Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Dagsarkiv: 16 oktober, 2016

Kalas: fest för stora och små

c6c5c0ac67c6ef9a9f0e8e712a72d319Som förälder drömmer man ofta om att anordna ett roligt och annorlunda kalas för sitt barn. Det vanligaste är väl att man har födelsedagskalas när någon fyller år, men man kan också ha andra slags kalas, som en spökfest eller ett sjörövarkalas. Kalas! Fest för stora och små skriven av Anna Gardberg, Anna-Maria Stawreberg och Malin Nuhma (Prisma förlag) är en härligt inspirerande bok om alla slags kalas.

Författarna delar med sig av sina bästa kalastips när det gäller allt från dekorationer och teman till mat och lekar. Många praktiska råd och konkreta tips får man ta del av, men också steg för steg instruktioner till hur man skapar en minnesvärd fest. Boken är väldigt lockande och inspirerande, jag får direkt lust att skapa en fest för mitt barn. Det jag tycker är extra bra med boken är att författarna förmedlar att man inte alls behöver lägga ner jättemycket tid och pengar för att skapa det ultimata kalaset utan det kan räcka med att bara göra en cykelutflykt med knytkalas. Tyngdpunkten ligger på att träffas och umgås, inte att föräldrarna ska överträffa varandra med bästa kalaset. Kalas – Fest för stora och små är en väldigt bra och användbar bok för föräldrar med barn i olika åldrar.

Kalas steg för steg

Kalas : Steg för stegKalas steg för steg är en bok fylld med roliga recept och pyssel för den skojigaste festen. Tanken är att barnen själva ska kunna baka kalasgodiset och fixa kalaspysslet inför kalaset. De vuxna ska hålla sig borta så mycket som möjligt – ända tills du ska använda ugnen eller något vasst verktyg där deras hjälp kan vara bra att ha – skriver författarna i sin inledning. En del av pysslen i boken kan också kalasdeltagarna göra tillsammans under själva kalaset. I boken hittar man till exempel steg för steg beskrivningar till vimplar, partyglasögon, popcornstrutar, partyhattar, godiskola, bål och femkamp. Allt presenteras med tydliga illustraioner och enkla beskrivningar. Det mesta tillverkas också med saker som redan finns i hemmet, så det krävs inga avancerade redskap, dyra material eller ingredienser. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år, men fungerar även för lite äldre barn. De allra yngsta barnen i målgruppen kan behöva en viss hjälp av vuxna för att förstå beskrivningarna och recepten beroende på hur stor läsvana man har och hur stor köksvana man har.

Kalas steg för steg är den fjärde delen i Clara Lidströms och Anna-Karin Nybergs gör-det-själv-serie för barn. Den är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Bästa kalaset

Bästa kalasetBästa kalaset är skapad av en av mina barnboksförfattarfavoriter, nämligen Linda Palm. Boken handlar om Majken som ska ha kalas. Hon blåser upp ballonger och förbereder för att hennes kalas ska bli det bästa möjliga. Nu är allt redo. Men varför kommer ingen? Har kompisarna glömt bort? Vill de inte komma? Men då kommer hon på. Hon har ju inte varit så sjysst mot kompisarna de senaste dagarna. Och nu inser hon att det är därför de inte kommer. Istället för bästa kalaset blir det värsta kalaset. Som tur är så har Majken fiffiga kompisar som visar att de är verkliga vänner trots allt. Och födelsedagen blir riktigt bra till slut.

Bästa kalaset är en bilderbok för barn mellan 3-6 år. Den ingår i en serie som heter Fiffiga kompisar och i slutet av boken finns lite diskussionsfrågor kring ämnet, exempelvis ”Har du varit med om att inte bli bjuden någon gång”. Perfekta för förskolan att diskutera kring efter att man läst boken. Men även för en förälder som läst boken för sitt barn förstås. Boken har underbara färgglada illustrationer av Johanna Lundqvist Björn.

Bästa kalaset är utgiven av Idus förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

När prinsessor har kalas

När prinsessor har kalas är en bok i den spännande serien om prinsessor av Per Gustavsson. Men den här boken är lite annorlunda. Medförfattare till boken är Ylva Sandberg och Carolina Bruce. Boken är utgiven av Natur & Kultur. Det som skiljer den här boken från de övriga är att man får gott om kalastips i boken.

Boken handlar om att prinsessan ska ha kalas. Hon vaknar av att det ringer på dörren och där står alla hennes kompisar, redo för ett riktigt kalas. Problemet är att prinsessan helt har glömt bort sitt kalas. Nu får hon fullt sjå att ordna alla förberedelser. Boken innehåller en spännande och rolig berättelse, men förutom berättelsen så finns det tips på lekar, mat, dekorationer och annat som kan vara bra att ha koll på ifall man ska anordna ett eget kalas.

Millas kalastårtor

De flesta är nog överrens om att en tårta är ett måste på barnkalaset. Kanske har man en favorittårta som man alltid gör när det vankas fest i familjen. Kanske vill man istället förnya sig och inspireras av nya recept? Då är boken Millas kalastårtor perfekt. Den innehåller massor av recept på goda, fantasifulla och unika tårtor. Dessutom finns andra slags kalasrecept, bakpyssel och massor av tips och råd för festfixaren.

Det finns tårtor för alla smaker och alla typer av barnkalas. Eller vad sägs om Ufotårta, Popcorntårta, Kalabaliktårta, Självlysande tårta eller Bajstårta?! Trots alla fantasifulla och spännande namn så är tårtorna förvånansvärt enkla att göra. Till varje tårta finns tydliga beskrivningar och inspirerande bilder. Boken innehåller också gott om tips på fyllningar, glasyrer, dekorationer, kalaspyssel, kalasprylar och andra bra tips. Dessutom finns ett värdefullt avsnitt om allergier. Millas kalastårtor är ett måste för alla barnfamiljer!

Fixa festen själv

Fixa festen själv!Fixa festen själv är också en kalasinspirationsbok som vänder sig till barn. Men till skillnad från Kreativa Karins kalas som jag skrev om tidigare idag så vänder sig denna bok till lite äldre barn, 9-12 år. Dessutom ligger fokus här inte på pyssel utan på mat och bakverk. Boken är indelad i sju olika teman: fredagsmys, alla hjärtans dag, påskfest, kakkalas, halloween, julfest och fixa presenten själv. Här har man alltså tips för hela året. Dessutom finns ett avsnitt som handlar om hur man kan göra ätbara presenter att ge bort om man själv blir bortbjuden. I början av boken finns också lite tekniska saker förklarade, som att sikta, spritsa, stansa och att färga socker.

Det är verkligen kreativa och roliga tips i boken – eller vad sägs om sushigodis, äppelbilar, fruktpizza, cupcake med kärleksbrev, medalj till bästa kompisen, strösselgraffitti, jordgubbsgubbar, äggugglor, mazarinblommor, spindelsoppa, korvmumier och godisgurka. Tanken är att barnen själva ska kunna fixa allt i boken. Jag tycker dock att det krävs att de har viss köksvana och har koll på hur man följer ett recept alternativt en hjälpande förälder.

Fixa festen själv är skriven av Anna Lycke, utgiven av Speja förlag och finns bland annat och köpa på Adlibris och på Bokus.

Bodils kalas

Bodil fyller år, då måste man ha kalas! Med tårta och ballonger och lekar och… Men tänk om ingen kommer? Pirrigt, tycker Bodil.

Bodils kalas är en bilderbok skriven och illlustrerad av Lena Due Jensen och utgiven av Alfabeta. Boken handlar om Bodil som fyller år. Hennes mamma vill ha kalas för henne, men Bodil själv är inte så sugen på det. Hon är orolig för att ingen ska komma. Och för att alla ska ha tråkigt. Och så gillar hon ju inte ens tårta. Men så kommer kompisarna och leken drar igång. Det visar sig att kalas kanske inte var en så dum idé trots allt. En charmig och rolig bilderbok med färgglada bilder. Tanken är att det ska bli fler böcker om Bodil och det ser jag fram emot.

Barnboksbloggen på Facebook & Instagram

Ni missar väl inte att Barnboksbloggen numera också finns på både Facebook och på Instagram.

Facebook: Barnboksbloggen

Instagram: Barnboksbloggen

Kalas och katastrof

Kalas och katastrof (inbunden)Kalas och katastrof ingår i den nya serien Vänner 4-ever som handlar om livet på lågstadiet och om vänskap. Boken är en så kallat lätt att läsa-bok, vilket innebär att den vänder sig till nybörjarläsarna med lite större text och många bilder. Dock inte till de absolut nyaste nybörjarläsarna utan de som kommit lite längre med läsningen, men som fortfarande behöver lite enklare böcker.

Boken handlar om Emilia som äntligen fyller år. Nästan alla andra i klassen har fyllt redan, men nu är det hennes tur. Hon har tänkt på sitt kalas hela sommarlovet, vilka hon ska bjuda, vad de ska leka och vad de ska äta. Hon tänker bjuda alla tjejerna i klassen. Och hon har gjort 9 inbjudningskort, ett till var och en av tjejerna i klassen. Trodde hon i alla fall. Hon hade glömt bort Julia, den nya tjejen i klassen som började förra veckan! Åh vad Emilia skäms. Julia är ledsen, fröken tröstar henne och kompisarna tittar argt mot Emilias håll. När Emilia går hem känns det inget bra i magen och hon har svårt att somna den kvällen. Men som tur är så händer något oväntat dagen därpå, tack vare Emilias pappa och Julias mamma. Slutet gott, allting gott.

Det jag gillar med Kalas och katastrof är att författaren Marie Oskarsson verkligen lyckats fånga barnens känslor. Jag kunde verkligen känna Emilias ångest när hon insåg att hon glömt Julia, hennes ensamhet och utsatthet när klasskompisarna vände sig mot henne, men också den genuina glädje hon kände i slutet av boken när allt hade löst sig och hon dessutom fick en bästis på köpet. Otroligt bra skrildrat och en välskriven bok. Illustrationerna av Helena Bergendahl är också väldigt fina, uttrycksfulla och samspelar perfekt med texten. Hoppas det snart kommer fler böcker i serien.

Kalas och katastrof är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det smakar kalas

Det smakar kalas är en ny bok i serien om Liva skapad av Pernilla Gésen. Serien om Lova kom till då Pernilla saknade böcker för de minsta barnen om sådant som är centralt i deras liv, nämligen att använda deras sinnen: lyssna, känna, smaka och se.

I Det smakar kalas så hänger det förväntan i luften. Lova och katten tittar på när pappa blåser upp ballonger. De förbereder en fiskdamm. Lova badar och gör sig fin. Snart vankas tårta. Hur smakar det? Det smakar kalas!

Det här är en bilderbok för de minsta barnen, mellan 0 och 3 år. Boken har ett rytmiskt och poetiskt språk, stämningsfulla och charmiga illustrationer och ett behändligt format. Precis som tidigare böcker i serien så får vi ta del av Lovas vardag och situationer som alla kan känna igen sig i. En rolig och lite annorlunda bok som tål att läsas många gånger. Boken är utgiven av B. Wahlströms förlag.