Böckerna om Otis

De senaste kvällarna är det böckerna om Otis som har lästs flitigt här hemma för de två minsta barnen.

Otis längtar handlar om när Otis pappa har rest bort. Tiden går långsamt när man väntar och längtar, tycker Otis. Men till slut kommer pappa hem igen.

Otis vantar handlar om när Otis är ute och allt blir fel. Vanten är blöt och inte skön, mössan är sned, halsduken korvar sig och sticks, skorna är på fel fot. Otis blir less och tar av sig allt, men då blir pappa arg. Tur då att man kan komma in till värmen och storebror som gör varm choklad.

Otis tröstar handlar om när Otis leker doktor. Det börjar med att Otis pappa är ledsen för att han glömde sin väska på bussen. Då tröstar Otis honom och pappa får låna Otis väska. Sen klämde sig Otis storebror i dörren. Då tröstar Otis och hämtar plåster. Otis hjälper och tröstar allihop, men till slut blir Otis själv ledsen. Tur då att det finns många som kan trösta Otis.

Otis bråkar har precis kommit ut. Den har jag inte läst ännu, men den ska tydligen handla om när Otis och Stina ritar och båda vill ha den röda kritan.

Böckerna om Otis handlar, som ni ser, om sådant som de små barnen enkelt kan känna igen sig i. Vardagsdramatik när det är som bäst helt enkelt. Böckerna har en enkel text och mjuka illustrationer i akvarell och pastell som är enkla, men ändå så uttrycksfulla. Böckerna är skrivna av Åsa Mendel-Hartvig och illustrerade av Ane Gustavsson. De är utgivna av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris (här, här, här, här) och på Bokus (här, här, här, här).

otis-brakar   otis-langtar

otis-trostar   otis-vantar

Top Ten Tuesdag

toptentuesday2Veckans tema i Top Ten Tuesdag är:

Ten Books I Will Probably Never Read

1. Det första jag kom att tänka på är serien 50 shades of grey. Det känns inte som min typ av genre.

2. Denise Rudbergs deckare i överklassmiljö som hon kallas för Elegant Crime. Jag försökte läsa första boken, men den passade inte alls mig, så jag kommer inte att läsa resten av böckerna.

3. Min kamp av Karl Ove Knausgård har hyllats, hyllats och åter hyllats, men jag har inte känt någon som helst lockelse till att läsa den serien.

4. Sagan om ringen har stått länge i min bokhylla, men jag har sett filmerna och tyvärr har jag inte alls något sug efter att läsa böckerna också.

5. Jag hade som projekt att läsa Herman Lindqvists böcker Historien om Sverige för några år sedan, men jag kom aldrig in i dem och frågan är om det någonsin kommer att bli av att jag läser dem.

6. Förr fanns hela Diana Gabaldons Outlander-serie i min bokhylla, men jag gav bort dem när jag insåg att jag troligen aldrig kommer att läsa dem.

7. Serien Grottbjörnens folk av Jean M Auel lär heller aldrig bli läst av mig.

8. Sagan om Isfolket av Margit Sandemo är också en serie som troligen aldrig kommer att bli läst av mig.

9. Harlequin-böcker. Jag hade en period i tonåren när jag läste sådana böcker. Den perioden är sedan länge över nu.

10. Vampyrserien House of Night av PC Cast & Kristin Cast. Jag började läsa den, men de kommande böckerna kändes som kopior av varandra så jag tappade snabbt intresset.

Vad tror ni, kommer jag att missa en stor upplevelse om jag skippar att läsa alla dessa böcker?

 

Tematrio: Kalasande

Denna veckas fråga i Lyrans tematrio var rolig, men lite klurig:

Berätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.

Självklart finns det många böcker på det här temat, men när jag skulle börja klura ut några böcker så stod det helt still. Till slut bestämde jag mig för att fokusera på barnböcker, där står ju ofta firande i fokus, inte minst när det gäller jul och födelsedagskalas.

1. Fylla år av Lisen Adbåge. Den har jag recenserat här. En jättefin och innehållsrik bilderbok om födelsedagar fylld med Adbåges fantastiska illustrationer och berättarteknik.

2. Ingrid och Ivar firar jul respektive Ingrid och Ivar gör kalas. Jag har recenserat båda här. Två fina bilderböcker med de härliga karaktärerna skapade av Katerina Janouch där man får följa deras förberedelser och bestyr inför jul och kalaset.

3. Lilla huset på prärien av Laura Ingals Wilder. Den har jag recenserat här. Jag läste hela serien flera gånger när jag var yngre. Böckerna om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet fascinerade mig inte minst för att deras liv var så totalt olikt mitt eget. Jag minns att jag tyckte om att läsa om när familjen firade jul, hur stort det var, hur förväntansfulla de var, hur relationerna och familjen stod i centrum istället för julklapparna, hur maten förbereddes och hur glada och tacksamma barnen blev för de få, men betydelsefulla julklappar de fick.