Pysselböcker för barn

Här har jag samlat ihop ett gäng pysselböcker för barn. Perfekta julklappar, även om det än så länge är en bit kvar till jul.

Rödluvan pysselbok : Gör din egen teater Snövit pysselbok : Gör din egen teater Askungen Pysselbok : Gör din egen teater

Ovanstående böcker ingår i en serie som heter Sagoteatern. Det finns tre böcker, Snövit, Askungen och Rödluvan. Varje bok, eller häfte kanske man ska säga, innehåller en teaterscen, figurer, kläder till figurerna, rekvisita, berättarkort och biljetter. Med hjälp av böckerna kan barnen alltså skapa sin egen klippdocksteater och spela upp en alldeles egen föreställning. En jätterolig idé som kan roa barnen i många timmar. Enda nackdelen är väl att teatern och figurerna inte är så hållbara eftersom de bara är i lite styvare papper. Böckerna vänder sig till barn mellan 3-6 år. De finns att köpa bland annat på Adlibris (här, här och här) samt på Bokus (här, här och här).

Jag grejar alltså finns jag : fixa, sy, baka, tova, läs, bygg, odla! Kreativt pyssel : skapa-uppträd-lek Garna med Tuva

Jag grejar, alltså finns jag är skriven av Elin Ek och utgiven av Bonnier Carlsen. Boken innehåller förslag på pyssel man kan fixa, sy, baka, läsa, tova, bygga och odla. En mängd olika skapartekniker alltså och det är en bra variation på pysslen. Det mesta kan man göra av material som redan finns hemma. Barnen kan sy sin egen kudde med lönnfack, väva en matta, armsticka en halsduk, baka en chokladbollstårta, tillverka ett dagboksskåp, trycka på sina gympadojjor, fixa grejapengar, tova en tröja, baka experimentlimpa, brodera mobilskal och mycket mer. Det som är kul med boken är att den innehåller såna pyssel som barnen faktiskt kan ha användning av, antingen själv eller för att ge bort. Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Den finns bland annat att köpa på Adlibris eller på Bokus.

Kreativt pyssel – skapa, uppträd, lek är skriven av Mona Norén Benckert och utgiven av Idus förlag. Här i finns förslag på pyssel som antingen barn kan pyssla ihop själva eller som man som vuxen kan pyssla till sina barn eller tillsammans med sina barn. Pysslen är alltså i olika svårighetsgrad. Det finns allt ifrån att vika en papperssvala, göra strumpdockor och en spökdräkt till att göra sin egen dockteater, fiskdamm, fotbollsmål, trolleristav, käpphäst och tygkoja. Det som jag gillar med den här boken är att man som vuxen får många tips på saker man kan göra åt eller med sina barn, och som barnen sedan kan leka och roa sig med under lång tid framåt. Allt presenteras i tydliga steg för steg anvisningar och lekfulla illustrationer. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Garna med Tuva är skriven av Sofi Hjort och Lisa Moroni. Den är utgiven av Rabén & Sjögren. Här presenteras Tuva och hennes marsvin Semlan och Bullen. Tuva har fått en hel korv med garner i alla möjliga färger. Som tur är så vet Tuva massor av saker man kan göra med garn. Hon visar hur man kan göra exempelvis påskkycklingar, en bläckfisk, armband och garntomtar. Dessutom får man lära sig många tekniker, så som att virka, sticka, väva, påta eller laga med barn. Det finns också en del roliga fakta om garn. Illustrationerna är fantastiska och texterna pedagogiska och lättlästa. En härlig bok som verkligen uttrycker kärleken till garn och allt det fantastiska man kan göra med garn. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Mina husdjur : 10 gulliga djur att vika ihop och leka med Rita och pyssla : rita, färglägg, fantisera Klura och pyssla : färglägg, räkna, skriv

Mina husdjur är ett tjockt häfte som innehåller 10 gulliga djur med tillbehör som barnen kan vika ihop och leka med. Det är alltså ett slags klippdockor fast djur istället och här finns bland annat hund, katt, hamster, sköldpadda och diverse andra djur. Det enda man behöver är ett limstift. Boken är utgiven av Pagina förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Rita & pyssla samt Klura & pyssla är målar- och pysselböcker för barn mellan 3-6 år som är fria från begränsande stereotyper. De påminner om vanliga pysselböcker för barn med bilder att färglägga, roliga pyssel och enkla skriv- och räkneuppgifter. Det som är unikt med dessa böcker är att de följer Olika förlags devis: ut med stereotyper, in med möjligheter. Här är det till exempel en tatuerad man som vattnar blommor, två killar som kramas, en tjej i slöja som sparkar boll, men också massor av figurer som varken är han eller hon. Ett plus för att det finns så många ”ofärdiga” bilder som det är tänkt att barnen själva får rita färdiga, vilket uppmuntrar deras kreativitet. Pysselböckerna finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 42

Veckans bokbloggsfragaI denna Veckans bokbloggsfråga är jag nyfiken på vad er omgivning tycker om ert bloggande.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga

Hur ser din familj och dina vänner på ditt bloggande och läsande? Är de nyfikna, stöttande och glada för ditt intresse eller tycker de att det tar alldeles för mycket tid och energi? Hur bemöter du detta i så fall? Ser du själv till att prioritera ditt intresse även om omgivningen inte är stöttande? 

%d bloggare gillar detta: