Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

februari 2018
M T O T F L S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Veckans topplista

Veckans topplista – vecka 35

Denna veckans topplista hos Johanna handlar om höstläsning. Hon undrar nämligen vilka topp fem böcker jag ser fram emot att läsa i höst.

En av mina favoritförfattare kommer ut med en ny bok i höst, vilket jag ser fram emot väldigt mycket. Det är Johanna Nilsson med boken För att väcka hon som drömmer.

Fredrik Backman har nyss kommit ut med uppföljaren till Björnstad. Jag lyssnade på Björnstad under en resa till skolan i Borås (80 mil) och fastnade helt, så nu ser jag verkligen fram emot uppföljaren, Vi mot er.

Emelie Schepp har kommit ut med en ny bok i serien om åklagaren Jana Berzelius: Pappas pojke. Jag är sugen på en riktigt bra deckare nu och Emelie Schepp brukar man kunna lita på.

Nionde boken i PAX-serien kommer också i höst: Maran. Stämningen tätnar och nu är slutet nära, självklart vill jag veta hur det går för Estrid, Magnar, Alrik och Viggo.

Norra Latin är jag också sugen på. Den är skriven av ena Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren och beskrivs som en gotisk spänningsberättelse i modern tid, vilket jag blev väldigt nyfiken på.

Jag kan också konstatera utifrån nedanstående omslag att det verkar vara mörka omslag som gäller i höst, med svart och rött och guld som dominerande färger och det verkar också som att det är bortvända figurer som är grejen på höstens bokomslag 🙂 För övrigt tycker jag att de verkar ha lyckats väldigt bra med omslaget till Norra Latin. Beskrivningen av boken och omslaget ger mig stora förväntningar. Hoppas de infrias.

PAX 9: Maran   Norra Latin   Pappas pojke   Vi mot er   För att väcka hon som drömmer

 

Veckans topplista

Veckans topplista

Jag har missat Veckans topplista två veckor i rad nu på grund av semester och tentaskrivande, men nu när vardagen är igång igen så är jag tillbaka. Denna gång handlar det om sommarens bästa böcker och det är ju ett bra tema nu när skolstarten varit och hösten gläntar på dörren.

Förlorat ansikte av Anna Karolina måste finnas med för att visa på vad jag tycker att en riktigt bra sommarbok ska innehålla: spänning, klurigheter, relationer och bra karaktärer. En riktig sträckläsarbok, om än kanske ingen revolutionerande läsupplevelse som stannar kvar för alltid.

Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova gav mig däremot en riktigt stark läsupplevelse. Jag var inte beredd på hur bra boken faktiskt skulle vara. Den golvade mig!

Om jag får stanna av Katja Gordon är en mellanåldersbok som handlar om ett brännande aktuellt ämne.

Väntarna av Cannie Möller berör samma ämne som ovanstående bok, men är en ungdomsbok, dock minst lika läsvärd.

Tio över ett av Ann-Helen Laestadius har blivit väldigt hyllad – med all rätta, den var väldigt bra!

            

 

 

 

Veckans topplista v.31

Jag hade funderingar idag på om jag borde dra igång Veckans bokbloggsfråga eftersom jag är så sugen på en veckoutmaning, men så såg jag att Johanna dragit igång en tisdagsutmaning som hon kallar för Veckans topplista, så jag hoppar på den istället så länge 🙂

Såhär skriver hon:

Varje tisdag kommer jag med en ny topp fem på ett visst tema.

Och de kommande temana ser ut såhär:

 • Vecka 31: Crimetime – Fem deckarförfattare jag vill läsa mer av
 • Vecka 32: Frankrike
 • Vecka 33: Svensk feelgood
 • Vecka 34: Sommarens bästa
 • Vecka 35: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst
 • Vecka 36: London
 • Vecka 37: Bokomslag på temat blått
 • Vecka 38: Höstkänsla
 • Vecka 39: Psykologiska thrillers
 • Vecka 40: Finland 100 år – författare eller böcker med anknytning till vårt grannland i öst

Denna vecka är det alltså deckarförfattare vi ska fokusera på. Min lista ser ut såhär:

Fem deckarförfattare jag vill läsa mer av:

 1. Gabriella Ullberg Westin – hon skriver deckare som utspelar sig i Hudiksvall, min närmaste stad, och eftersom jag älskar att läsa svenska deckare som utspelar sig i miljöer jag känner igen så vill jag gärna läsa fler av henne, dessutom skriver hon bra!
 2. Anna Karolina – jag gillar verkligen hennes huvudrollsinnehavare, Amanda, som känns som ett nytt och fräscht alternativ till alla halvalkismän som dominerade deckarna förr. Jag gillar tanken på att Amanda är polis, ensamstående mor och har varit ihop med en kriminell och efterlyst person.
 3. Ann Rosman – nu har jag inte läst hennes senaste bok, men jag gillar att hon inte ”bara” har en vanlig deckarhistoria utan att det alltid finns en historisk anknytning och att man faktiskt lär sig en del medan man läser böckerna.
 4. Kristina Appelqvist – deckare i akademisk miljö, kan det bli bättre? Det är ett tag sedan jag läste något av henne nu, men jag har hennes senaste bok hemma i oläst-hyllan och jag fick ett stort sug att läsa den nu.
 5. Emelie Schepp – det jag gillar mest med hennes böcker är att de har en åklagare i huvudrollen, jag har alltid gillat juridik och jag tycker att det är jättekul att läsa deckare där man inte bara får ta del av polisarbetet utan också den juridiska världen.

Bubblare – jag har flera gånger de senaste dagarna läst om eller sett Lina Bengtsdotters Annabelle. Jag har dock inte läst den, och eftersom det är en debut så har jag förstås inte läst något av författaren sedan tidigare, men jag är väldigt nyfiken på den och sugen på att läsa den.

Ser ni förresten den röda tråden i min lista? Det var inte planerat, men det visade sig att jag bara listat kvinnliga deckarförfattare av någon anledning 🙂