Vem bloggar och vem läser?

Bokblomma undrar vem som bloggar och vem som läser. Feministbiblioteket och Lyrans Noblesser har svarat på sina respektive bloggar och jag vill också svara känner jag.

Jag har bloggat sedan 2008 och har alltså bloggat länge. Åtta år är det nu. Innan jag började bokblogga hade jag egna, personliga bloggar sedan åtminstone 1997. Fast på den tiden fanns inte bloggportaler som idag, utan då skrev jag dagbok på en egen hemsida. Men från 2008 har jag alltså bloggat om böcker istället.

Från början fanns min blogg på en hemsida som hette Allt om barn. Den finns inte längre. Jag kommer inte riktigt ihåg när det var som jag bytte till att börja blogga på min egen domän, men det är ganska många år jag gjort det nu.

Min blogg heter ju Barnboksbloggen.se, och från början var det också barnböcker jag bloggade om på Allt om barn, men efter att jag började blogga på min egen domän så började jag skriva om allt jag läste, och eftersom jag läser väldigt brett så är min blogg också rätt bred. Barnboksbloggen är därför kanske ett missvisande namn, men numera är det ju inarbetat. Dessutom vill jag ändå behålla min nisch mot barnböcker, för det tycker jag ändå är bloggens huvudfokus.

Vilka läser då min blogg? Jag tror att det är en ganska varierad läsarkrets. Andra bokbloggare såklart och bibliotekarier vet jag läser. Föräldrar och vanliga bokintresserade. Förhoppningsvis också lärare och förskollärare för att få tips. Jag har ganska dålig interaktion med mina läsare och jag har inte heller riktigt lyckats hamna i den där klicken av bokbloggare som blivit vänner på sociala medier och i verkliga livet, även om jag gärna hade velat få fler bokintresserade vänner. Jag ser på statistiken att jag har många som läser, men jag vet inte vilka ni är, så kommentera gärna.

Jag försöker att ha en bra blandning här i bloggen, men eftersom jag har fyra barn, pluggar och jobbar så räcker inte tiden till som jag skulle vilja. Därför är det framförallt recensioner och utmaningar av olika slag jag skriver om. Skulle vilja skriva lite djupare inlägg ibland, men de är också mer tidskrävande. Skulle också vilja skriva lite mer personligt, men vet inte om det riktigt skulle uppskattas. När man inte vet vilka som läser bloggen är det ju också svårt att veta vad läsarna uppskattar, vad de förväntar sig och vad de skulle vilja läsa om.

Jag har genom åren haft några bokbyten, tävlingar och utmaningar. Vissa har varit mer välbesökta än andra. Men återigen handlar det om tid. Sådant är ganska tidskrävande och det är svårt att motivera varför man ska lägga ner tid om man inte får höra att det uppskattas av deltagarna/läsarna. Återigen handlar det alltså ganska mycket om vem som egentligen läser.

Jag är själv dålig på att kommentera bokbloggar. Jag följer och läser väldigt mycket bokbloggar, så många att jag inte alltid hinner hänga med. Ofta har jag mycket att läsa ikapp när jag väl sätter mig och läser. Därför lägger jag sällan ner tid på att kommentera. Fastän jag egentligen borde, det är ju den där interaktiviteten man gärna vill åt, både som bloggare och som läsare. Det är ju den som gör bokbloggandet så speciellt, annars hade man ju lika gärna kunnat ha en läsdagbok i en anteckningsbok hemma i byrålådan.

Till kärnfrågan då, vem är jag egentligen? Jag är 36 år. Bor i Hälsingland med make och fyra barn. De är, i skrivande stund, 9 år, 5 år, 3,5 år samt 2 månader. Just nu är jag alltså föräldraledig. Jag pluggar till bibliotekarie på distans på Borås högskola och läser en skrivarkurs vid sidan av. När jag inte är föräldraledig så jobbar jag som biblioteksassistent och som konsumentvägledare på kommunen. Jag driver också eget företag som frilansjournalist. Jag är lektör åt BTJ förlag och jag har skrivit två egna böcker (Jobba som personlig assistent och Förälder för första gången). Att skriva och läsa är min passion och mina absolut största intressen. Jag gillar också att baka och att träna. Ja, det var lite kort om mig det. Så vilka är ni? 🙂

Barnförfattad litteratur

smilla_bakar_kladdkaka smilla_fyller_4 smilla_gr_till_dagis smilla_p_bibblan smilla_trffar_mormor smilla_trffar_tomten

Pliplop Books är ett förlag som har satsat på en rätt unik nisch på marknaden. De ger nämligen ut barnförfattad litteratur. Det handlar alltså om böcker som både är skrivna och illustrerade av barn. Av barn, för barn. Hittills har de knutit till sig ungefär 60 unga författare och lika många titlar i e-boksformat. I våras kom de också ut med en serie bestående av sex böcker i tryckt format: serien om Smilla.

screen480x480-1

Serien omfattar böckerna Smilla träffar mormor, Smilla fyller 4, Smilla träffar tomten, Smilla bakar kladdkaka, Smilla går till dagis samt Smilla på bibblan. Böckerna är skrivna och illustrerade av Runa Sivertsen. Hon skapade karaktären Smilla 2012 när hon bara var 9 år gammal. Sedan dess har det alltså blivit en hel serie böcker om Smilla. Dessutom är fler böcker på väg!

screen480x480

Böckerna om Smilla handlar om en liten tjej som går på dagis. Hon är i 3-4-års åldern och gör sådant som små barn gör. Det är vardagsnära berättelser med hög igenkänning för de mindre barnen. Texten är enkel och på varje uppslag finns fina bilder. Mina barn tyckte mycket om böckerna, de små barnen tyckte om dem för karaktärens och berättelsernas skull och den äldsta gillade själva konceptet och både imponerades och inspirerades av tanken att den som skrivit böckerna är i samma ålder som hon själv.

Teckna hjältar & monster

9789150221695_200x_teckna-hjaltar-och-monsterTeckna hjältar och monster är den senaste titeln i Esbjörn Jorsäters populära och storsäljande serie med böcker om teckning och målning. Bland tidigare titlar finns bland annat Teckna manga, Teckna fantasy, Teckna djur, Teckna människor och Teckna det du ser. Böckerna innehåller steg för steg-anvisningar för den som vill lära sig teckna. Men i Teckna hjältar & monster återfinns också några av de spännande berättelserna om några bestar från myternas värld. Berättelser där unga hjältar möter farliga monster. Till exempel möter vi Snövit, Häxan, Varulven, Herkules och monsterlejonet, Hydran, Cyklopen, Sjöodjuret och Medusa. Alla dessa och många många fler får vi lära oss om och lära oss att teckna. Boken vänder sig till de som redan kan grunden i teckningar, främst tonåringar, ungdomar och vuxna.

Teckna hjältar och monster är utgiven av Berghs förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.