bokmässan och andra bokliga event. Hon undrar nämligen:

Vad gillar du för bokligt event?

Jag bor ju mitt ute på landsbygden i Norrland, vilket innebär att det är låååångt till bokliga event. Tyvärr, för jag hade så gärna velat gå på något. Jag drömmer om att få gå på Bokmässan och Crimetime Gotland. Hoppas jag kommer dit någon gång. Författarbesök hade också varit trevligt. Skulle gärna vilja lyssna på till exempel Gabriella Ullberg Westin (eftersom hennes deckare utspelar sig i vår närmsta stad), Kristina Sandberg (hade gärna hört henne berätta om hur böckerna om Maj kommit till) och många, många fler. Jag hade gärna träffat i stort sett alla författare som jag tycker om att läsa. Jag tycker att det är jättekul att få höra om deras tankar kring böckerna, hur deras skrivarprocess går till och så vidare. Jag fascineras av skrivande och läsande personer, så det vore kul om det hade anordnats författarbesök här i närheten.

Bonusfråga: Om du skulle sadla om, ja inte hästen utan jobb. Vilket yrke skulle du välja?

Jag har ju precis sadlat om. Jag påbörjade bibliotekarieutbildning i januari 2015 och nu i höst fick jag mitt första jobb som bibliotekarie. Jag älskar jobbet hittills och känner definitivt att jag har valt rätt. Vill inte jobba med något annat.

Helgfrågan – vecka 35

I den här veckans helgfråga undrar Mia:

Hur går det med läsningen/bloggandet?

Och bonusfrågan är:

Vad ska du göra i helgen?

Ja, mitt svar är enkelt denna vecka – jag hinner inte alls med vare sig läsandet eller bloggandet så som jag hade önskat. Jag jobbar mycket just nu och dessutom har jag precis börjat på ett nytt jobb med allt vad det innebär, så dagarna är hektiska. När jag väl är hemma vill jag passa på att umgås så mycket som möjligt med mina barn. Jag har fyra stycken som är mellan 1 och 10 år. Hemmasysslorna, gården och djuren tar förstås sin tid med. För att inte tala om skolan, jag pluggar ju till bibliotekarie på universitetet dessutom! Så när väl barnen har somnat om kvällarna orkar jag sällan läsa så mycket som jag skulle vilja. Helgerna har också varit fullspäckade senaste tiden, det är mycket som ska förberedas inför vintern ute på gården och dessutom har vi haft ett par barnkalas med allt vad det innebär när det gäller förberedelser… Så tyvärr är det ju mina intressen som får stryka på foten, alltså läsningen och bloggandet, vilket känns tråkigt eftersom det både är ett sätt för mig att stressa ner/koppla av och ett sätt att ladda batterierna på. Men snart blir det väl lugnare tror jag, när jag väl kommit in i rutinen med jobb och så. Jag har varit sjukskriven/föräldraledig/jobbat hemifrån tidigare, så det är ju en viss omställning att numera jobba utanför hemmet.

I helgen ska jag baka det sista inför nyblivna sexåringens barnkalas på söndag, fixa tårtor, fylla kalaspåsar, städa, dekorera samt ägna en del tid åt ett skolarbete. Dessutom finns det alltid tvätt att tvätta och vika och sånt där annat som hör till ett liv som småbarnsförälder.

Helgfrågan – Vecka 34

I veckans Helgfråga handlar det om tv-serier som är baserade på böcker. Mia skriver såhär:

Vilken är din bästa bok tv-serie?

När vi nu ändå är inne på fyrkantigt tittande så kör vi Bonusfrågan med:
Vilken är din bästa bok film?
Jag har ganska tråkiga svar denna vecka. Jag följer nämligen inte så många tv-serier och bland de jag faktiskt följer tror jag inte särskilt många är baserade på böcker faktiskt. Men jag måste förstås nämna den tv-serie om Rebecka Martinson som gick på tv under våren, den är ju baserad på Åsa Larssons böcker.
Oftast är ju böcker bättre än filmerna, men när det gäller exempelvis Hungerspelen, Twilight, Harry Potter och Män som hatar kvinnor tycker jag faktiskt att de lyckats göra riktigt bra filmer, även om det förstås alltid finns detaljer som inte kommer med i filmerna eller som görs annorlunda i filmerna.

Helgfrågan v31

Idag regnar det och det är en riktig innesittardag. Vad passar då bättre än att svara på Mias helgfråga. Den här veckan undrar hon:

Finns det någon bok du sett på bloggar eller Instagram på sista tiden som du blivit nyfiken på?

Jag läser jättemycket bokbloggar och följer också massor på Insta, så det är hela tiden böcker som dyker upp där som jag skulle vilja läsa. Just nu lyssnar jag på en bok i bilen, Björnstad, som blivit väldigt hypead i bokbloggsvärlden och hittills är den bra. En bok jag också sett på flera bloggar är Hemmet av Mats Strandberg. Den skulle jag gärna vilja lyssna på i bilen när jag ska köra ner till Borås (80 mil) nästa gång. Jag har reserverat den och hoppas att den hinner komma innan jag ska åka.

Bonusfråga denna vecka är:
Har du någon ägodel som du håller extra kärt?

Det var en lite klurig fråga. Men det som jag håller extra kärt är väl minnen, så som de flesta andra, foton från när barnen var små, min mammas foton, mina gamla dagböcker… Sedan så betyder ju min boksamling en hel del för mig också 🙂
Mia lottar även ut deckare på sin blogg. Det är Och blomstren dö som är skriven av Rebecka Edgren Aldén. Jag undrade just häromdagen när hennes nya bok skulle komma ut. Skulle så gärna vilja läsa den. Så jag hoppas förstås på att ha turen på min sida i utlottningen 🙂

Helgfrågan – Vecka 17

Mia undrar detta i Helgfrågan denna vecka:

Vad tror ni förlagen vinner på att ge oss bokbloggare recensionsexemplar?
Tipsa gärna om en bok ni tror inte fått så mycket uppmärksamhet om det inte vore för oss bokbloggare.

Det här är ju en fråga som jag går igång lite på. Framförallt nu på sistone när förlagen verkar ha blivit ännu hårdare när det gäller vilka de vill ge recensionsex till. Jag har självklart förståelse för att det kostar att skicka ut fysiska böcker och att förlagen förstås vill ha något i gengäld. För som det är nu så kan de ju aldrig garantera att en bokbloggare läser boken, skriver om den eller skriver positivt om den. Jag har också förståelse för att de inte kan skicka ut böcker till alla som frågar och att de behöver göra någon slags urval.

Men jag tycker att det är väldigt tråkigt att förlagen inte fullt ut tar vara på den enorma marknadskraft som ju faktiskt bokbloggarna har. Det finns otroligt många människor som läser bokbloggar, inte bara andra bokbloggare utan också exempelvis bibliotekarier, lärare, bokhandelspersonal, journalister och andra som jobbar med böcker eller helt enkelt är läsare och intresserade av böcker. Så om en bok sprids runt på flera bokbloggar så ökar chansen markant att den får många läsare. Vi bokbloggare är ju inte heller bara aktiva med att sprida boktips via våra bloggar, utan också på instagram, facebook, twitter, på bokcirklar och andra evenemang samt förstås till våra nära och kära. Och de som läser våra boktips och recensioner sprider i sin tur vidare tipsen i sina kretsar.

Så vi som bokbloggar och älskar böcker kanske faktiskt sprider ett boktips till fler böcker än vad många andra marknadsföringssätt gör. Jag tror faktiskt också att många föredrar att läsa bokbloggar för att hålla sig ajour med utgivningen hellre än fackrecensioner eller BTJ-listor just eftersom de vill ha den personliga ton som vi bokbloggare ofta har när vi skriver om böckerna. De flesta av oss bokbloggare är ju också väldigt ärliga med vad vi anser om en bok, så när man läser kan man förvänta sig ett ärligt intryck av boken. Det finns också många andra fördelar för förlagen, som att bokbloggare ofta är snabba att läsa och skriva om böckerna, att vi har nästintill obegränsat utrymme att skriva om boken, att vi kan skriva flera gånger och i flera kanaler om samma bok samt att vi oftast är öppna för olika samarbeten kring böckerna som gör att de syns ännu mer. Så för att sammanfatta det hela så tycker jag att den lilla kostnad som bok och porto kostar i sammanhanget så är recensionsexemplar ett snabbt, smidigt och kostnadseffektivt sätt för förlagen att nå en stor massa av bokälskare. Till skillnad från exempelvis en annons i tunnelbanan så når ju dessutom en bokbloggsrecension direkt rätt målgrupp.

Framförallt tror jag på bokbloggarnas marknadsföringsmöjligheter när det gäller de där böckerna som kanske inte hade fått så stor spridning annars. De riktigt stora författarna, de kända namnen, långserierna och de hypade översättningarna sprids oftast ändå, men de mindre kända namnen, debutanterna och de nischade böckerna behöver all hjälp de kan få för att synas och där kan rätt blogg vara ett av de bästa marknadsföringssätten.

Den första bok jag tänkte på var direkt Ordbrodösen. Nu såg jag att även Maddes bokblogg skrivit just denna som exempel. Men det känns faktiskt som att Ordbrodösen fanns på alla bloggar och i alla diskussionsforum samtidigt under en period och det tycker jag är ett bra exempel på bokbloggarnas kraft.

Helgfrågan – Vecka 13

Mia undrar detta i Helgfrågan denna vecka:

Har du någon form av läsplanering?

Är det viktigt med en planering?
Jag håller nog med Mia själv där faktiskt. Jag gör både månads- och veckoplaneringar. Dels för att jag ska ha lite koll på bloggens månadstema och vilka recensioner jag vill hinna med. Dels också för att jag måste kunna prioritera läsningen till skolan också. Jag är föräldraledig med mitt fjärde barn just nu och lästiden är inte direkt stor, så det gäller ofta att prioritera rätt. Däremot kan jag ju säga att mina planeringar sällan håller. Men tanken är ju god i alla fall.