Babybokprat och andra babyaktiviteter på biblioteken

När min äldsta dotter var liten (hon är 9 år nu, så det är ett tag sedan) så var hon och jag med på något som kallades för Babybokprat. På den tiden var det ett ganska nytt fenomen. Vi höll till på Ålidhemsbiblioteket i Umeå. Idag finns det dock på bibliotek runt om i landet och det finns också många fler aktiviteter som är riktade mot bebisar som arrangeras av olika bibliotek.

bebisbokprat1_1Babybokprat är en metod utvecklad av Annette Kohkoinen, litteraturpedagog på länsbiblioteket i Umeå. Det är ett sätt att lära bebisar att umgås lustfyllt med böcker. Den bibliotekarie som håller i babybokpratet läser alltså högt ur pekböcker och/eller bilderböcker för de små barnen. Denna högläsning varvas oftast med ramsor, sånger och rörelser. I mitten av babybokpratet finns en boktuggarpaus då bebisarna själva får titta i eller kanske smaka på böckerna. I slutet av babybokpratet får de föräldrar som vill stanna och fika tillsammans. På så sätt blir det inte bara en språkutvecklande aktivitet för föräldrarna, utan också en aktivitet för de föräldralediga föräldrarna som därmed får möjlighet att träffa andra småbarnsföräldrar.

Babybokprat är till för bebisar från ungefär 4 månader och upp till dess de börjar krypa och röra sig för mycket. För äldre barn, ungefär 8 månader och uppåt, finns det en annan aktivitet som kallas exempelvis för småbarnsramsor. Värt att tänka på är dock att idag kan Babybokprat och Småbarnsramsor kallas för andra benämningar och det finns som sagt massor av olika varianter av dem. Kolla upp vad just ditt närmaste bibliotek erbjuder för bebisar och små barn. Det är både mysigt och roligt att göra sådana här aktiviteter tillsammans med sina barn när man ändå är föräldraledig, och det är en jättebra ingång till böckernas värld. Jag skrev några artiklar om Babybokprat i samband med att jag och min dotter var med om detta. En av dessa artiklar ser ni här intill (klicka på den så blir den i ett större format).

Bebis + bok = glädje : det underbara i att läsa högt för de allra minstaAnnette Kohkoinen gav ut en bok om babybokprat 2007. Den heter Bebis+bok=glädje – Det underbara i att läsa högt för de allra minsta. Boken är tunn, men väldigt innehållsrik. Både en faktabok och en inspirationsbok i ett. Boken handlar om den metod hon har arbetat fram för Babybokprat, med fakta om hur metoden utvecklades fram, hur en träff kan se ut, vilka böcker hon har valt ut, praktiska tips, förslag på ramsor och mycket mer. Hon har också jobbat fram en metod som kallas för Pyttepoesi som beskrivs på samma sätt i boken. Hon har också utvärderat metoderna efteråt och skriver även om utvärderingen, forskning, vilka de långsiktiga effekterna kan bli och mycket annat intressant. I boken finns också många boktips, både när det gäller faktaböcker om barn och läsning och skönlitteratur som passar för målgruppen 0-3 månader.

Baby på bibblan : inspirationsbok för bibliotek och öppen förskolaBaby på bibblan – Inspirationsbok för bibliotek och öppen förskola är en nyare (2010) bok som tar upp lite bredare info om biblioteksverksamhet för de minsta barnen. När boken skrevs hade en uppsjö av babyaktiviteter intagit samhällsscenen och kulturens värld. På biblioteken startades hela tiden aktiviteter som Babybokprat, Babysång, Babyrim, Babypoesi och liknande. Den här boken berättar om olika sådana satsningar, om bakgrunden till dem, hur de går till rent praktiskt och vilken nytta de har. Helen Dejke har utvecklat ett program för barn mellan 5-12 månader som kallas för Babyrim. I den här boken intervjuas både hon och Annette Kohkoinen som utvecklat metoderna Babybokprat och Pyttepoesi. I Baby på bibblan intervjuas också sex bibliotekarier som byggt upp egna babyprogram på sina bibliotek: Småbarnsramsor, Pappa och barn, Babysång, Ytte Pytte, Babybokklubb, Babybokcirkel. I boken får vi också ta del av forskning och tips kring läsning för små barn. Dessutom finns ett omfattande kapitel om att välja rätt böcker och med konkreta boktips för målgruppen.

Båda de ovanstående böckerna vänder sig framförallt till bibliotekarier, BVC-personal och personal på öppen förskola som vill utveckla egna babyaktiviteter, men det finns mycket läsvärt i böckerna även för föräldrar eftersom man kan använda metoderna som inspiration även när man läser hemma för sitt eget barn. Dessutom finns ju som sagt många bra boktips.

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 27

Veckans bokbloggsfragaHar ni sett att jag under juli månad har ett högläsningsprojekt här på bloggen, ett läsfrämjandeprojekt som jag genomför som en del i min utbildning till bibliotekarie. Därför handlar också Veckans bokbloggsfråga om högläsning.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga:

Vad innebär högläsning för dig? Har du några minnen från din egen barndom när det gäller högläsning? Läser du/har du läst för dina egna barn? Läser du kanske för barn på ditt jobb? Har du några tips och råd att dela med dig av när det gäller högläsning? 

%d bloggare gillar detta: