Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Emellanåt anordnar vi tävlingar, temaspecialer och annat spännande. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen@hotmail.com

 

Instagram

barnboksbloggen

Bokbloggar.nu

augusti 2017
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Dagsarkiv: 2 augusti, 2017

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Ge ditt  barn 100 möjligheter Istället för 2 : om genusfällor och genuskrux i vardagenFör 8 år sedan recenserade jag en bok som heter Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Redan då hyllade jag den, bland annat skrev jag såhär om den:

Det här är en väldigt genomarbetad och välskriven bok om genus i barnens vardag. Det är så viktigt att uppmärksamma de genusfällor som finns och oftast är det enkelt att åtgärda dem. Boken ger många praktiska och konkreta råd på hur man enkelt kan ge barnet fler möjligheter än de två som är begränsade till barnets kön. Jag tycker att det är en otroligt tankeväckande och inspirerande bok som alla som någon gång kommer i kontakt med barn borde läsa.

För någon månad sedan kom den ut på nytt, i en reviderad och till viss del nyskriven upplaga. Författarna och förlaget menar att det har gått tio år sedan boken skrevs och att många saker har hänt sedan dess. Exempelvis har ordet snippa blivit en självklarhet, pronomenet hen har gjort entré, formen för vad som anses vara en familj har utökats och överhuvudtaget finns det idag en större normmedvetenhet i samhället. Dock ska man vara medveten om att det än idag finns många områden där det fortfarande inte råder jämlikhet, så boken är minst lika viktig idag. Boken är också uppdaterad med nya genusfällor som man kan riskera att hamna i, inte minst det där att pojkar fortfarande fostras in i en våldskultur, att det finns en förväntning om att pojkar ska tåla lite hårdare tag. Likaså råder fortfarande en heteronorm och där finns det en hel del kvar att ta tag i. Tankarna om könsidentitet som kommit de senare åren är välkomna, men det behövs ännu mer synliggörande, debatter, självklarheter.

Helt klart är att vi är på rätt väg, men det finns fortfarande mycket att jobba med. Där är Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 en bra början. Det är en bok att ge bort till alla som har barn, som är på väg att få barn, som jobbar med barn, eller som på något sätt kommer i kontakt med barn. Alla behöver läsa den här boken för att få nya perspektiv och nya infallsvinklar. Det är en tankeväckande bok, men också otroligt engagerande och inspirerande. Därför passar den så bra in på bloggens tema denna månad som ju är Inspiration och passion.

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är skriven av Kristina Henkel och Marie Tomicic och den är utgiven av Olika förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Den vita döden

Den vita dödenFör ett tag sedan läste jag Spetälskesjukhuset av Camilla Lagerqvist. Efter att ha läst den blev jag sugen på att läsa Den vita döden av samma författare, vilket jag gjort nu. Den vita döden handlar om sjukdomar, precis som Spetälskesjukhuset, men här handlar det om TBC, det som förr kallades just för den vita döden, den bleka döden eller den vackra döden. Men som huvudpersonen själv säger, det finns inget vackert med den sjukdomen alls. Boken handlar om Julia som befinner sig på ett slott i Småland. Tidigare bodde det kungligheter där, nu är slottet ett sanatorium. Det anses att frisk luft och vila ska kunna borta TBC och därför befinner sig Julia tillsammans med en massa andra drabbade barn och vuxna på slottet, långt hemifrån. Julias vardag består mest av mat, vila, och oändliga, obehagliga läkarkontroller. Men så en dag dyker Luca upp på slottet. Han är cirkusartist med rötterna i Italien, men är nu sjuk precis som Julia. De blir snart kära och Julia får för första gången i sitt liv uppleva riktig kärlek, något som står i skarp kontrast till den ständigt närvarande döden.

Den vita döden är ingen övernaturlig bok som Spetälskesjukhuset. Däremot utspelar den sig förr i tiden. Det känns som att författaren skriver trovärdigt och realistiskt om det som Julia går igenom och upplever. Både allt kring sjukdomen och vad den för med sig, liksom allt kring Julias vardag med vännerna och kärleken. Det är en bok att känna igen sig i, känslorna som Julia har är allmängiltiga och kan absolut skapa igenkänning även hos dagens barn. Samtidigt får man en dos historia och en inblick i hur livet tedde sig för. Camilla Lagerqvist skriver fängslande och medryckande. Det är svårt att lägga boken ifrån sig. Jag gillade den väldigt mycket och kommer att rekommendera både den och Spetälskesjukhuset på mina bokprat i höst.