I min trädgård och Vi kör

Vi kör!     I min trädgård

Denna månads tema i Barn- och ungdomsboksutmaningen 2017 är en bok med ett pronomen i titeln. Idag har jag faktiskt lyckats hitta två pekböcker av samma författare som har varsitt pronomen i sina titlar: Vi kör och I min trädgård.

Vi kör handlar om en rad olika fordon. Här möter vi ambulans, polisbil, sopbil, lastbil, brandbil, buss och en personbil. Brandbilen tutar, bilen åker, lastbilen rullar, ambulansen blinkar, sopbilen hämtar, bussen brummar och till sist finns det ett barn som kör runt med alla dessa fordon. Ja, här kan verkligen alla fordonsälskare få sitt lystmäte!

I min trädgård handlar om massor av olika saker man kan hitta i en trädgård. Där finns nyckelpigan som klättrar, en fjäril som flyger, en krälande mask, ett surrande bi, en badande anka, en blomma som växer och till sist ett barn som vattnar blomman i trädgården.

Båda böckerna är skrivna och illustrerade av Helena Davidsson Neppelberg. De vänder sig till de yngsta barnen, 0-3 år. De har ett typiskt pekboksformat med tjocka hårda kartongsidor med rundade hörn och böckerna är små och greppvänliga för små händer. Böckerna är väldigt färgstarka och bilderna har svarta konturer så även de allra yngsta kan lockas av bilderna. Det här är pekböcker som tål att läsas om och om igen utan att den vuxne tröttnar, för de är snyggt formgivna och har enkla, charmiga, men samtidigt detaljrika färgsprakande illustrationer. Böckerna är utgivna av Alfabeta bokförlag och de finns bland annat att köpa på Adlribris (här och här) och på Bokus (här och här).

Happenings som arbetsmetod

Happenings som arbetsmetod eller - Kom, vi drar till bibblan!Temat på bloggen denna månad är ju Inspiration och passion. Idag kommer jag att tipsa om en bok som verkligen stämmer in på teman, nämligen Happenings som arbetsmetod – eller – kom, vi drar till bibblan. Det är en bok som främst är skriven för bibliotekarier och andra som arrangerar kulturella aktiviteter för barn och ungdomar. Unga är en svår målgrupp att nå idag eftersom det finns så otroligt många aktörer som konkurrerar om barns och ungdomars uppmärksamhet. Biblioteket är idag kanske inte heller ett förstahandsval för de unga som vill göra något kulturellt på sin fritid. Men det vill författaren till den här boken, Sofia Malmberg, förändra.

Happenings som arbetsmetod handlar alltså om happenings, (händelser, evenemang, arrangemang, aktiviteter), som bibliotek och andra kulturanordnare kan anordna för att bland annat göra biblioteket till en kulturell drivkraft. Det är en väldigt konkret bok, tips och råd haglar tätt. Första delen av boken tar upp ett historiskt perspektiv på kulturmålen och annat som ligger till grund för bibliotekens verksamhet. Därefter tar den mer praktiska delen av boken vid. Där får vi ta del av massor av exempel på bibliotek som har använt sig av happenings som arbetsmetod, till exempel TioTretton och Lava bibliotek & verkstad. Men vi får också ta del av handfasta råd, som hur man kan samarbeta med näringslivet, hur man når målgruppen, hur man skapar affischer som lockar de unga, och självklart också tips på olika happenings man kan anordna. Och det kan ju egentligen vara vad som helst, några exempel kan vara bookcrossing, digital bokcirkel, digitala boktips, nördcafé, bokstafett, novelltävling, bokturnering, poetry slam, bokattack, gissa julklappen, skapa bookface och mycket, mycket mer.

Eftersom jag precis har börjat jobba på skolbibliotek är det här verkligen en bok som jag blir inspirerad av. Jag kommer garanterat att använda flera av tipsen till mina bibliotek. Dessutom blir man inspirerad av att komma på egna idéer medan man läser boken. Den ger ett kreativt sinne. Jag blir glad, inspirerad, peppad, entusiastisk! Ser fram emot att läsa många fler liknande böcker som vänder sig till mitt yrkesområde.

Happenings som arbetsmetod är utgiven av BTJ förlag.

Helgfrågan v31

Idag regnar det och det är en riktig innesittardag. Vad passar då bättre än att svara på Mias helgfråga. Den här veckan undrar hon:

Finns det någon bok du sett på bloggar eller Instagram på sista tiden som du blivit nyfiken på?

Jag läser jättemycket bokbloggar och följer också massor på Insta, så det är hela tiden böcker som dyker upp där som jag skulle vilja läsa. Just nu lyssnar jag på en bok i bilen, Björnstad, som blivit väldigt hypead i bokbloggsvärlden och hittills är den bra. En bok jag också sett på flera bloggar är Hemmet av Mats Strandberg. Den skulle jag gärna vilja lyssna på i bilen när jag ska köra ner till Borås (80 mil) nästa gång. Jag har reserverat den och hoppas att den hinner komma innan jag ska åka.

Bonusfråga denna vecka är:
Har du någon ägodel som du håller extra kärt?

Det var en lite klurig fråga. Men det som jag håller extra kärt är väl minnen, så som de flesta andra, foton från när barnen var små, min mammas foton, mina gamla dagböcker… Sedan så betyder ju min boksamling en hel del för mig också 🙂
Mia lottar även ut deckare på sin blogg. Det är Och blomstren dö som är skriven av Rebecka Edgren Aldén. Jag undrade just häromdagen när hennes nya bok skulle komma ut. Skulle så gärna vilja läsa den. Så jag hoppas förstås på att ha turen på min sida i utlottningen 🙂