Barnboksbloggen via Instagram

Vattnet hade frusit när vi vaknade. Såna här dagar hade man önskat att man bara kunde gå tillbaka till sängen och krypa ner med en bra bok resten av dagen.

Temaläsning 2017?

Förra året hade jag en läsutmaning som jag kallade för temaläsning 2016. Varje månad fick varsitt tema och sedan tänkte jag att jag skulle läsa extra mycket böcker på detta tema samt att skriva olika temainlägg, anordna tävlingar osv baserat på detta tema. Nu blev ju 2016 ett skitår för mig där det hände så mycket privat att jag varken hann eller orkade läsa och blogga så mycket. Därför blev det inte riktigt som jag tänkt med Temaläsningen och därför är jag också lite sugen på att köra en ny sådan utmaning detta år. Detta var förra årets teman:

Januari – Sanna berättelser och biografier
Februari – Kärlek, relationer och feelgood
Mars – Kvinnliga författare
April – Deckare
Maj – Barnböcker
Juni – Hyllvärmare och klassiker
Juli – Historiska böcker
Augusti – Ungdomsböcker
September – Faktaböcker
Oktober – Fantasy och övernaturligt
November – Skräck och spänning
December – Jul och nostalgi

Till utmaningen fanns även en Facebookgrupp där det var tänkt att vi skulle kunna diskutera lite kring månadens tema och vilka böcker man valde att läsa. Det blev inte så mycket aktivitet som jag hade hoppats på och utmaningen fick inte heller så stor uppmärksamhet. Det hade varit roligare om ännu fler hade hoppat på utmaningen. Till 2017 års utmaning skulle jag vilja tajta till temana lite grann. Det blev väldigt stora och breda teman insåg jag.

Men nu undrar jag, finns det något intresse för en Temaläsning 2017? Har ni i så fall några tips på teman man skulle kunna satsa på?

Bokutmaningar jag deltar i under 2017

Nyss skrev jag ett inlägg där jag listar alla bokutmaningar jag hittat som kommer att pågå under 2017. Här tänker jag samla de utmaningar som jag tänker delta i.

Jag är sugen på att delta i Ugglan och bokens 3 + 3 under 2017, men har inte hunnit fundera ut några teman ännu. Jag uppdaterar detta här när jag har funderat färdigt.

Kaosutmaningen 2017 hos Sofies bokblogg vill jag också gärna vara med i. Här är listan:

1. En bok i en genre du vanligtvis inte läser
2. En bok med ett djur på omslaget
3. En bok på ett annat språk än svenska
4. En bok från Afrika
5. En bok från Asien
6. En bok från Amerika
7. En bok från Oceanien
8. En bok från Europa (inte Sverige)
9. En bok med en tonårig huvudperson
10. En bok med fler än tre hbtq-personer
11. En bok med något rött på omslaget
12. En bok som kommer som film under 2017 eller 2018
13. En bok publicerad 2017
14. En bok publicerad innan 2000
15. Ett seriealbum
16. En bok du tycker att alla borde läsa
17. Sista boken i en serie
18. En bok som har mer än en författare
19. En bok du valde på grund av bilderna
20. En bok om något du brinner för
21. En tegelsten (på över 500 sidor)
22. En bok på under 150 sidor
23. En lånad bok
24. En faktabok
25. En bok för barn
26. En klassiker
27. En hyllvärmare
28. En bok som vunnit ett pris
29. En bok du länge velat läsa
30. En somrig bok
31. En bok som utspelar sig före år 1900
32. En bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget
33. En bok som utspelar sig norr om Uppland
34. En hypead bok
35. En bok vars titel börjar på L

Barn- och ungdomsbokutmaningen 2017 kommer jag också att vara med om och här är listan till den utmaningen:

Januari – en röd bok
Februari – poesi skriven efter 2010
Mars – en spänningsroman
April – en bok skriven före 1960
Maj – en bok skriven av en nu levande ALMA-pristagare
Juni – en bok skriven i jagform
Juli – en bok vars författare inte kommer från Europa
Augusti – en bok med ett pronomen i titeln
September – en Augustprisvinnare
Oktober – en bok utgiven 2017
November – del 1 i en serie
December – en omläsning

Förra året misslyckades jag med mitt deltagande i Månadens bästa bok hos Mias bokhörna, därför tänker jag göra ett nytt försök under 2017.

Eftersom jag har massvis med hyllvärmare, inte minst från 2016 då jag hade en lång läs- och bloggsvacka i samband med min graviditet och mina föräldrars bortgång, så kör jag även på utmaningen Hyllvärmare 2017 hos Ciccis bokblogg.

 

Bokutmaningar 2017

Precis som i början av varje år florerar det en uppsjö av bokutmaningar ute i bokbloggsvärlden. Jag har försökt samla de jag har hittat här:

 

En kattslavs dagbok har en utmaning som hon kallar för Kvinnliga Nobelpristagare i litteratur. Precis som man kan ana utifrån namnet så går det ut på att läsa något från var och en av de 14 kvinnor som hittills har fått Nobelpriset i litteratur. Här hittar du all info om utmaningen.

Enligt O vill satsa på att läsa klassiker i utmaningen Tio klassiker 2017. Häng på du också, här har hon skrivit om utmaningen.

I den finlandssvenska utmaningen ska man läsa en bok i månaden på ett givet tema. Bokhora har skrivit utförligt om utmaningen här.

Ugglan och boken har skapat en utmaning som hon kallar för 3 x 3 under 2017. Tanken är att man ska läsa tre teman med tre böcker i varje och man får själv välja vilka teman man vill fördjupa sig i. Här kan du läsa mer om utmaningen.

Kaosutmaningen är en utmaning som arrangerats år efter år i flera år nu och den har också cirkulerat mellan olika bokbloggare genom åren. I år tog Sofies bokblogg stafettpinnen och satte samman en lista där man ska försöka pricka av 20 punkter av 35 under året. Utmaningen har hashtaggen #bokkaos17 och här kan du läsa mer om den.

I Barn- och ungdomsbokutmaningen ska man läsa en eller flera barn- eller ungdomsböcker i månaden på ett specifikt tema. Utmaningen har en egen Facebookgrupp här och hashtaggen #bou2017.

Mias bokhörna har under flera år kört två utmaningar, Månadens bästa bok och Spänningsutmaningen. I år har hon slagit ihop de båda till utmaningen Månadens bästa bok. Här kan du läsa om utmaningen och även denna utmaning har en hashtag #manaden17.

Ciccis bokblogg satsar på att läsa hyllvärmare i år och vill att vi gör detsamma i utmaningen Hyllvärmare 2017. Hashtaggen är #hyllvärmare2017 och här finns inlägget om utmaningen.

Boktolvan är en utmaning som Enligt O startade för flera år sedan. Det går ut på att lista ett antal författare man länge velat läsa och sedan se till att läsa (minst) 12 av dessa under året. Såhär skrev hon i ursprungsinlägget, men utmaningen är minst lika aktuell i bokbloggsvärlden även under 2017, bland annat hos Bokföring enligt Monika där dukan läsa om utmaningen här.

Malins blog startade Författarfemman redan 2014. Det går ut på att man ska återupptäcka fem författare man tidigare läst och tyckt om. Även här listar man ett antal författare man vill läsa igen och sedan ser man till att läsa (minst) fem av dem. Såhär skrev Malin om utmaningen. I år kommer bland annat Saras bokhylla att köra detta utmaning, vilket dukan läsa om här.

 

Har jag missat någon utmaning? Vilken eller vilka utmaningar kommer du att hänga på under 2017?