Rabens satsning på högläsningsböcker

Omslagsbild: Göran och draken     Omslagsbild: Nina och snöleoparden     Omslagsbild: Världen på vinden

I höstas kom förlaget Rabén & Sjögrens stora satsning på högläsningsböcker, vilken också presenterades på Bokmässan 2015. Bland annat så innebär satsningen att förlaget ger ut speciella högläsningsböcker, både klassiker och helt nyutgivna.

De tre titlar som Rabén hittills har släppt under satsningen är; Nina och snöleoparden av Emi Gunér och Loka Kanarp, Världen på vinden av Lotta Olsson och Benjamin Chaud samt Göran och draken av Ulf Stark och Anna Höglund.

Förlaget har en bra tanke och en röd tråd när det gäller högläsningsböckerna. Tanken är att böckerna i denna serie ska vara roliga, spännnande, fantasifulla och på en gång realistiska. En svår blandning att få till i en och samma bok, men hittills har förlaget lyckats förvånansvärt bra. Böckerna som ingår i serien är kapiteldelade och generöst illustrerade, man kan säga att högläsningsböckerna är en blandning mellan de längre bilderböckerna och de kortare kapitelböckerna. En annan sak som kännetecknar dessa högläsningsböcker är att de är gränsöverskridande när det gäller åldern. Böckerna har lång räckvidd, de fungerar bra till en bred åldersgrupp. Böckerna vänder sig till barn i åldern 3-8 år. Det finns en tanke med att böckerna ska vara gränsöverskridande. Då kan även de yngre syskonen kunna hänga med i berättelsen samtidigt som de äldre barnen får en berättelse som räcker flera kvällar i rad.

 

Göran och draken

Göran och draken är en klassiker som nu blivit återutgiven i denna högläsningsutgåva. Den påminner om en gammeldags riddarsaga och handlar om Göran som rider ut i världen för att söka efter sina drömmars prinsessa. Med sig på färden har han fått rådet att lyssna till sitt hjärta och göra vad det råder honom till. En dag finner han sin drömprinsessa. Men i hennes rike härskar en grym drake som varje månad slukar en jungfru. Kungen har lovat prinsessan och kungariket till den som lyckas fånga draken… Det är ett kul grepp det här med en modern fast gammeldags riddarsaga. Illustrationerna lyfter verkligen den här boken och den är en perfekt högläsningsbok för barn i en bred målgrupp.

Nina och snöleoparden

Där Göran och draken var en gammeldags saga, om än i lite modern tappning, så är Nina och snöleoparden tvärtom en riktigt modern och realistisk bok som handlar om en flicka som lever i Sverige idag och som i stort sett alla fem-sexåringar lär känna igen sig i. Boken handlar om hennes vardag sista året på förskolan och precis när hon ska börja i förskoleklass, om vänskap, lucia, sommarlov och mycket annat. Boken är kanske inte särskilt spännande och inte fantasifylld, men ett av kännetecknen från en bra högläsningsbok är faktiskt en stor igenkänningsfaktor och därför tror jag ändå att den här boken lär bli omtyckt.

Världen på vinden

Världen på vinden är återigen mer som en saga, fast inte en sådan där klassisk riddarsaga som Göran och draken. Här handlar det om bortglömda leksaker på en vind, ett upplägg som för tankarna lite grann mot filmen Toy Story. Det här är dock en lite mer filosofisk berättelse där leksakerna funderar på vilka de är och hur världen fungerar. Inte heller här är det någon större spänning, utan berättelsen riskerar att bli lite väl monoton.

 

Det här är alltså tre sinsemellan väldigt olika berättelser och det är säkert också genomtänkt, att böckerna ska kunna passa en väldigt bred målgrupp av barn och även visa på olika genrer och teman. Det som däremot förenar dem är att de passar bra som högläsningsböcker alla tre. Böckerna har ett stort, generöst format med illustrationer på i stort sett varje uppslag. Precis som att berättelserna är väldigt olika sinsemellan så är också illustrationerna olika eftersom det är olika illustratörer till alla tre böcker och det är också ett plus. Det varierar rätt mycket mellan böckerna när det gäller sidantal och textmängd. Likaså varierar kapitelindelningen. Vissa kapitel är bara ett uppslag kort, medan andra kapitel är upp till sju sidor långt och det gör att det kan bli lite svårt att planera läsningen, ifall man t ex vill läsa lika länge varje gång man läser för barnen.