Veckans bokbloggsfråga: Vecka 26

Veckans bokbloggsfragaSommaren är här, det har varit midsommar i helgen och vi har fått ha ett riktigt skönt sommarväder de senaste dagarna. Veckans bokbloggsfråga handlar därför just om sommaren.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga:

Hur påverkar sommaren ditt bokbloggande? Lägger du ner mindre tid på bloggandet under sommaren eller lägger du tvärtom ner mer tid nu när du förhoppningsvis är ledig? Kommer du att köra några speciella teman, utmaningar eller tävlingar på din blogg nu under sommaren eller kommer du kanske att ha ett semesteruppehåll från bloggen istället? 

Veckans bokbloggsfråga: Vecka 25

Veckans bokbloggsfragaNu har barnen sitt efterlängtade sommarlov. Själv får jag jobba några veckor till innan jag får min semester. Jag har frågat om vad ni jobbar med i Veckans bokbloggsfråga tidigare, men denna vecka tar vi frågan ett steg längre.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga:

Finns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke? 

Om träning under och efter graviditeten

Träning för nyblivna mammor     Mammaform : under och efter graviditeten

De senaste åren har det kommit flertalet böcker som handlar om träning under och efter graviditeten. Här tipsar jag om två av dem.

Mammaform – Under och efter graviditeten är skriven av Petra Larsson. För henne har träning alltid varit en självklar del av vardagen. När hon fick beskedet att hon var gravid kom det som en smärre chock. Vad skulle hända med hennes fria liv, hur skulle den kropp hon kände så väl förändras och skulle hon kunna fortsätta träna så som hon var van vid? Under graviditeten föddes så idén till denna bok. Hon saknade nämligen en bok med inspirerande träningstips och råd för den som vill fortsätta vara aktiv under sin graviditetet eller komma i form efter förlossningen med de förändrade förutsättningarna i åtanke. Resultatet blev alltså boken Mammaform som just är en enkel och tydlig handbok för den som vill träna och vara aktiv under och efter graviditeten. Boken innehåller flera olika träningsformer: yoga, pilates, dans, styrketräning, simning och vattengympa. För varje träningsform finns tips på träningsprogram och övningar. Utöver träningsprogrammen finns också författarens egna personliga berättelse om sina erfarenheter av graviditet, mammaliv, träning och kost. Dessutom finns recept, tips, råd, barnmorskans tips, andra kvinnors tips och massvis med inspirerande och informativa bilder. I denna bok tror jag att alla kan hitta bra tips och råd, oavsett om man är nybörjare inom träning eller van att träna sedan tidigare. Tonvikten ligger också på sådan träning som man kan träna hemma utan speciell utrustning och tillsammans med sitt barn. Boken är utgiven av Lind & Co.

Träning för nyblivna mammor är skriven av Olga Rönnberg och utgiven av Fitnessförlaget. Till skillnad från boken Mammaform så handlar denna bok alltså ingenting om träning under graviditeten, utan fokus ligger på att komma igång efter förlossningen. Här tas det inte heller upp så många olika träningsformer, utan här handlar det om konditionsträning (barnvaktspromenader och så småningom jogging) samt övningar för magen, styrka och smidighet som man enkelt kan göra hemma. Många av övningarna kräver fitnessboll och hantlar, men å andra sida kan man genomföra dem när som helst och bebis kan vara med. Boken är indelad i fyra olika faser eller steg. Tanken är att man börjar ganska direkt efter förlossningen och att man ger varje steg ungefär tre månader. Totalt tar hela träningsprogrammet alltså ett år. Förutom själva träningen så ger även denna bok tips när det gäller kost, motivation och mycket annat. Även denna bok kan man läsa oavsett om man är nybörjare eller van att träna sedan tidigare.

Böckerna är sinsemellan ganska olika, men det som förenar dem är att fokus ligger på sådan träning som kan utföras hemma och att man inte behöver vare sig barnpassning eller speciell utrustning. Dessutom ger båda böckerna budskapet att man kan komma i form oavsett vilka ens tidigare förutsättningar är. Böckerna är både inspirerande och enkla att följa. Jag är själv i sjunde månaden nu, så jag ser fram emot att testa dessa träningsprogram efter förlossningen.

Sticka, sy och virka i sommar

DSC_0418

Jag har kollat igenom lite pyssel- och hantverksböcker nu inför sommarens alla projekt, så här kommer lite tips.

Mysigt i soffan – Stickade kuddar & andra mjuka projekt

Jag är egentligen inte alls duktig på att sticka, det är mer virkning och att sy som är min grej. Men stickade kuddar tycker jag är så mysigt och snyggt, så jag blev ändå nyfiken på den här boken. Och faktum är att projekten i den här boken inte alls verkar så svåra. Så här blir det nog några försök för min del. Framsidan luras lite grann i att man kan tro att det endast är stilrena projekt som finns med i boken, men så är inte fallet, utan här finns det också mycket fantasifulla och lekfulla projekt att välja bland. Det finns något för alla och det finns också projekt i olika svårighetsgrader, även om de allra flesta verkar mer enkla än svåra. I boken finns framförallt kuddar av olika slag, men också exempelvis filtar, sittpuffar, golvkuddar, ljuslyktor och gosedjur. Det allra mesta är stickat, men det finns också projekt man kan sy, trycka på tyg osv. Boken är skriven av Else Österberg och Camilla Arvidsson och utgiven av Ica Bokförlag.

Syjunta – 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv

Den här boken är indelad i fyra olika kapitel: Praktiska prylar, Hem ljuva hem, Stök i köket och Barnens bästa. Boken innehåller framförallt projekt som är användbara, t ex glasögonfodral, laptopfodral, necessär, vetekudde, grytlappar, förkläde, napphållare och mycket mera. Längst bak i boken finns också lite sömnadsråd och förslag på saker som är bra att ha hemma inför sömnadsprojekten. Författarna gillar att köpa fina retrotyger och sy praktiska saker av dem, och jag tycker också mycket om retrotyger, så det finns otroligt mycket inspiration för mig i den här boken. Jag gillar också det faktum att boken innehåller just praktiska saker, jag vill inte sy bara för att det är kul, utan jag vill att mina alster faktiskt ska vara användbara också. Jag gillar också verkligen de otroligt fina retroinspirerande bilderna. Projekten verkar rätt enkla och det är tydliga steg-för-steg-anvisningar och illustrationer. Boken är skriven av Kicki Persson, Annika Messing och Sari Bohlin och den är utgiven av Ordalaget förlag.

Lätt att virka – Handgjorda projekt med vintagekänsla

Boken är indelad i kapitel som Till köket, Till vardagsrummet, Till Sovrummet, Till badrummet, Till barnrummet och Till utelivet. Boken inleds dock med ett kapitel som handlar om virkningens grunder. Fokus i boken ligger på praktiska och användbara alster, så som grytlappar, dukar, fodral till surfplatta, kuddar, tofflor, förvaringskorgar, filtar och väskor. Det jag gillar med dessa mönster är att många av dem har en vintagekänsla, men det är samtidigt en modern touch på dem. Jag hittar flera projekt som jag inte sett i andra virkböcker. Annars blir det lätt lite lika projekt när man tittar runt i många böcker. Alla projekt beskrivs informativt i både text och bild. Boken är skriven av Sara Sinaguglia och utgiven av Norstedts.

Snabbvirkat – Enkelt & kreativt till hemmet

Den här boken har betoning på projekt som är snabba att virka och projekt som är lätta att göra. Boken är indelad i tre kapitel: Inredning & Idéer, Accessoarer & Kläder och Saker & Prylar. Bland projekten som finns i boken hittar man exempelvis flaggspel, snören till gummistövlarna, väskor, ugglemobil, gosedjursgris, handledsvärmare, stolsitsar, pläd till katten, sänggavel, girlang, diadem och mycket annat. Boken fungerar bra både för nybörjare och mer erfarna virkare. En rolig sak med den här boken är att den är så färgglad. Även denna bok är lite retroinspirerad och det finns otroligt mycket inspiration att hämta. Boken är skriven av Susanna Zacke och Sania Hedengren och den är utgiven av Semic.

Virka mera – maskor, mönster och modeller för både nybörjare och virkentusiaster

Den här boken är betydligt mer omfattande än de tidigare böckerna. Den inleder med virkningens grunder. Därefter följer kapitlen Tolka ett mönster, Material, utrustning & förberedelser, Utveckla din virkning, Göra egna mönster, Om något blir fel, Avslutningar & dekorationer och Montering & Skötsel. Först därefter kommer virkbeskrivningarna, så det är alltså en gedigen faktadel i boken. Bland virkbeskrivningarna finns bland annat barnhattar, filtar, barnvagnstäcke, nalle, topp, jacka, tofflor, slips, väskor, brödkorg, kuddar och virkade burkar. Beskrivningarna är i sin tur indelade i fyra kapitel: Till barnen, Vuxenplagg, Accessoarer samt Köks- & inredningsdetaljer. Boken vänder sig både till nybörjare och mer erfarna och det finns jättemycket bilder både som inspiration och som för att tydliggöra beskrivningarna. Boken är skriven av Eva Wincent och Paula Hammerskog och den är utgiven på Ica Bokförlag.

Love at first stitch – Sy själv med retrokänsla

Det här är en annorlunda bok, fylld med mönster och beskrivningar, men också med sömnadsteknik och tips av olika slag. I början av boken förklaras grunderna i sömnad, där man får lära sig att trä symaskinen och sy en snygg söm. Man får också lära sig sy en scarf. Därefter ökas svårighetsgraden på, man får lära sig att använda mönster, välja tyger, nåla, kanta, stryka, pressa och att sy en pyjamas. I nästa kapitel handlar det mer om mönster, hur man tar sina egna mått, anpassar mönster, använder mellanlägg, syr i dragkedjor och syr en kjol. På så sätt fortsätter boken. Varje kapitel lär ut massor av fakta och för att man enkelt ska förstå denna fakta så får man också prova ett sömnadsprojekt. Det här är alltså mer en bok som handlar om sömnadens grunder och hur man blir bättre på att sy, snarare än en bok fylld med mönster och beskrivningar. Totalt finns det 7 retroinspirerade plagg att sy i boken, resten är mer fakta, tips och råd. Med hjälp av boken kan man så småningom också lära sig att skapa egna plagg och att anpassa mönster så att de får en personlig touch och passar en själv. Det finns många bilder och instruktionerna är väldigt tydliga steg för steg. Boken är skriven av Tilly Walnes och utgiven av Massolit förlag.

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 24

Veckans bokbloggsfragaÄntligen är det dags för sommarlov! Detta inspirerar denna Veckas bokbloggsfråga.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga:

Den här veckan är jag nyfiken på att få tips på böcker som du förknippar med sommarlov. Böcker du själv läste som barn, som du läst för dina barn under sommarloven eller som du tror skulle passa extra bra som sommarlovsläsning. Vill du inte skriva om barnböcker kanske det finns andra böcker som du förknippar extra starkt med just sommaren. 

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 23

Veckans bokbloggsfragaFör någon vecka sedan var det Mors dag och i samband med det läste jag ett inlägg (kommer tyvärr inte ihåg var) där jag läste om tips på bokpresenter till mammor inför denna dag. Därav kommer temat för denna Veckas bokbloggsfråga.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga:

Läser även dina nära och kära? Är böcker, läsande och bokbloggande ett intresse du delar med andra i din närhet? Ger du ofta bort bokpresenter till jul, födelsedagar och andra firanden?

%d bloggare gillar detta: