Boktips för högläsning 0-3 år

     9789157026194_200_hej-baby_kartonnage     svansar-runt-i-djungeln     min-stora-elefant     mollys-forsta-farger     nyfikna-oron---exotiska-faglar---peka---lyssna

Det som är speciellt för denna målgrupp är ju att i stort sett alla böcker som ges ut riktade till målgruppen är högläsningsböcker. Barn i åldrarna upp till tre år kan ju inte själva läsa, så böckerna är redan från början tänkta som högläsningsböcker, vilket ju inte är fallet för alla böcker som ges ut exempelvis i målgruppen 9-12 år. Men även i åldersgruppen 0-3 år finns det faktiskt många olika slags böcker att välja bland.

Klassiska pekböcker har tjocka kartongsidor med rundade hörn och har ett litet, fyrkantigt format. Dessa böcker är tänkta att barnet själva ska kunna greppa och bläddra i. En del av pekböckerna föreställer bilder på föremål och djur och har då kanske bara något enstaka ord per uppslag för att berätta vad de föreställer. En del har ingen text alls. En del pekböcker berättar en kortfattad enkel berättelse med ett fåtal ord.

Ingrid och Ivar letar spöken     vems-hus     var-ar-mina-skor     nisse-nora-stadar     alla-tre-klar-pa-sig

Det finns också böcker som kan tänkas vara en blandning mellan klassiska pekböcker och traditionella bilderböcker. Dessa böcker vänder sig till de lite äldre barnen i målgruppen och innehåller en kort berättelse. De berättelser som finns med i dessa böcker vänder sig också till de allra yngsta och därför handlar de oftast om små barns vardagsmiljö. Här är bland annat Vem-böckerna, böckerna om Ingrid och Ivar, böckerna om Doddi, böckerna om Otis, böckerna om Alla tre, böckerna om Eddie, böckerna om Svea, böckerna om Bäbis, böckerna om Ella och böckerna om Nisse och Nora heta tips.

svea-planterar     otis-trostar               

Det finns också tygböcker, böcker med luckor och flikar, böcker med saker man kan känna på, böcker med speglar eller speldosor, böcker som kan hängas på vagn eller bilbarnstol och böcker som kan sättas fast i spjälsängen. Denna typ av böcker är kanske mer av en leksak än en läsfrämjande aktivitet, men allt som påminner om en bok och kan föra barnet in i läsningens värld är såklart positivt för barnen tycker jag.

För barn i den här åldern brukar det vara populärt med böcker där läsaren kan härma olika ljud, böcker med rim, böcker där de känner igen föremålen på bilderna, böcker med sånger och ramsor, böcker med bilder på barn, böcker som påminner om fotoalbum och böcker som handlar om siffror, bokstäver, form och färg. För de lite äldre barnen i målgruppen är det roligt med böcker som handlar om att klä på sig, sitta på pottan, mötas och skiljas (hej och hejdå), böcker med vardagsaktiviteter där barnen känner igen sin egen vardag, böcker med enkla känslor och böcker som handlar om t ex förskolan, doktorn, tandläkaren, att få syskon osv där barnen också kan känna igen sig.

 

En av de absoluta klassikerna när det gäller böcker för de allra yngsta barnen är Anna-Clara Tidholms bok Knacka på. Den har varit med på de bebisbokprat jag varit på. Ett tips för de yngsta barnen är också färgglada böcker med tydliga konturer. Här är ett tips på en färgglad bok för de yngre barnen. Min stora elefant, Svansar runt i djungeln och serien Ellen och Olle sjunger är fina böcker för de något äldre barnen i målgruppen. Böckerna om Molly är också fina och brukar vara populära bland barnen. Peka och lyssna är en jättefin serie böcker med olika ljud.

Jag är ett stort fan av Axel Schefflers böcker, Xavier Denaux böcker, Kenneth Anderssons böcker och Anna-Clara Tidholms böcker.

max-och-maja-den-stora-ballongen     Vi och våra djurungar     lite-sjuk      imse-vimse-spindel     

Titta gärna på alla länkarna i det här inlägget, de leder till mina recensioner av de böcker jag nämnt här ovan. Här är också en länk till samtliga böcker jag recenserat för barn mellan cirka 0-3 år.