Konsten att skriva en bästsäljare

Konsten att skriva en bästsäljare (pocket)Konsten att skriva en bästsäljare vänder sig till den som vill skriva en vuxenroman som verkligen säljer bra. Det är en konkret skrivhandbok som fokuserar på exempelvis vilka genrer som bäst går hem i Sverige, vilka idéer som är bäst gångbara, hur man befolkar en bästsäljare, vilka miljöer som funkar bäst, vad man ska tänka på när man skriver, om själva skrivprocessen, hur man lyckas få boken att bli utgiven och till sist hur man lyckas sälja den. Fokus i boken ligger som ni ser på att verkligen lyckas som författare och hur man blir den där författaren vars böcker blir kända och lästa av massor av människor. Självklart kan man ta åt sig av råden oavsett vilka mål man har med sitt skrivande, men finns det inte ett ordspråk som säger att man ska sikta på att nå molnen för att vara säker på att åtminstone nå trädtopparna?

Det här är en lättläst, handfast och innehållsrik bok som verkligen innehåller många tips för en blivande författare. Ett stort plus också för alla de intervjuer och tips från några av Sveriges mest lästa författare. Rekommenderas varmt!

Konsten att skriva en bästsäljare är skriven av Lina Wennersten och Katarina Lagerwall. Den är utgiven av Alfabeta och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skriv som en nobelpristagare

Skriv som en Nobelpristagare : från Selma Lagerlöf till Alice MunroDet är många som drömmer om att kunna skriva. Och många som skriver kanske drömmer om att kunna skriva lika bra som de som fått Nobelpriset i litteratur. I boken Skriv som en Nobelpristagare får man chansen att inspireras och lära sig just från dessa mästare. I boken fokuseras det på tio Nobelpristagare, från Selma Lagerlöf, vidare till Ernest Hemingway, Herta Müller, Alice Munro och många fler. Boken visar att det finns lika många sätt att skriva på som det finns pristagare. Men samtidigt också på att det finns något att lära från alla skribenter.

I en kurs som jag läst betonade läraren att skrivande och läsande är intimt sammanbundet. De flesta författare är också läsande människor och många gånger hämtar man just sin inspiration från det man läst tidigare. Skriv som en Nobelpristagare är ett tydligt exempel på detta. Det här är ingen typisk skrivhandbok. Istället är det här en perfekt bok för den som älskar såväl läsande som skrivande och som gärna vill läsa mer och utvecklas inom båda områdena. För varje Nobelpristagare som tas upp i boken får man läsa om deras biografi, men också om deras stildrag och dessutom finns det kommentarer från författarkollegor och övningsuppgifter. Det finns också boktips för den som vill läsa vidare om eller av respektive Nobelpristagare.

Boken är skriven av Kristian Fredén som är författare och litteraturkritiker samt bibliotekarie på Svenska Akademiens Nobelbibliotek i Stockholm. Tidigare var han ämnesexpert i litteratur på Nobelmuseet. Man märker tydligt hur stora kunskaper han besitter om Nobelpristagarna och Skriv som en Nobelpristagare är en välskriven, intressant och lärorik bok. Den är utgiven av Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

#författarboken

# författarboken : från idé till releasefest

#författarboken – från idé till releasefest innehåller, precis som titeln antyder om, det mesta för den som har författardrömmar. Här kan man läsa om bokidéer, drivkrafter för skrivandet, att skriva synopsis, redigering och liknande. Men där många andra skrivhandböcker dröjer sig vid själva skrivandet, innehåller skrivövningar, tips för persongalleriet, miljöskildringar, att börja och sluta en berättelse, genrer och mycket annat, så handlar inte den här boken endast om själva skrivandet, utan också om livet som författare. Boken tar nämligen också upp teman som marknadsföring, vad lektörer och redaktörer kan bidra med, traditionell förlagsutgivning, egen bokutgivning, e-böcker, ljudböcker, lansering, sälj, mässor, agenter och mycket annat som handlar om att marknadsföra, sälja och nå ut med sin bok.

Här finns alla tipsen man kan behöva oavsett om man redan har gett ut några böcker eller drömmer om att debutera. Boken är lika relevant oavsett om man vill ge ut sin bok själv eller om man vill bli antagen av ett traditionellt förlag. Ett stort plus är att boken ger en realistisk bild över dagens föränderliga bokbransch. Boken känns väldigt aktuell och uppdaterad. Dessutom tycker jag att den fyller ett tomrum eftersom den tar över där de flesta andra skrivarböcker slutar. Förr slutade författarens arbete ofta när en bok gavs ut, men så är det inte idag och det är just detta som #författarboken skildrar. Jag rekommenderar den här boken varmt och dessutom rekommenderar jag att läsa den redan under själva skrivandet. Ju tidigare man kommer in i tänket med marknadsföring, sälj och att bygga ett varumärke, desto bättre tror jag nämligen att man lyckas sedan också när boken väl är klar och ska nå ut.

#författarboken är skriven av Kristina Svensson och utgiven av Litet förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Att skriva för barn

Så skriver du för unga   Skriva barnbok

Den senaste tiden har det kommit ett par handböcker för den som vill skriva för barn och ungdomar. Två av dem är Så skriver du för unga och Skriva barnbok.

Så skriver du för unga är skriven av författaren och skrivläraren Ylva Carlsdotter Wallin. Boken vänder sig till den som vill skriva skönlitterärt för unga läsare. I boken guidar författaren läsaren in i barnlitteraturens värld. Man får veta vad som skiljer barnlitteratur från vuxenlitteratur, och vad skillnaden är mellan att skriva för barn respektive för vuxna. Författaren delar också med sig av skrivverktyg, inspiration och tips genom hela processen från idé tills det är dags att kontakta förlag. I boken finns också mängder av skrivövningar, exempel från barnböcker samt intervjuer med författare som delar med sig av sina idéer och tankar kring att skriva för unga. Boken är lättläst och väldigt inspirerande. Jag tycker hemskt mycket om den och rekommenderar den varmt.

Så skriver du för unga är utgiven av Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Skriva barnbok är skriven av författaren och skrivkursledaren Annika J. Nasiell. Det är en bok som är liten till formatet och väldigt lättläst. Därför passar den också för unga som vill skriva för unga. Även denna bok guidar läsaren från idé till utgivning och även här finns det information om skillnaden mellan barn- och vuxenböcker, tips och råd, övningar och intervjuer. Innehållsmässigt så finns alltså samma delar med som i Så skriver du för unga. Men eftersom denna bok endast har ett hundratal sidor i ett litet pocketformat, medan Så skriver du för unga är nästan dubbelt så stor och har dubbelt så många sidor så går den mer in på djupet. Dock får man ändå många tips och råd och dessutom är övningarna väldigt användbara, så jag rekommenderar även Skriva barnbok för den som gärna vill skriva skönlitterärt för barn och unga. Vill man bli inspirerad eller bara nosa på ämnet fungerar Skriva barnbok bra för att sedan fördjupa sig i Så skriver du för unga.

Skriva barnbok är utgiven av Unga Lava och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Temasöndag: Skrivhandböcker

 

temasondag

Dags för en ny kategori på bloggen: Temasöndag. Tanken är att jag då och då ska ha en temadag med fokus på vissa ämnen eller författarskap och då samla ett antal inlägg eller recensioner om just detta. Jag vågar inte lova att det blir varje söndag, men då och då kommer i alla fall denna kategori att dyka upp här på bloggen. Ett bra sätt att samla inlägg och recensioner som handlar om samma sak, men också ett bra sätt att lära känna mig bakom bloggen tänker jag, eftersom ni får en liten inblick i sådant som jag är intresserad av.

Jag älskar att skriva och jag älskar att läsa böcker om skrivande. Som ni ser på bilden nedan så har jag samlat på mig en hel del skrivhandböcker under årens lopp. Och det senaste året har det getts ut ännu fler böcker om skrivande, så jag tänkte att det skulle passa bra att ha det som tema idag. Under dagen kommer det alltså ett gäng recensioner av böcker som handlar just om skrivande, så håll utkik.

dsc_1006