Böcker om att hjälpa barnet med skolan och läxläsningen

Här kommer några boktips för dig som vill kunna stödja ditt barns skriv- och läsutveckling, eller kunna hjälpa barnet bättre med läxläsning och studieteknik.

Läslust i hemmet : så stödjer du ditt barns skriv- och läsutvecklingLäslust i hemmet – så stödjer du ditt barns skriv- och läsutveckling är skriven av Carina Fast och utgiven av Natur & Kultur. Boken vänder sig till föräldrar till barn mellan 0-9 år. Boken handlar om hur barn lär sig läsa och skriva, men boken tar också upp teman som att lyssna och tala, läsa bilder och symboler, högläsning, muntligt berättande, skriva och läsa i leken, barns eget skrivande och barns eget läsande. Fakta blandas med konkreta tips och råd. Fokus ligger på vad man som förälder kan göra i hemmet, allt ifrån hur man läser högt för barnen och väljer rätt böcker till hur man kan samtala om filmer och böcker och hur man kan se texter och bilder runt omkring sig i vardagen och hur dessa hjälper barnet i sin skriv- och läsutveckling. Boken är väldigt lättläst och pedagogisk skriven och det är lätt att ta till sig innehållet. Boken innehåller också många boktips för den som vill fördjupa sig mer i ämnet.

matematik-for-foraldrar-det-enkla-sattet-att-hjalpa-ditt-barn-med-mattelaxanMatematik för föräldrar är skriven av Rob Eastaway och Mike Askew. Det är en bok till alla de föräldrar som vill hjälpa sina barn med matteläxorna, men som tycker att det är krångligt. Här finns massor av tips och konkreta råd. Det finns pedagogiska förklaringar för både föräldrar och barn, vardagsmatematik, spel, lekar, huvudräkning och övningar för miniräknare. Dessutom finns det multiplikationstabeller, bråktal, decimalkomma, geometriska figurer och mycket annat av det som barnen förväntas lära sig i skolan. Därmed är boken ett utmärkt hjälpmedel både innan man sätter sig för att hjälpa barnen med läxorna men också under själva läxläsningen. Boken innehåller också genomgångar om räknelära och hur den har förändrats sedan vi själva gick i skolan, liksom information om vad läroplanen säger. Det är en innehållsrik och välbehövlig bok som också innehåller massor med konkreta exempel.

Uppmuntra lärande : så hjälper du barn att lyckas i skolanUppmuntra lärande – så hjälper du barn att lyckas i skolan är skriven av James Nottingham. Den här boken vänder sig inte enbart till föräldrar, utan också till personal i grundskola. Därför är boken mer fylld av fakta än av förklarande exempel. Boken handlar om hur vuxna kan stödja och utmana barn i alla åldrar att tänka på egen hand och hur det i sin tur ökar barnets självkänsla, uthållighet och förmåga att reflektera samt fatta genomtänkta beslut. Boken handlar om lärande, utveckling, förmågor, färdigheter, talang, intelligens, tankesätt, tänkande, beröm, självkänsla, utmaningar och nyfikenhet. Boken innehåller också förslag på uppgifter som ökar tänkandet och andra kognitiva förmågor. Är man intresserad av lärande, inlärning och barns utveckling är detta rätt bok.

Hjälp ditt barn med svenska genom hela grundskolan och gymnasietHjälp ditt barn med svenska genom hela grundskolan och gymnasiet är skriven av Camilla Lind och Jessica Rahm. Precis som bokens titel antyder så är detta en bok som är användbar under en väldigt lång tid. Den riktar sig direkt till dig som förälder. Dels är boken full med tips på hur du som förälder kan vara hjälp och stöd till ditt barn och dels fungerar boken som en uppslagsbok så att du själv enkelt kan sätta dig in i skolämnet svenska och de krav som ställs i ämnet idag. Boken innehåller allt ifrån info om hur man skriver en uppsats och hur man kan hjälpa sitt barn till bättre läsförståelse till fakta om skrivregler, studieteknik och grammatik. Jag gillar den här boken. Den är lättläst, informativ, konkret, handfast och väldigt användbar. Boken ingår dessutom i en serie där det också finns böcker inom bland annat ämnena matte, NO, engelska och studieteknik.

Andra roliga bokaktiviteter att göra tillsammans

Tänk på att böcker kan ge barnet upplevelser på flera plan. Även om du som förälder redan läser högt för ditt barn så finns det många andra roliga bokaktiviteter som ni kan göra tillsammans. Här tipsar jag om några. Fyll gärna på listan genom att skriva en kommentar till detta inlägg.

  • Gör egna böcker, antingen tillsammans med ditt barn eller som en överraskning till ditt barn. Skriv en egen saga, en berättelse om just er familj, en dagbok från er semesterresa, en bok om ditt barns favoritleksaker, en bok om familjens husdjur eller varför inte en födelsedagsbok till barnets födelsedag. Idag kan man enkelt göra sina egna fotoböcker på nätet som man kan komplettera med text. För att göra det ännu enklare kan du själv göra din bok på datorn eller för hand och klistra in bilder som barnet känner igen sig i.
  • Bjud in till bokkalas. Många barn idag har temakalas: cirkuskalas, prinsesskalas, djungelkalas eller kalas på simhallen. Varför inte skapa ett kalas på temat böcker. Kanske med en viss bok som tema där barnen kan klä ut sig till någon av karaktärerna. Låt gärna inbjudan, dekorationer, mat och godis följa temat.
  • Starta en bokklubb. Redan små bebisar kan delta i bokcirklar, vilket jag skrivit om tidigare med utgångspunkt i babybokprat och andra aktiviteter för bebisar och mindre förskolebarn på biblioteken. Men en bokcirkel eller bokklubb kan ni förstås också starta i bekantskapskretsen. Fundera ut vilken åldersnivå som är lämpligast och vad ni ska göra tillsammans på era träffar.
  • Skapa en läshörna. Se till att fixa en vrå där hemma där det är tillåtet att slappa och läsa, antingen ensam eller tillsammans. Fixa dit bokhyllor, madrasser, filtar, kuddar och en bra läslampa.
  • Ge bort en födelsedagsbok till ditt barn varje år. Det blir en rolig tradition. Glöm inte att skriva på pärmens insida vilken födelsedag och år det är och från vem som barnet fått boken.
  • Har du inte alltid tid för högläsning? Testa ljudböcker på cd eller via datorn/plattan/mobilen. Perfekt för att barnen ska varva ner lite grann t ex medan du lagar mat.
  • Lek med bokstäverna och språket så mycket ni kan. Prata med varandra i vardagen, sjung, lek med rim och ramsor, prata om bilderna i en bilderbok istället för att bara läsa texten, spela ordbingo, prova olika tonfall, betoningar, dialekter och rytmer när ni läser.
  • Spela in några av de böcker du läser högt för barnet så kan barnet lyssna medan du t ex lagar mat och inte har tid att läsa för barnet.
  • Hitta på nya berättelser till bilderna i barnets favoritbilderbok.
  • Håll koll på vilka aktiviteter som arrangeras av ert närmaste bibliotek och av andra kulturorganisationer i er närhet. Det är ofta sagostunder och barnteater, så passa på att gå dit när något intressant och lockande arrangeras.