Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

oktober 2016
M T O T F L S
« sep   Nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Dagsarkiv: 30 oktober, 2016

Sju förtrollade kvällar

9789129695236_200x_sju-fortrollade-kvallarSju förtrollade kvällar är en annorlunda bok. Den handlar om Buster, som en kväll på väg hem från sin boxningsträning får vara med om en mystisk upplevelse. Utanför den gamla nerlagda biografen Elysium står nämligen en finklädd äldre herre som ger honom sju biobiljetter till sju olika kvällsföreställningar. Efter det börjar ännu fler mystiska och underliga saker hända. Tillsammans med sin nyfunna vän Saga får han utforska en helt ny värld, både i bions mörker och inombords. Boken handlar om vänskap, kärlek och magi, men också om att förlora någon man älskar, att bryta upp från det gamla välkända och att börja på något nytt.

Det här är en lågmäld, finstämd berättelse där det inte händer särskilt många stora äventyr, men där det händer desto mer inuti karaktärerna. Det här är en bok att sätta i händerna på de barn som känner sig lite vilsna och som behöver en trygg, hoppfull bok. Men också en bok för alla de bokslukare som uppskattar bra berättelser, gärna med lite övernaturliga inslag och med inslag av vänskap och kärlek. En sak jag gillar med den här boken är att det egentligen inte nämns särskilt mycket om var och när boken utspelar sig (om inte jag missat det helt då). Den skulle kunna utspela sig i nutid, likväl som för 20 år sedan eller om 20 år framåt i tiden. Och i nästan vilken slumrande småstad som helst. Eller är det bara jag som känner så?

Sju förtrollade kvällar är skriven av Mårten Sandén och utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

En smakebit på søndag

Varje söndag anordnar den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten en utmaning som hon kallar för En smakebit på søndag. Det går ut på att man ska dela med sig av en smakbit från boken man läser just då. Det finns bara en regel – inga spoilers!

Pappa fnös till. Han tog ett steg närmare mig, öppnade munnen och skulle precis börja skrika när Lo sa:

”Det var en olycka. Faktiskt.”

”Det är inte vårt fel”, sa jag. ”Det är inte vårt fel att du jämt blir arg för minsta lilla.”

Pappa blinkade. Han stirrade först på mig, sedan på Lo. Han gapade fortfarande, men han sa ingenting. Han bara tittade på oss och han hade slutat torka på byxorna. Handen hängde slappt i luften. Det såg fånigt ut.

”Förresten har vi en stor flaska ketchup i kylen”, sa jag. ”Och jag tänker hämta den nu.”

Jag hällde massor av ketchup på tallriken. Det blev en stor röd, såsig klick.

”Vill du ha ketchup, Lo?” frågade jag.

Lo nickade.

Mamma hade fått röda fläckar på halsen. Hon öppnade och stängde munnen, som om hon skulle säga nåt. ”Jag… kanske också ska ta lite ketchup”, sa hon och sträckte sig mot flaskan.

Det var alldeles tyst runt matbordet.

9163873729Det här stycket kommer ur en fantasybok för barn som heter Slottet av is. Själva fantasyberättelsen är spännande och bra, den påminner dessutom lite om Astrid Lindgrens berättarstil. Men det som verkligen fångade mig var skildringen av huvudpersonernas hemsituation. Minna och Lo är systrar och lever med en pappa som kan bli arg för minsta lilla. Jag har själv levt i en sådan relation och igenkänningen är stor. Jag är fascinerad över hur väl författaren Janina Kastevik har lyckats skildra de känslorna och upplevelserna som man egentligen önskar att inga barn någonsin behöver vara med om, varken i någon bok eller i verkligheten. Samtidigt är det så viktigt att det skildras, eftersom det tyvärr är många barn som måste stå ut med liknande, och det är bra att de genom böckerna då får chansen att kunna känna att de inte är ensamma om sina upplevelser.

Recension av Slottet av is kommer imorgon.