Slottet av is

9163873729En dag hittar Minna en hemlig hissknapp i deras hiss. Den satt visserligen gömd bakom en elkabel, men hon tyckte att det var konstigt att hon inte sett den förut. När hon tryckte på hissknappen åkte hissen neråt med en väldig fart. När den så småningom stannade hade Minna hamnat i en helt annan värld, med en mormor som bjöd på goda köttbullar, en eldsprutande drake, en härskare och ett slott av is. Minna och hennes lillasyster Lo fick vara med om ett äventyr som de sent skulle glömma.

Slottet av is är en fartfylld och spännande fantasybok för slukaråldern. Men det som verkligen ger boken en extra dimension är systrarnas familjeförhållanden. De bor nämligen med en pappa som är som en vulkan. Ibland är han snäll och rolig, men när som helst kan han utan förvarning explodera och bli jättearg. Både mamman och systrarna tänker hela tiden på hur de ska bete sig för att inte reta upp honom. Jag som själv har levt i en sådan relation tänker på hur exakt och träffsäkert författaren har lyckats fånga känslan. Precis mitt i prick. Ett stort plus också för hur hon har skildrat relationen mellan systrarna. Minna skulle kunna göra vad som helst för lillasyster Lo. Precis vad som helst, för hon är ju världens finaste lillasyster. Men det skulle hon förstås aldrig säga till Lo 🙂 Ett stort plus till språket som påminner om Astrid Lindgrens. Och ett extra stort plus till de fina svartvita illustrationerna av Jonna Björnstjerna. Läs den här och använd den gärna som högläsningsbok eller varför inte diskussionsbok i en bokcirkel. Slottet av is är skriven av Janina Kastevik och utgiven av Bonnier Carlsen.

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 44

Veckans bokbloggsfragaDenna vecka har vi novemberlov/läslov där jag bor och Veckans bokbloggsfråga är därför kort och enkel – för att få mesta möjliga lästid såklart 😉

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga

Jag är nyfiken på att se hur ni gör för att markera vart ni är i en bok. Så den enkla frågan är: viker du hundöron eller använder du bokmärke? Gärna bildinlägg denna vecka – jag vill se massor av fina bokmärken eller andra smarta lösningar. 

Sju förtrollade kvällar

9789129695236_200x_sju-fortrollade-kvallarSju förtrollade kvällar är en annorlunda bok. Den handlar om Buster, som en kväll på väg hem från sin boxningsträning får vara med om en mystisk upplevelse. Utanför den gamla nerlagda biografen Elysium står nämligen en finklädd äldre herre som ger honom sju biobiljetter till sju olika kvällsföreställningar. Efter det börjar ännu fler mystiska och underliga saker hända. Tillsammans med sin nyfunna vän Saga får han utforska en helt ny värld, både i bions mörker och inombords. Boken handlar om vänskap, kärlek och magi, men också om att förlora någon man älskar, att bryta upp från det gamla välkända och att börja på något nytt.

Det här är en lågmäld, finstämd berättelse där det inte händer särskilt många stora äventyr, men där det händer desto mer inuti karaktärerna. Det här är en bok att sätta i händerna på de barn som känner sig lite vilsna och som behöver en trygg, hoppfull bok. Men också en bok för alla de bokslukare som uppskattar bra berättelser, gärna med lite övernaturliga inslag och med inslag av vänskap och kärlek. En sak jag gillar med den här boken är att det egentligen inte nämns särskilt mycket om var och när boken utspelar sig (om inte jag missat det helt då). Den skulle kunna utspela sig i nutid, likväl som för 20 år sedan eller om 20 år framåt i tiden. Och i nästan vilken slumrande småstad som helst. Eller är det bara jag som känner så?

Sju förtrollade kvällar är skriven av Mårten Sandén och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Pappa fnös till. Han tog ett steg närmare mig, öppnade munnen och skulle precis börja skrika när Lo sa:

”Det var en olycka. Faktiskt.”

”Det är inte vårt fel”, sa jag. ”Det är inte vårt fel att du jämt blir arg för minsta lilla.”

Pappa blinkade. Han stirrade först på mig, sedan på Lo. Han gapade fortfarande, men han sa ingenting. Han bara tittade på oss och han hade slutat torka på byxorna. Handen hängde slappt i luften. Det såg fånigt ut.

”Förresten har vi en stor flaska ketchup i kylen”, sa jag. ”Och jag tänker hämta den nu.”

Jag hällde massor av ketchup på tallriken. Det blev en stor röd, såsig klick.

”Vill du ha ketchup, Lo?” frågade jag.

Lo nickade.

Mamma hade fått röda fläckar på halsen. Hon öppnade och stängde munnen, som om hon skulle säga nåt. ”Jag… kanske också ska ta lite ketchup”, sa hon och sträckte sig mot flaskan.

Det var alldeles tyst runt matbordet.

9163873729Det här stycket kommer ur en fantasybok för barn som heter Slottet av is. Själva fantasyberättelsen är spännande och bra, den påminner dessutom lite om Astrid Lindgrens berättarstil. Men det som verkligen fångade mig var skildringen av huvudpersonernas hemsituation. Minna och Lo är systrar och lever med en pappa som kan bli arg för minsta lilla. Jag har själv levt i en sådan relation och igenkänningen är stor. Jag är fascinerad över hur väl författaren Janina Kastevik har lyckats skildra de känslorna och upplevelserna som man egentligen önskar att inga barn någonsin behöver vara med om, varken i någon bok eller i verkligheten. Samtidigt är det så viktigt att det skildras, eftersom det tyvärr är många barn som måste stå ut med liknande, och det är bra att de genom böckerna då får chansen att kunna känna att de inte är ensamma om sina upplevelser.

Recension av Slottet av is kommer imorgon.

Top Ten Tuesday

toptentuesday2

Veckans tema i Top Ten Tuesday är Halloween-relaterad freebie. Det innebär alltså att man får skriva sin lista på vad som helst som kan förknippas med Halloween. Eftersom temat i min utmaning Temaläsning 2016 passande nog är Skräck & spänning i november så har jag valt att min lista visar upp 10 skrämmande eller spännande böcker jag vill läsa i november:

dsc_1109

  1. Jag ligger lite efter med PAX-serien, så jag planerar att läsa del 4, 5 och 6 som heter Gasten, Bjäran och Näcken.
  2. Eviga glömskans allé – Ritta Jacobsson
  3. Spöksystrar är en helt ny serie av Mårten Melin. De två första delarna heter Ett spöke i klassen och Flickan på kyrkogården.
  4. Skuggan i väggen – Kerstin Lundberg Hahn
  5. Hemliga trean och blåbärsmysteriet – Sanna Juhlin
  6. Zombiefeber – Kristina Ohlsson som jag ju hört så mycket om.
  7. Glasbarnen – Kristina Ohlsson
  8. Sagolunden – Sofia Bergting
  9. Sal 305 – Ingelin Angerborn. En efterlängtad uppföljare.
  10. Det som hände i källaren – Rebecka Åhlund

 

Ni som läst några av dessa, tycker ni att jag gör ett bra val?

Fixa fina flätor

9789129697223_200x_flator 9789129700633_200x_flatfavoriter-tips-trender-tekniker

Flätor – steg för steg och Flätfavoriter – tips, trender och tekniker är två fina böcker från Rabén & Sjögren som handlar just om att fixa fina flätor. Författare till boken är Marie och Laura som är 16 år. Tillsammans har de gjort två böcker fyllda med enkla steg-för-steg-instruktioner till alla möjliga slags flätor och håruppsättningar. I Flätor – steg för steg kan man lära sig flätningens grunder, olika tillbehör som kan vara bra att ha, och lära sig klassiska flätor så som inbakad fläta, utbakad fläta, fiskbensfläta, spetsfläta, sidfläta och flätad håruppsättning. I Flätfavoriter – tips, trender och tekniker kan man till exempel prova på en hårsnoddsfläta, ormfläta, vattenfallsfläta, flätad krans, cornrows, blixtlåsfläta, sugrörslockar och knorrlockar. För varje frisyr i böckerna anges svårighetsgrad, tidsåtgång och vad man behöver för tillbehör (oftast bara en hårsnodd). Alla frisyrer visas också i både text och bild tydligt steg för steg hur man ska göra. De är indelade i olika svårighetsgrader, från enkla klassiska flätor som går snabbt att göra till mer avancerade håruppsättningar som kräver att man är van att fläta och har mer tid på sig. Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år, men jag tycker att de med fördel kan användas även av äldre, även vuxna.

Böckerna finns att köpa bland annat på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

Svart sommar och varm vinter

Svart sommar     Varm vinter

Böckerna Svart sommar och Varm vinter kallas för feelgood-skräckisar för barn mellan 9-12 år. Feelgood-skräckis låter kanske lite konstigt, men det är faktiskt en bra beskrivning på dessa böcker.

Svart sommar är den första boken i serien. Den handlar om Annie och hennes familj som består av mamma, bonuspappan Hakim och storasyster Wilma. Mamman ärver ett gammalt skruttigt torp mitt ute i skogen och bestämmer att hela familjen ska vara där över sommaren. Annie är säker på att det kommer att bli den värsta sommaren i hela hennes liv. Väl ute i torpet får Annie märkliga drömmar, drömmar som nästan känns verkliga. Dessutom händer det märkliga saker. Hon bestämmer sig för att ta reda på sanningen om huset…

Varm vinter är den andra boken i serien. Även denna handlar om Annie, men nu är familjen tillbaka i stan igen och boken utspelar sig till stor del på Annies skola. Man kan tro att saker och ting skulle falla tillbaka till det normala igen och att livet skulle vara lugnare nu, men tvärtom. I skolan går brandlarmet hela tiden, samma person dyker upp på olika konstiga ställen och någon lägger ett gammalt halsband i Annies låsta skåp. Två gånger. Dessutom uppträder Annies bästa kompis konstigt och killen hon är kär i blir plötsligt ihop med någon annan. Vad är det som händer?

Det här är två riktiga sträckläsarböcker. De är lättlästa och har ett bra driv som gör att det är svårt att lägga ifrån sig dem. Dessutom är de såväl mysiga som spännande, roliga som skrämmande. Samtidigt. När det gäller själva ”spökhistorien” så föredrar jag Svart sommar eftersom den känns mer skrämmande och realistisk på något sätt. Men annars föredrar jag Varm vinter, framförallt eftersom den tillförde ett nytt tema, nämligen kärlek, som inte fanns med i den första boken, och det tillförde verkligen något extra. Åsa Anderberg Strollo är en erfaren författare, vilket märks och jag gillar verkligen hennes språk. Ett stort plus också för omslagen som passar så bra ihop, sånt gillar jag! Det skulle inte förvåna mig om dessa två böcker ständigt är utlånade på skolbiblioteken. De rekommenderas varmt.

Svart sommar och Varm vinter är utgivna av Alfabeta bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

En väktares bekännelser

En väktares bekännelser (häftad)Jag fick förfrågan från författaren Elin Säfström ifall jag ville läsa och recensera hennes bok En väktares bekännelser som är utgiven av Gilla förlag. Boken beskrevs som ”en humoristisk ungdomsroman som blandar nordisk folktro med modern fantasy i Stockholmsmiljö, en spännande berättelse, full av trolldom och mystiska väsen”. Jag är ju inte helt såld på fantasy, men jag blev såld på den beskrivningen. Nu har jag läst boken – och jag gillade den!

Boken handlar om Tilda, 15 år, som tillsammans med sin mormor är den enda väktaren i Stockholm. Det innebär att de har ansvaret för att stadens rådare, det vill säga sagoväsen, sköter sig. Inte nog med att Tilda ska gå i skolan och leva tonårsliv med allt var det innebär (vänner, killar…), hon ska också ha ansvaret för jordvättar, troll, älvor, häxor och en massa andra väsen som ställer till oreda. Nu är dessutom mormor uppe i Norrland för att lösa ett problem med jättar, så Tilda är helt ensam med ansvaret i Stockholm.

Det är tillräckligt mycket realism med i boken för att jag ska tycka om den. För Tilda är det fullt normalt att se alla sagoväsen och det gör att även jag som läsare tycker att storyn känns trovärdig. Tilda ställs mot en utmaning, vilket triggar igång spänningen och det gör att det blir svårt att sluta läsa. Samtidigt är den inte förutsägbar, utan man hålls på halster ända tills upplösningen. Boken är väldigt lättläst och snabbläst, en riktig sträckläsarbok. Det här är en ungdomsbok, men som även en vuxen kan uppskatta. Ett stort plus också för det rappa språket och den stora mängd humor som finns i boken. Jag rekommenderar den varmt, även till de som inte i vanliga fall brukar läsa fantasy.

Det enda jag stör mig lite på är författarens sätt att nämna Norrland. Jag som ju bor i de norra delarna av landet upplever rätt ofta att det som räknas är huvudstaden och de södra delarna av landet, Likaså att man ofta buntar ihop hela norra Sverige till en och samma region, trots att det är en enorm yta som faktiskt består av nio landskap. Skriver man ut Stockholm som en enskild plats och inte skriver exempelvis Södermanland eller för den delen Svealand, så kan man också skriva den exakta platsen i Norrland och inte hänvisa till hela landsdelen tycker jag. Nu blev jag kanske lite väl lokalpatriotisk här, och egentligen är det inte en så stor grej i sammanhanget, men å andra sidan så är det här också det enda negativa med boken, så se till att läsa den nu 🙂

En väktares bekännelser finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Full fart, Uppfinnarjohanna

9789188347084_200x_full-fart-uppfinnarjohannaHär kommer UppfinnarJohanna var en av förlaget Olikas första böcker och den blev snabbt en succé. Nu är tredje boken om den uppfinningsrika Johanna här: Full fart, UppfinnarJohanna.

Boken inleds med att Johanna och hennes syskon varje dag upplever samma sak – när de ska gå hem från skola och förskola tar orken slut. De har sprungit och lekt hela dagen, men nu orkar de inte ett enda steg till. Johanna vill hitta en lösning på problemet och börjar uppfinna. Simsala kanin – en slippa-gå-maskin!

Här möter vi en fantasifylld och uppfinningsrik stark tjej, som hennes småbröder ser upp till. Hon är orädd och tuff, och dessutom har hon ett stort självförtroende. Hon låter sina småbröder hjälpa till, men är noga med att det är hon som står för själva uppfinnandet. Hon är en bra förebild framförallt för småtjejer som kanske kan behöva ta för sig lite mer. Men det är en bra bok för alla att läsa. Dessutom får man möjlighet att lära sig lite mer om olika verktyg och inspireras till eget skapande. Boken illustreras med färgglada inkluderande bilder.

Full fart, UppfinnarJohanna är skriven av Ann-Christine Magnusson och illustrerad av Lovisa Lesse. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det finns också en pysselbok med UppfinnarJohanna att köpa, där man kan färglägga, rita, pyssla, lösa korsord och dessutom finns både en klippdocka och en sprattelgubbe med. Greja och rita med UppfinnarJohanna heter pysselboken.

 

Barnboksbloggen via Instagram

Största kartongen med recensionsexemplar jag fått på mycket länge. Nu blir det mycket läsning och många recensioner kommer på bloggen framöver.
%d bloggare gillar detta: