Veckans bokbloggsfråga – Vecka 6

När man startar ett företag är det viktigt att definiera vilken målgrupp man vänder sig till för att på så sätt kunna skräddarsy produkten eller tjänsten så att de blir lockade av den. Att driva en blogg påminner lite grann om att driva ett företag, även om vi bokbloggare inte säljer något så vill vi ju ändå locka läsare precis som företag lockar kunder. Så målgrupper är temat för Veckans bokbloggsfråga.

Såhär fungerar det:

  1. Jag lägger ut en ny fråga varje vecka (företrädesvis på måndagar).
  2. Du svarar på frågan i din egen blogg.
  3. Du länkar till ditt svar i kommentarerna till mitt frågeinlägg.

Här kommer Veckans bokbloggsfråga

Har du funderat på vilken målgrupp din bokblogg har? Skriver du för andra vuxna, för barn och ungdomar, för föräldrar, lärare, bibliotekarier… vilka vill du ska läsa din blogg? Gör du något speciellt för att just den målgruppen ska hitta din blogg och känna sig hemma där? 

Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa

Surtanten Birgitta Svensson ogillar barn och gör allt för att undvika de fem grannbarnen på gården. En dag får hon deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt. Plötsligt blir hon barnens bästa vän i kampen mot Lennart von Spetsnäsa, stadens fifflande och girige kommunalråd som inte vill satsa en krona på ungar. Han har ingen aning om vad en arg surtant och fem listiga barn kan ställa till med för bus för att få sin vilja fram…

En busig barn- och ungdomsbok för låg- och mellanstadieungar om otippad vänskap, att komma över rädslor och att det aldrig är för sent för någonting. Inte ens för att köra brandbil, bjuda fienden på mördarsniglar eller väcka en 50 år gammal kärlekshistoria.

Så står det i baksidestexten till Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa. En bok som lät lovande med tanke på de teman som boken tar upp. Men jag hade svårt för boken. Jag tyckte inte att den var humoristisk och den kändes tung att läsa. Jag läste den högt för mina äldsta barn (5,5 och 9,5 år) och ingen av dem tyckte om boken. Jag tycker att det var tråkigt, för idén bakom boken var som sagt lovande. Jag har dragit mig för att recensera den eftersom jag inte riktigt gillade den och jag har funderat både en och flera gånger om jag verkligen ska recensera den när jag tycker som jag gör. Alltså, boken är välskriven och det är inget fel på den, det är bara det att just jag inte tyckte om den. Dessutom vet jag att det kommit minst en bok till om Surtanten Birgitta och jag har läst i flera recensioner att andra tyckt om den, så det är nog bara jag som inte har rätt humor.

Hur gör ni när ni stöter på böcker ni inte gillar, recenserar ni ändå? Hur gör ni om ni inte gillar böcker ni fått som recensionsexemplar? 

Barnboksbloggen via Instagram

#dethärgörmigtrött är dagens tema i utmaningen #februarifoton hos @onekligen. Stöket i mitt arbetsrum. En plats som ska ge möjlighet till kreativa tankar och arbetsro men som tyvärr också fungerar som förvaring för skolböcker, barnteckningar, böcker som ska recenseras, brev som ska postas, räkningar som ska betalas och mycket mer.

Barnboksbloggen via Instagram

Gårdagens rubrik i utmaningen #februarifoton hos #onekligen är #enviktiglök. För min bebis finns det inga viktigare lökar än mina just nu 🙂

Att vara eller inte vara – dikter om dig

Mårten Melin har gett ut flera diktsamlingar för barn och unga, men det här är den första jag läser av honom. Att vara eller inte vara – dikter om dig. Jag trodde att den, utifrån titeln, bara skulle bestå av kärleksdikter, men det gjorde den inte. Här finns dikter och verser om typ allt i livet som berör barn och unga. Kärlek absolut, men också vänskap, utanförskap, familjegräl, mod, rädsla och mycket mer. En del är humoristiska, en del är sorgliga, en del träffar rakt i hjärtat, precis som livet självt. Min favorit är denna:

Om vår klass är solsystemet

då är du solen

alltings mitt

som vi andra kretsar kring

och jag

jag är typ Pluto

(längst bort och räknas inte ens)

Det här är en lättläst, lättillgänglig poesibok för alla som tror att poesi är jättesvårt. Jag kan tänka mig att den är bra att arbeta med i skolan och diskutera kring när man går igenom poesi. Intressant nog är diktsamlingens målgrupp 6-9 år, men jag är säker på att den går att använda ända upp på högstadiet, ja även ungdomar och vuxna lär beröras av många av dikterna. Boken är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

%d bloggare gillar detta: