Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

juni 2017
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Dagsarkiv: 17 juni, 2017

Tävling!!

Vi kör igång en liten tävling såhär mitt i sommarvärmen!

Du kan vinna ett paket med tre härliga målar- och tavelböcker bestående av:

 • Min kreativa målarbok – Vackra och rogivande motiv att färglägga själv: mandalas, magiska djur och makalösa naturbilder
 • Blomstermandala – Målarbok med 20 illustrationer att färglägga, rama in och hänga upp
 • Fabelskogen – Ett äventyr över hav och land – En tavelbok med 20 ark i A4-format att riva ut och rama in.

Ett perfekt paket alltså för dig som är kreativ och gillar konst.

För att vara med och tävla vill jag att du tipsar om din bästa sommarbok. Helst här i kommentarsfältet så alla får ta del av boktipsen. Men det går också bra att mejla på barnboksbloggen@hotmail.com

Ditt tävlingsbidrag ska vara inskickat senast torsdag 21:00 torsdagen den 22 juni 2017.

Väntar tills natten kommer

Sam och Lukas är två storstadskillar, den ena från Stockholm, den andra från Göteborg. För ett år sedan träffades de och blev tokkära. Sedan dess har de haft ett distansförhållande. Men nu ska de tillbringa en hel lång sommar tillsammans. Sam har nämligen hyrt en stuga mitt ute i ingenstans, i de dalsländska skogarna intill Vänern. Sam har fått sommarjobb där och är väldigt peppad. Lukas är väl lite mer motvillig, men vill träffa Sam så mycket han kan och därför följer han med.

Men det dröjer inte länge förrän Lukas inser att den lilla sommarstugan ruvar på en mörk hemlighet. Samtidigt förvärras vädret sakta men säkert och allt detta gör att killarnas dröm om den perfekta sommaren förvandlas till en mardröm.

Väntar tills natten kommer är Christoffer Holsts första ungdomsbok och första rysare. Dessutom läste jag att detta tydligen ska vara den första delen i en serie fristående sommarskräckisar för unga vuxna, vilket jag ser fram emot. Men även om den här boken verkar marknadsföras som skräckbok och rysare så tycker jag inte att den fullt ut hör till den kategorin. Det finns nämligen en hel del kärlek och relationer i boken också och det är nästan så att jag dessutom tycker att de delarna är bokens starkaste delar.

Så vad tycker jag om boken då? Ja, jag gillar verkligen författarens språk. Och som jag skrev så gillar jag också verkligen de delarna som handlar om Sam och Lukas förhållande. Det beskrivs så varmt och levande, så innerligt att man nästan blir avundsjuk på deras känslor för varandra. Karaktärerna skildras också på ett varmt sätt, de känns komplexa och nästan verkliga. Och jag gillar förstås extra mycket att det är just två killars relation som beskrivs, det känns nytt, spännande. Delen med skräckhistorien tyckte jag däremot inte riktigt lika mycket om. Jag läser i och för sig inte mycket deckare, det är ingen genre jag har så bra koll på. Men jag tycker själva skräckberättelsen känns lite tunn och jag blir inte det minsta skrämd. Men trots detta tycker jag definitivt att boken är läsvärd, och jag är säker på att den kommer att bli väl mottagen bland unga läsare.

Väntar tills natten kommer är utgiven av Rabén & Sjögren och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Pysselböcker

Jag har fått hem många fina pysselböcker på sistone.

Först ut är tre pysselböcker med Smurfarna. De är samtliga utgivna av bokförlaget Semic.

   

 • Smurfarna börjar skolan – med siffror och bokstavskul innehåller dels en smurfberättelse och dels klassiska pyssel som finn fem fel och labyrinter, men också en hel del lärorikt om siffror och bokstäver.
 • Smurfarna – pysselkul med stickers är en klassisk pysselbok som bland annat innehåller labyrinter, bildpussel, seriestrippar, finn fem fel, från prick till prick och så förstås massor av smurfar och flera ark med smurfklistermärken som en rolig bonus.
 • Smurfarna – Hitta Snickarsmurfen och hans tidsmaskin är en titta-och-hitta-bok. Det är en lärorik bok som innehåller bilder från olika tidsåldrar, till exempel forntiden, vikingatiden, piraternas tidevarv och den industriella revolutionen. På var och en av de myllrande, färgglada, smurffyllda bilderna är det tänkt att man ska leta efter olika detaljer.

Boken Djuren i skogen av Sarah Sheppard är ju väldigt populär och även här finns en hel serie pysselböcker där de charmiga och fina djuren är i fokus. De är utgivna av Rabén & Sjögren.

 • Djuren i skogen – lär mig bokstäver har förstås bokstäver i centrum och här kan man bland annat lära sig skriva de olika bokstäverna, klura på vilken bokstav djuren i skogen börjar på och färglägga bokstäver. Det finns också korsord, labyrinter, finn fem fel och många andra pyssel. Dessutom finns ett stort ark med klistermärken i mitten av boken. Vänder sig till barn mellan 4-6 år.
 • Djuren i skogen – lär mig skriva fokuserar förstås också på bokstäver, men mer på att skriva, så här kan man till exempel hitta uppgifter som att leta efter gömda ord, para ihop bild och text samt fylla i de bokstäver som saknas. Men även här finns korsord, labyrinter, finn fem fel och andra liknande klassiska pyssel och klistermärken. Denna pysselbok vänder sig till 5-8 år.
 • Djuren i skogen – lär mig naturen vänder sig till barn mellan 5-8 år som vill lära sig mer om djuren och naturen. Här finns exempelvis djurquiz, labyrinter, finn fem fel, gissa bajset, rita rätt antal ben på djuren och mycket annat skojigt.
 • Djuren i skogen – lär mig siffror vänder sig till barn mellan 4-6 år och handlar om att lära sig siffrorna på ett lekfullt sätt med pyssel som att räkna djurens ben, färglägga efter siffror, labyrinter, ringa in djur och dra streck mellan siffror.
 • Djuren i skogen – lär mig räkna handlar också om siffror, men den vänder sig till lite äldre barn, 5-8 år och fokuserar på räkning. Här är det liknande pyssel som i föregående bok, men med lite högre svårighetsgrad.
 • Djuren i skogen – lär mig engelska handlar om att lära sig engelska, världens största språk, på ett lekfullt sätt, med uppgifter som att lära sig säga hej på engelska och vad veckodagarna heter på engelska. Boken vänder sig till barn mellan 5-8 år.

Jag lär mig är en serie aktivitets- och pysselböcker där det finns fokus på allt ifrån bokstäver, siffror, skriva, räkna och engelska till kroppen, rymden och trafik. Böckerna är illustrerade av Ingela P Arrhenius och det är Rabén & Sjögren som gett ut dem. Nu har det kommit två nya böcker i serien.

   

 • Jag lär mig storstäder låter oss följa med till storstäder runt om i världen. Man kan räkna godis på en bazar i Istanbul, måla tavlor som Picasso och klistra pyramider i Egypten. Här finns många roliga och lärorika pyssel med geografi och världens storstäder i centrum. En del pyssel är lätta, andra är svårare. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år.
 • Jag lär mig Sverige är en pysselbok där man får lära sig mer om vårt avlånga land. Man får till exempel lära sig skriva med runtecken, lära sig om drottningar och kungar, måla dalahästar och träffa landskapsdjuren. Även här är pysslen av olika svårighetsgrad och det finns klistermärken. Målgruppen är även här 6-9 år.