Tematrio – Mörker

Lyrans tematrio är äntligen tillbaka och denna gång handlar det om mörker. Såhär skriver hon:

Kanske känns det lite onödigt dystert att börja terminens tematrio med ett tema som mörker. Men det var det temat som kom för mig. Och det kan ju tolkas som mysigt mörker om man vill. Berätta alltså om tre böcker som innehåller mörker, i bokstavlig eller symbolisk form.

  1. Jag är kanske lite tjatig som nämner som nämner Tio över ett lite här och var, men jag gillar den väldigt mycket och den innehåller många intressanta teman. Jag tycker att mörker är en stor del av berättelsen, åtminstone i den första delen eftersom huvudpersonen ser flytten av Kiruna som något väldigt negativt och dessutom ska hennes bästa kompis flytta till Luleå, så det finns flera jobbiga förändringar som hon står inför. Hon lider dessutom av en hel del oro och ångest, vilket också kan anses vara en slags mörker.
  2. Lilla Döden hälsar på handlar också om ett slags mörker, nämligen döden och boken är också rätt mörk till en början. Men det är också en trösterik berättelse, åtminstone i den andra halvan. Dessutom är den jättefin, välbehövlig och behandlar ett viktigt ämne.
  3. Till sist nämner jag Gryningsstjärna och Middagsmörker som är de två första delarna i Idijärvi-trilogin. Här är det blandning mellan realism, fantasty och samekultur och det är väldigt mycket mörker i böckerna, men de är också väldigt, väldigt bra!

     

Veckans topplista

Veckans topplista

Jag har missat Veckans topplista två veckor i rad nu på grund av semester och tentaskrivande, men nu när vardagen är igång igen så är jag tillbaka. Denna gång handlar det om sommarens bästa böcker och det är ju ett bra tema nu när skolstarten varit och hösten gläntar på dörren.

Förlorat ansikte av Anna Karolina måste finnas med för att visa på vad jag tycker att en riktigt bra sommarbok ska innehålla: spänning, klurigheter, relationer och bra karaktärer. En riktig sträckläsarbok, om än kanske ingen revolutionerande läsupplevelse som stannar kvar för alltid.

Mitt år av längtan av Dasha Tolstikova gav mig däremot en riktigt stark läsupplevelse. Jag var inte beredd på hur bra boken faktiskt skulle vara. Den golvade mig!

Om jag får stanna av Katja Gordon är en mellanåldersbok som handlar om ett brännande aktuellt ämne.

Väntarna av Cannie Möller berör samma ämne som ovanstående bok, men är en ungdomsbok, dock minst lika läsvärd.

Tio över ett av Ann-Helen Laestadius har blivit väldigt hyllad – med all rätta, den var väldigt bra!

            

 

 

 

Som ett myggbett flera gånger om dagen

Som ett myggbett flera gånger om dagen är en fin bilderbok som handlar om Majken och Freja. De är bästa kompisar, och går på samma förskola, men de är också grannar. Varje dag efter förskolan brukar de krypa in under den stora granen som står på gränsen, mittemellan deras trädgårdar. Där äter de bullar, spanar på Majkens storebror och så viskar de hemligheter till varandra. Men en dag på förskolan är Majken inte som vanligt. Hon är trött och orkar inte leka. Inte ens viska hemligheter. Och så dricker hon mycket vatten. Fröken ringer efter Majkens pappa som kommer och hämtar henne. Freja blir väldigt orolig och senare den kvällen berättar Frejas mamma för henne att Majken ligger på sjukhus.

Inte förrän två veckor senare kommer Majken tillbaka till förskolan med sin mamma Sara. Mamma Sara är med på deras samling och där berättar hon att anledningen till att Majken legat på sjukhus är för att hon fått en sjukdom, diabetes, typ 1. Sara berättar för förskolebarnen vad diabetes är för sjukdom och hur den påverkar Majken. Hon visar sprutorna som Majken måste få varje dag och hon visar hur en blodsockermätare fungerar. Barnen har många frågor till Sara och Majken, men det viktigaste för Freja är bara om hon kan leka som vanligt med Majken och krama sin bästa vän igen. Och det får hon ju såklart.

Jag tror inte att det finns särskilt många böcker för yngre barn som handlar om att få diabetes så jag tror att den här boken är väldigt välkommen. Jag gillar framförallt också berättarperspektivet i boken. Just att berättelsen handlar om hur det var för Freja när Majken fick diabetes, istället för om boken varit skriven ur Majkens perspektiv gör att man får en annan vinkel och det är verkligen bokens styrka.

En annan av bokens styrkor är förstås att den är väldigt lärorik och pedagogisk. Den balanserar lite mellan att vara skönlitteratur och faktabok någonstans i mitten av boken, men faktadelen hinner inte ta över så det blir för mycket fakta, utan det hålls på en lagom nivå. Istället läggs fokus på Freja och på hennes känslor på ett mycket snyggt sätt. Längst bak finns också ett lite mer fördjupande faktaavsnitt för den som vill veta lite mer. Texten är lättläst och det finns även massor av charmiga, humoristiska, varma och färgglada illustrationer.

Som ett myggbett flera gånger om dagen är skriven av Eva Ludvigsen, illustrerad av Alina Ögger och utgiven av Idus bokförlag. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.