Temaläsning 2017 – januari – sammanfattning

Här kommer sammanfattningen av de böcker vi läst under januari på temat lättläst i #temaläsning 2017:

Sofies bokblogg har läst:

Barnboksbloggen har läst:

Mina reflektioner kring lättlästa böcker

Årets första månad är redan över. Temat för januari var lättläst och jag hade ett riktigt flow, vilket förstås beror på att de flesta av titlarna jag läst i januari var just lättlästa. Under läsningen av de lättlästa böckerna fick jag en hel del reflektioner som jag tänkte återge i en slags lista här:

  • Vi har idag en rekordstor utgivning av lättläst, vilket beror på att antalet människor som är i behov av lättläst litteratur idag är större än någonsin.
  • Ur en intervju med en person som jobbar på ett bokförlag som ger ut lättläst litteratur: ”våra läsare har olika intressen, därför finns lättlästa böcker om allt, så alla kan hitta böcker för just dem”. Intressant, för lättläst är ju inte en genre i sig, precis som att barnböcker inte är det. Tvärtom så kan det finnas mängder av olika genrer inom lättläst eller barnböcker, så som deckare, böcker om kärlek, hästböcker osv.
  • Utformningen av en lättläst bok är väldigt viktig.
  • Bilder ska ge stöd åt texten.
  • Lättlästa böcker måste locka till läsning, kanske ännu mer än vanliga böcker. Omslaget är viktigt.
  • Det är extremt viktigt med en läsvärd historia.
  • Bokserier är extra bra när det gäller lättläst eftersom läsaren då känner igen karaktärer, miljö, författarens sätt att skriva osv, vilket gör att hen snabbare kommer in i läsningen och berättelsen.
  • Man kan med fördel läsa högt även ur lättlästa böcker, det finns många fördelar eftersom man hinner läsa ut en hel bok under ett enda läspass, det gör det lättare att hålla fokus än en lång bok som delas upp på ett större antal lästillfällen. Extra viktigt om det är lång tid mellan lästillfällena.
  • Lättlästa böcker är bra för självkänslan – känslan av att man läst ut en hel bok, även om den råkar vara kort.
  • Det ges idag ut få böcker för unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Ja, det här var bara några punkter som slagit mig under min läsning. Lite tankar, funderingar. Det har varit en givande månad och jag har lärt mig mycket. Men nu är det dags att blicka framåt mot nästa månads tema. Februari har ju redan börjat.

Vad tycker ni om det lättlästa temat här på bloggen? Har det varit läsvärt? Har ni några tips inför kommande teman här på Barnboksbloggen? Kommentera gärna. 

Barnboksfemman – vecka 5

Det börjar finnas ganska många veckovis återkommande bokutmaningar nu, Bokbloggsjerkan, Veckans bokbloggsfråga, Helgfrågan, Bästa-utmaningen, Top ten tuesday, Tematrio och så finns det säkert fler som jag har glömt också. Men jag har saknat en utmaning som fokuserar på barn- och ungdomslitteratur. Därför har jag skapat Barnboksfemman. Varje vecka presenterar jag ett tema , t ex kärlek, och sedan är tanken att du ska skriva om fem barn- eller ungdomsböcker som ni förknippar med detta tema. Skriv så lite eller mycket du vill om varje bok (men självklart är det alltid intressant att få läsa någon liten motivering till varför du valde just dessa titlar). Skulle du inte komma på precis fem titlar får du såklart skriva de du kommer på.

Veckans tema är sorg. Nämn fem barn- eller ungdomsböcker som du förknippar med detta tema.