Tre bilderböcker om aktuella ämnen

I första avsnittet om barn- och ungdomsbokpodden Bladen brinner nämndes bland annat tre bilderböcker som alla handlade om aktuella, rätt så brännande ämnen. Jag blev förstås nyfiken på dem och har nu läst dem.

    

Pudlar och pommes är skriven och illustrerad av Pija Lindenbaum. Den handlar om Ullis, Ludde och Katta som i början av boken bor på ett bra ställe med pool och fri tillgång till potatis. Men så blir tiderna sämre. Någon har kastat en stor bumling i deras pool och trädgårdslandet har torkat. När det bara finns en enda potatis kvar tvingas de fly i en båt till ett annat land. De är helt utmattade när de kommer fram efter flykten, men i det nya landet finns det pudlar och alla vill inte att det ska komma dit några nya, trots att de har ett bra land med mycket potatis och ett stort fint hus.

Veckan före barnbidraget av Elin Johansson och Ellen Ekman handlar precis som titeln antyder om den där jobbiga veckan i månaden, den veckan strax innan barnbidraget kommer. När pengarna är slut och man får gå på biblioteket istället för bio, äta mos utan korv och leta i alla fickor efter de sista småmynten. Hur jobbigt det kan vara att leva så på marginalen, men också kreativt och väldigt kärleksfullt.

En sån dag av Sanna Borell handlar om en sån där dag då man som förälder inte riktigt orkar med  de äventyr som barnen vill hitta på. När man helst vill dra sig undan, ligga i soffan hela dagen, men när man ändå måste ta sig ut, göra något med barnen och som faktiskt ändå slutar rätt så bra. Det handlar om en flicka och en mamma, en väldigt påhittig och gladlynt flicka, och hennes mamma som gör allt för sin dotter, trots att det är en sån dag.

Tre socialrealistiska böcker som man kan läsa på olika sätt, antingen bara som helt vanliga berättelser med eller utan igenkänning hos läsarna, eller så kan man jobba med dem och använda dem som utgångspunkt för att diskutera de ämnen som tas upp. En del kanske inte tycker att man borde skriva om sådana här ämnen för barn, men nu är det ju så att samhället ser ut såhär. Det finns människor som måste fly, det finns familjer som har det knapert och det finns föräldrar som har utmattningssyndrom och andra anledningar till varför inte orken alltid finns där. Och så länge det är så kan även dessa behöva få möjlighet till litteratur att känna igen sig i, likväl som de andra kan behöva en ögonöppnare eller ingång till att diskutera dessa ämnen. Jag tycker att det är jättebra att författare (och förlag) verkligen vågar skildra även samhällets mer tunga ämnen, och i bilderboksform är det ju jättebra eftersom de barn som tar del av bilderböcker gör det tillsammans med en vuxen som då kan förklara och svara på eventuella frågor. Dessutom är alla dessa tre bilderböcker väldigt välskrivna och väl anpassade. Det är absolut inte bara depp och jobbiga saker, utan tvärtom, alla böckerna skildras med stor värme och mycket humor! Rekommenderas varmt!

Den vita stenen

Jag har läst om Den vita stenen. Eller jag vet faktiskt inte om jag läste den som barn. Jag minns ju såklart handlingen. Väldigt tydligt till och med. Men jag har svårt att veta om det är filmen jag minns handlingen ifrån eller om jag läst boken. För nu när jag läste boken är det en del som jag inte riktigt känner igen och minns. Hur som helst så är det ju en klassiker och jag är glad att jag läste (om) den.

Den vita stenen handlar alltså om Hampus och Fia. Hampus är skomakarens brorson och Fia är pianolärarinnans dotter. Ingen av dem lever något särskilt privilegierat liv. När de båda barnen träffas förvandlas de dock till Farornas konung och Fideli och då är ingenting omöjligt. Den vita stenen för de mellan sig som en slags belöning för olika uppdrag som de hittar på åt varandra.

Jag läste den här boken inför en skoluppgift och det finns verkligen mycket att jobba kring, även om dagens barn kanske tycker att den känns gammeldags och det är svårt att relatera till den idag. Men det finns en anledning till varför detta är en barnboksklassiker och jag är glad att boken fortsätter att ges ut om och om igen. Som högläsningsbok passar den perfekt, det är en bok som såväl killar som tjejer tilltalas av. Dessutom är det lättare att förklara och svara på frågor om man läser den högt för barnen. Den här boken är utgiven av Alvina förlag i samarbete med Pantomimteatern. Den finns bland annat att köpa hos Adlibris och hos Bokus.

Barnboksbloggen via Instagram

Den här läste jag för barnen igår kväll. Alla gillade den. Även jag. En underbar bilderbok med härlig humor. Kommer snart recension på bloggen. #stefancasta #opalförlag