Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Dagsarkiv: 14 oktober, 2016

Gör det själv-böcker för barn

Baka : steg för steg Laga : steg för steg Fixa : steg för steg Odla : steg för steg Kalas : Steg för steg

Jag tror inte någon har missat de underbara böckerna i Clara Lidströms och Annakarin Nybergs gör-det-själv-serie för barn. Hittills har fem titlar i serien utkommit.

Baka steg för steg är en bok för barn som gillar att baka och pyssla i köket. Den innehåller en rad olika enkla recept som barn själva kan baka. Här hittar man till exempel chokladbollar, kolakakor, blåbärsmuffins, krispkakor, radiokaka, koppkaka och vinbärspaj. Enkla välkända bakverk. Det som är nytt med den här boken jämfört med många andra bakböcker för barn är dock presentationen, där varje bakverk presenteras med tydliga illustrationer plus foto och dessutom ett pedagogiskt, enkelt steg för steg recept. Tanken är att barn ska kunna använda boken så mycket som möjligt på egen hand utan de vuxnas inblandning, dock måste de vuxna nog ändå finnas i närheten för de yngre barnen, framförallt om det ska gräddas eller användas elvisp.

Laga steg för steg är uppföljaren till Baka steg för steg. Den kom precis nu i september så jag har inte hunnit titta på den ännu, men den handlar förstås om matlagning.

Fixa steg för steg innehåller pyssel av alla de slag. Här får barnen lära sig att pyssla saker av sådant som oftast finns hemma, till exempel styltor, bokmärke, postlåda, spargris, klocka och pennställ. Det som är kul är att det är en väldig blandning på pysslen, en del gör man i papper, andra kräver limpistol eller hammare. Men de flesta pyssel kan man enkelt göra med sådant som finns hemma. Styltorna till exempel gör man av ett par konservburkar och en tom vällingkartong förvandlas till en postlåda.

Odla steg för steg handlar som titeln avslöjar förstås om odling. Här får barnen lära sig att enkelt odla exempelvis pelargoner, tomater, solrosor och potatis. Men det finns också annat pyssel man kan göra av naturmaterial, som fågelmat, namnstenar och bönspel. Även här är det enkla beskrivningar som det är tänkt att barnen ska kunna följa på egen hand.

Kalas steg för steg är en bok fylld med roliga recept och pyssel för den skojigaste festen. Tanken är att barnen själva ska kunna baka kalasgodiset och fixa kalaspysslet inför kalaset. De vuxna ska hålla sig borta så mycket som möjligt – ända tills du ska använda ugnen eller något vasst verktyg där deras hjälp kan vara bra att ha – skriver författarna i sin inledning. En del av pysslen i boken kan också kalasdeltagarna göra tillsammans under själva kalaset. I boken hittar man till exempel steg för steg beskrivningar till vimplar, partyglasögon, popcornstrutar, partyhattar, godiskola, bål och femkamp. Allt presenteras med tydliga illustraioner och enkla beskrivningar. Det mesta tillverkas också med saker som redan finns i hemmet, så det krävs inga avancerade redskap, dyra material eller ingredienser. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men fungerar även för lite äldre barn. De allra yngsta barnen i målgruppen kan behöva en viss hjälp av vuxna för att förstå beskrivningarna och recepten beroende på hur stor läsvana man har och hur stor köksvana man har.

Böckerna är utgivna av Rabén & Sjögren och finns att köpa på Adlibris (här, här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här, här och här).

När man sorterar böcker och det inte finns plats att lägga dem någon annanstans än på golvet och treåringen kommer in och frågar ”men mamma, leker du Inte nudda golvet”?

from Instagram: {url}

Lästips: Kalas och katastrof som är en riktig liten pärla! Recension kommer på söndag på barnboksbloggen.se #fb

from Instagram: {url}

Fröet

FröetFröet kom hem till min som recensionsexemplar för några veckor sedan. Det var ingen omedelbar förälskelse, men nu när jag bläddrat i den några varv till har jag insett dess storhet. Det är en väldigt speciell bok som riktar sig till barn mellan 3-6 år, men jag kan säga att den fungerar lika bra för alla åldrar även vuxna.

Det som framförallt utmärker Fröet är att det är en ordlös bilderbok. Allt som händer i boken händer alltså i bilderna och i läsarens egen fantasi. Handlingen är enkel, men rymmer ändå en hel berättelse. Boken börjar med att vi möter en pojke som med hjälp av ett magiskt frö, en flaskpost och en nypa tur lyckas få en efterlängtad vän. Han skickar nämligen ett frö via flaskpost till en flicka som sitter fast på ensamhetens ö och tack vare fröet kan hon odla en växt som sträcker sig över havet som håller dem isär.

Bokens illustrationer går i svart, vitt och grått. Kanske låter det tråkigt, men jag lovar, det är det inte. Det finns hur många detaljer som helst att förlora sig i och eftersom berättelsen är ordlös kan man skapa sin egen berättelse. Vid varje gång man bläddrar i boken upptäcker man något nytt eller så far tankarna iväg åt ett annat håll än förra gången och vips så är det en helt ny berättelse. Och det är just detta som är bokens storhet. Hur boken kan upplevas totalt olika beroende på vem som läser den och när man läser den. Och att man inte behöver en massa ord för att uppleva en hel berättelse. Det är fascinerande! Att sedan illustrationerna är magiskt vackra är inte heller helt fel. Ta gärna en titt på Fröet, jag tror att den kommer att fascinera många, både stora och små.Titta bara på bilderna nedan. Tre av bokens illustrationer som förmedlar en hel berättelse!
dsc_1036

dsc_1037

dsc_1038

Fröet är skapad av Jennie Ekström. Den är utgiven av Natur & Kultur och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.