En väktares bekännelser

En väktares bekännelser (häftad)Jag fick förfrågan från författaren Elin Säfström ifall jag ville läsa och recensera hennes bok En väktares bekännelser som är utgiven av Gilla förlag. Boken beskrevs som ”en humoristisk ungdomsroman som blandar nordisk folktro med modern fantasy i Stockholmsmiljö, en spännande berättelse, full av trolldom och mystiska väsen”. Jag är ju inte helt såld på fantasy, men jag blev såld på den beskrivningen. Nu har jag läst boken – och jag gillade den!

Boken handlar om Tilda, 15 år, som tillsammans med sin mormor är den enda väktaren i Stockholm. Det innebär att de har ansvaret för att stadens rådare, det vill säga sagoväsen, sköter sig. Inte nog med att Tilda ska gå i skolan och leva tonårsliv med allt var det innebär (vänner, killar…), hon ska också ha ansvaret för jordvättar, troll, älvor, häxor och en massa andra väsen som ställer till oreda. Nu är dessutom mormor uppe i Norrland för att lösa ett problem med jättar, så Tilda är helt ensam med ansvaret i Stockholm.

Det är tillräckligt mycket realism med i boken för att jag ska tycka om den. För Tilda är det fullt normalt att se alla sagoväsen och det gör att även jag som läsare tycker att storyn känns trovärdig. Tilda ställs mot en utmaning, vilket triggar igång spänningen och det gör att det blir svårt att sluta läsa. Samtidigt är den inte förutsägbar, utan man hålls på halster ända tills upplösningen. Boken är väldigt lättläst och snabbläst, en riktig sträckläsarbok. Det här är en ungdomsbok, men som även en vuxen kan uppskatta. Ett stort plus också för det rappa språket och den stora mängd humor som finns i boken. Jag rekommenderar den varmt, även till de som inte i vanliga fall brukar läsa fantasy.

Det enda jag stör mig lite på är författarens sätt att nämna Norrland. Jag som ju bor i de norra delarna av landet upplever rätt ofta att det som räknas är huvudstaden och de södra delarna av landet, Likaså att man ofta buntar ihop hela norra Sverige till en och samma region, trots att det är en enorm yta som faktiskt består av nio landskap. Skriver man ut Stockholm som en enskild plats och inte skriver exempelvis Södermanland eller för den delen Svealand, så kan man också skriva den exakta platsen i Norrland och inte hänvisa till hela landsdelen tycker jag. Nu blev jag kanske lite väl lokalpatriotisk här, och egentligen är det inte en så stor grej i sammanhanget, men å andra sidan så är det här också det enda negativa med boken, så se till att läsa den nu 🙂

En väktares bekännelser finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Full fart, Uppfinnarjohanna

9789188347084_200x_full-fart-uppfinnarjohannaHär kommer UppfinnarJohanna var en av förlaget Olikas första böcker och den blev snabbt en succé. Nu är tredje boken om den uppfinningsrika Johanna här: Full fart, UppfinnarJohanna.

Boken inleds med att Johanna och hennes syskon varje dag upplever samma sak – när de ska gå hem från skola och förskola tar orken slut. De har sprungit och lekt hela dagen, men nu orkar de inte ett enda steg till. Johanna vill hitta en lösning på problemet och börjar uppfinna. Simsala kanin – en slippa-gå-maskin!

Här möter vi en fantasifylld och uppfinningsrik stark tjej, som hennes småbröder ser upp till. Hon är orädd och tuff, och dessutom har hon ett stort självförtroende. Hon låter sina småbröder hjälpa till, men är noga med att det är hon som står för själva uppfinnandet. Hon är en bra förebild framförallt för småtjejer som kanske kan behöva ta för sig lite mer. Men det är en bra bok för alla att läsa. Dessutom får man möjlighet att lära sig lite mer om olika verktyg och inspireras till eget skapande. Boken illustreras med färgglada inkluderande bilder.

Full fart, UppfinnarJohanna är skriven av Ann-Christine Magnusson och illustrerad av Lovisa Lesse. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Det finns också en pysselbok med UppfinnarJohanna att köpa, där man kan färglägga, rita, pyssla, lösa korsord och dessutom finns både en klippdocka och en sprattelgubbe med. Greja och rita med UppfinnarJohanna heter pysselboken.

 

Barnboksbloggen via Instagram

Största kartongen med recensionsexemplar jag fått på mycket länge. Nu blir det mycket läsning och många recensioner kommer på bloggen framöver.

Åka buss

Åka bussJag pluggar barn- och ungdomslitteratur vid sidan om mina studier till bibliotekarie. I kurslitteraturen läste jag senast igår om det här med vad man får skriva om i barnböcker och om det finns några ämnen som är tabu. Författaren kom fram till att man kan skriva om allt, det måste finnas böcker om allt, men döremot är inte alla böcker till för alla barn. Det kom jag att tänka på när jag läste bilderboken Åka buss för mina barn senare igår kväll. De tyckte nämligen inte om den, de förstod inte riktigt vad boken handlade om. Och nej, de har haft turen att inte behöva vara med om det som boken handlar om och därför är förstås inte igenkänningen särskilt stor. Nu kan det dock finnas ett annat syfte med böcker också, nämligen att visa på andra perspektiv och ge ökad förståelse för allt ifrån andra miljöer och andra kulturer till andras upplevelser och erfarenheter, så jag tror ändå att den här och andra böcker ändå är viktiga att presentera för barnen.

Nu till själva boken. Åka buss handlar om en huvudperson som tvingas fly från sitt hemland. Lämna det kända för att bege sig ut i det okända tillsammans med mamma. Kvar blir pappa och farmor. Som tur är återförenas de så småningom och berättelsen slutar lyckligt.

Det här är en lågmäld berättelse som inte handlar om något dramatiskt vardagsäventyr som man annars är van vid i böcker till små barn, utan dramatiken i den här berättelsen ligger på en helt annan nivå. Berättelsen har flera djup och bottnar och här är det också tydligt att man ser det man vill se i boken, beroende på sina egna upplevelser och erfarenheter. Boken är illustrerad med uttrycksfulla bilder där färger och detaljer spelar en stor roll. Det är en väldigt aktuell bok som absolut kommer att finna sina läsare, och som också fyller ett tomrum där den verkligen behövs. Åka buss är också en av årets nominerade böcker till Augustpriset, i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Läs gärna Bokunges recension av boken också, där skribenten lyckats sätta ord på flera saker jag ville berätta om boken, men inte lyckades finna orden till.

Åka buss är skriven av Henrik Wallnäs, illustrerad av Matilda Ruta och utgiven av Natur & Kultur. Den finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.