Veckans topplista v.31

Jag hade funderingar idag på om jag borde dra igång Veckans bokbloggsfråga eftersom jag är så sugen på en veckoutmaning, men så såg jag att Johanna dragit igång en tisdagsutmaning som hon kallar för Veckans topplista, så jag hoppar på den istället så länge 🙂

Såhär skriver hon:

Varje tisdag kommer jag med en ny topp fem på ett visst tema.

Och de kommande temana ser ut såhär:

  • Vecka 31: Crimetime – Fem deckarförfattare jag vill läsa mer av
  • Vecka 32: Frankrike
  • Vecka 33: Svensk feelgood
  • Vecka 34: Sommarens bästa
  • Vecka 35: Böcker jag ser fram emot att läsa i höst
  • Vecka 36: London
  • Vecka 37: Bokomslag på temat blått
  • Vecka 38: Höstkänsla
  • Vecka 39: Psykologiska thrillers
  • Vecka 40: Finland 100 år – författare eller böcker med anknytning till vårt grannland i öst

Denna vecka är det alltså deckarförfattare vi ska fokusera på. Min lista ser ut såhär:

Fem deckarförfattare jag vill läsa mer av:

  1. Gabriella Ullberg Westin – hon skriver deckare som utspelar sig i Hudiksvall, min närmaste stad, och eftersom jag älskar att läsa svenska deckare som utspelar sig i miljöer jag känner igen så vill jag gärna läsa fler av henne, dessutom skriver hon bra!
  2. Anna Karolina – jag gillar verkligen hennes huvudrollsinnehavare, Amanda, som känns som ett nytt och fräscht alternativ till alla halvalkismän som dominerade deckarna förr. Jag gillar tanken på att Amanda är polis, ensamstående mor och har varit ihop med en kriminell och efterlyst person.
  3. Ann Rosman – nu har jag inte läst hennes senaste bok, men jag gillar att hon inte ”bara” har en vanlig deckarhistoria utan att det alltid finns en historisk anknytning och att man faktiskt lär sig en del medan man läser böckerna.
  4. Kristina Appelqvist – deckare i akademisk miljö, kan det bli bättre? Det är ett tag sedan jag läste något av henne nu, men jag har hennes senaste bok hemma i oläst-hyllan och jag fick ett stort sug att läsa den nu.
  5. Emelie Schepp – det jag gillar mest med hennes böcker är att de har en åklagare i huvudrollen, jag har alltid gillat juridik och jag tycker att det är jättekul att läsa deckare där man inte bara får ta del av polisarbetet utan också den juridiska världen.

Bubblare – jag har flera gånger de senaste dagarna läst om eller sett Lina Bengtsdotters Annabelle. Jag har dock inte läst den, och eftersom det är en debut så har jag förstås inte läst något av författaren sedan tidigare, men jag är väldigt nyfiken på den och sugen på att läsa den.

Ser ni förresten den röda tråden i min lista? Det var inte planerat, men det visade sig att jag bara listat kvinnliga deckarförfattare av någon anledning 🙂

Att skriva

Att skriva : en hantverkares memoarerJag skrev i mitt förra inlägg att jag brinner för litteratur och att läsa. Därför är det kanske inte så förvånande att jag förstås också har ett stort intresse för att skriva. Jag har nog alltid skrivit. Redan som barn skrev jag egna berättelser, skapade egna tidningar och hade typ tusen brevvänner. Dagbok skrev jag också ofta och gärna. När jag var klar med gymnasiet gick jag flera skrivarkurser på folkhögskolor där jag skrev skönlitterärt. I åtta år har jag nu jobbat som frilansjournalist och jag har skrivit två egna (fakta)böcker. Jag har också på senare tid återupptagit det kreativa skrivandet igen och förra året gick jag en kurs i att skriva skönlitterärt för barn. Jag skulle vilja ge ut en eller ett par barnböcker någon gång i framtiden. Ett verk som brukar ses som ett standardverk för de som tycker om att skriva är Stephen Kings Att skriva – en hantverkares memoarer. Jag hade dock inte läst den tidigare, men såg att den skulle återutges i år av Albert Bonniers förlag och jag blev superglad när jag fick ett exemplar för någon månad sedan.

Att skriva är inte en lärobok i skrivande i egentlig mening. Den innehåller inte konkreta kapitel där man tar upp alla de olika delarna av skrivprocessen med tillhörande övningar. Istället är det mer som undertiteln antyder, en författares memoarer. Stephen King är ju en av världens absolut mest kända författare och att han har lyckats bra med sitt hantverk kan man ju bara konstatera. Därför känns det speciellt att få läsa hans bakgrund, hans historia om hur han blev den han är idag och hans bästa råd till andra skribenter som vill lyckas. Till stor del är det en självbiografi och den är fascinerande i sig själv. Jag har inte läst särskilt mycket om Stephen King tidigare, bara böcker av honom. Därför blev jag tagen av hur hans liv varit, att han har kämpat mycket, både som människa och för att slå sig fram som författare innan debutromanen Carrie blev antagen. Han har haft ett drog- och alkoholmissbruk så starkt att han inte ens kommer ihåg att han skrivit boken Cujo.

Men även om självbiografin är intressant i sig själv så är det kanske skrivråden som mest lockar de skrivintresserade att läsa boken. Ett av Stephen Kings mest kända råd finns citerat på baksidan och det finns även med inne i boken:

Om du vill bli författare är det två saker du måste göra hela tiden: läsa mycket och skriva mycket. Såvitt jag vet finns det ingen genväg runt dessa grundförutsättningar.

Stephen Kings tips och råd finns insprängt här och var genom hela boken. Man får tips på allt från själva skrivandet till att bli utgiven. Man får också väldigt många lästips, både tips på böcker som King själv tycker varit läsvärda, men också tips på böcker man kan studera för att se respektive författares skrivteknik och kanske bli inspirerad till sitt eget skrivande. Jag förstår varför så många tycker att alla som är intresserade av böcker och läsning bör läsa denna bok, och jag kan inte annat än att hålla med. Läs den.

Stora boken om litteratur

Stora boken om litteraturJa, denna månads tema här på bloggen är Inspiration och passion. Det jag verkligen brinner för och är passionerat intresserad av är litteratur. Allra helst då barnlitteratur, men jag läser också mycket vuxenlitteratur. Dessutom gillar jag att läsa om litteratur. Jag följer många bokbloggar, läser tidningen Vi läser, lyssnar på bokpoddar, är med i bokrelaterade grupper på Facebook och så vidare. Inte konstigt att jag ville läsa Stora boken om litteratur som nyligen blivit utgiven av Lind & co. Det är en intressant bok skriven av många olika skribenter som var och en tar upp olika aspekter, tidsperioder, författare eller genrer på ett lättbegripligt språk. Boken är indelad i en kronologisk ordning med 7 större områden som börjar med Hjältar och legender år 3000 f.v.t och det sista området är Vår egen tids litteratur från 1970 och fram tills idag. Boken spänner därmed över en enormt lång tid, men skribenterna har plockat ut guldkornen och skriver om massor av kända verk från hela världen. Boken gör kanske inte anspråk på att vara någon fullständig litteraturhistorisk översikt, men den som läser den här boken får en riktigt bra allmänbildning inom litteraturens värld. De flesta verk presenteras på ett uppslag vardera, så det är inga djupgående analyser det handlar om, men man får helt enkelt en bra orientering i litteraturhistorien och det är lätt att själv sedan börja leta efter information om man vill läsa mer om något ämne. Allt presenteras i en snygg formgivning med mycket färg, många illustrationer, diagram, tidsaxlar och annat som gör boken såväl lättläst som lättillgänglig.

Läsplaner för augusti

Augusti månads tema i #temaläsning2017 är Inspiration och passion. Återigen ett brett begrepp, men där jag tänker tolka temat så att jag kommer att fokusera på faktaböcker denna månad. Jag tänker att faktaböcker kan vara bra att bläddra i eller grotta ner sig i när man vill få inspiration till allt från mat till inredning, resor till hobbys, liksom ta del av människors passion. Jag vill hitta böcker skrivna av författare som brinner för sitt ämne, författare som vill inspirera andra till det ämne som de brinner för och författare som vill dela med sig av just sin passion. Eftersom jag kommer att välja sådana ämnen som intresserar just mig lär ni på så vis också få ta del av min passion.

Augusti månads tema i Barn- och ungdomsboksutmaningen 2017 blir något helt annat, nämligen En bok med ett pronomen i titeln. Min första tanke var att det här är ett ganska begränsat tema, men snart insåg jag att det är det ju inte alls, det räcker att det finns med ett ”jag” eller ”du” exempelvis för att temat ska anses vara uppfyllt. Jag har hittat några böcker som passar in på temat i min oläst-hylla hemma, så vi får väl se hur mycket läsning jag hinner med. Jag har precis börjat heltid på ett nytt jobb och dessutom ska jag skriva två tentor denna månad i min biblioteksutbildning, plus att jag har familj och hem att ta hand om, så det där med tid är alltid en bristvara 🙂