Helgfrågan – vecka 39

Ja, nu är det ju Bokmässan och det märks kan man lugnt säga. Senaste veckan har jag fått massor av mejl kring olika aktiviteter som ska genomföras där och nu fylls sociala medier av bilder från mässan.

Även helgfrågan handlar om bokmässan. Såhär skriver Mia:

Jag kan känna att bevakning av bokmässan från oss bokbloggare har minskat, det är faktiskt så att alla kan inte besöka mässan men kanske ändå vill hålla sig ajour. 
Vad tycker du? Vad tycker du Bokmässan ska göra för att öka intresset för oss bokbloggare?
Jag tycker nog att det verkar som att bokmässan fortfarande är stort i bokbloggsvärlden, men främst kanske intresset syns av på Instagram. Det tas mycket, mycket bilder. Bloggare som träffar författare och blir starstrucked ser jag lite överallt. Det jag saknar är texterna från mässan. Visst förstår jag att det är hektiskt när man är där, och att en bild går snabbt både att ta och att dela, men vi som inte är där vill ha mer. Analyser kring programpunkter, sammandrag från föreläsningar och seminarier, berättelser om hur det egentligen var att träffa sin favoritförfattare, iakttagelser, trendspaningar, ja det finns hur mycket som helst.
Själv har jag aldrig varit på Bokmässan. Jag har däremot drömt om det i flera år. Framförallt det året då min andra bok kom ut lagom till Bokmässan. Då hade jag gärna varit där och presenterat den i förlagets monter. Men jag fick barn samma vecka som boken kom ut, så det var inte rätt tid. Tyvärr är det väl svårt också när man som jag bor 80 mil därifrån, har fyra barn, heltidsjobb, heltidsstudier och mässan dessutom sammanfaller med terminsstart då det är extra svårt att komma ifrån. Men jag håller hoppet uppe, en dag kommer jag att åka dit!

Fordon i farten

Fordon i fartenFordon i farten är en annan lärorik bok i serien Små utforskarna, precis som boken om kroppen som jag tipsade om i förra inlägget. Här handlar det om fordon av olika slag och även här finns det massor med luckor där man till exempel kan se vad de olika fordonen har i sin last, se in i flygplanets cockpit, båtens hytter och tågets kupéer och mycket annat. Det är mycket färg, form och framförallt fakta om de olika fordonen. Här kan verkligen den fordonsintresserade få sitt intresse tillgodosett. Även denna bok är skapad av Ruth Martin och Allan Sanders och den är utgiven av Bonnier Carlsen.

Om kroppen

Frankie Steins laboratorium presenterar : kroppen  Kroppens ABC  I kroppen  Vad är grejen med kroppen?  Löss

 

Temat för denna månad här på bloggen är lärorikt och det är ju den sista september idag, därför tänkte jag lägga upp ett sista inlägg på temat. Idag tänkte jag nämligen tipsa om lite olika, relativt nyutgivna böcker som handlar om kroppen. För det om något är väl lärorikt, kroppen är ju en väldigt komplex apparat som kan behöva läsas och diskuteras om åtskilliga gånger.

Bara häromdagen fick jag hem en alldeles ny bok från Olika förlag. Den heter Kroppens ABC och är alltså något så annorlunda och spännande som en abc-bok om kroppen. A som i armsvett, B som i bröst, Q som i queer och så vidare ända till Ö som i öron. Vilken fantastisk idé, och vilket klurande för att hitta något på alla bokstäver. Ett roligt sätt att både lära sig om kroppen och om bokstäverna. Varje uppslag behandlar en bokstav och ett tema på den bokstaven. Det är alltså ganska mycket text för varje bokstav, en sida ungefär, där ämnet beskrivs. Förlaget har angett att boken vänder sig till barn mellan 3-6 år, men jag skulle säga att den snarare vore perfekt för 5-8 år ungefär. Men till och med min tioåring uppskattar den, så den funkar nog långt upp i åldrarna. Eftersom boken är utgiven av Olika förlag så finns det också ett mångfaldsperspektiv. På bilderna presenteras massor av olika kroppar som ser olika ut, olika hudfärger, olika åldrar, olika storlekar, olika kön och så vidare. Jag gillar verkligen den här boken. Hoppas det kommer att gå att köpa in den till biblioteken där jag jobbar. Kroppens ABC är skriven av Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen. Illustrationerna har Alaya Vindelman gjort.

Frankie Steins laboratorium presenterar kroppen är en lite mer traditionell bilderbok. Den handlar om Frank, en kille som gillar att bygga saker. En dag bestämmer han sig för att bygga en människa. Han tar en dammsugarslang som matstrupe, en vattenslang som tarmar, hallonsaft som blod, en akvariepump som hjärta och så vidare. Till slut är hans skapelse klar, men då händer något… Det här är en påhittig, innovativ bilderbok där det med berättelsen och humorns hjälp går att diskutera kring hur en kropp fungerar och vad en människa egentligen innehåller. Boken är skriven av Helen Rundgren och illustrerad av Mattias Adolfsson.

I kroppen heter en bok som ingår i serien Små utforskarna. Den presenterar massor av olika fakta kring kroppen på ett roligt och innovativt sätt med exempelvis luckor och pratbubblor. Det är inte bara kroppens funktioner som tas upp utan också frågor kring värderingar, rekordfakta och mycket annat spännande. Illustrationerna är färgglada och lockade. En riktigt rolig och lärorik bok skapad av Ruth Martin och Allan Sanders.

Till skillnad från de andra titlarna ovan är Vad är grejen med kroppen en läsebok snarare än en bilderbok. Visst finns det bilder här också, men fokus ligger på roliga, häpnadsväckande, annorlunda, uppseendeväckande och intressanta fakta kring kroppen. Boken innehåller massor av korta små texter, vilket gör det lätt att läsa en snutt här, en snutt där. Boken vänder sig till lågstadiebarn och jag gillar verkligen hur författaren Martin Svensson lyckats presentera all fakta på ett intresseväckande sätt utan att det blir tråkigt. Illustrationerna är skapade av Henrik Lange.

Löss är ju egentligen små djur och inte typ en kroppsdel, men den här boken om löss får vara med i det här inlägget ändå. Det här är något så ovanligt som en faktabok om löss. Det kanske låter jätteskumt, men faktum är att det är väldigt intressant. Löss är mer fascinerande djur än jag trodde när jag började läsa den här boken. Jag tror att det här är en bok som verkligen uppskattas bland barn. Den lånas frekvent på mitt bibliotek i alla fall. Bilderna är superfina också! Jag rekommenderar verkligen boken. Den är skriven av Bengt Erik Engholm som också har skrivit en faktabok om snor för lågstadiebarn, även den är väldigt uppskattad bland barnen.

Flickan på hotellet

Flickan på hotelletIgår kväll läste jag ut Flickan på hotellet. Sista delen sträckläste jag. Enormt bra skriven! Den handlar om Alex och hennes kompisar Bianca och Charlie som tillsammans börjar nysta i ett fall som sker i deras närhet. Det handlar om en 17-årig flicka som hittas strypt i en hotellsäng. Alexandra, Bianca och Charlie blir väldigt berörda av detta och bestämmer sig för att försöka ta reda på vem som mördade henne. Egentligen är det en ganska klassisk deckarhistoria där de tre ungdomarna listigt hittar ledtråd efter ledtråd, parallellt med polisens arbete. De får vissa detaljer från polisen på ett trovärdigt sätt, samtidigt som de också hittar sina egna ledtrådar, också på ett ganska trovärdigt sätt. Man förstår så småningom åt vilket håll det barkar, vem det är som ligger bakom mordet, men det är klurigt under tiden. Den bästa delen av boken är dock inte skildringen av själva mordgåtan, utan allt det runt omkring. Bianca som inte går till skolan tilltalas jag mycket av, hon ser jag fram emot att läsa mer om. Boken fungerar också bra som ögonöppnare, för det här är något som skulle kunna hända när som helst runt omkring oss. Det är till och med något som faktiskt händer också på riktigt. Det här är verklighet även om just den här boken råkar vara fiktiv. Jag blir också imponerad över att det faktiskt går att skriva en riktigt bra deckare för unga vuxna. Det finns ju inte direkt någon uppsjö. Det finns en massa barndeckarserier, som LasseMaja, sen finns det vuxendeckare, typ… Katarina Wennstam som skrivit boken är ju en av mina favoritförfattare och det visar sig att hon skriver briljant även för ungdomar. Det här ska tydligen vara den första delen i en planerad trilogi. Jag ser verkligen fram emot att läsa de kommande två delarna.

Flickan på hotellet är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tematrio – starka känslor

I veckans tematrio handlar det om känslor. Lyran skriver såhär:

Jag sitter här och funderar över valet av veckans tema och det är alldeles tomt i skallen. Eller rättare sagt, det är tomt på tankar och överfyllt av starka känslor. Sorg, ilska och rädsla tränger ut tankarna. Så då får väl helt enkelt veckans tema handla om känslor: berätta om tre böcker som innehåller och/eller väcker starka känslor hos dig.

Igår kväll läste jag ut Flickan på hotellet. Det är en ungdomsbok som handlar om en 17-årig tjej som blivit sexmördad och lämnad på ett hotellrum. Visst är det en fiktiv bok, men den speglar ju vad som faktiskt händer ute i samhället. Flickor som blir lockade att träffa äldre män, män som utnyttjar flickor… Det väcker väldigt starka känslor hos mig att läsa om det, för jag önskar så innerligt att det inte skulle behöva hända att unga flickor eller kvinnor för den delen, ska behöva bli sexuellt utnyttjade, våldtagna, mördade, på grund av en mans sexuella lust och fantasier.

En annan ungdomsbok som jag läste för några månader sedan är Om jag får stanna. Den handlar om Ilona som tillsammans med sin familj flydde till Sverige från sitt hemland för sju år sedan. Det var för farligt för dem att stanna kvar i hemlandet, men ännu vet de inte om de är välkomna att bo kvar i Sverige. Ilonas pappa säger att de är fångar i ett väntrum där det aldrig blir deras tur, och det är nog en bra förklaring. Familjen hålls gömd i ett kloster tillsammans med flera andra familjer som också väntar på asylbesked. Föräldrarna kan aldrig lämna klostret, då de riskerar att bli tagna av polisen, men barnen går skola. Boken har ett litet annorlunda perspektiv då man också får följa Ilonas bästa kompis. Tjejerna är som vilka mellanstadiebarn som helst, men emellanåt märks det väldigt tydligt att de har väldigt olika förutsättningar. Man får en inblick i ett asylsökande barns vardag som det är svårt att inte bli berörd av.

Trilogin om Maj av Kristina Sandberg väckte oväntat många känslor hos mig. Den grep verkligen tag i mig på ett sätt jag inte kunde ana innan. Den är väl egentligen inte sådär jättesorglig och innehåller kanske inte heller så starka känslor i sig, men jag tolkade in väldigt mycket i dessa böcker. Jag har säkert nämnt det tidigare här i bloggen, min farmor och farfar kommer från Övik och min pappa föddes ungefär samtidigt som Majs barn. Så jag känner igen miljöerna i boken, jag tänker mig att det är min egen farmor som gick där med barnvagnen där Maj går i romanerna. Jag tänker mig att väldigt mycket av det som Maj upplevde och tänkte på säkert också gäller för min egen farmor, så det blir lite personligt där. Dessutom innehåller ju böckerna en hel del andra teman som är viktiga och intressanta för mig som mamma, kvinna, feminist, så som moderskapet, klassbegreppet, klassresor, relationer, familjeband, ekonomi, politik, sexualitet, skuld, skam, sorg, kärlek, kärlekslöshet, och mycket, mycket mer som ju kan väcka ganska starka känslor.

 

     Omslagsbild: Flickan på hotellet     Bildresultat för trilogin om maj

Hajar

HajarHajar är något som fascinerar många barn, det märker man tydligt om man jobbar på förskola eller bibliotek. Det vet Sarah Sheppard som har skapat faktabilderboken Hajar. Såhär skriver hon:

Det finns få djur på jorden som framkallar så många olika känslor som hajar.

De kan vara hemska, farliga och skrämmande.

Men samtidigt vackra, fascinerande och spännande!

Det är lätt att beundra den fantastiska hajen – på lagom långt avstånd.

För det finns nog inget annat djur på jorden, som vi är så rädda för att möta, som en haj…

I den här boken får du lära känna hajarna lite bättre!

Och det är precis vad man får göra. Boken tar upp allt möjligt barn kan tänkas vilja veta om hajar. Om olika sorters hajar, vad hajar egentligen är, om uråldriga hajar, om hajolyckor, om farliga hajar och om farliga människor. På 45 sidor blir läsaren nästan haj-expert. Det är intressant, lärorikt och pedagogiskt. Dessutom är det roligt att läsa all den fakta som presenteras. Sheppard har jobbat mycket med illustrationer och formgivning för att presentera sin fakta, det är pratbubblor, serierutor, färg, form och mycket annat som samspelar med texten för att förmedla informationen på ett enkelt sätt. Sheppards underbara, färgglada, charmiga, uttrycksfulla och glada illustrationer gör också sitt till att det här blir en bok man bara inte kan vara utan. Superbra bok!

Hajar finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Tre modiga

Tre modigaTre modiga är en speciell bilderbok. Enligt förlaget är det en sällsynt underfundig och inspirerande bok om vår gränslösa förmåga att hitta på, tänka och berätta. Kanske låter det lite svårbegripligt till en början. Men efter att ha läst boken inser man snart att det är en väldigt bra beskrivning. Boken handlar om Kaninen, Räven och Lilla Björn som vaknar och är sugna på ett äventyr.

Långt borta hörs ett rop på hjälp.

Någon är i fara och måste räddas.

Tre modiga ger sig av.

Allt längre ut i det farliga.

Men hur kan dom samtidigt vara kvar hemma i lådan?

Inga problem om man är Kaninen, Räven och Lilla Björn.

Det äventyr som djuren är med om utspelar sig egentligen i deras fantasi. Kanske alla barn inte förstår det, men om de gör det så är det en bra ingång till att prata om fantasi och verklighet och allt som hör till. Boken har häftiga, serietidningsliknande, illustrationer som för handlingen framåt. Det råder högt tempo, det är mycket spänning, men också en hel del humor. En rolig och fartfylld bilderbok för barn i 3-6-års åldern.

Tre modiga är skapad av Johan Althoff och Robert Nyberg och ges ut av Alfabeta bokförlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

Matilda upptäcker

  

Som ni vet har jag ju temat lärorikt här på bloggen denna månad. Här är tips på två böcker som väl passar in på temat.

Matilda upptäcker majs och Matilda upptäcker tomat är två bilderböcker som båda fokuserar på att ge kunskap om och väcka intresse för grönsaker, råvaror, smaker och jorden. I källaren hemma hos Matilda står en magisk kastrull. Den ser inte märvärdig ut, men lyfter man på locket och tänker på en plats, så dras man in i ett magiskt matäventyr. Matilda tycker att det är spännande att resa iväg med den magiska kastrullen. Men allra bäst tycker hon att det är efteråt, när hon har kommit tillbaka. Då får hon träna på att laga mat och upptäcka smaker i pappas restaurangkök, precis som en riktig kock.

I Matilda upptäcker majs får man följa med på ett av Matildas matäventyr, upptäcka vart majsen kommer ifrån och hur den kan smaka. Matilda reser 1300 år bakåt i tiden till Mayaindianerna och letar efter en försvunnen regnstaty. I Matilda upptäcker tomat reser Matilda till Sicilien och deltar i en tomatsåstävling tillsammans med sin mormor.

Jag var faktiskt lite skeptisk till de här böckerna till en början, jag trodde att det skulle bli lite för tillgjort och att det pedagogiska skulle ta bort en del av läsglädjen. Men böckerna håller faktiskt en hög klass. De är positiva, spännande och roliga samtidigt som det pedagogiska finns där. Men det tar aldrig överhand, utan är snarare bara en extra krydda till berättelsen. Jag tror definitivt att böckerna skapar ett intresse för att laga mat och för att få reda på vart råvaror kommer ifrån. Att böckerna dessutom avslutas med ett recept och att finessen med provsmakningsprotokoll presenteras tror jag förstärker intresset. Jag gillar också att Matilda reser till andra länder och kulturer i böckerna, för det är sådant som behöver synliggöras hela tiden i svenska barnböcker. Dessutom är det ett stort plus att Matildas äldre släktingar, farfar och mormor, får stort utrymme i böckerna. Majs-boken är lite bättre än tomatboken, främst för att faktadelen smälter bättre in i berättelsen där. Men det är bra initiativ och jag ser fram emot att se fler delar i serien om Matilda.

Böckerna är skrivna av Frida Lundgren, illustrerade av Carina Ståhlberg och utgivna av Sensory Tales.

Helgfrågan – vecka 38

 

Nu är det ju fullt fokus på Bokmässan i bokbloggsvärlden, ja i hela bokvärlden överhuvudtaget förstås. Även Mia fokuserar på Bokmässan i sin helgfråga.

Vilken författare skulle ni vilja träffa på bokmässan och varför?

Åh, det finns så många. Anna Ahlund skulle vara kul att prata med och få höra hur hennes böcker kommit till. Jag älskade ju framförallt debutboken, Du bara. Jag drömmer själv om att en dag skriva barnböcker och hade därför gärna träffat och fått tips av till exempel Ingelin Angerborn, Gunilla Bergström, Lisa Bjärbo, Jonna Björnstjerna, Katarina von Bredow, Helena Bross, Annelie Drewsen, Kajsa Gordon, Kitty Crowther, Lin Hallberg, Johanna Lindbäck, Ingela Korsell, Åsa Larsson, Lotta Olsson, Anna Hansson, Elin Säfström och många, många fler. Gabriella Ullberg Westin skriver deckare som utspelar sig här i Hudiksvall och hon kommer dessutom härifrån, så därför hade det varit kul att prata med henne om hennes böcker. Charlotte Cederlunds böcker älskar jag och jag hade gärna pratat med henne för att få veta mer om den samiska kulturen och hur hennes skrivarprocess sett ut. Likaså Ann-Helen Laestadius. Caroline Engwall imponeras jag också av, det hade varit roligt att prata med henne, liksom Malin Persson Giolito som jag också imponeras starkt av. Tyvärr ska inte Johanna Nilsson dit verkar det som, hon har varit min favoritförfattare ända sedan hennes debutbok kom ut och jag har påverkats starkt av hennes böcker så det vore fascinerande att få träffa henne. Kristina Sandberg och Katarina Wennstam är andra författare vars böcker verkligen betyder något för mig och därför vore det roligt att träffa dem.

 

Bonusfrågan lyder såhär:

Vilken bok längtar ni efter i höst som inte ännu kommit ut?

Jag har en lång lista hemma på böcker i höstens utgivning som jag är nyfiken på, bland annat Johanna Nilssons För att väcka hon som drömmer, Fredrik Backmans Vi mot er, Elin Helanders Hjärnkoll på pengarna, Doris Dahlin och Maggan Hägglunds Hitta din känslostyrka, Linn Gottfridssons Myran och gåtorna, Elin Säfströms Visheten vaknar, Emma Granholms På andra sidan reglerna, och Elin Olfssons Krokas. De flesta av dem har nog redan kommit ut. Men jag är också nyfiken på samlingen Höstväsen – Skräckberättelser, Sara Bergmark Elfgrens Norra Latin, Pax – Maran och Döstädning av Margareta Magnusson och de tror jag inte har kommit ut ännu.  Självklart finns det många många fler jag är intresserad av att läsa än de jag kommer på just nu, men som vanligt lär det bli alldeles för lite lästid för att hinna läsa allt jag skulle vilja.

 

 

Rumsrent

Rumsrent : Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosa (inbunden)En bok med titeln Rumsrent kan förvisso handla om många olika saker. Men den här boken, skriven av Katarina Johansson, som tidigare skrivit böckerna Den onda badankan och Badskumt, har undertiteln Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem.

Byggbranschen har genom de senaste decennierna drabbats av flertalet skandaler, där material som tidigare hyllats som fiffiga innovationer visat sig vara skadliga för både människa och miljö. När man är mitt uppe i ett renoveringsprojekt kan det vara lätt att låta sig övertalas av en försäljare eller snickare som förespråkar ett snabbt, billigt, effektivt och lättarbetat material. Då kanske vi tackar ja till hormonpåverkande ftalater i plastgolv, allergiframkallande biocider i målarfärg eller luriga nanopartiklar som ingen riktigt vet hur de påverkar vår hälsa på sikt.

I Rumsrent går Katarina Johansson till botten med kemikalierna och miljöfaktorerna inom byggbranschen för att höja medvetandenivån hos gemene hemmafixare. Hon har under de senaste åren fokuserat på miljökommunikation, att upplysa allmänheten om vår miljö, om vad som är skadligt för människor, djur och natur och att höja medvetandenivån är just ett av hennes mål. Jag har tidigare läst hennes andra böcker och tycker att hon är bra på att skriva lättförståeligt och pedagogiskt trots att det kan handla om ganska svåra, komplexa och tekniska detaljer. Det kan också vara en utmaning att locka och behålla intresset hos läsaren när man skriver om sådana här ämnen, men även där tycker jag att författaren lyckas bra. Har ni läst Den hemlige kocken-böckerna som kom för några år sedan så är detta alltså en bok i samma stil.

Det här är en helt unik bok, all den information som finns i den här boken kan knappast finnas samlad någon annanstans. Intressant, lärorikt och samtidigt presenterat i en snygg form med massor av foton och illustrationer, många exempel, konkreta tips och råd och längst bak finns också källor för den som vill veta ännu mer. En intressant bok att läsa från pärm till pärm, men framförallt kanske att använda som uppslagsverk och inspiration under en renoveringsprocess.

Rumsrent – Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem är utgiven av Ordfront bokförlag och den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.